Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...
 Ditra 25

Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...

De ce vor atația politicieni...
 ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...
 Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...
 

Studiu: Care este cea mai bună hrană pentru câini. Speranța lor de viață crește cu 26%!

* * - - - 6 votes
 • Please log in to reply
46 replies to this topic

#1
mirelvanca

mirelvanca

  Junior Member

 • Grup: Members
 • Posts: 70
 • Înscris: 18.11.2007
Pe scurt

Un studiu ale cărui rezultate au fost publicate în 2003 arată că speranța de viață a câinilor hrăniți cu alimente proaspete este în medie cu 32 de luni mai mare decât cea a câinilor hrăniți cu alimente procesate.

Alte studii, mai recente, vin să confirme constatările acestuia, precum și să scoată la lumină alte aspecte ce țin de longevitatea câinilor.

Studiul „Relația dintre bunăstarea câinilor și speranța lor de viață”

El a fost realizat în Belgia, pe o perioadă de 5 ani (1998-2003), pe mai mult de 500 de câini.  Autorii lui sunt Dr. Gérard Lippert și Bruno Sapy.  Aceștia au cules date și au verificat felul în care anumiți parametri influențează bunăstarea câinilor.  Unii dintre acești parametri sunt în afara controlului deținătorilor lor (rasa, mărimea, greutatea), fiind specifici câinelui.  Alții însă depind de deținător (hrana, condițiile de viață, mediul familial).  Prin ei, deținătorul poate influența direct calitatea vieții și bunăstarea câinelui său.

Prelucrarea statistică a datelor a arătat că există doi parametri dobândiți (impuși de deținător), care influențează semnificativ speranța de viață a câinilor.  Aceștia sunt sterilizarea și tipul de hrană.

Referitor la acest din urmă parametru, tipul de hrană, autorii spun, citez:

„Studiul nostru arată că, în ceea ce privește hrana, animalul hrănit cu hrană preparată acasă (pe baza hranei similare cu cea a familiei) atinge o vârstă medie de 13,1 ani, pe când animalele hrănite cu hrană industrială procesată, ajung la o vârstă medie de 10,4 ani. Animalele hrănite cu hrană mixtă (preparată acasă, plus procesată) ating o vârstă medie de 11,4 ani.

Diferența dintre cele două extreme se ridică la mai mult de 32 de luni, adică la aproape 3 ani.  Această mare diferență arată că hrana este un factor major și determinant pentru speranța de viață a câinilor. Oferindu-le câinilor alimente preparate acasă este o garanție pentru o mai bună protecție, pentru bunăstare și pentru o speranță de viață mai îndelungată.

În ce constă diferența dintre cele două tipuri de alimente? (preparate acasă, contra procesate industrial)  La baza ei stau, pe de o parte, în cazul utilizării produselor naturale, calitatea ingredientelor folosite (calitatea proteinelor de bază, cantitatea de vitamine și minerale împreună cu biodisponibilitatea lor, adică capacitatea lor de a fi ușor asimilabile în organism), iar pe de altă parte, în cazul utilizării produselor procesate industrial, însemnătatea tratamentelor fizice sau chimice aplicate în timpul procesului de fabricație.  Într-adevăr, prelucrarea industrială a hranei necesită diverse tratamente fizice (temperatură ridicată, liofilizare, extrudare, transformare în făini) și de asemenea, tratamente chimice (hidroliză, colorare, introducerea de aditivi).

Din analiza noastră reiese clar că implicarea deținătorului câinelui în selecția hranei servite animalului este de cea mai mare importanță și că speranța de viață a câinelui său este direct legată de calitatea hranei.”

Vreau să clarific faptul că formularea „hrană preparată acasă” nu înseamnă hrană gătită, ci hrană proaspătă, negătită.  Autorii enumeră prelucrarea termică a hranei printre minusurile care fac ca hrana procesată să scurteze viața câinilor.  O serie de alte surse (Dr. Karen Becker și, separat, Rodney Habib, personalități ale domeniului) spun că prelucrarea termică distruge multe componente valoroase ale hranei, între care enzimele și vitaminele.  Dr. Jean Hofve, de la Dogs Naturally Magazine, scrie că procesul de încălzire a hranei distruge circa 95% dintre antioxidanții naturali conținuți de aceasta, fapt ce are ca rezultat îmbătrânirea prematură a câinelui, prin acumularea radicalilor liberi în corpul acestuia.

În legătură cu sporul de 32 de luni (2,7 ani, reprezentând 26%) adus speranței de viață de hrana proaspătă, naturală, se poate constata că acesta reprezintă un sfert din viața unui câine.  Adică este unul extrem de important, de mare.  Mergând pe ideea că un an din viața unui câine echivalează cu șapte ani din viața unui om, în cazul oamenilor o astfel de diferență ar însemna aproape 19 ani.  Cine n-ar vrea să trăiască sănătos, în bunăstare, încă 19 ani?  Sau, care om și-ar arunca un sfert de viață?  Aproape nimeni, sunt sigur.

În ceea ce privește sterilizarea, și ea crește speranța de viață a câinilor, chiar dacă nu atât de spectaculos: cu 21 de luni.  Studiul nu discută mai departe problema sterilizării, doar o amintește.  Conform informațiilor pe care le dețin, ea nu trebuie grăbită, pentru că ar putea face mai mult rău decât bine.  Există studii și în acest sens, în care se arată care este vârsta minimă după care s-ar putea face, cu pericole reduse pentru sănătatea ulterioară a câinelui.  Recomand consultarea părerilor Dr. Karen Becker, cel mai urmărit veterinar din lume.

Rezumatul pentru publicul larg al studiului lui Lippert & Sapy, în limba engleză, se găsește aici:
https://www.ukrmb.co...SapySummary.pdf


Iar o traducere a lui în limba română (în format PDF) se poate găsi la una dintre următoarele adrese:
https://mega.nz/file...UoZC0BjGWLQBljY
https://drive.google...iew?usp=sharing


Confirmare.  Alte studii.  Informații complementare

Există și alte informații despre legătura dintre longevitatea câinilor și modul în care sunt hrăniți, ce vin să confirme cele arătate mai sus.

Rodney Habib (ce are cea mai urmărită pagină de sănătate a animalelor din lume) citează un studiu pe această temă, în care două grupe de câini din rasa Dog German au fost hrănite astfel: prima cu hrană procesată, uscată, iar cea de-a doua cu hrană naturală proaspătă.  Dogii Germani sunt câini de talie mare, care de obicei trăiesc puțin, sub 10 ani.  Modurile de hrănire ale celor două grupe au dat următoarele rezultate:  câinii hrăniți cu hrană uscată au trăit în medie circa 8,5 ani, pe când cei hrăniți natural, cu hrană proaspătă, au avut o longevitate mult mai ridicată, ajungând să depășească 12 și chiar 13 ani.  De asemenea, Rodney Habib arată că cei mai longevivi câini din lume, cu vârste depășind 20 și chiar 30 de ani, au fost hrăniți tot cu hrană naturală.  La fel erau hrăniți și câinii de la o clinică unde se ducea o luptă contra cancerului, iar multe din acele animale reușeau să învingă boala.

Alte studii arată scăderea drastică a speranței de viață la câini, în ultimele câteva decenii, pe măsură ce hrana procesată a fost folosită pe scară din ce în ce mai largă, devenind „norma” de hrănire.  Tot Rodney Habib citează două astfel de statistici care arată că din anii 1970 și până în 2014 speranța de viață a câinilor a scăzut de la 17 la circa 10 ani.

O altă cercetare arată că o reducere cu 25% a cantității de hrană primite de câine, are ca urmare o creștere a longevității de aproape 2 ani (prin evitarea obezității sau supraponderabilității – ce duc la boli grave, precum cele cardiovasculare, diabet, cancer, ș.a.).  Iar o alta arată că prin introducerea în porția de mâncare a unor legume cu frunze verzi (broccoli, spanac, varză de Bruxelles, varză Kale, sparanghel, etc.) de trei ori pe săptămână, s-a redus incidența cancerului cu 90%, ceea ce se traduce tot într-un câștig de longevitate.

Aceste informații, împreună cu altele, le-am publicat într-un articol de blog pe care l-am supus atenției comunității forumului Softpedia, într-un topic numit „Top hrană uscată câini. Hrana naturală proaspătă contra hranei uscate”.  Link-ul către articolul de blog se găsește la sfârșitul postării cu numărul 57 (#57), fiind precedat de textul „Sursa:”, pe pagina 4 a topicului.  Postarea #57 se poate găsi aici:  https://forum.softpe...4#entry28709062

Hrana naturală proaspătă contra hranei uscate

Articolul menționat mai sus conține multe informații care prezintă interes în lumina celor discutate aici, despre cum speranța de viață este afectată direct de modul de hrănire, cu cei doi poli ai săi.  Deoarece ele vin în completarea imaginii despre dieta sănătoasă, formată de studiul Lippert & Sapy, le fac în continuare o scurtă trecere în revistă:
 • Capitolul 6 arată că speranța de viață a câinilor s-a redus în circa 4 decenii de la 17 ani, la 10.
 • Una dintre cele mai importante informații se găsește în capitolul 7.  O specialistă în creșterea animalelor, Elena Costăchescu, cadru didactic al unei Facultății de Zootehnie din Iași, arată că alimentul de bază pentru câini este carnea, care se dă crudă.
 • Capitolele de la 8 la 11 înfățișează o serie de pericole pe care le aduce cu sine hrana uscată.
 • Capitolul 12 informează despre cât de proaste sunt alimentele cu prescripție veterinară.
 • Capitolul 13 dă cea mai importantă informație:  fie mici, fie mari, câinii fac parte din aceeași specie cu lupii, Canis lupus, fiind varianta domestică a acestora, deci hrana ce le este destinată prin evoluție este aceeași.
 • Capitolul 14 conține câteva sfaturi pentru trecerea la o dietă mai bună.
 • Capitolul 15 prezintă câteva sfaturi suplimentare pentru sporirea longevității.
 • Capitolul 16 arată de ce veterinarii recomandă hrană uscată: pentru că nu cunosc nutriția câinilor, spre deosebire de specialiștii zootehniști.
 • Capitolul 17 abordează foarte pe scurt problema hranei umede.
 • Capitolul 18 vorbește, tot foarte pe scurt, despre hrana pisicilor:  și ele au cerințe nutriționale asemănătoare cu ale câinilor, nici lor nu le face bine hrana uscată.
 • Capitolul 19 prezintă sfaturi de îmbunătățire a dietei pentru cei ce nu-și permit desprinderea de hrana uscată, pentru a o face mai ușor asimilabilă.
Așa cum arată numele topicului, în articol se găsește și un top a hranelor uscate de pe la noi, cu circa 280 de intrări.  Clasamentul s-a făcut pe baza unui algoritm creat de un specialist în nutriție canină, David Jackson, conducătorul site-ului independent All About Dog Food.  În capitolele de la 1 la 5 se prezintă topul și se discută unele rezultate.  Aceste informații ar trebui să-i ajute pe cei pentru care hrana uscată rămâne opțiunea de bază, să facă o alegere informată.

Concluzie

După cum reiese atât din studiul Lippert & Sapy, cât și din celelalte informații la care am făcut referire, hrana naturală proaspătă este cea mai bună hrană pentru câini.  Ea le mărește bunăstarea și le crește considerabil speranța de viață.

Dr. Karen Becker spune că, în calitatea noastră de deținători ai câinilor (ea folosește expresia „părinți de animăluțe”) suntem garanții bunăstării lor.  De noi depind sănătatea și speranța lor de viață.  Ei nu pot face alegeri, noi suntem cei ce le facem pentru ei.  Avem o responsabilitate.

Îndemn

Să nu vă lăsați ținuți pe loc de gândul că hrănirea cu hrană naturală proaspătă este mai costisitoare și mai complicată.  Esențial este să vă propuneți să faceți trecerea, să o începeți, prin mici adaosuri la hrană, care treptat să înlocuiască tot mai mult din porție și să continuați în ritmul pe care vi-l permiteți, până la, ideal, înlocuirea totală a hranei uscate.  La mine procesul a durat mai bine de doi ani.  Câteva informații suplimentare găsiți în capitolul 14 al articolului referit mai sus.

Unul dintre sfaturile venite de la Karen Becker și Rodney Habib enumeră cinci adaosuri pentru început:  ou, sardele (sau pești asemănători – șprot, hamsie, baby hering), chefir, fasole verde și sparanghel (acestea din urmă bine tocate, împrăștiate prin toată hrana și înmuiate bine în chefir).  Începeți cu câte unul pe rând, în cantități mici, urmăriți rezultatele și nu vă dați bătuți, există soluții și în caz de refuz al vreunuia din acestea.

#2
ain

ain

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 6,458
 • Înscris: 03.11.2006
"Studiul" asta e publicat intr-o revista?

#3
borhot

borhot

  Active Member

 • Grup: Members
 • Posts: 1,819
 • Înscris: 16.05.2015
Din pacate, exista o intreaga industrie care are tot interesul sa incurajeze hranirea animalelor de companie exclusiv cu hrana procesata. Ma mir ca mai ies la suprafata astfel de studii.

#4
MembruAnonim

MembruAnonim

  MembruAnonim

 • Grup: Banned
 • Posts: 398,284
 • Înscris: 08.10.2015

 mirelvanca, on 29 iulie 2022 - 19:20, said:


Ti-a mai fost sters/inchis un topic asemanator. Vad ca nu te potolest.

#5
AlexEn

AlexEn

  Spoiled brat

 • Grup: Moderators
 • Posts: 21,921
 • Înscris: 18.12.2007
Si uite asa a mai descoperit cineva 'barf'-ul.
Pentru cine nu stie ce e barf: https://perfectlyraw...arf-adult-dogs/

 MembruAnonim, on 29 iulie 2022 - 21:08, said:


Ti-a mai fost sters/inchis un topic asemanator. Vad ca nu te potolest.

E la locul lui topicul: https://forum.softpe...-hranei-uscate/

#6
mirelvanca

mirelvanca

  Junior Member

 • Grup: Members
 • Posts: 70
 • Înscris: 18.11.2007

 ain, on 29 iulie 2022 - 19:28, said:

"Studiul" asta e publicat intr-o revista?

Poți cerceta.
Nu toată lumea vrea să-i înșele pe alții.  Cei de la Purina au lansat acum vreo doi ani zvonul cum că au făcut un studiu din care rezultă că mazărea le poate provoca câinilor boli de inimă. Știrea a fost repede preluată în media și împrăștiată peste tot.  Apoi s-a descoperit că studiaseră de fapt propriile produse.  Evident că intenția a fost să-i sperie pe oameni să nu mai dea câinilor alimente de acasă.
Cred că ghilimelele puse de tine au cam același rol.  Altminteri, întâi te informezi și doar apoi pui ghilimele, dacă constați că e cazul.

 MembruAnonim, on 29 iulie 2022 - 21:08, said:


Ti-a mai fost sters/inchis un topic asemanator. Vad ca nu te potolest.

Cred că normal ar fi să combați topicul, nu pe mine.

#7
juGGaKNot

juGGaKNot

  Member

 • Grup: Members
 • Posts: 786
 • Înscris: 29.10.2007
Chiar iti trebuie studiu sa iti spuna asta ?

#8
mirelvanca

mirelvanca

  Junior Member

 • Grup: Members
 • Posts: 70
 • Înscris: 18.11.2007

 AlexEn, on 29 iulie 2022 - 21:21, said:

Si uite asa a mai descoperit cineva 'barf'-ul.
Pentru cine nu stie ce e barf: https://perfectlyraw...arf-adult-dogs/

Din prima propoziție constat că mă iei peste picior.  În acest caz, devii recidivistă în relația cu cele scrise de mine, iar răspunsul e următorul:
Îmi pare rău, Alex, că nu am văzut topicul tău despre BARF, unde ne lămurești cum poate prelungi viața câinilor, fiind adecvat biologic, spre deosebire de Eukanuba pe care o folosești tu.  Postează-ne și acel link, să-ți vedem topicul.
E ușor să te dai cunoscător după ce alții abordează un subiect.  Una e să știi ce e, alta e să aplici ceea ce știi și alta e să-i informezi și pe alții, ca să le facă un bine câinilor lor.

În cazul în care a fost doar o scăpare de exprimare, răspunsul e următorul:
Mulțumesc Alex pentru contribuție.

 juGGaKNot, on 29 iulie 2022 - 22:21, said:

Chiar iti trebuie studiu sa iti spuna asta ?

Mie nu, dar altora probabil că da.
Dacă ai informații suplimentare, poți să ni le dai.

#9
vladut01

vladut01

  Active Member

 • Grup: Members
 • Posts: 1,427
 • Înscris: 23.12.2015
Peste ocean, cu vreo 10 ani in urma, firmele care produc mancare pentru animale de companie au inceput sa-si retraga produsele de pe piata cand au primit sesizari ca animalele de companie au fost afectate si au inceput sa moara. A rezultat ca mancarea produsa era de fapt outsource la o companie canadiana care importa unul dintre componente din China si care venise contaminat din China. Compania canadiana care producea mancarea a dat faliment si a fost cumparata. Ceea ce vreau sa spun ca la produse similare ca compozitie brand-ul nu prea conteaza.

#10
AlexEn

AlexEn

  Spoiled brat

 • Grup: Moderators
 • Posts: 21,921
 • Înscris: 18.12.2007
Nu simt nevoia sa fac topicuri despre orice poate gasit foarte usor asa ca nu am cum sa iti dau link la topic (plus ca nu inteleg argumemtul, dar na).
Daca nu e topic pe Softpedia nu inseamna ca nu exista.

Nu e nicio scapare de exprimare din partea mea. Doar ca redescoperi roata, ca si in topicul precedent si probabil vei primi si aici aceleasi reactii.
Ar trebui sa inveti sa te exprimi tu altfel, fara a incerca sa lasi impresia ca tu esti expertul si noi suntem cei care trebuie sa fim luminati, in mod sigur ai avea mai mult succes.
Informatiile sunt binevenite dar modul de prezentare te face sa stai departe de ele.

#11
ain

ain

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 6,458
 • Înscris: 03.11.2006

 mirelvanca, on 29 iulie 2022 - 22:06, said:

Poți cerceta.
...
Cred că ghilimelele puse de tine au cam același rol.  Altminteri, întâi te informezi și doar apoi pui ghilimele, dacă constați că e cazul.
M-am informat, in sensul ca am citit linkurile puse de tine si nu au dus spre ceva care ar putea fi numit studiu. Adica date prelucrate statistic. Adica altceva decat afirmatii nedovedite.
Nu e tarziu sa pui datele articolului, numele autorilor, numele articolului, revista in care a fost publicat articolul, volumul si paginile.

#12
tomcatsk8

tomcatsk8

  Active Member

 • Grup: Validating
 • Posts: 1,497
 • Înscris: 05.07.2022
Pisica mea cea varstnica se apropie de varsta de 20 de ani, desi a fost hranita doar cu hrana uscata si in procent mic hrana umeda la plic. Are problemele specifice varstei, articulatii rigide, vedere slabita, a fost operata de cancer. Ceea ce a fost vizibil a fost doar degradarea brusca a articulatiilor acum vreun an si jumatate, daca pana atunci sarea pe toate mobilele si avea demaraje spectaculoase, acum i-am amenajat "rampe" ca sa se poata urca in locurile preferate.

#13
sandel1

sandel1

  Avat de 4 kg/75 cm. Ultimul, balastierele usl au distrus râul.

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 5,066
 • Înscris: 24.02.2011
După părerea mea boabele sau granulele ieftine dar și conservele cu 4% carne sunt dăunătoare pentru câini. Nu există ieftin și bun. Am avut 3 câini și toți au trăit mai puțin de 10-12 ani. Bănuiesc că a contat și alimentația.
Există pe piață niște ordinături de conserve, numai gelatină și lichid e în ele încât nici dacă sunt înfometați câinii si tot nu se ating de ele.
Acum caut numai conserve și pateuri cu minim 40% carne, am găsit și cu 70% dar se evaporă repede de pe rafturile magazinelor.
Mai demult le mai dădeam inimă de porc/vită tăiate felii și li se bulbucau ochii de poftă. Posted Image

Edited by sandel1, 30 July 2022 - 11:17.


#14
AlexEn

AlexEn

  Spoiled brat

 • Grup: Moderators
 • Posts: 21,921
 • Înscris: 18.12.2007
Gelatina nu este deloc daunatoare, chiar din contra. Are mult colagen care ajuta articulatiile si pielea.
Pentru organe/oase nu ai la indemana nicio carmangerie sau macelarie sau piata cu sector de carne?

#15
richelieu

richelieu

  Monsenior Members

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 36,457
 • Înscris: 04.05.2006
De ceva timp, ma invart in lumea crescatorilor de caini....si cu mana pe inima va spun ca, desi am fi tentati sa credem studiile de genul asta, adevarul e ca.....nu prea conteaza daca ii hranesti barf, sau industrial....nici macar un industrial super premium......depinde foarte mult sa identifici tipul de hrana potrivit pentru fiecare individ in parte.
Mi-au murit 3 caini in ultimii 15 ani, unul la 12 ani de cancer, unul la aproape 8 ani de cancer, unul acum 2 saptamani, la 2.5 ani.....cu probleme cardiace (congenitale sau dobandite in urma alimentatiei, nu stiu exact si nici nu prea conteaza). Toti 3 hraniti barf.
Stiu o gramada de caini hraniti industrial, care au trait bine merci 12-15 ani, chiar cu hrana ieftina si nu pentru ca proprietarii nu si-ar fi permis altceva, ci pentru ca au constatat (metabolic si in urma analizelor periodice) ca aia le merge cel mai bine.
Momentan, hranesc puiul de 4 luni pe care il am cu Virbak.....ii merge perfect. Mai incolo voi testa barf, am o gramada de hrana in congelator, ramasa de la baiatul pe care tocmai l-am pierdut. Daca ii va merge bine, ok. Daca nu, back to virbak.

Si la barf conteaza mult provenienta sursei de proteina.....daca animalele alea au fost hranite aiurea.....nici carnea aia nu mai e ce trebuie.

#16
mirelvanca

mirelvanca

  Junior Member

 • Grup: Members
 • Posts: 70
 • Înscris: 18.11.2007

 sandel1, on 30 iulie 2022 - 11:04, said:

După părerea mea boabele sau granulele ieftine dar și conservele cu 4% carne sunt dăunătoare pentru câini. Nu există ieftin și bun. Am avut 3 câini și toți au trăit mai puțin de 10-12 ani. Bănuiesc că a contat și alimentația.
Există pe piață niște ordinături de conserve, numai gelatină și lichid e în ele încât nici dacă sunt înfometați câinii si tot nu se ating de ele.
Acum caut numai conserve și pateuri cu minim 40% carne, am găsit și cu 70% dar se evaporă repede de pe rafturile magazinelor.
Mai demult le mai dădeam inimă de porc/vită tăiate felii și li se bulbucau ochii de poftă. Posted Image

Ai dreptate în legătură cu boabele și conservele ieftine.  Despre aspectul gelatinos e bine să știi că poate proveni de la alte adaosuri, care pot fi dăunătoare.  Ar fi bine dacă ar fi gelatină adevărată, naturală.  Aceea e așa cum spune Alex.

Conserve cu 65-70% carne, restul fiind gelatină adevărată, provenită de la o supă de carne, poți găsi pe internet, oricând și ți le aduce acasă, nu trebuie să umbli tu după ele prin magazine.  Eu am folosit în trecut mărci mai ieftine, Rocco şi Animonda, preponderent cea din urmă.  Sunt și chestii mai scumpe, Lukullus de exemplu.  Iar altele chiar și mai scumpe.  Depinde de bugetul disponibil.  Le-am luat de la Zooplus.

Pateurile nu ți le-aș recomanda, nu știu sigur ce conțin, dar probabilitatea e mare să conțină agenți chimici care să-i confere consistența.  Mai cred că e și altceva decât carne, acolo.

Evită chestiile care conțin cereale sau cartofi.  De asemenea caută produse la care producătorul declară că nu folosește conservanți, coloranți, antioxidanți.  La cei din urmă, e în regulă dacă se spune că sunt antioxidanți naturali (de exemplu amestec de tocoferoli).  Dacă spune doar că sunt antioxidanți, sau antioxidanți permiși în UE, fugi de produsul respectiv, pentru că acelea sunt chimicale, cancerigene pe termen lung.  Antioxidanții îi găsești listați de obicei ca aditivi tehnologici.

Dacă îți permiți, dă-le în continuare inimi.  Dar ai grijă să nu fie singurul lucru pe care îl mănâncă.  Nu conțin toți nutrienții, vitaminele, mineralele de care are nevoie organismul lor, așa că pe termen lung, o hrană care constă doar din inimi, sau doar din ficat, sau doar din spinări, ori gâturi ori aripi de pui, poate crea dezechilibre.  E nevoie de câte o proporție din fiecare.  Organele, dacă se dau mai multe feluri, n-ar trebui să depășească 25% din total.  Dacă le dai un singur organ, acesta n-ar trebui să depășească 10%, iar dacă sunt două organe, 20%.  Adică, dacă le dai într-o zi doar ficat, următoarea zi în care le dai iar doar ficat ar trebui să fie la încă 9 zile distanță, adică o dată la 10 zile.

Ar trebui să mănânce ceva care conține și carne și organe în proporții corecte.  Poți încerca peștii mici din comerț, care au inclusiv intestinele, ce le sunt și ele utile câinilor.  Fiind mici, oasele nu constituie o problemă.  Un alt aliment complet, care conține cam tot ce trebuie sunt ouăle, care sunt și complet digerabile.

Nu uita de fructe și legume, chiar și ciuperci și verdețuri.  Am spus în articol cum se pot da, tocate și bine amestecate în hrană.  Unele fructe le mănâncă singuri, de plăcere.  Ai mei mănâncă multe feluri, dintre care: mere, pere, căpșuni, zmeură, afine, mure, prune, cireșe, vișine, lubenița, pepene, ș.a. La cele cu sâmburi mari (prune, caise, piersici) nu e bine să mănânce și sâmburii, pentru că pot crea blocaje intestinale.

Atenție, strugurii sunt toxici! La fel și stafidele ori sultanele.  La capitolul de alimente toxice mai intră nucile macadamia (exotice), orice cu cacao (ex. ciocolată), precum și plantele din familia cepei (usturoiul proaspăt face excepție - în cantități mici, dar asta e o altă discuție).

Chefirul este un adaos valoros.

#17
richelieu

richelieu

  Monsenior Members

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 36,457
 • Înscris: 04.05.2006
Gelatina nu poate fi decât naturală. Chiar și aia la plic se obține tot din oase

#18
mirelvanca

mirelvanca

  Junior Member

 • Grup: Members
 • Posts: 70
 • Înscris: 18.11.2007

 richelieu, on 30 iulie 2022 - 17:08, said:

De ceva timp, ma invart in lumea crescatorilor de caini....si cu mana pe inima va spun ca, desi am fi tentati sa credem studiile de genul asta, adevarul e ca.....nu prea conteaza daca ii hranesti barf, sau industrial....nici macar un industrial super premium......depinde foarte mult sa identifici tipul de hrana potrivit pentru fiecare individ in parte.
Mi-au murit 3 caini in ultimii 15 ani, unul la 12 ani de cancer, unul la aproape 8 ani de cancer, unul acum 2 saptamani, la 2.5 ani.....cu probleme cardiace (congenitale sau dobandite in urma alimentatiei, nu stiu exact si nici nu prea conteaza). Toti 3 hraniti barf.
Stiu o gramada de caini hraniti industrial, care au trait bine merci 12-15 ani, chiar cu hrana ieftina si nu pentru ca proprietarii nu si-ar fi permis altceva, ci pentru ca au constatat (metabolic si in urma analizelor periodice) ca aia le merge cel mai bine.
Momentan, hranesc puiul de 4 luni pe care il am cu Virbak.....ii merge perfect. Mai incolo voi testa barf, am o gramada de hrana in congelator, ramasa de la baiatul pe care tocmai l-am pierdut. Daca ii va merge bine, ok. Daca nu, back to virbak.

Si la barf conteaza mult provenienta sursei de proteina.....daca animalele alea au fost hranite aiurea.....nici carnea aia nu mai e ce trebuie.

Aşa cum tocmai am spus, contează proporţiile, altminteri se creează dezechilibre, care pot duce la boală şi mai departe de atât.
Dacă ai folosit o hrană raw (crudă) comercială, aceea ar trebui să conţină tot ce trebuie, dacă e făcută corect.  Nu toate sunt, însă.
Dacă hrăneşti cu alimente preparate acasă şi nu ai grijă să aibă toţi nutrienţii, împreună cu vitaminele şi mineralele necesare, pericolul e mare.

Am tot vorbit de doctor Karen Becker.  În articolul pe care l-am postat anterior şi pe care nimeni nu l-a putut vedea pentru că entităţile ostile au făcut să fie șters link-ul, am spus că ea a împărțit felurile de hrană (crudă, umedă, uscată, semiumedă, preparată acasă) în 13 categorii, şi a făcut un clasament al lor după gradul de adecvare biologică, calitate și grad de pericol.  Pe locul 1 a plasat hrana crudă.  Hrana uscată, în funcţie de calitate (premium sau de supermarket), ocupă două locuri codaşe.  Dar, pe ultimul loc, cel mai periculos dintre toate, în concepţia ei, se situează hrana preparată acasă fără grija de a fi echilibrată, adică cea căreia îi lipsesc nutrienţi, vitamine, minerale.  A mai spus că a văzut deţinători de câini, "părinţi", care, cu cele mai bune intenţii faţă de câini, i-au îmbolnăvit dându-le hrană neechilibrată, pe perioade lungi de timp.  Ea spunea că dacă le dai în fiecare zi un piept de pui şi un morcov, aceea nu este o hrană echilibrată.
Ai putea cădea în această categorie, fără voie, având cele mai bune intenţii.

Nu ştiu care a fost greşeala ta, poate nu ai făcut niciuna şi totul a fost o suită de întâmplări nefericite.

Referitor la cancer, Rodney Habib, o altă persoană la care fac referire tot timpul, o celebritate a domeniului îngrijirii animalelor de companie, arăta că el poate avea mai multe cauze.   Una dintre ele e zestrea genetică a individului, iar studiile, acelea în care tu nu crezi, spun că 10% din cazurile de cancer au cauze genetice.  E posibil ca tocmai asta să se fi întâmplat cu vreunul din câinii tăi.  Nu prea aveai ce face, aici.
Apoi, spune Rodney Habib, restul cauzelor de cancer sunt cauzate de factori ambientali.  Aici sunt mai mulţi factori, nu îi ţin minte pe toţi (vorbeşte despre asta în discursul "De ce nu trăiesc câinii o veşnicie?" (Why Don't Dogs Live Forever?), la care găsiţi link în articolul precedent).  Unii dintre ei se referă la prezenţa poluării, la contactul cu substanţe toxice (insecticide, ierbicide, substanţe de curăţenie, substanţe aromatizante, fum de ţigară, ş.a.), la stress şi la alimentaţie.  De departe, procentul cel mai mare de cazuri de cancer, dintre toți factorii, îl deține alimentația, cu 40%.  Rezultă că dacă ai grijă ce îi dai să mănânce, reduci riscul de cancer cu 40%.  Dacă te ocupi şi de ceilalţi factori, probabilitatea scade în continuare.  Până îţi mai rămâne riscul de 10% genetic.
Chiar şi aici, Rodney Habib spune că a apărut o ştiinţă nouă, nutrigenomica, care studiază interacţiunea dintre genom şi nutriţie.  El spune că, chiar dacă ai moştenit o grămadă de gene rele, printr-o alimentaţie bine pusă la punct poţi face ca acele gene să rămână inactive, nedeclanşând boala.  Dacă alimentaţia nu este bună, genele se pot activa, declanşând boala.  Deci, având grijă ce mănânci, poţi trăi fără cancer, chiar dacă toţi înaintaşii tăi n-au scăpat de el.  Valabil şi la oameni şi la câini.  La câini, unul dintre marile pericole de a activa genele rele vine de la excesul de carbohidraţi, prezent în toate hranele uscate.

În altă ordine de idei, poţi verifica calitatea hranei Virbac, precum şi a multor altora, în topul pe care vi l-am propus spre consultare în postarea precedentă, cea a cărei adresă e dată în prezentul articol.
O să îţi spun eu că, între hranele uscate, Virbac e una bună.  Cea mai mare notă pe care o obţinut-o la produsele verificate până acum este 7,5, cu care ocupă locul 20.  Iar cea mai mică notă obţinut de un reprezentant al ei este 7,3, cu care ocupă locul 22.  Dar, ca toate hranele uscate, are prea mulţi carbohidraţi şi este neadecvată biologic, ducând la un stres digestiv, care se poate adăuga altor factori de stres.  Dacă vrei să elimini şi acest stres, optează pentru o hrană naturală proaspătă echilibrată.

Apoi, am arătat tot în precedentul articol, de ce în lumea crescătorilor de câini, în care te învârţi, după cum spui, probabilitatea de a primi un sfat avizat despre hrănire e una foarte mică.  Oriunde ţi se recomandă hrană uscată, să ştii că lipsesc nişte cunoştinţe.  Vezi discuţia cu cancerul, cu carbohidraţii şi mai vezi clasamentul celor 13 categorii de hrană al Dr. Karen Becker, cel mai urmărit veterinar din lume.
Vă doresc sănătate.

 richelieu, on 30 iulie 2022 - 17:46, said:

Gelatina nu poate fi decât naturală. Chiar și aia la plic se obține tot din oase

Am vorbit despre aspect gelatinos, care poate fi dat și de alte adaosuri.
Apoi am fost de acord cu o antevorbitoare (ante-postatoare) că gelatina adevărată e bună.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate