Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

La multi ani @al-padrino!

Zona Zarnesti/Magura fara masina

Inchiriere spatiu depozitare (bra...
 Bosch Tronic Heat 3500 9kW - trep...

Dacia anunta primele motorizari h...

Sfat auto Crossover 18000 €

La ce se refera un cod informatic...
 Ce aș putea face cu 4 HDD fo...

Plafoniera led cu efect 3d :)

Rss <content:encoded>

Cum faceti cu curierii?
 Psihologia- este o știin5...

Lukașenko anunța ca a i...

Poziționare eficienta senzor...

stereotaxie
 

Upgrade procesor i3 11105f la i5 11400f

- - - - -
  • Please log in to reply
18 replies to this topic

#1
OClaudiu

OClaudiu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,720
  • Înscris: 17.09.2003
Buna ziua,

Detin un sistem format dintr-o placa de baza Gigabyte nu mai stiu exact modelul care suporta procesoare Intel din a 10-a si a 11-a generatie, 32 GB DDRAM 4, SSD 1 TB si 2 HDD normale a cate 2 TB, placa video Radeon RX 580 Sapphire. Procesorul este un i3 11105f. Mai joc din cand in cand Battlefield 5, Age of Empire IV, Starcraft 2 etc. Daca fac upgrade de procesor la 11400f, voi vedea vreo diferenta vizibila in performante ?

#2
miki07

miki07

    Simplu și banal

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,089
  • Înscris: 18.09.2008
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/kdEDX_XNaAY?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#3
OClaudiu

OClaudiu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,720
  • Înscris: 17.09.2003
Multumesc de raspuns, dar si placa video cu care s-a testat e un RTX 3080Ti. In realitate, cu placa mea video , nu stiu cum ar fi diferentele.

#4
miki07

miki07

    Simplu și banal

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,089
  • Înscris: 18.09.2008

Vizualizare mesajOClaudiu, pe 25 iulie 2022 - 11:26, a scris:

Multumesc de raspuns, dar si placa video cu care s-a testat e un RTX 3080Ti. In realitate, cu placa mea video , nu stiu cum ar fi diferentele.

Pai, asta era ideea. Cu o placa asa de buna, diferenta o face procesorul.

#5
trid_ovi

trid_ovi

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 799
  • Înscris: 10.10.2005
Sincer, nu. La jocurile alea antice, nici intre 3 generatii de procesoare nu va fi diferenta. Ok, o sa iasa ceva scoruri in Benchmarkuri , dar in viata reala....

#6
Leo2006

Leo2006

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,625
  • Înscris: 30.08.2006
Pai de ce mai intrebi daca tu stii mult mai bine unde face bottlneck sistemul. Noi nu avem de unde sa stim.

Edited by Leo2006, 25 July 2022 - 16:26.


#7
_Smiley_

_Smiley_

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,220
  • Înscris: 24.02.2006

View PostOClaudiu, on 25 iulie 2022 - 11:13, said:

....Procesorul este un i3 11105f...

esti sigur ca ai scris bine modelul? la Intel pe site nu apare.

#8
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 114,593
  • Înscris: 07.02.2003

Vizualizare mesajOClaudiu, pe 25 iulie 2022 - 11:13, a scris:

Detin un sistem format dintr-o placa de baza Gigabyte nu mai stiu exact modelul care suporta procesoare Intel din a 10-a si a 11-a generatie, 32 GB DDRAM 4, SSD 1 TB si 2 HDD normale a cate 2 TB, placa video Radeon RX 580 Sapphire. Procesorul este un i3 11105f. Mai joc din cand in cand Battlefield 5, Age of Empire IV, Starcraft 2 etc. Daca fac upgrade de procesor la 11400f, voi vedea vreo diferenta vizibila in performante ?
Nu prea pentru ca inlocuiesti un cpu cu frecventa buna de 3.5-3.7ghz base si 4 nuclee cu unul de 2.6 base 6 nuclee, e aiurea rau. Pune un i5 serios tot de 3.4ghz sau peste baza si atunci vei vedea diferenta in chestii mai serioase, 6 core-uri etc...
Jocurile amintite sunt mai vechi si nu fac mare diferenta oricum.

Vizualizare mesaj_Smiley_, pe 25 iulie 2022 - 18:04, a scris:

esti sigur ca ai scris bine modelul? la Intel pe site nu apare.
E 10105f, a scris gresit a doua cifra.

Edited by andreic, 25 July 2022 - 20:26.


#9
Leo2006

Leo2006

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,625
  • Înscris: 30.08.2006
Ce monitor ai ?

#10
_Smiley_

_Smiley_

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,220
  • Înscris: 24.02.2006

View Postandreic, on 25 iulie 2022 - 20:25, said:

Nu prea pentru ca inlocuiesti un cpu cu frecventa buna de 3.5-3.7ghz base si 4 nuclee cu unul de 2.6 base 6 nuclee, e aiurea rau.
base frequency-ul nu prea mai are legatura cu performanta. dimpotriva, e bine sa fie cat mai mic.
asta deoarece procesorul o sa mearga automat la cea mai mare frecventa posibila (Max Turbo Frequency) atunci cand ai nevoie de putere de procesare, cu conditia sa aiba si racire suficienta.

View Postandreic, on 25 iulie 2022 - 20:25, said:

E 10105f, a scris gresit a doua cifra.
in cazul asta probabil ca nu o sa vada vreo diferenta in jocurile pe care le joaca, si I3-ul actual e suficient de bun.
dar pe total o sa existe o imbunatatire, ar trebui sa se vada un pic in windows.

#11
OClaudiu

OClaudiu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,720
  • Înscris: 17.09.2003

View PostLeo2006, on 25 iulie 2022 - 23:20, said:

Ce monitor ai ?
Am un monitor HP Legion X24c care suporta 144 Hz.

#12
Leo2006

Leo2006

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,625
  • Înscris: 30.08.2006
Intel Core i5-11400F @ 2.60GHz 17203 in PassMark
Intel Core i3-10105F @ 3.70GHz 9123
Procesorul meu antic are 5987 de puncte si e un AMD FX8350. Conteaza foarte mult arhitectura si mai putin frecventele.
E o diferenta semnificativa la un I5 gen 11

Edited by Leo2006, 26 July 2022 - 17:36.


#13
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 114,593
  • Înscris: 07.02.2003
Testati cu AIDA64integer (queen) si julia nu cu passmark... ca ala pacaleste greu.

Vizualizare mesaj_Smiley_, pe 26 iulie 2022 - 05:59, a scris:

in cazul asta probabil ca nu o sa vada vreo diferenta in jocurile pe care le joaca, si I3-ul actual e suficient de bun.
dar pe total o sa existe o imbunatatire, ar trebui sa se vada un pic in windows.
Da. E o diferenta la numar nuclee dar frecventa mica nu e de bun augur, mai ales in aplicatii single thread.

#14
_Smiley_

_Smiley_

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,220
  • Înscris: 24.02.2006

View Postandreic, on 26 iulie 2022 - 17:56, said:

...frecventa mica nu e de bun augur...
ce te face sa spui asta?


procesoarele moderne folosesc "base frequency" pe post de frecventa minima, iar "turbo frequency" nu prea mai e chiar "turbo". in idle procesorul poate sta la "base frequency", dar daca e ceva de facut procesorul o sa-si urce automat frecventa catre "max turbo frequency" si o sa stea acolo pana cand or sa apara probleme de racire sau de curent.
daca ai o placa de baza buna (care da suficient curent procesorului) si racire corespunzatoare, atunci procesorul tau o sa stea tot timpul la "max turbo frequency" si nu o sa mearga la "base frequency" decat in idle.
practic o frecventa de baza mai mica inseamna doar un consum mai redus de curent in idle. cand e vorba de performanta, trebuie sa compari intai arhitectura si apoi "max turbo frequency", in nici un caz "baze frequency"-ul.

#15
lost_in_a_dream

lost_in_a_dream

    Windows 11 este FREEMIUM!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,192
  • Înscris: 03.07.2019
E aceeasi generatie. Nu mi se pare o investitie inteleapta. Dar sunt banii tai.

#16
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 114,593
  • Înscris: 07.02.2003

Vizualizare mesaj_Smiley_, pe 26 iulie 2022 - 18:53, a scris:

ce te face sa spui asta?
Pai tocmai ce am sugerat, performanta mai mica in single thread. Turbo are si el o limita si cand base e jos nici turbo nu stie cine stie ce. Unu care are base 3.5 stie de regula turbo 4.5-4.7 deja e altceva.
In rest stiu ce zici, ma ocup de 25 ani de hardware. Eu imi scot la orice pc turbo automat, fac manual frecventele optime si voltajul  ca sa nu fac centrala termica din calculator :P

Edited by andreic, 27 July 2022 - 01:37.


#17
_Smiley_

_Smiley_

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,220
  • Înscris: 24.02.2006
ambele procesoare au aceeasi frecventa maxima (4.4 GHz) : https://ark.intel.co...s=212271,203474
cum scoti "turbo automat"? eu stiam ca functionalitatea asta e integrata in procesor si nu poate fi modificata direct.

#18
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 114,593
  • Înscris: 07.02.2003
E cand aveam i5 faceam din bios oc-ul maual si puteam seta multiplicatorii in conditii de load pe core-uri, punand acelasi la toate practic anulam ce voia el, acu nu mai retin cum se face exact ca sunt pe conucrenta unde e foarte versatil.

Edited by andreic, 27 July 2022 - 06:50.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate