Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Alegere rucsac 20 litri

Pareri legate de tunel solar - su...

Recomandare birou copii de 6 si d...

Ieșire din indiviziune teren...
 Imprimanta A4 si A3 cu scanner

Morți stupide (Italia)

Vom ajunge la deflatie?

Partaj succesoral
 IFN-urile mi-au distrus scorul FI...

Sfat achiziție laptop

Maneaua la concertele Coldplay

Ce este cu aceasta inflație ...
 Duster 2011 carplay

Portare inapoi la Telekom

Telecabina Piatra-Neamț - Ma...

Am lovit o masina
 

Merge pus in mod bridge un ONT Digi cumparat de pe OLX ?

- - - - -
  • Please log in to reply
19 replies to this topic

#1
adrianTNT

adrianTNT

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 135
  • Înscris: 28.09.2004
Salut.

Stie cineva daca iau un ONT de fibra de pe OLX (tot din reteaua Digi), mi l-ar configura Digi in modul bridge ? (nefiind asociat cu abonamentul meu).

Sau ... stie cineva cum identifica echipa ONT-ul pe care cer sa mi-l schimbe in bridge ? il identifica dupa seria aparatului, sau trebuie sa pun in el datele mele de PPPoE si asa il identifica ?
Daca a doua varianta, presupun ca merge si cu unul cumparat.

Pe firma am abonament cu 3 IP-uri diferite si un singur ONT, si locatia este o hala industriala foarte mare, mi-e mai usor sa ma extind cu un ONT separat decat sa merg cu cablu de retea (pierderi) din ONT-ul primit.

La capatul fibrei de Digi, am pus splitter de fibra si am mers 50m cu fibra aditionala, acum ONT-ul primit merge la oricare din capetele fibrei, dar am nevoie de mai un aparat.

De la comercial mi-au spus ca nu imi poate da doar echipament (un al doilea ONT) separat.

#2
Adm

Adm

    Property Caretaker

  • Grup: Administrators
  • Posts: 24,329
  • Înscris: 22.05.2003
Nu, acel echipament nu poate fi cumparat teoretic de pe OLX.
Il inregistreaza bazat pe serie (stiu, pt ca eram acolo cand a faxut instalarea).

Ei il inregistreaza in retea si in fct de zona merg anumite tipuri de ONT-uri.

Ce pierderi sa ai pe cablu?
Chiar si unul ieftin are pierderi neglijabile, iar un FTP cat6 merge de rupe.

Te complici de pomana.


Investeste in niste AP-uri spalate, gen Mikrotik si o sa fie bucurie.

#3
ogo

ogo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,560
  • Înscris: 07.03.2006
Pe f scurt:
Teoretic se poate (daca ai 2 conexiuni pppoe diferite. (deci 2 abonamente))

Practic insa RDS nu permite.

Ca solutie poti insa asa:
ONT actual --> switch ----- echipamente fizic apropiate
si tot din acelasi switch rj45 --> f.o. converver ---FIBRA----> fo converter --> rj 45 ---> switch rj45 ---> alti clienti

Edited by ogo, 02 February 2022 - 16:17.


#4
adrianTNT

adrianTNT

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 135
  • Înscris: 28.09.2004

View PostAdm, on 02 februarie 2022 - 16:08, said:

[...]
Ce pierderi sa ai pe cablu?
Chiar si unul ieftin are pierderi neglijabile, iar un FTP cat6 merge de rupe.

Te complici de pomana.

Investeste in niste AP-uri spalate, gen Mikrotik si o sa fie bucurie.

Nu ma complic de pomana, in una din incapaeri e camera tehnica, in alta incapere e alt birou, e mult mai fiabil daca s-ar conecta separat (avand deja 3 conturi pppoe).
Altfel daca merg din o incapere in alta cu cablu ethernet:
- nu are acelasi raspuns ca si fibra
- daca e nevoie sa fie resetat ONT-ul principal din camera tehnica, pica internetul si in celelalte incaperi
- daca ii pun baterie UPS la ONT-ul principal si plec de acolo in alte incapari, dupa o cadere de curent de cateva ore, cineva trebuie sa intre in camera tehnica sa reseteze bateria.

Practic doua ONT-uri ar merge ca si doi clienti separati, fiecare cu curentul lui si internetul lui.

Routere Miktorik am (de 19") si Ubiquity destul de profi amnadoua Posted Image Daca m-ar ajuta si Digi ar fi perfect.


View Postogo, on 02 februarie 2022 - 16:12, said:

[...]
Ca solutie poti insa asa:
ONT actual --> switch ----- echipamente fizic apropiate
si tot din acelasi switch rj45 --> f.o. converver ---FIBRA----> fo converter --> rj 45 ---> switch rj45 ---> alti clienti
Stiu, dar nu e ideal, am scris acum mai sus. M-am gandit si eu la varianta cu media converter pe fibra, dar daca pica curentul/UPS-ul la ONT-ul principal, pica netu si in celelalte incaperi. Daca ar fi doua ONT-uri separate, e mai OK.

Plus intreruperi dinalea ciudate de curent sau internet de cateva secunde care sunt cam in fiecare zi Posted Image Cu cat e mai complicata reteaua, cu atat mai mutle sanse sa nu reporneasca un echipament.

Sunt si mai multe "complicăciuni" ... cablu TV iasa din ONT si trebuie intr-o camera secundara, nu in camera tehnica care e la mai mult de 50m,

Edited by adrianTNT, 02 February 2022 - 16:52.


#5
ogo

ogo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,560
  • Înscris: 07.03.2006
ori esti Flash ori exagerezi...nu ai cum omeneste sa iti dai seama de delay-ul intre fibra si cupru la distantele de care vb tu (50m).
ca fapt divers cupru e mai rapid ca fibra pe distante scurte :)

iar daca ai si mikrotik si ubiquiti si 3 conturi pppoe, pune ont-ul in bridge si foloseste-le - n-ai nevoie de niciun alt ONT.

in ceea ce priveste UPS-ul - mai ia 1....

si un sfat..
nu imprastia echipamentele de networking in toata locatia ..tine-le pe toate-n intr-un rack (cel putin L3+L2 core+servere) si de acolo pleci doar L1 - cabluri/fibra si sa zicem un access switch cu un mini-ups in cel mai indepartat loc ce sa aiba un uplink mai "mare": 10 GbE sau macar 2-4 x LACP daca ai doar posibilitatea de 1GbE .

#6
adrianTNT

adrianTNT

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 135
  • Înscris: 28.09.2004

View Postogo, on 02 februarie 2022 - 17:40, said:

ori esti Flash ori exagerezi...nu ai cum omeneste sa iti dai seama de delay-ul intre fibra si cupru la distantele de care vb tu (50m).
ca fapt divers cupru e mai rapid ca fibra pe distante scurte Posted Image
Cuprul e bruiat de alte cabluri si semnale, mai ales pe distante lungi, nu e asa fiabil ca si fibra.
Am patit la alta locatie ca imi sarea din gigabit in 100 MB/s desi toate firele dadeau OK pe test. Era din cauza ca era bruiat cablul pe drum.

View Postogo, on 02 februarie 2022 - 17:40, said:

in ceea ce priveste UPS-ul - mai ia 1....
Daca ONT-ul principal e inchis in camera tehnica si trebuie resetat el sau UPS-ul, nu ajuta indiferent cate UPS iau. Raman celelalte camere/birouri fara internet.
Indiferent cum le combin, depind unul de altul si nu vreau.

View Postogo, on 02 februarie 2022 - 17:40, said:

si un sfat..
nu imprastia echipamentele de networking in toata locatia ..tine-le pe toate-n intr-un rack (cel putin L3+L2 core+servere) si de acolo pleci doar L1 - cabluri/fibra si sa zicem un access switch cu un mini-ups in cel mai indepartat loc ce sa aiba un uplink mai "mare": 10 GbE sau macar 2-4 x LACP daca ai doar posibilitatea de 1GbE .
Aia vreau, sa le am toate in camera tehnica, am cabinet acolo, si celelalte birouri sa fie pe alt ONT, ar fi cel mai fiabil.

Probabil o sa fac alt abonament, cel mai ieftin, ca sa am inca un ONT si alta fibra trasa de ei. Cam asta era si solutia lor, din ce mi-a zis de la vanzari.

Aici chiar pica des curentul si internetul, si fiecare isi revine cum vrea, iti da toate echipamentele peste cap.

#7
ogo

ogo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,560
  • Înscris: 07.03.2006
:)
clar.
eu zic mai bine sa platiti pe cineva care se si pricepe..

#8
adrianTNT

adrianTNT

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 135
  • Înscris: 28.09.2004

View Postogo, on 02 februarie 2022 - 19:10, said:

Posted Image clar.
eu zic mai bine sa platiti pe cineva care se si pricepe..
Eu zic ca ma pricep, administrez servere de aproape 20 de ani.
Ma limiteaza abonamentul sau echipamentele providerului dar ne-am pierdut in detalii pe aici :)

#9
DaculScoril0

DaculScoril0

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,677
  • Înscris: 03.12.2014

View PostadrianTNT, on 02 februarie 2022 - 19:22, said:

Eu zic ca ma pricep, administrez servere de aproape 20 de ani.
Posted Image Posted Image

Eu unul nu aș crește suprafața de atac a rețelei expunând un port suplimentar la internet fără un motiv întemeiat iar nu ai pomenit unu.
Plus că din ce povestești așa am o impresie că ai mașini expuse direct la internet Posted Image .

Edited by DaculScoril0, 02 February 2022 - 19:57.


#10
strongsss

strongsss

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,748
  • Înscris: 27.10.2007
exclus.

View PostadrianTNT, on 02 februarie 2022 - 16:04, said:

Stie cineva daca iau un ONT de fibra de pe OLX (tot din reteaua Digi), mi l-ar configura Digi in modul bridge ? (nefiind asociat cu abonamentul meu).

ai 3 IP (fix) sau trei conturi PPPOE ?
sau ai 3 conturi PPPOE, fiecare cu IP-ul sau?

View PostadrianTNT, on 02 februarie 2022 - 16:04, said:

Pe firma am abonament cu 3 IP-uri diferite si un singur ONT,
....
(avand deja 3 conturi pppoe).

nu stiu de ce incerci sa redescoperi roata, in retelistica. utilizarea cablului, a switch-urilor, eventual a switch cu telealimentare este perfect OK.

Quote

si locatia este o hala industriala foarte mare, mi-e mai usor sa ma extind cu un ONT separat decat sa merg cu cablu de retea (pierderi) din ONT-ul primit.

Altfel daca merg din o incapere in alta cu cablu ethernet:
- nu are acelasi raspuns ca si fibra


daca tot vb de doi clienti, de ce nu ai si doua sursa de net?  digi + Orange, de exemplu.
intr-o hala unde am nevoie de net non stop,  am fibra digi+ fibra orange +Vodafone mobil, toate bagate intr-un router mikrotik. de acolo plec cu cabluri peste tot.

Quote

Practic doua ONT-uri ar merge ca si doi clienti separati, fiecare cu curentul lui si internetul lui.

Edited by strongsss, 02 February 2022 - 21:45.


#11
adrianTNT

adrianTNT

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 135
  • Înscris: 28.09.2004

View PostDaculScoril0, on 02 februarie 2022 - 19:51, said:

Eu unul nu aș crește suprafața de atac a rețelei expunând un port suplimentar la internet fără un motiv întemeiat iar nu ai pomenit unu.
Plus că din ce povestești așa am o impresie că ai mașini expuse direct la internet  .
In camera tehnica de care raspund eu si unde am eu echipamentele sunt toate intr-un rack, stiu ce e acolo, nu e nevoie sa inpart aceasi retea cu alti angajati din alte birouri, care intra de pe telefoane, wifi si calculatoare virusate.

Fiecare are nevoi diferite, tu poate ai alte nevoi sau strategii. Ne indepartam prea mult de la subiect.


View Poststrongsss, on 02 februarie 2022 - 21:39, said:

ai 3 IP (fix) sau trei conturi PPPOE ? sau ai 3 conturi PPPOE, fiecare cu IP-ul sau?
3 conturi separate de pppoe cu 3 ip-uri publice si fixe.

View Poststrongsss, on 02 februarie 2022 - 21:39, said:

nu stiu de ce incerci sa redescoperi roata, in retelistica. utilizarea cablului, a switch-urilor, eventual a switch cu telealimentare este perfect OK.

Celelalte camere / birouri nu au absolut nicio legatura cu camera tehnica unde am eu echipamentele, nu am retea locala sa imparta imprimante, stocare pe retea, sau ETC, nu e nicio nevoie tehnica sa leg camerele intre ele.
Atata doar ca este aceasi firma intr-o hala mare.

View Poststrongsss, on 02 februarie 2022 - 21:39, said:

daca tot vb de doi clienti, de ce nu ai si doua sursa de net?  digi + Orange, de exemplu.

E doar Digi in zona, la alta locatie am luat cate 1 GB prin fibra si de la Telekom si de la Digi si e facut failover.

#12
valirex

valirex

    Muzeul Lampilor

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,762
  • Înscris: 30.07.2006
Singura solutie la tine este sa faci mutare de locatie la unul din pachetele PPPoE(ai zis ca ai 3)
In contract va aparea "apart.1" sau "hala2" etc.
Urmatorul pas e ca vine echipa la instalare, sa instaleze acest pachet, le arati fibra din locatie ca exista deja, ei pun un ONT pe ea si muta unul din pachetele de pe ONT-ul existent pe cel nou.
Se face un PV pe noua locatie si toata lumea e fericita, tu platesti tot 3 pachete dar 2 pe o locatie, unul pe cealalta.
Doar asa se pun mai multe ONT-uri la o singura adresa, si niciun ONT nu se vinde, ele sunt si raman proprietatea RDS, indiferent de forma de contract.
Tot ce gasesti in targ sau pe OLX, apar in custodia cuiva iar stergerea sau ruperea etichetei cu seria nu are niciun efect deoarece la conectarea in retea apare imediat pe OLT cu seria lui.

#13
adrianTNT

adrianTNT

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 135
  • Înscris: 28.09.2004
Aceste 3 conturi pppoe sunt un singur contract, cu 2 IP / pppoe aditionale, nu cred ca se pot separa.
Dar fac un abonament pe langa, nu e problema Posted Image

Edited by adrianTNT, 03 February 2022 - 03:42.


#14
ZIGZAG20

ZIGZAG20

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,971
  • Înscris: 20.04.2013

View PostadrianTNT, on 03 februarie 2022 - 03:42, said:

Aceste 3 conturi pppoe sunt un singur contract, cu 2 IP / pppoe aditionale, nu cred ca se pot separa.
Dar fac un abonament pe langa, nu e problema Posted Image
Asa e și este sub o garantare toate 3

#15
kopilu_198

kopilu_198

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,399
  • Înscris: 25.10.2008
nu o sa vezi alta fibra la aceeasi adresa.si cat de mare o sa fie intreruperea respectiva daca repornesti routerul. 1 minut? daca nu ai vreun call center in locatie, ceea ce nu e cazul, vorbind de o hala, nu vad cat de mare ar fi inconvenientul repornirii ont-ului.
si de cate ori ai fost nevoit pana acum sa il repornesti?

#16
ogo

ogo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,560
  • Înscris: 07.03.2006
e logic ca nu e nevoie de o alta fibra, SM are teoretic un bandwidth nelimitat (teoretic) - totul depinde de transceiver;
ca si ex, SM OS2 "duce" 100G cu 1310nm (10 km) sau 40 km cu 1550nm.

#17
rumble06

rumble06

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 15
  • Înscris: 23.06.2018
Cred ca solutia cea mai buna in cazul tau ar fi:

ONT trecut in bridge. Port-ul out de la ONT il conectezi la un Switch.
Din switch, tragi cabluri catre fiecare router, faci PPPoE pe fiecare router in parte. Nu ai de ce sa restartezi ONT-ul.
Nu prea ai nici de ce sa restartezi routerele cat timp ai un router calumea.
N-am patit niciodata ca dupa pene de curent (sau chiar dupa ce se termina bateria la UPS si revine curentul, reporneste si UPS-ul) sa nu imi porneasca routerele de la mikrotik sau ONT-ul de la digi. Doar serverele ce imi intra cateodata in "Overvoltage Protection Mode" si trebuiesc pornite manual.

Latency e mai mare pe fibra decat la ethernet pe distante mici. Pe ethernet informatie merge cu aproximativ speed of light (fiind curent electric), pe fibra merge prin reflexia luminii in fibra (in care mai exista reflexii, deci 30m de fibra, poate sa ajunga si la 40-60m de travel pentru informatie). Fibra castiga la distante mari, unde la ethernet ai avea nevoie de amplificatoare la fiecare 100-200m care la randul lor adauga latency.

Daca chiar vrei fibra, atunci pune dupa ONT un switch cu porturi SFP(+/28) si cumpara module SFP cu fibra. Tragi un cablu ethernet de 10cm din ONT pana in switch, iar apoi din switch pleci cu fibra catre celelalte echipamente.

Edited by rumble06, 03 February 2022 - 14:10.


#18
ogo

ogo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,560
  • Înscris: 07.03.2006
....pt ce sa aiba 3 routere????

@initiatorul zicea ca are routere de la mikrotik si ubiquiti.
poate sa faca cele 3 conexiuni pppoe pe un sigur echipament si sa faca load balancing intre ele - oricum portul PON din ONT nu stie mai mult de 1,3Gbps.


fibra e mai lenesa pe distante mici numai din cauza de transceivere care fac conversie electric-optic si dupa optic-electric.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate