Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Mezina familiei, Merida BigNine

The Tattooist of Auschwitz (2024)

Se poate recupera numar de telefo...

Upgrade de la MacBook Pro M1 cu 8...
 Ce tip de monitor am nevoie pt of...

Resoftare camera supraveghere

Laptop Gaming

Cu ce va aparati de cainii agresi...
 Nu imi platiti coletul cu cardul ...

Exista vreun plan de terorizare p...

Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone
 Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric

CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...
 

Cum salvezi un telefon cu condens in interior

* - - - - 4 votes
  • Please log in to reply
30 replies to this topic

#1
megastorm

megastorm

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 765
  • Înscris: 22.04.2013
Buna seara!
Zilele trecute, din prostie si din experienta anterioara, mi am spalat telefonul Huawei P40 Pro la chiuveta ( nu pentru prima oara). Stiu, suna stupid, dar telefonul e rezistent la apa in teorie, IP68. Atentie, nu e rezistent si la apa sub presiune. Probabil din cauza perlatorului si a faptului ca tensiunea superficiala a apei a fost modificata de putinul sapun aplicat pe el, a patruns o anumita de cantitate de apa in el. In prima faza, nu am realizat ce s a intamplat. Stiu cat de prost suna ca as fi, dar repet, nu ar fi prima oara cand spal un telefon, dar probabil a fost ultima.
In scurt timp, telefonul a inceput sa dea erori - de fapt lipseau functii critice - nu mai intra in camera, refuza sa porneasca wifi, bt, nu mai mergea vibratia, nu mai mergea difuzorul. Probabil un fel de safemode al placii de baza cand detecteaza voltaje dubioase. Asta pentru ca avea condens/apa in el. M a facut sa realizez asta cel mai rapid condensul aparut pe camere.
Atunci m am panicat putin, am luat vestita punga cu orez, cateva pachete de silica pe care le aveam din diverse produse stranse prin sertar, si le am pus impreuna cu telefonul (inchis) intr-o caserola. L-am lasat asa cam jumatate de zi.
PANA CAND MI A VENIT IDEEA (geniala, as putea zice. pentru ca nu am mai citit o niciunde)

Iar poate parea ca m-am facut de ras , dar am zis sa va scriu si voua, poate va ajuta metoda asta (PE PROPRIUL RISC).
Mi am dat seama, cuptorul din dotare are un fel de functie de incalzire la temperaturi joase, cu convectie (ventilator)-probabil functie pentru deshidratare fructe si altele.
Asa ca am transferat caserola cu orez + telefon in cuptor, fara capac. Am ales temperatura de 45 grade c - masurata, e fix 40 (iar cea de 40 e fix 35 gr c, iar umiditatea din interior e exact 20%). L am lasat asa cam 16-20 ore. L am verificat periodic si mi am propus sa scap de condensul de la camera. In mintea mea, daca nu mai era condens acolo, nu mai are deloc in interior. Atentie, un element important pe care nu l am precizat. Inainte de a l pune , am scos slotul de cartela sim, pentru a i asigura o continuitate intre exterior si interiorul tel. Dupa timpul precizat, aproximativ, m am gandit ca orezul si silica s au suprasaturat deja cu umezeala maxima pe care o pot extrage, asa ca am scos telefonul si l am pus direct in cuptor pe un prosop- de data asta la temperatura minima de 40 grade (masurat, in cuptor, fix 35 grade, umiditate tot 20%)- in scurt timp a disparut si putinul condens ramas pe camere...
Momentul adevarului. Va functiona? Pentru un moment, nu. L am pornit si tot aceleasi erori. In momentul ala eram multumit de experimentul meu, ca nu l am omorat de tot si ca am scapat de condens... dar dupa un forced reset (buton de power apasat lung....) SURPRIZA, totul a revenit la normal. Merge bine de 2 zile incoace. Deci nu ma astept sa mai faca figuri, mai ales ca l am "copt" bine.
Sper ca experienta asta a ajutat pe cineva in vreun fel,
pentru intrebari, lasati un comment si va raspund cu drag. Multumesc!

Edited by megastorm, 18 July 2022 - 22:45.


#2
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,261
  • Înscris: 06.01.2007
Orez? Iara orez?
Eu ii dau fifty-fifty sanse sa mearga.

#3
megastorm

megastorm

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 765
  • Înscris: 22.04.2013
ai citit pana la final ce am scris? Merge, perfect chiar. Un mic defect pe care l am obervat in lumina puternica, daca se poate numi defect, este ca au ramas niste reziduuri pe camera telescopica, dar foarte fine, probabil de la apa care s a uscat acolo. Nici nu am cum sa le arat daca le as face poza, se vad doar daca bate lumina intr-un anumit unghi. Oricum nu folosesc camera asta, si chiar am testat o, fiind fix pe sticla, nu deranjeaza cu nimic . ( o amprenta de ex ar fi mai  vizibila...)

iar despre orez, asta e la indemana prima oara....normal ca nu e optim, el deja fiind saturat de umiditatea mediului ambiant (sau mai putin, in functie de  cat tine ambalajul lui)...
ceva potrivit ar fi un pachet de desicant dedicat

Edited by megastorm, 18 July 2022 - 23:09.


#4
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012
Eu cred ca e un exemplu de Asa nu !

#5
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,261
  • Înscris: 06.01.2007
Ai vazut cum arata o placa de baza corodata?
Iti zic eu, e perfect uscata.
Depinde mult daca au lasat chinejii urme de flux pe placa. Daca au curatat-o bine, m ai sunt sanse. Altfel se corodeaza de dracii o ia.
Se  corodeaza pe sub circuitele integrate, unde fluxul nu s-a curatat cum trebuie.
Insa dureaza cateva zile, o saptamana, doua.

Depinde. Poti avea si noroc daca e. Dar la cum ai zis ca-i afectat si colo si colea si dincolo, ti-am zis, faptul ca-ti merge acum nu inseamna ca gata, s-a rezolvat. Sunt sanse bune sa-ti crape in urmatoarele saptamani, daca nu in cateva zile.
Un telefon in care a intrat apa si nu a fost curatata, e compromis.

Edited by maccip, 18 July 2022 - 23:34.


#6
megastorm

megastorm

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 765
  • Înscris: 22.04.2013
Ai dreptate. Dar eu cred că acea coroziune nu avea timp sa se întâmple în cateva zeci de minute (până am trecut la acțiune). De asemenea, cred că a fost mai mult condens, telefonul fiind rezistent la apă. Toate alea au luat o razna de la apa (condensul ) care era intrat în momentul respectiv acolo.
Nu zic că n ar fi șanse să moară mai încolo, dar parca toate și au revenit prea brusc.
Și încă ceva. Daca nu mai are umiditate in el, cum sa se corodeze? Cum am zis și mai sus, l am copt bine.

 pasilla, on 18 iulie 2022 - 23:16, said:

Eu cred ca e un exemplu de Asa nu !

Clar așa nu, dar dacă se întâmplă, sunt sigur că aceasta modalitate de uscare e mult mai potrivită decât orez simplu. Nu vad ce ar putea deteriora la o placa temperatura de 35 grade, puțin vânt și umiditate scăzută de 20%

Edited by megastorm, 18 July 2022 - 23:54.


#7
dorin_2k

dorin_2k

    Master Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 48,379
  • Înscris: 01.12.2001
Du-l la un service totuși pt curățare.
Crezi că a ieșit umiditatea doar prin slotul de la SIM?

#8
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,261
  • Înscris: 06.01.2007

 megastorm, on 18 iulie 2022 - 23:56, said:

Și încă ceva. Daca nu mai are umiditate in el, cum sa se corodeze? Cum am zis și mai sus, l am copt bine.
Pai prin coroziune galvanica. Nu exista umiditate zero.
Fluxul cu care s-a lipit componentele pe placa e coroziv. Cu cat e mai coroziv, cu atat se lipesc mai usor componentele pe placa. Dupa care e indepartat prin spalare in baia de ultrasunete.
Insa componentele BGA nu se vor spala niciodata perfect.
Un laptop corodeaza de rupe. Poate ca telefoanele le spala astia mai bine, dar tot ramane flux acolo.
In momentul cand a intrat apa, aia ataca acolo imediat, in prezenta fluxului care indeparteaza oxizii si hidroxizii(ca asta face el). Se formeaza o chestie alba, care se si usuca, absorbind toata apa.
Si acuma vine coroziunea electrochimica. Acel strat de oxizi conduce un pic curentul electric, iar trecand curent electric pe-acolo, se corodeaza si mai tare, formand si alte culori decat alb. Negru, verde, galbui.
O placa acoperita cu acel amestec de oxizi va coroda in timp, chiar daca e perfect uscata. Oxizii aia absorb foarte bine orice vapor de apa si-l transforma in alti oxizi..

Eu am vazut o placa de laptop care nu a mai putut fi reparata dupa doar 2 zile. Azi s-a varsat apa peste ea, a stat 2 zile si cand a ajuns la mine sa-l desfac, nu s-a mai putut face nimic, erau corodate zeci de componente(rezistori, capacitori, trasee)

De regula coroziunea dureaza mai mult, dar probabil acea placa era spalata mai prost de fluxuri.

Apoi, mi-am batut capul cu un irigator oral in care a intrat apa pe placa lui. Mi-a fost lene sa-l desfac atunci imediat si credeam ca s-a rezolvat upa ce s-a uscat. Pe naiba. Incepuse sa porneasca singur noaptea, ziceai ca aintrat satana in el. L-am rezolvat cumva refacandu-i garnitura si acoperindu-i placa cu oja (dupa curatare cu ultrasunete) dar in final l-am aruncat deoarece chiar sub stratul de oja tot a corodat in cateva luni.

Cel mai frecvent coroziunea are loc in spatele unui circuit integrat, pe piciorul de +, si in capacelele rezistorilor si capacitorilor (care sunt niste depuneri metalice fine, nu sunt capacele).

Dar, ma rog, nu vreau sa te sperii, poate ai noroc.
Eu insa nu am incredere in procedura aia.
De fapt eu am baie cu ultrasunete, am solutii de curatat fluxuri si oxizi si daca patesc asa ceva, desfac telefonul, scot placa, o curat si o pun la loc.
Nu am facut-o cu placa de telefon (ca nu am avut). Mi se pare ca senzorul de miscare nu se baga la ultrasunete. Ar trebui sa aflu exact inainte de a face chestia asta cu o placa de telefon. Nu am avut tematica asta, insa cam asa as proceda.

#9
__Dan__

__Dan__

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,948
  • Înscris: 15.04.2019
Nevasta-mea le sterge pe ale amandurora cu prosop de hartie, dupa ce le-a pulverizat cu alcool. Nu s-au matuit nici displayul nici camerele. N-am spalat si nu voi spala niciodata un telefon (sau ceas) in chiuveta, oricat de antiacvatic scrie pe el c-ar fi. Daca inca-ti merge (relativ), foloseste-l si clateste-l ca si pana acum.

Edited by __Dan__, 19 July 2022 - 08:02.


#10
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,570
  • Înscris: 15.06.2004
Cred ca in primul rand trebuie sa inveti ce e aia rezistenta la apa si cam ce inseamna ea.

Telefonul tau rezista la apa daca din intamplare cad ceva stropi de apa pe el.
Nu sa-l bagi in apa si mai ales sa-l speli.

Si evident ca nu rezista la apa sub presiune de niciun fel.

Si la un ceas care scrie e el ca rezista la 100m - aia e o presiune statica obtinuta doar in laborator. In realitate vei putea cel mult innota sau face dus cu el.

Zi mersi daca merge si mai ales daca nu va da rateuri peste un timp.

#11
waterman

waterman

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,372
  • Înscris: 17.05.2004
Eu l-aș duce urgent la un service să-l spele bine la interior cu alcool izopropilic.
Altfel nu cred că are viață lungă.

#12
abac

abac

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,372
  • Înscris: 28.10.2018
Ati fi uimiti cati romani isi spala telefonul in chiuveta cu apa si sapun. Cred ca aici pe forum am auzit de cel putin 10 ori chestia asta. Si se mira foarte tare cand li se bulesc telefoanele rezistente la apa de la atata lucru.
Unii cred ca continua sa isi spele telefoanele in chiuveta inclusiv dupa schimbarea bateriei si indepartarea sigiliului butilic dintre ecran si carcasa.

Edited by abac, 19 July 2022 - 08:07.


#13
Znevna

Znevna

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,436
  • Înscris: 23.08.2020
Cred ca singura lectie care trebuie invatata de aici e.. sa nu-ti speli telefonul in chiuveta/sub jet de apa/scufundat etc. Posted Image
D'uh!
Nici nu pot sa-mi imaginez de unde va vin asa niste idei stralucite.
LE: E mai clar acum, @abac?Posted Image

Edited by Znevna, 19 July 2022 - 08:13.


#14
abac

abac

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,372
  • Înscris: 28.10.2018

 Znevna, on 19 iulie 2022 - 08:07, said:

Cred ca singura lectie care trebuie invatata de aici e.. sa nu-ti speli telefonul in chiuveta sub jet de apa.



Sa umple chiuveta cu apa si sa-l spele fara jet atunci? Prin scufundare? Am sentimentul ca minim 20 de oameni or sa zica ca asta e ok.

Edited by abac, 19 July 2022 - 08:09.


#15
marius2k

marius2k

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 808
  • Înscris: 11.03.2014
ceas huawei gt2e - dush, sarituri in piscina, mare, munte ...
Telefon samsung s10 plus - filmat in cada, piscina, mare .... se încăpățânează sa functioneze normal. primesc doar mesajul: atentie umiditate detectata la portul de incarcare, uscati inainte de utilizare'

Ultimul p30 lite scapat in apa, a fost uscat cu feonul, eram in CO si nu aveam scule pentru a-l desface. merge si acum, de un an! deci, este la noroc!
P.S. orezu ala este ca aghiasma, nu incurca, dar nici nu ajuta.

#16
A10

A10

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,073
  • Înscris: 19.12.2012
Buna idee asta cu spalatul la chiuveta !

Uite inca una : usuca-l rapid in cuptorul cu microunde. Nu trebuie lasat mult, doar cateva secunde

#17
ceanu1980

ceanu1980

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,158
  • Înscris: 15.05.2008
Eu nu bag ceas mai scump de 10€ in apa (parca atat costa un “tanc” de casio F91 pe vremea mea) si voi spalati telefoane care pot anunge la o mie plus!!?Asta este un ex clar de asa NUU

#18
ldpe

ldpe

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,578
  • Înscris: 08.03.2017
La service doar.
Sub apa poate rezista DAR ai degresat cu sapun , acesta i-a adus sfarsitul. La difuzor, microfon , alte gauri are o plasa ultrafina tratata special , daca degresezi cu ce nu trebuie fortezi intrarea apei in interior .
Da , asa spune ip 68 : rezistent la praf (6) si rezistent la scufundari pana la 1 m (8)
Un pulverizator mic in care pui alcool izopropilic si o carpa moale fara scame face de 1000 ori mai mult decat apa cu sapun , nu defecteaza nimic, dezimfecteaza, nu duce scrisul si costa 25 lei 1 litru
Cablajul este in asa hal tratat incat in momentul cand il deschide in service tehnicianul vede exact ce parte e afectata, isi schimba culoarea , am avut un J5 scapat in balta - acest lucru ti-l spun sa nu te apuci cu povesti ca aia ca aialalt la service daca e in garantie pentru ca ei vad rapid problema ...

Edited by ldpe, 19 July 2022 - 08:30.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate