Chirurgia endoscopică a hipofizei
"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală. Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale. www.neurohope.ro |
Socata băloasă
Last Updated: Nov 11 2023 12:44, Started by
sandel1
, Jun 23 2022 04:11
·
4
#1
Posted 23 June 2022 - 04:11
Nu știți de ce iese socata băloasă, lipicioasă, cu consistența apropiată de cea a unui albuș de ou crud?
Uneori iese cum trebuie, bună, dar de multe ori iese așa mai grețoasă. Cam jumi-juma. Asta-i principala nelămurire, dar mai am și alte dileme: - dacă o las 12-24 ore la soare cum zice la carte, atunci iese sigur rea, chiar mucegăită. Dacă o las doar câteva ore, atunci iese mai mult o limonadă și nu se dizolvă zahărul. - foarte rar reușesc să o fac acidulată. Cu drojdie uscată nu am reușit, cu boabe de orez...o singură dată anul ăsta. Există ceva experți în socată care să ne lămurească cum se face? Edited by sandel1, 23 June 2022 - 04:19. |
#2
Posted 23 June 2022 - 05:00
Temperatura care trebuie sa fie cam pe la 20 grade si pastrata intr-un loc intunecos. Conditiile trebuie sa fie la fel ca la fermentarea mustului.
|
#3
Posted 23 June 2022 - 05:31
Fenomenul se numeste ''balosire'', se petrece si la vin.
Se datoreaza unei aciditati prea mici. Pune niste acid citric in ea, incepi cu 1 g / litru. (eventual zeama de lamaie cam 5 g pe litru), si adaugi apoi in functie de gust si de modul de curgere in pahar. |
#4
Posted 23 June 2022 - 07:21
Nefasta face sirop de soc. Tine mult mai bine in timp, in sticle cu gura larga de 1 l de sticla, cu capac cu filet. Bineinteles la rece, in frigider sau in pivnita.
Consumam cu apa minerala, rece. Si DA, pune si lamaie cand o fabrica! |
#5
Posted 23 June 2022 - 07:26
#6
Posted 23 June 2022 - 07:48
Apă + flori de soc + zahăr + câteva lămâi (preferabil bio, tăiate în câteva bucăți)
Eu fac într-un borcan mare de sticlă de vreo 12 litri.. NU îl pun la soare sau alte minuni, stă în bucătărie. In aprox 2 zile e gata, mai amesteci ocazional și guști. Când prinde gustul de socată și ușor acidulat e gata. Tragi la sticle care se țin la frigider. Posibil ai prea multe flori de soc de iese băloasă... La 12 litri pun 12- 15, mărime medie. Edited by sirgoofy, 23 June 2022 - 08:02. |
#7
Posted 23 June 2022 - 07:48
canarel, on 23 iunie 2022 - 07:26, said:
zeama de clopot, ce sa mai faci cu ea daca are consistenta albusului!!! Si zaharul ala ar trebui dizolvat tot inainte... Ptr fermentare... merge cu niste stafide maruntite... Eu nu fac socata ci bere de ghimbir. Dar n-am avut probleam asta. Edited by eiffel, 23 June 2022 - 07:48. |
#9
Posted 23 June 2022 - 09:17
Hunor_66, on 23 iunie 2022 - 05:31, said:
Fenomenul se numeste ''balosire'', se petrece si la vin. Se datoreaza unei aciditati prea mici. Pune niste acid citric in ea, incepi cu 1 g / litru. (eventual zeama de lamaie cam 5 g pe litru), si adaugi apoi in functie de gust si de modul de curgere in pahar. La umătoarea șarjă nu o mai las în soare direct, să vedem diferența. Am mai făcut și din cea fiartă cu flori uscate. A ieșit foarte bună, dar cu culoare de ceai și gust... altfel. Edited by sandel1, 23 June 2022 - 09:18. |
#10
Posted 23 June 2022 - 09:23
Dupa ce s-a balosit nu prea mai ai ce ii face.
Nu stiu de unde si pana unde a aparut ideea ca daca o tii la soare se mucegaieste. Tocmai ca ai nevoie de caldura ca sa fermenteze. N-am avut niciodata probleme cu borcanele in soare direct Cand o pui la fermentat nu trebuie sa fie inchis ermetic recipientul, trebuie sa poata respira un pic. Incearca reteta asta: https://savoriurbane...eta-pas-cu-pas/ |
|
#11
Posted 23 June 2022 - 09:29
Mucegaiul apare la suprafață pentru că se ridică florile la gura borcanului. E varză rețeta aia. Auzi acolo 3-4 zile la soare.
Singura chestie pe care n-am făcut-o e să acopăr borcanul cu o farfurie, am folosit tifon. Poate contează, nu știu. Edited by sandel1, 23 June 2022 - 09:31. |
#12
Posted 23 June 2022 - 09:33
Ai incercat-o? Mi se pare ca ar trebui sa fii mai moderat in aprecieri de vreme ce nu iti prea iese cu retetele dumitale.
E normal sa se ridice florile, aici intervine partea in care borcanul nu e inchis ermetic. Din nou, nu am avut niciodata probleme cu socata, urmand chiar reteta respectiva. Nici cu dizolvarea zaharului, nici cu aciditatea. Si era vorba de 3-4 zile la soare daca nu sunt ridicate temperaturile. |
#13
Posted 23 June 2022 - 09:38
Ok, următoarea o țin 2 zile dar nu la soare și cu o farfurie deasupra. Nu mă deranjează dacă iese mai mult limonadă, doar să nu fie grețoasă. Dacă nici așa nu iese bine, o să fac mai mult din cea fiartă.
|
#14
Posted 23 June 2022 - 09:42
marco68, on 23 iunie 2022 - 08:07, said:
Reteta la bere de ghimbir , se poate?!, |
#15
Posted 23 June 2022 - 09:47
sandel1, on 23 iunie 2022 - 09:38, said:
Ok, următoarea o țin 2 zile dar nu la soare și cu o farfurie deasupra. Nu mă deranjează dacă iese mai mult limonadă, doar să nu fie grețoasă. Dacă nici așa nu iese bine, o să fac mai mult din cea fiartă. Poti sa o pui pe pervaz, in casa, dar tot undeva unde sa bata soarele. Daca o tii la intuneric o sa fermenteze in o mie de ani sau nu o sa fermenteze deloc si se baloseste. |
|
#16
Posted 23 June 2022 - 12:11
#17
Posted 23 June 2022 - 13:27
#18
Posted 23 June 2022 - 14:10
De obicei daca e intuneric nu e nici rpea multa caldura.
La soarele de acum poate fi gata si intr-o zi, o zi jumate |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users