Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii
 Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...
 Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor
 Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android
 

Cand nu poti dona sange ?

* * * - - 2 votes
  • Please log in to reply
32 replies to this topic

#19
Bogotta

Bogotta

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,316
  • Înscris: 24.02.2017
Posibil sa ai dreptate. Eu doar iti zic ceea ce am citit despre ce se intampla la Centrul de Donare Bucuresti. In loc sa se poarte frumos,...  fac nasoale.

Inca ceva, nu am citit lista postata mai sus insa stiam ca nu trebuie sa consumi alcool, nici macar cu o seara inainte.

#20
victor29cr

victor29cr

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,438
  • Înscris: 04.06.2016
Imi scuzati ignoranta, dar imi amintesc acum 15 ani cand am mers sa donez, ca inainte de a-ti lua sange, iti face un soi de mini analize, ca doar nu te cred pe cuvant ca ai sau nu ceva.

S-a schimbat ceva? Daca Fane umbla cu hepatita A fara sa stie, aia il cred pe cuvant ca nu are?

Imi aduc aminte ca din 30 de colegi atunci care am mers sa donam pt cineva, doar 14 au donat efectiv, restul fiind respinsi din nu mai situ ce motive.

#21
JAWS

JAWS

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 812
  • Înscris: 22.03.2005
Orice punga de sange se "analizeaza" inainte sa ajunga la transfuzie. Dar asta e dupa donare.
Daca esti suspect de ceva, te cauta sa-ti faci niste analize amanuntite. Deci, chiar daca vii cu hepatitta si minti in formularul de screening, nu risti sa imbolnavesti pe nimeni.

Inainte de donare se face hemoglobina, grupa/rh daca e nevoie si glicemia. Dar astea sunt pt donator, sa nu lesini pe jos dupa ce scot din tine 450ml de sange. Posted Image
Deci toti cei care se resping inainte de a dona, sunt respinsi ca fie nu se incadreaza la kg, nu au mancat, nu au baut apa, vin dupa tratamente medicamentoase etc.

Inca exista mitul ca la donare te duci ca la analize...nemancat si nebaut apa, ceea ce este complet fals.

Cat despre experientele cu CTS, nu pot sa confirm. Mie mi se par f ok asistentele si intotdeauna s-au purtat super dragut. Te intreaba de o mie de ori daca esti bine, daca vrei niste apa etc.

PS. Stiu pt ca donez de ani de zile, la fiecare 3 luni. Posted Image

Edited by JAWS, 28 July 2022 - 14:05.


#22
AlexD2

AlexD2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,543
  • Înscris: 10.01.2019
Asa este sangele donat este analizat dupa donare, insa chestionarul respectiv cauta sa elimine din start donatorii la care analizele s-ar putea sa nu iasa bune pt a nu cheltui bani  degeaba pe analizele respective. Personal am fost la o donare de sange si acolo erau mai multi care probabil donau regulat. La unul din ei atunci cand a dat buletinul ia spus ca nu mai poate dona ca la anterioara donare i-a iestit ca are hepatita C si la trimis cu o hartie, adeverinta cred cu rezultatul analizei, la medicul de familie sa faca demersurile necesare pt tratament

#23
persona695

persona695

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,599
  • Înscris: 17.07.2014
Ăștia plâng că nu au sânge și când te duci să donezi te tratează ca pe ultimul gunoi. Adevărul e că nici asistentele alea nu-s cele mai inteligente din domeniu, singurul lucru pe care trebuie să îl facă este să intepe o venă.
Mai era o regulă nescrisă, dacă ai avut mai multi parteneri sexuali in ultimele 6 luni te refuză de la recoltare.

#24
sorin147

sorin147

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,303
  • Înscris: 11.08.2003
Persona, de cate ori ai fost la donare si cand a fost ultima data?
Desi imi vad moaca odata la 2-3 luni (personalul de la CTS, unii), ne recunoastem si ne salutam. Nu-s intotdeauna aceeasi in cabinet la donare asa ca nu se pune problema de tratament preferential.
Mi s-a intamplat de vreo 2 ori ca, la 3 saptamani dupa donare sa vina scrisoare acasa cum ca am iesit aiurea la transaminaze. Intr-una din dati, dupa ce m-am reparat, cu vreo saptamana inainte de donare, mi-am facut analizele prin doctorul de familie si au iesit ok. Nu le-au acceptat pe alea, a fost nevoie sa le repet la centru pentru validare. Abia apoi am putut dona din nou.
Triajul initial se face din hartie, daca ai scris/declarat ceva ce clar nu corespunde regulilor lor de acceptare, apoi la analizele din cabinet (greutate, temperatura, puls, tensiune, varsta, ultima donare), apoi la cabinet unde iti inteapa un deget pentru hemoglobina si eventual glicemie si apoi se analizeaza sangele dupa ce l-ai donat. Daca ai ceva nasol in el, primesti o scrisorica acasa.

Cand mi-au spus ca au nevoie de plasma pentru un caz si ca-s compatibil si ca trebuie sa ajung cu salvarea la Floreasca deja ma imaginam cu nino-nino maxim prin Bucuresti, ma baga in sala, ma conecteaza la pacient si gata treaba. Teapa! Am plecat c-o Dacie break (evident, acum multi ani), cald (ca era si vara si ciuciu aer conditionat), fara nino-nino si acolo m-a conectat la un aparat.

#25
Mizu

Mizu

    moroșan

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,725
  • Înscris: 10.12.2006
Asistentele depind de centru, in unele sunt ok si in altele nu. Daca vrei sa donezi o faci indiferent de atitudinea lor, ca nu pentru ele sau pentru tine donezi.

Eu nu mai pot dona pentru ca la un moment dat au gasit la analize anticorpi anti-HCV si m-au bagat pe lista persoanelor cu hepatita. Am facut de atunci in fiecare an analize si n-a iesit nici macar pe una din ele sa am acei anticorpi, conform teancului de analize pe care il am eu nu am avut niciodata hepatita. Dar cica nu exista posibilitatea sa modifice acea lista ca sa ma scoata de pe ea. Ei au zis ca analizele lor nu au cum sa fie gresite pentru ca sunt repetate la 2-3 laboratoare, si ca daca mi-a iesit anti-HCV am avut cu siguranta ceva chiar daca nu specific HVC. Vai de ei.

#26
me_iauras

me_iauras

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,344
  • Înscris: 08.01.2009

 Bogotta, on 28 iulie 2022 - 13:13, said:

Am avut si eu o tentativa de a merge sa donez.  M-a pus naiba sa intru pe o lista de discutii referitoare la centrul de Hematologie de pe Str. Dr. Felix.  Cand am auzit cum se poarta asistentele alae cu tine si ce sictir profund au in ele ....  am renuntat.  Ma enervez repede in situatii din astea si chiar nu as fi avut chef sa o arunc pe vreuna pe geam.

Apropos, daca donati, voi unde donati ?

Din pacate cam asta e realitatea .
Am donat de-a lungul anilor de multe ori  insa in marea majoritate a cazurilor ( exceptand 2 situatii ) a fost vorba de niste caravane mobile care veneau la sediul firmei (campanii organizate de companie impreuna cu centrul de tranzfuzii a mun. Buc ) unde eram angajati si faceau recoltarea in situ ; veneau cam de 3 ori pe an pt. a permite sa treaca perioada in care nu mai ai voie sa donezi . Conditiile erau in general OK in sensul ca iti alegeai ora la care sa intri la recoltare in dimineata respectiva si compania asigura si gustari / apa pt. a compensa partial ce pierzi prin donare . In total "pierdeam" max 30-40 min cu totul insemnand completarea formularelor , testele preliminare (tensiune + glicemie) si donarea in sine .

Singurul inconvenient e ca daca doresti sa afli rezultatele analizelor care se fac pt. a se asigura ca sangele e OK pt. transfuzii trebuia sa mergi in persoana la centrul de pe Dr. Felix pt. a cere aceste rezultate .

Una din celelalte experiente a fost tot in complexul office in care lucrez insa la alta firma ( erau de fapt birourile dezvoltatorului astfel anuntand si restul chiriasilor daca exista doritori ) insa de data aceasta campania era organizata impreuna cu spitalul militar . Nu sunt eu cel mai mare fan al armatei romane insa in aceasta situatie recunosc ca m-au surprins placut . Erau mai organizati/eficienti in desfasurarea partilor preliminare ( nu tastau ca toate persoanele cliseu de la ghiseu doar cu cate un deget de la fiecare mana ) si am terminat mai repede cu totul . Cireasa de pe tort a fost ca dupa aprox. o saptamana am primit plic sigilat cu rezultatele testelor/analizelor efectuate probelor de sange recoltate .

Cealalta experienta din pacate nu a mai fost asa placuta ; a fost la centrul de hematologie de pe str. Dr. Felix si am pierdut mai mult de jumatate de zi pana am donat . Chiar daca mi-am facut programarea cu aplicatia lor (de fapt cred ca e facuta de un ONG insa oricum in parteneriat cu ei ) toate etapele durau foarte mult cu o eficienta muuuuuuult mai scazuta vs. cei din caravana mobila ( tot colegii lor teoretic) .Posibil sa nu fie mereu asa insa mie mi-a lasat un gust f amar experienta asta .

Din pacate odata cu impamantenirea modului de lucru WFH (in pandemie si acum post-pandemie )cu prezente fizice rare la birou se pare ca organizarea caravanelor mobile nu s-a mai reluat ; probabil mai greu de strans intr-o anumita zi pe cei care erau dornici sa doneze si astfel m-ai greu s-ar justifica costurile cu deplasarea .

Donarea de sange in sine teoretic e benefica stimuland productia de "sange proaspat" . Ca si dezavantaje personal nu prea am intampinat in sensul ca puteam sa-mi desfasor activitatea in ziua respectiva ca si cum nimic nu se intamplase ( asta inseamna ziua de lucru ca nu profitam de ziua de lucru libera si in destule situatii inclusiv sala cardio intensiv seara dupa birou cu doar o scadere minuscula a capabilitatilor >> evident nu e valabil pt. toti).

Edited by me_iauras, 28 July 2022 - 15:59.


#27
JAWS

JAWS

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 812
  • Înscris: 22.03.2005
Dpdv al timpului s-au mai imbunatatit lucrurile si la CTS. In anii trecuti pierdeai intr-adevar cel putin 1h pana terminai. Mai ales daca nimereai zile cu donatori multi, in special sfarsit de saptamana cand toti vor sa lege ziua libera cu weekendul.

Acum dupa receptie, te duci direct la cabinetul pt analizele pre-donare, dupa ajungi la cabinetul medical pt triaj care iti da ok-ul si te duci sus la donat.
La ultima donare la 7.30 eram acolo, 10 persoane inainte, la 8:00 eram in masina in drum spre casa.

Ce-i drept depinde putin si de cei din fata ta. Daca sunt doar donatori noi, dureaza mai mult...pana le face carnetele, grupa/RH, la triaj sunt consultati mai riguros etc.
Eu de obicei prefer sa merg cat mai de dimineata dar am observat ca este mult mai liber spre sfarsitului programului de donare (dupa 11.30-12-13).

PS. Mai departe, vorba lui Mizu, cine vrea sa doneze o face oricum. Nu ca asistentele sunt nu stiu cum, ca nu iti dau analizele fara sa le ceri...ca n-ai suc si prajituri...sau mai stiu eu ce.
Evident ca sunt si romanisme clasice. De ex, acum nu se mai dau bonurile pe hartie, doar pe card. Dar cardurile vin cu intarziere. Abia luna asta au venit cardurile pt cei care au donat in aprilie. Iar cardurile sunt mereu altele, practic ai un nou card de bonuri la fiecare donare, ceea ce e o prostie fara sens.
Aplicatia Donorium (acum mai e una care imi scapa) e departe de a fi grozava si daca ai programare prin ea cica ai prioritate. Dar prioritatea inseamna un P trecut cu markerul pe fisa de donare. Iar la cabinete le spui oamenilor care stau la coada ca tu esti special si trebuie sa te bagi in fata. Evident ca au fost cazuri in care oamenii au inceput sa se certe pe treaba asta.
Deci iar o prostie, in loc sa faca cabinet dedicat celor prin aplicatie, sa nu-si scoata nimeni ochii pe holuri.

Edited by JAWS, 28 July 2022 - 16:23.


#28
sorin147

sorin147

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,303
  • Înscris: 11.08.2003
Dimineata (sau mai deveme) merg doar cu programare (aplicatia Donorium), in rest, doar dupa 12.30-13.00 (ca e liber).

#29
persona695

persona695

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,599
  • Înscris: 17.07.2014

 sorin147, on 28 iulie 2022 - 15:37, said:

Persona, de cate ori ai fost la donare si cand a fost ultima data?
Am fost de câteva ori, țin minte că într-un an am donat de 4 ori, a 4-a oara nici nu voia să mă primească fiindcă a văzut cât de des am donat in ultimul an.
In ultimii 5 ani cred că am donat o singura data și asta pentru că m-am saturat de individa aia care pune întrebările capcana și da ok-ul final. Cine a donat la Iași o știe. Cum ne aduna într-o cameră și ne lua tensiunea și ne punea întrebări ea s-a pornit într-o conversație cu unul că el e vegan și s-a lăsat de fumat ea aratandu-se fascinata, iar eu stăteam cu ea in mana așteptând să termine ei.😅
Și partea cu rezultatul analizelor era dificila că se eliberau o ora sau doua pe zi, intre 11 și 13, când eram la munca și niciodată nu am reușit să ajung in timp util, doar cu învoit câteva ore.
O foarte proasta organizare dpmdv care m-a ținut departe de crts ani de zile, dar as dona și acum daca aș ști că nu mai este individa aia acolo.

Edited by persona695, 28 July 2022 - 16:40.


#30
sorin147

sorin147

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,303
  • Înscris: 11.08.2003
Deci acum cativa ani si in Iasi, pana mea, au mai murit cativa copaci intre timp. :)
Asta cu mai multi intr-o camera si intrebari (aparent) fara legatura, n-am auzit-o pana acum. Cred (mai mult ca sigur) ca s-au mai schimbat lucrurile de cand cu GDPR si pandemie.

#31
valirex

valirex

    Muzeul Lampilor

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,739
  • Înscris: 30.07.2006
Am auzit ca nu te primeste nici daca ai tatuaje, asa e?

#32
sorin147

sorin147

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,303
  • Înscris: 11.08.2003
Depinde cand le-ai facut, s-ar putea sa nu fie criteriu eliminatoriu.

Chestionarul in cauza:
https://storage1.dms...ul-de-sange.pdf

#33
JAWS

JAWS

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 812
  • Înscris: 22.03.2005

 valirex, on 29 iulie 2022 - 02:25, said:

Am auzit ca nu te primeste nici daca ai tatuaje, asa e?
Nu neaparat. E o intrebare pe formularul de screening...daca ai tatuaje facute recent.
Probabil daca e tatuaj vechi nu te refuza nimeni.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate