Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN
 Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD
 Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android

Recomandare bicicleta e-bike 20&#...
 Bing-Content removal tool

Nu pot accesa monitorulsv.ro de l...

Cum sa elimini urmele de acnee?

Wc Geberit
 

Despre ONG-uri, energie si mediu

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
223 replies to this topic

#1
strongsss

strongsss

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,155
  • Înscris: 27.10.2007
Simțim cu toții că suntem în plină criză a energiei. Cu toate astea sunt ONG-uri care fac un titlu de glorie din blocarea unor proiecte energetice. Cumva se acrediteaza ideea ca orice forma de a genera energie este un atac asupra mediului...
Intrebarea este ce-i mână la lupta pe acești oameni?
Eu nu-s deloc adeptul teoriilor conspiratiilor și cred ca avem de a face doar cu idioti utili, care imbratiseaza niste cauze, in cautare de vizibilitate. Situația de la noi este favorizata si de faptul că avem de a face cu un stat slab (investitii pornite acum 10-15 ani si neterminate) si atunci ONG-urile isi permit sa actioneaza sistematic impotriva intereselor cetatenilor.
O cunoștință a mea le spune simplu si direct ecoteroriști...
O intrebare si mai generala ar fi cum vedeti voi viitorul energiei peste 5 ani? vom renunta la carbune? dar la centralele nucleare?


Acesta a fost rezumatul, mai jos sunt stirile pe larg.
Zilele trecute  un ONG protesta impotriva exploatarii gazelor din Marea Neagra. Nu ca exploatarea ar fi inceput...
Gastivists și Fridays for Future Romania, două asociații pentru protecția mediului, solicită companiei Romgaz să oprească noile proiecte de exploatare (a gazelor naturale din Marea Neagră) și să pregătească ”o  agendă clară pentru reducerea treptată a producției”. Stirea este aici

Romania importa pana la 1000 MW, dar e momentul sa oprim o capacitate pe carbune.
Cea de-a treia termoncentrală a CE Oltenia, sucursala de la  Ișalnița, a fost oprită (la inceputul lunii iulie 2022) ca urmare a lipsei cărbunelui. Situația a apărut după ce Tribunalul București a suspendat Acordul de Mediu la Cariera Minieră Roșia, cea mai mare din țară.
Fostul șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu a venit personal în Gorj, să reclame faptul că unitatea de la Roșia funcționează ilegal. Berceanu a sesizat Garda de Mediu Gorj și a făcut plângere penală împotriva companiei energetice, acuzând faptul că nu există aviz de mediu pentru Cariera Roșia.
Stirile sunt aici, aici și aici. cum sa vii in Gorj cu masina si sa spui ca termocentrala polueaza?


Nu mai spun de cele 2 hidrocentralele de pe Jiu, una din ele aproape terminată, a căror finalizare a fost blocată de 2 ONG .
Două hidrocentrale pe râul Jiu, construite în proporție de 90 la sută, stau blocate din 2017
Două organizaţii de mediu au reuşit să oprească, definitiv până la acest moment, lucrările la două hidrocentrale pe râul Jiu. Asociaţia Bankwatch Romania şi Asociaţia Neuer Weg au câştigat, definitiv, procesul prin care au cerut anularea autorizaţiilor de construcţie pentru amenajarea hidroenergetică a râului Jiu, proces început de Hidroelectrica, cel mai mare producător de electricitate din România, deţinut de statul român, încă din deceniul trecut, şi care era aproape de finalizare.

Proiectul a inceput în 2003, dar, în 2005, statul declară Defileul Jiului parc naţional, iar în 2007, odată cu aderarea la Uniunea Europeană, zona este inclusă în situl Natura 2000. Apar restricții pentru șantiere și reguli noi pentru constructori.  Hidroelectrica nu ar fi fost nevoită să joace după noile reguli, dacă ar fi terminat lucrările la timp, până în 2008, atunci când expira autorizația. Însă proiectul a fost tărăgănat, șantierul sistat şi amânat, iar în 2012, Hidroelectrica a intrat în insolvenţă. În acel moment, doar 50% din lucrări fuseseră executate. Stirile sunt aici, aici si  aici.

Au incercat sa blocheze si investitiile de echillibrare a sistemului energetic, blocand constructia unei linii de inalta tensiune,
Tribunalul Bucureşti a hotărât ieri, 11 mai 2021, că defrișările aferente culoarului necesar construirii liniei electrice aeriene Porțile de Fier-Reșița-Timișoara-Săcălaz-Arad/LEA 400 kV Porțile de Fier-Anina-Reșița au fost realizate în mod nelegal, anulând actele de punere în valoare emise in acest scop! Emiterea actelor de punere în valoare, susţin cei de la Agent Green, a fost făcută fără a se analiza impactul acestor defrișări asupra speciilor protejate în cadrul ariilor protejate, cu precizarea ca la momentul emiterii acordului de mediu cu 6 ani în urmă aceste arii naturale protejate nu aveau planuri de management și nu existau obiective de conservare aprobate. In perioada aceea, seful de la Agent Green era consilierul premierului. Stirile sunt aici si aici
După ei, prin pădure n-ar trebui sa treacă nimeni/nimic. padurea e mai sacra decat vacile in India...

Edited by strongsss, 06 August 2022 - 14:59.


#2
Cris007

Cris007

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 52,668
  • Înscris: 06.08.2004
Unele lucruri pe care le spun ong-urile astea sunt corecte. Altele nu. Dar nu sunt factori de decizie, deci in afara unuor ilegalitati nu ai cum sa opresti ca ong nimic.

Eu de exemplu stiu ca au fost facute niste dezastre in Romania cu micro-hidrocentralele. Secate rauri. Nu stiu daca e cazul cu cele de pe raul Jiu.
Dar vreau sa zic ca lucrurile sunt gri, nu intodeauna au dreptate dar sunt si cazuri in care sunt abuzuri din partea autoritatilor.

#3
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,487
  • Înscris: 01.07.2020
Este simplu si ti-ai dat singur o parte din raspunsuri.
Pana la urma ce inseamna un ONG? O explicatie simpla este ca e o forma organizata de lobby pentru atingerea unui scop. Acum, care este scopul, cred ca reiese din scrisele tale. Poate ca unele au scopuri nobile, dar eu cred ca 80-90%, nu.

#4
radumiki

radumiki

    funny content creator

  • Grup: Moderators
  • Posts: 23,636
  • Înscris: 13.10.2003
Eu nu tin cu nimeni. Vreau doar ca toată lumea sa respecte legile in vigoare. De ce? Tine de civilizatie.De la chestii mărunte de genul nu arunci gunoiul aiurea pana la cele cu impact mai mare asupra naturii și implicit a vieții. Am înțeles - anumite ONG-uri baga bete in roate reclamând încălcări ale unor diverse legi. Pana la urma treburile sunt tranșate in justiție - cum e și normal.

Edited by radumiki, 06 August 2022 - 15:30.


#5
shefu_de_combinat

shefu_de_combinat

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 46,022
  • Înscris: 18.01.2007

View Postradumiki, on 06 august 2022 - 15:29, said:

Pana la urma treburile sunt tranșate in justiție - cum e și normal.
Cum am fost invatati sa credem ca e normal.
Nu-mi doresc sa se transeze in "justitie" cum e "normal" probleme care sunt in mod fundamental ingineresti si tehnice. Nu-mi pasa daca asta inseamna "civilizatie" asa cum am fost conditionati sa credem ca ar insemna, sau nu. De banii aia obsceni pe care ii fac, parazitii juridici ar putea cel putin sa faca minimul efort de a nu bloca dezvoltarea economica. Daca tot sunt niste consumatori inutili de buget care au zero contributie pozitiva in societate, minimul pe care ar putea sa il faca ar fi sa nu blocheze investitii care ar aduce si mai multi bani la bugetul care le sustine privilegiile complet nejustificate.

View Postadip1962, on 06 august 2022 - 15:18, said:

Poate ca unele au scopuri nobile, dar eu cred ca 80-90%, nu.
Neah, pe langa alea 80-90% care sunt de-a dreptul nocive mai sunt si alea care au ca scop traitul din donatii pentru ca munca reala e grea.

View Poststrongsss, on 06 august 2022 - 14:53, said:

Fostul șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu a venit personal în Gorj
Oh, da, chiar el, eroul! In 2024 cand il vedeti pe ceva lista, remember this.

Quote

Gastivists și Fridays for Future Romania
Asociaţia Bankwatch Romania şi Asociaţia Neuer Weg
Agent Green
Toate astea sunt in continuare bine-mersi, neinvestigate de serviciile noastre de informatii.

Edited by shefu_de_combinat, 06 August 2022 - 15:45.


#6
shefu_de_combinat

shefu_de_combinat

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 46,022
  • Înscris: 18.01.2007

View Poststrongsss, on 06 august 2022 - 14:53, said:

Intrebarea este ce-i mână la lupta pe acești oameni?
Raspunsul e complex pentru ca acesti oameni se impart in mai multe categorii, care se pot si intrepatrunde.
Unii sunt utili, altii sunt fanatici si extremisti, altii sunt platiti, altii sunt de-a dreptul agenti. Unii o fac pentru capital politic (vezi paduchele ala imbecil de la cariera de lignit), pentru ca prinde la o anumita bula dileala asta cu justitia, totul trebuie sa fie justitie, totul trebuie decis de judecatori si de lege, nu conteaza ca vorbim de probleme 100% tehnice. Altii o fac pentru bani. Aia care sunt platiti sau agenti ii mobilizeaza pe restul, etc. Oengismul antidezvoltare e fenomen complex.

Quote

Conform datelor oficiale, la finalizarea acestui proiect, o suprafaţă de pădure de peste 80 de ha va fi defrişată şi ireversibil pierdută. Suprafeţe întregi de păduri virgine care au adăpostit arbori seculari au fost deja defrişate pentru construirea stâlpilor liniei electrice.
Mi se prelinge o lacrima pe cur. Who the fuck cares, also, nu-i ca si cand fac aia o autostrada prin padure, sunt niste fucking stalpi cu sarme intre ei, poa' sa creasca floricele sau whatever sub.

Edited by shefu_de_combinat, 06 August 2022 - 15:57.


#7
radumiki

radumiki

    funny content creator

  • Grup: Moderators
  • Posts: 23,636
  • Înscris: 13.10.2003
Man, cum am zis: nu am io treaba cu ong-urile. Nu dețin, nu sponsorizez, nu ma deranjează . Aparent nu am treaba dacă construiește cineva ceva - o hidrocentrala pe Jiu sau o autostrada fără refugii ptr animalele sălbatice.
Tocmai ptr ca eu am alte priorități, ocupații, etc cred ca e OK ca cineva sa se intereseze și de faptul dacă se respecta legile in tara asta, drepturile persoanelor vulnerabile, etc
Dacă se respecta, recte justiția stabilește asta - uraaaaa!
Dacă nu - nu au decât și ,,șmecherii” sa respecte legile. Așa e normal!
Cât despre energie - majoritatea soluțiilor sunt la îndemâna politicienilor. In momentul actual nici nu exista infrastructura de transport. Aici trebuie investiții uriase… ii vezi pe politicieni disperați? Mai degrabă arunca vina pe altcineva . ONG-urile par vinovatul perfect. Nimeni nu înțelege de ce exista, ce fac… cum spuneam, fac lucruri pe care eu in comoditatea mea le neglijez.

Edited by radumiki, 06 August 2022 - 16:01.


#8
shiva

shiva

    Nameless hero. Professional bug slayer mom.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,819
  • Înscris: 06.10.2003
Discuția asta-mi aduce aminte de filmul Mad Max...

#9
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012
Eu sunt de acord cu aceste opinii.

View Postradumiki, on 06 august 2022 - 15:29, said:

Eu nu tin cu nimeni. Vreau doar ca toată lumea sa respecte legile in vigoare. De ce? Tine de civilizatie.

View Postshefu_de_combinat, on 06 august 2022 - 15:50, said:

Unii sunt utili, altii sunt fanatici si extremisti, altii sunt platiti, altii sunt de-a dreptul agenti.
Statul roman e direct responsabil de respectarea legilor de catre toata lumea, inclusiv de catre ONG-uri.

#10
strongsss

strongsss

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,155
  • Înscris: 27.10.2007
hai sa vorbim de hidrocentralele de pe Jiu.  proiectul a avut autoriyatie de constructie, dar HIDROELECTRICA n-a terminat proiectul la timp si statul a schimbat regulile..

Proiectul a inceput în 2003 si a avut autorizatie de constructie, dar, în 2005, statul declară Defileul Jiului parc naţional, iar în 2007, odată cu aderarea la Uniunea Europeană, zona este inclusă în situl Natura 2000. Apar restricții pentru șantiere și reguli noi pentru constructori.  Hidroelectrica nu ar fi fost nevoită să joace după noile reguli, dacă ar fi terminat lucrările la timp, până în 2008, atunci când expira autorizația.
Lucrarile au fost sistate o perioada si la reluarea lor s-au obtinut autorizatii noi  (nr. 7/2016 emisă de Consiliul Judeţean Hunedoara şi nr. 16/2012 emisă de Consiliul Judeţean Gorj), dar pe baza avizelor vechi. ICCJ a considerat ca nu e bine si a sistat proiectul, aruncand in pe apa sâmbetei 155 milioane Euro. Este asta o decizie in favoarea cetatenilor? Ce au castigat cetatenii din aceasta decizie?


View Postradumiki, on 06 august 2022 - 15:29, said:

Eu nu tin cu nimeni. Vreau doar ca toată lumea sa respecte legile in vigoare. De ce? Tine de civilizatie.De la chestii mărunte de genul nu arunci gunoiul aiurea pana la cele cu impact mai mare asupra naturii și implicit a vieții. Am înțeles - anumite ONG-uri baga bete in roate reclamând încălcări ale unor diverse legi. Pana la urma treburile sunt tranșate in justiție - cum e și normal.

Cine are acces la apa sau la energie, va fi un privilegiat haituit de ceilalti... e o perspectiva...

View Postshiva, on 06 august 2022 - 16:02, said:

Discuția asta-mi aduce aminte de filmul Mad Max...

pe pagina lui de fb n-a avut nici o jena sa se prezinte drept viitorul ministru al mediului. citez:
1. Viitorul, nu fostul!
2. Am inchis-o, nu am dat cu ranga, nu am cerut nimic!

View Postshefu_de_combinat, on 06 august 2022 - 15:31, said:

Oh, da, chiar el, eroul! In 2024 cand il vedeti pe ceva lista, remember this.

Edited by strongsss, 06 August 2022 - 16:42.


#11
shefu_de_combinat

shefu_de_combinat

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 46,022
  • Înscris: 18.01.2007

View Poststrongsss, on 06 august 2022 - 16:41, said:

Este asta o decizie in favoarea cetatenilor?
Nici justitia si mai ales nici ong-urile NU exista in interesul cetatenilor.
Justitia exista pentru asigurarea privilegiilor de casta si pentru controlarea accesului in interiorul castei privilegiate iar ong-urile exista pentru a servi unor diverse interese obscure. Tu, cetateanul, care vrei energie ieftina sau joburi sau dezvoltare sau fleacuri d-astea nu existi in ecuatie.

View Poststrongsss, on 06 august 2022 - 16:41, said:

Ce au castigat cetatenii din aceasta decizie?
O sa-ti zica niste bizari ca am castigat ceva ca legea si statu de drept sau ceva.

Edited by shefu_de_combinat, 06 August 2022 - 16:52.


#12
strongsss

strongsss

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,155
  • Înscris: 27.10.2007
Alegi sa-i neglijezi, dar ce te faci cand lucrurile pe care ei le fac iti afecteaza viata. In cazul energiei, lucrurile pe care nu le fac. suntem in plin criza energetica. vi se pare ca se lucreaza la vreun proiect de crestere a capacitatii de productie?

View Postradumiki, on 06 august 2022 - 15:54, said:

cum spuneam, fac lucruri pe care eu in comoditatea mea le neglijez.


#13
shefu_de_combinat

shefu_de_combinat

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 46,022
  • Înscris: 18.01.2007

View Poststrongsss, on 06 august 2022 - 16:49, said:

vi se pare ca se lucreaza la vreun proiect de crestere a capacitatii de productie?
Cine?
Politicienii n-au capacitatea intelectuala sa lucreze la nimic relevant
Justitia nu e menita sa lucreze la absolut nimic ce ar putea reprezenta un beneficiu pentru societate sau economie
Extremistii verzi sunt impotriva cresterii capacitatilor de productie, pentru ca visul lor este degrowth

View Poststrongsss, on 06 august 2022 - 16:41, said:

pe pagina lui de fb n-a avut nici o jena sa se prezinte drept viitorul ministru al mediului. citez:
1. Viitorul, nu fostul!
Cam greu cu dat ministri la partide irelevante care au emotii legate de trecerea pragului.

Edited by shefu_de_combinat, 06 August 2022 - 16:55.


#14
strongsss

strongsss

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,155
  • Înscris: 27.10.2007
Stiti ce mi se pare interesant: Romania inchide carierele si isi pune problema sa cumpere energie electrica din Ucraina produsa de termocentrale pe carbune. Nonsens.

Sau, ca sa fim in concordanata cu discutiile despre razboiul din Ucraina, pana acum ce au cucerit rusii: Donbasul- plin de carbune, centrala nucleara Zaporojie si centrala  pe cărbune din Svitlodarsk. Adica, razboiul asta este despre energie...

Edited by strongsss, 06 August 2022 - 17:00.


#15
shefu_de_combinat

shefu_de_combinat

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 46,022
  • Înscris: 18.01.2007

View Poststrongsss, on 06 august 2022 - 16:55, said:

Romania inchide carierele si isi pune problema sa cumpere energie electrica din Ucraina produsa de termocentrale pe carbune.
Ukraine electricity mix 2021
[ https://i.postimg.cc/0jh7vrt2/2022-08-06-175756.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
Ucraina e o tara vehement pro-nucleara, la modu' in care fac demersurile birocratice pentru avizarea unor unitati noi pentru dupa razboi in timp ce rachetele inca zboara peste Kiev cateodata. Cand nu ai creierul tranchilizat de decenii de prosperitate occidentala cladita de generatiile competente din trecut (si politici energetice scrise de absolventi de istoria literaturii), apreciezi solutiile reale, care functioneaza, nu fanteziile scumpe fara finalitate. Ca n-ai bani de fantezii.

Edited by shefu_de_combinat, 06 August 2022 - 17:04.


#16
elef

elef

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,617
  • Înscris: 03.10.2014
Era in beneficiul cetateanului daca se terminau restul unitatilor la cernavoda in loc sa se fugareasca cai verzi pe perei cu niste hidrocentrale pe niste rauri cu un debit mai mic decat al unui pisat sanatos.
Numai ca de la cernavoda era ceva mai greu de furat.
Evident nu e o problema datorata coruptie!

P.S. si se montau filtre pt pulberi serioase la termocentralele cu carbune, plus facut cateva noi cu turbina cu gaze cu ciclu combinat.

Edited by elef, 06 August 2022 - 17:12.


#17
shefu_de_combinat

shefu_de_combinat

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 46,022
  • Înscris: 18.01.2007

View Postelef, on 06 august 2022 - 17:10, said:

Era in beneficiul cetateanului daca se terminau restul unitatilor la cernavoda in loc sa se fugareasca cai verzi pe perei cu niste hidrocentrale pe niste rauri cu un debit mai mic devat al unui pisat sanatos.
Cand am dat bacu la geografie Jiul era un rau important dar ok.

View Postelef, on 06 august 2022 - 17:10, said:

Numai ca de la cernavoda era ceva mai greu de furat.
Evident nu e o problema datorata coruptie!
Era inevitabila ajungerea la singura explicatie posibila cand ai aceleasi obsesii de vro' 18 ani. La noi si daca vine asteroidu tot coruptia va fi cauza.

View Postelef, on 06 august 2022 - 17:10, said:

P.S. si se montau filtre pt pulberi serioase la termocentralele cu carbune
Avem mai mult decat filtre pentru publeri
Internetul e gratis, jur
https://www.google.c...lfurare turceni
https://www.google.c...furare rovinari
https://www.google.c...furare isalnita
https://www.google.c...e cet craiova 2
https://www.google.c...furare paroseni
https://www.google.c...ulfurare govora
https://www.google.c...furare cet iasi
https://www.google.c...e cet timisoara
Crezi ca dupa ce s-au montat instalatii de desulfurare la toate termocentralele importante s-a mai rarit oengeala pe tema asta?
Nu, pentru ca oengeala de mediu e despre distrugere economica. Asa ca vom trimite la fier vechi niste termocentrale echipate cu sisteme noi de desulfurare. E traditie, n-ar fi prima data cand distrugem si trimitem la fier vechi echipamente noi sau chiar nefolosite, just ask the people of Calarasi.

Edited by shefu_de_combinat, 06 August 2022 - 17:23.


#18
garett

garett

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 41,874
  • Înscris: 28.06.2006

View Poststrongsss, on 06 august 2022 - 14:53, said:

...avem de a face doar cu idioti utili...
Da și nu.
Low-level da, sunt doar idioți utili care pun botul la vrăjeală, din snobism/spirit de turmă/lipsă de ocupație etc.
În vârf sunt însă niște indivizi care știu foarte bine ce fac, practic trăiesc din activism, și-au făcut o afacere ca oricare alta.
Iar în spatele lor sunt "băieții deștepți" care câștigă averi fabuloase din "certificate verzi", subvenții și speculă pe piața energiei.

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate