Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Mezina familiei, Merida BigNine

The Tattooist of Auschwitz (2024)

Se poate recupera numar de telefo...

Upgrade de la MacBook Pro M1 cu 8...
 Ce tip de monitor am nevoie pt of...

Resoftare camera supraveghere

Cu ce va aparati de cainii agresi...

Nu imi platiti coletul cu cardul ...
 Exista vreun plan de terorizare p...

Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024
 Suprasolicitare sistem electric

CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...
 

Analfabetismul functional, "noua realitate" a Romaniei

* * * - - 5 votes
  • Please log in to reply
386 replies to this topic

#289
pufonel

pufonel

    Oglinda, oglinjoara, cine-i cel mai pufos din tara?

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 27,877
  • Înscris: 28.11.2006

View PostCristi_E, on 20 mai 2022 - 12:48, said:

Va dau eu exemplu de analfabetism functional la astia cu pretentii de indivizi scoliti. Am intrebat pe cineva ce a terminat liceul de mate cu nota 10, ce formula folosesc pentru a calcula lungimea unui căprior la acoperis. Hbar n-avea. Tot eu l-am invatat, Posted Image
Asta e cea mai nasoala forma de analfabetism functional...
De ce s-o calculeze? Nu mai bine o masoara cu o ruleta?

View PostCristi_E, on 20 mai 2022 - 20:14, said:

Ba cam face. Ideea e ca omul nu stia sa aplice in viata de zi cu zi ceea ce a invatat la scoala. Si se pare ca nici tu nu prea intelegi care-i treaba. N-am ce desen sa iti arat, trebuie sa vizualizezi tu din enunt. E vorba de un triunghi dreptunghic, unde trebuie sa calculezi lungimea ipotenuzei cu teorema lui pitagora, cunoscandu-se celelalte doua laturi. Posted Image
Chiar aici pe forum am vrut sa ma dau mare ca am calculat latimea unui televizor cunoscand diagonala si raportul dimensiunilor ecranului (trebuia sa verific daca intra intr-o mobila). Ma chinui eu (ma rog, nu mi-a luat mai mult de 5 minute), postez pe forum si vine un nene si-mi zice: esti fraier ca te-ai chinuit, ca scrie pe cutia televizorului si in specificatiile online :wallbash: Deci am stiut sa aplic itagora si ceva algebra, dar tot analfabet functional am reiesit :P

#290
utopium

utopium

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 45,878
  • Înscris: 14.08.2007
Caprior e un termen din constructii, nu face parte nici din partea esentiala a limbajului, nici nu e ceva de cultura generala, e un termen de nisa, nici tu nu trebuie sa stii ce inseamna anumiti termeni din programare/contabilitate/etc pentru ca sunt specifici unui domeniu si folositi de cei din domeniu.

View Postpufonel, on 20 mai 2022 - 21:18, said:

De ce s-o calculeze? Nu mai bine o masoara cu o ruleta?
Daca tu trebuie sa construiesti acoperisul, nu ai ce masura inca :D dar trebuie sa stii cat de mare trebuie sa fie bucata de lemn :D

#291
ConstantinDriga

ConstantinDriga

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 746
  • Înscris: 26.01.2016
Daca n-ai cutia televizorului si nici net, faci ce poti. Daca poti.
Analfabet functional e ala care iti recita foarte sigur din Pitagora, dar nu poate sa indice cu precizie ipotenuza in desen.

#292
Cristi_E

Cristi_E

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,040
  • Înscris: 31.03.2015

View Postcatalina1, on 20 mai 2022 - 20:21, said:

Dacă nu știi ce e aia caprior nu ai ce sa vizualizezi din enunt. Asta era ideea.
Pricepi intr-o secunda ce-i ala caprior, dupa ce ti se explica. Si daca te-as fi intrebat pe tine, ti-as fi explicat ca e un patrat din lemn pe care-l folosesti la acoperis, sa sustina tabla si scandura.

View Postpufonel, on 20 mai 2022 - 21:18, said:

De ce s-o calculeze? Nu mai bine o masoara cu o ruleta?
E mai bine sa calculezi decat sa te deranjezi sa masori cu ruleta. Poate nu te-ai apucat de constructie si vrei sa stii ce lungime trebuie sa aiba patratii pentru o anumita inaltime. Apoi, tot cu ajt. teoremei lui Pitagora, afli cate table iti trebuie, de exemplu.

View PostCyanid3, on 20 mai 2022 - 20:29, said:

Da tu cati capriori ai pus, ba, in viata aia a ta de zi cu zi?! Condensatorii stii ce sunt?
6. :lol:

O, dumnezeule mare, ce mai construiam amplifuri low tim cand aveam 12 anisori!
Asta e treaba, scoala romaneasca scoate analfabeti functional pe banda rulanta; Iti umple unul tabla cu ipoteze, concluzii si demonstratii, iar cand e vorba sa isi dea seama unde se aplica ce a invatat, e cizmă spartă. =))))

View Postclasica, on 20 mai 2022 - 19:05, said:

Există oameni care nu pot gândi mic. Absolventul cu zece despre care pomeneai s-ar putea să-ţi proiecteze câteva cabane spaţiale, calculându-ţi în 3 secunde lungimea unui marţianor sau venusianor, ăştia fiind căpriorii de pe-acolo. Sau să fi vândut deja nişte zgârie-lună cu apartamente etanşeizate care se pot desprinde de restul blocului şi coboară pe diferitele corpuri cosmice. El ştie ce şi cum.
Ce zici tu acolo exista doar in povesti cu tocilari. Ăla care proiecteaza cabane spatiale ii merge mintea brici pe tot ce inseamna geometrie in plan si in spatiu. Nu s-ar incurca niciodata in astfel de banalitati. Doar tocilarii si analfabetii functional se fac de râs la modul ăsta.

#293
AlexEn

AlexEn

    Spoiled brat

  • Grup: Moderators
  • Posts: 21,988
  • Înscris: 18.12.2007

View PostCristi_E, on 21 mai 2022 - 00:20, said:

Pricepi intr-o secunda ce-i ala caprior, dupa ce ti se explica. Si daca te-as fi intrebat pe tine, ti-as fi explicat ca e un patrat din lemn pe care-l folosesti la acoperis, sa sustina tabla si scandura.


Patrat inseamna ceva bidimensional.
Din explicatia asta nu inteleg cum se aseaza capriorul (orizontal/vertical/altfel), drept urmare nici nu pot calcula ceva ce nu stiu cum arata.
Ai incercat tu un exemplu dar admite ca nu e ce trebuie in cazul asta.

#294
Cristi_E

Cristi_E

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,040
  • Înscris: 31.03.2015
Ba am folosit foarte bine exemplul, intrucat eu cam pun la indoiala cercetarea facuta de comisia europeana. Au găsit ei ca elevii români sunt analfabeti functional, iar finlandejii (finlandezii) toti sunt numa' genii. :lol:
De fapt, eu am banuiala ca o parte din elevii români efectiv sunt prea putin scoliti, iar finlandezii si ce au mai dat ei pe acolo, sunt analfabeti functional. In raportul comisiei europene se spune ca elevii aveau probleme si cu socotitul. Carevasazica s-a facut studiu pe niste copii vai steaua lor, copii care, pun pariu, nici sa scrie si sa citeasca bine nu stiau, si astfel s-a ajuns la concluzia ca aproape jumate din elevii români sunt analfabeti functional.

Ori in cazul de față expresia analfabet functional nu prea are corespondent in realitate. Esti analfabet functional cand citesti un enunt/text si nu-l intelegi. Ce fel de texte/enunturi li s-au dat elevilor de au ajuns sa fie numiti analfabeti functional? Poftim, exemplul meu cu acoperisul; daca nu cunosti anumiti termeni, nu poti intelege despre ce e vorba, chiar daca esti bun la mate. Poate asa s-a intamplat si cu copiii ăia pe care s-a facut studiul.  Si de asta zic, in anumite conditii sau contexte oricine poate experimenta asa zisul analfabetism functional.

Attached Files


Edited by Cristi_E, 21 May 2022 - 08:01.


#295
catalina1

catalina1

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 62,888
  • Înscris: 21.04.2011
Am pus link zilele trecute. Nici o grija, nu era vorba de a ști ce e aia caprior :)

#296
Cristi_E

Cristi_E

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,040
  • Înscris: 31.03.2015
N-am vazut, la ce ai pus link?

#297
AlexEn

AlexEn

    Spoiled brat

  • Grup: Moderators
  • Posts: 21,988
  • Înscris: 18.12.2007

View PostCristi_E, on 21 mai 2022 - 07:59, said:

Ori in cazul de față expresia analfabet functional nu prea are corespondent in realitate. Esti analfabet functional cand citesti un enunt/text si nu-l intelegi. Ce fel de texte/enunturi li s-au dat elevilor de au ajuns sa fie numiti analfabeti functional? Poftim, exemplul meu cu acoperisul; daca nu cunosti anumiti termeni, nu poti intelege despre ce e vorba, chiar daca esti bun la mate.

Ti-au scapat niste aspecte importante in definitia analfabetului functional: e vorba de a citi un enunt, ai carui termeni ii intelegi perfect separat, individual, dar al carui inteles nu il poti extrage per total.
Asa ca exemplul tau nu e ales deloc bine. Cata vreme interlocutorul nu stie ce e un caprior, nu iti poate raspunde la intrebare.

#298
ConstantinDriga

ConstantinDriga

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 746
  • Înscris: 26.01.2016

View PostCristi_E, on 21 mai 2022 - 07:59, said:


Ori in cazul de față
Or, in cazul de fata tralala. Nu "ori". Daca tot te erijezi in inchizitor, macar nu lasa impresia ca esti habarnist.

#299
Cyanid3

Cyanid3

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 818
  • Înscris: 03.05.2022
Nu doar, nu vreau sa cadem in extrema lui Cristi, dar nici in cealalta. Analfabet functional nu inseamna neaparat ca stii toate cuvintele, inseamna ca stii literele. Si necunoasterea multora dintre cuvinte tot in analfabetism functional se incadreaza. Daca nu stii atat de multe cuvinte incat iti incurca intelegerea in mod normal, tot analfabet functional esti. Problema e ca ca nu in capriori si patrati sta analfabetismul. Poate, in cel mai rau caz, daca nu stii cuvantele "grinda" sau "barna", care sunt termeni mai generici si mai puntin taranesti, sa spunem ca ar fi o problema, iar asta cand nu cunosti multi termeni de genul, nu doar unu-doi. Analfabetismul cu care se lupta sistemul scolar, insa, este in primul rand acela in care toti sau aproape toti termenii sunt cunoscuti, dar mesajul textului ii scapa aluia care il citeste. Asta se poate numi prostie, retardare mintala. Se poate remedia prin antrenament, dar are si o componenta de potential genetic, conteaza si cum ai fost crescut pana la 6 ani, si ce salbatici ai acasa, care comunica doar prin interjectii si eventual pumni si palme.

Deci, in concluzie, analfabet functional e cel care stie literele, dar nu intelege cuvintele sau nu intelege sensul propozitiilor, frazelor sau textelor lungi. Problema cea mai mare nu e la cuvinte, cel putin nu la cazurile grave, ca pana si prostii le inteleg, problema e la sensul intregului mesaj.

Iar contrar a ce a zis Cristi, analfabet nu e ala care stie teoria, dar nu o poate aplica pe un acoperis, ca nu stie ce e ala caprior, analfabet e ala care stie sa puna acoperisul si stie ce e ala caprior, dar daca citeste teoria din spatele a ceea ce a facut, nu o intelege.

#300
AlexEn

AlexEn

    Spoiled brat

  • Grup: Moderators
  • Posts: 21,988
  • Înscris: 18.12.2007
Tu zici sa nu o dai in extreme cand chiar tu o dai in extreme? Daca stii literele inseamna ca stii orice cuvant, ca toate se formeaza cu litere, nu? Daca nu intelegi orice spune/scrie oricine, indiferent de subiect, inseamna ca esti analfabet functional, cam asta zici tu.

#301
Cyanid3

Cyanid3

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 818
  • Înscris: 03.05.2022
Nu, ce d-zeu zici acolo? Daca stii toate literele, nu inseamna ca stii orice cuvant, ca vorbim despre sensul cuvantului, nu sa fii in stare sa-l scrii/citesti, ci sa stii ce inseamna. Insist, si necunoasterea de cuvinte se incadreaza la analfabetism functional atunci cand iti impiedica intelegerea unui text normal. Aici nu este inclus cuvantul caprior, desigur.

Uite, ce ai inteles tu din ce am scris eu poate fi considerat un caz de analfabetism functional. A nu se intelege ca te fac analfabeta functional, dar toata lumea pateste uneori sa inteleaga pe dos sau sa nu inteleaga deloc un mesaj. Cand se manifesta des si cu mesaje simple, devine "patologic".

Edited by Cyanid3, 21 May 2022 - 14:15.


#302
edy_wheazel

edy_wheazel

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 51,023
  • Înscris: 31.07.2007
Prea multe fite in ziua de azi. "Analfabetism functional", "deficit de atentie" si alte chestii inventate la plictiseala. Pe vremea mea exista un tratament eficient pentru o intreaga pleiada de probleme nou aparute:

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/bqR_PwcyyWo?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by edy_wheazel, 21 May 2022 - 14:17.


#303
Cristi_E

Cristi_E

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,040
  • Înscris: 31.03.2015

View PostAlexEn, on 21 mai 2022 - 13:19, said:

Ti-au scapat niste aspecte importante in definitia analfabetului functional: e vorba de a citi un enunt, ai carui termeni ii intelegi perfect separat, individual, dar al carui inteles nu il poti extrage per total.
Asa ca exemplul tau nu e ales deloc bine. Cata vreme interlocutorul nu stie ce e un caprior, nu iti poate raspunde la intrebare.
Si ce texte li s-au dat acelor elevi de n-au inteles sensul textului? Ca doar nu au fost pusi sa explice sensul propozitiei, Ana are mere.

Exemplul meu este de o ingeniozitate divină, intrucat evidentiaza ceva mai grav decat nestiinta unor copii amarati, ce nu stiu nici tabla inmultirii, si anume; 1. Inutilitatea anumitor materii. Si 2, care deriva din 1; atata timp cat un individ care are in spate o gramada de ani de studiu, nu este in stare sa isi dea seama la ce i-ar putea folosi ceea ce a invatat, avem de-a face nu cu un om scolit ci cu un impostor, un pericol pentru societate in anumite conditii.

La ce doamne iarta-ma i se mai baga elevului in cap atata algebra si geometrie, cand de fapt elevul nu stie despre ce vorbeste?! Degeaba stii sa demonstrezi TP sau sa rezolvi o ecuatie diferentiala, daca nu poti veni cu exemple din viata reala. E ca si cum ai invata o fraza in chineza, insa nu stii ce inseamna fraza respectiva.

La ce mai invatam legea a doua a termodinamicii sau principiul vaselor comunicante daca oricum ar mai trebui sa mai invatam o gramada de alte chestii ca sa intelegem cu adevarat cu ce se mananca teoriile astea?
Sau la chimie, invatam formule, h2so4, acid sulfuric; bravooo, nota 10. Pai asta e ca o fraza in japoneza din care nu intelegi niciun cuvant. Vreau sa imi fac un cilindru de tabla cu diametrul de 10 cm. Cati cm de tabla trebuie sa cumpar de la depozit? Pai avand in vedere ca raza cilindrului ar fi de 5cm, folosesc 2pi*r. Aaaa, pai stai, ce treaba am eu cu tabla? Nu sunt obligat sa stiu despre cazane, cilindri si alte ciudatenii! Pai pe logica asta, nici algebra nu intelegem, nici fizica, nici chimie, nici economie, nici geopolitica, nimic. :P

#304
AlexEn

AlexEn

    Spoiled brat

  • Grup: Moderators
  • Posts: 21,988
  • Înscris: 18.12.2007

View PostCristi_E, on 21 mai 2022 - 15:26, said:

Exemplul meu este de o ingeniozitate divină

Spune-le si lor, sa isi recalibreze testele. Sigur asta asteptau.

Acum te-ai prins si tu ca scoala romaneasca pune accent pe memorare si mai deloc pe aplicabilitate practica a notiunilor turnate cu palnia in capul elevului?

View PostCyanid3, on 21 mai 2022 - 14:06, said:

Deci, in concluzie, analfabet functional e cel care stie literele, dar nu intelege cuvintele ...

La asta ma refeream.
Ca sa intelegi un cuvant trebuie sa ti-l explice cineva sau ceva, sau sa te intalnesti cu respectivul termen intr-o situatie practica. Ca nu s-a nascut nimeni invatat.
Iar definitia pe care te chinui sa o redai tu este doar o reformulare mai slaba a definitiei date deja de cateva ori pe topic.

#305
Cristi_E

Cristi_E

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,040
  • Înscris: 31.03.2015

View PostAlexEn, on 21 mai 2022 - 15:38, said:

Spune-le si lor, sa isi recalibreze testele. Sigur asta asteptau.

Mi-ar plăcea sa avem si noi textele alea cu care au fost testati elevii ăia de nici sa socoteasca nu stiau. Vorba colegului Edi, fițe, chestii inventate din plictiseala, care nu descriu nimic exact in realitate. Elevii ăia asa zisi analfabeti functional, sunt de fapt niste pierde vara, niste chiulangii, niste obraznici care stau pe facebook in timpul orelor, atunci cand mai dau pe la clasă.

#306
Cyanid3

Cyanid3

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 818
  • Înscris: 03.05.2022
https://forum.softpe...icat-ortotopic/

Uitati exemple de analfabetism functional.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate