Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Intrerupator cu N - doza doar cu ...

Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!
 Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda
 Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...
 Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata
 

Către care limbaj de programare ar trebui să-mi îndrum copilul?

* - - - - 1 votes
  • Please log in to reply
37 replies to this topic

#19
Lowrider

Lowrider

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,439
  • Înscris: 22.05.2005
Daca vrei sa combini automatzari si programare, ai putea sa-i faci cunostinta si cu Raspberry Pi. Poate face si ceva programare (Scratch, Python) si poate folosi si pinii GPIO pt automatizari.  E o combinatie faina care s-ar putea sa-l atraga.
Pe de alta parte, nu-l forta, lasa-l sa descopere singur ce-i place, tu doar ofera-i indrumare, dar nu hotari pt el.

#20
utopium

utopium

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 45,574
  • Înscris: 14.08.2007

View PostGILOFFICE, on 16 februarie 2022 - 20:15, said:

Ce limbaj îi va mai fi util și peste câțiva ani?
Scratch-ul e strict un limbaj de invatare a conceptelor de baza, nu ii va fi folositor in viata reala, dar fix de asta are nevoie in urmatorii 3-4 ani. Limbajele de programare sunt usor de invatat odata ce ai inteles conceptele de baza ale oricarui limbaj si cum folosesti comenzile pentru a implementa un algoritm ... adica sa treci de la C la C# si apoi la Java nu e asa mare lucru, pentru ca seamana mult, mai ales la nivel de baza a limbajului. Diferentele alea relevante apar cand esti semnificativ mai avansat ... iar acolo nu ajungi asa de usor. Ce poti invata intr-un limbaj inainte de 14 ani e sa citesti niste date de la tastatura, sa faci niste operatii matematice, sa faci o functie/metoda, sa implementezi un algoritm mai simplu, sa desenezi pe ecran ceva, sa afisezi o pagina web cu ceva elemente dinamice, etc. Conceptele complexe/abstracte sunt greu de inteles mai repede de 13-14 ani.

Scratch-ul te ajuta sa intelegi cum se construiesc niste algoritmi de baza, de fapt e ca un fel de pseudocod, iar rezultatul algoritmului tau e de obicei o animatie/un personaj pe care il poti controla, ceea ce pentru un copil e mult mai atractiv decat tipicile chestii cu care se invata de obicei programare. Odata ce ai inteles care e treaba cu pseudocodul si cum se face un program in pseudocod, sa inveti sintaxa de baza a Python/Java/C#/C++/VB/Javascript/PHP e banal, o poti face in 2 ore.

#21
GILOFFICE

GILOFFICE

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 227
  • Înscris: 08.03.2006
Wow, ce de păreri, toate pertinente, mulțumesc, plecăciuni! Foarte bine am făcut că v-am întrebat, chiar dacă v-am furat câteva minute. Despre înclinația lui spre programare: stă mai toată ziua pe Roblox, cel mai mult i-a plăcut când a putut să scrie el comenzi într-o fereastră, după o anumită sintaxă desigur; azi-noapte la 00:40 a pornit computerul din nou ca să verifice dacă merge nu știu ce cod pe roblox găsise el pe youtube. Dap, îi place mult și minecraft.
Toate ideile de mai sus mi se par pertinente, mulțumesc. Nu-l pot chinui nici dacă vreau, are o personalitate..., imediat dă drumul la sirene dacă nu îi convine ceva :) Bine de știut că nu contează musai musai un anume limbaj, important este să găsesc ceva care să-i placă, Arduino / Roblox / Minecraft / Scratch, abia apoi să sper să-l prindă cu adevărat pasiunea încât să facă și ceva mai sec. Nu știam de Lego programabile, par faine jucăricile. Dap, e foarte important și bazinul, că prea mult computer (mai face și pian...) strică și la fizic și la psihic.
Mulțumesc mult și pentru sfaturile despre Scratch, pare exact ce i-ar plăcea acum; e foarte încântat când reușește să scrie el comenzi (copiate din diverse surse, desigur) în baza cărora personajele de pe ecran se comportă cum vrea el.

#22
Immortal

Immortal

    nemuritoru'

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,923
  • Înscris: 11.01.2004
Fi-miu (8ani luna viitoare) a facut ceva-ceva in minecraft si Roblox la o scoala de programare din oras, iar maine-mi vine o carte despre introducere in python. Daca trage singur, bine, daca nu...oricum intre scoala, after si fotbal, timpu'i limitat.

Pe oricare cale ati apuca-o, dat fiind interesul timpuriu si dedicarea pe care-o vad in postari, tind sa cred ca 'totul va fi bine'.

Mult succes! :)

#23
GILOFFICE

GILOFFICE

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 227
  • Înscris: 08.03.2006
Wow, introducere în Python la vârsta asta, felicitări! Deci se confirmă, este posibil minecraft și Roblox de la vârsta asta. Mulțumim de urări, Doamne ajută, asemenea!

#24
rolion

rolion

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 766
  • Înscris: 28.07.2005
Roblox este o platforma ce creaza dependinta psichologica si pe aici pe afara este vorba sa tii copilul deoparte de aceasta platforma.
S-au facut studii numeroase si s-a dovedit cat de perversa este chestia pentru mintea unui copil intre 8 si 13 ani,
Sfatul meu: la ora 00:40 un copil de 8 ani ar trebui sa doarma cu degetul in gura ! Si nu un digital zombie obsedat de o lume virtuala !
Fii foarte atent la aceasta fina bariera,unde il vei pierde si va fi afectat pe restul vietii.Sau poate va avea "mai mult success" in Meta lui Facebook.

Cum s-a spus mai sus,expunel la Scratch unde va sti componentele de baza,logica ,algoritmii si gandirea "step by step" si "decision tree".
Poate deveni un programator bun dar va trebui sa mai bage Project Management,business studies si "soft skills" ca sa devina un Senior Programmer.

Dar,la 8 ani lasa-l sa se bucure de copilarie...pana cand ajunge el la 18,in zece ani vor fi IDE si limbaje ce se vor programa ele singure..
Retellele neurone,cuantice si AI vor cuceri lumea si pe oameni...ce vor sta intr-o lume rece,izolata si virtuala.

Bafta

Edited by rolion, 16 February 2022 - 23:45.


#25
GILOFFICE

GILOFFICE

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 227
  • Înscris: 08.03.2006
Mdap. Din păcate, ceea ce spui este foarte plauzibil. Ai dreptate, noi la 8 ani abia dacă citeam singuri povești și adormeam cu gândul la ce citisem. Ba nu, îmi aduc aminte că și la 8 ani îmi citea tot tataie, rupt de oboseală că era lăcătuș mecanic într-o fabrică de fiare și venea târziu acasă că numai naveta cu trenul dura o oră, îmi citea frun sfert de oră după care adormea iar eu îl împungeam să se trezească și să continue să-mi citească povești... Era un volum gros și slinos, procurat la mâna a 8-a, Vladimir Colin parcă scria pe el.
În fine, nu pot să-l țin departe de digital, dacă tot e obsedat măcar să și învețe ceva. Și AI-ul ăla de peste ani, cineva tot va trebui să-l programeze și configureze, zic. Am reținut faza cu Roblox și cu Scratch, mulțumesc! În orice caz, un Scratch sau Arduino îl vor face într-adevăr să aibă o gândire cum trebuie, sunt un antrenament pentru minte.

#26
unknown_35

unknown_35

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,829
  • Înscris: 20.05.2013

View Postpasilla, on 16 februarie 2022 - 22:24, said:

E putin cam degeaba acel proiect tehnic, daca acel programator nu are habar de astrofizica, sau de....biologie. Nu merge cu ala care doar programeaza, fara sa inteleaga ce anume programeaza.

Ai ramane surprins. Am lucrat pe un proiect de integrare intre un CRM si un ERP folosid ETL ( Extract Transform Load) . Programatorul care lucra pe ETL nu stia nici CRM, nici ERP, si nu i-a spus nimeni cum vor fi folosite datele. A trebuit sa ii fac si tabele de corespondenta si scheme logice pt fluxuri, si a mers.

In momentul de fata trebuie sa raportez niste probleme pe un ERP. Pt ca stiu da developerii nu au habar nici de economie, nici de ERP, trebuie sa le dau toti pasii foarte detailiati, si sa fac si demo cu ei daca e nevoie. Developerul reproduce, face un debug, si apoi discuta cu product managerul cum sa fixeze problema si scrie codul.

#27
giuliani

giuliani

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,153
  • Înscris: 18.05.2007

View PostGILOFFICE, on 16 februarie 2022 - 20:54, said:

Pe de altă parte, un limbaj sec este exclus, că nu e genul care buchisește conștiincios ore întregi până rezolvă o sarcină. Dacă nu îl atrage ceva interesant, l-am pierdut.. Posted Image


Un copil de 8 ani sta afara la joaca, face macar un sport, nu sta pe telefon, tableta si nicidecum pe laptop la varsta aia.

Decat sa ii impui anumite chestii absurde pentru varsta lui cred ca mai bine te-ai juca lego cu el ca sa ii dezvolti imaginatia si gandirea tehnica.

Edited by giuliani, 17 February 2022 - 01:04.


#28
vladut01

vladut01

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,411
  • Înscris: 23.12.2015
Pe langa cunostiintele de programare e foarte important sa vorbeasca cursiv engleza (de preferat) si daca e posibil vreo alta limba. Peste ocean fi-meu a lucrat la un proiect cu niste romani. Mi-a spus ca vorbeau bine, dar n-aveau fluenta, vorbeau mai rar. In final, la cererea lor a vorbit cu ei in romana. Pentru cateva saptamani l-am auzit in fiecare dimineata avand conferinta cu ei. Altadata, impreuna cu managerul lui au intervievat un mexican. Mexicanul ii intelegea, ei nu-l intelegeau. Pozitia presupunea lucru foarte mult cu clientii.

#29
danb1961

danb1961

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,531
  • Înscris: 09.03.2002
"azi-noapte la 00:40 a pornit computerul din nou.."+ "are o personalitate..., imediat dă drumul la sirene dacă nu îi convine ceva.."+ 8 ani =e ceva care da cu virgula; personal am preferat ca plodul meu "pe persoana fizica", sa-l dau la sport pana in clasa a 7-a ( inot, baschet+...); doar prin cls a 7-a am inceput sa fac cu el ceva Python.. acu' e la automatica si nu mi-a reprosat niciodata ca am lasat "tendintele" si orgoliul deoparte; Bafta

#30
giuliani

giuliani

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,153
  • Înscris: 18.05.2007

View Postdanb1961, on 17 februarie 2022 - 07:57, said:

personal am preferat ca plodul meu "pe persoana fizica", sa-l dau la sport pana in clasa a 7-a ( inot, baschet+...); doar prin cls a 7-a am inceput sa fac cu el ceva Python.. acu' e la automatica si nu mi-a reprosat niciodata ca am lasat "tendintele" si orgoliul deoparte; Bafta

Nu cred ca are ce sa iti reproseze, pana la 12-14 ani e important sa isi insuseasca matematica, fizica, chimia, si in general chestiile tehnice la un nivel decent pentru varsta lui. In plus, pentru dezvoltarea unui copil e mai important ca la varsta de 7-10 ani sa invete sa cante la un instrument si sa o faca regulat.

#31
MarianG

MarianG

    be that as it may

  • Grup: Moderators
  • Posts: 31,383
  • Înscris: 10.08.2005
Cred ca ar trebui sa fie destul de evidenta necesitatea unui echilibru in activitatile copiilor.
Mesaj Moderator: va rog sa va axati pe lucrurile tehnice referitoate la limbaje si programele didactice.

#32
Mosotti

Mosotti

    Geniu umil

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,295
  • Înscris: 21.04.2004

View Postgiuliani, on 17 februarie 2022 - 08:22, said:

Nu cred ca are ce sa iti reproseze, pana la 12-14 ani e important sa isi insuseasca matematica, fizica, chimia, si in general chestiile tehnice la un nivel decent pentru varsta lui. In plus, pentru dezvoltarea unui copil e mai important ca la varsta de 7-10 ani sa invete sa cante la un instrument si sa o faca regulat.
Si sa picteze si sa scrie poezii si eseuri macar o data pe saptamana. Si sa mearga la karate, inot si dansuri de societate. Da cel mai important e sa faca toate astea petru ca le uraste, da  asa vor parintii :first:

#33
giuliani

giuliani

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,153
  • Înscris: 18.05.2007

View PostMosotti, on 17 februarie 2022 - 13:29, said:

Si sa picteze si sa scrie poezii si eseuri macar o data pe saptamana. Si sa mearga la karate, inot si dansuri de societate. Da cel mai important e sa faca toate astea petru ca le uraste, da  asa vor parintii Posted Image

Vorbesc de sport si muzica, doua chestii foarte placute pt orice copil. , Programarea la varsta de 8 ani in schimb intra in sfera numita de tine mai sus.

Ca sa fiu on: Eu recomand python. Posted Image

Edited by giuliani, 17 February 2022 - 13:47.


#34
dani.user

dani.user

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,194
  • Înscris: 24.02.2007
Ce programare sa invete copilul cand e la varsta cand abia invata tabla inmultirii...

#35
utopium

utopium

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 45,574
  • Înscris: 14.08.2007

View Postdani.user, on 17 februarie 2022 - 13:46, said:

Ce programare sa invete copilul cand e la varsta cand abia invata tabla inmultirii...
Nu e nevoie sa stii tabla inmultirii ca sa intelegi niste concepte de baza gen un bloc de decizie, repetarea unor operatiuni ... o baza a algoritmilor simplii poate fi inteleasa si la 8 ani. Dar da, nu poti merge intr-un ritm prea alert la varsta aia si nici nu poti vorbi decat despre niste concepte simple ...

#36
radu103

radu103

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,316
  • Înscris: 15.11.2003

View Postutopium, on 17 februarie 2022 - 14:47, said:

Nu e nevoie sa stii tabla inmultirii ca sa intelegi niste concepte de baza gen un bloc de decizie, repetarea unor operatiuni ... o baza a algoritmilor simplii poate fi inteleasa si la 8 ani. Dar da, nu poti merge intr-un ritm prea alert la varsta aia si nici nu poti vorbi decat despre niste concepte simple ...
Deci Scratch e unanim acceptat sub varsta de 12-14 ani

Edited by radu103, 17 February 2022 - 15:44.


Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate