Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

kospel - microcentrala electrica ...

La multi ani @Aprilia!

Conectare imprimanta Brother WiFI
 Renault Zoe

Dobanda Trezorerie

inghetare ecran Iphone XS Max

Noul program Rabla incepe in octo...
 Alegere sistem supraveghere dahua...

Comunism si democratia?

Placa video RTX 3060, la doar 120...

Parere estimativa despre dauna
 Romania - Bosnia (26.09.2022 21:4...

Subwoofer-ul nu porneste!

Garantie pentru mufa de incarcare

2 ISPs - parere config - sfat ach...
 

sisteme de operare 32 bit si 64 bit pe acelasi computer

* - - - - 1 votes
  • Please log in to reply
16 replies to this topic

#1
abulafius43

abulafius43

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,027
  • Înscris: 19.11.2013
mai demult am deschis un topic despre instalarea windows xp 32 bit pe un sistem hp 6305 cu 2 gb de ram si am rezolvat asta.

iar acum pot sa maresc memoria ram la 8 gb si inteleg ca win xp-ul nu va putea vedea si folosi decat o fractiune din ram (pt ca e pe 32 bit) dar daca instalez un al doilea os in paralel dar pe 64 bit atunci acela ar vedea si folosi tot ramul. cam asta e ideea ca sa nu irosesc chiar de tot ramul adaugat.

pot instala un al doilea hdd pt os-ul pe 64 bit asa incat sa nu afecteze in niciun fel hdd-ul cu xp.

acest al doilea os poate fi win 7 64 bit sau poate linux 64 bit.

deci se poate asa? nu vor fi probleme daca de ex. bootez in xp (32 bit) si apoi rebootez in celalalt os (64 bit) si viceversa?

#2
vestale

vestale

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,021
  • Înscris: 24.11.2002
Functioneaza fara probleme, nu se supara, poate fi si pe 32biti si pe 64biti, important sa vezi cu bootmanagerul, conteaza ordinea in care sunt instalate sistemele de operare.
Daca nu vrei sa ai probleme poti instala pe un hdd, ideal SSD noul sistem de operare si schimbi ordinea de bootare din BIOS, iar la instalarea deconectezi pe celalalt cu WIN XP.
Eu as pune pe un stick USB 3.0 un Puppy Linux si/sau un fara-piraterie's Boot si as testa cu bootare de pe el cand pe unul cand pe celalat, daca e pentru teste.

Edited by vestale, 03 July 2022 - 19:00.


#3
abulafius43

abulafius43

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,027
  • Înscris: 19.11.2013
mersi pt lamuriri am de gand sa instalez Linux Mint 64 bit ca os alternativ si voiam intai sa stiu daca chestia asta e posibila ceea ce inteleg ca este.

asa ca o sa trec la "joaca".

#4
MarianG

MarianG

    be that as it may

  • Grup: Moderators
  • Posts: 27,904
  • Înscris: 10.08.2005
windows xp a avut versiune de 64bit

#5
Leo2006

Leo2006

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,617
  • Înscris: 30.08.2006
Sa decuplezi vechiul hdd atunci cand vei instala un alt os pe cel nou. E suficient sa-i scoti alimentarea.

#6
abulafius43

abulafius43

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,027
  • Înscris: 19.11.2013
@MarianG stiu de win xp 64 bit sunt si drivere pt el pe site-ul hp cu modelul meu de sistem dar unele dintre ele pur si simplu nu merg desi scrie ca-s pt xp 64 bit.

se pare ca doar xp pe 32 bit e suportat pe deplin.

@Leo2006 asa am sa fac.

Edited by abulafius43, 03 July 2022 - 19:20.


#7
dani.user

dani.user

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,095
  • Înscris: 24.02.2007
Ce vrei sa obtii mai exact? De ce-ti mai trebuie XP pe 32 biti in 2022?

#8
abulafius43

abulafius43

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,027
  • Înscris: 19.11.2013
@dani.user sa zicem ca din nostalgie+programe vechi. e un motiv la fel de bun ca oricare altul nu-i asa?

apropo am instalat ramul apoi al doilea hdd apoi l-am deconectat pe primul si in cele din urma am instalat Linux Mint 64 bit. apoi am reconectat hdd-ul cu xp si acum am dual boot.

linux se misca bine chiar mai bine decat ma asteptam tinand cont ca procul e mai vechi - dual core amd a4 5300. probabil ca 8 gb de ram ajuta la asta. duce youtube la 720p fara probleme si e ok rezolutia asta pt ca si monitorul e 720p.

am constatat si o chestie curioasa: daca bootez in linux il folosesc ceva timp apoi rebootez in xp atunci xp-ul pare sa porneasca cu mici hopuri (un fel de stuttering care e temporar) apoi revine la normal.

poate e din cauza trecerii procului de la 64 la 32 bit?

#9
dani.user

dani.user

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,095
  • Înscris: 24.02.2007

View Postabulafius43, on 03 iulie 2022 - 21:03, said:

@dani.user sa zicem ca din nostalgie+programe vechi. e un motiv la fel de bun ca oricare altul nu-i asa?

Daca e nostalgie le-as tine separat, adica calculatoare separate. La fel cum cei ce au masini de epoca nu merg zilnic cu ele la servici sau sa care cumparaturi.

#10
lost_in_a_dream

lost_in_a_dream

    Windows 11 este FREEMIUM!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,125
  • Înscris: 03.07.2019
Nu ai nevoie de mai multe hard-uri. Poti sa creezi doua (sau mai multe) partitii pe unul singur.
Apoi, cu EasyBCD (program gratuit), alegi ordinea, numarul de secunde si inca cateva aspecte, mai mult sau mai putin importante.

Vizualizare mesajMarianG, pe 03 iulie 2022 - 19:11, a scris:

windows xp a avut versiune de 64bit
Corect. Dar era bazata pe Windows Server 2003. Era cel mai recent O.S., la vremea respectiva.

#11
Arthos

Arthos

    ¯\_(ツ)_/¯

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,149
  • Înscris: 01.11.2004
Poti obtine acelasi lucru folosind o masina virtuala. XP e destul de light ca sa iti functioneze fara probleme la viteza nativa chiar si virtualizat.

#12
MarianG

MarianG

    be that as it may

  • Grup: Moderators
  • Posts: 27,904
  • Înscris: 10.08.2005

View Postdani.user, on 03 iulie 2022 - 23:25, said:

Daca e nostalgie le-as tine separat, adica calculatoare separate.
nu doar separat dar internet

View PostArthos, on 04 iulie 2022 - 09:54, said:

Poti obtine acelasi lucru folosind o masina virtuala. XP e destul de light ca sa iti functioneze fara probleme la viteza nativa chiar si virtualizat.

unele jocuri/software refuza sa ruleze in mediu virtualizat

Edited by MarianG, 04 July 2022 - 09:56.


#13
abulafius43

abulafius43

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,027
  • Înscris: 19.11.2013
ca sa lamuresc mai bine lucrurile sistemul de care vorbesc aici nu e cel principal ci e unul secundar folosit ocazional pt programe vechi cum am zis si pt ca am adunat ceva ram m-am gandit sa-l instalez pe el.

dar pt ca win xp e pe 32 bit am realizat ca ramul va fi in parte nefolosit de aici ideea unui al doilea os.

de fapt cred ca e o idee buna pt ca asa pot iesi pe net cu acest sistem folosind linux in timp ce pastrez xp-ul izolat. banuiesc ca se pot transfera fisiere din linux pe hdd-ul cu xp si zic asta pt ca am inteles ca linux poate citi si scrie pe partitii ntfs.

#14
dani.user

dani.user

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,095
  • Înscris: 24.02.2007
Nu prea are sens logica ta. E un sistem secundar folosit ocazional pentru programe vechi. Vrei mai mult RAM ok ... dar asta presupune alt OS, deci:
  • Ori merg programele acelea vechi pe noul OS, deci n-are sens sa folosesti sistemul vechi pentru programele vechi (le rulezi pe sistemul principal ce-l ai deja...)
  • Ori nu mai merg programele vechi pe noul OS, caz in care ce sens mai are sa tii sistemul vechi secundar daca nu rulezi programele vechi pe el?

Edited by dani.user, 04 July 2022 - 11:38.


#15
vestale

vestale

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,021
  • Înscris: 24.11.2002
Am si eu un laptop vechi tot cu Win XP 32 de biti si il tin special pentru anumite programe ce nu ruleaza pe WIN7, WIN10, WIN11 si mai grav, nu le mai gasesc kiturile de instalare. Imagine HDD_ului trebuie sa ii fac cu prima ocazie. Si da, l-am folosit si pe net, dar mai multe nu merge, spre deosebire cu Puppy Linux pornit de pe stick usb si incarcat in RAM.

#16
abulafius43

abulafius43

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,027
  • Înscris: 19.11.2013

Vizualizare mesajdani.user, pe 04 iulie 2022 - 11:37, a scris:

Nu prea are sens logica ta. E un sistem secundar folosit ocazional pentru programe vechi. Vrei mai mult RAM ok ... dar asta presupune alt OS, deci:
  • Ori merg programele acelea vechi pe noul OS, deci n-are sens sa folosesti sistemul vechi pentru programele vechi (le rulezi pe sistemul principal ce-l ai deja...)
  • Ori nu mai merg programele vechi pe noul OS, caz in care ce sens mai are sa tii sistemul vechi secundar daca nu rulezi programele vechi pe el?

logica e mai simpla: cateodata am nevoie sa mai descarc cate una sau alta pt xp si pt programele vechi. dar nu-mi prea vine sa mai ies pe net cu xp ca stim cu totii ca nu mai e suportat si prin urmare plin de gauri de securitate.

daca tot aveam ram suplimentar m-am gandit sa-l folosesc pe sistemul din topic si in acelasi timp sa instalez linux ca sa fie o "interfata" securizata la net pt xp.
iar ramul in plus serveste de minune la asta pt ca linuxul e mai nou si deci mai gurmand decat xp in ce priveste memoria.

deci win-win (pun intended).


#17
AMETHIST

AMETHIST

    Hardware Troll

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,514
  • Înscris: 11.11.2007
Am folosit eu la munca xp 32 bit si 10 64 bit pe un ryzen Gen 2 si 16 gb ram.
Le-am instalat separat. Am scos alimentarea la primul ssd cand am instalat a doilea sistem de operare.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate