Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

NVIDIA RTX 4090 vs RTX 3090 Ti | ...

I5 10400F sau I5 11400F?

Google Pixel 6 vs Samsung S21 Fe
 Abatere de la autorizatie casa

Rețeaua RCS va pune Aleph si toat...

Subtitrarea film online

Navigatie blocata
 Recomandare tastatura

Slavia Praga - CFR Cluj 6.10.2022...

Problema citire stick USB

Recuperare document Office
 USB-C obligatoriu pe toate dispoz...

Thessaloniki - Izmir Ferry incep...

Informații despre VOYO !

VUNK - Felicitari, ai reusit!
 

Inlocuire condensator

- - - - -
  • Please log in to reply
20 replies to this topic

#1
Afisos

Afisos

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 3
  • Înscris: 05.01.2013
Buna seara,ma puteti ajuta cu un sfat in legatura cu inlocuirea condensatorului din poza atasata?
Precizez ca provine de la pedala unei masini de cusut,motorul porneste fara sa apas pedala.
Multumesc!

Attached Files


Edited by Afisos, 23 July 2022 - 22:05.


#2
Mircel

Mircel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,131
  • Înscris: 01.10.2005
Dacă îți trebuie mașina în noaptea asta, scoate condensatorul din montaj și dă-i pedală.
Mâine mergi la magazinul tău de electronice, cumperi alt condensator și-l pui la loc.
Caută unul la o tensiune mai mare - 3oo-45o V.
Valoarea lui poate fi între 470 nF-1uF.

Attached Files


Edited by Mircel, 23 July 2022 - 22:29.


#3
Victor5

Victor5

    Verba volant, scripta manent

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,656
  • Înscris: 05.04.2011
Randament mic, ca pe vremuri, încalzire pe rezistente, temperatura mare (probabil si condensatorul ala e ceramic sa reziste la temperatura); îmi aminteste de reglajul de putere la vechile troleibuze, cu rezistoarele de putere sus pe plafon.
Eu personal as pune un variator pe triac (ca la aspiratoare, etc)

#4
Peerless

Peerless

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 630
  • Înscris: 14.03.2022
Uite aici sursa necitata a lu' colegu' paracios:
https://www.tehnium-...asina-de-cusut/

Urmareste rationamentul si-i dai de cap.

#5
dorin_2k

dorin_2k

    Master Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 42,351
  • Înscris: 01.12.2001
Daca motorul pornește fara să apeși pedala nu e vinovat condensatorul.

Doar daca e străpuns. Masoara-l. Daca e străpuns: scoate-l. Ar trebui sa nu pornească. Cred că e pt antiparazitare.

#6
keta

keta

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,454
  • Înscris: 31.12.2007
Condensatorul ala are doar rol de deparazitare. Ansamblul functioneaza bine si fara acel condensator.

#7
maccip

maccip

    44 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,528
  • Înscris: 06.01.2007
Ala e un condensator cu hartie de pe vremea lui Dej. In timp hartia cand se ingalbeneste, devine acida si incepe sa conduca curentul.
Se poate inlocui cu unul de polipropilena (sau de alt tip de film in afara de polistiren), sau poate fi lasat fara acel condensator daca masinaria aia nu are vreo bobina nasoala cu inductanta foarte mare.

#8
Afisos

Afisos

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 3
  • Înscris: 05.01.2013
Multumesc pentru raspunsuri!


#9
sandel1

sandel1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,243
  • Înscris: 24.02.2011
Am și eu o întrebare despre condensatorii de la un tv, scriu aici ca să nu deschid un nou topic.
Se pot înlocui 2 condensatori de 1000uf la 10 volți cu alții de 1000uf la 16v respectiv 25v că numai din ãștia am?

Edited by sandel1, 01 August 2022 - 09:57.


#10
Mircel

Mircel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,131
  • Înscris: 01.10.2005
Dacă încap în locul celor defecți, Da.

#11
sandel1

sandel1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,243
  • Înscris: 24.02.2011
Super, eram sigur că nu se poate. Și atunci la ce mai contează volții dacă se pot înlocui de 10 cu de 25?
Încă ceva: se pot măsura cu multimetrul?

Edited by sandel1, 01 August 2022 - 10:38.


#12
Mircel

Mircel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,131
  • Înscris: 01.10.2005

Vizualizare mesajsandel1, pe 01 august 2022 - 10:35, a scris:

Încă ceva: se pot măsura cu multimetrul?
Poate găsești răspunsul aici: https://electroexp.c...ondensator.html

#13
Peerless

Peerless

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 630
  • Înscris: 14.03.2022
Intreba si el asa de sanchi... Crezi ca o sa citeasca pagina aia? Sa ia lumina de la est?

#14
sandel1

sandel1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,243
  • Înscris: 24.02.2011

Vizualizare mesajMircel, pe 01 august 2022 - 10:02, a scris:

Dacă încap în locul celor defecți, Da.
Mersi pentru sfat! Am reparat televizorul, dar mai mult ca sigur a fost norocul începătorului, pentru că lipiturile le-am făcut grosolan și nici scule ca lumea n-am avut. Mai mult, n-am putut măsura nimic cu multimetrul pentru că de la 100uf în sus arăta "0L". Să vezi bucurie pe mine când în loc de led roșu și doar atât mi-a apărut led verde și apoi lumină pe ecran.
Iu-huu!! Posted image

#15
Peerless

Peerless

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 630
  • Înscris: 14.03.2022
Sa ne trimiti si noua poze cu interventia grosolana norocoasa.

Edited by Peerless, 01 August 2022 - 20:11.


#16
dorin_2k

dorin_2k

    Master Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 42,351
  • Înscris: 01.12.2001

Vizualizare mesajsandel1, pe 01 august 2022 - 10:35, a scris:

Super, eram sigur că nu se poate. Și atunci la ce mai contează volții dacă se pot înlocui de 10 cu de 25?
Încă ceva: se pot măsura cu multimetrul?
Din cauza prețului. Cei la tensiune mai mare sunt mai scumpi. Pt 2 bucăți: nu contează. Dar la câteva milioane de bucăți se cunoaște.

#17
maccip

maccip

    44 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,528
  • Înscris: 06.01.2007

View Postsandel1, on 01 august 2022 - 10:35, said:

Super, eram sigur că nu se poate. Și atunci la ce mai contează volții dacă se pot înlocui de 10 cu de 25?
Încă ceva: se pot măsura cu multimetrul?
Voltii aia sunt de fapt tensiunea maxima admisa la bornele condensatorului. Daca pui mai mult, se arde.
Voltii sunt importanti. Energia stocata intr-un condensator e E=CU2/2. Deci dublezi voltajul, cresti energia de 4 ori. E evident ca voltajul trebuie sa fie un factor limitativ, altfel ai putea baga intr-un condensator energie nelimitata si uiti de baterii.
Dimensiunea unui condensator are legatura cu tehnologia, dar si energia pe care o poate stoca acel condensator.
In general condensatori de aceiasi dimensiune, din aceiasi tehnologie de fabricatie, tind sa aiba aceiasi energie. Sau pe-acolo, more or less ca tehnolgia poate produce limitari si in tensiunea maxima(o si face de altfel).
Dar, un condensator de 100uF la 25V te astepti sa fie cam la fel de mare ca altul de 470uF sau 680uF la 10V.
Condensatorii de 400V de exemplu sunt ditamai borcanele, chiar si pentru valori mici ale capacitatii.

Un supercapacitor la 1F (1Farad, o capacitate imensa), merge insa doar la 2.5V (sunt si variante de 5V).
Sa faci un capacitor de 1F dar care sa mearga la 25V, ai avea nevoie de 100 astfel de capacitor legati serie/paralel  10x10., deci ar iesi de 100 de ori mai mare.


Valoarea maxima la care un condensator poate merge nu poate fi masurata. Ea trebuie inscriptionata pe condensator sau specificata intr-un fel sau altul prin datele de catalog.
Testarea pentru valoarea maxima e un test distructiv de cele mai multe ori, deci niciun aparat nu va masura asa ceva.


Ce poti masura la un capacitor? Capacitatea, bineinteles. Apoi factori de pierdere (ESR= rezistenta serie, Rezistenta de leakage= Rezistenta in paralel)
Si functie de tipul de condensator, capacitatea poate varia cu frecventa, cu tensiunea aplicata. La SMD-url exista condensatori ceramici multilayer la care capacitatea scade si de 10 ori daca sunt folositi la o tensiune apropiata de cea nominala.
In filtrare riplu tensiune, unde condensatorul e folosit la tensiunea aproape de cea nominala, capacitatea lui masurata(si reala)poate fi de 10 ori mai mica decat valoarea lui cand e folosit la tensiune zero. Doar unele tipri de condensatori ceramici au chetia asta. Insa fiecare are problemele lui, de aia nu exista condensatori de un singur tip si forma si sunt tot felul de tipuri. In era SMDurilor au ramas mai putine, deoarece e mai greu(si scump) de facut SMD un condensator cu polipropilena, mica sau alte tipuri ce erau mult mai frecvente in dispozitivele vechi, cu picioruse.

Rezistenta serie/paralel parazite ce insotesc un condensator sunt masurate cu un dispozitiv de tip punte RLC, numai aparatele dedicate si mai scumpe au asa ceva. Din pacate parametrul ESR a devenit foarte important odata cu dezvoltarea si prevalenta surselor de alimentare in comutatie miniaturizate. Si din pacate se masoara mai greu si cu aparate mai specializate, care nici macar nu se gasesc(decat la kineji). Masori condensatorul de 1000uF si pare ok, insa el are un ESR mare si din cauza asta nu-si face treaba in circuit, e stricat si tu nu stii. In circuitele vechi nu era asa important acest ESR, dar acum a devenit crucial de important pentru sursele in comutatie si mai ales pentru cele miniaturizate.

Edited by maccip, 02 August 2022 - 23:19.


#18
sandel1

sandel1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,243
  • Înscris: 24.02.2011
Nu știți ce fel de rezistor trebuie pentru a putea descărca acel condensator periculos de 400 volți din sursele tv?

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate