Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...
 Ditra 25

Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...

De ce vor atația politicieni...
 ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...
 Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...
 

Smochin plantat in curte

- - - - -
  • Please log in to reply
170 replies to this topic

#19
cristiany

cristiany

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,865
  • Înscris: 16.04.2007
Smochinii cresc tufa / pom in functie de cum ii sunt taiate crengile.

#20
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,487
  • Înscris: 01.07.2020
Drajonare: botanică (Despre plante) A produce drajoni.
Drajon: Lăstar al unei plante crescut din rădăcină și din care (prin separare) se poate dezvolta o nouă plantă.
Sursa: DexOnline
Exista pomi care drajoneaza. Drajonii concureaza pomul pentru ca impart aceiasi radacina. In 99.99% din cazuri aparitia drajonilor este eliminata prin altoire. Dar la pomii nealtoiti este mai greu un pic... De ex. smochinii no name (adica neselectionati sau comuni) sau prunii salbatici (aia din care se face majoritatea tuicii in jud. Prahova), drajoneaza puternic.
Am 2 smochini. Un noname, drajon, furat din curtea pensiunii in care am stat in Vama si un Brown Turkey. Primul drajoneaza la greu, al doilea deloc. Al doilea desi mai tanar cu un an este dublu fata de primul. Ce faci cand drajoneaza? Rupi drajonii cat sunt mici. Nu ai cum sa-i scoti cu tot cu radacina, ca aceasta este comuna cu a smochinului mare.
Asta este motivul pentru care, cei pasionati de smochini, nu au in curte soiuri no name. De ce sa te legi la cap cu ei? Nici nu-s de vreun mare gust...
Exista cateva sute de soiuri de smochine, nu merita sa te apuci sa investesti timp in soiuri comune.

Edited by adip1962, 08 May 2022 - 13:26.


#21
dan210

dan210

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,236
  • Înscris: 24.06.2006

View Posteiffel, on 08 mai 2022 - 12:38, said:

Pai smochinii la noi mai mult tufa crsc.
pomii cresc dupa cum ii lasa stapanul

#22
cuculea

cuculea

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,197
  • Înscris: 08.12.2006

View Posteiffel, on 08 mai 2022 - 12:38, said:

Pai smochinii la noi mai mult tufa crsc.
Poti sa ii redirectionezi si catre un pom, cel putin asa am vazut pe youtube unde multi l-au taiat in asa fel incat i-au dat o coroana

View Postadip1962, on 08 mai 2022 - 12:32, said:

Initiator, ai un sol acceptabil, tu esti vinovatul. Nu te supara, eu am livada in Provita - 4 km mai spre sud de tine.
Ce-ai gresit?
1. Ai postat in aria gresita. Trebuie sa postezi in pomicultura. Tot in aceasta arie daca esti curios sa citesti vei gasi raspunsuri la toate problemele tale, inclusiv smochinul... Am vazut destui smochini in zona, trebuie insa protejati mai mult. De regula se protejeaza pana cand trunchiul are 2,5 cm diametru. Am doi in ghiveci. O sa-i plantez cand ajung la 3 cm si ii voi proteja doar primul an. Vedem pe urma daca este cazul sa continui. Locatia plantarii ar fi ideala undeva unde este mai ferit de vant.
2. La fiecare pom plantat eu pun in groapa cel putin un sac de 40 l de substrat/compost ce am. Desi zona este mai ferita de daunatori, ei exista. Deci pomii trebuie stropiti. Ai in piata mare o tanti blonda care te va ajuta daca-i ceri sprijinul.
3. Depinde de unde cumperi pomii. Din pomii cumparati din market, doar 25% mi s-au prins. Din pomii cumparati din pepiniere, procentul este deocamdata de 100%.
Repet, mergi in aria corecta... vei scapa de grijile vechi si vei capata altele noi, mult mai multe. Dar... in cunostinta de cauza! Posted Image
Bafta!
PS. Smochinul creste ca o tufa daca este ingrijit prost. Soiurile no name vor sa creasca asa de regula. Daca va fi ingrijit bine va creste ca orice pom normal.
Sunt varietati de smochini realizati in Suedia, Norvegia sau Danemarca. Vremea nu e o problema, ingrijitorii, da!
PS2. Initiator, pe dealurile spre Ocina, sus de tot, pe sosea, este o livada de meri absolut superba. Daca nu ma insel, David ii cheama pe cei doi frati care-s proprietari acolo.
Multumesc de sfaturi. Am postat aici pentru a primi un sfat, DACA sa ma incurc cu smochinul in conditiile mele, si nu neaparat cum se creste si ce ii trebuie smochinului ca si dezvoltare ulterioara.

Livada de meri am si eu la Proivita, mai precis meri cu pruni.Livada e desul de mare , chinu naibii primavara la taiat. Fac mere de nu am ce face cu ele, si culmea...merele sunt singurele fructe pe care nu le suport...sa nu le vad...Prunii s au tot uscat fiind foarte batrani.

Imi trebuie la Breaza unde stau, sa "astup" o zona gola a curtii, si imi trebuie ceva , hai sa zic mai mult decorativ, nu imi trebuie sa fac recolta de pe urma 'plantei" . Exact zona unde vreau eu sa pun planta...e cu probleme.

Nu cred ca a fost erbicidata iniate de a pune gazonul. Ininte de a planta pomii, in trecut, am lasat groapa cam 2 luni la aerisit, am udat bine pamantul  si in interior ....nu stiu ce sa zic, cred ca , chiar daca ar fi fost erbicidat, s-ar fi curatat substanta. In fine.

O sa incerc cu un smochin. Daca nici asta nu se prinda....ma lasi pagubasi si pun la loc gazon si cu asta basta.

Edited by cuculea, 08 May 2022 - 14:30.


#23
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,540
  • Înscris: 15.06.2004
Nu va mai citez pe toti.
Smochinii cresc intr-adevar si ca pom, dar la noi foarte greu. Poate in viitor.

Ptr zona noastra varianta tufa e cea obisnuita. Motivul e legat chiar de protectie. Poti sa-i tai lastarii ( multi la numar, cel putin in primii 5-6 ani ) si sa pastrezi doar unul care sa incerci sa-l duci spre forma de copac. Doar ca in general peste iarna varfurile se mai usuca/degera, oricat de bine l-ai proteja.
Plus ca e mai greu de infoliat si protejat.

Tufa e ok, ptr ca dac se usuca varfurile sau lastari cu totul ii dau altii de jos. Si e mai simplu de protejat.

P.S. Astia ii am pe balcon:
Attached File  1.jpg   322.88K   45 downloadsAttached File  2.jpg   574.95K   44 downloads

Cei in ghiveci care au deja smochine sunt soi Galben Romanesc pusi anul trecut, cei fara sunt Brown Tukey transplantati azi in ghiveci.
In cealalata poza sunt 6 Brown Turkey ce urmeaza sa plece intr-o saptamana. Cativa sunt de dat, vreo 2-3 vro ajunge in niste sticle de 5l taiate si apoi in pamant in gradina peste o luna.

Edited by eiffel, 08 May 2022 - 15:45.


#24
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,487
  • Înscris: 01.07.2020
Evident ca iarna varfurile degera. Ba degera si crengile subtiri. De asta, in lumea cultivatorilor de smochini, acestia sunt protejati pana la un diametru de 2,5 cm. Ca sa fiu mai catolic decat Papa eu ii voi lasa in ghivece pana la 3 cm (adica inca un an). Trebuie spus ca este bine ca mai degera din crengi. Degera ele si la pomii nostri, dar la smochini... Din acest motiv au fost inventate taierile de primavara.
Personal nu am nicio pasiune pentru smochini. Dar am vazut o livada de cca 20 smochini (vreo 13 soiuri erau acolo) langa Bucuresti, de.... Evident, pomi si nu stufaris.
Initiator, sincer, parerea mea este ca daca nu va fi ingrijit smochinul nu prea are sanse la tine. Am vazut smochini pe strada principala in Breaza, mai multi insa in Campina, dar eu personal, nu-s convins ca as putea avea grija de unul.
Pentru locul ala, inteleg ca nu-i prea ferit, poate te gandesti la altceva. O vita de vie condusa diferit poate fi de senzatie...
Prunii tai sunt salbatici? Din cei cu tepi? Am avut si eu vreo suta... tai anual sa fac loc celor altoiti. Am observat ca mr cand vor ei, fara sa conteze varsta. Unii au inflorit si apoi au murit, altii nu ies din iarna sau mor oricand vor ei. Nu-mi place soiul asta (desi nu-i vreun soi), sunt foarte rezistenti (nu-i stropesc) dar inconstanti in productie (o data la 3-4 ani).

#25
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,540
  • Înscris: 15.06.2004
Vezi ca indiferent ce diametru vor avea cand ii scoti din ghiveci tot va trebui sa-i protejezi cativa ani dupa.
Problema e ca in ghiveci nu-si formeza o radacina suficient de dezvoltata ba chiar trebuie sa-i scoti din ghiveci odata la 2 ani si sa-i tunzi radacina, ca nu are loc pamantul.
Ori radacina e importanta la smochini.

#26
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,487
  • Înscris: 01.07.2020
Stau in ghivece de 12 l. Brown Turkey care-i mai dezvoltat are cam 1,2 m inaltime si cam 2 cm diametrul tulpinii.
Injur doar de 2 ori pe an. Toamna cand bag ghivecele in casa si pe vremea asta cand le-am scos din casa si stau 1-2 saptamani in terasa, pana le scot afara la soare.
Am ghivece si mai mari... Si am si 2 galeti din cele de 18 l de constructii... la o adica nu-mi fac griji. Decat de spate... Ca mai este si un leandru, mai este si un kaki si un... Ma rog, ce strange nevasta...

#27
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,540
  • Înscris: 15.06.2004
Pai daca ai chef, ai putea sa-i plantezi in gradina saptamana asta. Deja e suficient de cald. Din ce zici sunt prea dezvoltati chiar. Au nevoie de mai mult spatiu ptr radacina.

Eu am plantat anul trecut puieti de cateva luni - cam ce vezi in laditele alea de palstic. Pusi in mai in sticla de 5l si tinuti la umbra sub alti pomi si cand am vazut ca se dezvolta radacinile si se vad prin sticla, in iunie i-am plantat.
Acum le dau frunzele - au trecut ok prin iarna protejati cu frunze si paie si folie.

Probabil la anul voi vedea si ceva smochine in ei.

#28
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,487
  • Înscris: 01.07.2020
Nu inca. La anul. Am metodele mele si-s verificate in cazul pomilor. Daca s-or aplica si la smochini... o sa vad.
Anul asta ii schimb ghiveciul daca va fi nevoie si ma ocup de coroana. Atat.

#29
ionut76

ionut76

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,370
  • Înscris: 05.04.2006
Poti incerca sa pui unul sau mai multi visini, iti dau eu in primavara daca ai drum spre Mogosoaia. Eu am in curte 2-3 visini mai mari, iar din radacinile lor cresc lastari pe care ii las putin sa creasca, apoi ii scot si ii dau sau plantez in alta parte. Nu sunt pretentiosi si fac fructe mari si bune, mai apropiate de cirese decit de visine. Doar sa imi spui si iti pastrez pentru anul viitor in primavara. Daca zona aceea de pamint este ciudata poate ar fi bine sa ii masori pH-ul si/sau sa incerci ameliorarea solului prin adaugare de ingrasamint.

#30
cuculea

cuculea

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,197
  • Înscris: 08.12.2006

View Postionut76, on 08 mai 2022 - 22:10, said:

Poti incerca sa pui unul sau mai multi visini, iti dau eu in primavara daca ai drum spre Mogosoaia. Eu am in curte 2-3 visini mai mari, iar din radacinile lor cresc lastari pe care ii las putin sa creasca, apoi ii scot si ii dau sau plantez in alta parte. Nu sunt pretentiosi si fac fructe mari si bune, mai apropiate de cirese decit de visine. Doar sa imi spui si iti pastrez pentru anul viitor in primavara. Daca zona aceea de pamint este ciudata poate ar fi bine sa ii masori pH-ul si/sau sa incerci ameliorarea solului prin adaugare de ingrasamint.
Merci mult  Ionut.

Am comandat deja un smochin  mic, sa imi fac dablaua si cu asta, sa vedem daca se prinde. E mai mult decorativ.

dar si cu visinii, nu e rea ideea, o sa ma gandesc bine unde pot sa ii pun si iti zic. merci mult inca odata.

#31
-ARA-

-ARA-

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,670
  • Înscris: 01.08.2021
Din cauza asta nu am scris mai mult. Stiu cum eram eu cu pomi columnari. Fiecare cu placerea lui.

Mie imi place sa fie pe acolo arbusti fructiferi, in idee ca aici intra si tufele.
Interesul? Sa inverzeasca cat mai repede, sa tina cat mai mult si sa fie frumos.

Ma uit pe la vecini ca pun plasa de umbrire peste bolta, sticle taiate si alte astea de fac zgomot. Eu ma gandesc? Daca vor pasarei sa manance ceva struguri, sa o faca cu placere ca eu nu prea mananc struguri, ingrijesc bolta, o tai, o leg, dar daca doresc porumbei sau pasarei sa deguste ceva? Sunt liberi sa o faca.
Asa si cu agrisele, m-am uitat acum o luna de zile si era full de agrise, ma uit zilele trecute si cred ca ca destul de multe au fost ciugulite de pasarei.
Stateam si ma gandem? Am plantat agrisul anul trecut, mi-a placut cum arata in poze, oare am mancat vreodata asa ceva? Ar trebui sa cumpar din supermarket, de curiozitate.
Dar nici nu cred ca am vazut la vanzare?

In fine? Ce incerc sa zic este ca inteleg cum este sa plantezi ceva de placere. Asa am cumparat si coacaz rosu. Imi este drag de ele sa fie inflorite, verzi. Nu necesita multa apa.

Edited by -ARA-, 09 May 2022 - 09:01.


#32
MirceaDWC

MirceaDWC

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,090
  • Înscris: 28.02.2006
In calitate de "crescator"  amator de smochini iti pot spune asa:
1. sunt multe soiuri aclimatizate bine in Romania.
2. se poate planta pe tot parcursul anului, din experienta spun ca cel mai ok se planteaza din ghiveci in perioada aprilie- iunie. Dupa aceasta perioada nu mai apuca sa isi faca radacini puternice pana toamna si nici sa se obisnuiasca cu solul.
3. protejarea trebuie efectuata cand temperaturile in zona sunt mai mici de -10 grade mai multe zile consecutiv. Chiar si la grosimea de sub 1 cm rezista daca noaptea are cateva ore -10, dar peste zi il bate soarele iar temperatura depaseste 0 grade. Altfel, daca ai conditii de frig, trebuie protejat pana cand tulpina depaseste 3-4 cm diametru. Protejarea se face cu materiale poroase, care sa ii permita sa respire, si nu cu folie. Cel mai bun rezultat l-am obtinut de-a lungul anilor cand i-am protejat cu vata minerala si deasupra agril.
4. contrar opiniei majoritare, forma care ii asigura cea mai buna protectie si cea mai rapida aclimatizare este cea de pom, pe tulpina scurta (10-40 cm)
5. Drajonii care pornesc de la baza in primii ani trebuie suprimati, pentru ca ei consuma din vigoarea pomului. Lasi drajon in anul 3-4 doar daca vrei sa il inmultesti (desi este mai rapida butasirea sau marcotarea)
5. cauta smochini din zona ta, din care sa iei pui/butas/marcota (vezi marcotarea aeriana, e foarte ok)
6. planteaza-l cumva "la adapost", langa casa, langa un gard de beton etc. ferit de curenti de aer. Peste zi, gardul, casa se incalzesc de la soare si vor radia caldura noaptea (iarna ma refer).
7. iarasi, contrar opiniei majoritare, smochinul se tunde. Tine cont cand faci tunderile ca el rodeste pe lemn de 2 ani (breba-prima recolta) si de 1 an (a doua recolta, cea principala). Ca atare, orice ramura mai veche de 2 ani se taie la cep de 3-4 cm, pentru a stimula cresterile anuale. Taierile se fac toamna sau primavara pe la inceput de aprilie.
8. tot primavara ii dai, pe o raza de 2-3 m in jurul lui, niste NPK-uri. Vara cand este seceta, dai apa, dar uda-l rar (saptamanal), dau cu multa apa, eu le dau celor care nu sunt la marginea gazonului cate o galeata de 10 l de apa la fiecare, la circa jumatate de metru de trunchi.

Edited by MirceaDWC, 09 May 2022 - 10:18.


#33
cuculea

cuculea

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,197
  • Înscris: 08.12.2006
@MirceaDWC multumesc de sfaturi, cred ca sunt utile pentru toata lumea, nu numai pentru mine

As mai avea doua intrebari , daca poti da raspuns cat de cat.

1. ce pamant ii prieste? din cate am citit , se poate dezvolta si in pamant sarcacios si nisipos, cum am eu in curte . asa am @primit@ curtea, nu e pamant general valabil pentru zona in care stau ci a fost @preparat@ special pentru gazon
2. o sa imi trimita cineva un pui de 15 cm inaltime, daca il pun de pe acum in pamant, asa mic si in perioada asta? ce zici?

Multumesc

#34
MirceaDWC

MirceaDWC

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,090
  • Înscris: 28.02.2006
Creste si in piatra seaca daca reuseste sa-si impinga radacinile. Am vazut smochini iesiti printre pavele si chiar crescuti in scoarta altor pomi Posted Image Ideal ar fi un pamant bogat in calcar, dar, repet, creste oriunde. Eu am 9 bucati, pusi in diverse zone ale curtii, inclusiv printre deseuri din constructii ingropate de muncitori zelosi, sunt f ok
Planteaza-l in gradina acum. Vezi ca ii trebuie soare minim 8 ore pe zi, atentie cum il asezi. Fiind in ghiveci, il pui cu tot cu pamantul in care este. Intreaba de unde l-ai luat daca a fost tinut afara sau e scos din casa/sera. Daca a fost tinut in interior, adapteaza-l treptat prin expunere treptata la soare, cateva ore dimineata si seara mai intai, cam o saptamana, apoi planteaza-l, altfel risti sa ii arda soarele frunzele.

Edited by MirceaDWC, 09 May 2022 - 11:20.


#35
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,487
  • Înscris: 01.07.2020

View PostMirceaDWC, on 09 mai 2022 - 11:19, said:

Creste si in piatra seaca daca reuseste sa-si impinga radacinile. Am vazut smochini iesiti printre pavele si chiar crescuti in scoarta altor pomi Posted Image Ideal ar fi un pamant bogat in calcar, dar, repet, creste oriunde.
Ai calcar suficient pe acolo... Bafta! Dar daca alegi vreun soi, poate ar fi bine sa te orientezi pe un soi nordic. Asta insa vine la pachet cu mai putin zahar, savoare etc,

#36
MirceaDWC

MirceaDWC

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,090
  • Înscris: 28.02.2006
Soi Nordic? Nu exista asa ceva:)
Eu am asa:
1. Verde romanesc - soi comercializat sub acest nume, in fapt un dottato aclimatizat - soi bifer, face 2 recolte pe an, fructe verzi-galbui cu miez galben - 6 ani, pe rod din anul 4, la un an dupa plantarea in gradina - crescut tufa 2 ani, ca asa a fost butasul, anul trecut am tras un principal de circa 4 cm grosime, urmeaza sa retez in toamna 2 brate secundare si ramane pom pe tulpina de 40 cm cu 4 sarpante
2. Doua soiuri necunoscute din Thasos, recoltate de mine sub forma de butasi in 2018, anul acesta au rodit prima oara, dupa 2 ani in gradina. Ramane de vazut daca sunt fara polenizare si pot fructifica la noi. Conduse din prima pom pe tulpina de 15 cm, au cca 2 m inaltime iar tulpina are peste 7 cm diametru deja, sunt foarte vigurosi. Sper sa nu fie soiuri ce necesita polenizare si sa ajunga la foc, imi plac foarte mult ca forma si structura
3. Drobeta, butasit de mine in toamna lui 2020, plantat in gradina in 2021, condus pom pe tulpina de 40 cm si 4 brate, tulpina are deja 3-4 cm diametru, are fructe anul acesta - fructe mari, mov, cu miez mov
4. 2 bucati Svinita - butasit de mine in toamna lui 2020, plantat in gradina in 2021 unul crescut pom pe tulpina de 15 cm si 4 brate, celalalt structurat pe tulpina de 20 cm si 4 sarpante palmate - ambele au fructe anul acesta, fructe de dimensiuni mai mici - 4-5 cm, mov cu miez mov, foarte dulci
5. Un soi necunoscut din Veliko Turnovo, banuiesc Brown Turkey dupa planta mama, dar il astept si pe al meu sa rodeasca, la fel condus pe tulpina de 20 cm, a fost plantat anul trecut in mai in gradina, are 1 cm diametru si abia isi formeaza sarpantele
6. Ice Crystal, soi cumparat anul trecut si plantat in Iunie, la fel crescut pe tulpina de circa 15-20 cm si 4 sarpante, nu prezinta inca rod, ramane de vazut in recolta a doua, are circa 1 cm diametru, fructe negre cu miez rosu, de circa 4-5 cm.
Toti cei de mai sus au iernat fara nicio protectie in iarna care a trecut, niciunul si subliniez, niciunul nu a suferit degeraturi, pe absolut nicio ramura. Locatia, circa 20 km nord de Bucuresti.

In plus fata de cei de mai sus, mai mosesc acum vreo 8 exemplare din soiul Adriatica, verde cu miez rosu.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate