Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Mi-au disparut amigdalitele ?

Exista vreun plan de terorizare p...

Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone
 Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric

CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...
 Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...

Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...
 Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...

Kanal D va difuza serialul “...

Upgrade xiaomi mi11
 

Este democratia cea mai buna forma/principiu de guvernare de pana acum?

* - - - - 2 votes
  • Please log in to reply
116 replies to this topic

#19
adisz

adisz

    Targu Mures

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 24,024
  • Înscris: 07.11.2006
Democratia,asa cum exista ea dupa definitie a aparut in Grecia si a disparut tot in Grecia,acum mai bine de doua mii de ani.
Democratia nu este identica cu capitalismul,sunt doua notiuni care se bat cap in cap.

In capitalism se aplica anumite principii democratice.
Chiar si in comunism se aplica anumite principii democratice

In momentul de fata cele doua se compara.

#20
__Dan__

__Dan__

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,948
  • Înscris: 15.04.2019
Cea mai buna pentru cine/ ce? Pentru conducator / eficienta ar fi dictatura. E ca si cum ai intreba care-i cea mai frumoasa culoare...

#21
WestPoint

WestPoint

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,054
  • Înscris: 12.12.2016

View Postjimi91, on 21 februarie 2022 - 09:48, said:


In SUA a dus la polarizarea politicii. Consider ca niciun partid (din cele doua), nu reprezinta o buna parte din cetateni. Majoritatea sunt centristi. Chestia e ca...daca esti de centru, esti cam inutil...tu tot trebuie sa alegi.

Este aceasi chestie de fapt ca si in UE-ul actual, dar cu specific american.
Adica, curentul republican anti establishment promovat de Trump, "America First" in sensul apropierii politicii de interesele natiunii, a firmelor autohtone,a omului de rand
american.
The American people wanted change. The establishment didn’t listen.
Adica contra aparatului si interesele formulate de marii industriasi, oameni de afaceri, etc...

Nici in UE nu este altfel. Tara care are majoritatea in PE si in institutiile UE dicteaza ce cand si cum pentru toate tarilile din UE. Daca le place, sau nu este irelevant.

#22
jimi91

jimi91

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,929
  • Înscris: 08.01.2018

View PostFane, on 21 februarie 2022 - 09:57, said:

ce-i perfect pe lumea asta?

nu-i perfecta dar e eficienta.

iti muti optiunea electorala de la un partid la altul in functie de interese ca sa echilibrezi balanta puterii. cand sunt 101 partide si cel care se muleaza pe preferintele tale obtine 3% la vot e mai bine?

Dap...eu cred ca e mai bine. E similara cu reprezentarea negrilor. Acum au prea multa reprezentare. Daca iti spun ca negrii sunt doar 13% din populatia SUA, esti cam surprins, nu ? Te asteptai la 30-40% :)

#23
Piniuli

Piniuli

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,691
  • Înscris: 09.01.2006
Ca raspuns la intrebare, cred ca da. Dar eu unul am o problema fix cu libertatea de exprimare si lipsa asumarii responsabilitatii/tragerii la raspundere. Cred ca aparitia internetului si retelelor sociale a dat prea multa libertate de exprimare tuturor. Adica libertatea de a manipula, minti, insela etc, totul sub protectia anonimatului. Si rezulta prea multa divizare si polarizare, pe langa problemele mai acute (criminalitate, fraude etc). Democratia nu merge bine daca factorul de decizie e 50%+1 si aialalti vor fix pe dos (ca manipulati, mintiti etc). Pe vremuri, acum 20-30 de ani cand tarile democratice prosperau nu existau aceste probleme. Chiar daca erau la fel libertatile, tot guvernul trasa cat de cat o linie. Acum prea se merge spre anarhie

A doua problema e instabilitatea politica. Daca ar fi dupa mine, as face votul obligatoriu (ca sa nu vina aia care n-au votat cu scuze), macar o amenda sa plateasca aia care nu voteaza, si alesii sa ramana la putere cel putin 5 ani, urmand sa fie trasi la raspundere (la modul serios) dupa terminarea manadatelor. Nu sa tot dam jos guverne si ministri ori de cate ori ia foc un spital. Ca sa vina altii sa vrea sa faca pe dos si sa o ia de la cap.

Astea-s baiurile  democratiei, celei pe care o intelegem noi.

Edited by Piniuli, 21 February 2022 - 10:07.


#24
StefanSC

StefanSC

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,730
  • Înscris: 02.07.2011
Ce avem in acest moment nu este democratie in sensul real al cuvantului... Democratia nu functioneaza cand toata lumea are drept de vot si populatia depaseste un oras mic.

Asa ca avem asa numita "democratie reprezentativa", in care votezi un numar limitat de oameni care ar trebui sa te reprezinte. Treaba asta variaza de la stilul american, in care astia il iau de guler pe congressman-ul lor daca face tampenii pana la cleptocratia din România.

Democratia moderna are un mare avantaj fata de orice alta forma de guvernare: genereaza libertate. Si aceasta libertate (in exprimare, in afaceri, in gandire) duce la imbunatatirea in timp a societatii. Daca ne uitam de-a lungul istoriei, sisteme de guvernare autoritare/totalitare/dictatoriale pot duce la o crestere rapida a calitatii vietii cetatenilor pe termen scurt dar pe termen lung devin animale parazitate de coruptie excesiva si raman in urma sistemelor mai libere.

Democratia moderna are insa si 3 mari probleme:
1) Votul lui Gigel care nu e in stare sa isi scrie propriul nume are aceeasi putere cu cel al lui Ionel care e capabil sa inteleaga geopolitica si implicatiile ei. Asta transforma orice forma de alegeri in concursuri de popularitate, nu de cat de capabili vor fi alesii.
2) Politicienii de cariera... Oameni care nu au facut nimic altceva in viata lor decat politica, eventual si parintii lor au facut tot asta. Oamenii astia sunt deconectati de la realitatea cetatenilor si mult prea influentabili de entitati cu bani.
3) Separarea puterilor in stat nu acopera cat este necesar. Ar trebui sa existe si o separare a puterii economice de cea decizionala, pentru a evita companiile si entitatile cu bani sa influenteze politica.

#25
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,662
  • Înscris: 29.03.2006

View Postgeorge_alexandru, on 21 februarie 2022 - 09:27, said:



Doar ca in practica nu prea se intampla...

Intre "nu prea" si deloc pt democratie sa mearga bine, e o diferenta infinita - tot in practica.

La Matia Corvin ( Corbea) a mers foarte bine, pana l-a otravit doctorul si nevasta unguroaica cu plumb. Deci motivul stoparii a fost practic faptul ca nu a avut tocmai putere absoluta.
La Napoleon problema a fost ca atat d.p.d.v istoric cat si din cauza formatiei militare, a facut ce stia si ce era la moda, pt. ca a fost imparat inainte de era industriala.
La Napoleon III iar a fost foarte bine multa vreme, chiar si militar i-a batut pe rusi in Crimeea impreuna cu englezii, i-a batut si pe austrieci, insa s-a luat dupa prostovani - presiunea publica si a facut prostia sa se bata si cu Prusia, si inca ar fi fost OK daca ar fi avut in continuare puterea absoluta dar a fost detronat. Nu trebuia sa tina cont de prostime - exact ce afirm mai sus. A modernizat Franta si agricol si industrial.
La Carol al II-lea care in '40 a instaurat dictatura regala, iar a mers foarte bine de la inceput, a continut ca a inceput Carol I si Ferdinand I, insa problemele au fost externe si apoi masele de prostime interna. Daca avea putere absoluta era OK chiar si cu toate problemele externe insurmontabile pt oricine la vremea aceea si pt. care nu era vinovat si nici nu avea cum sa scape magic de ele orice altcineva si orice forma de guvernare ar fi fost. Retroactiv privind, daca instaura dictatura regala mult inainte de WW2, si inarma armata pana in dinti de o maniera inimaginabila la acea vreme - din pacate asta insemna mai mai putini bani pt industrie si dezvoltare care ar fi alimentat iar gura prostimii, ar fi putut poate sa faca mai mult impotriva invadatorilor, dar e fantasmagoric si dupa experienta militara a Napoleonilor si din perspectiva modesta a Romaniei e logic ca nici macar fantasmagoric nu era de asteptat sa-i bata simultan si pe invadatorii rusi, nemti, unguri, bulgari cat si prostimea interna in acelasi timp.

Edited by loock, 21 February 2022 - 10:09.


#26
jimi91

jimi91

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,929
  • Înscris: 08.01.2018

View PostWestPoint, on 21 februarie 2022 - 09:59, said:

Este aceasi chestie de fapt ca si in UE-ul actual, dar cu specific american.
Adica, curentul republican anti establishment promovat de Trump, "America First" in sensul apropierii politicii de interesele natiunii, a firmelor autohtone,a omului de rand
american.
The American people wanted change. The establishment didn’t listen.
Adica contra aparatului si interesele formulate de marii industriasi, oameni de afaceri, etc...

Nici in UE nu este altfel. Tara care are majoritatea in PE si in institutiile UE dicteaza ce cand si cum pentru toate tarilile din UE. Daca le place, sau nu este irelevant.

Acolo e altceva...vorbim de state multiculturale  aka nu doar americani. Multiculturalismul asta poate fi vazut ca natii in interiorul altor natii. Nationalismul spune ca noi suntem cei mai buni. Care "noi" ? In Franta ai 10% din populatie, care e musulmana. Ei au alte interese. Culmea, musulmanii desi sunt conservatori, ei voteaza cu stanga...pentru ca stanga le reprezinta interesele.

In Romania e altceva...noi nu suntem multiculturali (aparent, daca ai 85% populatie de-a locului, e considerata un stat monocultural). La noi nationalismul (noi suntem cei mai buni), nu e ceva de rau, pentru ca nu ai alte "natii" pe care sa le asupresti. Posted Image
Bine, poti sa faci un caz pentru etnie...dar ala e etno-nationalism...si doi la mana, chiar daca e bullshit acest etno-nationalism...la noi se merge pe integrare prin asimilare.

Edited by jimi91, 21 February 2022 - 10:13.


#27
shefu_de_combinat

shefu_de_combinat

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 46,022
  • Înscris: 18.01.2007

View PostroPopa, on 21 februarie 2022 - 09:04, said:

Dai planurile de executie a avionului unei companii gen "NASA" -> cel mai probabil va iesi un avion foarte bun.

Nasa nu e o companie what

View PostroPopa, on 21 februarie 2022 - 09:04, said:

Dai planurile de executie a avionului unei companii gen "IAR Ghimbav"-> cel mai probabil va iesi un avion "cu emotii".
Dai planurile de executie a avionului unei companii gen Tractorul SA -> cel mai probabil va iesi o chestie care nici nu decoleaza.

Cauta putin legatura intre IAR si Tractorul, o sa descoperi chestii noi si interesante.

#28
Fane

Fane

    cipat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,240
  • Înscris: 05.06.2002

View Postjimi91, on 21 februarie 2022 - 10:00, said:


Dap...eu cred ca e mai bine. E similara cu reprezentarea negrilor. Acum au prea multa reprezentare. Daca iti spun ca negrii sunt doar 13% din populatia SUA, esti cam surprins, nu ? Te asteptai la 30-40% Posted Image
america a avut presedinte negru. cine-i opreste sa candideze? nici un sistem care-l poti imagina nu-i perfect.

#29
luci_flash

luci_flash

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,003
  • Înscris: 17.09.2010
Degeaba ne dam noi cu parerea, fara experienta in domeniu.
Exista studii facute, raportate la calitatea vietii, si nivelul de trai. Democratia este cea mai buna forma de guvernare, iar democratia foarte regularizata (corect) este o forma aproape perfecta.

#30
jimi91

jimi91

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,929
  • Înscris: 08.01.2018

View PostFane, on 21 februarie 2022 - 10:06, said:

america a avut presedinte negru. cine-i opreste sa candideze? nici un sistem care-l poti imagina nu-i perfect.

Si tot ies in strada sa strige BLM...mai mult...s-a modificat si definitia rasismului. Au adaugat ceva nou :P

Edited by jimi91, 21 February 2022 - 10:19.


#31
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015

View PostroPopa, on 21 februarie 2022 - 09:04, said:

As dori sa incep cu definitia mea asupra ce inseamna "forma de guvernare".
Forma de guvernare este o "schema de functionare". Dau ca exemplu schema unui avion de 200 de pasageri.

Comparatia e fara sens, nu poti compara mere cu pere !
Tu confunzi grav niste lucruri!
Democratia - sigur este buna, asta au vazut si Grecii si apoi si altii, de acu 3000 ani!  (spre deosebire de Dictatura unde "Ceausescu" zice ce e bine si ce e rau - tu trebuie sa stai in frig si fara alimente numai ca sa  aiba  Romania coloana vertebrala  in loc de datorii externe).

Capitalismul  cel vechi - si eu consider ca e aia buna!,  dar cum traim noi acuma se numeste Corporatism + Consumerism.

Asta din urma duce la distrugerea planetei, plus la sclavie moderna (citeste despre Amazon - cum un software angajeaza si da afara oamenii cand sunt mai putin productivi decat altii, si cum ajung sa faca nevoile in sticle + interdictii de a vorbi/ socializa cu proprii colegi - doar ca altii sa poata beneficia de un produs comandat in aceeasi zi!  )
Sau ca produsele, de ex. electrocasnice sunt facute intentionat de calitate slaba si ne-reparabile (daca se poate modular din 1 modul),  ca sa cumperi si peste 2 ani altele! Telefoane lipite, nu insurubate, bateriile nu le poti scoate ... sunt multe semne in toate domeniile.

Deci Democratia vs. Dictatura nu e tot aia cu Capitalismul, sunt doua concepte diferite,  si nici macar Capitalismul  din anii 1950-2010  nu mai e  Consumerismul+Corporatismul de acuma!

Edited by MembruAnonim, 21 February 2022 - 10:23.


#32
Fane

Fane

    cipat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,240
  • Înscris: 05.06.2002

View Postjimi91, on 21 februarie 2022 - 10:15, said:


Si tot ies in strada sa strige BLM...mai mult...s-a modificat si definitia rasismului.
sunt discrepante sociale mari mostenite din istorie. astea dor acolo.

#33
GlCA_Contras

GlCA_Contras

    Master Mind

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,662
  • Înscris: 21.03.2020

View Postloock, on 21 februarie 2022 - 09:19, said:

Monarhia absolutista cu despot luminat si fara niciun partid politic este cea mai buna forma de guvernare.

Politicus stultus est.
Despot luminat este oximoron...

#34
Bursul

Bursul

    alias Petrov, zilier in DE

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 51,510
  • Înscris: 30.10.2003
Democratia e ca un ciocan (unealta). Cine stie sa o foloseasca are beneficii. Cine nu, isi da cu el peste dejte.

Acolo unde triburile isi dau in cap si se saluta cu 2-3 masini capcana pe saptamana le e mai bine cu o dictatura care sa-i tina sub control. Nu ca mi-ar pasa de ei, dar mai mult mor nevinovatii (femei si copii).

#35
altnume

altnume

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,822
  • Înscris: 30.01.2010

View PostroPopa, on 21 februarie 2022 - 09:04, said:

Este democratia cea mai buna forma/principiu de guvernare de pana acum?
Eh, cum dreac sa nu fie, intotdeauna democratia aia de "acum" e cea mai buna (pt. badica si cea mai nenorocita pt. opinca). Actualment ne-am umplut de democratie burghezo-sclavagista in cur de dezvoltare.
sursa: MDN 2000,
DEMOCRAȚÍE s. f. formă de organizare politică a societății care proclamă principiul deținerii puterii de către popor, astfel:
1 - sclavagistă = tip de democrație în care puterea era exercitată de stăpânii de sclavi;
2 - burgheză = formă specifică orânduirii capitaliste, prin care se încearcă să se asigure libertatea și egalitatea generală a cetățenilor în fața legilor;
3 - populară = formă de democrație apărută într-o serie de țări din Europa și Asia, după cel de-al doilea război mondial, în care puterea aparține clasei muncitoare în alianță cu țărănimea și alte categorii de oameni ai muncii;
4 - internă de partid = principiu organizatoric al partidului marxist-leninist potrivit căruia toți membrii săi ar avea dreptul de a participa efectiv la rezolvarea problemelor legate de politica partidului și de viața internă de partid;
5 - economică = democrație care presupune participarea sistematică directă sau prin reprezentanți (inclusiv manageri), liber și expres aleși ai poporului, la conducerea și realizarea procesului de producție, repartiție și schimb la toate nivelurile economiei. (< fr. démocratie, gr. demokratia)

#36
GlCA_Contras

GlCA_Contras

    Master Mind

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,662
  • Înscris: 21.03.2020
Democratia nu e perfecta, dar este cea mai buna forma de organizare sociala existenta la ora actuala... In combinatie cu CIDO si Statul de Drept oamenii ar trebui sa traiasca in armonie in societati organizate.

Nu poti sa-i multumesti pe toti niciodata dar macar majoritatea o sa fie multumita...

Edited by GlCA_Contras, 21 February 2022 - 10:36.


Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate