Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
sfat achiziție bicicleta pli...

NVIDIA Shield Programe Romania IP

Se opreste motorul in mers Golf 5

Probleme cu instalator Casa verde
 Linie vinetie mana stanga

Opriri și reporniri dese

Protectie soare/vizuala in interior

Tratament pt piele..canapea
 Buget 19k-masina noua-sfaturi

Grosime adeziv gresie

TVA doar la valoarea adaugata sau...

Inregistrare ecran
 M-am inregistrat in e-factura. Ca...

Voi cum faceți fața ava...

Spital stomatologic sector 4 grat...

Pastrare numar inmatriculare !
 

Episoade din istoria Bisericii Catolice

* * - - - 3 votes
  • This topic is locked This topic is locked
16 replies to this topic

#1
Megara

Megara

    Age, si quid agis!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,511
  • Înscris: 26.09.2006
Am găsit un articol interesant care merita a fi citit. Și cum nu am gasit niciun topic pe care s-ar potrivi am deschis unul, sperând că și alții vor contribui constructiv și la subiect.


Complotul catolicilor – prima teorie a conspirației din istorie. Cum a speculat un mitoman notoriu prejudecățile oamenilor ca să isterizeze o țară întreagă

Complotul catolicilor, o gogoriță născocită de Titus Oates, un frustrat și mitoman notoriu, a reușit să aducă la isterie toată Anglia și Scoția în perioada 1678-1681, generând o prigoană împotriva catolicilor. Întâmplarea a constituit primul exemplu de teorie a conspirației care poate dinamita o țară întreagă prin specularea unor prejudecăți populare. Rod al nebuniei unui dezaxat, incredibila poveste din Anglia sfârșitului de Secol XVII a fost studiată și folosită ulterior ca model de diverse organizații, Guverne și servicii secrete pentru a manipula opinia publică, submina coeziunea unor categorii de populație sau chiar a unor popoare întregi.

Titus Oates, primul om din istorie care a fabricat o teorie a conspirației cu impact masiv la nivelul unei țări întregi, s-a născut în 1649. Copilăria viitorului „erou al Angliei” a fost una nefericită, deși tatăl său, Samuel, absolvise Colegiul Corpus Christi din Cambridge și era un personaj relativ important în ierarhia ecleziastică.
Tânărul Titus, cu un picior mai scurt, „fața de culoarea curcubeului, iar restul trupului negricios”, cu „urechi blegi și gât scurt, bărbie subțire și puțin ascuțită”, s-a confruntat încă din primii ani de viață cu un tată violent și care nu-l iubea. Copilul făcea des convulsii. Saliva abundent și îi curgea nasul tot timpul. Lipsa de dragoste părintească se va reflecta mai târziu în comportamentul adultului – fără empatie, scrupule și remușcări, mincinos și ranchiunos.

Titus Oates, autorul primei teorii a conspirației de succes din istorie, și-a început timpuriu cariera de impostor și mincinos. A pretins că ar fi absolvit cursurile la Cambridge, apoi l-a acuzat pe un director de școală de sodomie cu o elevă.

Oates junior a fost educat la Mechant Taylors’ School, iar la 18 ani, în 1667, s-a înscris la Universitatea Cambridge, la Gonville and Caius College. N-a reușit să-și finalizeze însă studiile. În 1669 s-a mutat la St. John’s College, iar apoi a abandonat cursurile. Cât timp a frecventat Cambridge n-a lăsat o impresie prea bună. S-a dovedit un student mai puțin isteț, iar tutorele său în caracteriza ca fiind „un mare fraier”, deși avea o memorie bună. Mai presus de toate, și-a clădit acolo însă o reputație de homosexual și de fanatic.
După ce a plecat de la universitate, a obținut în 1673 un post de predicator într-o parohie din Kent (o regiune din Sud-Estul Angliei) mințind că ar fi absolvit cursurile colegiului unde fusese înscris. N-a rezistat mult timp, pentru că enoriașii au început să se plângă de izbucnirile violente ale pastorului.
Alungat, s-a refugiat la Hastings, ca ajutor al tatălui său, care era preot paroh și rector la Biserica Tuturor Sfinților din localitate. Dar nici aici tânărul Titus Oates n-a stat mult. Râvnind la postul de director al școlii locale, l-a acuzat pe nedrept, pe titularul postului, de sodomie cu una dintre eleve. Minciuna a ieșit rapid la iveală, cazul a ajuns la tribunal, care l-a găsit vinovat de sperjur, dar Oates a scăpat de închisoare fugind la Londra.
În capitală a reușit în 1675, mințindu-i pe cei cu care intrase în legătură, să obțină un post de capelan pe corabia „Adventure”, care pleca spre portul marocan Tanger. Nici acolo n-a făcut mulți purici, fiind alungat de pe vas în 1676 sub acuzația că întreținea relații homosexuale. În mod normal, pe vasele marinei regale britanice, o astfel de vină se pedepsea cu moartea, dar Oates a scăpat datorită statutului său de cleric. Așa că a fost doar gonit.

Când n-a mai putut păcăli pe nimeni printre protestanți, s-a convertit catolic, schimbându-și numele de mai multe ori și pretinzând că a devenit Doctor în Divinitate la Salamanca

În primăvara anului următor, în 1677, constatând că nu mai poate să păcălească pe nimeni în comunitatea protestantă în care se învârtea, Titus Oates a trecut la catolicism. A intrat în legătură cu un preot care avea probleme psihice, părintele Berry, care a acceptat să-l boteze și așa a devenit membru al Bisericii Romano-Catolice.
Deși a început prost și acest drum, ocupându-se cu cerșitul și furatul de la noii săi coreligionari, Oates a reușit totuși să obțină un loc la Colegiul Iezuit Englez din Valladolid, Spania.
Ajuns acolo, el și-a schimbat și identitatea, recomandându-se drept „Titus Ambrose de Ambrosius”. Acest sejur îi va folosi ulterior la inventarea poveștilor care vor isteriza Anglia, privind trădarea catolicilor.
După câteva luni la Valladolid, Oates și-a schimbat iar numele, în Samson Lucy, și s-a mutat la alt seminar catolic în Franța, la Saint-Omer, pretinzând că absolvise cursurile Universității din Salamanca – o minciună sfruntată – și că ar fi devenit Doctor în Divinitate al catolicilor.
Nesuferit, mincinos, impostor și hoț, Oates și-a ostilizat în foarte scurt timp și noii colegi. Aceștia s-au prins repede că minte pentru că nu știa o boabă de latină, spunea frecvent blasfemii și ataca monarhia britanică, șocând deopotrivă profesorii și studenții. Unul dintre aceștia i-a tras o tigaie în cap, înfuriat la un moment dat de comportamentul său, iar în 1678 Titus Oates a fost exmatriculat și de aici.

Alungat și de catolici, s-a hotărât să se răzbune. A revenit în Anglia și a inventat complotul catolicilor: o minciună sfruntată despre tentativa iezuiților de a-l omorî pe regele Charles al II-lea

Frustrat și răzbunător, el a hotărât să-i facă pe catolici să plătească. S-a întors în Anglia și l-a căutat pe doctorul Israel Tonge, un predicator protestant fanatic pe care-l cunoscuse mai demult. Acesta era obsedat de prejudecățile populare ale vremii, cum că iezuiții unelteau împotriva țării, așa că Titus Oates i-a spus ce voia să audă: că se prefăcuse a trece la catolicism ca să afle secretele iezuiților. Așa descoperise, spunea el, monstruosul complot papistaș împotriva regelui Charles al II-lea.
El i-a „dezvăluit” lui Tonge că deține probe indubitabile ale ticăloșiei puse la cale de iezuiți. Catolicii plănuiau, i-a spus mitomanul predicatorului, să-l lichideze pe regele Angliei, Charles al II-lea, și să-l pună în loc pe fratele său, James, Duce de York, care trecuse la catolicism.
Tonge a fost cutremurat să descopere că tot ceea ce bănuise el dintotdeauna se confirmă. În august 1678 a obținut o audiență la rege, căruia i-a dezvăluit „complotul catolicilor”. Suveranul, o persoană tolerantă și inteligentă, n-a fost impresionat, dar i-a dat totuși cazul pe mână unuia dintre miniștri, Thomas Osborne, Conte de Danby. Spre deosebire de rege, ministrul era mai mult decât dispus să asculte povestea.
Așa că Oates a fost chemat să depună mărturile în fața Camerei Comunelor, iar vestea conspirației s-a răspândit ca fulgerul în întreaga țară, generând panică și furie printre oameni. În fața Consiliului Privat, care se ocupa de cele mai importante probleme ale statului, Oates a făcut, pe 28 septembrie 1678, nu mai puțin de 43 de acuzații împotriva a diverși membri ai ordinelor religioase catolice din Anglia. În total, pe listă se aflau 541 de iezuiți și numeroși nobili care erau catolici. Mincinosul a jucat tare, țintind direct la vârful statului: printre alții, i-a învinuit pe doctorul reginei Catherine de Braganza, pe secretarul Ducesei de York, pe arhiepiscopul de Dublin, pe Samuel Pepys și pe baronul de Belasyse.

Minciunile spuse cu tupeu și memoria foarte bună l-au ajutat să fie convingător în fața Parlamentului și a Consiliului Privat, ai căror membri care aveau deja prejudecățile lor

Anglia se zbătea deja, în ultimul secol, între protestantism și catolicism. Regi și regine se succedaseră la tron luând măsuri ba în favoarea Bisericii Anglicane, ba în favoarea celei Catolice, cu excese adeseori violente. Apariția unui „insider” care dezvăluia complotul iezuiților împotriva regelui și a națiunii n-a făcut decât să pună paie pe focul care mocnea deja, iar societatea s-a scindat brutal.
Autoritățile au declanșat o anchetă. Cel mai probabil, Titus Oates a acuzat la nimereală oamenii, dar întâmplarea a făcut ca secretarul Ducesei de York, Edward Colman, să fie descoperit că purta o corespondență cu un iezuit francez, părintele Ferrier, care fusese și duhovnicul regelui Ludovic al XIV-lea. Această coincidență a fost suficientă să-l condamne pe nefericitul secretar al ducesei.
Despre Oates se știa că are o reputație proastă, dar – în mod surprinzător – el a lăsat o impresie excelentă membrilor Consiliului Privat, pe care i-a impresionat cu excelenta sa memorie și încrederea cu care-și susținea minciunile. Deși lipseau probele, mitomanului i s-a pus la dispoziție o gardă militară cu care acesta a început să aresteze iezuiți prin țară – inclusiv pe aceia care, în trecut, îl ajutaseră într-un fel sau altul.
La întreaga poveste a contribuit și un nou incident tulbure, pe care Oates l-a speculat prompt: acuzatorul a depus o mărturie sub jurământ în fața unui magistrat care, o lună mai târziu, a dispărut fără urmă. Pe 17 octombrie, respectiva persoană a fost găsită moartă, strangulată. Oates s-a folosit de prilej să lanseze o campanie publică împotriva „catolicilor” care l-ar fi ucis pe magistrat.

Delirul mincinos al lui Titus Oates a însemnat moartea a 30 de oameni, torturarea multor altora, vieți distruse și o societate înnebunită, în care se declanșase vânătoarea de catolici

Ancheta a relevat relativ repede neconcordanțe în povestea lui Titus Oates, dar acesta era deja expert în minciuni și a mizat puternic pe prejudecățile publicului, incluzând în scenariu cât mai multe elemente din folclorul popular despre catolici și uneltirile lor.
Așa-zisele „dovezi” prezentate de Oates au isterizat opinia publică și curtea regală. Pe baza minciunilor acestui om cu probleme psihice s-au operat valuri de arestări. Au fost aruncați în temniță numeroși preoți iezuiți și chiar lorzi importanți de religie catolică – bineînțeles, toți nevinovați.
Pentru a fi siliți să-și recunoască implicarea în complot, mulți dintre prizonieri au fost torturați înfiorător. 30 de oameni au fost găsiți vinovați de trădare și executați.
Oates, în schimb, își savura, în sfârșit, momentul de glorie îndelung așteptat. Devenise eroul Angliei și salvatorul națiunii. Pentru meritul său de a fi demascat complotul catolic, a primit pensie și casă pe Whitehall, bulevard din centrul Londrei, chiar la Westminster. Împăunându-se cu meritele sale, impostorul a primit cu satisfacție mulțumirile oficiale ale Parlamentului Angliei și a îmbrăcat din nou hainele ecleziastice la care năzuise tot timpul.
Luat însă de valul propriilor fantasme, Titus Oates a supralicitat. Pe 24 noiembrie, el a pretins că însăși regina complota cu medicul regelui pentru a-l otrăvi pe acesta. De data asta, năstrușnicia era prea mare și au apărut îndoielile. Regele, care nu dădea prea multe parale pe bazaconiile lui Oates, l-a chemat și l-a interogat personal pe acesta, prinzându-l cu mai multe inadvertențe și minciuni. Printre altele, mitomanul a pretins în fața suveranului englez că l-ar fi cunoscut pe regentul Spaniei, Don Juan, la Madrid. Dar, întâmplător, și regele Charles îl cunoscuse chiar de-adevărat pe Don Juan la Bruxelles, și din discuție și-a dat seama fără urmă de dubiu că Oates mințea și nu-l întâlnise niciodată pe regentul spaniol. Așa că a dispus ca impostorul să fie arestat.
Pe măsură ce ancheta avansa, teoria conspirației inventată de Oates a început să se surpe. Pus în încurcătură tot mai tare, acesta a scornit o nouă minciună, pretinzând că ar fi bolnav. Ca să evite întrebările, a simulat leșinul în timpul anchetei. Parlamentul l-a eliberat însă din arest pe Oates câteva zile mai târziu.

Pedeapsa unui mincinos care inventa teorii ale conspirației acum 300 de ani: închisoare pe viață; de 5 ori pe an scos în public și bătut cu ouă și fructe stricate; obligat să poarte veșnic pe cap o inscripție cu faptele sale

Până la urmă, după 3 ani de nebunie, în 1681 toată fantasmagoria s-a spulberat, dovedindu-se că Anglia întreagă fusese victima unui mincinos patologic. Ducele de York, James, l-a dat în judecată pe Titus Oates pentru calomnie, a câștigat procesul și despăgubiri de 100.000 de lire (o sumă colosală la vremea aceea) de la acesta.
Pe 6 februarie 1685, regele Charles al II-lea al Angliei a murit. În decursul tumultoasei sale domnii (a fost învins de Cromwell în 1651, fiind nevoit să fugă și să stea în exil 9 ani, până când a fost chemat înapoi pe tron), regele încercase să introducă libertatea religioasă în țară pentru catolici și protestanți în 1672, dar în 1679 a fost silit de Parlament să o revoce.
În locul lui Charles al II-lea a urcat pe tron chiar fratele său, Ducele de York care fusese acuzat pe nedrept că ar fi plănuit să-l ucidă. Noul rege, cunoscut ca James al II-lea, n-a uitat calomnia și relele făcute de Titus Oates. Acesta a devenit astfel și primul autor de teorii ale conspirației pedepsit așa cum se cuvine pentru otrava strecurată în societate. A fost arestat, judecat și condamnat la temniță pe viață, cu mențiunea că de 5 ori pe an urma să fie scos în public, legat la stâlpul infamiei și bătut cu ouă, legume și fructe stricate. Oates era silit să poarte permanent pe cap o inscripție care le reamintea tuturor minciunile și relele făcute.
Marele noroc al calomniatorului a fost că James al II-lea n-a domnit mult (1685-1688). Acesta a fost răsturnat de la putere și silit să fugă din țară, în loc fiind reinstalat un monarh protestant – William al III-lea (1689-1702). Oates a fost eliberat din închisoare, considerat victimă și răsplătit cu o pensie de noul rege.
N-a reușit nici de această dată să rămână pe linia de plutire, cheltuind toți banii și, în final, murind sărac lipit în 1705.
În urma sa a rămas primul caz din istorie în care o teorie a conspirației bine ticluită, speculând disensiunile din societate și prejudecățile oamenilor, a dus la o adevărată tragedie, cu zeci de victime nevinovate ucise și multe altele ale căror viață a fost distrusă.

#2
victor29cr

victor29cr

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,438
  • Înscris: 04.06.2016
Strigau si "Shame... Shame..." cand aruncau in el cu oua stricate? )))

#3
kruger

kruger

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,927
  • Înscris: 04.02.2006
Eu unul sunt convins ca Oates a fost un mincinos si ca a cauzat teroare si moarte in perioada aia, iar oamenii ar trebui sa stie lucrurile astea. Nu prea apreciez insa limbajul folosit in articolul ala, nu ii da credibilitate deloc. O prezentare istorica ar trebui sa fie obiectiva.

#4
Paco_ste1

Paco_ste1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,401
  • Înscris: 19.03.2022
Pare topic care spala imaginea bisericii catolice si arunca blam catre cea protestanta.
Sper ca initiatorul sa aiba taria si sa posteze si actiunile care nu fac cinste bisericii catolice. Ar fi si un gest de recunoastere a greselilor comise de aceasta biserica. Ca de fapte bune se lauda cu totii, pe cand faptele rele sunt ascunse cu multa dibacie, sau chiar negate .

#5
kruger

kruger

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,927
  • Înscris: 04.02.2006
Topicul e despre episoade din istoria Bisericii Catolice, daca nu iti convine ca sunt povestite mai multe bune decat rele nu cred ca trebuie sa protestezi aici.

Edited by kruger, 10 August 2022 - 08:32.


#6
Paco_ste1

Paco_ste1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,401
  • Înscris: 19.03.2022

View Postkruger, on 10 august 2022 - 08:32, said:

Topicul e despre episoade din istoria Bisericii Catolice, daca nu iti convine ca sunt povestite mai multe bune decat rele nu cred ca trebuie sa protestezi aici.
Nu e despre protest ci despre adevar.
Findca numai astfel se poate imbunatati imaginea bisericii de AZI, aratand si despre chestiunile urate comise din nestiinta sau rautate.
Daca vrea biserica catolica sa-si faca forum propriu si sa scrie doar despre lucrari laudabile , nu are decat sa faca. Eu zic ca aici findca cititorii sunt si de alte denominatiuni, vor intelegge ca biserica catolica e pe calea buna , in primul rand recunoscandu-si si greselile, nu doar aducand cazuri in care protestantii sunt vazuti ca oaia neagra iar catolicii victimele escrocilor.

#7
Megara

Megara

    Age, si quid agis!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,511
  • Înscris: 26.09.2006
Trebuia ca Paco să mai strice un topic că altfel nu se simtea bine.
Vorbeste de parca el ar stii care este adevarul si considera ca nimeni in afara de el nu-l detine.
El stie tot si nu are nicio indoială.
Oare câte ochlinzi s-au spart când Paco s-a uitat in ele?

View Postkruger, on 09 august 2022 - 11:21, said:

Eu unul sunt convins ca Oates a fost un mincinos si ca a cauzat teroare si moarte in perioada aia, iar oamenii ar trebui sa stie lucrurile astea. Nu prea apreciez insa limbajul folosit in articolul ala, nu ii da credibilitate deloc. O prezentare istorica ar trebui sa fie obiectiva.
Și, după tine, ce fel de limbaj ar da credibilitate?
Oare nu poți să spui același lucru în n-șpe mii de feluri?

Mie chiar îmi place cum scrie tipul, deloc plictisitor.

#8
Paco_ste1

Paco_ste1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,401
  • Înscris: 19.03.2022

View PostMegara, on 10 august 2022 - 20:55, said:


Oare câte ochlinzi s-au spart când Paco s-a uitat in ele?
Ce probleme existentiale ai si tu.
Daca ar fi sa tot depanam istoria bisericii catolice, nu ar fi normal sa le expunem si pe acelea din momentul infintarii inchizitiei si victimele ei ?
Findca capii bisericilor una spun in fata lumii si alta decid in culise. Ei se ocupa nu cu instaurarea imparatiei cerurilor pe pamant ci cu instaurarea lui antihrist s imparatia acestuia.
Din pacate unii nu reusesc sa vada aceste aspecte si preocuparea lor e sa atace persoana care aduce in discutie problemele create de cea mai mare organizatie religioasa.

#9
Megara

Megara

    Age, si quid agis!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,511
  • Înscris: 26.09.2006

View PostPaco_ste1, on 25 august 2022 - 08:29, said:

Ce probleme existentiale ai si tu.
Daca ar fi sa tot depanam istoria bisericii catolice, nu ar fi normal sa le expunem si pe acelea din momentul infintarii inchizitiei si victimele ei ?
Findca capii bisericilor una spun in fata lumii si alta decid in culise. Ei se ocupa nu cu instaurarea imparatiei cerurilor pe pamant ci cu instaurarea lui antihrist s imparatia acestuia.
Din pacate unii nu reusesc sa vada aceste aspecte si preocuparea lor e sa atace persoana care aduce in discutie problemele create de cea mai mare organizatie religioasa.
Plictisești enorm. Ești ca o placă stricată. Repeți aceleaști stereotipuri fără să treci nimic prin filtrul gândirii.
Repet, ai ceva de comentat strict pe siubiect sau doar vrei să te auzi?

#10
Paco_ste1

Paco_ste1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,401
  • Înscris: 19.03.2022
Cea mai nociva biserica din istoria omenirii a fost cea catolica din momentul infintarii inchizitiei.
A comis atrocitati greu de imaginat. Grav e ca exista azi indivizi care cauta scuze acelor atrocitati.

#11
Megara

Megara

    Age, si quid agis!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,511
  • Înscris: 26.09.2006

View PostPaco_ste1, on 22 septembrie 2022 - 09:48, said:

Cea mai nociva biserica din istoria omenirii a fost cea catolica din momentul infintarii inchizitiei.
A comis atrocitati greu de imaginat. Grav e ca exista azi indivizi care cauta scuze acelor atrocitati.
Repet, Plictisești enorm. Ești ca o placă stricată. Repeți aceleaști stereotipuri fără să treci nimic prin filtrul gândirii.
In plus, esti habarnist la istorie. De o incultura crasa.

Iar dacă vrei neapărat să continui, atunci argumenteaza-ți afirmațiile cu date istorice si tot tacâmul asa cum ar trebui sa o facă orice om sănătos la cap și bine intenționat.

Edited by Megara, 22 September 2022 - 21:24.


#12
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,051
  • Înscris: 12.12.2006

View PostMegara, on 24 iulie 2022 - 15:25, said:

Complotul catolicilor, o gogoriță născocită de Titus Oates, un frustrat și mitoman notoriu, a reușit să aducă la isterie toată Anglia și Scoția în perioada 1678-1681, generând o prigoană împotriva catolicilor. Întâmplarea a constituit primul exemplu de teorie a conspirației care poate dinamita o țară întreagă prin specularea unor prejudecăți populare.
Tocmai, că a și avut ce specula.
Prejudecățile existau încă de la Henry VIII, dar au fost accentuate mai ales de succesul maritim al Portugaliei și Spaniei care au surclasat economic Anglia.  
Pe vremea aia se credea că bogăția și puterea militară e o dovadă că religia cuiva e ”mai bună”, și de asta englezii au făcut multe eforturi propagandistice anti-spaniole și anti-catolice.
Bietul ăsta a mai pus doar o cireașă pe tort.

#13
Paco_ste1

Paco_ste1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,401
  • Înscris: 19.03.2022

View PostMegara, on 22 septembrie 2022 - 21:23, said:

Repet, Plictisești enorm. Ești ca o placă stricată. Repeți aceleaști stereotipuri fără să treci nimic prin filtrul gândirii.
In plus, esti habarnist la istorie. De o incultura crasa.

Iar dacă vrei neapărat să continui, atunci argumenteaza-ți afirmațiile cu date istorice si tot tacâmul asa cum ar trebui sa o facă orice om sănătos la cap și bine intenționat.
In afara de atacul la persoana cred ca nu esti capabila de altceva. Exact cum e un catolic,  esti agresiv si aberant.
Nu e de mirare ca ati facut atata rau lumii si din cauza voastra acum oamenii resping credinta religioasa.

Biserica catolica se face vinovata de mult rau , plus multe razboaie chipurile de crestinare. Minciuna voastra  nu mai e primita.
Sper ca societatea viitoare sa nu uite niciodata atrocitatile catolice din trecut si aceasta religie sa fie hulita asa cum merita.

#14
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,051
  • Înscris: 12.12.2006
Poți să pui liniștit orice altă biserică lângă cea catolică. și pe protestanți și pe ortodocși.
Ca instituție fiecare a abuzat de puterea pe care a avut-o cât a putut, e normal că oamenii și-au apărat pozițiile sociale.

Dacă ții la credință, te concentrezi pe esență, organizația n-o să te ajute tare mult :)

#15
lupini

lupini

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,218
  • Înscris: 29.12.2006
În urmă cu 467 de ani, pe 21 Martie 1556, Arhiepiscopul englez de Canterbury, Thomas Cranmer, spunea celebrele cuvinte: "cât despre papă, îl refuz, ca duşman al lui Cristos şi anticrist, cu toată învăţătura sa falsă".

După ce a spus asta, a fost luat şi, în aceeaşi zi, a fost ars pe rug pentru erezie, de către "biserica iubitoare de oameni".


[ https://external-content.duckduckgo.com/iu/?u=https%3A%2F%2Ftse4.mm.bing.net%2Fth%3Fid%3DOIP.7H4lpws4UvKGQr8dW0R5pwHaES%26pid%3DApi&f=1&ipt=2284a97694939d72aa5ec5db66898fcc9c28a5e9716efcd225ae777fb47ff7f7&ipo=images - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]



#16
Sfantul Jakob

Sfantul Jakob

    membru anodin

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,167
  • Înscris: 26.01.2007

View Postlupini, on 21 martie 2023 - 13:42, said:

După ce a spus asta, a fost luat şi, în aceeaşi zi, a fost ars pe rug pentru erezie, de către "biserica iubitoare de oameni".
Biserica aia era iubitoare de oameni aproape la fel ca Pol Pot și ceilalți atei de frunte.

#17
DanyHiker

DanyHiker

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,245
  • Înscris: 06.07.2007

View Postlupini, on 21 martie 2023 - 13:42, said:

În urmă cu 467 de ani, pe 21 Martie 1556, Arhiepiscopul englez de Canterbury, Thomas Cranmer, spunea celebrele cuvinte: "cât despre papă, îl refuz, ca dușman al lui Cristos și anticrist, cu toată învățătura sa falsă".

După ce a spus asta, a fost luat și, în aceeași zi, a fost ars pe rug pentru erezie, de către "biserica iubitoare de oameni".


[ https://external-content.duckduckgo.com/iu/?u=https%3A%2F%2Ftse4.mm.bing.net%2Fth%3Fid%3DOIP.7H4lpws4UvKGQr8dW0R5pwHaES%26pid%3DApi&f=1&ipt=2284a97694939d72aa5ec5db66898fcc9c28a5e9716efcd225ae777fb47ff7f7&ipo=images - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Biserica l-a ars pe rug sau din porunca reginei?
https://www.historic...Thomas-Cranmer/

Ca daca ai fi citit oleaca de istorie ai fi stiut ca Cranmer a fost arestat si executat in mod oficial pentru erezie. Teoretic.
Practic a fost ucis din cauza rafuielii personala cu regina. In urma cu ani de zile a declarat nula casatoriea mamei ei cu taica-su asfel tatal reginei a devenit liber sa zburde la amante.

Edited by DanyHiker, 21 March 2023 - 18:36.


Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate