Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

Camera infraroșu pentru audi...

erori imprimanta share-uita

DAB+ si Internetradio
 Cat de mult conteaza ergonomia &#...

Email cu fisier atasat necunoscut

centrala lemne gazeificare

Dying light 2-Baba Yaga challenge
 Fitinguri pentru teava incalzire ...

Problema scanare Xerox Workcentre...

Premiile UCIN/2022

Cum dezactivez bara de navigare?
 sistem afore aton,eroare citire c...

Renunțam la tot pentru linis...

BSOD Windows 11 22H2

Ford Focus 1.6 benzina
 

Instalatie electrica apartament

- - - - -
  • Please log in to reply
37 replies to this topic

#1
daleh

daleh

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 55
  • Înscris: 11.08.2007
Buna ziua
In viitorul apropiat doresc sa renovez un apartament cu doua camere si obligatoriu voi schimba toata instalatia electrica (de fapt, o voi anula pe cea existenta si voi face alta de la zero).
Momentan, trebuie sa ma hotarasc cum fac finisajele peretilor, ca sa pot sa ma hotarasc si cu instalatia electrica. Nu sunt sigur daca vreau sa curat toti peretii si sa-i refac clasic, cu glet, lavabila sau sa ii curat sumar si sa plachez totul cu gips-carton.

In prima varianta, inseamna multe slituri prin pardoseala si prin pereti pentru fire.
In varianta cu pereti placati cu gips-carton, nu stiu cat de subtire pot face placarea de gips-carton, de aici si intrebarea mea, de cat spatiu are nevoie o priza in spatele ei?

Eu mi-as dori sa fac peretii de 4cm grosime (3cm UD/CD + 1.25cm placa), dar nu stiu daca este suficient.

Mai jos las o schita pentru eventuale sugestii.

P.S.: Accept orice sfat/critica.

[ https://i.imgur.com/OKOULCf.png - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#2
viceroy56

viceroy56

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,011
  • Înscris: 28.10.2006
Citeste AICI despre dozele de aparataj electric cu montare pe gipscarton.
Indiferent de aparat, doza de gipscarton are aceasi adancime.

#3
crocko.dilul

crocko.dilul

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,027
  • Înscris: 30.07.2007
Parerea mea este sa lasi circuitele existente asa cum sunt si doar sa suplimentezi cu circuite noi unde ai nevoie sau unde sunt subdimensionate.
Tabloul electric adus la zi si revizuit. Traseele noi cu slituri mai degraba in pardoseala, zic, daca schimbi si finisajele pardoselii.
In felul asta probabil ca solutia rezonabila va fi cu renovare pereti.
Pentru rigips nu cred ca trebuie sa iti faci griji despre doze, te obliga profilele.

#4
mihai93

mihai93

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 883
  • Înscris: 10.05.2007
Eu am dat gaurile cu carota de 68mm parca  unde va veni priza/ intrerupator.
Dupa am buciardat peretii, am amorsat si am lipit placi de gips carton pe perete.
Trebuie tinut cont de grosimea placii+ adezivului ce va fi 1cm sau mai mult.
Doze gasesti de mai multe feluri, si cu adancimi diferite.
Nu-i neaparat sa folosesti copex, poti folosi cabluri INTENC sau NYM-J

Edited by mihai93, 09 August 2022 - 14:02.


#5
Phobos

Phobos

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,351
  • Înscris: 23.09.2005
Chestia nu-i cat are nevoie o priza la grosimea peretilor ci cat au nevoie dozele de legatura, alea pot sa fie mai groase decat prizele.

Pentru prize poti sa calculezi cat sa-ti intre dozele de aparat:

[ https://www.eorion.ro/userfiles/4ee5f53d-04a4-44f3-8860-8581d8177fa0/products/5571042_big.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Fixare aparataje

Cu gheare
Cu suruburi

Dimensiuni:
Diametru (cm)  70 mm
Adancime (cm)  45 mm
Diametru  70 mm
Adancime  50 mm

https://www.eorion.r...AiABEgL2OvD_BwE

Edited by Phobos, 09 August 2022 - 14:03.


#6
crocko.dilul

crocko.dilul

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,027
  • Înscris: 30.07.2007
LE: ar trebui sa fii atent, de asemenea, la puterea pe care o ai aprobata in contract.

#7
viceroy56

viceroy56

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,011
  • Înscris: 28.10.2006
Da, sunt si doze mai "inguste", dar te obliga la un anumit model de aparat. Iar pentru priza, nu poti pune "mai ingusta" ca lungimea picioarelor de contact ale stecherului este STAS.
O solutie este montarea de aparate aparente, "pe tencuiala" dar poate initiatorul nu doreste asa ceva.

#8
daleh

daleh

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 55
  • Înscris: 11.08.2007

View Postcrocko.dilul, on 09 august 2022 - 14:00, said:

Parerea mea este sa lasi circuitele existente asa cum sunt si doar sa suplimentezi cu circuite noi unde ai nevoie sau unde sunt subdimensionate.
Tabloul electric adus la zi si revizuit. Traseele noi cu slituri mai degraba in pardoseala, zic, daca schimbi si finisajele pardoselii.
In felul asta probabil ca solutia rezonabila va fi cu renovare pereti.
Pentru rigips nu cred ca trebuie sa iti faci griji despre doze, te obliga profilele.
Nu vreau sa las circuitele asa cum sunt, pentru ca apartamentul primeste o renovare completa si doresc sa fac totul de la zero.
Se vor desface toate pardoselile si faianta de pe pereti.

La treaba cu rigipsul, eu vreau sa stiu cat trebuie sa pun profilul de gips-carton ca sa nu imi dau seama dup-aia ca nu pot pune dozele.

Am 3kW aprobati. Am inteles ca trebuie facuta o cerere pentru marirea puterii instalate.


View Postmihai93, on 09 august 2022 - 14:01, said:

Eu am dat gaurile cu carota de 68mm parca  unde va veni priza/ intrerupator.
Dupa am buciardat peretii, am amorsat si am lipit placi de gips carton pe perete.
Trebuie tinut cont de grosimea placii+ adezivului ce va fi 1cm sau mai mult.
Doze gasesti de mai multe feluri, si cu adancimi diferite.
Nu-i neaparat sa folosesti copex, poti folosi cabluri INTENC sau NYM-J

Imi doresc sa fac singur mare parte din renovare, de aceea vreau sa evit sliturile si gaurile in pereti si vreau sa merg pe gips-carton montat pe structura metalica. Evit sa dau 20 de carote in pereti+slituri. Asa, pun traseele electrice prin sapa de la pardoseala si ma ridic prin interiorul peretilor de gips-carton.

#9
Batranelul

Batranelul

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,937
  • Înscris: 25.04.2007
Acu ceva ani cand cautam sa cumpar un apartament am gasit si un apartament la care instalatia originala se arsese. Si ca sa nu isi bata capul, proprietarul a facut o alta instalatie elctrica, cu montaj aparent, in tot apartamentul.

Arata hidos pentru casa de locuit. Aduce asa, cu un interior de magazie sau garaj.

#10
daleh

daleh

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 55
  • Înscris: 11.08.2007
Bun, deci acum m-am lamurit cat de cat, ca doza dicteaza adancimea, nu aparatul. Eu am mers pe Schneider pentru rame, apoi m-am dus pe module, apoi am cautat dozele tot la ei si am gasit 63mm sau 50mm. Deci e riscant sa merg cu profile de 3cm + placa de 1.25.

Am cautat acum si pe cele aparente si nu imi plac.

#11
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 10,689
  • Înscris: 17.03.2009

View Postdaleh, on 09 august 2022 - 14:51, said:

Nu vreau sa las circuitele asa cum sunt, pentru ca apartamentul primeste o renovare completa si doresc sa fac totul de la zero.
Se vor desface toate pardoselile si faianta de pe pereti.

La treaba cu rigipsul, eu vreau sa stiu cat trebuie sa pun profilul de gips-carton ca sa nu imi dau seama dup-aia ca nu pot pune dozele.

Am 3kW aprobati. Am inteles ca trebuie facuta o cerere pentru marirea puterii instalate.

Imi doresc sa fac singur mare parte din renovare, de aceea vreau sa evit sliturile si gaurile in pereti si vreau sa merg pe gips-carton montat pe structura metalica. Evit sa dau 20 de carote in pereti+slituri. Asa, pun traseele electrice prin sapa de la pardoseala si ma ridic prin interiorul peretilor de gips-carton.
-Este foarte bine ca  faci instalatia  noua de la cap la cap.

-Indicat este sa-ti alegi o gama de aparate si dozele aferente  si vei sti cat va trebui sa fie grosimea peretelui.
Ai grija ca nu toate dozele au adancimile la fel.

-Ceri un spor de putere ,o poti face online.

-Cu putina atentie o poti face singur.

Edited by anaki, 09 August 2022 - 15:21.


#12
daleh

daleh

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 55
  • Înscris: 11.08.2007

View Postanaki, on 09 august 2022 - 15:12, said:

-Este foarte bine ca  faci instalatia  noua de la cap la cap.

-Indicat este sa-ti alegi o gama de aparate si dozele aferente  si vei sti cat va trebui sa fie grosimea peretelui.
Ai grija ca nu toate dozele au adancimile la fel.

-Ceri un spor de putere ,o potif face online.

-Cu putina atentie o poti face singur.

In principiu, Schneider Noua Unica e cam tinta mea pentru aparatajele astea.

Nu, n-o sa fac nimic din instalatia electrica singur, ci las specialistii sa se ocupe de asa ceva, insa vreau sa fiu putin informat, sa nu-l cred orbeste pe electrician.

Edited by anaki, 09 August 2022 - 15:20.


#13
crocko.dilul

crocko.dilul

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,027
  • Înscris: 30.07.2007

Quote

Am 3kW aprobati. Am inteles ca trebuie facuta o cerere pentru marirea puterii instalate.
Vezi ca asta e cu dus si intors. Poate sa presupuna costuri foarte mari, in functie de bransamentul actual.
Ar fi bine sa incepi cu cererea de spor de putere, ATR.

#14
shiva

shiva

    Nameless hero. Professional bug slayer mom.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,212
  • Înscris: 06.10.2003
Posibil o parte din circuitele existente (tubulatura) să poată fi refolosite, dacă vorbim de bloc din prefabricate. Dar va trebui să spargi pentru circuitele noi (plită - cuptor, centrală, mașina de spălat, circuit de prize per cameră, etc).Poți închiria scula de făcut șanțuri de la Dedeman sau echivalent ca să meargă mai ușor treaba.

Cât despre pereți - știu că e la modă să fie perfect netezi și drepți ceea ce implică niște costuri adiționale. Întreabă-te dacă chiar contează pentru tine.

Edited by shiva, 09 August 2022 - 15:34.


#15
daleh

daleh

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 55
  • Înscris: 11.08.2007

View Postshiva, on 09 august 2022 - 15:32, said:

Posibil o parte din circuitele existente (tubulatura) să poată fi refolosite, dacă vorbim de bloc din prefabricate. Dar va trebui să spargi pentru circuitele noi (plită - cuptor, centrală, mașina de spălat, circuit de prize per cameră, etc).Poți închiria scula de făcut șanțuri de la Dedeman sau echivalent ca să meargă mai ușor treaba.

Cât despre pereți - știu că e la modă să fie perfect netezi și drepți ceea ce implică niște costuri adiționale. Întreabă-te dacă chiar contează pentru tine.

Pentru mine, in momentul asta conteaza mai mult partea financiara. Adica, daca desfacerile de gresie, faianta, parchet le pot face eu, de ce sa nu le fac si sa scutesc 2000 euro? La fel si cu peretii de gips-carton. Materialele costa 2000 euro, montajul lor 1000euro. Nu o sa dureze renovarea 2-3 luni, dar nici nu stau in loc de ea. Prefer sa scutesc cateva mii bune de euro, daca pot sa fac eu mare parte din lucrari.

Momentan, cu ofertele primite de la diversi meseriasi, bugetul imi ajunge sa am o casa renovata, nemobilata si neutilata... Fara a lua in calcul neprevazutele.

#16
adisz

adisz

    Targu Mures

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,916
  • Înscris: 07.11.2006
Desfacerile, demolarile nu costa asa de mult, sa ai grija. Pentru asa ceva nu-i nevoie de "specialist", doar de muschi si baros (la figurat)

#17
altuser09

altuser09

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,514
  • Înscris: 25.08.2009
Eu cred ca dpdv financiar si al volumului de munca e mai convenabil sa lase vechea instalatie in pereti, sa fie doar dezafectata. Daca pune panourile de gipscarton pe profil metalic, cred ca prin spatele panourilor se poate trage lejer tubulatura copex pt instalatie.
E o presupunere, personal nu am facut asa ceva dar am vazut ca au facut altii. Exista si lejeritate in pozarea copexului pe perete. As merge mai departe cu presupusul, dozele de aparat sau de conexiune pot fi puse aparent pe vechiul perete, dupa aplicarea panourilor de gipscarton acestea vor apare ca fiind ingropate. As masura grosimea panou de gipscarton+ distanta panou/perete data de profilul metalic, vazut daca rezultatul este mai mare sau egal cu adancimea dozei.
(Nu cunosc dimensiunile profilului metalic pe care se monteaza panoul).

#18
crisstonne

crisstonne

    Stoic™

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 35,728
  • Înscris: 13.01.2011
Asta cu distanța/adîncimea pentru pozat doze, o deslușești tu, nu îmi fac griji.

Vreau să îți atrag atenția cu altceva, foarte important, să faci prize la nivelul tavanului, sau la o anumită distanță de tavan, ca să nu ai fel de fel de trăznăi de prelungitoare sau fire care să atîrne la vedere.

Văd prin diverse poze, postate pe net, tot felul de trăznăi, aer condiționat care are alimentarea trasă în apropriere, prin canal aparent, care arată urît, la tv-uri & alte aparate, lăsate firele în jos, spre un prelungitor aflat pe podea, sau pe o comodă, etc.

Eu am așa, la interfața între tavan și perete, priza pentru aer, cablul de la aer este deasupra, nu se vede, în sufragerie, la mijlocul peretelui, în spatele tv-ului, priză 220 V și modul ieșire de cablu semnal tv, de la Gewiss, aparentă.

În dormitor, alimentare tv și ieșire cablu semnal tv, cam la 40 cm de la tavan în jos, spre podea, este un tv mic, este plasat mai sus.

Două prize în bucătărie, deasupra mobilei, aproape de tavan, una pe direct, pentru hotă, alta trecută printr-un comutator, pentru instalația led, ca să fie închisă din buton, cînd plecăm mai mult timp de acasă.

O priză deasupra ferestrelor din sufragerie, eu alimentez de la ea o boxă, tu poate vrei să alimentezi jaluzele electrice.

Și mai am, una pe hol, pentru router-ul care este pozat în hol, la înălțime, plus altele.

Edited by crisstonne, 09 August 2022 - 17:31.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate