Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Magnet in loc de clește pent...

Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...

Sokol cu distorsiuni de cross-over
 Filtru apa potabila cu osmoza inv...

Kanal D va difuza serialul “...

Upgrade xiaomi mi11

securitate - acum se dau drept - ...
 Farmacia Dr Max - Pareri / Sugest...

De unde cumparati suspensii / gar...

[UNDE] Reconditionare obiecte lemn

Infiltratii casa noua
 sugestie usa interior

ANAF si plata la selfpay

Imprimanta ciss rezista perioade ...

Garmin fēnix 7 / PRO / Saphi...
 

Statie radio portabila VHF/UHF PNI P15UV dual band - Suport, Testare, Pareri

* * * * * 2 votes
  • Please log in to reply
23 replies to this topic

#19
romgeo

romgeo

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 105
  • Înscris: 16.12.2003
Mai jos sunt cateva teste si impresii despre statia radio PNI P15UV

Sunt doar cateva lucruri pe care le-as adauga fata de ce a scris deja colegul TRL, caruia ii multumesc pentru informatiile postate.

Pe site este precizat la “Specificatii tehnice > Cablu de programare … Da”, insa in realitate nu il are in pachet.
Programarea se poate face si cu cablul PSR 15 cumparat separat, ceva mai ieftin decat PSR 230 recomandat in pagina de prezentare a produsului. In Windows10 , dupa conectarea cablului si instalarea initiala driverelor, a fost necesar si “Update driver”, abia apoi a functionat comunicarea intre soft si statie (v. cele 2 imagini atasate de jos).

In schimb, desi nu este specificat pe site, se livreaza totusi cu casca cu microfon si buton PTT, care insa pare cam fragila, dar destul de ieftin de inlocuit. Pentru ca nu am stiut asta si voiam si casca, am cumparat modelul PNI HS81, care are cablu cu invelis textil si pare mai rezistenta.

Exista o problema insa, la ambele modele de casti: se aude cate un pocnet, deranjant, la inceputul si la sfarsitul fiecarui mesaj vocal din meniu, sau la inceput si sfarsit de receptie. Pocnetul creste odata cu cresterea reglajului de volum. Inafara de asta, sunetul este bun, clar si puternic, atat la difuzor cat si in casca.

Curentul de incarcare prin USB-C incepe la 0,55A, apoi in cateva minute creste la 0,70A, cu adaptor USB 5V-2A. Cu incarcatorul clasic se incarca mai lent (0,48A).

Ce imi place:
- incarcarea direct a bateriei cu mufa USB-C, deci nu mai e nevoie de incarcatorul clasic de masa, care este livrat totusi
- dimensiunile, adica este mica desi nu foarte usoara, este surprinzatoare pentru unii, un pic mai mare decat statiile PMR din supermarket
- constructia, pare bine inchegata si rezistenta, cu materiale de calitate
- lanterna, mai buna decat la alte modele
- functionarea benzii FM comerciale (65 – 76MHz si 76 - 108MHz, alegerea se face cu EXIT) – este utila pentru unii si este remarcabil ca exista, deoarece a fost scoasa de unii din concurenti in ultima vreme, probabil din lipsa de piese sau economie

Ce nu imi place:
- pocnetul din casca, la inceputul si sfarsitul unui mesaj ascultat (v. mai sus)
- clasa IP nu este specificata
- acumulatorul de 1500mAh, este sub ce ofera concurenta
- iluminarea display-ului si a tastaturii nu poate fi oprita, de exemplu ziua, poate fi doar redusa la 1 sec – adica dupa o apasare de tasta, sau la receptionarea unui semnal, atat display-ul cat si tastatura se vor lumina, chiar daca nu ai vrea, deci la receptia unei transmisii mai lungi (1-2 min) ecranul va sta aprins
- iluminarea tastaturii este cam scurta, de exemplu noaptea, este 2 sec si nu se poate mari (lumina la display e insa reglabila, 1-10 sec, sau continuu pornit)
- numarul de taste si butoane fiind mai mic decat la alte modele tastele au functii multiple, deci pot fi mai multe apasari gresite, cel putin in perioada de inceput
- meniul are o functie interesanta, dar fara detalii, “40. Salt frecventa (Hopping RX)”, care insa nu se poate activa, nici din tastatura nici din softul de programare

PNI P15UV pare potrivita pentru radioamatorii entuziasti, sau incepatori care nu vor sa cheltuie o suma mare, sau pentru mers pe coclauri sau unde nu vrei sa duci o scula prea scumpa.
Statii similare folosesc si unii din cei care practica activitati recreative in aer liber si care vor statii care sa arate bine, ca in filme. Iar PNI P15 UV arata si se simte foarte bine!
Nu este specificat, dar probabil rezista si unor stropi de ploaie. La frig si caldura specificatiile pe site spun ca rezista, chiar prea bine parca: -26 ~ +80 grade C… adica +80 e totusi cam mult!
Autonomia este buna pentru cei 1500mAh daca vorbim de utilizare ocazionala, iar un cablu USB-C si un powerbank probabil sunt la indemana daca e cazul.

In concluzie, statia PNI P15UV mi se pare o optiune care merita sa fie luata in calcul.

P.S. Nu cred ca este cazul sa dicutam in acest topic lucrurile legate de legislatie si folosirea acestor statii. Cei interesati pot cauta DECIZIA_ANCOM_245_2017, cu modificarile ulterioare.

Attached Files


Edited by romgeo, 17 September 2022 - 23:54.


#20
tvtoon2000

tvtoon2000

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 01.10.2007
Am cumparat de la PNI statia de emisie-receptie PNI P15UV in luna octombrie si am fost foarte multumit de calitatea produsului si ceea ce stie, asa ca in noiembrie am hotarat sa mai achizitionez o statie identica si am aflat de pe forumul softpedia ca firma PNI ofera posibilitatea achizitionarii la un discount de 50% pentru primii 10 cumparatori ce doresc sa testeze produsul asa ca multumesc pe aceasta cale echipei PNI pentru increderea acordata.
Attached File  IMG_20221126_161937.jpg   359.98K   7 downloadsAttached File  IMG_20221126_161958.jpg   366.17K   7 downloads
Nu sunt inca radioamator cu licentă dar am hotarat sa achizitionez acest produs pentru a fi pregatit in vederea unui eventual blackout care pare tot mai probabil sau pentru situatii de urgenta cand evident comunicatiile GSM sau internetul ar fi inutilizabile si cand datorita situatiilor exceptionale exista o derogare in lege si nu mai ai nevoie de licenta de transmisie.
Posibilitatea acestei statii de a fi programata e un mare plus de aceea am achizitionat impreuna cu ea si cablul de programare PSR 15 si am extins un pic banda de frecventa si pentru 466Mhz PMR.
   Atunci cand m-am decis sa cumpar aceasta statie decisiv a fost pentru mine posibilitatea incarcarii statiei de emisie-receptie PNI P15UV prin mufa Type-C ceea ce iti ofera portabilitate maxima putand fi incarcata si in autoturism la mufa usb de 5 Volti dar si in drumetii pe munte de la power-bank , iar eu detin si 8 asemenea dispozitive de incarcare TOMO de 4500mA , cate 4 pentru fiecare statie , iar pentru fiecare statie am mai cumparat cate o baterie de rezerva (PNI PB-P15 1500mA) care se incarca de la power-bank in timp ce cealalta e folosita in caz de situatii de urgentă , deci in acele cazuri nu voi ramane descoperit.
   Statia PNI P15UV este robusta , din materiale de calitate si are o receptie foarte buna. In Oradea pe frecventa 169,93750 Mhz se aude perfect dispeceratul taxi si am rugat un prieten taximetrist sa o foloseasca intr-o zi de lucru pentru a prelua comenzile si a constatat ca in oras a reusit sa comunice cu baza la 3,5 km distanta ceea ce e destul de bine.
  Lanterna e suficient de puternica , Radio FM are o receptie foarte buna si este absolut necesar in caz de blackout sau situatii de urgenta cand doar radiourile FM vor emite. Bateria tine cam 7-8 ore daca folosim Radio FM. Statia vine si cu casca cu microfon ceea ce iti da o mare libertate in utilizare.
  Singurul minus fata de concurenta ar fi bateria de numai 1500 mA , dar eu am rezolvat acest minus cum am aratat mai sus.
  Concluzia mea e ca, daca omul gospodar isi cumpara iarna car si vara sanie , atunci trebuie sa se pregateasca de blackout inainte sa inceapa . Degeaba veti vrea statii de emisie receptie in blackout cand nu veti mai putea cumpara nici online ca va nu merge netul.
  Sper ca v-au fost de folos sugestiile mele și inca va mai puteti face blackout-ul luminos, ca mine.

Edited by tvtoon2000, 26 November 2022 - 16:55.


#21
numerci

numerci

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,028
  • Înscris: 30.12.2012

 tvtoon2000, on 26 noiembrie 2022 - 16:45, said:

  Lanterna e suficient de puternica , Radio FM are o receptie foarte buna si este absolut necesar in caz de blackout sau situatii de urgenta cand doar radiourile FM vor emite. Bateria tine cam 7-8 ore daca folosim Radio FM. Statia vine si cu casca cu microfon ceea ce iti da o mare libertate in utilizare.
  Singurul minus fata de concurenta ar fi bateria de numai 1500 mA , dar eu am rezolvat acest minus cum am aratat mai sus.
  Concluzia mea e ca, daca omul gospodar isi cumpara iarna car si vara sanie , atunci trebuie sa se pregateasca de blackout inainte sa inceapa . Degeaba veti vrea statii de emisie receptie in blackout cand nu veti mai putea cumpara nici online ca va nu merge netul.
  Sper ca v-au fost de folos sugestiile mele și inca va mai puteti face blackout-ul luminos, ca mine.
Chiar daca este offtopic fata de subiect o sa raspund... asteptarea ca posturile FM sa functioneze in conditii de blackout nu este realista. In afara de posturile Radio Romania nu cred ca are nimeni generatoare de rezerva sau sa fie alimentati pe linii separate. In general posturile comerciale sunt orientate spre profit iar o ora sau doua de emisie oprita in conditii normale nu justifica costul unui generator.

#22
trl

trl

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 244
  • Înscris: 08.02.2004
Antenele si puterile de emisie au grupuri electrogene; acestea nu tin de un anumit radio, de regula, ci de punctul care ofera emisia (in IASI avem in Paun destul relee cu statii de emisie care au grupuri electrogene). Transmisia intre masa de mixaj si punctul de emisie radio se face printr-un flux de Internet cu backup pe GSM, deci daca pica primul ramai pe al 2-lea cu o intrerupere fie insesizabila pt. clienti fie foarte mica (de ordinul secundelor). Masa de mixaj cu operatorii live nu are nevoie decat de un UPS monofazic, deci nu e problema pt. orice radio FM.

In consecinta, orice radio local sau national nu are probleme de emisie daca punctul de unde se emite (de regula aflat undeva pe o cladire inalta sau pe un deal) nu a fost afectat de vreun cataclism, si daca reteaua Internet, sau macar cea GSM, e in picioare. In caz ca a fost afectata (seismic) cladirea unde sunt operatorii si masa de mixaj, atunci se pleaca cu carul mobil in alta locatie disponibila; in felul asta se poate emite pe timp de cataclism.

Edited by trl, 11 December 2022 - 18:22.


#23
Ion_Bumbu

Ion_Bumbu

    User asocial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,587
  • Înscris: 31.01.2010

 trl, on 11 decembrie 2022 - 18:19, said:

Antenele si puterile de emisie au grupuri electrogene;

N-as prea paria pe calul asta, dupa 90 in ideea eficientizarii exploatarii s-a renuntat la grupurile statiilor radio in favoarea alimentarii pe 2 racorduri de energie...

#24
trl

trl

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 244
  • Înscris: 08.02.2004
Depinde de fiecare owner in parte, dar de regula statiile de emisie radio-TV sunt grupate in aceeasi zona (stalpi comuni, incaperi tehnice comune) pt. a fi mai usor de deservit servicii precum electro-alimentarea, iluminatul, ventilatia etc.. Practic, pe aceiasi stalpi pot coexista si provideri GSM, cat si TV si radio, iar plata pt. un grup electrogen poate fi shared.

Exemplul dat de mine mai sus este preluat de la o statie radio locala normala din RO si e un fapt aflat de la un angajat din regia de emisie de la un astfel de post radio, nu o banuiala. Dar da, sunt sigur ca exista si locatii cu doua surse de alimentare si fara grup electrogen, deci trasee de joasa tensiune trase din doua rute diferite (cum se face in mall-uri sau in alte centre comerciale).

Oricum, sper sa nu avem in Romania nici blackouts si nici cataclisme, Doamne fereste!

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate