Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

Georgia.Cu masina.Camper.Moto.202...

Eroare gif Facebook

Epson, acuzat ca-si programeaza i...
 ExpertBook P2451FA

La multi ani @sftpdt!

Proiect garaj respins ca nu este ...

Casa parasita
 Discotecile anilor '90. Cine ...

Recuperare date dupa chkdsk

ce motor am pe opel ?

A inviat Florin Salam
 Tot inainte, sa ajunga si la noi&...

Este zoofilia legala in Romania ?

Zgomot ciudat in bloc

SSD Adata SU650
 

Problema invertor/baterii 3kwh/24V - comutare imediata in Bypass

- - - - -
  • Please log in to reply
6 replies to this topic

#1
dch

dch

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 07.08.2019
Salut.
Am folosit cu succes de anul trecut un invertor "classic" (fara linie de utility in - doar 2x12V baterii GEL de 200Ah si un sistem de 8 panouri, de dimensiuni diferite, legate toate in paralel).
Am decis insa acum 2 luni sa trec la un sistem hibrid, care sa aiba ca intrari cele 2 baterii in serie, 9 panouri legate in serie si desigur si alimentare line in de la retea.
Bateriile sunt (chinezarii) pe GEL, 200Ah, 12V, cele folosite pe sistemul vechi. Am atasat fisa tehnica.
Invertorul este (si el o chinezarie) de 3,5KWh (max 5.5KWh), cu MPPT de 100A incorporat etc. Am atasat manualul.
Ambele luate de la aceeasi firma.

Problema este urmatoarea:
Imediat ce conectez ceva cu consum mai mare (cum este pompa apa put care are consum de ~1.2KWh), invertorul trece imediat in modul Linie (Bypass). Si apare avertisment baterii descarcate (desi ele apar inainte full charge, si se vede cum se incarca apoi).
Am incercat sa modific setarea de baterii - invertorul nu stie decat AGM si Electrolit lichid - nu stie GEL. Asa ca am pus User defined cu setarile 28.4V (charging)/27.0V (floating)/22.0V(cut-off). Degeaba.
Am umblat cu grija maxima si la alte setari - default nu era pe modul SBU, a trebuit sa il pun de mana.
Am refacut si legaturile la panouri. Totul pare ok. Tensiune intrare PV variaza intre ~160 seara si 310V ziua cand este soare. Amperajul raportat de la panouri este 0.1-0.2 (fara sarcina).
In acest moment suspectez:
1. Fie ca invertorul nu este bun.
2. Fie am o problema cu bateriile. Mentionez ca au stat o luna fara sa fie conectate/incarcate (a trebuit sa fac niste lucrari si am scos din functiune complet sistemul vechi timp de o luna). Vad ca borna MINUS se sulfateaza (pana la urma am pus niste vaselina) si ca este si o zona topita acolo langa borna. Cu toate aceste, bateriile raporteaza 24V la un tester de baterii.

Ce sfaturi/ajutor imi puteti da, va rog? Multumesc anticipat!

Attached Files



#2
Ion_Bumbu

Ion_Bumbu

    User asocial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,856
  • Înscris: 31.01.2010
Puneti un aparat de masura paralel pe baterii si porniti un consumator mai mare, vedeti cit scade tensiunea, pe 24Vdc si apoi pe fiecare baterie.
O umflatura linga o borna la bateriile chinezesti in general inseamna ca s-a dezlipit o punte in baterie sau corodat, s-a incalzit in sarcina.
Verificati fiecare baterie deoarece poate fi doar una defecta.

#3
pexic

pexic

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,408
  • Înscris: 29.05.2004
Salut, pompa aia de 1,2Kw consuma la pornire cam 8kw deci e normal sa treaca pe retea invertorul, ce nu e normal e treaba cu bateriile, te sfatuiesc sa treci pe litiu.

#4
addysoftware

addysoftware

    Ecological Member :)

  • Grup: Moderators
  • Posts: 7,450
  • Înscris: 12.04.2007

Daca sunt tot bateriile vechi, si "defectul" a apărut imediat la invertorul nou, fie invertorul nu suporta scaderea drastica a tensiunii bateriilor la pornirea pompei (pompa "vrea" sa consume de 5...7 ori curentul nominal ptr o secunda), fie bateriile sunt realmente prea slabe si tensiunea scade sub 20V in acel moment, fie invertorul nu suporta deloc sarcina peste cei 5kW de pe eticheta, si "da afara".

#5
victor29cr

victor29cr

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,209
  • Înscris: 04.06.2016
O problema similara am avut si eu cu un UPS/invertor de 2.4KW si baterii AGM.
Pompa submersibila de 1.1KW oprea efectiv invertorul.

Dupa cum a zis colegul si mai sus, problema apare cand porneste pompa, caci cererea de putere instanta (inrush) este de 5-6x sau chiar mai mult.

Eu am rezolvat-o cu un softstarter (ats01n109ft pentru motorul de 1.1kw, in cazul tau fiind de 1.2kw iti trebuie alt model).

Chiar si cu softstarterul am alarma de 3 secunde de overload, dar macar nu se mai stinge.

Ideal ar fi fost un convertizor de frecventa(vfd) dar era de 3x mai scump.

#6
dch

dch

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 07.08.2019

View PostIon_Bumbu, on 28 iunie 2022 - 19:34, said:

Puneti un aparat de masura paralel pe baterii si porniti un consumator mai mare, vedeti cit scade tensiunea, pe 24Vdc si apoi pe fiecare baterie.
O umflatura linga o borna la bateriile chinezesti in general inseamna ca s-a dezlipit o punte in baterie sau corodat, s-a incalzit in sarcina.
Verificati fiecare baterie deoarece poate fi doar una defecta.
O sa masor cum variaza tensiunea cu un consumator. Cum spuneam, la prima vedere, masurate separat si impreuna tensiunea este ok.
La sistemul vechi foloseam un egalizator de baterii, pe care nu l-am mai pus acum deoarece invertorul are functia asta inclusa. Dar ma gandesc ca totusi egalizatorul extern era Victron, deci peste ce stie chinezaria. Oare sa il pun la loc?

View Postpexic, on 28 iunie 2022 - 19:39, said:

Salut, pompa aia de 1,2Kw consuma la pornire cam 8kw deci e normal sa treaca pe retea invertorul, ce nu e normal e treaba cu bateriile, te sfatuiesc sa treci pe litiu.
Nu are cum sa fie de la pompa. Sistemul vechi, care avea mai putine panouri si mai slabe ducea pompa si 10 minute neoprit fara probleme. Mergea si betoniera si aparatul de sudura samd - acum trece pe bypass aproape imediat ce am un consumator mai "serios". Abia daca mai plusam cu un fierbator de 1500W sistemul vechi murea dupa 3-4 minute. Acesta este si motivul upgrade-ului - ma enerva ca se oprea cu totul si trebuia repornit manual plus trebuia asteptat sa se incarce bateriile, asa ca am ales pana la urma sa am si AC in.

View Postaddysoftware, on 28 iunie 2022 - 21:05, said:

Daca sunt tot bateriile vechi, si "defectul" a apărut imediat la invertorul nou, fie invertorul nu suporta scaderea drastica a tensiunii bateriilor la pornirea pompei (pompa "vrea" sa consume de 5...7 ori curentul nominal ptr o secunda), fie bateriile sunt realmente prea slabe si tensiunea scade sub 20V in acel moment, fie invertorul nu suporta deloc sarcina peste cei 5kW de pe eticheta, si "da afara".

Totusi nu cred ca problema este legata de pompa si consumul ei la pornire. Acelasi lucru se intampla si daca dau drumul la betoniera (850W) sau la fierbator (1500W).
Fierbatorul cel putin sigur nu are un consum "de pornire", nu?
Cu doua ventilatoare mari si doua radiouri (~200W total) merge sistemul ok. Nu stiu exact unde apara punctul de "rupere". Betoniera la 850W deja merge doar 1-2 secunde si apoi se trece imediat in Bypass.
(ca fapt divers, trecerea la consumul din retea nu e deloc lina - un internet radio ceva mai sensibil se reseteaza de fiecare data cand se activeaza Bypass - oare releuri chinezesti proaste...?)
Varianta cu bateriile slabe mi se pare si ea ciudata - adica totul a mers perfect pana acum o luna si ceva, apoi sistemul a fost nefolosit o luna si acum brusc au devenit "prea slabe"? Desigur, fiind chinezarii ma astept la orice pana la urma, dar parca totusi...

Apropos, deci totusi ce setari ar trebui sa pun in invertor la acesti acumulatori GEL Deep Cycle de 2 x 12 V, 200Ah? Adica tensiunea de incarcare, de floating si de cut-off.
A se vedea si fisa lor tehnica atasata - poate ajuta.
Multumesc!

Edited by Dany_Darke, 28 June 2022 - 22:38.


#7
dch

dch

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 07.08.2019
Revin cu solutia la problema mea.
Dupa ce am luat la mana tot sistemul, am constatat ca legatura de cablu la borna - (cea de care spuneam ca e "sulfatata") nu prea exista - se mai tinea doar in cateva lite.
Si cand miscam putin aparea fenomenul cu comutarea brusca la utility.
Am refacut legatura, cu borna de cupru, si acum totul merge perfect.
Sunt cateva zile de cand il testez si totul este ok.
Lectia ar fi ca daca vezi ceva ce pare suspect (o borna "sulfatata" de exemplu) don't ignore it - fix it!

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate