Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Vreau o masina electrica de tocat...

Cum ajunge remorca de tir inapoi ...

Alt "Utilizator nou" pe T...

ULBS INFORMATICA
 Index preturi

Boxa membrana tweeter infundata

Am nevoie de poze cu un curcubeu

Whisky for Mac
 Xiaomi 14 Gpay

Izolare zid exterior de scandura

Dezinstalare drivere W11 23H3

Recomandare masina de spalat fiab...
 BSOD din cauza Intel Audio DSP dr...

De ce sunt oamenii nostalgici

Cum vand casa fara factura Hidroe...

Scor FICO minim
 

Project manager

- - - - -
  • Please log in to reply
63 replies to this topic

#37
AlaDinCopac

AlaDinCopac

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 144
  • Înscris: 23.01.2022

View PostMosotti, on 10 aprilie 2022 - 08:59, said:

Daca ai o nelamurire despre cerinte si trebuie sa intrebi enspe persoane si primesti enspe raspunsuri multiple, atunci e un indicator clar ca te afli intr-un proiect de cacat. Ar trebui sa existe o singura persoana si aia sa-ti spuna ce sa faci exact, nu "I think" "I believe" "As I can remember" "Let's ask Bill, maybe he knows about this", aia-s indicatori ca mai mult ca sigur o sa lucrezi degeaba si ca nimeni nu are habar de nimic, se duc cu valul, la mila domnului.
Multe proiecte au un   astfel mod de lucru. Se suspecteaza faptul ca astfel de proiecte care in mod normal intr-o economie normala (bazata pe performanta) nu ar mai trebui sa exista sunt tinute  in viata fie pt ca se spala bani negri prin bugetele echipelor fie  doar existenta acelei echipe sustine in viata un  lant de manageri din topul management care fac politica(adica in realitate sunt politicieni ,si locul lor de munca este garantat de partid)

Quote

Probabil cea mai nasoala chestie pentru firma este angajarea developerului in taskuri care efectiv nu-s platite, de genul "ai putea te rog sa faci asta?"
Daca este senior si isi stie valoarea, ii prezinta  "fisa postului de lucru" unde sunt in scris atributiile pentru care este platit.
Daca el accepta sa faca unele chestii care nu sunt in fisa postului de lucru, este strict raspunderea lui.
Evident din moment ce acele taskuri nu sunt in fisa postului de lucru , nu poate sa ceara legal bani pt acele taskuri si nici ore suplimentare pentru acele taskuri.
Deci o face gratis,  din "altruism" colegial.

Quote

Urmatoarea problema nasoala este ca daca nu ai o persoana care sa stie sa tina clientul in friu, o ia aiurea prin balarii rau de tot, pentru ca au impresia ca agile
Aici e rolul BPO/PO  + PL sa protejeze echipa fie de incursiunile clientului (se razgandeste in timp ce acel feature este in curs de implementare) sau de alte incursiuni
ale altor echipe in "bucataria" lor interna.

Quote

inseamna ca poti schimba orice oricind si moca, pentru ca este acest model de dezvoltare minune care face din cacat bici. Si atunci se fac taskuri estimate si in timp ce se implementeaza sau chiar dupa incep sa vina schimbari, da sa fie repede si gratis ca "nu sint schimbari  mari", chiar daca adaugind o propozitie trebuie de fapt sa rescrii tot Posted Image
Agile-ul la romani este complet diferit de Agile-ul asa cum a fost proiectat din carti. Agile-ul din carti ar merge corect si in lumea reala daca toti membrii echipei ar fi fost
alesi in mod meritocrat, si asta pornind de la managerii de sus.

Problema e ca la noii romanii se aplica stilul balcanic de cumetrii si asta ajunge intr-o mare masursa sa influenteze implementarea Agile.
De mult ori la noi Agile seamana cu "Waterfall in sprinturi" ceea ce nu ar trebui sa fie deloc asa.

Quote

chiar daca adaugind o propozitie trebuie de fapt sa rescrii tot
Unele cerinte de post specifica sa stii design patterns tocmai ca sa nu se intample acest lucru. Ce nu specifica este ca de multe ori vei mosteni un proiect al carui cod
sursa nu respecta de la incepetul  principiile SOLID. Si degeaba o arde devul cu design patternuri. Nimic nu va fi stabil daca fundatia nu este stabila.

Daca le ceri buget pt refactorizare, n-o sa se aprobe desi echipa ar avea buget suficient pt asa ceva, din urmatorul motiv. Buget pt refactorizare inseamna ca cineva acolo sus din management nu si-a facut datoria si a dat OK -GO la o echipa care nu a fost pregatita tehnic sa implementeze complexitatea reala a proiectului
=> acel manager daca semneaza buget de refactorizare => papa prima de performanta care pt top management este destul de insemnata(bani seriosi)

View PostRedDev, on 09 aprilie 2022 - 23:20, said:

Si chiar ma bucur ca am gasit un atelier auto unde pot participa la testari si la manopera.
Este specificul balcanic sa ne dam cu parerile in domenii in care nu suntem calificati.
Daca mecanicul ala decide ca trebuie sa desfaca blocul motor. inseamna ca are el un motiv.Tu n-ai nici o calificare sa te bagi .

Daca dupa reparatie suspectezi ca a fost inselat fie la pret fie la calitatea executiei poti solicita o contraexpertiza. Si daca contraexpertiza confirma
banuielile tale , primul service sunt buni de plata si ii dai judecata pt dauna materiale de isi inchid aia firma la cat trebuie sa-ti plateasca.

#38
Bogotta

Bogotta

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,417
  • Înscris: 24.02.2017

View Postneagu_laurentiu, on 08 aprilie 2022 - 14:29, said:

Pe unde stiu eu (si mi se pare normal) managerul e din breasla programatorior, ca altfel n-are ce sa pastoreasca daca nu stie meserie.


Nici pomeneala. O buna prietena a fost Project Manager vreo 15 ani la Fundatia Copiii Nostri.  Nu stie nici o programare. In schimb stia cum se puna la dipozitie si sa coordoneze resursele de care dispunea in diversele proiecte desfasurate. Plus raportari semestriale, bi-anuale, anuale, sa fie pe faza cand vine auditul si altele asemenea.

#39
RedDev

RedDev

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,933
  • Înscris: 29.10.2014
Eu ma retrag din discutie. Am inteles mai bine care e ecosistemul Project Managerului si toata partea abstracta dar prea se intra in atacuri la persoana.

Exista companii si companii. Eu sunt multumit unde lucrez, programul de lucru e o superb, 100% remote, salariul e excelent si vine mereu la timp si oamenii sunt seriosi si vor sa ne dezvoltam. Da, firma nu are know-how pentru proiecte software, nu avem bani sa angajam o serie de oameni, dar mergem inainte si poate la un moment dat o sa avem o organigrama ce ne va permite sa facem doar un lucru fiecare.

Edited by RedDev, 10 April 2022 - 15:18.


#40
Zyx

Zyx

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,542
  • Înscris: 14.02.2005

View PostAlaDinCopac, on 08 aprilie 2022 - 19:08, said:

Project manager nu trebuie sa fie programator , trebuie doar sa stie sa delege si sa aproximeze riscuri pe viitorul apropriat cat si cel indepartat si sa bugeteze riscurile si echpa. Atat.
Nu-ti trebuie nici un gram de programare sa fii chiar si manager de proiect informatic.Trebuie doar sa stii sa manageriezi.Atata tot.

Pai si cum apreciezi riscu daca nu stii sa cantaresti cat stie fiecare si cam in cat timp va termina o functionalitate? adica nu ai o latura tehnica sa intelegi ce face proiectul.
Te lasi pe estimarea dezvoltatorului? Ok, daca nu ii iesa extimarea ce faci? il bagi in sedinta si il faci cu ou si otet ca el e vinovat? Posted Image

Ce doresc sa zic e ca un  manager isi asuma riscul  pentru subordoantii lui in fata clientului.
In programare managerul nu trebuie sa programeze, trebuie sa delege pe cine e potrivit  si sa deblocheze unde e nevoie de resurse sau informatii; astfel daca nu stii sa apreciezi complexitattea unui proiect sau  cat stie/livreaza fiecare angajat  e cam dificil sa faci estimari si  sa apreciezi riscuri.
Dar in Romania se poarta orice, estimari fac toti si managerul doar imparte taskuri, daca e buget  se iau oameni si se acopera munca cu altii mai buni si pt cei slabi.

Sa faci management pe un domeniu care nu il intelegi macar pe jumatate cred ca e cam imposibil de estimat si bugetat.

Edited by MarianG, 10 April 2022 - 18:49.


#41
george_alexandru

george_alexandru

    Mwe Austria

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,429
  • Înscris: 30.08.2017
Estimările le face dezvoltatorul iar PM - ul nu trebuie neapărat să ia de bun, poate să ceară să detalieze cum a ajuns la acea estimare. Trebuie să înțeleagă ce se livrează, însă nu trebuie să știe cod, pentru că nu este verificator de cod.

Dacă au mai lucrat împreună în acea formulă și pe alte proiecte în trecut și exista în continuare probleme cu estimările, atunci dezvoltatorul ăla are o problema iar PM-ul trebuie să semnaleze acest lucru celui care sponsorizează proiectul.

#42
Mosotti

Mosotti

    Geniu umil

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,295
  • Înscris: 21.04.2004
PM-ul dubleaza minim estimarea :w00t:

#43
george_alexandru

george_alexandru

    Mwe Austria

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,429
  • Înscris: 30.08.2017
Contingency :D

#44
utopium

utopium

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 45,845
  • Înscris: 14.08.2007

View PostAlaDinCopac, on 09 aprilie 2022 - 22:57, said:

Armata de programatori este condusa de Techlead
Proiectul este condus de Project Lead (interfata dintre Techlead si exterior)
Scum Master se ocupa cu Jira si mangementul backlogului
Product Owner se ocupa cu evolutia produsului dpv al business-ului (intefata dintre produs si clienti)
Business Product Owner se ocupa cu criteriile generale de business ale produsului (interfata dintre produs) si clienti
Ideal asa e ... in realitate insa pe multe proiecte nu e asa din motive de costuri. Si atunci tech lead-ul, project managerul si scrum masterul sunt una si aceeasi persoana. Daca e proiect intern e si product owner de multe ori.

Eu am intalnit multe modele de proiecte, la unele clientul intra in sprint planning si facea el taskurile si propunea ce sa intre in sprint (dar echipa putea sa nu accepte tot), project managerul era atehnic si doar urmarea indeplinirea targetului/sarcinilor, technical managerul lua decizii de arhitectura/facea reiew-uri la PR-uri si scria si cod ... pe alte proiecte insa era un singur om care facea si taskurile, lua decizii de arhitectura, facea review-uri la cod, era scrum master si mai scria si cod cat mai apuca.

#45
AlaDinCopac

AlaDinCopac

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 144
  • Înscris: 23.01.2022

View PostZyx, on 10 aprilie 2022 - 18:09, said:

Pai si cum apreciezi riscu daca nu stii sa cantaresti cat stie fiecare si cam in cat timp va termina o functionalitate?
Dar nu-l apreciaza PM-ul , ci programatorul ci prin metodologia Agile. Programatorul isi estimeaza complexitatea fiecarui task in story-points( daca lucreaza pe Sprinturi) .
Story-Points(SP) se dau  conform sirului lui Fibonnacci .De asmeeni aici mai intra DoR si DoD pt fiecare task.
Mai multe detalii aici https://www.mountain...re-story-points
si aici [ https://www.youtube-nocookie.com/embed/jaqiXSp-D8E?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Poti avea Agile Sprint, Agile Kanban, Agile Scrumban. Un programator  senior care lucreaza in mediul Agile de obicei a cam trecut de-a lungul carierei sale prin toate.

La sfarsit de Sprint se face retrospectiva si frameworul JIRA , iti face raportul de performanta intre ceea ce ai declarat ca faci si ceea ce ai facut.
Acel grafic se anexeaza la performanta ta trimestriala. SI odata la 3 luni se scot graficile si pe baza lor esti evaluat.  (ca la scoala cu sistemeul de teze)

Quote

adica nu ai o latura tehnica sa intelegi ce face proiectul.
Te lasi pe estimarea dezvoltatorului? Ok, daca nu ii iesa extimarea ce faci? il bagi in sedinta si il faci cu ou si otet ca el e vinovat? Posted Image
Daca nu are alte motive tehnice din cauza caruia nu i-a iesit  + daca nu a cerut ajutor la o chestie care s-a blocat (si a stat asa sa treaca timpul) desi stia ca se aproprie sfarsitul sprintului si mai are si alte taskuri de facut), cam da, isi ia warninguri .(Nu a livrat ceea ce a promis, nu stie inca sa se evalueze , nu stie sa comunice cu echipa problemele importante, pune mai presus orgoliul sau personal decat imaginea echipei, nu este conform
cu graficul de performanta a obiectivelor individuale pe care l-a semnat la inceput de an).

Quote

Ce doresc sa zic e ca un  manager isi asuma riscul  pentru subordoantii lui in fata clientului.
Nu chiar asa.Riscul unei echipe fata de client este impartit astfel: BPO +PO +PL(PM)
Clientul nu ia legatura cu programtorul sub nici o forma. Echipa  tehnica nici macar nu stie cine este clientul.La echipa tehnica ajung problemele clientului filtratre insa
prin sita BPO+PO+PL.

Quote

Sa faci management pe un domeniu care nu il intelegi macar pe jumatate cred ca e cam imposibil de estimat si bugetat.
Nicidecum , nu doar ca este posbil dar daca este implementat ca ala carte  merge ceas. Managerul trebuie sa evalueze riscuri indiferent de originea lor .
Pt asta de obicei exista un curs numit MBA(Master Business Administration)

View Postutopium, on 10 aprilie 2022 - 21:31, said:

Ideal asa e ... in realitate insa pe multe proiecte nu e asa din motive de costuri. Si atunci tech lead-ul, project managerul si scrum masterul sunt una si aceeasi persoana
Dupa pararea mea, asta e stil haotic si as sta departe de o astfel de echipa.

Quote

Eu am intalnit multe modele de proiecte, la unele clientul intra in sprint planning si facea el taskurile si propunea ce sa intre in sprint (dar echipa putea sa nu accepte tot), project managerul era atehnic si doar urmarea indeplinirea targetului/sarcinilor, technical managerul lua decizii de arhitectura/facea reiew-uri la PR-uri si scria si cod ... pe alte proiecte insa era un singur om care facea si taskurile, lua decizii de arhitectura, facea review-uri la cod, era scrum master si mai scria si cod cat mai apuca.
Probabil ca la firmele  mici se intampla, nu cunosc.Oriunde am lucrat pana acum, clientul nici macar nu avea accessul al boardul echipei, doarece nu are voie sa aiba access.

View PostRedDev, on 10 aprilie 2022 - 15:16, said:

Exista companii si companii.
Categoric,  iar Agile nu este singurul sistem de project management pe lumea asta si nu este obligatoriu ca toata lumea sa-l implementeze.
Pe de alta parte  o metodologie Agile care este implementata gresit poate face mai mult rau decat bine.

Apropos:acum la moda in lumea managementului mai toti PM o ard pe SAFe Scalled Agile.Posted Image
https://www.scaledagileframework.com/
Din cat am inteles de la altii, o certificare in SAFe poate aduce un boost de bani la salariu sau la negociera salariului la un interviu.(Daca esti PL/PM)

View PostMosotti, on 10 aprilie 2022 - 19:25, said:

PM-ul dubleaza minim estimarea Posted Image
Depinde daca are curajul.

View Postgeorge_alexandru, on 10 aprilie 2022 - 20:27, said:

Contingency Posted Image
Doar daca are destul experienta sa-si sustina in fata clientului dead-line-ul(in cazul in care clientul face mutre)

#46
radu103

radu103

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,405
  • Înscris: 15.11.2003

View PostAlaDinCopac, on 10 aprilie 2022 - 23:53, said:

Depinde daca are curajul.
Daca n-are curaj atunci tripleaza estimarea, ca sa fie sigur ca ajunge si dupa taieri

#47
AlexEn

AlexEn

    Spoiled brat

  • Grup: Moderators
  • Posts: 21,915
  • Înscris: 18.12.2007

View PostMosotti, on 10 aprilie 2022 - 19:25, said:

PM-ul dubleaza minim estimarea Posted Image

In realitate PM cam trebuie sa faca pe dracu'n patru sa se incadreze in deadline-ul clientului.

#48
george_alexandru

george_alexandru

    Mwe Austria

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,429
  • Înscris: 30.08.2017
La mine, chiar daca nu sunt PM, uneori mai fac estimari. Peste ce scot de la dezvoltatori, dupa ce trecem impreuna in detaliu prin ce avem de livrat (adica nu cer o cifra si aia e), mai pun de la mine o marja, in functie de cat de complex e proiectul si care sunt riscurile. 10-30% de regula. Peste asta e ala care se ocupa de partea de vanzare si care pune cat are chef, sau mai bine zis cat vrea sa-i ia clientului.

#49
arg

arg

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 38,141
  • Înscris: 19.09.2005

View PostCptPix, on 08 aprilie 2022 - 14:26, said:

...
ai citit PMBOK® guide?

#50
AlexEn

AlexEn

    Spoiled brat

  • Grup: Moderators
  • Posts: 21,915
  • Înscris: 18.12.2007

View Postgeorge_alexandru, on 11 aprilie 2022 - 13:04, said:

La mine, chiar daca nu sunt PM, uneori mai fac estimari. Peste ce scot de la dezvoltatori, dupa ce trecem impreuna in detaliu prin ce avem de livrat (adica nu cer o cifra si aia e), mai pun de la mine o marja, in functie de cat de complex e proiectul si care sunt riscurile. 10-30% de regula. Peste asta e ala care se ocupa de partea de vanzare si care pune cat are chef, sau mai bine zis cat vrea sa-i ia clientului.

Estimarile le fac cei care sunt specialisti pe bucata lor si se duc cu ele mai departe catre PM, nu le face PM-ul.

#51
george_alexandru

george_alexandru

    Mwe Austria

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,429
  • Înscris: 30.08.2017
PM-ul poate sa le challenge-uiasca (eu mai fac asta) apoi le impacheteaza si adauga si partea ce tine de alte activitati. Activatile de PM si PMO, de exemplu, trebuie si ele bugetate, iar alea nu le ofera dezvoltatorii.

Edited by george_alexandru, 11 April 2022 - 13:58.


#52
AlexEn

AlexEn

    Spoiled brat

  • Grup: Moderators
  • Posts: 21,915
  • Înscris: 18.12.2007
Da, asta ar trebui sa fie rolul unui PM.

#53
Mosotti

Mosotti

    Geniu umil

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,295
  • Înscris: 21.04.2004

View PostAlexEn, on 11 aprilie 2022 - 12:58, said:

In realitate PM cam trebuie sa faca pe dracu'n patru sa se incadreze in deadline-ul clientului.
Deadline-ul se determina in functie de niste estimari, nu vine clientul si zice "vreau un program, joia viitoare" si atunci toti zic "OK, se face, no problemo". Daca se intimpla asta esti inconjurat de dobitoci si oricum n-o sa iasa nimic pina la deadline sau o sa iasa un kktzoi. Nu ma indoiesc ca in realitate se intimpla asa de multe ori, de-aia dau gherla 70% din proiecte. Clienti cu asteptari ireale si oameni slabi care nu-s in stare sa spuna NU. De-aia fac aia in industria de jocuri crunch-uri pina se sinucid sau se dilesc. Toti vor repede, ieftin si bun, da cumva asa ceva nu se poate. :w00t:

#54
utopium

utopium

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 45,845
  • Înscris: 14.08.2007

View PostMosotti, on 11 aprilie 2022 - 14:49, said:

Toti vor repede, ieftin si bun, da cumva asa ceva nu se poate. Posted Image
La unul dintre service-urile auto la care mergeam acum ceva ani scria asa:
"In acest service prestam lucrari ieftine, bune si rapide.
Lucrarile ieftine si bune nu sunt rapide.
Lucrarile ieftine si rapide nu sunt bune.
Lucrarile rapide si bune nu sunt ieftine."

Edited by utopium, 11 April 2022 - 16:34.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate