Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Centrala termica immergas

Amenda in Lipsa ?

Acoperire gol extrior intre termo...

Intreprindere individuala fara ac...
 Marci Biciclete - recomandari

Lipsa Tensiune pe o Faza, bransam...

Recomandare bicicleta copil 5 ani.

Recomandare kit automat acces usa
 [email][nvidia] Your GeForce NOW ...

Site nesigur

Baghetele ornamentale intre foile...

O recomandare pentru o camera ful...
 Pareri magazin online quickmobile?

Unde gasesc banane albastre?

Despre compania de aministrare Sq...

Durere taietura deget dupa 2 luni
 

Project manager

- - - - -
  • Please log in to reply
63 replies to this topic

#19
RedDev

RedDev

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,932
  • Înscris: 29.10.2014
E mult de munca ca Project Manager. Pe langa ca trebuie sa iti imaginezi ce probleme pot aparea in viitor, sa aranjez prioritatea la ce trebuie sa se lucreze, trebuie si sa verifici codul la fiecare commit.

Cat lucram ca Manager in fiecare zi vorbeam cateva ore cu colegii care programau si discutam cum trebuie modelate implementarile. Sa respecte parti ascunse si sa aiba un mod comun de implementare. Altfel aplicatia va atatea moduri de implementare cati programatori lucreaza la ea.

Nu aveam deloc timp sa programez.

#20
Mosotti

Mosotti

    Geniu umil

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,295
  • Înscris: 21.04.2004
Project Manageru n-are nici o treaba cu commiturile, alea-s posturi strutzocamile in care se atribuie etichete fara sens. Citind aici e mai usor de inteles de ce 70% din proiecte se duc dracului :lol:

#21
radu103

radu103

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,401
  • Înscris: 15.11.2003
Da e pe val : daca esti un bou sinistru mai nou iti spun PM, in loc sa-ti spuna prostu de sefu, sef de echipa, secretara lu sefu, etc..
Tot la fel cum le zic devops tuturor programatorilor habarnisti care-ar pica orice test si interviu de specialitate

Edited by radu103, 09 April 2022 - 21:05.


#22
RedDev

RedDev

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,932
  • Înscris: 29.10.2014
Gestionarul de proiect ar trebui sa se asigure ca proiectul sa fie un succes. Ceea ce inseamna ca trebuie sa se ocupe de tot, de la a sti clientii produsului si ce vor ei pana la a sti cum e implementata aplicatia.

Iar daca gestionarul nici nu vorbeste cu clientii si nici nu stie programare, atunci are o armata de programatori care fiecare face ce i se pare lui corect si o serie de clienti despre care nu stie ce nevoi au. Si, da, din pacate cam asa merg lucrurile.

Corolar: cum e sa ai ai PM caruia ii zici ca totul merge brici si tu nu ai scris nici o linie de cod? Si el zice: "Ok". Poate sa fie numit Project Manager?

#23
Mosotti

Mosotti

    Geniu umil

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,295
  • Înscris: 21.04.2004
Actually not. Un project manager bun stie sa delege lucrurile, nu le face el pe toate, ala este Jimmy bun la toate si de fapt la nimic. Project managerul se ocupa printre altele de BANI, daca n-ati lucrat cu bugete & shit nu ati fost project mangeri. El trebuie sa discute cu clientul, cind sint probleme sa il faca pe client sa inteleaga cauza reala si sa il convinga sa cotizeze daca este cazul, nu sa spuna ca totul e brici si apoi prostii sa faca overtime ca debilii. Daca ati facut vreodata overtime, ati avut un project manager prost :w00t:. Un project manager trebuie sa fie in stare sa zica NU raspicat, sa se certe ca chiorii cu toti cu care trebuie sa se certe (in mod mai mult sau mai politicos) pentru a obtine ceea ce este necesar pentru succesul proiectului. De asemenea trebuie sa fie sociabil, adica fix ceea ce 99% din programatori nu sint.

Un project manager nu se face in 2 luni, adica poti sa faci un project manager instant, ii schimbi numele functiei, asta nu inseamna ca si este. Pe unde am lucrat te intrebau pe la evaluari daca vrei sa mergi pe partea tehnica sau pe project manager & shit. Apoi se faceau cursuri peste cursuri si apoi intrai intr-un fel de mentorat ca sa vezi cum merge treaba si dup-aia iti dadeau ceva proiectel sa vada cum te descurci.

Daca esti project manager si nu esti non stop in meetinguri si ai timp de chestii de genu aprobare de commituri inseamna ca nu esti project manager. Ultimul lucru care te intereseaza cind esti project manager este cum arata codul si ce se intimpla in el, e ca si cum project manageru de la un model de masina aproba toate modificarile la fiecare componenta si cunoaste in detaliu cum functioneaza motorul, asta in timp ce mai are de rezolvat 50000000 de probleme :w00t:

Un project manager nu cistiga mai putin decit un programator. In toate estimarile pe care le-am vazut ever pentru arhitect si project manager se factura cu 50-100 de euro mai mult. Adica daca developer e 100 de euro, project manager 150 cel putin. Project manageru ala cu 3500 de lei care pastoreste programatori cu 3000 de euro pe luna este dracu stie ce, poate din-ala care duce cafele prin birou, cum ii zice la secretara assistent manager.

#24
george_alexandru

george_alexandru

    Mwe Austria

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,420
  • Înscris: 30.08.2017
PM - ul nu trebuie să fie paznic și nici să știe să scrie cod. Poate pur și simplu să ceară o demonstrație ca produsul funcționează. Evident, dacă ăla nu a scris nici o linie de cod nu va funcționa.

Acuma, dacă știe că are incompetenți sau indolenți în echipa și e nevoie să verifice codul, el ca PM ar trebui să escaladeze la cei care sponsorizează proiectul și să ceară alți oameni. Nu să piardă timpul cu ținut de mânuță dezvoltatorul.

#25
RedDev

RedDev

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,932
  • Înscris: 29.10.2014
Pai hai sa ne gandim si din alt unghi. Ai programatori, testeri si oameni care discuta cu clientii. Cererile vin de la clienti, sunt traduse in task-uri, implementate si testate. Programatorii fac code review unul altuia, ai teste automate. Atunci ce rol are PM-ul?

Si inafara de 10 firme mari la nivel national, fiecare isi gaseste programatori de unde poate. Buni, rai, indolenti, rapizi, lenesi, cum sunt. Si nu ii pot concendia. De fapt e ciudat. Firmele mari nu pot concedia decat la un minim un an dupa angajare (proceduri interne de a ajuta omul sa devina eficient) iar firmele mici nu pot fiindca nu vor gasi alti oameni.

Iar la finantatori nu stiu cum poti sa te duci sa le spui ca trebuie alti oameni. De obicei e un buget si ala nu include ca cineva sa iti paraseasca echipa, sa stai o luna-doua in cautare si apoi sa mai stai doua-trei luni pana omul intelege proiectul.

Edited by RedDev, 09 April 2022 - 21:58.


#26
george_alexandru

george_alexandru

    Mwe Austria

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,420
  • Înscris: 30.08.2017
Pentru că mi-e lene să scriu, uite aici:

https://www.northeas...sponsibilities/

#27
Mosotti

Mosotti

    Geniu umil

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,295
  • Înscris: 21.04.2004
In primul rind daca programatorii, testerii si alti palmasi discuta direct cu clientul si fac ce zice clientul fara stirea PM-ului este o fenomenal de mare problema. Prima regula este ca clientul nu discuta niciodata cu programatorii, decit daca PM-ul are proasta inspiratie sa permita acest lucru. Iti dai seama daca clientul ii sunau pe aia care sapau la Eurotunel si le ziceau ca tre sa-l faca cu 4 metri mai larg si aia se apucau de lucru ca a zis clientul :lol:

Cind eram nou angajat la o firma acum vreo 1000 de ani am primit un mail de la client ca sa schimb nus ce. Io am intrebat colegii ce dracu e asta si mi-au spus ca sa ii scriu la requirements manager (aveam si din-ala). Dupa ce i-am scris a venit un mail de la PM catre client cu toti in CC "I am the project manager please DO NOT communicate directly with the developers". N-am mai primit mailuri de la client :w00t:

#28
RedDev

RedDev

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,932
  • Înscris: 29.10.2014
La noi e fix invers, clientii sa fie in direct contact cu dezvoltatorii. Nu zilnic, dar periodic. Nivelul de neincredere e foarte mare si nu putem sa ne punem 3 luni la lucru fara sa discutam. Si nu exista bugete de tot felul de intermediari. Suntem sa zicem 10 oameni si doar pe partea de programare avem nevoie de 20. Nici unul nu poate fi PM sau Requirements Manager sau orice altceva pentru ca ar lungi timpul de dezvoltare si mai mult.

Asa sunt firmele mici; nu pot sa ma pronunt despre proiecte de sute de milioane de euro. Vorbesc la nivel de proiecte de 30.000 - 100.000 de euro.

#29
Mosotti

Mosotti

    Geniu umil

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,295
  • Înscris: 21.04.2004
Well in agile exista functia de Product Owner, care este punctul unic de interactiune cu clientul. Daca fiecare discuta cu clientul si merg in treaba lui costurile pot ajunge mult mai mari decit daca ai un om care sa se ocupe de asta. In plus e mult mai eficient sa ai un singur om care DISCUTA si sa-i lasi pe aia care stiu sa programeze sa programeze. Daca proiectele sint foarte mici un project manager sau product owner sau requirement manager se poate ocupa de mai multe proiecte. Daca este o firma de apartament care lucreaza la un singur proiect in sistem haiducie si flower power, aia deja nu prea mai conteaza. Dar ca sa-si schimbe statutul si sa evolueze si sa nu ramana in apartamentu ala o sa trebuiasca la un momendat sa-si schimbe modul de lucru.

#30
RedDev

RedDev

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,932
  • Înscris: 29.10.2014
Ha ha, yeah, noi suntem o firma cu 10 programatori si 50 de fete de la marketing la client support. Adica nu e o firma de apartament, dar partea de dezvoltare software e cam marginala.

#31
AlaDinCopac

AlaDinCopac

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 144
  • Înscris: 23.01.2022

View PostRedDev, on 09 aprilie 2022 - 21:33, said:

Gestionarul de proiect ar trebui sa se asigure ca proiectul sa fie un succes. Ceea ce inseamna ca trebuie sa se ocupe de tot,
Nu.

Quote

de la a sti clientii produsului si ce vor ei
Product Owner (PO) si Business Project Owner (BPO) stiu aceste chestii

Quote

pana la a sti cum e implementata aplicatia.
Techlead-ul stie aceasta chestie.

Quote

Iar daca gestionarul nici nu vorbeste cu clientii si nici nu stie programare, atunci are o armata de programatori care fiecare face ce i se pare lui corect si o serie de clienti despre care nu stie ce nevoi au. Si, da, din pacate cam asa merg lucrurile.
Armata de programatori este condusa de Techlead
Proiectul este condus de Project Lead (interfata dintre Techlead si exterior)
Scum Master se ocupa cu Jira si mangementul backlogului
Product Owner se ocupa cu evolutia produsului dpv al business-ului (intefata dintre produs si clienti)
Business Product Owner se ocupa cu criteriile generale de business ale produsului (interfata dintre produs) si clienti

Eu nu stiu unde lucrezi tu, dar nu asa merg lucrurile.

Clientul nici macar nu ajunge la Product Lead , dar apoi la Tech lead.

SI inca odata: nu trebuie sa fii  programator ca sa fii Product Manger.N-are nici o treaba managementul cu a scrie cod.

Tot ce ai facut tu pana acum, ai facut treaba mai multor joburi intr-unul singur la acelasi pret .Adica aia au facut cu tine economii de zeci de mii de euro fara ca tu sa vezi un ban in plus. Ti-au tras tzeapa.

#32
AlaDinCopac

AlaDinCopac

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 144
  • Înscris: 23.01.2022

View PostRedDev, on 09 aprilie 2022 - 22:45, said:

Ha ha, yeah, noi suntem o firma cu 10 programatori si 50 de fete de la marketing la client support. Adica nu e o firma de apartament, dar partea de dezvoltare software e cam marginala.
BPO sau PO tin legatura cu clientul.
Tu daca ai fi client si ti-ai face o casa., ti-ar conveni sa fii implicat constant  in discutii  despre cum e mai bine sa fie alese diametrele conductoarelor electrice prin casa si traseul lor  ?  Posted Image

#33
RedDev

RedDev

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,932
  • Înscris: 29.10.2014

View PostAlaDinCopac, on 09 aprilie 2022 - 23:03, said:

ti-ar conveni sa fii implicat constant  in discutii  despre cum e mai bine sa fie alese diametrele conductoarelor electrice prin casa si traseul lor  ?  Posted Image

Da, categoric as vrea sa particip la toate etapele. Ba chiar as vrea sa lucrez cu meseriasii cand sunt puse caramizile, cand e pus mortarul, tencuiala, gletul.

Si chiar ma bucur ca am gasit un atelier auto unde pot participa la testari si la manopera. La o adica mi-ar placea sa-mi dea uneltele si sa ma ghideze eventual, iar munca sa o fac eu.

Edited by RedDev, 09 April 2022 - 23:22.


#34
AlexEn

AlexEn

    Spoiled brat

  • Grup: Moderators
  • Posts: 21,905
  • Înscris: 18.12.2007

View PostRedDev, on 09 aprilie 2022 - 22:45, said:

Ha ha, yeah, noi suntem o firma cu 10 programatori si 50 de fete de la marketing la client support. Adica nu e o firma de apartament, dar partea de dezvoltare software e cam marginala.

La firmele mici (sau la alea unde se vrea ca 1 om sa faca treaba a 4), unde nu exista rolurile aditionale de product owner/business analyst, dev-ul ajunge sa fie si interfata directa cu clientul. Dar asta nu are treaba cu atributiile clasice ale unui PM.
Exista proiecte si in alte industrii, exista proiecte care nu au legatura cu IT-ul.

#35
AlaDinCopac

AlaDinCopac

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 144
  • Înscris: 23.01.2022

View PostRedDev, on 09 aprilie 2022 - 23:20, said:

Da, categoric as vrea sa particip la toate etapele. Ba chiar as vrea sa lucrez cu meseriasii cand sunt puse caramizile, cand e pus mortarul, tencuiala, gletul.
Pai atunci inseamna ca nu ai incredere in echipa respectiva.Si atunci te intreb: de ce mai cheltui  banii cu ei ? Efectiv pierzi foarte multi bani si este total ineficient.
Voi nu aveti SLA-uri ? Ca pt asta s-au facut.

#36
Mosotti

Mosotti

    Geniu umil

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,295
  • Înscris: 21.04.2004

View PostRedDev, on 09 aprilie 2022 - 23:20, said:

Da, categoric as vrea sa particip la toate etapele. Ba chiar as vrea sa lucrez cu meseriasii cand sunt puse caramizile, cand e pus mortarul, tencuiala, gletul.

Si chiar ma bucur ca am gasit un atelier auto unde pot participa la testari si la manopera. La o adica mi-ar placea sa-mi dea uneltele si sa ma ghideze eventual, iar munca sa o fac eu.
Dar timpul pierdut cu activitati de ziua portilor deschise ai vrea sa nu-l platesti, nu-i asa? :w00t:

Ideea este ca cineva trebuie sa fie responsabil. Daca toti sint "responsabili" atunci nu e nici unul. Informatia e imprastiata in toate directiile, se transmite prin viu grai sau emailuri care nu ajung niciodata sa fie ccentralizate, se fac lucruri nedocumentate care ajung sa fie netestate, oamenii pot sa plece oricind si raman lucrurile in obscuritate totala. Toate astea le-am intilnit si le vad chiar si acum si proiectele respective nu merg prea bine :lol:

Daca ai o nelamurire despre cerinte si trebuie sa intrebi enspe persoane si primesti enspe raspunsuri multiple, atunci e un indicator clar ca te afli intr-un proiect de cacat. Ar trebui sa existe o singura persoana si aia sa-ti spuna ce sa faci exact, nu "I think" "I believe" "As I can remember" "Let's ask Bill, maybe he knows about this", aia-s indicatori ca mai mult ca sigur o sa lucrezi degeaba si ca nimeni nu are habar de nimic, se duc cu valul, la mila domnului.

Probabil cea mai nasoala chestie pentru firma este angajarea developerului in taskuri care efectiv nu-s platite, de genul "ai putea te rog sa faci asta?" "da, siguuur, e foarte simplu, no problemo". Dup-aia evident ca se imput lucrurile si se duce dracului sandramaua. In special tinereii plini de avint intra in capcane din-astea. Daca pui un tinerel din-ala sa estimeze ceva iti da un numar de te nauceste. Apoi incepi sa-l intrebi "da la asta te-ai gindit? si la asta te-ai gindit? ai pus si timpul necesar pentru asta, asta si asta?" si vezi ca deja e de 5 ori mai mult.

Urmatoarea problema nasoala este ca daca nu ai o persoana care sa stie sa tina clientul in friu, o ia aiurea prin balarii rau de tot, pentru ca au impresia ca agile inseamna ca poti schimba orice oricind si moca, pentru ca este acest model de dezvoltare minune care face din cacat bici. Si atunci se fac taskuri estimate si in timp ce se implementeaza sau chiar dupa incep sa vina schimbari, da sa fie repede si gratis ca "nu sint schimbari  mari", chiar daca adaugind o propozitie trebuie de fapt sa rescrii tot :lol:

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate