Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii
 Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...
 Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor
 Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android
 

Povestiri despre sefii/ angajatii workaholici si nu numai....

* * * - - 2 votes
  • Please log in to reply
73 replies to this topic

#37
tytysor

tytysor

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,450
  • Înscris: 02.09.2006

View Postro_explorer, on 14 martie 2022 - 22:50, said:

Asta este valabil pentru cineva pentru care jobul e doar un job si atat. Nu zic, or fi domenii unde asta se cere, dar performanta, promovarile, bonusurile, etc ...  nu vin cu 8 pre pe zi, program fix. Alea vin cu dedicatie, cu pasiune, cu dorinta de a face mai mult pentru ca se poate, nu pentru ca trebuie. Si intr-o firma care promoveaza meritocratia asta e aur curat si este recompensat ca atare.

Anul trecut, ca idee, am primit un bonus de 20K dolari, asa, deodata, doar pentru ca un client (important de altfel) caruia i-am terminat proiectul la timp, desi el intarziase cu 1 luna livrarea datelor (lucru pentru care mi-am sacrificat timpul liber din ultima saptamana dinainte de concediu, prima zi de concediu si weekendul dintre ele) a trimis un mail in care imi multumea ca i-am salvat curul si a semnat o prelungire de contract pe inca un an. Nu am facut sacrificiul ala pentru bonus (nici nu stiam ca exista asa ceva) dar am facut-o pentru ca nu as fi putut pleca in concediu lasand proiectul neterminat, stiind ca il pot inchide. Am muncit 85 de ore saptamana aia (cu tot cu weekend). Am castigat pentru asta inca 5 zile la concediu si 20K USD, asa, bonus. Merita? Nu stiu ... eu zic ca da.
Sincer, mai mult m-am bucurat de alea 5 zile extra decat de bani Posted Image ... dar ideea e ca intr-o firma construita pe principii de meritocratie, dedicatia si pasiunea se recompenseaza pe masura.
,,,sint multe variante pentru a deveni cel mai bogat mort din tot cimitirul! si pina atunci, sa nu te mai cunoasca copii, iar familia sa fie ca si inexistenta!

View Postro_explorer, on 15 martie 2022 - 15:07, said:

Și eu am telefon de la muncă. Când schimb firma iau numarul cu mine. Dar am profil de munca și profil personal. Când se activează profilul personal nu mai întra nimic de la muncă, e liniște totala. Lucrând în corporație globala, mereu zboară mailuri prin inbox căci mereu e zi undeva pe planeta.
si toti angajatii de pe planeta au treaba doar cu tine?

#38
ro_explorer

ro_explorer

    Membru impartial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,655
  • Înscris: 15.12.2009
Nu știu ce probleme sau frustrări ai tu (sau poate ca nu) dar eu am împărtășit din experienta proprie.
Ținând cont ca în loc sa contribui la topic cu "Povestiri despre sefii/ angajatii workaholici si nu numai...." ți-ai găsit sa te iei de mine spune multe.

Îți spun și ție ce le-am spus și celorlalți în poziția ta: îți doresc multă fericire și succes în viata ;)


#39
tytysor

tytysor

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,450
  • Înscris: 02.09.2006
am contribuit! si mi-am spus parerea despre viitorul acestor angajati sau al familiilor lor!

#40
Maskatu

Maskatu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,235
  • Înscris: 30.05.2006
Tu esti un norocos cu seful care ti-a spus sa il suni doar daca ia firma foc dar nu toti sunt asa.... Al meu e disperat sa ia proiecte noi (implicit sa faca bani) desi suntem o mana de oameni, ia proiecte de TOP, reuseste sa ii imbarlige pe aia prin vorbe (e un vanzator bun) si apoi tot greul cade pe noi.

E ca si cum ne trimite la razboi cu pistoale de airsoft. Bartai proiectul si noi.... 3-4 oameni care nu stim care incotro sa o apuce. Evident totul pe termene limita nerealizabile ca doar asa a convenit cu clientul. Evident ca multe din proiecte dau kicks la final. Nu reusim sa ne terminam, nu respectam termenele sau le terminam dar ies prost. Repede si bine nu se impaca.... apoi clientul face presiuni ca nu sunt rezultatele corecte, ca nu e ok, vede si el ca nu e bine si apoi facem sedinta cu "de ce nu a iesit bine acest proiect?". Probabil ca ti-am zis toti in plm ca nu o sa iasa... ca nu aveam cum sa il facem, ca nu avem infrastructura necesara, etc???

#41
EASTERN_TIME

EASTERN_TIME

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 345
  • Înscris: 10.03.2009
Lucrez la o firma care se ocupa de logistica si documentatie pentru import export / comisionari vamali. E o firma care are activitate 24 ore/7 zile pe saptamana. Initial cand am inceput la ei in urma cu 24 de ani, totul era on-shore salariatii erau doar in US si Canada, dar pe masura ce am trecut in anii 2000, firma  a achizitionat mai multe firme mai mici de comisionari vamali, depozite, companii de logistica, s-a extins in US masiv, apoi si in Mexic, in anul 2008 s-a facut un merger ( s-a unit ) cu o alta firma cam de aceeasi dimensiune. Este foarte greu sa achizitionezi o firma de aceeasi marime cu a ta. Multe lucruri s-au schimbat, au inceput sa faca off-shore, sa se extinda in alte tari cum ar fi Polonia, Belgia, Republica Serbia, China, Filipine, India.

Eu nu mai am telefon personal de prin 2001, tin minte ca plateam atunci parca 1 dolar pe minut de air-time, in fine, de atunci am primit laptop si telefon mobil, initial a fost doar voce, pe urma au introdus Blackberry ( am avut din cele mai primitive - cu rotita pe lateral pentru mouse ). Te bucuri ca poti vorbi personal, dar de fapt este ghiulea de  picior. Trebuie sa raspunzi nu conteaza ora din zi ori noapte, vacanta ori nevacanta. Laptopul e intotdeauna in portbagaj oriunde as merge, chiar si cand mergeam in Caraibe in vacante, laptopul era cu mine.

NU sunt platit pentru orele peste program, sunt platit salariu fix, teoretic 40 de ore pe saptamana, initial ne puneau sa punem orele intr-un website, pe urma au renuntat, pentru ca se adunasera prea multe ore peste program si lumea a inceput sa ceara timp liber la schimb pentru orele lucrate in afara programului.

Firma a fost data in judecata de catre fosti angajati pentru aceasta practica, judecata a tinut cam 10 ani de zile, nu stiu exact ce amenda au primit, si ce compensatie au primit fostii angajati, dar daca ai vrut sa ramai in slujba nu ai participat / alaturat la proces, eu am negat ca stiu de astfel de practici cand am fost chestionat de avocati, desi era o chestie universal cunoscuta.

Off-shoringul a facut ca ziua de lucru sa nu se termine niciodata, asa cum spuneau despre Imperiul Britanic ca soarele nu apune niciodata, la fel si aceasta firma, logistica si procedurile vamale nu inceteaza pentru nici o ora din zi si din noapte, intotdeauna cineva lucreaza pe glob. Globalizarea poate e buna pentru actionarii firmei, nu pentru cei care lucreaza.

Te bucuri ca primesti un bonus anual, dar ala e legat de indicatorii de perfomanta : ai firmei, al departamentului si personal, in final daca nu ai facut ceva exceptional, esti norocos sa primesti un bonus ce reprezinta 10 la suta din salariul anual, dar este imediat taxat la 45 la suta, deci in mana primesti un maxim de 5.5 la suta in cazul in care EBITDA  e semnificativa ( lichiditatile ce or ramas dupa plata tuturor cheltuielilor ).

Poti sa cauti alte slujbe, nu trebuie sa ramai in cursa daca  nu iti convine, problema apare cand ai familie, copii, anumite cheltuieli fixe legate de imobiliar, cat si de standardul de viata pe care il ai. Banii nu iti vor ajunge niciodata,  pe masura ce primesti mai mult, cheltuielile cresc intempestiv uneori chiar mai mari decat ce ai primit in plus.

Eu personal sunt cal de tras, asa cum a scris mai sus un coleg, vin la mine zi si noapte cu tot felul de probleme, pentru ca stiu ca pun la suflet si incerc sa ii ajut chiar si
cand nu este raspunderea mea, ii directionez la cine sa apeleze. Poate asta m-a tinut in slujba, nu stiu, au fost numeroase reduceri de personal de-a lungul anilor,
am avut noroc sa raman, am fost la interviuri si la alte corporatii, si sincer sa fiu le-am mirosit de la interviu ca au cam aceeasi practica, singurul lucru care poti spera la
o mutare din asta este sa primesti cu 10-15.000 de dolari in plus anual.

Chiar recent am avut un interviu prin videoconferinta cu niste recrutanti, cautau ceva similar cu ce fac eu pentru o firma de procesare de plati, m-am uitat pe website indeed.ca si glassdoor.ca si am vazut ca e un "sweat shop" si am zis pas... pentru 10.000 in plus nu merita sa schimb.

Edited by EASTERN_TIME, 16 March 2022 - 11:20.


#42
tehnics

tehnics

    acolo unde vara-i zi la miezul noptii

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,767
  • Înscris: 01.11.2005

View PostMaskatu, on 16 martie 2022 - 10:14, said:

Al meu e disperat sa ia proiecte noi (implicit sa faca bani) desi suntem o mana de oameni, ia proiecte de TOP, reuseste sa ii imbarlige pe aia prin vorbe (e un vanzator bun) si apoi tot greul cade pe noi.
Despre ce domeniu si cam ce activitate vorbesti ?

View PostEASTERN_TIME, on 16 martie 2022 - 11:06, said:

Banii nu iti vor ajunge niciodata,  pe masura ce primesti mai mult, cheltuielile cresc intempestiv uneori chiar mai mari decat ce ai primit in plus.
Depinde de standardul care-l vrei.
Eu demult am ajuns la conlcuzia ca sanatatea este prioritatea nr.1 pentru mine. N-as vrea sa fiu cel mai bogat din cimitir.
Dupa sanatate, vine familia. Daca eu sunt sanatos si multumit, consider ca si familia mea este, indiferent cati bani ai sau nu ai. Banii se fac, important e sa-i faci responsabil.

#43
EASTERN_TIME

EASTERN_TIME

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 345
  • Înscris: 10.03.2009
Am lucrat initial cand am inceput in Ontario in Markham, la firma unui Sri-Lankez, un indian din asta de matase, scolit la Londra, cu nevasta englezoaica cu accent fonfait din ala de Kent, parca expectora cand pronunta cuvintele, in fine destul despre caracterele lor, indianul era extrem de sgarcit, ne platea o data pe luna, ceeace e foarte ciudat sa fiu sincer, e singura firma la care am lucrat ce facea practica asta, ne platea prin cheque de hartie, trebuia depus in banca, si ca sa faca clearing mai asteptai inca 3 zile de business. Pe urma ca sa nu mai astept ca aveam de platit chiria la 1 de luna, eu nu aveam nimic in cont, am inceput sa merg la banca emitenta / sediul la care era arondat indianul, unde avea locuinta cred eu in Richmond Hill, sunt case mari acolo pentru cine nu cunoaste zona, si luam banii in aceesi zi cand primeam chequeul.

Ai bani putini te limitezi la putin, distractiile pe atunci erau mai mult intre noi cei de-un leat, emigrati cam in acelasi timp, pe urma, pe masura ce am prins slujbe mai bine platite, am inceput sa facem si alte activitati mai costisitoare ( deplasari etc ). Pe atunci nu aveam familie inca, eram liber ca pasarea, singura cheltuiala majora era chiria si asigurarea masinii ( asta e alta hotie aici la Toronto - dar o sa explic cu alta ocazie - oricum ai face sunt sume anuale exorbitante )

Indianul tragea pe noi ca pe hotii de cai, era o firma mica de 12 angajati, si el depindea extrem de mult de un client major Lenscrafters din USA, am lucrat pentru omul ala, cat doi, dupa un an de lucru la el eram atat de consumat, contemplam sa ma intorc inapoi la Banat, mai degraba sa stau acasa cu parintii decat asa.

A venit la firma o rusoaica, mai in varsta ceva - de la ea am aflat ca numai evreii din Rusia au emigrat, rusii - rusi nu emigreaza, deci da era o evreica rusa din Moscova, smechera, si ea a plecat la o alta firma din Downtown Toronto, de investitii, si ea m-a recomandat la firma aia ( condusa tot de niste evrei - Judith Sherman era CEO la vremea aia ) si asa am scapat de sclavia moderna din Markham.

Am fugit mancand pamantul de la Anton Stephens ( asa isi schimase numele indianul, s-a englezit dupa nevasta ), si am fugit de dracu si am dat de tata-sau...
Daca voi credeti ca plecand de la o firma de 12 angajati la una de 250 de angajati e o realizare, parerea mea e ca trebuie sa va evaluati opinia.

Initial toate bune si frumoase, pe urma au inceput, dupa cam doua luni de zile, pe mine si pe un iranian - un baiat de bun simt, ne-a repartizat ca resurse dedicate pentru un client, firma avea
cam 50 de clienti, ei bine tu trebuia sa te faci luntre si punte sa tii clientul fericit, clientul nostru era in Vancouver - o alta firma de investitii in planuri de pensie, deci noi lucram atunci de la ora 9 la 5 - teoretic - practic mai stateam inca 3 ore in plus pentru ca firma din Vancouver e pe coasta de vest a Canadei deci au alt orar de munca.

In afara de cele 11 ore de munca solide pe care le puneam zilnic, ne chema dumineca sa terminam ce nu terminasem peste saptamana, si asta a durat un an de zile pana cand am zis ca nu mai rezist, si am aplicat la o alta slujba la firma unde lucrez acuma ce m-a luat pentru 500 de dolari in plus desi locatia lor e la 30 de km de unde lucram inainte in downtown, nici macar
benzina nu acoperea cat am primit in plus, dar am plecat ca nu mai rezistam. Vorbeam cu ai mei acasa in fiecare saptamana, era pe atunci o companie de distanta lunga telefonica
Sprint Canada se numea, aia ofereau un minut cu 1.5 dolari ca la Bell Canada convorbirile cu Romania erau 2.5 dolari minutul.
Cum ziceam ma sfatuiam cu ai mei cate 1 ora pe week-end la telefon ce si cum sa fac, pana la urma nu m-am intors la Romania, desi se votasera Conventia Democratica si erau mari sperante ca lucrurile sa se indrepte..nare entuziasm cu Emil Constantinescu presedinte, aveam impresia ca am prin pe Dumnezeu de picior si o sa ne scape de toate relele, cand am fost la Consulatul Romanesc sa votez pe Peter Street era atunci, tin minte ca era coada la votare pana in strada atat de multi venisera la vot din tot Ontarioul, Consulatul era la etajul 5, deci se intindea pe 5 etaje coada daca va puteti imagina, cam cum a fost cu votarea lui  Iohannis LOL

mi-am luat sansa si am zis sa mai incerc inca un an si daca nu e bine atunci ma intorc, macar am facut rost de inca o cetatenie - aici in Canada dupa parca 1100 de zile de residenta permanenta poti aplica sa devii cetatean, cred ca am facut un lucru bun si nu m-am intors atunci, Guvernarea lui Emil Constantinescu si a PNTCDului a fost dezastruasa zic eu, m-a dezumflat complet PNTul ( al carui membru inca eram LOL )

Edited by EASTERN_TIME, 16 March 2022 - 11:55.


#44
tehnics

tehnics

    acolo unde vara-i zi la miezul noptii

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,767
  • Înscris: 01.11.2005
Imi aduc aminte de o faza....
Eu sef de proiect in domeniul naval. Lucram la un proiect baban...si deja era in discutii un alt proiect.
La una din sedinte a venit si beneficiarul dar era asa, mai mult spectator, ca avea un manager indian...descurcaret indianul si m-a surprins ca nu vorbea cu accentul ala porcesc (cand aud un indian cand vobeste engleza, ma zgarie timpanele)
Beneficiarul cand l-am vazut...mai sa nu ma bufneasca rasul: imbracat intr-un trening roz. Defapt la sfarsitul sedintei am aflat ca e beneficiarul. :D

Dupa treaba asta, omul trebuia sa ajunga la hotel si sefu ma intreaba daca il pot lasa in centru langa hotel ca e in drumul meu spre casa... Ok, no problem.

Din discutii legate de proiect si chestii nu stiu cum ii spun: eu dupa ce termin orele de lucru nava ta poate sa se scufunde ca sincer nici nu-mi prea pasa. asta inseamna timpul meu liber.
La care omul foarte relaxat zice: foarte bine faci. Sa nu crezi ca daca muncesti mai mult vei avea mai mult. niciodata nu te vei simti implinit. cand vine vorba de bani, nu exista limita.

#45
EASTERN_TIME

EASTERN_TIME

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 345
  • Înscris: 10.03.2009
Am sa va povestesc un episod din viata la firma indianului, deci tipul avea 12 angajati, dar 2 din ei nu veneau la munca, unul era avocatul firmei, banuiesc ca era pe retainer, si al doilea era contabilul firmei - era nevasta-sa englezoaica din Kent, aia venea doar pe 30 a lunii si ne impartea chequerile.

Vine la mine intr-o zi Diana C. o romanca ce a angajat-o dupa mine, la cam 4 luni de zile, eu cu Diana veneam impreuna cu masina, ea locuia in North York, eu in East York si aveam drum spre Markham asa ca opream la ea la bloc si o luam, si imi zice ca a venit Anton - patronul firmei, sa ii spuna daca poate sa aduca fiul ei - facea clasa a 12-a inca o data  la un liceu in Canada, ca sa invete engleza si sa obtina creditele pentru ca sa se inscrie la colegiu.

Ei bine i-a zis lui Diana ca ii plateste 50 de dolari pe fiecare baiat din clasa lui de la liceu pe care il aduce sa stea in birou 2 zile saptamana care vine.
Pai o intreb si ce or sa lucreze, ea imi spune : nimica, doar sa se sune la telefoane intre ei si sa se plimbe pe holuri cu hartii si dosare sa le faxeze ori sa copieze la copiator,
sa para ca au activitate.

Ei bine cand a venit delegatia de la Lenscrafters sa vada cum merge firma, noi eram 30 de oameni, din 10 practic ... adusese 20 de baieti toti cu costume ori camasa alba si cravata si ii pusesera la birouri care era vacante si in sala de sedinte unde facuse un "call center" cu 10 telefoane care sunau in draci LOL

#46
ro_explorer

ro_explorer

    Membru impartial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,655
  • Înscris: 15.12.2009

View Posttehnics, on 16 martie 2022 - 12:27, said:

Sa nu crezi ca daca muncesti mai mult vei avea mai mult. niciodata nu te vei simti implinit. cand vine vorba de bani, nu exista limita.
100% adevarat si rezonez cu atitudinea asta. Cand muncesti nu trebuie sa muncesti pentru bani sau alte beneficii ... trebuie sa muncensti din placere si pasiune ... banii si beneficiile vin automat ca un efect secundar.
De asta imi si incurajez copiii sa se orienteze spre meserii care ii atrag prin obiectul muncii in sine si sa nu se uite la ce e banos si ce nu. Teoria mea este ca poti face bani din orice executi cu pasiune, asadar pasiunea trebuie sa fie tinta, nu banii.

Edited by ro_explorer, 16 March 2022 - 13:27.


#47
Flat

Flat

    Bugetar Esențial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,875
  • Înscris: 23.06.2006
prin definiție , munca distruge pasiunea. oricât de pasionat ai fi de o chestie, dacă ea devine RUTINĂ, ceva ce TREBUIE să faci, este automat transformată în corvoadă

dealtfel putem observa asta și din sinonimele negative

Quote

(Dicţionar de sinonime)
MÚNCĂ s. v. calvar, canon, caznă, chin, durere, încercare, patimă, păs, pătimire, schingiuire, schingiuit, suferinţă, supliciu, tortură.


#48
ro_explorer

ro_explorer

    Membru impartial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,655
  • Înscris: 15.12.2009

View PostFlat, on 16 martie 2022 - 13:53, said:

prin definiție , munca distruge pasiunea. oricât de pasionat ai fi de o chestie, dacă ea devine RUTINĂ, ceva ce TREBUIE să faci, este automat transformată în corvoadă
Pai este o solutie simpla: nu o lasa sa devina rutina ... la mine functioneaza de peste 20 de ani :)

#49
kato1

kato1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,785
  • Înscris: 05.07.2007
poti sa faci munca care-ti place, in domeniul care-ti place, insa daca ai un sef tampit, totul devine maro ....

#50
sorin147

sorin147

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,303
  • Înscris: 11.08.2003
12 ani am facut acelasi lucru, introducere date in calculator. Si dupa atata vreme, inca ma duceam cu placere la munca si o prestam la fel. De multa vreme nu mai aveam colegi, erau prieteni.

#51
tehnics

tehnics

    acolo unde vara-i zi la miezul noptii

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,767
  • Înscris: 01.11.2005

View Postsorin147, on 16 martie 2022 - 14:34, said:

Si dupa atata vreme
Dupa cata vreme ?

#52
sorin147

sorin147

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,303
  • Înscris: 11.08.2003
dupa toti cei 12 :)

#53
Noua_pe_site

Noua_pe_site

    Heartless Biatch

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,527
  • Înscris: 26.01.2010

View PostMaskatu, on 16 martie 2022 - 10:14, said:

Tu esti un norocos cu seful care ti-a spus sa il suni doar daca ia firma foc dar nu toti sunt asa.... Al meu e disperat sa ia proiecte noi (implicit sa faca bani) desi suntem o mana de oameni, ia proiecte de TOP, reuseste sa ii imbarlige pe aia prin vorbe (e un vanzator bun) si apoi tot greul cade pe noi.

E ca si cum ne trimite la razboi cu pistoale de airsoft. Bartai proiectul si noi.... 3-4 oameni care nu stim care incotro sa o apuce. Evident totul pe termene limita nerealizabile ca doar asa a convenit cu clientul. Evident ca multe din proiecte dau kicks la final. Nu reusim sa ne terminam, nu respectam termenele sau le terminam dar ies prost. Repede si bine nu se impaca.... apoi clientul face presiuni ca nu sunt rezultatele corecte, ca nu e ok, vede si el ca nu e bine si apoi facem sedinta cu "de ce nu a iesit bine acest proiect?". Probabil ca ti-am zis toti in plm ca nu o sa iasa... ca nu aveam cum sa il facem, ca nu avem infrastructura necesara, etc???

Daca nu ar lua proiecte noi , voi ce ati face, ati avea de munca sau  nu prea ?
Si cum va mentineti compania daca niciunul din clientii vostri nu sunt multumiti ? Posted Image

View Postsorin147, on 16 martie 2022 - 14:34, said:

12 ani am facut acelasi lucru, introducere date in calculator. Si dupa atata vreme, inca ma duceam cu placere la munca si o prestam la fel. De multa vreme nu mai aveam colegi, erau prieteni.

10 ani la mine. Am inceput ca si colegi , am devenit prieteni , acum suntem familie.  Fiecare pe felia lui , stim ce avem de facut , nu ne impinge nimeni de la spate cu nimic.

#54
Maskatu

Maskatu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,235
  • Înscris: 30.05.2006

View PostNoua_pe_site, on 16 martie 2022 - 16:35, said:

Daca nu ar lua proiecte noi , voi ce ati face, ati avea de munca sau  nu prea ?
Si cum va mentineti compania daca niciunul din clientii vostri nu sunt multumiti ? Posted Image




Se mentine compania pentru ca sunt alte proiecte care ies ok si genereaza un venit consistent. Sunt perioade si perioade, unele mai aglomerate cand chiar ai ce face toata ziua, dar si perioade cand nu faci nimic.

Edited by Maskatu, 16 March 2022 - 19:17.


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate