Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum accesez site-ul CNAS ?

Algoritm simplu de calculare al u...

Bitdefender Total Security ș...

casa verde 2024
 Intrerupator cu N - doza doar cu ...

Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!
 Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda
 Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...
 

Socata băloasă

- - - - -
  • Please log in to reply
71 replies to this topic

#37
radu103

radu103

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,319
  • Înscris: 15.11.2003
Se pune si putin otet din vin ca sa sa aiba fermenti naturali, nu drojdie !
3 linguri la 10 litrii nu mult
Zaharul se dizolva amestecand cu un bat lung la inceput, nu se dizolva singur.
Proportia de zahar 1:10, idem orice bautura carbogazoasa din comert.
Nu se lasa la soare, se lasa 3-4 zile la temperatura camerei ferita de razele directe ale soarelui, nu facem culturi de bacterii si apa de mlastina

Edited by radu103, 26 June 2022 - 22:15.


#38
richelieu

richelieu

    Monsenior Members

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,321
  • Înscris: 04.05.2006
Na…acum nu mai înțelege nimic Săndel al nostru 😂😂😂😂😂😂😂😂.

#39
sandel1

sandel1

    Avat de 4 kg/75 cm. Ultimul, balastierele usl au distrus râul.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,051
  • Înscris: 24.02.2011
Mâine dimineață acopăr borcanul cu un prosop. Posted Image

#40
AlexEn

AlexEn

    Spoiled brat

  • Grup: Moderators
  • Posts: 21,825
  • Înscris: 18.12.2007
Mai frate, sincer acum: tu chiar nu ai farfurie?

Asta e trolling deja.

#41
sandel1

sandel1

    Avat de 4 kg/75 cm. Ultimul, balastierele usl au distrus râul.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,051
  • Înscris: 24.02.2011

View PostAlexEn, on 27 iunie 2022 - 14:37, said:

Mai frate, sincer acum: tu chiar nu ai farfurie?
Asta e trolling deja.
Ai pierdut șirul povestii...era vorba de soare nu de acoperit gura borcanului. Pe aia am lămurit-o: farfurie. Punct!
Iată ce s-a întâmplat cu ultima socată: N-am mai acoperit-o cu prosop ci am dus borcanul pe alt pervaz unde este umbră toată ziua. Noroc cu radu103 și apa de mlaștină. Mi-a căzut fisa că nu e bine să fie borcanul fierbinte de la soare.
Am ținut-o de ieri seara până azi seara. Deci 24 ore. Și a fost gata! A ieșit bună, lichidă, dulce, dar nu și acidulată. E bine și așa, nu-mi forțez norocul. Oricum și în puținele ocazii când am nimerit-o să fie sifonată, se asprea după câteva zile de ținut în frigider, nu așa pe loc.
Rămâne totuși curiozitatea de la ce s-a băloșat până acum? De la soare, drojdie sau orez? Eu tind să cred că de la soare, pentru că am asezonat-o și altă dată iar uneori ieșea bine.

Edited by sandel1, 27 June 2022 - 22:10.


#42
sandel1

sandel1

    Avat de 4 kg/75 cm. Ultimul, balastierele usl au distrus râul.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,051
  • Înscris: 24.02.2011
Am reușit să fac socată acidulată ca o cola proaspătă. A ieșit senzațională, mai bună ca cea cu flori verzi. Am pus apă la fiert (4 litri) apoi zahăr cam 1/2 kg și înainte să fiarbă am oprit focul și am pus sucul de la 3-4 lămâi stors în prealabil și apoi am aruncat în oală și lămâile stoarse de zeamă. După aia am băgat în oală cam 2 mâini de flori uscate de soc și câteva boabe de orez (vreo 8-10). Apoi am lăsat-o să se răcească până dimineața (acoperită cu un capac de oală) și am turnat-o în peturi. A ieșit galbenă, lichid clar și foarte aromată. Data trecută când am mai făcut din asta cu flori uscate a avut culoarea maronie ca un ceai, dar acum a fost mult mai bine. După câteva zile de ținut în frigider s-a acidulat de nu pot apăsa sticlele.
Concluzie: socata fiartă nu iese băloasă iar boabele de orez chiar au efect.
Acum am unde să mă uit ca să nu greșesc când mai fac la anul. Posted Image

Edited by sandel1, 02 August 2022 - 21:40.


#43
irina2014

irina2014

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,541
  • Înscris: 04.03.2014
Doamne ajuta! Felicitari!!! :)

#44
sandel1

sandel1

    Avat de 4 kg/75 cm. Ultimul, balastierele usl au distrus râul.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,051
  • Înscris: 24.02.2011
Azi am făcut prima socată pe anul ăsta. Am respectat în mare ce am scris până acum: borcan mare de 4 l, flori proaspete două mâini bune, 3 lămaî mari stoarse, coaja am aruncat-o că era cam lemnoasă, zahăr cam 1/2 kg, vreo 5 stafide și apă rece de la robinet. Borcanul acoperit cu o farfurie din inox și apoi plasat pe balcon dar unde nu bate soarele deloc.
Am preparat-o pe la ora 20 și mă gândesc să o țin la maturat până mâine pe la aceași oră. Să vedem ce-o ieși! Posted Image

#45
irina2014

irina2014

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,541
  • Înscris: 04.03.2014
Asteptam cu interes!

Nu ai mai pus boabe de orez?

#46
sandel1

sandel1

    Avat de 4 kg/75 cm. Ultimul, balastierele usl au distrus râul.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,051
  • Înscris: 24.02.2011
La faza asta am sărit peste rețeta câștigătoare, habar n-am de ce?! Acum stau ca pe ace. Posted Image

#47
sandel1

sandel1

    Avat de 4 kg/75 cm. Ultimul, balastierele usl au distrus râul.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,051
  • Înscris: 24.02.2011
A ieșit aromată, culoare verde-galben, limpede dar prea dulce. A mai și rămas zahăr pe fundul borcanului. Poate dacă fermentează se mai duce din dulceață. Să vedem.

#48
irina2014

irina2014

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,541
  • Înscris: 04.03.2014
e cat de cat acidulata?

mai stoarce niste lamai (la final, sa nu strici vraja acum :) )

#49
Freddy12

Freddy12

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,491
  • Înscris: 15.09.2010
Am făcut și eu socata acum câțiva ani, a ieșit foarte buna dar nu mai fac deoarece îmi provoacă somnolenta.
Cred ca am folosit rețeta asta: https://pofta-buna.c...a-traditionala/

#50
sandel1

sandel1

    Avat de 4 kg/75 cm. Ultimul, balastierele usl au distrus râul.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,051
  • Înscris: 24.02.2011

View Postirina2014, on 22 mai 2023 - 20:36, said:

e cat de cat acidulata?
mai stoarce niste lamai (la final, sa nu strici vraja acum Posted Image )
Nu e acidulată deloc. Bună idea cu lămâile! Mâine scot peturile din frigider și dacă-i tot prea dulce (am gustat-o când era călduță) o mai dreg cu o lămâie.
Ca să se aciduleze trebuie să stea câteva zile.
Ce bine ar fi să mă ia somnul si pe mine după socată...

#51
Freddy12

Freddy12

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,491
  • Înscris: 15.09.2010
Nu ma lua somnul ci mai mult o stare de moleșeală de nu mai eram in stare de nimic. E explicabil deoarece ca si teiul este utilizat in tuse si răceli.

#52
irina2014

irina2014

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,541
  • Înscris: 04.03.2014
Ei, cum e?

oare ca sa iasa acidulata, nu ar fi trebuit sa stea mai mult timp la temperatura camerei, nu in frigider?

#53
richelieu

richelieu

    Monsenior Members

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,321
  • Înscris: 04.05.2006
Am pus și eu ieri doua borcane de câte 5 litri la treaba. Rețeta clasica, 4 litri apa, 400g zahăr, 4
Lămâi mari, una stoarsă 3 feliate, vreo 8 flori mari de soc.
Din păcate nu am cum sa le pun in bătaia directa a soarelui, le țin in bucatarie, unde am constant 24-25 grade. Nu am dat greș cu rețeta asta pana acum, insa durează mai mult fără sa o “vadă” soarele, cam 4 zile pana începe sa fie buna, 5-6 pana e perfecta.


#54
irina2014

irina2014

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,541
  • Înscris: 04.03.2014
hai, ca aproape m-ati convins sa fac si eu ! :)

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate