Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

Brother Eroare scanare A9

Achizitie auto

Procedura Preschimbare nr verzi p...
 Copiii si obezitatea

Reglare greutate doza Unitra GS-431

Potrivire jante ?

instant sau dus electric?
 Microfon extern pentru ML/DSLR

Schimbare parbriz

Costuri achiziție garsoniera.

Pensii publice - Venit total asig...
 Solutie (lichid pulverizat) pentr...

Backup calling

Ce placa video recomandati si car...

Telecomanda cu touch triplu PNI S...
 

Ajutor Softstarter pompa submersibila

- - - - -
  • Please log in to reply
7 replies to this topic

#1
victor29cr

victor29cr

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,093
  • Înscris: 04.06.2016
Va salut.

Doresc sa cumpar acest softstarter

https://www.material...XsaAoD0EALw_wcB

Pompa are o putere de 1.1KW, legata pe 230V, o faza.

Pompa este activata de presostat mecanic. Porneste cand scade sub 2bari si opreste cand ajunge la 4.

Din presostat, firele se duc intr-un panou de comanda pompa unde este un condensator, si apoi pleaca spre pompa.

Vreau sa montez softstarterul respectiv dupa presostat, inainte de panou comanda.

Pe youtube, am vazut diverse persoana cum mai leaga si alte fire separat ca sa ii spuna softstarterului cand sa opreasca si sa porneasca.

Cum in cazul meu energia electrica este activata si dezactivata de presostat, nu as vrea sa ma complic cu astfel de scheme.

Pe scurt, intru cu 2 fire, ies cu 2 fire (sau 3, nu stiu daca se leaga si impamantarea la el, nu este clar din poze)

Este ok cum vreau sa fac? Gresesc cu ceva?

Va multumesc frumos anticipat.

#2
victor29cr

victor29cr

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,093
  • Înscris: 04.06.2016
Nu mai pot da edit.

Ma uitam pe schema lui, o sa o pun aici

[ https://i.gyazo.com/ea38018fc673d4b9932f35dee7eb8161.png - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Cum folosesc presostat, inteleg ca este ok sa vin cu faza si null sus in L1 si L3, si sa ies cu el din T1 si t3. Urmand ca impamantarea sa o leg separat, evident.

Cam mi-am raspuns singur la intrebari, insa ar fi frumos daca m-ar mai aproba cineva sau contrazice ))

#3
Sorintech

Sorintech

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 66
  • Înscris: 07.08.2015
Imi poti spune motivul pentru care vrei sa instalezi un soft starter ? La un variator de turatie nu te-ai  gandit ? Cu variatorul + senzorul de presiune  protejezi pompa dar faci si economie la curent. Ai cumva detaliile pompei ? Din ce-mi spui se pare ca este un motor trifazat adaptat la monofazat

#4
victor29cr

victor29cr

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,093
  • Înscris: 04.06.2016

View PostSorintech, on 25 mai 2022 - 21:05, said:

Imi poti spune motivul pentru care vrei sa instalezi un soft starter ? La un variator de turatie nu te-ai  gandit ? Cu variatorul + senzorul de presiune  protejezi pompa dar faci si economie la curent. Ai cumva detaliile pompei ? Din ce-mi spui se pare ca este un motor trifazat adaptat la monofazat
Motivul principal este evitarea curentului mare la pornire, sa o pot lega la un invertor/ups.

Motivul secundar este ca la pornire, datorita pornitului brusc, imi baga nisip din filtrele putului.

Pompa este ZDS QS4P.2-24
https://www.shop-ein...1689307877.html

Din ce stiu si vad si in descriere, este pe 230V

#5
Sorintech

Sorintech

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 66
  • Înscris: 07.08.2015
Ala e modelul pompei fara motor, motorul banuiesc ca e 40M-S150 cum apare de la respectivul vanator si pare monofazat . Diferenta dintre soft starter si variator este ca economisesti energie , la soft starter doar imblanzeste pornirea dar per total energia consumata este la fel cu aceleasi numar de porniri. Un dezavantaj pare sa fie pretul la variator dar daca folosesti indelungat probabil se va amortiza. Pe langa acel soft starter  mai trebuie sa cumperi si un contactor la 24V sau 110V si o sursa de 24V sau 110V plus optional: 2 butoane un NC pentru stop si un NO pentru start  si un selector pentru AUTO/MANUAL, fuzibile si o protectie  termica de motor si cu toate astea motorul se poate arde din cauza lipsei de apa. .
Posibil si cutia schimbata mai mare ca sa le poti indesa acolo.
Nisipul din put poate fi si din alte cauze si sa  ai surpriza sa nu scapi de el cu modificarea asta.

#6
victor29cr

victor29cr

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,093
  • Înscris: 04.06.2016

View PostSorintech, on 27 mai 2022 - 00:36, said:

Ala e modelul pompei fara motor, motorul banuiesc ca e 40M-S150 cum apare de la respectivul vanator si pare monofazat . Diferenta dintre soft starter si variator este ca economisesti energie , la soft starter doar imblanzeste pornirea dar per total energia consumata este la fel cu aceleasi numar de porniri. Un dezavantaj pare sa fie pretul la variator dar daca folosesti indelungat probabil se va amortiza. Pe langa acel soft starter  mai trebuie sa cumperi si un contactor la 24V sau 110V si o sursa de 24V sau 110V plus optional: 2 butoane un NC pentru stop si un NO pentru start  si un selector pentru AUTO/MANUAL, fuzibile si o protectie  termica de motor si cu toate astea motorul se poate arde din cauza lipsei de apa. .
Posibil si cutia schimbata mai mare ca sa le poti indesa acolo.
Nisipul din put poate fi si din alte cauze si sa  ai surpriza sa nu scapi de el cu modificarea asta.
Mersi frumos pentru raspuns.

Ai dreptate cu variatorul, insa si din cauza pretului si din cauza nevoii momentane, am luat soft starterul respectiv. Motivul principal este sa pot lega pompa la un invertor.

Am intrebat la SE pe forum si mi-au dat o schema unde sa pun un bypass pe contactele de 24v sa o ia din prima. Start-stop se face din presostat, se pune un strap pe Li+ si Li2.

O sa pun schema dupa ce montez si confirm ca e ok(sper sa fie ok :)) )

Panoul de comanda al pompei are o protectie termica si un condensator, o sa le las dupa soft starter.

Nu ma astept sa rezolv cu nisipul, dar ar fi un bonus frumos. Zona unde stau, toti au probleme cu nisipul. Un vecin a rezolvat-o cu un soft starter. Sper sa fie si cazul meu, insa ma intereseaza mai mult sa o las legata la UPS momentan.

Ca si idee, sa salvez, ce VFD mi-ai recomanda pentru pompa respectiva? Sa il pun pe wishlist )

Multumesc inca o data pentru clarificari.

#7
Sorintech

Sorintech

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 66
  • Înscris: 07.08.2015
Din ce am vazut pe schema lui ATS10N1 nu stiu daca cu un strap faci ceva. Ii trebuie injectat 220V pe CL1 si CL2 in cel mai ieftina varianta.  Indicat este sa pui termicul inainte de starter cum recomanda fabricantul  ca sa acoperi si cazu unei defectiuni pe starter. Termicul daca are un contact auxiliar NC ar fi bine sa il inseriezi in bucla de comanda.
Injectia de 220V poti sa o asiguri cu sigurante separate desi nu gasesc exact valoarea lor care trebuie sa fie dar banuiesc ca mult mai mica decat valoarea sigurantelor pentru alimentarea pompei ca se poate injecta si cu 24V deci in starter sunt separate comanda si alimentarea. Am experienta cu automatizarile in general nu am experienta exact cu acest tip de starter deci e posibil sa ma insel insa eu asa as face. Si ca sa fiu mai explicit :

Attached File  001.jpg   49.44K   2 downloads - Schema originala    Attached File  002.jpg   80.37K   2 downloads - Schema cu modificare propusa






Cat despre VF din pacate la aceste motoare mici monofazice nu am experienta dar sunt convins ca daca le scrii un email la comercianti sau producatori vor incerca sa te ajute in alegerea unuia.

#8
victor29cr

victor29cr

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,093
  • Înscris: 04.06.2016

View PostSorintech, on 27 mai 2022 - 18:49, said:

Din ce am vazut pe schema lui ATS10N1 nu stiu daca cu un strap faci ceva. Ii trebuie injectat 220V pe CL1 si CL2 in cel mai ieftina varianta.  Indicat este sa pui termicul inainte de starter cum recomanda fabricantul  ca sa acoperi si cazu unei defectiuni pe starter. Termicul daca are un contact auxiliar NC ar fi bine sa il inseriezi in bucla de comanda.
Injectia de 220V poti sa o asiguri cu sigurante separate desi nu gasesc exact valoarea lor care trebuie sa fie dar banuiesc ca mult mai mica decat valoarea sigurantelor pentru alimentarea pompei ca se poate injecta si cu 24V deci in starter sunt separate comanda si alimentarea. Am experienta cu automatizarile in general nu am experienta exact cu acest tip de starter deci e posibil sa ma insel insa eu asa as face. Si ca sa fiu mai explicit :

Attachment 001.jpg - Schema originala    Attachment 002.jpg - Schema cu modificare propusa






Cat despre VF din pacate la aceste motoare mici monofazice nu am experienta dar sunt convins ca daca le scrii un email la comercianti sau producatori vor incerca sa te ajute in alegerea unuia.
Am terminat de instalat acum cateva ore.

Da, Li+ si L2 erau pentru altfel de ATS, modelul ATS01N2**

La cel care l-am comandat ATS01N109FT, a mers cu Cl1/0 si CL2, tras cablu direct din L1 si L3 (aceleasi fire de la faza si nul care intra in softstarter).
Merge si cu 24v pe Cl1/0 si 24v+

Merge ok, in sfarsit pot sa leg pompa pe invertor.

Momentan am in felul urmator:

230 -> Presostat -> ATS -> Panou Pompa(siguranta termica, condensator) -> Pompa.

Cand porneste presostatul, da curent si in ATS si in Cl1/0 CL2 in acelasi timp. Recomandare luata de pe se.com de la FAQ

Initial, doream sa il pun dupa Panou, insa din ce imi aduc aminte pe o alta arie unde intrebasem cu ceva timp in urma, cineva imi recomanda sa las panoul dupa ATS sa profite pompa de acel condensator si de un pic de inrush la pornire.

Nu vreau sa o deochi, dar dupa 8 porniri, nu mi-a mai bagat nisip. Vad maine cand am timp sa o folosesc mai mult.

Multuemsc frumos pentru sfaturi, apreciez.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate