Scoala profesionala pentru meseria de ospatar? Exista asa ceva?
Last Updated: May 24 2022 08:02, Started by
MindArchitect
, May 23 2022 13:40
·
0
#1
Posted 23 May 2022 - 13:40
Urmaream o stire locala https://www.gds.ro/f...ca-din-craiova/
Si observ "O tânără își dorea un job de ospătar. „Am făcut o școală profesională de ospătari și vreau să îmi găsesc de muncă. Poate am și eu noroc, mai ales că vine vara, o să fie nevoie de ospătari mai mulți“, a spus aceasta." Nu stiam ca exista scoala profesionala de ospatari? O scoala profesionala din cate stiu, ca cunosc electricieni, mecanici auto, adica cunosc persoane care au terminat asa ceva dar cum si ce anume sa inveti 3 ani de zile despre "meseria de ospatar"? Tu ca om sa te duci 3 ani de zile inveti despre meseria de ospatar? Nu vreau sa se supere careva pe mine, mi-a parut amuzant, trist, ciudat, cum sa te duci ca om 3 ani de zile la o asemenea scoala? |
#2
Posted 23 May 2022 - 13:45
MindArchitect, on 23 mai 2022 - 13:40, said:
Nu stiam ca exista scoala profesionala de ospatari? http://colegiuldumit...gini/oferta.jpg |
#3
Posted 23 May 2022 - 13:48
#4
Posted 23 May 2022 - 13:51
neagu_laurentiu - Imi pare o calificare inutila, aberant ca exista asa ceva.
Cum ziceam, da, cunosc persoane care au termina scoala profesionala dar s-au ales cu o meserie serioasa. Cum dracu sa faci scoala profesionala, sa pleci de acasa, familia ta sa te lase sa te duci sa inveti meseria de ospatar? pasilla - Unde este fratele meu scoala asta ca pe bune sunt cateva pe lista aia de poti face curs de 20-30 de ore si gata. Nu trebuie sa ai activitate 3 ani de zile. |
#5
Posted 23 May 2022 - 13:53
Vezi ca unele-s liceu iar unde era candva profesionala, aveai ore si ca la liceu dar mai usoare. Adica ai si studii teoretice nu doar profesionale.
|
#6
Posted 23 May 2022 - 14:01
Nu e deloc aberanta calificarea de ospatar. E si asta o meserie ca oricare alta.
Eu as desfiinta notiunea de liceu teoretic. Toti absolventii de liceu ar trebui sa aibe obligatoriu o calificare (atestatele alea lingvistice, digitale, etc. nu folosesc la nimic). Edited by pasilla, 23 May 2022 - 14:01. |
#7
Posted 23 May 2022 - 14:03
Pai am avut licee si scoli ce-ti oferau calificare dar in fapt stim ca erau apa de ploaie. Apoi liceul e cultura generala.
Edited by neagu_laurentiu, 23 May 2022 - 14:04. |
#8
Posted 23 May 2022 - 14:09
Acum observai ca este liceu.
4 ani de zile pentru meseria de ospatar. Cum te-ar intreba prieteni de la scoala generala la ce liceu ai dat, ai intrat, ca nu mai cum este cu admitere? Acum este cu repartizare computerizata? Deci te pomenesti repartizat de calculator la un liceu exotic cu calificarea de ospatar. Nu ai cum sa iti bati joc de viitorul elevilor cu calificari inutile. Asa ceva pot invata singuri, maxim un curs de cateva ore. Edited by MindArchitect, 23 May 2022 - 14:10. |
#9
Posted 23 May 2022 - 14:11
Sunt de acord ca liceul e cultura generala, dar ar trebui ca fiecare sa iti dea si o meserie, in eventualitatea in care nu mergi mai departe.
|
#10
Posted 23 May 2022 - 14:13
Acum toti absolventii de a VIII-a intra la liceu (teoretic, vocational, profesional etc). Si in functie de medii, ce mai alegi ca optiuni, ai o intrare.
MindArchitect, on 23 mai 2022 - 14:09, said:
Nu ai cum sa iti bati joc de viitorul elevilor cu calificari inutile. |
|
#11
Posted 23 May 2022 - 14:15
MindArchitect, on 23 mai 2022 - 14:09, said:
Asa ceva pot invata singuri, maxim un curs de cateva ore. Asa te poti specializa cu un curs de cateva ore si ca sudor, fierar-betonist, electrician, etc. Cu siguranta nu se poate compara acel curs, cu absolvirea unui liceu sau scoli profesionale. Cred ca am avea cu mult mai putini Dorei. |
#12
Posted 23 May 2022 - 14:17
Nu se rezuma totul la a aduce mancarea. Trebuie o limba straina, o cultura generala (geografie, istorie), in relatia interumana intervin mai multi factori. Apoi respectivul e primul contact intre client si firma, o data ratat se strica si restul.
Edited by neagu_laurentiu, 23 May 2022 - 14:19. |
#13
Posted 23 May 2022 - 14:30
cred ca afara iti trebuie o astfel de calificare ca sa lucrezi in anumite restaurante. ca nu te duci la restaurant cu stele michelin si-i trantesti lu ala shaorma pe masa. probabil ma gandesc ca sunt mai multe tipuri de ”mese” dupa diferite tari cu anumite asezari s.a.m.d. poate fi complexa treaba, daca lucrezi undeva serios.
noi avem in minte pe cel care-ti aduce farfuria de pizza si berea si care lucreaza pe minim si se scoate din bacsis. Edited by bobitad, 23 May 2022 - 14:32. |
#14
Posted 23 May 2022 - 14:43
Tu confunzi cu ospatarul de la un restaurant adevarat cu baiatul/fata de serveste la terasa de la parterul blocului.
Cam ce (ar trebui sa) stie un ospatar de la resturant/sala de evenimente/hotel: Cunoştinte necesare: • Cunoaste meniul restaurantului si compozitia retetelor si bauturilor • Este la curent cu ofertele zilnice si ocazionale • Desigur, cunoaste gustul preparatelor • Cunoaste tehnicile utilizate pentru a argumenta si a vinde • Stie vinurile din meniu, principiile de vinificatie, regulile de degustare • Stapaneste codul de asociere dintre preparate si vin • Cunoaste numerele atribuite meselor si amplasarea lor in restaurant • Stie sa foloseasca programul pentru inregistrarea comenzilor si transmiterea lor la bar si in bucatarie • Stie sa verifice vanzarile efectuate si sa prezinte o nota de consum catre clienti Comunicare comerciala - Primeste si saluta clientul cu caldura si entuziasm la sosirea acestuia; - Il invita sa aleaga o masa, sau il orienteaza spre masa pe care acesta a rezervat-o, fara a-l face sa astepte; - Isi adapteaza comportamentul in functie de tipul de clientela si de situatii; - Asigura monitorizarea mesei, intretinand in acest timp o atmosfera joviala; - Stie sa paraseasca calduros un client; - Stie sa asculte clientul, pentru a raspunde asteptarilor si nevoilor acestuia; - Urmareste gradul de satisfactie al clientului; - Stie sa interpreteze un comportament neobisnuit al unui client; - Se prezinta cu amabilitate, discretie si politete; - Aranjeaza armonios meniurile pe masa; - Afiseaza, in timp, meniul zilei pe suporturile exterioare; - Raspunde la telefon, informeaza clientul, trateaza o rezervare individuala; - Pentru grupuri si mesele mari, stie sa ofere primele informatii, inaintea interventiei responsabilului (transmiterea apelului sau preluarea mesajului). Tehnici profesionale - Cunoaste aranjamentele ce trebuiesc respectate in zona de depozitare a mobilierului; - Manipuleaza cu atentie mobilierul, avand grija in timpul deplasarii; - Stie sa aranjeze o sala de banqeting, de cocktail sau de seminar, tinand cont de asteptarile clientilor si de o corecta gestionare a spatiului; - Mentine o buna prezentare si curatenia randului sau de mese (farfurii, pahare, seturi de masa); - Aranjeaza corect si armonios mobilierul: cea mai buna amplasare in functie de rezervari si de aspectul vizual; - Pentru aperitive, bauturi, digestive: alege paharele adecvate, utilizeaza corect dozatoarele, foloseste tehnicile potrivite de servire, intervine constant pentru reservirea clientului conform nevoilor acestuia si prin anticiparea lor; - Pentru vinuri, stie sa aleaga paharele potrivite cu produsul comandat, sa prezinte vinul clientului, sa deschida sticla, sa toarne vinul, sa toarne o sampanie; - Stie sa utilizeze clestele, pentru a asigura un serviciu «à l’anglaise»; - Stie sa decupeze branzeturile, in functie de formele acestora; - Stie sa portioneze produsele de patiserie si deserturile, respectand cantitatile prevazute in meniu; - Stie sa prepare si serveasca cafeaua si bauturile calde; - Stie sa aduca un platou avand grija de ergonomia sa, sa echilibreze ansamblul platoului si sa asigure serviciul de bauturi; - Stie sa aduca farfuriile calde si garniturile; - Stie sa debaraseze farfuriile, avand grija de calitatile sale fizice si de aspectul vizual in fata clientului; - Asigura coerenta serviciului de servire a comenzilor; - Stie sa se comporte la o masa, sa serveasca si sa debaraseze fara a deranja clientul; - Stie sa debaraseze rapid mesele, dupa plecarea clientului, si sa instaleze clientii nou veniti; - Debaraseaza produsele si materialele care nu mai sunt utile serviciului de servire; - Stie sa sincronizeze comenzile tinand cont de timpul de preparare, de timpul clientului, de ordinea sosirii preparatelor; - Stie sa pregateasca mesele conform cu normele de prezentare a localului; Dupa cum vezi, un ospatar are nevoie de calificare. Nu confunda lucrurile. |
#15
Posted 23 May 2022 - 14:47
MindArchitect, on 23 mai 2022 - 13:40, said:
Urmaream o stire locala https://www.gds.ro/f...ca-din-craiova/ Si observ "O tânără îşi dorea un job de ospătar. „Am făcut o şcoală profesională de ospătari şi vreau să îmi găsesc de muncă. Poate am şi eu noroc, mai ales că vine vara, o să fie nevoie de ospătari mai mulţi“, a spus aceasta." Nu stiam ca exista scoala profesionala de ospatari? O scoala profesionala din cate stiu, ca cunosc electricieni, mecanici auto, adica cunosc persoane care au terminat asa ceva dar cum si ce anume sa inveti 3 ani de zile despre "meseria de ospatar"? Tu ca om sa te duci 3 ani de zile inveti despre meseria de ospatar? Nu vreau sa se supere careva pe mine, mi-a parut amuzant, trist, ciudat, cum sa te duci ca om 3 ani de zile la o asemenea scoala? Candva... Acum peste 10 ani cand ma ocupam cu redactat lucrari de absolvire am redactat daca bine imi aduc aminte cam 17 lucrari pentru profilul ospatar Pot spune ca este o adevarata meserie sa fii ospatar. Incepand de la faptul ca farfuria trebuie sa fie la 2,5 cm de marginea mesei, modul de aranjare a tacamurilor langa farfurie, ce tipuri de tacamuri se folosesc pentru diferite preparate, cum se aranjeaza o masa efectiv si pana la traseul ospatarului de la bucatarie pana la masa oaspetilor si pe ce parte livrezi preparatele trebuie respectate niste reguli. Se invata multe. Nu e chiar asa simplu, gata duci mancarea si incasezi banu.... |
|
#16
Posted 23 May 2022 - 14:48
Lipsum, on 23 mai 2022 - 14:43, said:
Tu confunzi cu ospatarul de la un restaurant adevarat cu baiatul/fata de serveste la terasa de la parterul blocului. Dupa cum vezi, un ospatar are nevoie de calificare. Nu confunda lucrurile. pai ce scrie acolo e calificare de majordom, de maitre d'otel de mare clasa .. de "pinguini cu papion" imbracati in frac, care nu transpira la 40 de grede edit, dupa postarea lui paznicmare ... unii confunda OSPATARUL cu chelnerul Edited by r_murphy, 23 May 2022 - 14:50. |
#17
Posted 23 May 2022 - 14:48
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/9Ah4tW-k8Ao?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
|
#18
Posted 23 May 2022 - 14:54
Ospatar (in adevaratu' sens) nu inseamna numa' unu' ce aduce halbele de bere. Inseamna unu' ce stie ce cutit iti da la peste, cum sa foloseasca un bufet cald, cam ce vin sa-ti recomande la ce ai comandat de mancare si are niste cursuri de igiena. Evident, acolo unde se cer cunostintele astea, ca poate Mitru SRL are nevoie doar de una decoltata ce cara halbe la mese.
|
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users