Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

Brother Eroare scanare A9

Achizitie auto

Procedura Preschimbare nr verzi p...
 Copiii si obezitatea

Reglare greutate doza Unitra GS-431

Potrivire jante ?

instant sau dus electric?
 Microfon extern pentru ML/DSLR

Schimbare parbriz

Costuri achiziție garsoniera.

Pensii publice - Venit total asig...
 Solutie (lichid pulverizat) pentr...

Backup calling

Ce placa video recomandati si car...

Telecomanda cu touch triplu PNI S...
 

Un nou partid politic. Public tintă: electoratul care a absentat la ultimele alegeri parlamentare

* * - - - 4 votes
 • This topic is locked This topic is locked
1020 replies to this topic

#1
dacis2

dacis2

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 3,376
 • Înscris: 03.01.2007
Mai este loc în societatea românească pentru un nou partid, o Arcă a lui Noe politică, pentru electoratul educat și taliban?

Am intrat săptămânile trecute într-o dezbatere mai lungă și în numeroase discuții, constat azi, nu neapărat cu rost, privitoare la resursele și capacitatea USR de a reveni la nivelul de popularitate și prestigiu electoral din perioada 2017-2019. Din păcate nu am putut ajunge la o concluzie. Pentru ca marea majoritate a celor care au intervenit, exprimând puncte de vedere pro sau contra, au o relație pasională cu acest partid, iubindu-l ori urându-l, dincolo de orice argumente și de orice urmă de raționalitate. Fiind adeptul opțiunilor, judecăților și analizelor reci, cinic-raționale, desprinse de coloratura emoțională, eu unul nu am rămas cu altă concluzie decât că USR a reușit cu succes un singur lucru: să își fanatizeze și simpatizanții, și pe cei care nu pot să îi suporte.

Luând ca reper prestațiile publice din ultimele două-trei luni, din păcate la fel de prost par să stea lucrurile și în interiorul partidului și, mai grav, în rândul echipei sale de leadership național. Liderii proeminenți ai USR par a fi în bună parte anchilozați într-o auto-admirație hipnotică, vecină cu narcisismul patologic. Ceea ce este în totală contradicție cu felul cum văd eu liderii politici, ca personaje „reci”, dominant pragmatice, ghidate de o raționalitate cinică, care trebuie să dovedească și să livreze nu ego-uri supra-valorizate, ci performanță politică și administrativă, materializată prin abilități de analiza și evaluare, capacități de concepere de programe și strategii, pe care să le livreze către publicurile țintă într-o manieră credibilă și convingătoare, știut fiind că instrumentele de bază ale politicienilor sunt discursul, iar acțiunea politică se materializează prin muncă în echipa și printr-o comunicare politică eficientă cu societatea ori măcar cu propriul electorat.

Acestea sunt reperele performanțelor politicienilor, pentru care aceștia trebuie să se zbată și, dacă reușesc să le obțină, pentru aceasta ei trebuie recompensați financiar și material pe măsura capacităților și performantelor lor. Nu sunt deloc adeptul ideii că politicienii trebuie sa se sacrifice pentru bine țării. Politica este un domeniu profesional de elită, unde trebuie să activeze profesioniști. Iar adevărații profesioniști ai politicii trebuie să trăiască bine și foarte bine din veniturile oficiale câștigate din politică. De asta cred că avem nevoie de politicieni buni, oameni de calitate, mai ales profesională, dar și cu integritate și ghidați de onestitate. Oameni cu școli făcute pe bune (NU absolvenți de diverse petarde private), cu experiență profesională și administrativă relevantă (mai ales în relație cu și în administrația publică românească) ori, dacă se poate, în management reale, cu dovezi ale eficienței lor anterioare. Nu cred în eficiența parașutării indivizilor dintr-un domeniu în altele extrem de diferite, cu obținerea de rezultate remarcabile decât ca o probă a existenței norocului, nu ca o dovadă a competenței.

Este clar pentru toată lumea că actualul leadership al USR este complet inadecvat realității și stilului românesc de a face politică. Întrebarea firească este dacă se mai poate merge înainte cu USR-ul. Mai are vreun fel de resurse acest partid, mai poate fi resuscitat politic? Or, dimpotrivă, oare nu ar fi mai bine să apară un alt construct politic, care să recupereze câte ceva din ideile și principiile originare care au stat la baza proiectului USR? Pentru că, să nu uităm, rețelele sociale au făcut din AUR partid parlamentar în mai puțin de șase luni.

Dintre ideile și principiile politice pe care un nou construct politic ar trebui să se bazeze, care trebuie să stea la temelia viziunii sale eu cred că sunt câteva simple, clare și bătute în cuie:
- o poziționare clară și fermă pro-UE și pro-NATO;
- un mesaj și un program puternic justițiar și anticorupție („Corupția ucide!)”;
- un discurs public ușor populist al inițiatorilor și liderilor săi;
- un partid axat pe inițiative, propuneri și acțiuni politice care vizează atingerea de obiective și implementarea de proiecte anunțate anticipat,
- NU un partid doctrinar și nici ideologiza(n)t; vremea partidelor clasice a trecut; a venit vremea partidelor de proiect;
- toleranță față de abordările și viziunile diverse, câtă vreme nu dăunează celorlalți, iar viața privată rămâne privată, iar spațiul și regulile publice nu invadează spătiul privat al indivizilor și comunităților;
- un partid asumat românesc și chiar ușor tradiționalist, în ce privește manifestările indivizilor în spațiul public;
- separarea și delimitarea cât se poate de clare a spațiului și manifestărilor publice de cele private.

Am spus încă din titlu care este profilul electoratului la care mă refer: persoanele educate și cu o puternică coloratură etică în judecățile și așteptările lor față de clasa politică. Așa că vă invit să vedem:
- Ce așteaptă acest electorat de la un astfel de partid politic, care ar pretinde că ii reprezintă?
- Care ar fi principalele linii directoare ale mesajelor publice ale reprezentanților unui asemenea partid?- Ce idei și ce propuneri, ce obiective ar putea propune societății și electoratului său potențial un asemenea partid?
- Care ar fi programul de țară al unui asemenea partid?Ținând seama că nu mi-i prea frică de troli, aș ruga moderatorii să lase discuțiile mai lejere. Sigur, în limitele regulamentului...

#2
MarianG

MarianG

  be that as it may

 • Grup: Moderators
 • Posts: 27,492
 • Înscris: 10.08.2005

View Postdacis2, on 15 mai 2022 - 18:47, said:

Mai este loc în societatea românească pentru un nou partid, o Arcă a lui Noe politică, pentru electoratul educat și taliban?
[...]
O Arca a lui Noe care sa frece/faca ce ? Sa culeaga cate doua specimene din fiecare cotet ?

Edited by MarianG, 15 May 2022 - 18:57.


#3
sylvius

sylvius

  Guru Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 13,199
 • Înscris: 01.01.2007

View Postdacis2, on 15 mai 2022 - 18:47, said:

Mai este loc în societatea românească pentru un nou partid, o Arcă a lui Noe politică, pentru electoratul educat și taliban?Din punctul meu de vedere, nu.
Deocamdata, democratia romaneasca e compromisa.

Ce e acela, electorat "educat si taliban" ?!?...

Edited by sylvius, 15 May 2022 - 18:53.


#4
pasilla

pasilla

  Guru Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 42,583
 • Înscris: 31.03.2012
Vrei sa o pui de un partid ?

#5
__Dan__

__Dan__

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 2,794
 • Înscris: 15.04.2019
Inteleg ca vrei sa te lansezi. Ca sef/ presedinte. Da' iti trebuie membri de partid, si testezi piata. Da-i bataie, ce-ai de pierdut?
P.S. Nu conta pe mine. Dar as vrea sa vad pe liste si trasnaia asta de denumire: "Arca lui Noe". Cu sloganul "Dupa noi potopul"?
P.P.S. Ar ajuta sa cunosti pe cineva cu... ochi albastri. Daca strangi peste 100 de membri, vin ei la tine.

Edited by __Dan__, 15 May 2022 - 19:04.


#6
Flat

Flat

  Bugetar Esențial

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 28,897
 • Înscris: 23.06.2006
Oh doamne
Alt topic de rant anti USR

Propaganda fină, apreciez

Inițiatorul sugerează că USR nu mai este viabil și de aceea s-ar căuta alternative. Bullshit

Se poate închide sau muta la usr

#7
dacis2

dacis2

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 3,376
 • Înscris: 03.01.2007

Vizualizare mesajpasilla, pe 15 mai 2022 - 18:54, a scris:

Vrei sa o pui de un partid ?
Platesc o datorie, de pe forum. Imi propusesem sa scriu si sa postez in saptamana de dupa Pasti, dar capitalismul m-a pus la treaba din greu. Acum m-am mai eliberat.

Vizualizare mesaj__Dan__, pe 15 mai 2022 - 18:57, a scris:

Da' iti trebuie membri de partid, si testezi piata.
Nu membrii de partid sunt problema. Azi e mult mai usor sa infiintezi un partid decat sa iei o masina prin programul Rabla.

#8
ccf_cristi

ccf_cristi

  Asa si?!

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 7,228
 • Înscris: 13.10.2010
Poti sa faci si o suta de arce daca nu ai un Noe care sa vorbeasca limba tuturor animalelor sa le poata tina in frau.

#9
Alecsandru010

Alecsandru010

  Guru Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 35,016
 • Înscris: 29.06.2011
Ai talibanii educati la USR.

Ai talibanii mai putin educati la AUR.

Alta barca pentru talibani nu ne mai trebuie. Doo gradini zoologice-s mai mult decat suficiente :D

#10
pasilla

pasilla

  Guru Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 42,583
 • Înscris: 31.03.2012
Si talibani analfabeti la USL.

#11
mishuletzu

mishuletzu

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 4,437
 • Înscris: 27.02.2018
dragnea a facut alianța cu carcasa pnțcd cucerită de comuniștii și securistii pcr/fsn/psd, așa cum au pățit si liberalii, deci loc de opțiuni pentru fraieri este.

#12
EMPP

EMPP

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 8,889
 • Înscris: 12.01.2018
își deschide DD televiziune și mai ia 25% din electorat sau mai bine zis din parlament

#13
KiloW

KiloW

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 6,467
 • Înscris: 08.01.2021
Un partid pentru electoratul educat o sa fie veșnic în opoziție în cel mai bun caz sau sub pragul electoral în cel mai rău.

#14
Flat

Flat

  Bugetar Esențial

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 28,897
 • Înscris: 23.06.2006

 dacis2, on 15 mai 2022 - 18:47, said:

Este clar pentru toată lumea că actualul leadership al USR este complet inadecvat realității și stilului românesc de a face politică.

:D da, nu au șpaga și furtul în sânge
Inadecvați

 dacis2, on 15 mai 2022 - 18:47, said:

iar viața privată rămâne privată, iar spațiul și regulile publice nu invadează spătiul privat al indivizilor și comunităților;

Ce vrea sa însemne asta? Un fel de fac ce vreau Io la mine in casa? Asta e o mizerie, o portiță pentru infracțiuni

Dincă făcea ce voia el la el în curte. In orice tara civilizata legea se aplică și în spațiile private

 dacis2, on 15 mai 2022 - 18:47, said:

- un partid asumat românesc și chiar ușor tradiționalist, în ce privește manifestările indivizilor în spațiul public;

Alta gogoriță, adică mai pe șleau interzicerea LGBT, homofobie

#15
bullterrorist

bullterrorist

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 5,657
 • Înscris: 18.10.2007
Topicul acesta imi aminteste de lupul dus la coafor si vopsit blond platinat.

Adica aur e in moarte clinica, nimeni nu mai posteaza acolo asa ca ne trebuie un topic nou de what about

#16
andreic

andreic

  Very OLD Member

 • Grup: Moderators
 • Posts: 113,134
 • Înscris: 07.02.2003

Vizualizare mesajdacis2, pe 15 mai 2022 - 18:47, a scris:

Mai este loc în societatea românească pentru un nou partid,
Da sigur, daca are ceva serios de spus, daca sunt aceleasi populisme stiu aburist nu va fi votat si ne pierdem timpul inutil.

Edited by andreic, 15 May 2022 - 21:29.


#17
Fane

Fane

  cipat

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 25,184
 • Înscris: 05.06.2002

View Postdacis2, on 15 mai 2022 - 18:47, said:

....pentru electoratul educat....
....un discurs public ușor populist.....
....toleranță față de abordările și viziunile diverse....
....și chiar ușor tradiționalist....
vezi ca ai pe acolo niste contradictii in termeni.

educatia nu prea rimeaza cu populismul si traditionalismul, toleranta cu traditionalismul.

#18
TS030

TS030

  Guru Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 11,545
 • Înscris: 25.06.2012

View Postdacis2, on 15 mai 2022 - 18:47, said:

Mai este loc în societatea românească pentru un nou partid, o Arcă a lui Noe politică, pentru electoratul educat și taliban?
"Educat si taliban"? :rolleyes:
Sunt lucruri diametral opuse. Taliban inseamna lipsa educatiei. Inseamna intoleranta. Inseamna violenta impotriva celor slabi. Inseamna coruptie, promovarea non-valorilor, inseamna impostura. Inseamna tradare sub pretextul unei false moralitati.
Electoratul "taliban" e servit de AUR.

Restul postului nici nu-l mai citesc, nu poate fi altceva decat tipica propaganda anti-USR. Ca cei de la USR n-ar fi competenti, ca n-ar avea un "plan de tara", ca ei si sustinatorii sunt fanatici, ca vai, moare USR-ul - si alte tampenii pe aceeasi linie.

View PostFlat, on 15 mai 2022 - 18:59, said:

sau muta la usr
Doamne apara si pazeste!

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate