Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Achiziție boxa portabila sau...

Pareri despre DS 923+? Procesor R...

Samsung Galaxy S10 probleme DNS

Extravalerianic și tiroidita...
 Trigliceride ușor scazute - ...

Problema internet DIGI - zte zxhn...

Suport umbrele 80 - 100 cm

Eroare calculator - Releu bujii O...
 Plane (2023)

Nesimtire si/sau incompetenta?

Physical: 100 (2023)

Este Kaufland și Carefour in...
 The Three-Body Problem

SSD Lenovo este recunoscut doar i...

Identificare eroare centrala

Interpretare vis !
 

Genetic, cetatenii români sunt 20% daci și 50% aparțin genelor popoarelor stabilite pe actualul teritoriu al României, în Neolitic

* * - - - 1 votes
 • Please log in to reply
136 replies to this topic

#91
lupu2

lupu2

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 7,847
 • Înscris: 01.11.2007

View PostWotan, on 17 iulie 2022 - 16:43, said:

In Bazinul Panonic au fost celti, nu traci...
https://uniquevibes....ungary-budapest

"The first inhabitants who settled here were the Celts in the 4th-3rd century  BC, came originally from France. They lived in the neighbourhood of the Gellért Hill and Tabán on the Buda side.The Celts were defeated by the Romans in 10 AD, and the former Celtic settlement was turned into a Roman provincial capital."

Iar despre persistenta asta extraordinara a genei dacice, ma intreb cat o mai fi ramas din ea prin Dobrogea de exemplu, care cel putin jumate de mileniu a aratat asa...
[ https://i.redd.it/bn2gg1ikrr691.png - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]


Daca ne uitam la intreaga Romanie vedem ca e un amestec de populatii venite din diverse parti.
[ https://pbs.twimg.com/media/CPcNqL6WIAA4hOV.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Una dintre cele mai mari diferente intre regiuni dintre tarile din Europa.

Pe bune, dovezile tale sunt blogul oarecare al unei unguroaice oarecare de pe net si harti desenate pe wiki despre distributia parului blond in Europa, o mutatie aparuta cred cu peste 10.000 de ani in urma, daca nu mai mult (si in mod cert cu mult inainte de formarea asaziselor popoare indo-europene, cum de fapt sta treaba si cu haplogrupurile alea)?

Asta-mi aminteste ca tembelii aia de nazisti, in incercarea disperata de a demonstra ca germanicii n-au fost de fapt chelea organului in antichitate au venit cu ipoteze cum ca imperiul roman a fost condus cel putin din cand in cand de "arieni nordici germanici" pentru ca nu-s ce imparat a avut parul blond, ori ochi albastri (la fel, ca Ahile era germanic arian fiind blond, sau alte imbecilitati de genu asta). Asta bazat pe faptul ca in nordul Europei sunt mai multi blonzi decat in sud, si ca parul blond ar fi din nus ce motiv o dovada de superioritate de nu stiu ce fel (ca fapt divers, si eu si inteleg ca multi altii, am avut parul blond inchis in copilarie, si care s-a dus spre saten, saten inchis odata cu inaintarea in varsta).
Toate aiurelile alea rasiale naziste au venit dintr-un complex de inferioritate, germanicii fiind vazuti de catre romani ca niste barbari inferiori, subdezvoltati, buni doar ca sclavi, gladiatori sau 'carne de tun" (de asta au si renuntat de fapt romanii sa inglobeze Germania de la nord de Rin in imperiu, era un teritoriu salbatic, nedezvoltat, fara resurse importante si fara necesitati strategice importante, ar fi devenit o gaura neagra in care cheltuielile cu dezvoltarea ar fi depasit cu mult orice beneficiu adus). Ca sa compenseze asta, germanii din epoca romantica si nationalista, cu influente pana azi, au venit cu teoriile alea cu rasa lor "superioara", ori cum ca gotii erau germanici, ca Roma a cazut din cauza lor (a germanicilor) si ca ei au inventat practic mersu pe jos, focul si au pus coada la cireasa, care pana la ei crestea aiurea.

Realitatea (probabil neplacuta pentru tine, imi dau seama) este ca celtii au dominat doar temporar niste zone precum Panonia si partial ceva la sud de Dunare, pentru o perioada relativ scurta. Cei ajunsi in zona Transilvaniei erau simplii imigranti care au convietuit pentru o perioada relativ scurta alaturi de populatia locala, dacica, dupa care au disparut ca si prezenta detectabila arheologic ori consemnata undeva istoric. Centrul de putere celtic, un mare oppidum, era in Slovacia de azi, in zona Bratislava, si a fost distrus de catre daci in timpul expansiunii imperiului (la fel, cu o scurta existenta) lui Burebista. Asta nu inseamna ca ruperea imperiului a insemnat si disparitia dacilor din zonele alea, ci ca pur si simplu imperiul s-a impartit in mai multe entitati regionale, controlate tot de daci/geti

Prezenta celtica in Ardeal e foarte putin relevanta ca impact de orice fel si ca perioada istorica, si ca numar si ca influenta de orice fel. Contrar cu sursele si descoperirile prezentei celtice aici, avem de fapt surse ale vremii (si descoperiri arheologice) ale expansiunii dacice in zona centrala si vest europeana, in teritoriile celtice si germanice. Chiar si ignorandu-l pe Iordanes sau o sursa mai realista precum Strabo, care vorbes de intinderea getilor-dacilor pana spre izvoarele Dunarii si parjolirea teritoriilor germanice, avem surse precum Ptolemeu si hartile si descrierile lui, care s-au dovedite mai toate ca reale.

Si aici avem asta (printre cateva altele)

https://en.wikipedia.org/wiki/Setidava

Asta e un centru de putere, arata ca dacii si-au impus  dominatia in zona, ca si-au construit asezari fortifiacte si centre de putere, ca de acolo puteau controla zona respectiva, ceva ce celtii n-au avut niciodata in Ardeal/Banat.

Setidava/Getidava controla un punct important de pe asanumitul "drum al chihlimbarului"
https://en.wikipedia...wiki/Amber_Road
care mergea de la Baltica in imperiul roman, una din resursele si comertul importante ale vremii (de fapt singura resursa de care erau interesati cat de cat romanii in nordul Europei). Parvan a gasit de fapt mai multe asezari cu nume traco-dace la Ptolemeu, plasate inclusiv la vest de Vistula, chiar pe teritoriul actual al Germaniei daca-mi amintesc bine (confirmand cumva ce spuneau Iordanes sau Strabo).

Edited by lupu2, 20 July 2022 - 11:55.


#92
Wotan

Wotan

  Io n-am cerut sa ma nasc argyelean. Amu, am avut noroc...

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 20,286
 • Înscris: 01.10.2002
Si-au impus dominatia si si-au construit asezari fortificate si centre de putere pentru a putea controla populatia locala, ramasa ostila dupa ocupatie. Faptul ca limba daca a disparut instantaneu din istorie in zona Transilvaniei la ocuparea acesteia de catre romani e o dovada clara ca nu exista inca o identitate clara daca si cu siguranta nici o identitate genetica. O mare parte din oamenii de rand isi pastrau identitatile precedente central-europene/celtice.

#93
andreic

andreic

  Very OLD Member

 • Grup: Moderators
 • Posts: 116,334
 • Înscris: 07.02.2003

View PostWestPoint, on 17 iulie 2022 - 00:30, said:

Eu orcum nu cred in studiile aste aiurea de ADN care sunt bazate pe speculatii nu pe probe.
Tampenii in forma contuinuata. Studiile ADN se bazeaza pe dovezi clare, nu merge ADN-ul pe supozitii.

#94
Dilan

Dilan

  New Member

 • Grup: Candidate Members
 • Posts: 15
 • Înscris: 18.07.2022

View PostWotan, on 20 iulie 2022 - 16:03, said:

Si-au impus dominatia si si-au construit asezari fortificate si centre de putere pentru a putea controla populatia locala, ramasa ostila dupa ocupatie. Faptul ca limba daca a disparut instantaneu din istorie in zona Transilvaniei la ocuparea acesteia de catre romani e o dovada clara ca nu exista inca o identitate clara daca si cu siguranta nici o identitate genetica. O mare parte din oamenii de rand isi pastrau identitatile precedente central-europene/celtice.

Inca nu este clar cum arata limba dacilor, insa exegetii inclina sa creada ca era o limba care ne-ar parea astazi compozita in sensul ca semana cu albaneza si cu limbile baltice, care la randul lor par a fi un amestec intre latina si slava, apoi germana, greaca, samd.
Din acest motiv dr. Vinereanu indica faptul ca limba româna ar fi in fapt limba dacilor si ca ar exista doar o aparenta similitudine cu grupul de limbi neoromanice in fapt o chestiune mai degraba de substrat in sensul ca toate aceste popoare faceau parte din aceeasi familie prelatina numita proto-italo-celtică din care faceau parte si proto-balticii si proto-dacii.

#95
WestPoint

WestPoint

  Anti-Green Virus

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 16,765
 • Înscris: 12.12.2016
Atuinci spune-mi de unde ADN dac, trac, ilir, scit, avar, hun, etc...`? Sunt de vansare la Obor?
Exact. ADN-ul nu merge pe supozitii si speculatii. Mai ales nu la daci si traci care traditional se incinerau.
De unde esantioanele popoarelor disparute de peste aproape 2000 de ani?

Tot mereui apar studii genetice la romani, care, ba românii ba sunt daci, ba balcanici, ba occidentali.


Quote

Cum se citeşte ADN-ul unui popor
Pe scurt, testele pentru aflarea originilor unor grupuri etnice se numesc studii ADN populaţionale. Studiile populaţionale considerate relevante ştiinţific implică recoltarea de probe
de la cel puţin 200 de persoane.
Au fost gasite cel putin 200 schelete dacice relevante pentru un studiu comparativ? Eu sunt ferm convins ca NU.

Quote


1. cum douăzeci de ani au fost dezvoltate metodologiile de izolare a ADN-ului uman din oasele care se găseau în situri arheologice.
Și pentru prima dată este posibil să analizăm ADN-ul strămoșilor noștri, ceea ce dă o precizie crescută anumitor ipoteze științifice
Pe dracu. In Transilvania nu exista situri arheologice dacice in care sa se fi gasit oseminte.


Quote

Geneticianul Florin Stanciu a demonstrat printr-un studiu genetic (cu peste 9000 de subiecti!!! sustine ca ar fi cel mai mare esantion din toate studiile genetice de pe lumea
asta, de pana acum) ca suntem predominant slavi. Limba fiind romanica, rezulta ca nu avem nicio legatura cu dacii. Cu “romanii etnici” din antichitate, adica cu romanii din Latium,
cu latinii nici n-am fi putut avea vreo legatura deoarece legiunile romane or fi venit ele din toata lumea romana (aici roman are sensul de cetatean roman de orice origine etnica), dar din Latium
n-au avut amabilitatea sa vina. Latium-ul era teritoriul latinilor, singurii “romani etnici”. De fapt ei erau si romani etnici.
https://www.digi24.r...genetice-268493

ADN-ul mitocondrial al românilor din Transilvania este mai apropiat de cel al austriecilor decât de cel al muntenilor şi moldovenilor

Quote

Studiul realizat de un grup de cercetători români şi publicat săptămâna aceasta într-o revistă ştiinţifică internaţională relevă faptul că din punctul de vedere al ADN-ului mitocondrial, „Transilvania este mai apropiată de populaţiile din Europa Centrală decât de populaţia din celelalte provincii româneşti, care este mai apropiată de Balcani”.
Citeste mai mult: adev.ro/pbcdm2

Vecinătatea genetică a românilor.

Paleogenetica arată că românii sunt un amestec în principal între cinci populații*: "dinaric-danubiană" 28%, "balto-slavică" 18%, "balcanic-orientală" 15,5%, "greco-anatoliana"
13,5% și "italo-celtică" 14%.
Comparabil cu alte popoare europene suntem printre cei mai amestecați. Dar cu care dintre contemporani avem cei mai mulți strămoși in comun?
Românii de azi sunt mai apropiați genetic de slavi decât de italieni. Iar vlahii contemporani sunt surprinzător de departe față de români.
Analizand datele actuale referitoare la haplogrupurile (grupuri genealogice de cromozom-Y din ADN uman cu strămoș comun) prezente la populațiile europene rezultă că populația
cu proporțiile de haplogrupuri cele mai apropiate față de cea din România de azi este a populației din Macedonia (de nord) de azi.
https://ziare.com/ma...manilor-1700571

NECROPOLELE MEDIEVALE TIMPURII DIN TRANSILVANIA.
https://magazines.ul...ic/articol1.htm
Nimic de niscai necropole dacice

Quote


Istoria spaţiului românesc în perioada cuprinsă între sfârşitul secolului al IX-lea şi începutul secolului al XII-lea este una destul de controversată şi aceasta datorită faptului
că acestui segment de timp este destul de sărac în descoperiri arheologice care să aparţină cu certitudine, mult căutatei, populaţii româneşti din Transilvania.
Istoriografia română,  pornind din secolul al XIX-lea, a transformat discuţia despre etapele de formare a poporului român într-o problemă politică şi legată de problema statu-quo-ului politic
al vremii.

O radiografiere a temelor studiilor care au făcut referire la această problemă pune în lumină amestecul politicului în derularea cercetărilor legate de etnogeneza
românească.

Dacă în anii ce au urmat celui de al doilea război mondial a fost căutat cu orice preţ să se demonstreze aportul masiv al populaţiilor slave la procesul de formare
a poporului român, în anii de comunism naţionalist, ce au urmat „primăverii de la Praga”, s-a trecut la diminuarea acestui aport slav.


Concluzie
1.Nu cred in nici un fel de studiu ADN fara un esantion valabil al popoarelor comparate.
2. Nu cred in tot felul de presupuneri, supozitii sau speculatii.

Edited by WestPoint, 23 July 2022 - 14:15.


#96
edy_wheazel

edy_wheazel

  Guru Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 49,677
 • Înscris: 31.07.2007

View PostWestPoint, on 23 iulie 2022 - 14:14, said:

De unde esantioanele popoarelor disparute de peste aproape 2000 de ani?

Ai in ADN inclusiv neanderthal, si aia o disparut de aproape 40.000 de ani. Pana la urma, ce-i asa rau ca ungurii au procent de dac/trac in ADN? Asa pot sa zica si ei ca au fost primii in Ardeal, in procent de 20% sau cat o fi :D In plus cine stie, poate o sa apara si unguri dacopati :D

#97
WestPoint

WestPoint

  Anti-Green Virus

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 16,765
 • Înscris: 12.12.2016
Nu te baga daca habar nu ai.Nu vorbim aici de specia umana ci de studii ADN populaţional.

Quote

Eu nu stiu daca au fost primii in Ardeal, dar stiu precis ca maghiarii si sasii au pus Transilvania pe harta, nimeni inainte de ei.
Si daca mai citesti un pic despre istoria europeana occidentala, respectiv balcanica, vei vedea ca maghiarii sunt mereu pomeniti ba de unul ba de altul.
Vlahii prea putin, si nu prea onorant.

Quote

Bizantinul Kekaumenos consemna la mijlocul secolului al XI-lea că vlahii care locuiau între Dunăre și Sava (centrul Serbiei de azi) au fost obligați să se retragă spre sud,
în Epir, Macedonia și Elada (azi Grecia).

Quote

Bizantinii despre români: «Sunt soldaţi viteji, dar aliaţi nesiguri!»
https://historia.ro/...eji-583565.html

#98
edy_wheazel

edy_wheazel

  Guru Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 49,677
 • Înscris: 31.07.2007
Normal ca sunt pomeniti maghiarii, ca de la muntii Urali pana in Panonia ii drum lung. Bine, si dupa ce o ajuns i-o mai pomenit o data si Otto deoarece se ocupau de chestii onorante.
Pe de alta parte, io nu prea inteleg cum o plecat tot vlahu' la greci la all-inclusive, probabil era extrasezon sau ceva. Adica, io am batut zona asta din nordu' Maramuresului si pana in sud la Dunare, si ii destul de mare. Sigur o plecat toti?

#99
WestPoint

WestPoint

  Anti-Green Virus

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 16,765
 • Înscris: 12.12.2016
Nu sunt eu dator sa-ti predau istorie. Daca vrei sa aflii istoria adevarata a vlahilor, poti si singur sa cercetezi.

Quote

Adica, io am batut zona asta din nordu' Maramuresului si pana in sud la Dunare, si ii destul de mare. Sigur o plecat toti?
Care "toti"? Despre cine vorbesti?

#100
Kokoshmare

Kokoshmare

  Guru Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 27,331
 • Înscris: 20.12.2007

View PostWestPoint, on 23 iulie 2022 - 14:14, said:

....
1.Nu cred in nici un fel de studiu ADN fara un esantion valabil al popoarelor comparate.
2. Nu cred in tot felul de presupuneri, supozitii sau speculatii.
Ete ca ai avut gura aurita
https://m.adevarul.r...7d95/index.html
Cultura Cernavodă este extrem de importanta în istoria indo-europenilor pentru ca de aici se fragmenteaza cu o ramura care merge spre sud.
Sa speram ca reușesc sa extragă ADN din ce au găsit.

#101
WestPoint

WestPoint

  Anti-Green Virus

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 16,765
 • Înscris: 12.12.2016
Perfect de acord cu acea descoperire, atata vreme cat nu se gaseste imediat cineva sa dea un verdict definitiv, cine si ce a fost femeia. Dupa detalii, adica o bratara si cercei,
nu poti spune cu exactitate cine a fost.


Quote

Cultura Cernavodă I datează de la sfârșitul eneoliticului, din mileniul IV î.e.n.Cultura a fost creată de o populație provenind din stepele nord-pontice, care a migrat continuu.
Aria de răspândire acoperă mai ales Dobrogea, estul Munteniei și nord-estul Bulgariei.
Cultura Cernavodă, ca. 4000 –3200 Î.Hr., a fost o întârziere Epoca cuprului cultura arheologică. Era de-a lungul estului inferior Bug River și Dunărea și de - a lungul coastei
Marea Neagră și oarecum în interior, în general în zilele noastre România și Bulgaria. Este numit după orașul românesc din Cernavodă.

Descoperirea a afost datata cu vechimea de doar 2.000 de ani, ca atare nu poate avea nimic in comun cu Cultura Cernavodă

#102
Kokoshmare

Kokoshmare

  Guru Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 27,331
 • Înscris: 20.12.2007
Cred ca e redactat gresit si de fapt e 2000 ien

#103
WestPoint

WestPoint

  Anti-Green Virus

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 16,765
 • Înscris: 12.12.2016
Cu atat mai valoroasa descoperirea. Totusi, ramane intrebarea s-a mai descoperit ceva relevant din aceasi perioada acolo, care sa indice cat de cat o comunitate
de care apartinea?
Numai cercei si o bratara, nu poate fi un indiciu de apartenenta a unei culturi.

#104
Kokoshmare

Kokoshmare

  Guru Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 27,331
 • Înscris: 20.12.2007

View PostWestPoint, on 24 iulie 2022 - 10:26, said:

Cu atat mai valoroasa descoperirea. Totusi, ramane intrebarea s-a mai descoperit ceva relevant din aceasi perioada acolo, care sa indice cat de cat o comunitate
de care apartinea?
Numai cercei si o bratara, nu poate fi un indiciu de apartenenta a unei culturi.
Deocamdata nu am găsit decât declarația la care am pus link.
Mai ma uit pe feisbuc la ex-colegii mei care lucrează în cercetare.

#105
Bogotta

Bogotta

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 6,331
 • Înscris: 24.02.2017

View Poststalker2142, on 20 iunie 2022 - 22:15, said:

Eu imi fac sperante ca macar o parte din refugiatii din Ucraina sa se stabileasca pe aici, sa devina romani


Zicea nenea Johannis ca 90.000 chiar asta au facut.

#106
Wotan

Wotan

  Io n-am cerut sa ma nasc argyelean. Amu, am avut noroc...

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 20,286
 • Înscris: 01.10.2002
Vom fi deci slavi in viitor... Fain! Au femei frumoase. ;)

#107
WestPoint

WestPoint

  Anti-Green Virus

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 16,765
 • Înscris: 12.12.2016

View PostBogotta, on 27 iulie 2022 - 11:08, said:Zicea nenea Johannis ca 90.000 chiar asta au facut.

Ma miri, in contextul in care Germania, au conditii mult mai bune.

#108
edy_wheazel

edy_wheazel

  Guru Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 49,677
 • Înscris: 31.07.2007
Sunt multi care au tangente cu Romania si cunosc limba, in special cei din nordu' nostru.

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate