Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Unde gasesc borcane mari 5 - litr...

sfat achiziție bicicleta pli...

NVIDIA Shield Programe Romania IP

Se opreste motorul in mers Golf 5
 Probleme cu instalator Casa verde

Linie vinetie mana stanga

Opriri și reporniri dese

Protectie soare/vizuala in interior
 Tratament pt piele..canapea

Buget 19k-masina noua-sfaturi

Grosime adeziv gresie

TVA doar la valoarea adaugata sau...
 Inregistrare ecran

M-am inregistrat in e-factura. Ca...

Voi cum faceți fața ava...

Spital stomatologic sector 4 grat...
 

Perioada 2002-2006 in IT, file de istorie, Ep5

* * - - - 3 votes
  • Please log in to reply
19 replies to this topic

#1
pisoiu_22

pisoiu_22

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,842
  • Înscris: 13.01.2019
Asa cum ne-am obisnuit, azi vom continua cu inca un editorial despre istoria hardwarelui, anume perioada 2002-2006. Alte perioade si evenimente pe care le-am abordat impreuna le reamintesc acum:  primul prin 2019 despre Athlon XP, apoi despre netburst si Pentium 4, apoi laptopurile cu aceasta incredibila arhitectura dedicata desktopurilor si ultimul material fiind perioada 1997-2001.

Perioada 2002-2006 am ales-o considerand-o oarecum diferita fata de cea anterioara de pana in 2001 dar si de cea care a urmat dupa 2006 chiar 2005. Schimbarile au fost mai putine, dar importante.

Desi eu nu am prins perioada, nu am butonat in mod constient PC-uri atunci, adica am butonat la nivel de robotel cate o ora pe luna sau 2 ore din an in paste, nestiind ce e in cutia unitatii centrale,  sau chiar nestiind care unitate centrala e legata la monitorul meu. Chiar o intrebare: v-ati confruntat vreodata cu problema sa nu stiti dintre mai multe unitati centrale care e unitatea care e legata la ecranul dvs? sau care mouse il poti folosi dintre cele 2-3 aflate undeva pe un birou?

Acum sa trecem in revista cateva evenimente ce-mi vin mie acum in minte din citiri avute din aceasta peroada, desi cu siguranta am omis multe si nici nu-mi planific sa nu omit ceva:
- in materie de software Windows XP lansat la finalul anului 2001 devenea cel mai folosit sistem de operare si a dominat toata perioada si alt windows nu s-a lansat in acea perioada pt desktop, decat windows 2003 pt servere si Vista in 2006. Windows 2000 primea diverse updaturi ajungand pana la SP4 iar 98SE era chiar mai popular decat 2000. Ambele au fost inlocuite de XP in majoritatea pc-urilor active, ele pierzand suportul in 2006 98-ul respectiv 2010, in timp ce Vista nu a reusit sa se impuna din cauza cerintelor mai de sistem pt pc-urile de atunci dar si noutatilor mult prea multe "asa deodata".

- placile de baza deja erau toate in format ATX si mATX, rare fiind cele care mai aveau alimentare doar cu mufa de 20 pini fara cea pt procesor, iar acestea erau pt socket A.

- Athlon XP isi traia perioada de glorie urmata apoi de declin, astfel modelele Thoroughbred A/B si Barton fiind preferate de catre gameri

- AMD in 2003 anunta o mare revelatie care punea capat epocii athlon XP cu toate neajunsurile ei, anume socketul 754 si arhitectura K8, care venea cu imbunatatiri remarcabile atat pe partea de performanta, instructiuni noi in procesoare SSE2 si SSE3, (intel implementase SSE2 din 2001 sau 2002 de la Wilamete inca), cat si cu o gestiune mult mai eficienta a consumului si caldurii degajate de procesor

- procesoarele athlon erau numite athlon 64, ele primind instructiuni native pe 64 biti, ceea ce permitea cresterea cantitatii memoriei RAM in sistem, lucru implementat si de intel mai tarziu prin 2004 la nucleul Prescott sub forma unei instructiuni numite EM64T. In epoca instructiunea nu era neaparat necesara pc-urile avea de la 256 MB ram in 2002 pana pe la maxim 1-2 GB prin 2006, azi insa cam toate sistemele sunt pe 64 biti.

- dimensiunea socketului 754 era redusa asemanatoare socketului 478 al intel, procesoarele primeau IHS protector pt pastila exact ca si intelurile, probabil ca sa se termine cu ciobirile accidentale ale pastilelor procesoarelor la montarea sistemului de racire cum se intampla uneori  la athlon xp.

- controlerul de memorie devenea integrat in procesor spre deosebire de socketul vechi, ceea ce reducea mult latentele memoriilor in lucrul cu procesorul si restul componentelor cum ar fi placa video si imbunatatea performanta. Intel abia din 2008 incepand cu lga 1366 a introdus controlerul de memorie in procesor. Platforma se numea amd hammer.

- in 2003 sau 2004 este lansat noul socket 939 iar socket 754 ramane folosit mai mult in domeniul mobile pt noile Semproane si Turioane cu consum redus

- FSB-ul procesoarelor AMD deja era 400 sau 800 (200x2 sau x4 era dual sau quad pumped), adica ceea ce asteptau utilizatorii de cativa ani, ca sa poata lucra sincron cu memoriile cele mai bune DDR 400 aflate deja pe piata de ceva timp. FSB-ul devenea de fapt QPI sau HTS si astfel nucleele Newcastle, Wincester, San Diego si Venice erau deja preferate de cumparatorii gameri si profesionisti incepand cu 2004 pe masura lansarii lor si ofereau performanta peste cele mai puternice si scumpe Pentium 4 ale concurentei care se multumea cu integratul procesoarelor mai mult prin sistemele oem pt office si business. Totodata unele dintre acestea au fost cele mai scumpe procesoare AMD vandute vreodata si cu toate acestea se cumparau ca painea calda, concurenta neavand ce oferi in acei bani decat procesoare pana si de 2 ori mai slabe, restul fiind si mai scumpe.

- instructiunile CPU halt state si scalarea dinamica al frecventei si tensiunii deveneau acum vizibile si fructificate pe deplin in procesoarele AMD prin instructiunea din bios Cool'n'Quiet

- socketul A a fost pastrat si el pana prin 2004 ca varianta low-cost si odata cu renuntarea la brandul de procesoare low-cost Duron a fost introdus procesorul Sempron care in cazul socketului A era un nucleu vechi barton la 166 fsb rebranduit fara sa aibe sse2 sau alte noutati semnificative. Duronul insa a avut si el 3 varinate Morgan Spifire si Alphabred ultimul ajungand la frecvente de maxim 1,8 GHz si bus doar 100 cam echivalentul procesoarelor Celeron
.
- Intel incepand cu mijlocul anului 2002 introduce nucleul Northwood la pentium 4 si celeron,  care aducea un spor de performanta semnificativ fata de Wilamette introdus la finalul 2001, stergand oarecum dubiile ca pentium 4 e ca pentium 3 de nepreformant pt vremurile acelea cum dovedea Wilamette. Totodata s-a renuntat la memoriile RDRAM f scumpe si SDRAM prea vechi si lente si au adoptat standardul DDR

- au existat placi de baza care aveau sloturi atat pt sdram cat si pt ddr, ceea ce a facut mai usor upgradeul in unele cazuri. Chipseturi VIA precum KT 133 KT 400 fiind compatibile cu ambele tipuri de memorii.
- Northwood avea frecvente crescute pana aproape de 2,8 -3 GHz FSB 133 posibil si 166 si 200 BUS -ul 533 sau 800 in unele cazuri iar cache L2 512 si uneori 1MB. Celeronul avea cache-ul 128 KB L2 si 8KB L1, fsb-ul fiind doar 100 cam echivalent cu Duronul . BUS-ul era quad pumped in toate cazurile si dual-pumped la AMD pe socket A. De regula pentum 4 si celeron northwood cele mai comune aveau frecvente in jur de 2,2 pana la 2,6 GHz, in timp ce Wilamette nu trecea de 2,2 GHz. procesul de fabricatie al lor era de 0,18 respectiv 0,13 nm.

- Duroanele aveau insa 64KB L1 ca si Athlon XP insa tot 64KB si L2

- TDP-urile la intel variau de regula intre 40 si 70 w la northwood si la wilamette. Northwood era un nucleu relativ rece in montaj desktop, dar nu se preta overclocul pt ca se putea distruge relativ repede de la aceste schimbari ale parametrilor de functionare, fenomen cunoscut sub forma unei imbatraniri sau chiar a unei "morti subite".

- o noutate dictata mai degraba de marketing a fost nucleul Galatin lansat in forma unui procesor high-end destinat entuziastilor la un pret pe masura undeva la vreo 1000 dolari, cu doar cateva zile inainte de lansaea socketului 754 de la AMD pt a mai distrage atentia de la megalansarea concurentului. In teste si peformanta in utilizare doar acest nucleu care avea si L3 reusea sa fie egal sau sa depaseasca f putin procesorele varf de gama ale AMD. Dar asta il facea oricum neatractiv prin pretul cerut si consumul destul de mare.

- pe langa problemele de performanta din platformele desktop si server intel s-a confruntat cu probleme serioase si pe platformele mobile, astfel procesoarele northwood si wilamette nefiind deloc potrivite din cauza consumului si caldurii mari degajate si performantei mult prea slabe. De aceea au fost nevoiti sa lucreze in paralel la mentinerea si imbunatatirea arhitecturii pentium 3 (P6) pt a fi folosita mai departe pe laptopuri si chiar la desktopuri incepand cu 2006 cand arhitetcura netburst fusese epuizata

- in 2004 intel introduce nucleul Prescott cu suport pt DDR2 denumit in epoca si "preshot" din cauza caldurii mari disipate si temperatirlor mari de lucru si TDP-ului mare care se incadra intre 65 in rare cazuri si mergea pana la 105w in multe cazuri chiar si procesoarele low-end Celeron D avand tdp-uri de 73 si 84w. Dar majoritatea pentiumurilor 4 prescott aveau 84w. Procesul de fabricatie era redus la 90 nm si se introducea si socketul de tip LGA la placile desktop in care procesorul nu mai avea pini, aceastia cazand in sarcina producatorului placii sa-i monteze pe placa de baza. Totodata cu prescott aparea si SSE3 si in unele cazuri si compatbilitate pe 64 biti, dar cu toate acestea temperatura mare in functionare si consumul faceau ca procesorul sa aibe scurgeri de curent la nivel microscopic si multe alte neajunsuri ceea ce aratau deja limitele arhitecturii respective si chiar a procesului de fabricatie cu wafere de siliciu.

- Incepand cu northwood a fost introdusa o functie de protectie a procesoarelor la supraincalzire numita delay to thermal in bios. Delay-ul se referea la timpul dupa care se activeaza aceasta functie, insa functia consta in introducerea de cicluri moarte sau nule in calcul adica procesorul la temperaturi ridicate nu mai efectua calcule si se odihnea in asteptarea unei temperaturi mai scazute sau scaderea sarcinii, desi frecventa si tensiunea ramaneau relativ constante,  procesoarele intel desktop neavand implementate instructiune pt ajustare dinamica a acestor parametrii, instructiunile acestea fiind introduse abia la unele procesoare dual-core. Practic fara o racire buna la pc puteai sa astepti un timp infinit sa termini o sarcina. Asta facea ca in cazul racirilor deficitare sistemul sa mearga greu avand de fapt performanta scazuta in general cu 50%. Rolul era si de a evita oprirea PC-ului din cauza supraincalzirii procesorului ceea ce putea duce la pierderi de date sau si deteriorari ale altor componente. Functia este prezenta sub numele de "trottling" si in procesoarele actuale.

- La prescott a fost introdus si Hiper threading prescurtat HT, o noua instructiune care dubla nucleul fizic unic al procesorului asa incat sistemul de operare vedea 2 nuclee virtuale si deci 2 fire de executie. Cresterea de performanta oferita era undeva la  10%. HT-ul a fost abandonat apoi la procesoarele multicore si abia din 2008 a fost reaactivat in procesoarele Nehalem. AMD nu a introdus asa ceva decat foarte tarziu prin 2016 la ryzen instructiunea smt.

- tot la prescott a fost introdus numarul procesorului de identificare si marketing, pana atunci frecventa era trecuta la identificare plus codul din cifre si litere. Astfel un procesor se numea pentium 531 in loc de pentium 2,8 GHz, 531 fiind unic pe cand 2,8 fiind comun la o multitudine de procesoare pentium 4.

- ultimele variante de pentium 4 prescott cele mai performante exceptand serile extreme aveau BUS 200 si FSB 800 cache 1MB L2 si dupa caz si HT.

- spre finalul perioadei in 2005 intel dorea sa lanseze inca un procesor nativ la 4GHz tot netburst cu ceva modificari si cu un TDP la 150w insa planul a fost amanat si chiar abandonat pt ca au decis experimental sa lanseze primul procesor dual-core numit Pentium D nucleu Sfitmifield initial la un bus de 533 (gama D8xx pe 90nm) iar la putin timp (cateva saptamani) si AMD lansau primul procesor dual-core destinat desktopurilor anume Athlon 64 X2 pe socketul lor 939 si apoi si pe noul socket 940 (AM2). Si in acest caz performanta per nucleu mai buna a AMD plasa intel in inferioritate. Desi s-au comercializat niste procesoare pentium 4 single core (cod 570 580) la 3,8 sau 4 Ghz nu se stie exact daca acestea ar fi fost din noua varianta cea abandonata sau nu.

- ultimul procesor netburst pentium 4 lansat a fost nucleul Cedar-Mill pe 65 nm prin 2006 odata cu reducerea procesului de fabricatie absolut necesar pt a putea produce Pentium D cu nucleu Presler, acesta ultim venind cu un bus de 800 si 2 sau 4 MB cache L2 si TDP-uri de peste 95W insa inferioare procesoarelor dual core de la AMD Windsor si Brisbane care in continuare dominau ca performanta neta si ca raport pret performanta.

- Pentium D a fost produs prin lipirea a 2 procesoare pentium 4 pe un PCB fiecare cu cate 1 sau 2MB L2 proprii si impartirea la comun a FSB-ului destul de mic de doar 533 in cazul primei game numite sfitmifield. TDP-ul crescuse astfel dar nu foarte mult fiind incadrate la 95 si 130W in functie de model.
Cei care doreau un intel dual core s-au multumit cu modelul D805 cel mai slab si cel mai ieftin pe la 300-400 dolari care era un nucleu sfitmifield de fapt 2 nuclee de prescott lipite pe un acelasi PCB comun cu un FSB de 533, un TDP de 95W 2MB L2 cache si 2,66GHz. In aplicatiile de atunci neoptimizate pt multicore sau multiprocesor aceste dual-core s-au dovedit mai mult decat inutile, chiar pentium 4 fiind mai bun si nu mai amintim de variantele AMD. Delidul unui astfel de procesor scoatea la iveala cele 2 miezuri care imparteau frateste acelasi PCB.

- Totodata intel a lansat iarasi versiuni "extreme" dedicate entusiastilor la preturi imense (cu care sa se laude in reclame si benchmark-uri), de peste 1500 dolari si unele dotari suplimentare pt overclock si performnata mai bune. Astfel Pentium Extreme Edition lansat in mai multe modele in 2005 si 2006 venea sub forma unui dual core de tip sfitmifield sau presler cu HT multiplicator deblocat si busul crescut la 1066. Se spunea ca Pentrium extreme edition D965 nativ tactat la 3,73 GHz si era capabil sa ruleze la 6 GHz stabil doar prin urcarea multiplicatorului si tensiunii din bios. Acesta reprezenta ultimul racnet si totodata ultimul produs al arhitecturii netburst cu tot ce a insemnat "goana dupa megaherti" si toate problemele cu caldura si consumul de la finalul ei.

- tot in 2006 dupa ce in martie cota de piata a AMD era aproape egala cu a intel adica aproape 50%, a inceput finalul temporar al gloriei AMD care nu au mai fost cei mai buni dupa ce intel lansa noul procesor Core 2 duo care era de fapt bazat pe  arhitectura de la pentium 3 si pentium m cu imbunatatiri, netburstul fiind abandonat definitiv. Core 2 Duo era dual-core nativ exact ca si Athlon X2, avea cache L1 32KB si nu avea nevoie de prea multa memorie L2 ca sa fie performant tocmai in contrast cu pentium 4 /d.

- in materie de placi video a fost implementat standardul AGP 8x prin 2003 care era maximul suportat pt AGP, iar din 2004 a fost implementat noul slot PCI-Express net superior. Atat Nvidia cat si ATI facand progrese remarcabile. Interesanta a fost tranzitia agp to pcie facuta de unii producatorii cu placi care includeau ambele sloturi, desi rare.

- hardiscurile au progresat si ele fiind introdus standardul de interfata SATA de generatie 1 din 2004 pt ca PATA ajunsese la limita, capacitatile au crescut ajungand pana in jurul valorii de 160 GB posibil chiar 250 Gb prin 2006. Cam cele mai usuale erau de 80GB prin 2005 -2006. Buferele au crescut simtitor de cateva ori, iar hardiscurile de tip raptor cu viteze de 15000 rot/min (si zgomot pe masura in multe cazuri) si-au facut aparitia, acestea in raid asigurand cele mai rapide dispozitive de stocare in acele perioade.

- memoriile ram au trecut din 2005 la standardul DDR2 ceea ce insemna o crestere a vitezei de lucru standardele cunoscute fiind 400 533 667 si 800 MHz, ultimele 2 fiind lansate dupa 2006.

- in materie de telefoane mobile apar primele telefoane cu camera foto prin 2003 cu preturi undeva la 700 dolari. Nokia 3200 fiind un exemplu.

- iar dispozitivele mobile de tip PC Pocket  evoluau rapid deveind deviceuri care asigurau o experienta apropiata de cea a unui pc gratie si sistemelor noi de operare Windows CE, Windows mobile 2002, 2003 , 5, 6 etc. Acestea dispuneau de aplicatii de agenda calendar vizualizator imagini, outlook express, office conectivitate bluetooth infrared wireless browser de internet playere video si audio si destul de multe aplicatii care se puteau descarca instala si rula. Unele variante veneau si cu functie de telefon iar mai tarziu cu GPS. Unele aveau procesoare intel arm px270 de exemplu tactat la 300-500 mhz si control dinamuc al frecventei

- in lumea linux prin 2002 a luat nastere Ubuntu si Mandriva si alte distrbutii care treptat au inceput sa aduca ecosistemul linux mai aproape de publicul larg ajutate si de interfete mai placute si intuitive precum gnome si kde. In 2006 Ubuntu deja devenise user friendly acesta fiind bazat pe Debian si oferea o intefata cat de cat asemanatoare sistemelor microsoft si drivere integrate pt sistemele mai vechi precum si suita open office browsere playere si multe alte aplicatii.

Puteti sa scrieti cum am spus impresii, trairi comentarii despre cum ati trecut peste acea perioada.

#2
pufonel

pufonel

    Oglinda, oglinjoara, cine-i cel mai pufos din tara?

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 27,861
  • Înscris: 28.11.2006
Batq-te sa te bata, credeam ca e un subiect al lui djl :naughty:

#3
spooky51

spooky51

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,815
  • Înscris: 29.09.2006
Ubuntu a aparut prin 2004 sau 2005. Deja prin 1996 incepusa sa apara KDE, XFCE si apoi Gnome, insa greu sa tina pasul cu Windows 95. Windows a avut in fata lui MS-DOS, iar MS-DOS a avut o tona de software. DOS-ul a pornit-o la inceputul anilor '80 si a fost standardul pentru software si jocuri, linux-ul a plecat cu un handicap de 10 ani si fara intentia de a fi un concurent. Oricum e interesant ca acum putem avea in Linux o alegere buna daca nu suntem gameri inraiti.

#4
Aldulescu

Aldulescu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,792
  • Înscris: 04.01.2018

 pisoiu_22, on 26 februarie 2022 - 20:38, said:


Puteti sa scrieti cum am spus impresii, trairi comentarii despre cum ati trecut peste acea perioada.
O buna parte am dus-o tot cu computerul vechi - Pentium 200 MMX, care era depasit pentru acele vremuri, dar inca ma puteam conecta la net prin dial-up, de regula dupa miezul noptii. Pe la sfarsitul lui 2005 am cumparat un Sempron 2600+ si mi-am tras net prin cablu, si da-i pe urma download de filme, jocuri, muzica, etc., nu mai aveam timp cat sa consum atatea.

#5
giuliani

giuliani

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,153
  • Înscris: 18.05.2007
In perioada aia eu, de exemplu, am folosit doar Windows Millenium.

#6
KiloW

KiloW

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,159
  • Înscris: 08.01.2021
Īmi aduc aminte ca prin 98 sau 99 am cumpćrat o revista chip, care venea cu un cd cu o distribuție linux Red Hat.
Fćcut in viteza, pe cd-ul ala erau inclusiv cāteva clipuri porno :D
Oricum ce vedeam īn revista aia īn materie de hardware pćreau nave spatiale. Un procesor Pentium 3 era 6 luni de salariu mediu īn Romānia anilor aia.

Edited by KiloW, 28 February 2022 - 10:44.


#7
pisoiu_22

pisoiu_22

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,842
  • Înscris: 13.01.2019

 giuliani, on 28 februarie 2022 - 10:37, said:

In perioada aia eu, de exemplu, am folosit doar Windows Millenium.
windows milenium din 2002 pana in 2006?

#8
giuliani

giuliani

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,153
  • Înscris: 18.05.2007

 pisoiu_22, on 01 martie 2022 - 14:53, said:

windows milenium din 2002 pana in 2006?

Pana prin 2005-2006, parca pe atunci am dat prima data de un XP. Millenium-ul il aveam pe CD original, primit de la cineva.

#9
pisoiu_22

pisoiu_22

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,842
  • Înscris: 13.01.2019
Ceva despre cum v-ati cumparat faimoasele procesoare athlon 64 sau chiar athlon xp inainte?
Chiar si pentium 4? si apoi dualurile?

Ati dat bani sa va luati pentium 4 extreme cu gallatin?

Se mai ieftinisera, nu mai costau asa mult, puteai lua un pc nou low sau entry level cu pana in 1500 ron sau 15 milioane pretul scazand apoi ajungand si sub 1000 ron pc-uri complete prin 2006. Puteai lua in 2006 in 1000 ron de exemplu sempron 64 cu 512 mb ddr 400 video onboard sau pe agp de exemplu nvidia 5500 256 mb hard de 80 gb cd rom sau dvd. Rulai win xp evident foarte bine. Configuratiile mai bune de gaming aveau athlon 64 nvidia din seria 6. Ati nu stiu care ar fi fost poate seriile radeon 2000

Cam toata lumea avea pc de prin 2004. Se cumparau second handuri din anii anteriori dar si cele noi pt gaming sau munca profesionala.

Edited by pisoiu_22, 01 March 2022 - 15:06.


#10
djl

djl

    Smrt fa¹izmu, sloboda narodu! Īmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,426
  • Înscris: 13.06.2004

 giuliani, on 28 februarie 2022 - 10:37, said:

In perioada aia eu, de exemplu, am folosit doar Windows Millenium.

Păi de ce ai folosit aşa de mult acea versiune?
Eu până în 2007! (poate chiar 2008) am folosit computer cu procesor de 400 M.Hz. şi cred că maxim 128 M.B. de R.A.M. Navigam pe net cu el fără nici o problemă. Nici vorbă se blocheze (dar nici nu deschideam taburi, că ce ştiam eu de taburi pe vremea aia).
Soru-mea avea unul cu proceslor 'Celeron' şi maxim 256 M.B. de R.A.M. Abia destul de târziu a avut nevoie de 512.
Da' nu erau siteurile pline de scripturi inutile. Încearcă azi să navighezi pe internet cu un computer care are mai puţin de 2 G.B. de R.A.M.

#11
pufonel

pufonel

    Oglinda, oglinjoara, cine-i cel mai pufos din tara?

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 27,861
  • Înscris: 28.11.2006
Pe vremea aia, nu prea existau browsere cu taburi. Daca nu ma insel, primul a fost Opera.

Eu unul am folosit Firefox de cand a aparut, si il folosesc si acum pe desktop. Am incercat si varianta pentru mobil, dar mi s-a parut cam ciudata si am ramas la Chrome, cu toate reclamele lui.

#12
giuliani

giuliani

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,153
  • Înscris: 18.05.2007

 djl, on 13 martie 2022 - 01:40, said:

Păi de ce ai folosit aşa de mult acea versiune?

Pentru ca il aveam origilal, pe CD. Orice alta versiune incercam sa folosesc ar fi fost o copie, adica batai de cap, etc.

Edited by giuliani, 13 March 2022 - 23:32.


#13
djl

djl

    Smrt fa¹izmu, sloboda narodu! Īmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,426
  • Înscris: 13.06.2004
Majoritatea foloseau 3,14şobolan şi nu aveau probleme.
Mai erau persoanele alea "deştepte" care formatau hardul sau reinstalau 'Ferestrele' fără să salveze informaţia de pe hard şi pierdeau informaţia...

#14
djl

djl

    Smrt fa¹izmu, sloboda narodu! Īmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,426
  • Înscris: 13.06.2004

 djl, on 13 martie 2022 - 01:40, said:

Păi de ce ai folosit aşa de mult acea versiune?
Eu până în 2007! (poate chiar 2008) am folosit computer cu procesor de 400 M.Hz. şi cred că maxim 128 M.B. de R.A.M. Navigam pe net cu el fără nici o problemă. Nici vorbă se blocheze (dar nici nu deschideam taburi, că ce ştiam eu de taburi pe vremea aia).
Soru-mea avea unul cu proceslor 'Celeron' şi maxim 256 M.B. de R.A.M. Abia destul de târziu a avut nevoie de 512.
Da' nu erau siteurile pline de scripturi inutile. Încearcă azi să navighezi pe internet cu un computer care are mai puţin de 2 G.B. de R.A.M.

Prin 2006 mi-am luat de la cineva de pe computergames laptop cu procesor 486. Să am şi eu laptop. Că le dădea cu 500.000 Lei (fără încărcător). Nu am ajuns să-l folosesc niciodată şi am şi spart displayul (monocrom). Oare cum ar fi fost să mă plimb cu el după mine prin 2006, că era deja perimat. Poate mai băgam vreun joc la el, atâta tot.
Unul cu 'Pentium' 1 măcar ar fi fost bun şi pentru muzică.

#15
pisoiu_22

pisoiu_22

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,842
  • Înscris: 13.01.2019
Pai si de ce ai cumparat daca nu era bun?
Ala era bun azi ca costa vreo 10 milioane daca era functional.

#16
djl

djl

    Smrt fa¹izmu, sloboda narodu! Īmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,426
  • Înscris: 13.06.2004
Cine să dea atâta pe un asemenea laptop. Că unii cer ca dilii, e problema lor, să rămână cu ele nevândute.
De ce mi-am luat? Îmi doream laptop.

#17
djl

djl

    Smrt fa¹izmu, sloboda narodu! Īmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,426
  • Înscris: 13.06.2004
Aşa, ca fapt divers, până destul de târziu (2007-2009) un laptop era chestie destul de luxoasă, că costau mult raporat la veniturile noastre (şi nici upgradeurile nu sunt ieftine).
În 2004 mai folosea cineva un laptop 'Pentium' 1.

#18
djl

djl

    Smrt fa¹izmu, sloboda narodu! Īmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,426
  • Înscris: 13.06.2004
Da vreo anticihitate cu procesor 'Cyrix' mai avea cineva în 2002 sau erau deja istorie din anii '90?   :rolleyes:

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate