Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...

Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...
 Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...

joc idem Half Life gratis

PC game stream catre Nvidia Shiel...
 Pompa de apa HEPU ?!

Vreau o masina electrica de tocat...

Cum ajunge remorca de tir inapoi ...

Alt "Utilizator nou" pe T...
 ULBS INFORMATICA

Index preturi

Boxa membrana tweeter infundata

Am nevoie de poze cu un curcubeu
 

Ce se intampla in caz de hipoglicemie ?!

- - - - -
  • Please log in to reply
19 replies to this topic

#1
MinettoMatoi

MinettoMatoi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,011
  • Înscris: 04.09.2018
Intrebare ptr eventualii diabetici ce sunt pe insulina.
Daca omu baga mai multa insulina ultrarapida din greseala ca greseste la reglarea unitatilor si uita sa manance ca se ia cu altele, coma ar apare in 30 de minute adica cam cand incepe insulina sa-si faca efectul.

Apare brusc dupa 30 de minute, sau lent ? Si daca apare lent, ce se simte pana se instaleaza starea de inconstienta ?
Ca vreau sa stiu in caz de ceva daca se remediaza repede problema, daca mai e timp sa bei cele 15 g de glucoza in apa (ca asa zice medicu ca se face in caz de hipo).
Zicea ca daca se baga din greseala prea multa insulina, nici glucoza nu mai ajuta, cum ca abdosrtia e mai lenta decat caderea glicemiei, dracu stie.

Nu am avut inca hipo pana acum, dar intreb ca idee.
Ce parere aveti ?

#2
ved3neu

ved3neu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 450
  • Înscris: 13.02.2008
De la min 6 incepe sa vorbeasca doamna doctor Mihaela Vlaiculescu(unul din cei mai buni medici pe diabet din tara) despre Hipoglicemie.
Aici o sa gasesti efectele hipo, tipurile de hipoglicemie si tratarea corecta atat pentru adulti cat si pentru copii in diferite cazuri si urgente.

https://www.facebook...watch_permalink

#3
Mike1alike

Mike1alike

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,010
  • Înscris: 02.08.2020
În primul rând contează ce insulină faci, ea determină şi durata până la care se poate instala coma. Că ai spus de 30 min., presupun că la tine este vorba de Actrapid sau alternativul produs de altă firmă. Coma nu se instalează în 30 min. după injectarea Actrapid şi dacă nu faci efort fizic în acel timp, poate să nici nu se instaleze deloc. Corpul are mecanism de apărare. Celulele alpha ale pancreasului secretă glucagon în caz de hipoglicemie, iar acesta "comandă" absoția gilcogenului (rezerva de glucoză din muşchi).
Ce se simte sunt simptomele consacrate date pt. hipoglicemie, iar dacă până acum nu ai mai făcut hipoglicemie, vor fi mai puternic resimțite. În timp, corpul se mai adaptează şi nu mai e aşa o problemă, însă trebuie să înveți să te cunoşti şi să ştii când ai hipoglicemie. Cel mai bine este atunci când suspectezi că ai, să faci un test. Simptomele de care ziceam sunt: transpirație, amețeală, vedere dublă, dificultăți intelectuale (poți avea greutăți în a face adunări sau înmulțiri simple în acele momente), tremurături ale mâinilor. Acesta era de fapt testul clasic la început, mai ales că nu existau glucometre şi teste, să ții palma mâinii ridicată orizontal la nivelul pieptului. Dacă o poți ține fix nu ai hipoglicemie, dacă în schimb tremură palma, degetele, ai hipoglicemie.
De luat glucoză... sper că doar te-ai exprimat greşit şi te referi de fapt că iei apă cu zahăr. Sper că nu ți-a spus nici un medic că trebuie să iei oral "glucoză" cu apă. "Glucoza" este o moleculă diferită de zaharoză şi se absoarbe mai greu. La hipiglicemie se administrează glucoza numai injectată intravenos. La fel şi fructoza, se absoarbe mai greu decât zaharoza şi nu se recomandă a se lua la hipoglicemie, adică eviți să iei fructe sau miere de albine când ai hipoglicemie.
Atenție că e o reacție foarte răspândită ca de multe ori persoanele care au hipoglicemie să fie convinse că se simt foarte bine şi nu au hipoglicemie şi să refuze zahărul oferit de cei de lângă ei sau să refuze să îşi măsoare glicemia. Trebuie să te educi să accepți ajutorul dat de cei care ştiu ce problemă ai.
Iar zisele că la injectarea unei doze prea mari de insulină nici glucoza nu te ajută sunt poveşti foarte proaste. Trebuie însă să ai întotdeauna mare grijă. Eu la prima comă m-am trezit în spitalul de copii (aveam 14 ani) după ce mi s-a administrat glucoză şi din altă comă puternică (după care mi-am revenit cu amintiri de out-of-body experience) mi-am revenit după ce cei din jur mi-au băgat zahăr în gură.

Edited by Mike1alike, 12 May 2022 - 22:11.


#4
Ninja

Ninja

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,355
  • Înscris: 07.12.2002
Glucoza se absoarbe mai “repede” decit zaharoza. De fapt, zaharoza nu se absoarbe…

#5
Mike1alike

Mike1alike

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,010
  • Înscris: 02.08.2020
Da, am făcut eu o greşeală de exprimare (cred că aveam hipoglicemie)...
Voiam să spun că glucoza din zahăr este forma cea mai recomandată a se lua oral. Şi că glucoza medicală, cea care se administrează intravenos, nu se recomandă a fi luată oral la hipoglicemii.

Edited by Mike1alike, 12 May 2022 - 23:12.


#6
Ninja

Ninja

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,355
  • Înscris: 07.12.2002

Mike1alike said:

1652389800[/url]' post='29043989']
Şi că glucoza medicală, cea care se administrează intravenos, nu se recomandă a fi luată oral la hipoglicemii.
Ba da…
Mai ia repede un hap de zahar sau glucoza si o sa vezi ca iti amintestiPosted Image

Edited by Ninja, 12 May 2022 - 23:22.


#7
Mike1alike

Mike1alike

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,010
  • Înscris: 02.08.2020
Nope. Nu se recomandă deloc. Nu ştiu exact ce e în acele fiole numite "glucoză" (ce formă chimică de glucoză), însă medicul meu diabetic mi-a spus sub nici o formă să nu iau aşa ceva la hipoglicemie. Am avut discuția când i-am spus că vreau să înlocuiesc glucagonul injectabil pe care îl aveam pentru urgențe (pt. că are o perioadă scurtă de valabilitate, cca 1 an) şi i-am spus că vreau să îmi iau fiole cu glucoză şi să le desfac să le beau la nevoie. Şi mi-a spus să nu fac aşa ceva, că durata de absorție a acelei glucoze e mult mai mare dacă e luată oral.
Din fericire nu am mai avut hipoglicemii puternice să fie nevoie să iau glucoză (că o cumpărasem deja), de "funcționat" şi eu sunt sigur că şi-ar fi făcut treaba, adică te scoate din hipoglicemie dacă o înghiți.
M-am întrebat şi eu însă de ce a spus medicul aşa. Nu mi-a explicat în clar de ce, țin minte însă că a menționat cuvântul "moleculă". Acum... ori nu e chiar glucoză în acele fiole, poate e maltoză (2 molecule de glucoză), ori forma în care e chiar se absoarbe mai greu. Cert este că medicul ştia despre ce vorbeşte şi nu mi-a lăsat nici o clipă impresia că spune prostii. Acum ştii cum e totuşi, de multe ori se întâmplă ca teoria să nu se pupe cu practica...

Edited by Mike1alike, 13 May 2022 - 00:15.


#8
Ninja

Ninja

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,355
  • Înscris: 07.12.2002
Ma rog, nu stim ce medic e ala, cert e ca glucoza sau zahar oral se recomanda la hipoglicemie. Glucagonul injectabil e doar in cazuri de hipoglicemie severa, adica cind se ajunge la spital.

Ma indoiesc ca stie ce e aia o “molecula”, darmite cum se absoarbe glucoza,  e e GLUT 2 sau GLUT 4, etc.

Edited by Ninja, 13 May 2022 - 08:04.


#9
andbozo

andbozo

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,311
  • Înscris: 25.06.2006
Banuiesc ca sunteti proaspat diagnosticat si de aici teama.  
Hipoglicemia se simte de obicei din timp si se poate interveni din timp cu carbohidrati. Oricare ar fi ei...eu profit ca sa mananc dulciuri, dar nu e cel mai corect asa.
Recomand sa folositi un senzor de monitorizare a glicemiei. Este disponibil prin casa de asigurari de sanatate, chiar daca procedeul de obtinere e putin greoi. Ajuta mult la intelegerea fenomenului diabet. Eu folosesc Dexcom G6 cumparat, dar si cei oferiti de CAS sunt destul de ok. Detalii despre obtinere aici: https://www.diabetza...oC2jiW0O0_ed1pI
Alte surse de informare pe care le recomand sunt: Ines Nerina pe Youtube, grupul de facebook: Noi si diabetul(tip 1).

Referitor la hipoglicemii, am avut o singura experienta problematica, in urma cu vreo 10 ani.  Eram spre sfarsitul perioadei de remisie, foloseam o insulina relativ slaba si probabil produceam inca insulina. Mancasem ceva dubios si aveam o stare generala proasta in ziua aceea, asa ca nu am simtit in mod clar senzatia de hipoglicemie. Eram la magazin, am ajuns la casa sa platesc, nu am mai vazut, doar o auzeam pe vanzatoare care ma intreba daca sunt bine si m-am prabusit peste barierele alea. M-am trezit jos, intre rafturi, am cerut suc cu zahar si mi-am revenit dupa cateva minute cat sa pot merge acasa.

#10
Mike1alike

Mike1alike

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,010
  • Înscris: 02.08.2020
OP, tu ce insulină faci şi câte unități?
Topicul acesta şi întrebările puse în el m-au făcut să îmi amintesc de un vechi coleg de suferință şi isprava sa. Isprava unui copil rebel. Rebel... mă rog, în mintea lui. Autodestructiv dacă e să alegem un termen mai descriptiv. Din păcate, ultima dată când am auzit despre el ceva, Ciprian U. se numeşte, nu au fost lucruri bune, avea probleme dezvoltate din cauza diabetului total dezechilibrat de-a lungul mai multor ani.
Isprava lui a făcut-o pe când avea 15-16 ani şi diabetul debutase în urmă cu vreo 4-5 ani. El era foarte supărat pe părinții să despre care simțea că nu au făcut tot ce puteau să facă pentru ca lui să îi fie bine. Banii nu erau o problemă pentru ei şi mai avea un frate şi o soră, el fiind cel mai mic dintre ei, parcă.
Şi într-o zi, după ce s-a certat cu părinții săi, om hotărât, şi-a injectat nici mai mult nici mai puțin decât 1 cartuş şi jumătate de Actrapid. Cartuşele pe vremea aceea erau de 1.5 ml, adică 150 unități de insulină, însă doza pe care şi-a făcut-o a fost de mărimea necesaruluinlui de insulină pentru vreo săptămână. Cred că avea la acea vreme greutatea de cel mult 60 kg.
După ce şi-a făcut, când a început să aibă hipoglicemie i-a spus mamei lui ce a făcut. Ea a stat lângă el până a trecut efectul, cu borcanul cu zahăr pe care l-a reumplut de câteva ori.
În comă nu a intrat, însă nici nu a prea ştiut pe ce lume se află. A zis că a avut hipoglicemie o zi întreagă, timp în care mama lui îi tot dădea zahăr când putea să înghită.

Edited by Mike1alike, 13 May 2022 - 09:52.


#11
MinettoMatoi

MinettoMatoi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,011
  • Înscris: 04.09.2018

View Postved3neu, on 12 mai 2022 - 21:58, said:

De la min 6 incepe sa vorbeasca doamna doctor Mihaela Vlaiculescu(unul din cei mai buni medici pe diabet din tara) despre Hipoglicemie.
Aici o sa gasesti efectele hipo, tipurile de hipoglicemie si tratarea corecta atat pentru adulti cat si pentru copii in diferite cazuri si urgente.

https://www.facebook...watch_permalink
Doamna doctor nu spune ce am intrebat eu, eu am intrebat ceva particular, nu general.

#12
MinettoMatoi

MinettoMatoi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,011
  • Înscris: 04.09.2018

View PostMike1alike, on 12 mai 2022 - 22:07, said:

În primul rând contează ce insulină faci, ea determină şi durata până la care se poate instala coma. Că ai spus de 30 min., presupun că la tine este vorba de Actrapid sau alternativul produs de altă firmă. Coma nu se instalează în 30 min. după injectarea Actrapid şi dacă nu faci efort fizic în acel timp, poate să nici nu se instaleze deloc. Corpul are mecanism de apărare. Celulele alpha ale pancreasului secretă glucagon în caz de hipoglicemie, iar acesta "comandă" absoția gilcogenului (rezerva de glucoză din muşchi).
Ce se simte sunt simptomele consacrate date pt. hipoglicemie, iar dacă până acum nu ai mai făcut hipoglicemie, vor fi mai puternic resimțite. În timp, corpul se mai adaptează şi nu mai e aşa o problemă, însă trebuie să înveți să te cunoşti şi să ştii când ai hipoglicemie. Cel mai bine este atunci când suspectezi că ai, să faci un test. Simptomele de care ziceam sunt: transpirație, amețeală, vedere dublă, dificultăți intelectuale (poți avea greutăți în a face adunări sau înmulțiri simple în acele momente), tremurături ale mâinilor. Acesta era de fapt testul clasic la început, mai ales că nu existau glucometre şi teste, să ții palma mâinii ridicată orizontal la nivelul pieptului. Dacă o poți ține fix nu ai hipoglicemie, dacă în schimb tremură palma, degetele, ai hipoglicemie.
De luat glucoză... sper că doar te-ai exprimat greşit şi te referi de fapt că iei apă cu zahăr. Sper că nu ți-a spus nici un medic că trebuie să iei oral "glucoză" cu apă. "Glucoza" este o moleculă diferită de zaharoză şi se absoarbe mai greu. La hipiglicemie se administrează glucoza numai injectată intravenos. La fel şi fructoza, se absoarbe mai greu decât zaharoza şi nu se recomandă a se lua la hipoglicemie, adică eviți să iei fructe sau miere de albine când ai hipoglicemie.
Atenție că e o reacție foarte răspândită ca de multe ori persoanele care au hipoglicemie să fie convinse că se simt foarte bine şi nu au hipoglicemie şi să refuze zahărul oferit de cei de lângă ei sau să refuze să îşi măsoare glicemia. Trebuie să te educi să accepți ajutorul dat de cei care ştiu ce problemă ai.
Iar zisele că la injectarea unei doze prea mari de insulină nici glucoza nu te ajută sunt poveşti foarte proaste. Trebuie însă să ai întotdeauna mare grijă. Eu la prima comă m-am trezit în spitalul de copii (aveam 14 ani) după ce mi s-a administrat glucoză şi din altă comă puternică (după care mi-am revenit cu amintiri de out-of-body experience) mi-am revenit după ce cei din jur mi-au băgat zahăr în gură.
Doctora Petrache de pe youtube a zis ca in caz de hipo aplicam regula 15 + 15, adica 15 g de glucoza dizolvata in apa, iar dupa 15 min luam glicemia, daca nu a urcat, luam iara 15 g de glucoza cu apa, mie mi s-a zis ca glucoza se absoarbe cel mai rapid ptr ca nu are nevoie de digestie, mai multi medici mi-au zis, de aia se si face testul de toleranta la glucoza cu glucoza si nu cu zahar.
Plus ca si pe whatsapp mi-a zis, am mesajele.

Iau Novorapid cam de o luna doar la mesele incarcate cu carbo. Desi valorile erau bunicele si fara, mi-a dat ptr protectia pancreasului, ca eu nu tin regim si mananc de toate, si prajituri si ce vreau, dar in limita kcal arse pe zi ca sa raman slab (la 1,7 m am cam 65 Kg). Si a zis ca daca mai continui asa, se va strica ca-l fortam, asa cum s-a tot stricat pana acuma.
Ideea lui era sa ma aduca aproape de o viata oricarui om, nu sa ma izoleze intr-o alta lume, adica la mese, adica sa mananc orice in limita calorica, e o abordare mai moderna dar si riscanta, plus ca i-am zis si eu ca nu pot tine regim din cauze de personalitate si altele (daca nici sa mananc n-am voie atunci...m-ar incuraja sa ma duc dracu, i-am si zis, a inteles, ca am si alte probleme, si asta ar pune capac).
Si a zis ca valorile alea bune sa le facem noi si sa bagam pancreasul in repaos, iar la mesele slabe nu bagam, ca de multe ori mananc slab glucidic (de aia ma si mentin in greutate), ca sa lucre si el, sa nu se leneveasca.
Bag in functie de cat mananc, daca mananc dulciuri de 300 de carbo bagam 25-30 de unitati.
De ex alaltaieri am mancat 750 g de tarte cu fructe, am avut cam 350 de carbo, am bagat 30 de unitati.
Daca mananc de 170 carbo, bagam 15 unitati.
Am o medie carbo pe zi de cam 250 g, chiar daca odata am 450, a doua zi am putin, alternez.

Pana acuma nu am avut nici un hipo, alaltaieri medicu a zis ca din cauza ca ficatul lucreaza exemplar si baga glucoza si nu lasa sa cada prea tare glicemia. Insa medicii nu dau, ptr ca la majoritatea e risc mare de hipo, si prefera sa-i lase sa-si faca pancreasu praf, si apoi sa ii puna pe 4 injectii pe zi, al meu prefera sa bagam doar una si sa raman asa, sa nu mai progreseze boala sau doar extrem de lent.
Valorile sunt foarte bune, bine cam erau si inainte dar mai proaste putin. Bazala e in jur de 110, trebuie sa fie sub 120 dupa cum mi-a zis.
Si pancreasu intra in repaos in mare parte, ptr ca glicemia fiind mai mica, corpu stie si pancreasu nu prea mai da insulina.
Si asta o sa vedem si la lab, bagam 75 g glucoza, bagam insulina, si la o ora vedem peptidul C cat e. Fara insulina era cam 8 si glicemia 248.
Va trebui sa fie glicemia f buna adica sub 155 sau 170 la o ora, si peptidul aproape de zero daca intra in repaos.

Copilu ala era taimpit, nu te joci cu insulina, ca banui ca era instruit deja de ce si cum. Daca tot ai facut-o de ce mai zici ? Deci alta prostie, ori o faci si gata, ori ce ? Ne jucam ?
Iar aia care sunt convinsi ca nu au hipo, sunt beti ? Ca daca ai, simti naiba ! Ca altfel nu ti se da zahar, deci se vede, si daca se vede, se si simte. Si nu pricep de ce refuza sa-si ia glicemia, doamne cata lume ciudata.

#13
Mike1alike

Mike1alike

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,010
  • Înscris: 02.08.2020
Copilul ăla era copil în anii '90, atunci a făcut ceea ce am scris mai sus, între timp, din păcate nu s-a făcut mai bine, ba din contră.

View PostMinettoMatoi, on 13 mai 2022 - 13:51, said:

Iar aia care sunt convinsi ca nu au hipo, sunt beti ? Ca daca ai, simti naiba ! Ca altfel nu ti se da zahar, deci se vede, si daca se vede, se si simte. Si nu pricep de ce refuza sa-si ia glicemia, doamne cata lume ciudata.
Nu e nimeni ciudat în cazul ăsta, pur şi simplu acelea erau efectele. O să poți să vezi şi tu cum te simți, după ce faci hipoglicemie.
Şi oricum, acele reacții erau mai mult în trecut şi cauzate de insulina Actrapid, aceea era "insulina rapidă" însă hipoglicemiile cauzate de ea erau groaznice. Novorapidul a apărut în 2001 parcă. După ce a apărut Novorapid, eu mă tot întrebam de ce se mai foloseşte Actrapid, că multă vreme, am văzut la Centrul de diabet că mulți pacienți primeau încă tot Actrapid. Poate în prezent nu mai e aşa, dacă ție medicul îți dă Novorapid e foarte bine pe de o parte. Pe de altă parte e foarte rău pentru că tu nu ai diabet, conform valorilor glicemice cu care te-a îngrijorat medicul când ți-a spus că ai avea diabet.
Că ai întrebat dacă sunt beți... E foarte bună întrebarea, exact aşa te simți la hipoglicemie, de parcă eşti beat. Mie chiar mi-a spus cineva odată, când am avut o hipoglicemie, după ce am luat zahăr şi mi-am revenit, se uita foarte mirată la mine şi mi-a zis: "aşa te-ai simțit din cauza diabetului? eu am fost sigură că eşti beat". Şi se tot uita mirată cum de mi-a trecut "beția" aşa instant.
Iar exercițiul acela de a observa reacțiile altor diabetici, mie mi-a fost folositor. Ceilalți diabetici erau alți copii, eram în spitalul de la Buziaş. Până să văd reacțiile, mi se reproşase şi mie de mai multe ori că am avut hipoglicemie şi nu am vrut să iau zahăr, dar nu credeam că am făcut aşa ceva. După aceea, am văzut că e un fenomen real şi mi s-a mai întâmplat mult mai rar, am făcut eforturi de a primi ajutorul, chiar dacă am hipoglicemie şi sunt sigur că nu am nimic şi nu am nevoie de ajutor şi dacă aş lua zahăr fac hiperglicemie. De fapt, din conflictul ăsta cred că se nasc acele reacții. Când faci diabet ți se spune apăsat "nu ai voie să mai mănânci zahăr de acum înainte". După ce treci de şocul debutului bolii, descoperi că lucrurile nu stau tocmai aşa, însă acel prim mesaj rămâne imprimat undeva.

#14
MinettoMatoi

MinettoMatoi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,011
  • Înscris: 04.09.2018
Asa mi-a dat Novorapid, daca dadea Actrapid nu stiu cum era, pai nu e si Actrrapidul insulina ultrarapida ca si Novo ? De ce e dif intre ele ?!
Eu am diabet, am facut testul de toleranta la Glucoza de doua ori, odata in noiembrie 2021 si in feb 2022 deci la 3 luni dupa, la o ora a iesit 229 respectiv 248, asa ca intru la criteriul ala "in orice moment al zilei indiferent de timpul trecut de la masa si oricat de copioasa e masa, daca sari de 199 e diabet", si pe baza asta mi s-a pus diagnosticul de patru medici. Adica daca orice glicemia la test sare de 199 e diabet, bazal, 30, 60 sau 120 de minute.
Prima data a iesit doar la o ora peste 199, a doua oara a iesit si la 30 minute 205, deci peste 199.
Alti doi medici au zis ca am prediabet, au ignorat criteriul ala si au zis ca la test nu se ia la 30 si 60 de minute, si ca la 2 ore daca e intre 140 si 200 e prediabet.
Prima data a iesit 170, a doua oara 154 la doua ore, deci peste 140.
Dar dreptate au cei patru, ca respecta criteriul ala, am cerut eu recoltare la 30 si 60 min, ca multi doctori nu dau sa faci si asa, deci nu afli daca indeplinesti acel criteriu sau nu.
A fost protocolul si cu 30 si 60 min dar s-a scos, de ce, nu stiu, noroc ca am cerut eu si la 30 si la 60.
Glicata e 5,24 (nu stiu de ce e sub 5,7 adica de om sanatos cand eu am diabet deja).

Norocul e ca daca au prins glicemii peste 200 si sunt la diabet, beneficiez de gratuitate, altfel real aveam diabet, ei nu stiau daca nu luam la 30 si 60 min, si cu predz, nu beneficiezi de nimic, si nu beneficiai decat cand bazala sarea de 125 sau la 2 ore de la glucoza era peste 199, deci poate peste ani.

Stau pe trat cu 2000 mg Metformin/zi, bazal am in jur de 110, tinta e sa fie sub 120 dupa cum a zis la mine, iar dupa mese am intre 107 si 162 de multe ori, la 1 si 2 ore, tinta e sa fie sub 160 in orice moment dupa mese. Mai sare si la 230 la 2 ore de la masa, dar f rar.
Valorile-s bune inca, dar dat fiind ca nu tin regim medicu a zis ca sa protejam pancreasu ca sa nu mai avanseze boala cum a fost pana acum, sau f lent, asa ca a facut ce putini fac, sa dea insulina la mesele dure sa nu fortam.
Ca astia...te lasa pana faci ala praf, si dupa aia te pune pe 4 injectii pe zi, in loc de una si nu zilnic daca nu mananci mult.
Mai dau si stimulatori de secretie insulina ca sa iti faca ala praf si mai repede chiar daca pe moment valorile sunt bune.

Cu hipo am inteles, deci zici ca esti beat, nasolie, iar aia cu "nu ai voie sa mananci zahar", nu stiu ce sa imprima, ca mie s-a zis de catre unii medici (si de aia n-am fost multumit de ei) ca nu e voie si pe mine ma doare in basca, nu s-a imprimat nimic, dar s-o imprima la altii.
Dar de ce trebe sa ti regim daca bagi insulina ?! E corect ce terapia dinamica e f periculoasa, dar aia e, nu risti nu castigi. Asa ca poate pe toti ii baga pe regim si doze fixe de insulina cred.
Crede-ma...cand intru la cofetarie si vad bunaciunile alea de prajituri, as baga si o cisterna de insulina doar sa mananc, zau asa, poti sa ma consideri cum vrei, dar asta e.
Sau cartofi prajiti, sau cozonac, snickers, ce naiba.
Si daca mor, nu-mi pare rau, dar macar mor fericit, ca si asa sa tin regim dur, ce viata mai e, dar noroc ca am gasit medici intelegatori.
Dar mananc in limita kcal si nu ma ingras.

Stii ce am observat ? Ca 98 % din oameni fug de insulina ca de dracu ! Nu am inteles de ce, unii fug si daca e nevoie. Mie nu mi se pare aiurea. Ca daca le dai timpuriu ptr protectie nici atata nu vor, dar ei tin regimu majoritatea.

Tu cum ? Tii regim ? Ce DZ ai si de cand ?

#15
Mike1alike

Mike1alike

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,010
  • Înscris: 02.08.2020

View PostMinettoMatoi, on 14 mai 2022 - 02:08, said:

Glicata e 5,24 (nu stiu de ce e sub 5,7 adica de om sanatos cand eu am diabet deja).
Pentru că tu NU AI DIABET. Iar Metforminul, în timp distruge rinichii. Când vei avea probleme însă, tu îl vei aprecia foarte mult pe medicul tău şi vei zice că te-a salvat de diabet şi uite ce rău e totuşi diabetul, că ți-a distrus rinichii. În trealitate, tu cu medicul tău ți distrugi.
Am mai auzit de astfel de medici. Chiar verişoara mea a venit odată la mine distrusă mental, cu fiul ei, că medicul de familie i-a spus că are diabet. I-am măsurat glicemia, era foarte bună, i-am spus că nu are. Am mai discutat, ce i-a mai zis doctorița de familie şi am descoperit din ce a zis, că doctorița aia e dementă. Avea o schemă de aruncat cu diagnostice aiurea, acum era pe "diabet", nu lucra singură, aveam de vânzare pentru bieții pacienți şi un medicament minune, pe care desigur, nu îl găseşti în farmacii.
Nu s-a mai dus la ea şi nici nu a căutat tratament pt diabet pt copil la alți medici. Copilul avea atunci 7 ani, acum are 20 şi e foarte bine, medical.
Iar faza asta cu pusul unui diagnostic care nu există... am văzut-o chiar la Centrul de diabet din Timişoara. Ei sunt puşi pe scheme, medicii. Îi doare în bască de pacienți. M-a chemat o doctoriță odată, ea fiind medic bun, ne ştim de foarte mulți ani, de aceea e extraordinar de grav ce face, că o face în cunoştință de cauză. M-a chemat deci în cabinet, să îi explic unui "pacient" exact ca tine că tratamentul cu insulină nu e deloc rău. Eu eram exemplul de bune practici, el "diabetic tip 2" exact ca tine, inventat şi voia să îi bage şi insulină. Am discutat eu, i-am spus că nu e deloc uşor şi că o doză prea mare, corelată cu alte mici detalii poate provoca moartea, pentru că asta aşa este şi că va trebui să aibă mare grijă mereu. Doctorița, să-l calmeze, îi explică faptul că la el nu e chiar aşa, că doza lui pe care vrea să i-o introducă este de numai 4 unități de insulină bazală pe zi, rapidă nu îi bagă. Adică apă de ploaie. 4 unități poate face orice om şi nu are nimic, ea vrea să îl facă pe acel om să figureze că e "diabetic sub tratament cu insulină". Efectul însă, asupra unui om căruia medicul îi spune că are o boală pe care nu o are... de neprețuit! Nocebo se numeşte, e inversul lui Placebo. Tu eşti un subiect pe care se testează.
La aceeaşi doctoriță, altă dată, un pacient (era şi el doctor) a primit o rețetă cu o cantitate imensă de insulină. Şi tot nu era mulțumit, insista să îi scrie mai multă. Doctorița îi explica mai mult nu se poate, nu o lasă sistemul, oricum dozele pe care le-a scris pt acea rețetă sunt doze de cal, ala e maximul.
Acelaşi centru de diabet, aceeaşi doctoriță, în urmă cu câțiva ani îmi spune că nu vor mai fi penuri pt insulină, dacă îmi va trebui alt pen, de la centru nu voi mai primi. Acelaşi lucru l-a spus tutoror pacienților şi toți ştiau că gata cu penurile şi alternativa... nu ştiu care e, probabil acele penuri de plastic de unică folosință, preumplute. Deşi pe piață mai există insulina la cartuşe, pentru care ai nevoie de pen.
La vremea aceea aveam penul de vreo 15 ani, nu plănuiam să îl schimb, nu era o problemă pentru mine atunci, însă am simțit foarte ciudat cum a formulat chestiunea, mai ales că eu nu am întrebat nimic despre penuri. Anul trecut, mi-a trebuit un nou pen. Oficial, la centrul de diabet, acelaşi răspuns. Am contactat firma NOVO din Bucureşti, m-au pus în legătură cu omul lor care se ocupă de penuri şi aceasta mi-a spus că ei dau în continuare penuri prin centrele de diabet oricărui diabetic şi pentru a da e nevoie de un referat întocmit de medicul curant de la centru. Şi ei au reprezentant zonal pt fie are centru, cu el să ia medicul legătura că trebuie să îl cunoască.
Şi până la urmă am primit un nou pen, după ce am spus la centru ce mi-au spus oamenii lui NOVO şi cum să facă. Însă concluzia e că se întâmplă şi lucruri ciudate şi nu rezolvăm absolut nimic dacă atunci când le vedem le catalogăm "teoria conspirației".

Trebuie să înțelegi în primul rând că omul nu e robot. Cifrele acestea standardizate pentru cum ar trebui să fie anumiți parametri măsurați, sunt pur orientative. Şi poți să faci şi tu un lucru simu, să te convingi că ce spun medicii şi ce e în realitate, diferă când e vorba de numere. Măsoară-ți temperatura corpului într-o zi, în fiecare oră şi noteaz-o. Şi ai să vezi că sunt diferențe mari la corpul tău, de-a lungul unei zile. Medicii spuneau însă că 37 este temperatura normală, atât trebuie să fie mereu. Acum au apărut şi aparate de măsură mai performante şi au apărut şi discuțiile asupra consacratului 37. Nu mai e 37.
Testele şi valorile pe care spui tu că le-ai făcut... prea le iei mecanic. Îți amintesc că omul nu e robot. Iar 199 e mai mult decât egal cu 205 în cazul acesta. Mai verifică şi tu un lucru, bănuiesc că ai glucometru. Data viitoare când îți măsori glicemia, măsoar-o de 2 sau chiar de 3 ori. Fă 3 teste unul după altul. Te asigur că nu vei obține exact acelaşi număr la toate, ci 3 numere diferite.

Actrapidul nu este o insulină rapidă propiu-zis. Era însă la vremea la care nu se descoperise Novorapidul. Actrapid abia începe să intre în acțiune după 30 min. de la injectare şi are vârful de acțiune după 3 ore. De aceea s-a introdus regimul la diabetici, pt că aceasta era cea mai rapidă insulină. În prezent însă, Novorapid este insulină biosintetic umană. Nu poate fi vorba de regim alimentar mai mult decât la orice alt om, nediabetic. Dar din obişnuință se iasă greu, plus că scrie în cărți că trebuie regim, iar unor medici... nu ar trebui să li se permită să fie medici.
Pe vremea Actrapidului, mâncam 6 mese pe zi obligatoriu. Mesele principale şi după 3 ore, când insulina avea vârful de acțiune, mâncam o gustare, altfel făceam hipoglicemie şi erau urâte tare.

Eu am diabet de tip 1 din 1996. Şi faptul că boala care e denumită diabet tip 2 a dost denumiă "diabet" eo foarte mare greşeală şi face un mare deserviciu diabeticilor (tip 1). Pentru că nu mai sunt priviți cu atenția necesară când au hipoglicemie şi unii au şi murit din hipoglicemii pentru că cei de lângă ei nu ştiau că trebuie să le dea de urgență zahăr.
Şi sunt boli diferite, singurul lucru în comun e o glicemie crescută, dar şi acolo e o diferență uriaşă, la diabetul de tip 2 creşterea e limitată, nu creşte mai mult de 300 şi ceva. La un diabetic pancreasul nu îi mai produce insulină. La diabetul de tip 2 problema este în metabolizarea substanțelor, însă insulina se produce.
Diabeticii tip 2 au cu toții obezitate. Nu există diabetic tip 2 care să nu fie obez. Există în schimb obezibcare nu au fost diagnosticați dar au diabet tip 2 şi îl duc aşa 10-20-30 de ani.
La mine când a debutat boala, corpul nu se mai putea hrăni. Aveam 14 ani şi pentru a nu muri, corpul a început să consume grăsimea din organism, rezultând cetoacidoza, respirația îmi mirosea a acetonă. Am slăbit foarte mult în 2 săptămâni, arătam ca un schelet, la față mi se vedeau oasele, pomeții acoperiți numai de piele. La internare aveam 32 kg, glicemica peste 800, hemoglobina glicozilată 12. După 2 săptămâni am avut 54 kg.

Insulina are un efect foarte bun şi la persoanele nediabetice. Sunt sportivi care se "dopează" cu ea pentru că dă o dezinhibiție şi nu poate fi detectată.
Deci poți continua să foloseşti însă trebuie să îți fie clar că nu eşti diabetic. Şi mâncarea are un gust mai bun. Odată i-am făcut o doză unui coleg, să vadă cum se simte hipoglicemia. A intrat în starea de beatitudine şi îi era sete. A băut apă şi a început să ne descrie ce bună e apa, parcă e din cel mai pur izvor. Soția lui îl privea şi nu îi venea să creadă, pentru că îi dăduse apă de chiuvetă.
Îți recomand să testezi şi tu hipoglicemia dacă continui să faci insulină. Îți faci 15 unități, maxim 20, înainte de masă. Şi nu mănânci, aştepți. Şi vei afla răspunsul la întrebările din primul topic. În 30 de minute ar trebui să simți hipoglicemia. După 30 min de la injectare să începi să mănânci. Dacă te simți rău tare, să mănânci direct zahăr sau să beibapă cu zahăr.

#16
MinettoMatoi

MinettoMatoi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,011
  • Înscris: 04.09.2018
Inainte de toate iti zic ca ma bucur ca te-am intalnit.

Eu iti multumesc de incurajare, si trist ce fac doctorii aia de care mi-ai zis ! Trist rau, nu ma asteptam la ce ai spus.
Pacat ca la 14 ani ai facut boala, ciudat ca in 14 zile ai luat 22 de kile, adica ai avut un surplus caloric de 11000 kCal pe zi !!! Cum mane ?
Adica ai mancat cam 13300 kcal/zi alea 14 zile ?! Sau retineai f multa apa ?

Dar eu am diabet, pentru ca patru medici au pus acest diagnostic, insa nu asta e problema, problema este ca testul de toleranta la glucoza a aratat asta destul de brutal, acum 15 ani a iesit asa:
Bazal - 111 (sarise limita de 105 la sanador, dar am zis ca nu e problema).
30 minute - 155
60 min -      110 sub 170 (la regina maria asta e limita, desi un medic a zis ca e 155)
120 min -      88 (sub 140)

Deci brici ! Dupa aia pe ce a trecut timpul glicemiile s-au alterat ! La o ora era 159 in 2009, 187 in 2012, in 2016 161 si acuma 229 si respectiv 248 la trei luni distanta, deci peste 199 si intru la aia cu in orice moment al zilei.
Ca sa nu mai zic ca la 2 ore era 170 si respectiv 154, iarna asta deci peste 140, si daca nu luai la o ora, prediabet tot aveam, aveam glicemie bazala modificata (120 si respectiv 114) deci peste 99, si toleranta alterata la glucoza. Lucru care inainte nu era acum n ani.
Cica nu glicozilata e neaparat buna ptr diagnostic, ci testul de toleranta, si asa e in toata lumea, si in Germania e la fel.
Mama are diabet tip 2, e clar ca s-a mostenit, are glicata 6,11, si dupa glicata ar avea prediabet, are diabet serios omule, daca mananca juma de gogoasa adica cam 50 g, sare la 220 si la o ora si la doua, si la trei e 194, deci mare. Cu regim ca la carte tot are la o ora si 195, dar la doua e f buna sub 140.
Iar la testul de glucoza avea 350 si la o ora si la doua ! Bazala e buna, in jur de 115.

Deci sa nu ne mai amagim totusi. Am repetat testul de 2 ori la 3 luni ca sa fim siguri.
Daca iau glicemia de mai multe ori, inainte normal ca obtineam valori diferite, dar toate in limita ! Si bazal, si la o ora si la doua de la mese.
Si daca mancam diferit dar cu acelasi nr de HC, si daca mancam exact la fel, la 1 si 2 ore aveam valori diferite dar in limite.
In nici un caz nu sarea de limita vreodata.
Aia care nu au diabet si medicii de care ziceai, au zis ca au, e altceva, aia nu picasera testul de toleranta de doua ori. Precis nici nu le-a facut acest test, care e vital ptr diagnostic, ca poti avea bazala buna si sa pici testul la 30,60 si 120 minute.
Aia aveau bazala buna, glicata buna, n-ar fi picat testul deloc.

Si mama si eu am DZ 2 si suntem slabi, ea la 1,45 m are 50 kile, eu la 1,7 m am 62-67 Kg, desi am avut cicluri de ingrasare inainte, maxim am avut 90 de kile in 2015, am slabit, iar m-am ingrasat la 82, iar am slabit, iar ingrasat la 78, iar slabit, si de un an si o luna am sub 70 deci f bine si am mai slabit stand in casa, dar cu medie calorica mai mica decat ard.
Doctoru a zis ca 80 % sunt supraponderali, dar mai sunt si slabi care fac.
Tu zici ca DZ 2 este cauzat de rez la insulina dar nu de hipoinsulinism, si asa e in majoritatea cazurilor, eu n-am ca mi-am calculat HOMA IR si a dat sub 2 deci f bine.

F ciudat este ca in 2016 aveam insulinemia 58 la o ora si glicemia 144, acuma aveam 55 la 248 si peptidul chiar mai mare ca in primu caz !! Cum pana mea, adica aceiasi cantitate de insulina si glicemia mult mai mare, suna a rezistenta dar eu n-am.

Mersi de informatii privind Actrapidul, Novo mai buna cred. Oricum domeniul diabet ma si pasioneaza mult, ptr mine e o rutina sa iau glicemia, sa calculez kcal, hc, sa bag insulina, s-a pupat cu pasiunea intamplator, nu mi-e greu, nu ma enerveaza.
Interesant experimentul cu colegul, mi-e cam teama sa testez ce-i drept ce ai zis tu cu 15-20 de unitati, da sa vedem.
Daca pica prea tare glicemia, am un borcanas de plastic cu 15 g de glucoza in apa, cica asa se face in caz de hipo, dupa 15 min se ia glicemia, daca e tot mica, se repeta treaba, cica glucoza intra mai rapid in sistem avand IG 100 si nu 70 ca zaharul, dat fiind ca nu are nevoie de digestie.

F tare e ca nu am avut hipo pana acuma de cam o luna, desi bag cate unitati la HC ce are masa, daca am 100 HC bag 8-10 unitati. Merge bine ficatul sa nu lase glicemia sa cada ?! Eu cred ca acolo e spilu.
Valorile-s f bune cu insulina si la dulceata cu paine alba (cea mai agresiva masa pe glicemia), si la 1-2-3-4 ore, etc, la 12 ore bazala e in jur de 110. Bine ca nu e nevoie si de insulina lenta.
Cea mai mica glicemia dupa masa a fost 78 cu insulina, si asta la 4 ore de la masa, dupa aia 83-88-82-95-101-111, deci cand se apropia de bazala, se terminasera HC de metabolizat (50 g/ora cam), si insulina iesise din efect cam dupa 4-5 ore.

Intrebare la tine, de ce in 2009 era f activa aria asta de forum, iar acuma e cam moarta ?! S-a vindecat lumea de diabet si nu stiu e ?

#17
Mike1alike

Mike1alike

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,010
  • Înscris: 02.08.2020
Din detaliile pe care le-ai spus acum, da, pare să fie o formă ușoară de ceva, poate "prediabet" de tip 2 cum spun specialiștii, o rezistență la insulină reiese că ar fi, dn acel test. Acum... dacă te-ar fi monitorizat constant cineva de când te-ai născut, și să compari rezultatele de acum cu rezultatele tale anterioare, ar fi fost o treabă.
Sunt însă lucruri mici care dau modificări, iar corpul e un sistem foarte complex. De cele mai multe ori, nu poți pune un efect pe seama unui singur factor. Răceala de exemplu, cește glicemia. Eu de fiecare dată când am răcit, pt a avea gliceme bună trebuie să cresc destul de mult dozele de rapidă, cu vreo 5-10 unități în plus, la fiecare masă. Dar asta am descoperit în timp. Și am descoperit chiar că în glicemie se resimte cu 2-3 zile înainte să am simtomele de răceală, să știu că sunt răcit. Creșteri bruște de glicemie, adaptez dozele și peste 2 zile "sunt răcit". După ce trece răceala, revin la dozele mai scăzute.
Stressul e un alt factor care face ravagii. Cortisolul este hormonul stresului, adică se seretă în cantități mai mari când ești stresat. Și este... hiperglicemiant, insulino-rezistență. Asta am descoperit tot singur și cu oproblemă mare, pe care am văzut pe alte forumuri că o au și mulți alți diabetici. Cortisolul se secretă ~ ora 5:00 dimineața, iar efectele lui sunt dpă câteva ore, după masa de dimineață. Problema apărută era că mâncând la fel și cu doza normală de insulină, după 2 ore după masa de dimineață glicemia era foarte mare, 250-300. Și ce o cauzează, era întrebarea!? Dimineața la trezire, glicemia foarte bună. Medicul nu m-a ajutat cu nimic. Pe un forum englezesc, o "specialistă în nutriție" dădea niște explicații... aberante. Idetificase vreo 3-4 posibile cauze, una mai aberantă ca cealaltă. Și cea pe care insista cel mai mult era cea mai aberantă și spunea așa: e fenomenul (sau sindromul) "first foot on the floor" sau ceva de genul ăsta. Teoria prezentată era că imediat cum pui dimineața primul picior pe podea, să te dai jos din pat, corpul "simte" că ai nevoie de energie și îți dă un boost de energie și acela e hiperglicemiant. De unde îți dă și câte miligrame sunt... nu cred că o interesa pe specialistă. Eu eram... dar am avut nevoie de energie toată viața și numai acum mi se întâmplă așa. Plus că de multe ori nici nu m-am dat jos din pat, mi-a adus soția sandviciuri și le-am mâncat în pat. Și tot a crescut mult prea mult glicemia.
Cum am spus, am identificat sursa ca fiind stressul și cortisolul și a trecut în scurt timp fenomenul. Atunci și aveam niște evenimente extrem de stresante. Plus că fenomenul în sine era stressant, adică "de ce crește glicemia așa? Cât va continua să crească, tot timpul de acum înainte? Dacă mă adaptez și mă obișnuiesc să fac o doză mai mare de insulină dimineața, apoi fenomenul dispare brusc, la fel cum a apărut și fac hipoglicemie mare din cauza dozei mari de insulină?"...
Deci și la tine sau la orice om, mă aștept ca rezultatele unor teste să fie diferite când le faci după ce medicul ți-a spus "ai diabet" sau "ești suspect de diabet", comparativ cu cum ar ieși când medicul nu îți spune așa înainte să le faci.
Multă sănătate să ai și dacă ești atent și îți calculezi totul, e foarte bine!

View PostMinettoMatoi, on 15 mai 2022 - 01:30, said:

Pacat ca la 14 ani ai facut boala, ciudat ca in 14 zile ai luat 22 de kile, adica ai avut un surplus caloric de 11000 kCal pe zi !!! Cum mane ?
Adica ai mancat cam 13300 kcal/zi alea 14 zile ?! Sau retineai f multa apa ?
...
Intrebare la tine, de ce in 2009 era f activa aria asta de forum, iar acuma e cam moarta ?! S-a vindecat lumea de diabet si nu stiu e ?
Îți dai seama că nu am mâncat 13.000 kcal. Am mâncat normal pentru greutatea pe care trebuia să o am atunci, ~50kg. Eu slăbisem exagerat de mult când am făcut diabet. Până am ajuns la un medic competent, au trecut cel puțin 2 săptămâni, slăbeam în fiecare zi și am ajuns la 32 kg la internare. Apoi, după 2 săptămâni în spital, am revenit la greutatea normală, mâncând normal, fără surplus la aportul caloric.
...
De vindecat nu s-a vindecat...
Probabil nu mai sunt activi oamenii pe arie din cauza naturii umane. Pe de o parte nu și-au mai găsit același interes de a fi la fel de activi. Pe de altă parte, poate i-a durut foarte tare unele lucruri pe care li le-au fi spus unii colegi de pe forum (după cum îi cunosc că sunt capabili să spună), iar dățile viitoare când mai aveau ceva de spus și-au zis "mneeeh... mai bine nu mai spun nimic aici". Și următoarele dăți probabil nici nu au mai intrat pe arie. Moderarea este bună, însă poate să șteargă mesajele nepotrivite numai de pe forma scrisă a forumului. Nu le poate șterge nimeni înainte de a fi scrise, iar uneori cuvintele pot să doară.

Edited by Mike1alike, 15 May 2022 - 11:14.


#18
MinettoMatoi

MinettoMatoi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,011
  • Înscris: 04.09.2018
Foarte interesant ce ai spus in prima parte a postului ! Stiam eu ca, cortisolul e hiperglicemiant dar am inteles mai bine din amanuntele tale acum, Insa metforminul mai blocheaza sau infraneaza eliminarea de glucoza din ficat, asta la faza aia cum ca ar baga dimineata ca ar simti corpul ca are nevoie de energie dar zici ca si in pat mancai si tot crestea glicemia.

Dar se contrazice ceva, doctora aia zicea ca, cum pui piciorul pe podea, corpul zice ca ai nevoie de energie si deci ar da din ficat glucoza si banui ca glicemia creste in 5-10 min, tu ai zis ca dimineata glicemia era buna, pai inseamna ca nu e ca ea, ca dimineata urca din cauza ca ficatul da aia.
Cu cortizolul e altceva, daca apare efectul dupa 2 are, aia e. Si adrenalina face ravagii, si aia urca, ca am patit-o eu, am luat o pastila care urca aia si a urcat mult glicemia la 2 ore dupa masa adica 214, desi, daca nu luam, de 5 ori daca mancam acelasi lucru in zile diferite, nu iesea glicemia mai mare de 135.
De aia e bine sa fie hormonii astia jos.

Tu zici ca ar fi un prediabt usor la  mine, o fi, nu stiu, de fapt daca ne luam dupa protocol, si anume ca nu se ia la 30 si 60 min la TTGO adica testu de glucoza, am prediabet, ca bazala era intre 100 si 126, iar la 2 ore intre 140 si 200.
Doi medici au zis ca am prediabet pe baza asta, si au ignorat 30 si 60 min cum ca cica la test nu se ia la timpii aia (desi inainte se lua cu vechiul protocol).
Insa daca nu iei la 30 si 60, si bazala si la 2 ore da prediabet, nu poti verifica acel criteriu cu in orice moment ai zilei, adica daca la 30 si 60 de min, sare de 199, deci e cu dus intors.
Dar ma avantajeaza diagnosticul de diabet ptr ca am acces la gratuit, altfel nu aveam. Oricum totusi dupa criteriul ala, as avea diabet, deci diagnosticu nu l-au pus 4 medici la misto cred eu, au justificat, dar nu stiu.

S-a luat glicemia de mai de mult, nu de cand m-am nascut, dar s-a luat.
1997 toamna bazala 69, 101 la 60 min, 133 la 2 ore (sub 140, ok).
Ian 2007, bazala 111 (peste 105 de pe buletin de analize, ttgo 30 min 155, 60 min 110, 120 min 88, minunat
Martie 2009, bazala 99, 30 min 156, 60 min 159, 2 ore 110
Iunie 2012, bazala 105, 30 min 144, 60 min 187, 120 min 93
Sept 2016, bazala 96, 30 min 161, 60 min 147, 120 min 106

Si ce urmeaza e din noiembrie 2021:

Cu TTGO referitor la cum iesea daca medicu nu zicea ca ai pre sau diabet. Pai a fost asa:
1 - La masuratori de acasa am constatat ca bazala mai mereu la 12 ore era peste 100 dar pana in 126.
2 - La o ora de la masa urca si la 195 desi inainte nu sarea de 145 orice mancam.
3 - La doua ore de la masa mereu sare de 140, chestie care inainte nu era, facut de trei ori in trei zile diferite testul cu 150 g paine alba (sa aiba 75 HC ca la test), luat la 30, 60 si 120 de minute, la fel a dat, valori diferite dar peste limita.
4 - Mers la medic, dupa valori parea prediabet dar ca sa fim siguri hai sa facem TTGO, mi-a dat scris.
5 - Facut testul TTGO in noiembrie, iesti cum am zis, bazala 120, 30 min 186, 60 min 229, 120 min 170, deci prediabet ignorand la 30 si 60 dupa noul protocol, diabet dupa regula aia cu in orice moment...
6 - Medicul zis ca am prediabet, celalalt la fel, alti patru diabet pe regula aia.

7 - dupa 3 luni m-am dus eu sa fac alt TTGO la Sanador fara sa-mi zica medicii, in mintea mea scurta poate, speram ca mi-am revenit, eroare, a iesit cam la fel desi deja de 2 luni luam Metformin 1000 mg/zi, bazala 114, 30 min 205, 60 min 248, 120 min 154 (ma mic ca 170 ala dar tot peste 140).
De la 1 feb medicu la care am fost a zis sa iau 2000 Metformin.

8 - Prin aprilie pana pe 13-14 cand m-am dus iar la medic, parca valorile s-au imbunatatit putin, bazala era mai mica, in jur de 100, nu 110, la 1 si 2 ore de la masa la fel, la aceleasi meseu cu aceiasi HC, poate de la 2000 metformin, nu stiu.
9 - Pe 13-14 aprilie medicul zice ca desi val sunt mai bune, e capcana, eu netinand regim, pancreasu se forteaza si se strica mai departe cum s-a stricat pana acuma, asa ca trecem pe insulina ultrarapida Novo doar, asa evitam mai in colo 4 insuline pe zi fiind mult mai greu de controlat boala.
10 - Cu insulina val sunt mai bune, facem noi treaba, pancreasu e in repaos si nu se forteaza.
11 - Voi face testul sa vedem daca chiar pancreasu e in reapos, luat 75 g glucoza dupa ce am bagat 7 unitati, la 60 min masurat glicemia, insulinemia si peptidul. Dat fiind ca peptidu fara insulina fuse 8 cam, acuma are trebui sa fie aproape de 0 daca pancreasu sta, si insulina ii face treaba, ca peptidu e dat doar de pancreas, nu ne incurcam, ca insulina exogena n-are peptid.

12- Vedem ce va mai fi.

Cam asta e totul ca sa-ti faci o idee de stadiu in care as fi.

Cu faptul ca nu se mai scrie aici am inteles, desi nu e ceva clar.
Desi moderatorul de aici s-a suparat pe mine nejustificat dupa un privat dat, il admir, este cel mai corect si cel mai bun moderator de aici ! Nu permite magarii de nici un fel, pedepsele sunt dure, e ordine, disciplina, asa ar trebui sa fie pe tot forumul. L-am laudat peste tot, l-am dat ca exemplu si nu doar aici, pacat ca s-a suparat pe mine.

Intrebare, cunosti un forum de diabetici care e activ ?

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate