Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Taxa pe soare

din greseala am stropit pomii cu ...

Branduri de card acceptate la pla...

Doctoratul sau al 2-lea masterat ...
 Reparatie tabla smulsa in jurul u...

W11 home , problema cu limba engl...

De unde cumpar o tigaie wok?

Modem 4G LTE (USB) cu sim Vodafone
 Cartela cu numar pentru activarea...

Cablu ingropat

Presiune/amenințari

Sapatura de jur imprejurul casei
 Adaptor pt casti

În UE, permis digital de conducato...

Spalatorie auto profesionala in I...

Anxietate si Safety behaviors OCD.
 

Aparat foto defect

- - - - -
  • Please log in to reply
33 replies to this topic

#19
apocalipsul

apocalipsul

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,481
  • Înscris: 26.01.2014

Quote

Nasol daca s-a dus senzorul, nu am tras nici 50.000 de cadre Posted Image)
ha, ha... baga (sau lasa-ma pe mine) un laser capabil in obiectiv... sa vezi cum fuți senzorul fara sa tragi niciun cadru...

Quote

Nu pare a fi senzorul, ca marginile dungii sunt difuze.
de acord

Edited by apocalipsul, 29 March 2022 - 19:01.


#20
florinel

florinel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,057
  • Înscris: 29.06.2005
Initiatorul nu pare prea interesat, totusi.

Eu daca aveam problema asta, erau deja verificate toate variantele - nu asteptam sa hotarasca colegii, citind in globul de cristal, care e problema.

Poate fi si mistocareala - o poza trasa cu cordelina prin fata obiectivului. O singura poza, fara altele, fara sa verifice chestii banale.....

#21
maccip

maccip

    45 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,907
  • Înscris: 06.01.2007

View PostRobertFlorinel, on 29 martie 2022 - 18:10, said:

toate pozele sunt la fel, cu dunga aia, daca as face o alta poza ai vedea alt fundal dar tot cu acea dunga:))
Asta am inteles-o din prima. Dar ziceam sa mai pui o poza, daca nu ti-e greu.

#22
arg

arg

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 38,076
  • Înscris: 19.09.2005
primul lucru ar fi o poza in lumina fara obiectiv.
ca sa putem scoate obiectivul din ecuatie.

Edited by arg, 29 March 2022 - 19:56.


#23
crokodilu

crokodilu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,863
  • Înscris: 28.12.2006
Pare ca e cortina franjuri. Are electronic shutter?
Daca in live view e ok inseamna ca senzorul e ok, deci problema e intre oglinda si senzor, ori a cazut ceva pe acolo de atarna doar la expunere ori e cortina busita dubios. In orice caz e ceva in fata senzorului la distata destul de mica de el.
La diversi timpi de expunere e la fel acea dunga neagra? Adica si la 1/1000 si la 1 sec?

Edited by crokodilu, 29 March 2022 - 20:27.


#24
maccip

maccip

    45 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,907
  • Înscris: 06.01.2007
Eu cred ca ai pozat o tampenie si faci pe desteptul. Ce ti-e greu sa mai pui o poza?
Iti zic eu exact ce problema are, dar mai vreau o poza.

#25
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,617
  • Înscris: 29.03.2006

View Postandreic, on 29 martie 2022 - 17:38, said:


Obturatorul ?

Obturatorul mecanic nu are cum -  D610 nu cred ca are defilament orizontal sau oblic...
Exista cateva SLRuri cu defilament orizontal, dar la DSLR n-am vazut.

Unele DSLRuri au suplimentar si obturator pe senzor, inclusiv Nikon a avut hibrid inca de la D1/1h/1x si pana la D70, dar de pe la 10MP au disparut.
Au mai aparut iar la unele DSLRuri, dar nu mai sunt folositi la DSLR ( inca) pt sync speed la 1/500 si mai putin, ci pt mod silentios.
D610 are un mod silentios, dar nu sunt sigur ca are obturator pe senzor.
In reviewuri se considera ca e mecanic.

Pentax K3 III are parca si obturator in senzor dar tot nu-l foloseste pt timpi scurti de sincronizare.


#26
arg

arg

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 38,076
  • Înscris: 19.09.2005

View Postcrokodilu, on 29 martie 2022 - 20:24, said:

....Daca in live view e ok inseamna ca senzorul e ok, ...


View PostRobertFlorinel, on 29 martie 2022 - 17:20, said:

pe vizor se vede totul ok, pe live view si poza finala se vede acea dunga, nikon d610 e aparatul

chiar nu poate face o poza fara obiectiv?

se uita in el si face click + un timp de expunre ce cca 1secunda sa vada bine cum lucreaza cortina

Edited by arg, 29 March 2022 - 21:29.


#27
maccip

maccip

    45 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,907
  • Înscris: 06.01.2007
Aight!
Colegul nu mai poate posta si mi-a trimis mie pe privat inca cateva poze.
https://ibb.co/47pBRHF
https://ibb.co/238Tjzt
https://ibb.co/Y75gWj5

Din ce vad eu, umbrele respective sunt majoritatea aproape focusate, dar nu perfect focusate, ceea ce inseamna ca senzorul nu are nimic.
Nu ma pricep la foto, dar judecand logic, cel mai probabil de la o trantitura s-a rupt ceva prin el si a ajuns in fata senzorului. In fata senzorului e locul unde obiectele sunt asa bine focusate, nu la obturator sau pe vreo lentila.
Dar ar putea ca prin miracol sa fie si ceva software.

Eu as face asa, in etapa asta.
1. Doua poze identice cu aparatul in aceiasi pozitie, nemiscat intre poze sa vad daca se misca umbrele. Daca se misca, nu e de la obiect ci de la altceva, probabil software.
2. Daca la 1 s-a miscat, as face alta poza in aceiasi pozitie dar as schimba scena. As aprinde becul, as pune o lumina in campul imagine sa vad daca umbrele se misca de la luminozitate diferita.
3. Aceiasi poza ca la 1 si 2, dar as aduce in campul aparatului ceva apropiat, sa-l oblig sa focuseze automat.
Daca la 2 si 3 nu s-a miscat nimic, insamna ca e un obiect strain pe senzor si as merge la 4. Daca s-a miscat, trebuie repetat 2.3 pe setari manuale sa vad exact cand anume se misca umbra respectiva.
4. Pentru confirmare, as scutura aparatul si l-as pune in aceiasi pozitie sa fac aceiasi poza. Daca obiectul s-a miscat, insamna ca e un obiect strain pe senzor.
Daca nu s-a miscat nici acum, e ceva ciudat ca totusi s-au facut deja poze cu pozitii diferite ale umbrelor.

In final, cred ca trebuie desfacut si vazut ce-i pe senzor. Mai merge daca ai o lentila concava sa o asezi intr-o anumita pozitie sa vezi din exterior senzorul, insa. posibil sa nu mearga, sau sa ingusteze tare mult campul imagine si sa nu vezi mare lucru.

Am scris astea din datorie ca m-am oferit sa-l ajut, insa sincer eu speram sa vad altceva pe aceste imagini, so am scris aci pentru cei care inteleg mai bine ce se vede pe pozele alea.

#28
florinel

florinel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,057
  • Înscris: 29.06.2005
Sunt sanse mari sa fie ceva cu obturatorul.
De obicei, cand cade ala, nu se mai sincronizeaza bine si apar umbre, insa acestea sunt orizontale.

Din pozele suplimentare (cum spuneam, e important mai multe poze) , apar umbre orizontale in lumina ceva mai scazuta(presupun ca timp de expunere mai lung, exact unde se vede nesincronizarea obturatorului) si umbre oblice in lumina mai puternica. Umbrele sunt in pozitii diferite, greu de crezut ca e afectata o zona a senzorului.

Nu stiu exact cum e mecanismul obturatorului la Nikon - dar exista posibilitatea sa fie o lamela rupta/desprinsa - rezultatul ar fi nesincronizarea(adica umbrele orizontale) si umbre in alte pozitii, in functie de cum "atarna" bucatile de obturator.
Exista, deasemenea, varianta sa fie o problema cu oglinda mica, cea pentru senzorii de focus, situata in spatele oglinzii principale - caz in care poate provoca umbre orizontale intarziind ridicarea/revenirea oglinzii principale si umbre oblice, daca atarna stramb in fata senzorului in timpul expunerii (cand oglinda principala e ridicata)

Verificarile ar include:
- starea senzorului si a camerei oglinzii -  am pus anterior un clip cu ridicarea oglinzii. Senzorul trebuie sa fie vizibil complet, curat. In partea de sus, interioara ar trebui sa se vada oglinda AF (mica) pliata perfect pe oglinda principala. In clipul asta se vede cum se pliaza oglinda secundara pe cea principala  https://youtu.be/qmQV6YuHcpw?t=294
- poze fara obiectiv la o suprafata alba, luminata uniform. Poza cu 1/500, poza cu 1/125, poza cu 1/60, poza cu 1sec.

Orcum, indiferent ca e camera oglinzii sau shutterul - necesita service la Nikon. Mirror box-ul costa vreo5-600 lei(cred) doar piesa, obturatorul e cel putin 1000 lei doar piesa. Manopera, probabil peste 500 lei.

#29
crokodilu

crokodilu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,863
  • Înscris: 28.12.2006

View Postmaccip, on 29 martie 2022 - 23:35, said:

Colegul nu mai poate posta si mi-a trimis mie pe privat inca cateva poze.
Asa arata senzorul:
https://imgbb.com/Ph3fkkM
I-am zis sa il duca in service.

#30
laurstef

laurstef

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 950
  • Înscris: 12.12.2007
Dap, e CLAR!
E o bucată din „perdeaua” ansamblului numit obturator. :P

#31
florinel

florinel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,057
  • Înscris: 29.06.2005
De asta insistam toți să pună poze mai multe, sa ridice oglinda...etc
Poate inițiatorul învață ceva de aici, putem să îl ajutăm dacă și el își dă concursul, civilizat.

O sa coste binișor reparația. Nu prea am mai reparat camere in ultimii ani, însă o schimbare de shutter la FF m-a costat cam 1800 lei, prin 2011 parca.

Edited by florinel, 30 March 2022 - 14:30.


#32
RobertFlorinel

RobertFlorinel

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 179
  • Înscris: 05.09.2017

View Postflorinel, on 30 martie 2022 - 14:21, said:

De asta insistam toți să pună poze mai multe, sa ridice oglinda...etc
Poate inițiatorul învață ceva de aici, putem să îl ajutăm dacă și el își dă concursul, civilizat.

O sa coste binișor reparația. Nu prea am mai reparat camere in ultimii ani, însă o schimbare de shutter la FF m-a costat cam 1800 lei, prin 2011 parca.

s-a rezolvat cu 600lei

#33
florinel

florinel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,057
  • Înscris: 29.06.2005
Pai spune-ne si cum?
Ti-a schimbat obturatorul cu unul nou, l-a reparat pe ala pe care il aveai?
La service autorizat sau la alt service?

#34
RobertFlorinel

RobertFlorinel

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 179
  • Înscris: 05.09.2017

View Postflorinel, on 30 martie 2022 - 18:25, said:

Pai spune-ne si cum?
Ti-a schimbat obturatorul cu unul nou, l-a reparat pe ala pe care il aveai?
La service autorizat sau la alt service?

A schimbat obturatorul, serviceul este Restart Service, garantie 1 an. Va multumesc frumos pt ajutor si daca cumva v-am suparat cu unele exprimari ale mele imi cer scuze acum. Seara frumoasa tuturor!

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate