Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Caut splitter semnal satelit

Instalatii sanitare

Program de slabire cu succes gara...

Reconditionare cada baie din fonta
 Problema imprimanta

Here goes nothing

BCR sau Raiffeisen

Visual Studio 2022 instaleaza Epi...
 Sfat alegere parbriz

EMAG - recenzii false facute de ei?

Recomandare telefon 900-950

Nivel de trai
 Semnal bun da'... prost

De ce statiile de radio FM nu ren...

Pe unde pot sa gasesc statistici ...

Este reconditionat acest laptop?
 

BIOS SONY VAIO

- - - - -
  • Please log in to reply
6 replies to this topic

#1
king-skorn

king-skorn

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 9
  • Înscris: 18.07.2019
Salutare!

Varianta scurta (pentru cei care vor sa stie doar despre ce e vorba, si pe care nu doresc sa ii deranjez cu toata povestea de mai jos):
Stie cineva vreun site de unde se pot downloada versiuni de bios pentru Sony Vaio? Cei de la Sony nu mai tin pe serverele lor drivere si aplicatii pt modelele mai vechi.

Varianta lunga (pentru cei care au nevoie de toate informatiile ca sa isi dea cu parerea):
Am intrat zilele trecute in posesia unui laptop Sony Vaio (PCG-71312M / VPCEB1J1E) cu i3 gen3, 4gb DDR3 (2x2) si HDD . Functiona fara probleme. Am facut ce fac de obicei oricarui laptop care imi cade pe mana: curatat la exterior, curatat de praf la interior, plus schimbata pasta termica. I-am pus 2 placute de RAM de 2GB si 4 GB, si un SSD de 240 GB. Am testat intai cu un stick cu fara-piraterie Boot, in Memtest daca e ok combinatia de RAM (frecvente si latente diferite) si nu mi-a dat nici o eroare.Dar, cand am vrut sa instalez Windows-ul, dupa ce boota de pe stick, se bloca la prima fereastra, cea de incarcare. Am incercat cu alt stick, la fel. Alta versiune de Windows, la fel. Am pus un stick care avea led si acesta se aprindea cand pornea laptopul, dar se stingea cand se bloca (deci nu mai era accesat, nu se mai copiau fisiere). Am pus inapoi ramul initial si hdd-ul, ca sa verific daca problema e de la inlocuirea de componente, dar la fel, dupa ce boota dupa HDD, se bloca in fereastra de loading. Am pus un stick cu linux si am incercat o varianta live, care sa nu se instaleze pe HDD/SSD.Nu s-a putut incarca si mi-a dat niste erori legate de ACPI si EC. Am presupus deci ca vreo componenta are probleme. Am incercat din nou bootarea, de data asta fara baterie, apoi fara touchpad si cand am incercat fara tastatura, a functionat. Am pus o tastatura pe USB, am instalat Windowsul, i-am facut updateuri, am deconectat tastatura de pe USB si apoi am retestat. Cu tastatura lui conectata se blocheaza, fara tastatura se incarca. Initial am crezut ca s-a stricat tastatura si am inceput sa caut sa cumpar alta. Dar mi-am amintit ca tastatura functiona in BIOS fara probleme, si chiar am reusit de nenumarate ori sa intru in BIOS...apasand F2 de pe ea.
Dupa cautari pe net si multe multe multe teste, rezultatul e urmatorul: cand aprind laptopul, trebuie sa apas in continuu F10 si intra in windows fara probleme. Daca nu apas, se blocheaza. Deci, presupun ca e o problema de la placa de baza, si nu prea cred ca e ceva hardware pentru ca atunci nu ar fi mers deloc. As incerca un update de bios. Dar...nu gasesc sa descarc o versiune (mai noua sau mai veche) care sa functioneze pe modelul meu de laptop.
P.S.
1. F10 nu stiu daca ar trebui sa faca ceva la modelul asta, sau doar la unele modele. Am citit ca ar trebui sa intre in niste setari avansate de BIOS. La mine nu face nimic, in afara de faptul ca ajuta sa se incarce windowsul normal.
2. Peste noapte am lasat laptopul inchis dar conectat la incarcator ca sa incarce bateria. Dimineata ledul indicator de la baterie/alimentare era stins (trebuia sa palpaie sau sa fie aprins), si laptopul nu se aprindea. Am deconectat incarcatorul, am scos bateria, am pus-o la loc, am conectat incarcatorul, am pornit laptopul, am apasat F10...merge. Nu inteleg de ce nu a mers din prima...si va fi enervant daca in fiecare zi trebuie sa deconectez ca sa il pornesc. Mai ramane de testat pe viitor...
3.Vaio are un buton "Assist", care atunci cand e apasat cu laptopul stins, ar trebui sa te duca intr-un menu de boot, recovery, diagnosticare, etc. La mine porneste laptopul cand il apas, dar se duce direct la windows. Nu stiu daca menu-ul asta ar trebui sa se incarce de pe HDD sau ROM, dar eu cred ca din ROM, deci daca nu functioneaza, imi intareste convingerea ca ar fi ceva de la BIOS. Am incercat si deconectarea si reconectarea bateriei de pe placa de baza...n-a avut nici un efect.

Deci, aveti alte pareri in afara de cea cu BIOS? Sau aveti idee de unde pot descarca variante de BIOS pentru Sony Vaio, in afara de site-ul oficial ?

Daca imi recomandati sa il arunc, asta e prima si cea mai simpla varianta, iar grupurile de acest gen au fost create tocmai pe a evita acest gen de "rezolvare".
Daca imi recomandati sa il duc la service, iarasi e o varianta simpla, dar nu prea ma incanta pentru ca s-ar putea ca diagnosticarea/repararea sa coste mai mult decat modelul asta de laptop pe olx, si nu cred ca merita investita in el o suma prea mare de bani.

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri si va doresc o zi placuta in continuare!

#2
AWE

AWE

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,574
  • Înscris: 12.10.2005
Vezi pe aici. Ce versiune de WIndows ai instalat, ca in romanul ala pe care l-ai scris nu gasesc? :)

#3
dorin_2k

dorin_2k

    Master Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 48,534
  • Înscris: 01.12.2001

View Postking-skorn, on 23 aprilie 2022 - 13:16, said:

. Functiona fara probleme. Am facut ce fac de obicei oricarui laptop care imi cade pe mana: curatat la exterior, curatat de praf la interior, plus schimbata pasta termica. I-am pus 2 placute de RAM de 2GB si 4 GB, si un SSD de 240 GB.
Aici m-ai pierdut.
Funcționa fără probleme, totuși...
Deci mergea tastatura, Windows, totul ok.
Oare în timpul când l-ai desfăcut și curățat nu ai afectat ceva?

#4
mihaicozac

mihaicozac

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,618
  • Înscris: 05.12.2005
Ar trebui să încerci şi cu o singură memorie, cea de 4GB, poate nu sunt perfect compatibile împreună. Nu cred că e eroare din BIOS.

#5
king-skorn

king-skorn

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 9
  • Înscris: 18.07.2019

View PostAWE, on 23 aprilie 2022 - 13:41, said:

Vezi pe aici. Ce versiune de WIndows ai instalat, ca in romanul ala pe care l-ai scris nu gasesc? Posted Image
MS de link. am incercat sa folosesc ceva de genul de pe site-ul lor dar mi-a dat mesaj ca nu e pt ce am eu. o sa incerc si cu ce mi-ai trimis tu.
Pana la urma am instalat windows 10.

#6
king-skorn

king-skorn

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 9
  • Înscris: 18.07.2019

View Postdorin_2k, on 23 aprilie 2022 - 14:32, said:


functiona...dar nu stiu pe unde a fost si cum a fost folosit. drept urmare, cand i-am schimbat pasta...m-am chinuit o ora sa razui piatra pe care o avea pe procesor:))). cred ca era pasta originala din 2010 Posted Image)
M-am gandit si eu si e cea mai la indemana presupunere...ca am afectat eu ceva. insa nu vad ce. pt ca fiind laptop vechi, odata desfacut capacul...ai acces la tot. hdd, ram, heatsink. nu am surubarit prea mult.


View Postpateu_98, on 23 aprilie 2022 - 17:41, said:


am incercat si cu o singura placuta si cu cele 2x2gb care erau in el.
daaar...o sa mai incerc si cu alte placute...poate intr-adevar e o pb de la ram

Edited by Dany_Darke, 23 April 2022 - 17:59.


#7
king-skorn

king-skorn

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 9
  • Înscris: 18.07.2019
Salut!
Multumesc tuturor pentru sugestii si sfaturi.
Cred ca am rezolvat problema si voi detalia mai jos ce am facut, poate va fi de ajutor cuiva pe viitor:
Am desfacut din nou laptopul. I-am scos unitatea optica, ssd-ul si ramul. I-am scos bateria de la placa de baza si am unit cu o surubelnita pinii de la suport. Am lasat asa vreo 5 min, fara baterie, timp in care m-am uitat pe placa de baza daca gasesc alti pini sau un jumper, sau ceva cu scrisul cmos sau clr pt a face inca un reset. Nu am gasit nimic. Am pus inapoi bateria, si am unit din nou pinii ca sa fac un short (riscant, stiu, dar in mom ala eram dispus sa incerc orice. Alta data nu as mai face :)))) ). Am incercat sa il pornesc asa, fara ram. Nu a mers. Am pus o placuta, cea de 4 GB si am incercat din nou. A pornit si apoi am intrat direct in bios cu F2. Acolo i-am dat reset to factory settings, save, load optimal settings, save si apoi exit. S-a restartat si mi-a dat eroare ca nu a gasit nici un sistem de operare. L-am inchis, am pus ssd-ul si cealalta placuta de ram de 2gb si l-am pornit din nou. A intrat in windows fara nici o problema, chiar s-a incarcat destul de repede, asa cum ar trebui de pe un ssd.
Pana acum l-am inchis si l-am pornit de vreo 4-5 ori si a functionat ok.
Inca o chestie. Pana acum, ventilatorul mergea la o viteza foarte mare, facea zgomot destul de puternic. Procesorul era undeva la 50 grade cand nu faceam nimic si se ducea la 65 cand instalam ceva. Destul de ok zic eu, nimic exagerat, mai putin ventilatorul care parca era turbat.
De cand am facut resetul la bios coolerul nu se mai aude asa tare, desi se vede ca se invarte (deci are un rpm mai mic fata de inainte). Temperaturile sunt de 40 grade in idle (a fost si de 34 la un mom dat) si de la 48-50 cand am stat pe youtube. O imbunatatire as zice eu.
In momentul asta ma declar multumit, si declar problema rezolvata. Mai ramane de testat pe termen lung, sa vedem daca se mentine.
In cazul in care nu uit, peste aproximativ o luna intentionez sa revin cu un feedback.
Inca o data va multumesc tuturor pentru sfaturi si pareri. Sa aveti o zi placuta!

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate