Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
O smecherie pe care nu o inteleg

Balcon parter fara acte

unde gasesc un speed bag in bucur...

Programe TV cu altfel de sporturi
 Laptop "bun la toate" max...

ctfmon.exe - System Error (in Saf...

Ați prins vremurile cand 120 Volț...

Whatsapp nu afișeaza numele ...
 Medii admitere Politehnica Bucure...

Se extinde Baza de la Kogalniceanu

Politist mutilat de caine in curt...

Trotineta- cat rezista?
 Windows 11 si inregistrare de pe ...

Cont Facebook spart

Accesare Plex prin webstation

Reziliere contract Digi Mobil?
 

pentru cine a mai facut visinata

- - - - -
  • Please log in to reply
60 replies to this topic

#1
gunoNakamoto

gunoNakamoto

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 160
  • Înscris: 07.01.2018
am ceva nelamuriri

1. intr-o sticla de 5L am pus 2.5kg visine, 1kg de zahar, iar la final voi adauga 1.25l alcool de 96 grade. dupa tot acest proces, cati litri de visinata obtin? nu-mi dau seama cata zeama lasa cele 2.5kg de visine.
de asemenea, cate grade alcoolice va avea visinata mea tinand cont de gramajele folosite?


2. daca 1L de alcool de 96 de grade il diluez cu 1L de apa, taria alcoolului scade la 48 de grade?
daca 1L de alcool de 96 de grade il diluez cu 0.5L apa, taria alcoolului va fi de cat? 72?

#2
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012
Hai ca nu e greu sa calculezi procentele de dilutie. Se foloseste regula de trei simpla.

#3
gunoNakamoto

gunoNakamoto

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 160
  • Înscris: 07.01.2018
ai fost foarte lamuritor, ca de obicei :)

#4
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012
Pentru visinata, conteaza propriile gusturi. Raportul alcool/zahar poate diferi, la fel si rezultatul final.
Unii o prefera mai dulce, altii mai alcoolizata, unii mai siropoasa, altii mai fluida.

 gunoNakamoto, on 01 iulie 2022 - 00:15, said:

ai fost foarte lamuritor, ca de obicei Posted Image
Multumesc Posted Image

Edited by pasilla, 01 July 2022 - 00:24.


#5
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,624
  • Înscris: 29.03.2006
Nu te lua doar dupa ce fac altii.
Poti invata din experienta altora, e importanta, e stupid sa tot reinventezi roata, dar unele lucruri se pot face mult mai bine decat le face majoritatea, si inca fara sa fie foarte greu sau foarte complicat, dar anumite aspecte trebuie totusi analizate, gandite si rafinate, pot avea o anumita complexitate moderata, nu trebuie nici sa complici lucrurile inutil dar nici sa le simplifici stupid sau sa le "iei nemestecate".

Exista o logica a lucrurilor, o motivatie pt. tehnici si procese si procedee.
De ex zaharul nu se pune doar ca sa iasa dulce, unii oameni nu suporta dulce sau nu vor ca nu e sanatos, ssu vor cat mai putin, etc.
Zaharul se pune peste fructe la lichiorul de visine, afine, coacaze, alte fructe, ca sa-si lase zeama.
Desigur la alte bauturi care trebuie fermentate se pune pt. fermentare, alt motiv.
Dar zeama fructelor poate sa iasa si prin stoarcere, fara zahar adaugat, mai ales ca majoritatea fructelor au natural foarte mult zahar, mult mult prea mult si natural, un banal mar are 17 g de net carb care ajung glicogen in sange si daca nu-l folosesti e transformat in trigliceride - grasime pe organe, tesuturi etc. E deja arhisuficient de mult pt. a fi trigger de insulina care-ti blocheaza consumul de ketone din lipide. Portocalele si bananele delicioase sunt bomba de glucide. Fructele de padure ( mure dar si coacaze, afine, fragi, zmeura) au ceva mai putine dar tot prea mult si trebuie consumate doar in cantitati foarte mici pt cine mananca keto, sau rar cand sare din kitoza. Sa mai pui si alte kile de zahar peste cat au ele deja natural glucide, fructuoza, e absurd indiferent cati fac prostia asta.
Daca vrei sa vezi fructe in sticla cu lichior ( visinata adevarata e sampanie cu visine macerate in ea), poti sa pui separat de sucul stors mecanic, si cate fructe vrei sa vezi, fara alt zahar, sau cu zahar cat mai putin, nu kile ci grame, ssu si mai bine poti sa pui eritriol care nu are net carb, poate si steviol chit ca nu e necesar. Nu pui maltitol ca fermenteaza nasol in intestine, nu pui aspartan ca are o formula chimica foarte simulara cu pesticidele, nici fructuoza ca aia e mult mai rea decat zaharul care are si glucoza si fructuoza dar cea din urma cade mult mai greu la ficat, il omoara, si nu pui nici alti indulcitori. Eritriolul are 70% din puterea de indulcire a zaharului, si e prea destul. Steviolul e de 200 X mai dulce decat zaharul.
Alta prostie negandita e la ciocolata sa pui si eritriol si steviol, cand ciocolata cu zahar e deja mult prea dulce si producatorii pun praf de zer in general ca sa taie din zahar, sau faina de soia. Daca pui si steviol peste  eritriol, 0,02% sau cat se pune, ca sa iasa dulce ca zaharul, de fapt e absurd cand ajungi apoi sa pui praf de zer sau alte lucruri ca sa tai din dulcegaria ingrozitoare, deci gandeste lucrurile, nu te lua nemestecat dupa altii pt. ca prostia absurda e o caracteristica a maselor de oameni.

Edited by loock, 01 July 2022 - 01:46.


#6
aaaa4567

aaaa4567

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,458
  • Înscris: 18.10.2011

 gunoNakamoto, on 01 iulie 2022 - 00:06, said:

am ceva nelamuriri

1. intr-o sticla de 5L am pus 2.5kg visine, 1kg de zahar, iar la final voi adauga 1.25l alcool de 96 grade. dupa tot acest proces, cati litri de visinata obtin? nu-mi dau seama cata zeama lasa cele 2.5kg de visine.
de asemenea, cate grade alcoolice va avea visinata mea tinand cont de gramajele folosite?


2. daca 1L de alcool de 96 de grade il diluez cu 1L de apa, taria alcoolului scade la 48 de grade?
daca 1L de alcool de 96 de grade il diluez cu 0.5L apa, taria alcoolului va fi de cat? 72?

N-am facut visinata personal (sau nu recent, nu mai stiu), ci alte lichiouri, asa... din cand in cand (rar)...

1. Nu prea ai de unde sa stii exact cata visinata rezulta exact, dar (orientativ), evident, mai putin decat volumul alcoolului si visinelor (visinele au si ele ceva volum, evident).

2. Da, ai dreptate (sper sa nu ma insel, dar nu cred).

#7
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,624
  • Înscris: 29.03.2006
Daca storci fructele mecanic, o sa vezi  pur si simplu foarte clar cat e aportul lor volumetric la lichior.
Ce mai lasa fructele puse de decor o sa fie bonus, si la fel zaharul sau eritriolul.
Pulpa se separa si singura din suc, dar poti filtra ca la tuica  cu niste vata pusa in palnie sau pusa pe un tifon intins peste un vas in care torni.

Edited by loock, 01 July 2022 - 03:04.


#8
Melteanu

Melteanu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,105
  • Înscris: 28.02.2022
Am facut acum citeva zile.Fara zahar nu fermenteaza,fara alcool e sirop doar.Apoi noi punem minim de alcool,nu tuica sau vodca.Ne place mai siropoasa,si mai putin alcoolica.

#9
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,487
  • Înscris: 01.07.2020
Pot sa-ti spun doar cum fac eu.
In sticla de 5 l, 2-2,5 kg visine, 2 kg de zahar. Uiti de ea, iar cand iti aduci aminte, strangi dopul si zdruncini. Apoi deschizi dopul. Cand nu se mai vede zaharul (adica s-a topit), pun alcool de 96 (nu din cel de 60). NU PUN APA! Apoi strang dopul si uit de sticla minim 2-3 ani. Nu fac mana a II-a!
De regula la o sticla de 5 l, alcoolul este cam 1,5, maxim 2 l, daca pun mai putine visine.

#10
DanyHiker

DanyHiker

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,161
  • Înscris: 06.07.2007
La cantitatea aia, daca pui 1,25 litri de apa vei avea cam 3 litri de visinata.


 Melteanu, on 01 iulie 2022 - 05:09, said:

Am facut acum citeva zile.Fara zahar nu fermenteaza,
De ce ar trebui sa fermenteze?
Eu stiam ca pricipiul e sa fie extras siropul din visine, iar chestia asta o face zaharul sau...chiar alcoolul.
Asa ca o reteta mai buna ar ci sa torni direct alcoolul peste visine iar zaharul la 24 de ore dupa.
Amestecat cateva zile sa se dizolve zaharul, apoi capac si la macerat 6 saptamani. Dupa 6 sapt se strecoara si aia e.
Va iesi mai ok decat orice pulitura fermentata.

#11
pedros_2005

pedros_2005

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,467
  • Înscris: 03.12.2007
La mine tocmai s-a topit zaharul (1 kg) pus peste 2,5 kg de visine, intr-un bidon de 5 litri, amestecat zilnic, de 2-3 ori pe zi. Diseara pun tuica, mai taricica si spre toamna o trag in sticle. De ani de zile folosesc reteta asta si n-am dat gres. Bine, bea mai mult sotia, la masa, dar de fiecare data o lauda. Ma astept sa-mi iasa in jur de 2 litri de visinata din fiecare bidon...

#12
Tsunamii

Tsunamii

    Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 49,321
  • Înscris: 20.10.2015

 gunoNakamoto, on 01 iulie 2022 - 00:06, said:

am ceva nelamuriri

1. intr-o sticla de 5L am pus 2.5kg visine, 1kg de zahar, iar la final voi adauga 1.25l alcool de 96 grade. dupa tot acest proces, cati litri de visinata obtin? nu-mi dau seama cata zeama lasa cele 2.5kg de visine.
de asemenea, cate grade alcoolice va avea visinata mea tinand cont de gramajele folosite?


2. daca 1L de alcool de 96 de grade il diluez cu 1L de apa, taria alcoolului scade la 48 de grade?
daca 1L de alcool de 96 de grade il diluez cu 0.5L apa, taria alcoolului va fi de cat? 72?

1L de alcool de 96% are 960mL alcool pur si 40mL apa
Pornesti de acolo.

ATENTI vorbesc de voilume si nu de mase, deci 1L si nu 1kg

Daca la 1L alcool de 96% adaugi 1L de apa, vei avea la sfarsit in 2L de lichid, 1,040mL apa si 960mL alcool, adica 960/2000, iti da 0.48, adica 48%

Las-o sa-si lase "zama", apoi masori volumul siropului (il strecori), dar la fel VOLUMUL nu greutatea

#13
__Dan__

__Dan__

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,827
  • Înscris: 15.04.2019
Dar alcoolul de 60 grade ce-are? Mai ales daca-i din cereale si-l cumperi la 20 lei litrul.

Edited by __Dan__, 01 July 2022 - 07:40.


#14
Tsunamii

Tsunamii

    Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 49,321
  • Înscris: 20.10.2015

 __Dan__, on 01 iulie 2022 - 07:39, said:

Dar alcoolul de 60 grade ce-are? Mai ales daca-i din cereale si-l cumperi la 20 lei litrul.
Se poate calcula si ala

#15
Melteanu

Melteanu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,105
  • Înscris: 28.02.2022

 dan1980_25, on 01 iulie 2022 - 06:38, said:

La cantitatea aia, daca pui 1,25 litri de apa vei avea cam 3 litri de visinata.



De ce ar trebui sa fermenteze?
Eu stiam ca pricipiul e sa fie extras siropul din visine, iar chestia asta o face zaharul sau...chiar alcoolul.
Asa ca o reteta mai buna ar ci sa torni direct alcoolul peste visine iar zaharul la 24 de ore dupa.
Amestecat cateva zile sa se dizolve zaharul, apoi capac si la macerat 6 saptamani. Dupa 6 sapt se strecoara si aia e.
Va iesi mai ok decat orice pulitura fermentata.
Mai baiatule studiaza cum rezulta alcool din fructe,prin FERMENTARE.Si apa nu are ce cauta acolo,poate doar la rupti in cur.Din fermentarea fructelor cu zaharul rezulta un sirop dulce,slab alcoolizat,apoi la dizolvarea complata a zaharului in acel sirop se adauga alcool,dupa dorinta.Nu se extrage nimic din nimic.Posted Image

Edited by Melteanu, 01 July 2022 - 08:03.


#16
alnick

alnick

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 669
  • Înscris: 06.06.2006
Anul ăsta am zis sa schimb ceva în modul de preparare al vișinatei. Să nu mai pun zahăr la început, să extrag aroma cu alcool.
Am adăugat 1 litru de alcool de 96 la 1 kg de vișine. O să las la macerat cam 10 zile. După o să adaug un sirop făcut dintr-un litru de apă și 1 kg de zahăr. Încă 100 de zile.
Lângă am și un borcan cu rețeta tradițională, 2kg de vișine puse cu 1 kg de zahăr. După 10 zile adăugat 1 litru de alcool. Tot așa, lăsată 100 de zile
Vedem ce iese peste trei luni.




#17
DanyHiker

DanyHiker

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,161
  • Înscris: 06.07.2007
Problema e ca  tu nu trebuie sa obtii alcool prin fermentarea visinelor ca doar nu faci rachiu de visine. Tu oricum adaugi alcool in compozitie deci faza cu fermentarea visinelor e in plus si da un iz otetit produsului final.

Conform principiilor din chimie si farmacie aromele se extrag cel mai bine cu alcool.
Poate nu am inteles eu bine:
tu vrei sa obtii alcool din visine pe care sa-l distilezi sau vrei sa obtii un lichior de visine?
Ca mie mi se pare ca tu adaugi alcool peste un borhot de visine ceea ce e un fel de ....nimic otetit.
Sau crezi ca daca adaugi alcool peste borhotul de prune iti va iesi lichior de prune?
E prima data cand aud pe careva ca toarna alcool peste borhot si-l mai si consuma.

 Melteanu, on 01 iulie 2022 - 07:55, said:


Mai baiatule studiaza cum rezulta alcool din fructe,prin FERMENTARE.

Edited by dan1980_25, 01 July 2022 - 08:25.


#18
EMPP

EMPP

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,693
  • Înscris: 12.01.2018

 dan1980_25, on 01 iulie 2022 - 06:38, said:

De ce ar trebui sa fermenteze?
exact zahărul are efect invers în acest caz plus că scoate zeama din vișine

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate