Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...
 Ditra 25

Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...

De ce vor atația politicieni...
 ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...
 Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...
 

Abuzul maghiarilor asupra romanilor 1940

* * * - - 12 votes
  • Please log in to reply
158 replies to this topic

#37
MinettoMatoi

MinettoMatoi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,019
  • Înscris: 04.09.2018
Din istorie mai afli ce inseamna sa fi neom, mai mult decat vezi in jur, deci un motiv mai serios ptr care trebuie sa invatam de unde om invata, sa fim okey, scoala, educatie, etc.
Ca, ca tanar nu ai comparatie, sa fi om, ce inseamna sa fi om ?! Ca daca vezi ca unu injura pe altul, ca nu respecta alti soferi in trafic, ca mai ai niste prieteni falsi, dar si aia afli dupa un timp ca-s falsi, e una, zici ca ee, mare chestie, dar daca afli ceva mai serios poate fi alta.
Poate asta te motiveaza "eu nu vreau asa ceva, nu vreau sa fiu asa".
Am zis poate, pe altii nici asta nu ii misca.
In mod normal nu trebuie sa inveti de la istorie ca sa stii ca e ceva rau, insa daca nu stii ca exista acel rau, poate poti face si tu la fel la o adica, poti considera normal ce vrei sa faci, educatia unui copil nu e deloc usoara, nu prea ma pricep ca nu-s parinte dar am zis asa in mare cum vad eu treaba.

Ca in copilarie se formeaza felul de a fi si altele, daca ii iei de mici cu ceva, le intra acolo in inconstient si acolo ramane, atunci faci educatia.
Pai noua la istorie de ce ni s-a zis aia si aia ? Tocmai, ca ne zicea ca nu e bine asa, ca oamenii trebuie sa fie altfel, ca aia si ailalta, pe langa ca era materie si trebuia sa ne zica.
Si da, istoria te invata si cum sa te educi, bine ai zis, tocmai asta ziceam. Si prin educatie stii si ce conducator sa pui.
E bine sa tii putin si cu tara ta si interesele ei, dar nu mai mult, nu sa nu fi prietenos cu altii, nu sa nu te comporti okey si sa nu ii consideri pe toti egali.
Din istorie am invatat noi ce inseamna a fi nationalist si ca nu e bine, ca acum nu prea iti dai seama, n-ai repere ca sa intelegi fenomenul.
Si iar ai dreptate, nu conteaza cati a omorat ala si alalaltul, dar de ce, conteaza, adica nationalismul malefic e cauza, si ajunge la ce ai zis, educatia sa nu mai fim nationalisti asa.

Ptr ca si aia nationalisti din pacate tot prin educatie au ajuns asa.

Edited by MinettoMatoi, 06 June 2022 - 12:55.


#38
Tarzy

Tarzy

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,636
  • Înscris: 28.11.2001

 MinettoMatoi, on 06 iunie 2022 - 12:27, said:


....
Si noi am facut nenorociri cu evreii de i-am trimis la gazare (Antonescu), si asa mai departe.
....

Tu chiar ca ai grava carente atat la cunostinte cat mai ales la logica.

Este adevarat ca in Romania sub conducerea lui Antonescu au fost introduse si aplicate legi impotriva evreilor, doar ca acestea nu prevedeau gazarea.
Au fost intradecar evrei din Romania care au sfarsit in camerele de gazare, dar acestia proveneau din partea de Ardeal cedata Ungariei ... si au fost trimisi la moarte de catre autotitatile maghiare (si ulterior germane dupa ce incercarea de reeditare a 23 august de catre unguri a esuat).


#39
Turnatoriu_de_orza

Turnatoriu_de_orza

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,866
  • Înscris: 14.10.2010

 Bursul, on 05 iunie 2022 - 18:03, said:

Ca nu ar mai trebui sa scormonim cu batul.
Dar ei de ce fac acelasi lucru?!

#40
adisluc

adisluc

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,440
  • Înscris: 02.09.2016

 Sucre_revenitorul, on 05 iunie 2022 - 23:44, said:

Nu au fost atrocități foarte multe ca numar. Au existat incidentele de la Ip si Traznea plus alte cateva, per total nu au fost multe. Nu au fost ordonate de la centru, au fost niste intamplari datorita a mai multor factori.

Citat:
,,...In toamna anului 1940, ca urmare a dictatului de la Viena, în mai multe localități din Ardealul de Nord realipit la Ungaria, trupe militare sau paramilitare maghiare au masacrat civili români, rromi și evrei, în intenția de a determina prin teroare un exod din populațiile conlocuitoare nemaghiare. Atrocități similare au avut loc și spre sfârșitul anului 1944 ...

După ocuparea Ardealului de Nord în toamna anului 1940, pentru populația românească a început unul dintre cele mai întunecate capitole ale istoriei recente. La acțiunile de răzbunare ale unor maghiari naționaliști ardeleni împotriva românilor s-au adăugat abuzurile militare, măsurile polițienești de teroare impuse de noile autorități, arestări ilegale, execuții sumare și aroganța agresivă a reprezentanților noilor structuri administrative. În cursul unor acțiuni de depistare erau vizați, în primul rînd, etnicii români considerați naționaliști, în primul rând preoți și învățători. Aceștia au devenit victimele unor cetățeni maghiari zeloși, ale trupelor ungare și ale unor formațiuni paramilitare: au fost batjocoriți, torturați și unii linșați.
Date oficiale privind abuzurile comise de autoritățile horthyste

Într-un raport statistic al Secretariatului de stat pentru naționalități, din București, privind situația din Ardealul de Nord în perioada 30 august 1940 – 1 noiembrie 1941, sunt menționate 919 omoruri, 1.126 schingiuri, 4.126 bătăi, 15.893 arestări, 124 profanări, 78 respectiv 447 devastări colective și individuale.

La câteva zile de la instalare, autoritățile de ocupație au început deportarea românilor în lagăre. Potrivit unui raport al comandantului lagărului din orașul Püspökladány, rezultă că numai în acel lagăr au fost internați în luna septembrie 1940 1.315 români, mult peste capacitatea sa maximă. În consecință, încă din aceeași lună au fost înființate alte lagăre la Someșeni și Florești, lângă Cluj Napoca.

Au existat și expulzări în masă ale ardelenilor peste noua frontieră impusă prin Dictatul de la Viena, îndeosebi a etnicilor români considerați periculoși sau prezumtiv ostili noului regim. Începute în anul 1940, expulzările au fost practicate până în 1944, când, în septembrie și octombrie, autoritățile ungare au fost alungate de unitățile militare sovietice și române. Până la 1 ianuarie 1941, au fost în total 109.532 de refugiați români, la care se mai adaugă 11.957 de ardeleni expulzați de autoritățile maghiare (între care și cazuri de etnici maghiari nerecunoscuți ca maghiari). O statistică vizând perioada 1 septembrie 1940 – 1 decembrie 1943 indică un total de 218.919 persoane expulzate.[28] Acestora li s-au adăugat numeroșii refugiați, care și-au părăsit localitățile de domiciliu de teama noii administrații maghiare. Documentele de epocă relevă că la 23 august 1944, când a început lupta pentru eliberarea Transilvaniei de Nord, în România se aflau peste 500.000 de persoane provenite din teritoriul cedat în baza dictatului de la Viena.[29] În această perioadă, au avut de suferit și școlile și bisericile românești. Pe teritoriul Ardealului cedat funcționau (la 30 august 1940) 1.666 de școli elementare cu predare în limba romană și 67 de unități de învățământ liceal, profesional și superior. La începutul anului școlar 1941/1942, numărul școlilor primare s-a redus cu 792 de unități, iar în anul 1940/1941 mai funcționa un singur liceu cu limba de predare română - cel din Năsăud - și numai șapte secții românești în cadrul unor licee cu altă limbă de predare.

Cele trei organe de represiune ale regimului horthyst erau armata, poliția și jandarmeria, asistate de numeroase organizații naționalist-șovine, instituții militarizate și paramilitare

Tribunalul Poporului din Transilvania de Nord și succesoarele sale au condamnat 481 de persoane (găsite vinovate pentru crime de război, crime împotriva păcii și crime împotriva umanității).
Majoritatea acuzaților au fost judecați în contumacie și nu și-au ispășit pedeapsa niciodată ...


 Sucre_revenitorul, on 05 iunie 2022 - 23:44, said:

Nu au fost atrocități foarte multe ca numar. Au existat incidentele de la Ip si Traznea plus alte cateva, per total nu au fost multe. Nu au fost ordonate de la centru, au fost niste intamplari datorita a mai multor factori.

,,...La toate crimele, samavolniciile şi holocaustul impotriva populaţiei romaneşti din teritoriul cedat au participat, conform unui plan comun de exterminare, Armata Regală Ungară, prin unitaţi şi sub-unităţi dislocate in teritoriu, coordonate de Biroul 2 al Marelui Stat Major; Magyar Kiralyi Rendorseg-Poliţia regală maghiară, instalată în toate capitalele de judeţ şi in oraşele de subordonare judeţeană; secţia specială din Capitanatul general al politiei, Kozbiztonsagi Osztaly sau secţia siguranţei publice; corpul detectivilor şi serviciul de apărare al statului.Tot acest eşafodaj al terorii sprijinit activ de organizaţiile paramilitare şi teroriste încadrate cu unguri.localnici şi de informatorii alcătuiţi din preoţi catolici, unitarieri, protestanţi, din invăţătorimea ungurească, funcţionărime şi elementele declasate ale societăţii...''

 Sucre_revenitorul, on 05 iunie 2022 - 23:44, said:

Nu au fost atrocități foarte multe ca numar. Au existat incidentele de la Ip si Traznea plus alte cateva, per total nu au fost multe. Nu au fost ordonate de la centru, au fost niste intamplari datorita a mai multor factori.

217/2015:
6.
(2) Negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a genocidului, a crimelor contra umanității și a crimelor de război, astfel cum sunt definite în dreptul internațional, în Statutul Curții Penale Internaționale și în Carta Tribunalului Militar Internațional înființat prin Acordul de la Londra, la data de 8 august 1945, și recunoscute ca atare printr-o hotărâre definitivă a Curții Penale Internaționale, a Tribunalului Militar Internațional înființat prin Acordul de la Londra, la data de 8 august 1945,  ... sau a oricărui altui tribunal penal internațional înființat prin instrumente internaționale relevante și a căror competență este recunoscută de statul român, ori a efectelor acestora se ...''

#41
Sucre_revenitorul

Sucre_revenitorul

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 462
  • Înscris: 21.07.2020
Corect ce scrii, doar ca evenimentele din toamna lui 1940 nu se încadrează la capitolul genocid. Au fost evenimente de trista amintire rezultate din comunicare defectuoasă.

Edited by althea, 07 June 2022 - 08:38.
citat integral inutil


#42
Tsunamii

Tsunamii

    Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 49,801
  • Înscris: 20.10.2015

 MinettoMatoi, on 06 iunie 2022 - 12:53, said:

Din istorie mai afli ce inseamna sa fi neom

Exact ce-am spus. DIn istorie trebuie invatat unde a fost greseala de s-a ajuns acolo, iar nu "care neam a fost rau"

#43
Bursul

Bursul

    alias Petrov, zilier in DE

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 51,463
  • Înscris: 30.10.2003

 Turnatoriu_de_orza, on 06 iunie 2022 - 21:31, said:

Dar ei de ce fac acelasi lucru?!
Ca-s mai tantalai si ar fi bine sa nu ne coboram la nivelul lor.

#44
EMPP

EMPP

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,778
  • Înscris: 12.01.2018

 MinettoMatoi, on 05 iunie 2022 - 17:24, said:

De ce credeti ca maghiarii au facut asa ?

dar tu de ce crezi ca armata română a facut același lucru în 89?

#45
MinettoMatoi

MinettoMatoi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,019
  • Înscris: 04.09.2018
adisluc, exact la ce ai zis m-am referit, nu intelegeam de ce au facut chestia asta, dar acuma mi-e f clar de ce.
Tsunnnami, pai da, trebuie sa invatam din greseli si sa nu le mai repetam, nici nu conteaza care neam era mai rau.

EMPP, de tampiti au facut si romanii din armata la fel in 89, dar erau sub tutela dictatoriala si de aia au facut, ca apoi s-au dat cu oamenii, era altceva, dar deja facusera nenorociri. Aici a fost mai rau, au facut rau propriei populatii ! Nu altora straini sa zicem.

Lectia este ca noi nu trebuie sa ne mai lasam luati de altii, sa avem o aparare buna, si in caz de ceva sa actionam, plus ca sa nu mai facem aliante nebenefice, ca daca atunci nu ne aliam cu nemtii, nu se mai ajungea la ce s-a ajuns.
Nu ca in iunie 40 cand au luat rusii partea de est, carol nu avea armata deloc okey, era nepregatita, nedotata si nu a putut opune rezistenta.
Vai de capu meu, cand aud "aveti x zile sa va carati cu autoritati cu tot din basarabia si celelalte", si noi sa stam ca boii. Asa cum am stat si la sfarsit de august 40, si pe 7 sept cu cadrilaterul.

#46
vio69a

vio69a

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 69,266
  • Înscris: 28.05.2013

 alexandrualexww2, on 05 iunie 2022 - 23:38, said:



Rusii trebuiau eliminati, apoi Germanii s-ar fi calmat, cu UK o dadeau la pace si istoria era alta azi.

Interesant....mai sunt naivi dupa 74 de ani ?

#47
Tsunamii

Tsunamii

    Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 49,801
  • Înscris: 20.10.2015

 EMPP, on 07 iunie 2022 - 21:43, said:

dar tu de ce crezi ca armata română a facut același lucru în 89?

si daca romanii ar fi fost mielusei si ungurii beateau la ei ca la fasole, CE AI PROPUNE SA FACEM ACUM?

#48
stteven

stteven

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 208
  • Înscris: 12.02.2022
Initiatorul ar trebuii sa citeasca despre "masacrul de la Odesa" daca vrea sa vada genocid facut de romani.
In comparatie, ungurii au fost mielusei.
Bine, el nu intra pe Google si la istorie nu ni s-a spus asta niciodata, ce-i drept.  
A trebuit ca noi romanii sa "dam" bine. Ceva Sfinti....
..sau, 300 de razesi i-au batut pe turcii ce erau cata frunza si iarba :D !! No bine....:D

#49
MinettoMatoi

MinettoMatoi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,019
  • Înscris: 04.09.2018
Am zis de masacrul de la Odesa mi se pare pe paginile anterioare, am zis ce a facut Antonescu, cum dracu sa nu stiu despre asta ? Cand e cunoscuta de multi treaba. Am dezamagit f mult prin ce am facut acolo.
Aaa, stai asa, am zis, dar poate mi s-a sters postul (de ce, nu stiu, am zis un adevar), asta daca nu mai e pe paginile anterioare, si normal ca zici ca n-am zis, ca n-ai vazut.

#50
Cristi_E

Cristi_E

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,036
  • Înscris: 31.03.2015

 AlexD2, on 06 iunie 2022 - 07:24, said:

Cristi_E te rog sa ma lamuresti si pe mine si sa-mi spui care sunt satele alea de pe langa Cluj care nu au nici macar curent electric. Nu de alta dar eu locuiesc pe langa Cluj si am si o casa la tara intr-un sat din ala amarat cu vreo 150 de case care are curent electric de prin 1960 , apa potabila de prin 70, gaze din 90 si acum are si fibra optica si in curand se finalizeaza si lucrarile de canalizare. Si toate satele invecinate au toate astea. Asta la vreo 30 km de Cluj.
O sa iti arat. In orice caz, majoritatea acelor sate amarate sunt in Ardeal. Adica, nu era Ardealul polul bunastarii si civilizatiei romanesti?!

 oaspetele, on 06 iunie 2022 - 03:20, said:


Posted Image Posted Image
Poi boss, asa pot sa fac si eu liste.
Da ciudat, nu vazui maghiari si sasi pe acolo, prin listele tale legate de Transilvania. De ce oare??

Auzi acolo, cantareti-Cheloo Bucuresti.
Posted Image Posted Image
Eu am pus personalitati sau persoane publice despre care au auzit toti românii. Da, Cheloo a facut parte din trupa Parazitii. De Parazitii a auzit toata tara. Iti mai pot face alte 10 liste si ar iesi la fel. Poftim, Nichita Stanescu - Ploiesti.

#51
Sucre_revenitorul

Sucre_revenitorul

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 462
  • Înscris: 21.07.2020
Poate ca o sa va surprinda dar de la 1784 mai mult maghiarii au fost victimele abuzurilor românilor .

#52
Bursul

Bursul

    alias Petrov, zilier in DE

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 51,463
  • Înscris: 30.10.2003
Au baut romanii in 1784 tuica de proasta calitate sau cum de s-a intamplat lucrul asta? Eu-s chiar curios ce abuzuri puteau face romanii celor care stapaneau tara.

#53
Sucre_revenitorul

Sucre_revenitorul

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 462
  • Înscris: 21.07.2020
Exista chiar o carte pe tema asta. In timpul răscoalei lui Horea au fost nimicite localități intregi, copii, femei, bătrâni. In timpul revolutiei de la 1848 la fel. De exemplu masacrul de la Presaca Ampoiului unde au fost macelariti vreo 600 de civili in majoritate femei , batrani si copii. Silviu Dragomir reda evenimentul de parca ar fi fost ceva trupe regulate când de fapt nici vorba de asa ceva.

#54
Tsunamii

Tsunamii

    Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 49,801
  • Înscris: 20.10.2015

 Sucre_revenitorul, on 08 iunie 2022 - 09:16, said:

Exista chiar o carte pe tema asta. In timpul răscoalei lui Horea au fost nimicite localități intregi, copii, femei, bătrâni. In timpul revolutiei de la 1848 la fel. De exemplu masacrul de la Presaca Ampoiului unde au fost macelariti vreo 600 de civili in majoritate femei , batrani si copii. Silviu Dragomir reda evenimentul de parca ar fi fost ceva trupe regulate când de fapt nici vorba de asa ceva.

Asa si? Ce trebuie sa facem, noi romanii ACUM?
Eu as propune ca sa ne comportam civilizat si sa incercam sa fim prieteni cu totii, ce-or fi ei, nemti, maghiari, rusi, tatari etc
Tu, ce zici?

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate