Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric

CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...
 Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...

Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...
 Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...

Kanal D va difuza serialul “...

Upgrade xiaomi mi11
 securitate - acum se dau drept - ...

Farmacia Dr Max - Pareri / Sugest...

De unde cumparati suspensii / gar...

[UNDE] Reconditionare obiecte lemn
 

diabet tip 1 -insulina doar la nevoie ?

- - - - -
  • Please log in to reply
10 replies to this topic

#1
mistrulet

mistrulet

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 45
  • Înscris: 28.10.2018
Salutari. tatal meu are diabet tip 1 si ma intrebam,chiar este necesara administrarea insulinei dupa un program fix,indiferent de nivelul glicemiei ? doctorul care il trateaza pentru diabet i-a stabilit programe fixe de mese si cand si cate unitati de insulina sa ia,dar glicemia fluctueaza mult,a facut hipoglicemie de cateva ori.
Chestia care m-a facut sa pun intrebarea asta e : el este internat in spital de vreo doua saptamani pentru o operatie. Cat a fost constient si s-a putut misca singur,si-a administrat singur insulina dupa programul lui obisnuit.
DAR. dupa operatie,cand nu s-a mai putut misca din cauza unei semipareze, personalul din spital nu i-a mai administrat insulina. Cand i-am intrebat in legatura cu asta,ni s-a zis ca a fost monitorizat,glicemia a fost in limite normale si nu i s-a mai administrat insulina din aceasta cauza,ca nu a fost nevoie. Asta ma face sa ma intreb daca nu ar fi mai usoara si utila o astfel de abordare. Testata glicemia si sa se administreze insulina doar cand e nevoie,cand glicemie depaseste niveurile normale.
Dupa discutiile anterioare cu doctorul de diabet,intelesesem ca insulina e obligatorie la diabet tip 1,dupa programul stabilit,atfel consecintele vor fi grave daca sare peste o doza de exemplu. totusi..in spital nu s-a intamplat nimic ,desi insulina nu i-a fost administrata dupa planul obisnuit si a stat zile intregi fara o singura doza.Medicii sunt cum stresati ,se enerveaza destul de repede cand incepi sa pui intrebari de genul. Poate alti pacienti cu diabet tip 1 de pe aici au experimentat mai mult cu administrarea insulinei si pot da niste sfaturi din experianta ?

#2
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,602
  • Înscris: 30.07.2003
Probabil diagnosticul de tip 1 e gresit, el vand 2 unde te mai poti juca cu dozele.

#3
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015
La tip 1 ai insulina dimineața, prânz, seara. Vezi ca iti tulbura vederea. Depinde și de doctor cat de bun este, ca sunt oligofreni care iti da doze foarte mari (patit mama mea, oligofren de la spital universitar, era internata)

#4
mistrulet

mistrulet

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 45
  • Înscris: 28.10.2018

 neagu_laurentiu, on 17 aprilie 2022 - 14:38, said:

Probabil diagnosticul de tip 1 e gresit, el vand 2 unde te mai poti juca cu dozele.

M-am gandit la posibilitatea asta ,deoarece stiam ca la tip 1 pancreasul nu produce deloc si e obligatorie administrarea insulinei ( si totusi cat a fost internat nu i s-a administrat)
Dar e totusi diagnosticat de mai bine de 5 ani cu tip 1 si a urmat mereu un regim strict de dieta si administrare insulina...

 MembruAnonim, on 17 aprilie 2022 - 14:41, said:

La tip 1 ai insulina dimineața, prânz, seara. Vezi ca iti tulbura vederea. Depinde și de doctor cat de bun este, ca sunt oligofreni care iti da doze foarte mari (patit mama mea, oligofren de la spital universitar, era internata)

Da..asa are si tatal meu ,stabilite doze pentru dimineata,pranz si seara..de asta am ramas surprins cand in spital nu i s-a administrat deloc,deoarece glicemia a fost in limite normale..

#5
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012

 mistrulet, on 17 aprilie 2022 - 14:46, said:

de asta am ramas surprins cand in spital nu i s-a administrat deloc,deoarece glicemia a fost in limite normale..
Ar fi bine sa fi fost asa, dar ma indoiesc.
De regula nu le pasa de alte afectiuni ale pacientului, in afara de cea pentru care este internat.

#6
ved3neu

ved3neu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 450
  • Înscris: 13.02.2008
Un pacient cu diabet tip 1 are nevoie de insulina.
"Salutari. tatal meu are diabet tip 1 si ma intrebam,chiar este necesara administrarea insulinei dupa un program fix,indiferent de nivelul glicemiei ?"
Asta cu programul fix si meniul strict inca se foloseste pana ce e in stare pacientul sa stapaneasca matematica diabetului. Pana invata sa isi calculeze singur cati hc contine ceea ce mananca si ce doza de insulina e necesara pentru asta; cate unitati de insulina trebuie sa isi faca sa readuca glicemia la o valoare normala.
O sa gasesti in cartile atasate info extrem de utile. Poti incepe cu asta carte-pentru-copii-și-tineri-cu-diabet-zaharat-tip-1-viorel-șerban. Info sunt valabile pentru orice diabetic si sunt un inceput daca vrei sa invete sa isi controleze diabetul mai bine.

#7
Mike1alike

Mike1alike

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,010
  • Înscris: 02.08.2020
Ca diagnostic... e o eroare mare să fi fost diagnosticat cu tipul 1 și el să aibă tipul 2. Însă bineînțeles că nu e exclus să fie chiar așa. Plus că am văzut că în ultimul timp, diabetologii de la centrele de diabet insistă că ar fi mai bine și trec mulți pacienți cu tipul 2 pe tratament cu insulină, ceea ce nu este tocmai ok pentru pacienți, însă este foarte ok pt. companiile farmaceutice.
Pt. diabet tip 1, întrebarea ta despre administrarea insulinei la nevoie este bună și se poate face asta. Însă depinde foarte mult ce tip de insulină folosește pacientul.
Pentru că există 2 tipuri mari: insulină rapidă și insulină bazală (sau lentă) și o insulină semilentă (Actrapid - care nu are ce să mai caute pe piață) și mixuri de insulină rapidă+lentă, în diverse proporții.
Spune-ne ce insulină i-a fost prescrisă tatălui tău, ce doze și câte kg are el. În baza acestor date îți pot face o estimare destul de corectă dacă a fost diagnosticat eronat ca având diabet tip 1.
Iar cu administrarea de insulină pt. diabetul tip 1, doza obligatorie care trebuie administrată o dată pe zi este cea de insulină bazală, care se administrează seara, la ora 22:00-23:00. În rest, se administrează insulină rapidă (NovoRapid, lansată pe piață prin anul 2001) și aceasta se administrează când diabeticul mănâncă (și din diferite motive, e posibil să nu mănânce 3 mese pe zi) și se mai pot administra doze de corecție (de 1-5 unități, aproximativ, sau oricâte unități e nevoie) atunci când glicemia măsurată este mare (hiperglicemie).
Cu insulina semirapidă e mai complicat pt. că acționează după 30 min. de la administrare și are vârful acțiunii la 3 ore după administrare. Deci dacă o administrezi pentru masă, după 3 ore trebuie să mai mănânci din nou, altfel faci hipoglicemie. Medicii au numit acele mese "gustări" și până la momentul în care se produce insulină biosintetic umană (Novorapid), așa arăta ziua unui diabetic: 3 doze insulină semirapidă pe zi (deși la vremea aceea se numea rapidă) în timpul meselor + 1 doză insulină lentă seara și 6 mese pe zi, mesele principale + 3 gustări, la 3 ore după mesele principale.

Edited by Mike1alike, 17 April 2022 - 18:19.


#8
Karhu

Karhu

    Heretic member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 39,917
  • Înscris: 25.06.2007

 mistrulet, on 17 aprilie 2022 - 14:33, said:

….
La diabeticul insulino-dependent, doza de insulină se ajustează in funcție de valorile glicemiei.

Nu are monitorizare permanentă?

 Mike1alike, on 17 aprilie 2022 - 18:15, said:

diabetologii de la centrele de diabet insistă că ar fi mai bine şi trec mulți pacienţi cu tipul 2 pe tratament cu insulină, ceea ce nu este tocmai ok pentru pacienți
Ba e foarte ok dacă diabetul e decompensat și valorile glicemice nu mai pot fi controlate cu medicația orală.

Edited by Karhu, 18 April 2022 - 10:21.


#9
MinettoMatoi

MinettoMatoi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,025
  • Înscris: 04.09.2018
Daca avea tip 1, nu avea cum sa aiba glicemia buna fara insulina, daca are de tip 1, trebuia sa-i iasa prezenti in sange antocorpii Anti GAD 2 si Anti ICA, si sa aiba glicemia foarte mare dimineata cu o insulinemie si peptid C foarte mici, daca nu i-a dat sa faca insulinemia si peptidu, e nasol.
La tip 1 nu mai da pancreasul cam deloc insulina, se fac 3-4 injectii pe zi, trei inainte de mese deci insulina ultrarapida (Novorapid, Fiaps, Apidra, Humalog), si una seara lenta ptr noaptea.
La tip 2 nu apar anticorpii aia in sange, nivelul de insulina poate fi aproape de normal, chiar prea sus, si glicemia mai mare.

In spital nu stiu daca avea glicemia in ordine cum ai zis ei, dar e posibil sa aiba DZ 2 si sa-i dea insulina, ca e mai bine asa, ii protejeaza pancreasul si boala poate nu va mai avansa sau foarte greu ar avansa.

 Mike1alike, on 17 aprilie 2022 - 18:15, said:

Ca diagnostic... e o eroare mare să fi fost diagnosticat cu tipul 1 şi el să aibă tipul 2. Însă bineînțeles că nu e exclus să fie chiar aşa. Plus că am văzut că în ultimul timp, diabetologii de la centrele de diabet insistă că ar fi mai bine şi trec mulți pacienţi cu tipul 2 pe tratament cu insulină, ceea ce nu este tocmai ok pentru pacienți, însă este foarte ok pt. companiile farmaceutice.
Pt. diabet tip 1, întrebarea ta despre administrarea insulinei la nevoie este bună şi se poate face asta. Însă depinde foarte mult ce tip de insulină foloseşte pacientul.
Pentru că există 2 tipuri mari: insulină rapidă şi insulină bazală (sau lentă) şi o insulină semilentă (Actrapid - care nu are ce să mai caute pe piață) şi mixuri de insulină rapidă+lentă, în diverse proporții.
Spune-ne ce insulină i-a fost prescrisă tatălui tău, ce doze şi câte kg are el. În baza acestor date îți pot face o estimare destul de corectă dacă a fost diagnosticat eronat ca având diabet tip 1.
Iar cu administrarea de insulină pt. diabetul tip 1, doza obligatorie care trebuie administrată o dată pe zi este cea de insulină bazală, care se administrează seara, la ora 22:00-23:00. În rest, se administrează insulină rapidă (NovoRapid, lansată pe piață prin anul 2001) şi aceasta se administrează când diabeticul mănâncă (şi din diferite motive, e posibil să nu mănânce 3 mese pe zi) şi se mai pot administra doze de corecție (de 1-5 unități, aproximativ, sau oricâte unități e nevoie) atunci când glicemia măsurată este mare (hiperglicemie).
Cu insulina semirapidă e mai complicat pt. că acționează după 30 min. de la administrare şi are vârful acțiunii la 3 ore după administrare. Deci dacă o administrezi pentru masă, după 3 ore trebuie să mai mănânci din nou, altfel faci hipoglicemie. Medicii au numit acele mese "gustări" şi până la momentul în care se produce insulină biosintetic umană (Novorapid), aşa arăta ziua unui diabetic: 3 doze insulină semirapidă pe zi (deşi la vremea aceea se numea rapidă) în timpul meselor + 1 doză insulină lentă seara şi 6 mese pe zi, mesele principale + 3 gustări, la 3 ore după mesele principale.
Ba e f corect sa treci pe insulina si la DZ 2 mai din timp, ca asa protejezi pancreasul si poate boala va avansa f greu sau deloc, asa cum mi-a zis mie medicul, pe mine m-a pus pe insulina ultrarapida Novorapid pe 13 aprilie acuma, desi sunt la inceput cu DZ 2 si cu regim as fi avut valori normale, mai ales ca i-am zis ca nu pot tine regim, si la mese cu multi carbo fortez pancreasu, n-a vrut trat zicand ca, cu trat se duce ala, si apoi tot voi ajunge la insulina, insa in loc sa bagam doar la mese tari, voi baga de 4 ori pe zi.
De aia unii medici trec pe insulina oamenii cu DZ 2 inca poate din timp, sunt destepti, ca vor face mult mai putina si sa ramana asa mereu. De ex daca ajungi dependent total de insulina dupa ce ai facut ala praf cu tratament, o sa bagi si ptr lapte, rosii, salata.
Daca treci de pe la inceput, cand pancreasu e bunicel, tu nu bagi ptr noaptea, ptr mese f slabe in carbo.
Cred ca ai inteles ideea.
Insulina nu bagi neaparat doar daca ai valori f mari.
Cand bagi, pancreasu se odihneste chiar daca mananci multi carbo, ii lasi lui sa metabolizeze cam 50-60, si restu ii faci tu, ca sa nu se forteze.

Si e posib ca subiectul nostru sa aiba DZ 2 si sa fie pe insulina din timp, si nemancand mare lucru in spital, de aia glicemia era buna.

Edited by MinettoMatoi, 22 April 2022 - 21:07.


#10
mistrulet

mistrulet

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 45
  • Înscris: 28.10.2018
ce am aflat recent de la cineva care lucreaza in spital,am inteles ca la diabetici internati se pune 'ceva' in perfuzii si de asta nu li se mai administreaza insulina. ce anume..si daca chiar e adevarat..nu pot sti sigur.

#11
MinettoMatoi

MinettoMatoi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,025
  • Înscris: 04.09.2018
Nu exista "ceva" in perfuzii, ca in afara de insulina nimic nu coboara glicemia, nu are cum fi adevarat cu ceva-ul ala. Nu li se mai da insulina daca glicemia este okey, atat. De ex daca ala are dimineata glicemia de 210 in loc de sub 100, trebe sa-i bage insulina, altfel nu coboara glicemia, adica ii baga cum baga si acasa daca i se daduse.

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate