Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Receptie Eutelsat 5 West. Este po...

Poti receptiona semnal de la mai ...

Cabluri HDMI 2.1 de 4m-5m care sa...

zoom comparat cu Google Meet
 Monitor/Display wireless?

Pornire greoaie dupa cateva zile ...

De la un proiect scris in python ...

Audi A4 B9 quattro 190 CP!
 Tepari la pariuri pe TikTok

Banca imi cere justificativ fondu...

schema pcb ELECTRA CIM150 PAS

Probleme stomac
 Sfat achizitie bicicleta oras

Canalele Sky Showtime 1 și S...

Recomandare anvelope lexus rx

Extindere rețea wireless int...
 

Ceausescu, erou sau criminal?

* - - - - 10 votes
  • Please log in to reply
903 replies to this topic

#199
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015

View Postedy_wheazel, on 06 iulie 2022 - 23:29, said:

'79
'80
Am avut Chip dupa care HC cu  caseta si discheta.
Salariile erau bune.

Edited by MembruAnonim, 07 July 2022 - 07:14.


#200
BucsaMobilul

BucsaMobilul

    Bucșeanul

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,839
  • Înscris: 02.11.2016
E mișto că după 45 ani în care un popor a fost ținut în țarc, dintr-odată a fost liber, și s-a trezit că nimeni nu știa să se descurce într-o lume liberă. După 32-33 ani, încă se învață :)

#201
WestPoint

WestPoint

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,054
  • Înscris: 12.12.2016
Cum banuiam, ati avut ghinionul de a prinde exact in cea mai rea perioada a Romaniei comuniste.

View PostBucsaMobilul, on 07 iulie 2022 - 07:38, said:

E mișto că după 45 ani în care un popor a fost ținut în țarc, dintr-odată a fost liber, și s-a trezit că nimeni nu știa să se descurce într-o lume liberă. După 32-33 ani, încă se învață Posted Image

Foarte adevarat. Tragedia este doar ca ceace se invata acum, nu este adevarata democratie, ci oligarhia. Adica interesul personal si de grup are prioritate fata de interesul
tarii si a populatiei. Vezi ce a ajuns PNL in zilele noastre, si cate sperante ne-am pus in acest partid in anii '90.

Edited by WestPoint, 07 July 2022 - 07:49.


#202
stefan0011

stefan0011

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,329
  • Înscris: 01.09.2021
Cât de odioasa a fost securitatea, nu dilua dezinfectanții din spitale, cum o face Sri prin hexi pharma. Asta e genocid, nu crima. Spre exemplu, morții de la colectiv toți au murit de infecții spitalicești, nu de arsuri. Statistic, mai mulți oameni sunt omorâți acum, doar că fără că prostimea sa și de-a seama. Treziți va la realitate, judecați cu capul vostru...

#203
ConstantinDriga

ConstantinDriga

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 746
  • Înscris: 26.01.2016

View PostWestPoint, on 06 iulie 2022 - 23:24, said:

In anii 1956-1970, cetateanul roman muncitor a avut multiple facilitati de asi organiza viata decent. Ca angajat puteai face cumparaturi aproape in fiecare magazin pe rate.
Incepand de la mobila, pana la uz casnic sau imbracaminte. Oamenii castigau decent, alimentele erau ieftine si foarte multe si diversificate.
Incepand de la mezelarii cu tot felul de mezeluri, lactate cu tot felul de lapte, branzeturi, casuri mari si rotunde, smantana, iaurt, etc...pana la macelarii unde pe pereti
atarnau pe carlige jumatati de porci, vita sau oaie. Apoi mai erau aprozarurile si magazinele gostat care oferea toata gam larga de legume si fructe.
Plus era piata de de zarzavaturi unde isi vindeu taranii produsele. In rest, magazinele de tot felul, de uz casnic, unelte, electronice, incaltaminte, imbracaminte erau pline de
marfa.
Tot in aceasta perioada a inceput masiv constructia de blocuri la orase, pentru populatie. Locuintele erau pentru inchiriat sau pentru cumparat pe rate.
A inceput constructia masiva de scoli cu profil profesional-industrial, si aducerea tineretului rural pentru studii si munca in orase, unde s-au facut o serie de fabrici si combinate noi.

------
Crimele lui Ceaska au fost dupa parerea mea, formarea institutiei numita Securitate, care avea menirea principala de a tine populatie sub observatie,
de a comite crime prin condamnarea oamenilor nevinovati, doar pentru ca voiau libertate si nu impartaseau ideologia comunista.
Reprimarea oricarei activitati contra regimului comunist. Si mai ales este vinovat de a fi dat ordin armatei sa traga in populatie in 1989.
In 1948-1949, comunistii au dat afara toti profesorii universitari si au macelarit invatamantul umanist. Banuiau ca te opui? Confiscarea averii si la puscarie! Prin reorganizarea invatamantului s-a pus baza prostirii deliberate a poporului.
In 1956 a inceput o a doua campanie de epurare politica si culturala, au bagat in puscarie tot ce mai ramasese din ganditorii romani. Cel mai cunoscut a fost "grupul Noica", iar o imagine asupra vietii intelectualului in puscarie poate fi vazuta intr-o carte foarte draga mie: Jurnalul Fericirii - un Arhipelag Gulag romanesc.
Muncitorul roman si-a inceput viata fericita de vita in jug, scapat de grija creierului. Salariile erau dictate de stat, preturile erau dictate de stat, productia era impusa de stat. Cine venea cu alte idei era "sabotor" si era cel putin dat afara.
Marile proiecte de infrastructura s-au facut cu forta de munca ieftina, militari in termen sau detinuti politici. Invatamantul s-a axat pe stiintele reale - matematica, fizica, chimie. Istoria contemporana a fost rescrisa, sovieticii au fost ridicati in slavi, religia a fost aproape interzisa, filosofia a fost redusa la marxism-leninism. Chiar si geografia a fost preluata din manualele sovietice. In librarii nu mai gaseai decat literatura prietenoasa cu comunistii sau neutra.
Era bine daca erai proletar si te interesa strict burta. Ca intelectual, in schimb, era un cosmar. Ce s-a publicat in perioada comunista din Emil Cioran, Mircea Eliade, Constantin Noica? Mai nimic.
Dupa 1980, caruta a luat-o la vale repejor fiindca burta proletarului s-a golit si au inceput sa cam chioraie matele. Aceiasi proletari care s-au rasculat impotriva lu' Ceausescu l-au votat pe Iliescu. Nu voiau sa scape de comunism, voiau sa scape de foame si de frig.
Lenin spunea "dati-ne copiii timp de 8 ani si ii facem bolsevici pe veci". Ganditi-va bine ce vi s-a turnat in cap pe timpul scolii, ca tot ce nu era matematica sau fizica era mistificat.

Acum urmeaza revolutia "verde", bazata pe alte lozinci care suna frumos, dar miros urat.

#204
WestPoint

WestPoint

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,054
  • Înscris: 12.12.2016
Ai perfecta dreptate.De aceea am si inceput cu 1956 si nu cu perioada in care s-au instaurat comunistii la putere. Nu am vrut sa deschid o tema care ar avea nevoie
de un topic separat.
Nationalizarea proprietatilor si oprimarea intelectualilor, epurare politica si culturala au fost crime capitale asupra unei natiuni. Si Securitatea a fost institutia care era
insarcinata sa ia masuri in cazul in care vreun cetatean se abatea de la normele ideologiei comuniste.
Tot sistemul a fost criminal.

Ca noroc ca majoritatea populatiei, dupa 1955 a inteles sa traiasca fara sa iasa in evidenta ca rebel al sistemului. Pana si intelectualii au inteles ca nu prea au sanse
importriva unui asemenea sistem criminal. Si astfel, majoritatea populatiei a trait dupa cum voiau comunistii, fara pretentii de democratie occidentala si ideologia capitalista.
Oricum, marea majoritate a populatiei dinaintea razboaielor nu a fost atat de emancipata, sa poata avea o imagine a unei democratii capitaliste pe care sa o compare cu
sistemul comunist. Si nici dupa ce comunistii au preluat puterea, populatia nu a avut sanse. Copii erau de mici educati ca capitalismul si occidentul sunt dusmani ai natiunii.

Si asa am trait in bula comunista, fara mari pretentii, bucurosi ca am putut accesa crese, gradinite, scoli si facultati, precum tot sistemul medical, gratuit al statului.
Si ca am putut trai modesti lucrand in institutiile statului. cu concedii de 2 saptamani la mare sau la munte. Astfel, populatia s-a complacut repede cu modestia.
Daca Ceaska nu ar fi luat acele masuri drastice, sa plateasca datoriile externe si prin asta sa reduca drastic nivelul de trai al populatiei, pana la infometarea ei,
cred ca Romania foarte greu s-ar fi schimbat in 1989, in contextul tarilor vecine, in care schimbarea sistemului comunist s-a produs pasnic.

Edited by WestPoint, 07 July 2022 - 12:14.


#205
Kokoshmare

Kokoshmare

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,058
  • Înscris: 20.12.2007

View Postkarax, on 06 iulie 2022 - 09:37, said:


Asa e, dar sa nu zici ca pe vremea boierului o ducea taranul bine.  De la imperiul roman la 1920 taranimea a dus-o rau.  In principiu marii oameni de la imperiul roman o duceau bine , la imperiile coloniale erau doar putini oameni ce o duceau bine regii si apropiatii lor si tot asa pana la vreo 1920 cand erau proletarii.  Pe vremea imperiilor, ca era roman ca erau coloniale sa fie sclavi taranii era la ordinea zilei
Caracsule, dacă tot dai reply la ce scriu, ce ai zice sa vorbești de lucrurile pe care chiar le_am scris acolo?!

#206
asul

asul

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,484
  • Înscris: 24.12.2005

View PostWestPoint, on 06 iulie 2022 - 23:24, said:

.
Tot in aceasta perioada a inceput masiv constructia de blocuri la orase, pentru populatie. Locuintele erau pentru inchiriat sau pentru cumparat pe rate.
A inceput constructia masiva de scoli cu profil profesional-industrial, si aducerea tineretului rural pentru studii si munca in orase, unde s-au facut o serie de fabrici si combinate noi.

In a doua perioada, 1970-1979, din pacate cumpararea pe rate a fost sistata, ceace a fost o mare pierdere pentru polulatia tarii.

Partea cu sistarea cumpărării în rate în 70-79 este nedaevărată. Cunosc cazuri care au cumpărat așa în 75-77. Vezi și: Cum se acordau creditele pentru locuințe în timpul lui Ceaușescu.

#207
WestPoint

WestPoint

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,054
  • Înscris: 12.12.2016
Vezi ca nu ai inteles textul meu.In 1970 s-a sistat posibilitatea de a cumpara din magazine pe rate. De exemplu, TV, frigidere, masini de spalat, etc...
Pentru locuinte se acordau credite de la C.E.C, ceace este cu totul altceva.

#208
WestPoint

WestPoint

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,054
  • Înscris: 12.12.2016
Ceva interesant de citit, mi-a aparut azi asa share de la ceva cunoscuti.BUDAPESTA.

Am descoperit Europa februarie 1990
https://www.facebook...eliantanase.ro/

Cu scena asta în minte – ( mă făcea să ma simt umilit, ultimul om -  priveam hala de carne din acel cartier budapestan. Contactul meu cu Europa
fusese așasar strălucit. Europa, adică, mă înțelegi, ce dracu!? Am făcut stinga-mprejur si am ieșit din piață cît am putut de repede. Am avansat cițiva pasi,
a trebuit să mă opresc. M-am așezat pe o bancă din scuar și m-a luat plînsul. Nu știu cît m-a ținut...A fost o descărcare nervoasă. Mi-am dat seama prin ce
am trecut o viață - sărăcie, umilințe cît cuprinde, cenzură, și mai ales lipsa unei minime libertăți. D-asta nu îmi daduseră pașaport ticăloșii ca să nu inteleg
ce se intimplă. Era prizonieri. ținuți in mizerie, ingenunchiați, înfometati, mințiți tot timpul. De fapt ni s-a interzis viața. Veneam dintr-o tara distrusă cu oameni
la fel, distruși. Mai aveam cîteva zile și împlineam 40 de ani. Jumătate din viață era  irosită. Trăisem intr-o ambuscada a istoriei.



Si commenturile merita a fi cititie. Sa vedeti cum erau diferentele intre tarile comuniste.

Edited by WestPoint, 08 July 2022 - 16:01.


#209
Karhu

Karhu

    Heretic member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 39,894
  • Înscris: 25.06.2007

View Postadisz, on 03 iulie 2022 - 17:41, said:

a construit cele mai multe blocuri existente vreodata pe pamant.
Ce cretinism! :lol:
În China dacă numeri doar blocurile din 2-3 orașe mai răsărite ai depășit deja cu mult numărul blocurilor din Ro.
Și in Ro nu vrea mai nimeni să stea la bloc (mai ales ceaușist), oamenii și-ar dori vile faine, mari, cu gazon, piscina și garaj dublu. Însă din cauza sărăciei nu își permit (si cam la fel e in toate țările).

#210
vio69a

vio69a

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 69,266
  • Înscris: 28.05.2013
Cei ce s-au angajat acum 30 de ani in campul muncii ies in perioada asta la pensie.
Multi au vile faine, mari, cu gazon, piscina și garaj dublu pentru ca au stiut cu cine sa se incuscreasca ,
ce servicii sa ofere si in ce posturi sa se plaseze, in special politice
Si nu sunt putini
Dar nu toti au putut face asta .
Unii dintr-o farama de demnitate altii ca nu au avut agenda de telefoane potrivita
Si au ramas la bloc.
Blocul ala nasol, greoi, dar care a rezistat pana acum la orice cutremur.
Ei nu pot avea nici macar o casa de vacanta de 2 camere, cum mai tot amarasteanul din vest are.
Dece?
Pentru ca tara nu produce.
Nu produce nici macare, alimentele, fructele si legumele, hainele si pantofii, pietre de pavaj, asfalt, roti de masina pentru propria populatie.
Care sa poata fi vanduti la pret mic intern
Nu mai produce nimic.
Nu mai dezvolta nimic.
Afara de papagali socali si politici -care iau apa din Romania, o imbuteliaza in Franta si o cumpara din nou cu pret mai mare.....

#211
WestPoint

WestPoint

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,054
  • Înscris: 12.12.2016

View PostKarhu, on 09 iulie 2022 - 07:47, said:

Ce cretinism! Posted Image
În China dacă numeri doar blocurile din 2-3 orașe mai răsărite ai depășit deja cu mult numărul blocurilor din Ro.
Și in Ro nu vrea mai nimeni să stea la bloc (mai ales ceaușist), oamenii și-ar dori vile faine, mari, cu gazon, piscina și garaj dublu. Însă din cauza sărăciei nu își permit (si cam la fel e in toate țările).

Nu a fost cretinism. Trebuia sa faca ceva pentru ca in anii 1950-60 oaemenii traiau la orase cu famililia pana in 2 persoane, plus 2-3 copii in maximum 2 camere fara
apa calda, fara baie si cu buda in curte. Din 1960, s-a inceput industrializarea puternica, fabricile din orase aveau nevoie din ce in ce mei multi muncitori, astfel au venit
si cei din mediul rural la orase sa munceasca si sa locuiasca.

Cartierele de blocuri au inceput sa fie construite din 1960 la orase. Cei care au locuit in casele vechi, cu chirie, in cate o camera sau doua, fara apa calda, baie si
WC in casa, si-au putut lua credite si sa-si cumpere un apartament la bloc.
Prin anii 1970 apartamentele cu 3-4 camere confort 1, nu erau foarte scumpe, si ofereau confort decent. De aceea, cel putin in Cluj, in cartierele vechi, Gheorgheni,
Zorilor si Marasti.
Ca exemplu, in 2021, locuintele din cele mai vechi cartiere "selecte" au avut preturile cele mai mari

Quote

Arealul central şi ultracentral ocupă, în continuare, prima poziţie în top, cu o medie de preţ de 2.210 euro pe metru pătrat util (un avans de 0,8% faţă de cele trei
luni anterioare), pe următoarele locuri aflându-se, la fel ca trimestrul trecut, zonele Plopilor (+1,3%, până la o valoare de 2.010 euro pe metru pătrat), apoi
Gheorgheni - Andrei Mureşanu (unde a avut loc un avans de 1,9%, până la 1.970 de euro pe metru pătrat util).

Astfel, la nivel national s-au construit atatea blocuri pentru populatie, incat numarul celor care au devenit prprietari de locuite a crescut imens.
Apartamantele erau sau cu chirie la stat sau proprietate personala.
Cu actiunea lui Illiescu din 1992 cu dreptul primului chirias de a cumpara apartamentul in care a locuit cu chirie, sa o cumpare la pretul de stat oficial, a
catapultat Romania pe primul loc in Europa, tara in care majoritatea populatiei locuiesc in proprietate personala. In Germania, de exemplu, inca traiesc 56% din
populatie in cu chirie.

Problema in orasele precum Clujul este ca cartierele vechi de blocuri au deja 50-60 de ani, si ocupa areale destul de mari. Cum se va putea construi locuinte noi acolo?
Va trebui sa inceapa cu demolarea blocurilor vechi pentru a se putea construi altele.

In ceace priveste ce isi doresc oamenii acum, tendinta este construirea de locuinte la periferia oraselor mari. Nu ma refer la blocuri.
Astfel ca in Cluj, de ani buni oamenii si-au ridicat sau cumparat case in Apahida, Campenesti si Jucu. Oamenii vor case la curte, s-au saturat de bloc.
Cei care au bani mai putini, vor trebui sa se orienteze spre oferta de gen Floresti, la bloc.

Peste tot in lume lucuintele sunt o problema. Sunt scumpe de achizitionat, sunt scumpe de inchiriat.

Edited by WestPoint, 09 July 2022 - 13:21.


#212
vio69a

vio69a

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 69,266
  • Înscris: 28.05.2013

View PostWestPoint, on 09 iulie 2022 - 13:18, said:


Cu actiunea lui Illiescu din 1992 cu dreptul primului chirias de a cumpara apartamentul in care a locuit cu chirie, sa o cumpare la pretul de stat oficial, a
catapultat Romania pe primul loc in Europa, tara in care majoritatea populatiei locuiesc in proprietate personala. In Germania, de exemplu, inca traiesc 56% din
populatie in cu chirie.



A fost cea mai murdara mita electorala posibila.
Sa cumperi un apartament care azi valoreaza 80-100.000 EU (depinde unde e plasat) cu 9-10 salarii,
a fost marele impuls dat clasei muncitoare sa nu mai munceasca.
Au murit apoi parintii si bunicii si familiile s-au trezit cu 2-3 case de inchiriat, pamant la tara recuperat...
trai pe vatrai .....cine e prost sa munceasca   ?

#213
tytysor

tytysor

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,487
  • Înscris: 02.09.2006

View Postvio69a, on 09 iulie 2022 - 08:56, said:

Cei ce s-au angajat acum 30 de ani in campul muncii ies in perioada asta la pensie.
Multi au vile faine, mari, cu gazon, piscina și garaj dublu pentru ca au stiut cu cine sa se incuscreasca ,
ce servicii sa ofere si in ce posturi sa se plaseze, in special politice
Si nu sunt putini
Dar nu toti au putut face asta .
Unii dintr-o farama de demnitate altii ca nu au avut agenda de telefoane potrivita
Si au ramas la bloc.
Blocul ala nasol, greoi, dar care a rezistat pana acum la orice cutremur.
Ei nu pot avea nici macar o casa de vacanta de 2 camere, cum mai tot amarasteanul din vest are.
Dece?
Pentru ca tara nu produce.
Nu produce nici macare, alimentele, fructele si legumele, hainele si pantofii, pietre de pavaj, asfalt, roti de masina pentru propria populatie.
Care sa poata fi vanduti la pret mic intern
Nu mai produce nimic.
Nu mai dezvolta nimic.
Afara de papagali socali si politici -care iau apa din Romania, o imbuteliaza in Franta si o cumpara din nou cu pret mai mare.....
Au cite o duda dubla toti amarastenii din vest!
iar in tara se fabrica multe, foarte multe produse, de toate categoriile. In ciuda unora care fac icter din cauza asta!

#214
kyrre

kyrre

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,960
  • Înscris: 27.05.2010
Prin '85-86, cand aveam in jur de vreo 10 ani, aveam o problema existentiala uriasa: de ce se deschid magazinele alimentare la 6 dimineata, daca oricum sunt goale si nu ai ce cumpara? Si bietul tata incerca sa-mi explice ca inainte, galantarele erau pline cu salam, parizer, carnati, branza, s.a.m.d, si omul cand pleca la munca dimineata, oprea la magazin, lua la pachet sa manance la pranz. Ma lamurea cateva zile, si pe urma iar o luam de la capat. Pentru ca eu nu puteam sa inteleg cum e posibil asa ceva. Sa fie magazinele pline cu de toate, si sa nu le ia pe toate lumea imediat.

Si tot in acelasi ton, cu putin inainte de revolutie, niste cunostinte au reusit sa plece in vest in excursie. Toti, tata, mama, copiii. Intelegeti ce pile puteaua avea aia. Bun, si la intoarcere, baiatul lor mi-a povestit cum e acolo. Magazine uriase pline cu de toate (mancare, dulciuri, ce vrei tu). Magazine doar cu jucarii. Televiziune non-stop, si un canal special doar cu desene animate.
Si eu in gandul meu: mancare si dulciuri or fi, jucarii la fel, dar un program doar cu desene? Non-stop? Dute bai, ca asta nu pot sa cred.

#215
WestPoint

WestPoint

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,054
  • Înscris: 12.12.2016
Da, magazinele erau pline cu de toate pana prin 1980. Oamenii isi cumparau cate 5-6 felii de salam sau parizer, sau o bucata de carnat, pentru micul dejun la serviciu, din
ziua urmatoare. Nu prea se cumpara cu kilogramele. Nici carnea. Se cumpara exact atat sa ajunga pentru o masa. A fost asa cum era normal sa fie.

#216
Fane

Fane

    cipat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,210
  • Înscris: 05.06.2002
Dap, pana in anii 80 a fost dulce traiul pe datorie…

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate