Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

Compatibilitate Switch - Telefon ...

Alimentatoarele originale au prot...

Windows 11 22H2 isi da reset sing...
 C.E.R.F. '96

Sfat convertire mini caseta camer...

Overwatch2

Anul asta vinerea neagra chiar va...
 Izolare balcon deasupra camerei

banda alergat acasa

Quartier Azuga - str. Azuga - zon...

Reprezentanța B.B.C. (Brown, Bove...
 Analizele Medicale, intre fericir...

Recomandare carcasa si sursa cu pwm

Cum s-ar putea face plafonarea pr...

Preparing automatic repair diagno...
 

Router wifi 6 pt MESH

- - - - -
  • Please log in to reply
13 replies to this topic

#1
orlandobarbulescu

orlandobarbulescu

    Craiova

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,065
  • Înscris: 26.02.2008
Buna dimineața. Am deja un AP de la TP link EAP660 HD. Acesta are posibilitatea de MESH prin cablu prin OMADA și aș dori un sfat de router wifi 6 ce poate configura MESH cu AP-ul meu.  Am nevoie de seamless roaming intr-o casa cu etaj  aprox 60mp amprenta la sol, P+1 Mulțumesc.

Edited by orlandobarbulescu, 14 July 2022 - 06:06.


#2
Hider141

Hider141

    trolling here since 2008

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,168
  • Înscris: 06.01.2008
Asteapta sa vezi ce-ti spun si alti colegi, dar cred ca asa ceva ar fi perfect ->https://www.emag.ro/.../pd/D3BGHFMBM/?
Din cate stiu e si plug-and-play, doar le instalezi si intri la routerul principal in interfata de configurare unde apare categoria de Mesh (nu mai stiu exact unde anume e) si le va recunoaste ca sa le poti seta.

Edited by Hider141, 14 July 2022 - 07:49.


#3
ogo

ogo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,942
  • Înscris: 07.03.2006
1st, sa ne lamurim:
Vrei mesh sau seamless roaming sau ambele in acelasi timp?
Pt ca mesh in wifi inseamna posibilitatatea unui AP de a se conecta upstream/downstream via wi-fi la un alt AP.
Acum strict la subiect, recomandat ar fi tot un ap de la tp-link care se poate integra in Omada. Care, ramane la latitudinea ta, in functie de bugetul disponibil si caracteristicile tehnice dorite.


#4
iladi

iladi

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 28,669
  • Înscris: 29.04.2008
https://www.tp-link..../#omada-routers

Aici gasesti echipamentele compatibile Omada. Din pacate nu e chiar cum iti doresti tu.

Edited by iladi, 14 July 2022 - 09:28.


#5
orlandobarbulescu

orlandobarbulescu

    Craiova

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,065
  • Înscris: 26.02.2008
Vreau un sistem MESH ce are si seamless roaming. AP-ul meu le are pe amândouă. Mă gândesc la un router de la tp link, wifi 6 integrabil în Omada cu funcția MESH.  Mă gândesc la AX 1500 cu smart roaming cu backhaul Ethernet cu AP-ul  Am deja asa într-o alta locatie cu două routere Asus prin iMesh

Edited by orlandobarbulescu, 14 July 2022 - 11:48.


#6
iladi

iladi

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 28,669
  • Înscris: 29.04.2008
Nu vrei si pace sa intelegi ca Omada accepta doar anumite echipamente. AX-ul tau NU face parte din acelea.  Pentru o topologie roaming si mesh de la omada iti trebuie:

- controller (poate fi si soft)
- router (NU are wifi !!!!)
- switch
- AP
- EAP 225 Outdoor (are tehnologie MESH Omada, dar NU are wifi 6)****

Dar, s-ar putea sa legi EAP225 la ce ai tu deja, dar FARA Omada, fiecare in Stand Alone (dar nu sunt sigur de asta, mai degraba cred ca nu)


***Edit: vad ca acum au aparut o tona de AP-uri compatibile Omada cu WIFI6, ai de unde alege

Edited by iladi, 14 July 2022 - 12:02.


#7
ogo

ogo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,942
  • Înscris: 07.03.2006
Daca vrei wifi de ce intrebi de router?
Poti folosi ce router ai si adaugi AP-urile care iti indeplinesc conditiile.
Apropo nu te astepta la un throughput prea mare conectand ap-urile via wifi mesh.
Eu am un ap 4x4 wifi6 160Ghz si un extender tot 4x4 wifi6 160Ghz la etajul inferior si chiar daca link-ul este 865/1297 Mbps, clientii conectati la extender nu au mai mult de 150-180 Mbps throughput.

#8
orlandobarbulescu

orlandobarbulescu

    Craiova

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,065
  • Înscris: 26.02.2008
@iladi   acum am înțeles. Mulțumesc.  Am să iau un router tp link er 605, un Ao îl am deja și mai iau unul pt etaj. Deocamdată parterul este mai aglomerat.  Controlerul este cel software de la ei



„Apropo nu te astepta la un throughput prea mare conectand ap-urile via wifi mesh.”  De aceea am specificat că vor fi legate  prin cablu cat6 ( asa este deja cablată toată casa)

Am specificat mai sus  https://www.howtogee...outer-backhaul/

Edited by orlandobarbulescu, 14 July 2022 - 13:59.


#9
ogo

ogo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,942
  • Înscris: 07.03.2006
Si  atunci de ce tot o dai cu MESH-ul daca vrei sa conectezi AP-urile L2 via cablu?

#10
iladi

iladi

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 28,669
  • Înscris: 29.04.2008
Cred ca faca o confuzie intre MESH si Roaming

#11
orlandobarbulescu

orlandobarbulescu

    Craiova

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,065
  • Înscris: 26.02.2008
MESH nu e doar pt  legatură fără fire între AP-uri. Are mai multe calități privind negocierea clientului cu Ap-urile. Am probat Imesh pe doua routere asus si este o diferență foarte mare între legatura doar prin wifi si cea prin cablu. Prin cablu se elibereaza parte din banda de wifi ce este folosită pentru comunicarea între AP-uri

Nu fac. Sunt două lucruri oarecum diferite. În MESH nu mai stau sa negocieze clientul cu AP-urile daca sa schimbe sau nu Ap-ul când ma deplasez de la unul la altul. Transferul se face mai repede. Apoi nu mai stau sa setez canale diferite pt Ap-uri, nu mai setez sensibilitatea la care Ap sa preia clientul....sunt mai multe

Edited by orlandobarbulescu, 14 July 2022 - 14:19.


#12
me_iauras

me_iauras

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,008
  • Înscris: 08.01.2009
@ogo link-uri canale 160 MHz nu 160 GHz

@orlandobarbulescu ai face mai bine sa mai citesti din articolele postate (si altele) pt ca nu ai inteles terminologia . Partea "MESH" nu se refera la conexiunea clientilor cu AP-urile sau migrarea acestora intre AP-uri ci se refera strict la topologia retelei intre AP-uri . O retea de tip MESH are ca si caracteristici principale abilitatile de self-routeing/self-optimising/self-healing proin prisma faptului ca teoretic un AP poate avea conexiune/backhaul wifi cu mai mult de un alt AP din retea a.i. defectarea oricaruia dintre noduri sa poata fi corectata de retea a.i. impactul sa fie minim ; de asemenea conexiunile folosite pt. uplink se pot schimba in functie de incarcarea unor noduri/AP-uri a.i. latenta sa ramana neafectata de traficul punctual din anumite locuri . Evident ca unele AP-uri dintr-o retea MESH vor avea conexiune fixa/cablata pt. uplink insa cand vorbim de mesh se intelege o retea in care o buna parte din AP-uri au backhaul wireless only .

Revenind la oile noastre ce te intelreseaza pe tine e partea de seamless roaming (care nu e parte din "MESH") a clientilor ; teoretic gama Omada respecta standardele 802.11 r/k/v (ar fi absurd ca versiunile consumer DECO sa suporte dar versiunile pro-sumer/comercial sa nu ) insa pt. a beneficia de avantajele acestor tehnologii e nevoie ca si clientii sa fie compatibil (care compatibilitate e "standard" doar pt. idevice-uri recente , Samsung Galaxy S/Fold/Flex , Seria A modelele superioare compatibili doar 802.11 r , si Wifi Intel 9k sau 200 series in rest fiind hit or miss implementarea protocoalelor necesare ) . Eu as mai citi documentatia TPLink pt. ca nu sunt sigur ca e nevoie de router-ul lor daca ai controller-ul software si nu vrei neaparat sa controlezi si router-ul din acelasi portal de management ( a la Ubiquiti UniFi) ; mi-e greu sa cred ca te obliga si router daca te intereseaza doar partea wifi . Cred ca mai repede iei un switch cu POE+cu interfete multigig (2,5 Gb/s daca tot dai banii pe AP-uri wifi 6 macar sa poti beneficia de throughput-ul posibil pe wifi )  de la ei daca vrei ceva integrabil cu controller-ul si scapi si de nevoia de a alimenta separat AP-urile .

#13
ogo

ogo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,942
  • Înscris: 07.03.2006
Eh, s-anteles ce-am vrut sa zic.

@initiator
nu mai crede tot marketing-ul ce il arunca toti pe site-urile de prezentare....
numai si numai clientul decide daca vrea sa faca HOP la un alt AP - AP-ul doar poate sa le sugereze sau sa-i oblige via RSSI (adica sa nu-i lasi sa se conecteze peste sub un anumit prag dBm) - dar la partea cu obligatu' am vazut si cazuri cand pur si simplu nu vrea pana nu-i dai restart/reboot sau ce naiba e (se intampla treaba asta mai ales la IOT-uri: frigidere/termopane/calorifere "destepte": cu wifi).
In rest daca STA-ul e tampit si sta conectat la 80dBm cand are are un alt AP ce "urla" la el cu 50 dBm, nu prea ai ce sa-i faci (excluzand RSSI).

Edited by ogo, 14 July 2022 - 22:22.


#14
orlandobarbulescu

orlandobarbulescu

    Craiova

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,065
  • Înscris: 26.02.2008
Mulțumesc pentru informații și amabilitate Mai studiez și vă mai întreb

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate