Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Alt "Utilizator nou" pe T...

ULBS INFORMATICA

Index preturi

Boxa membrana tweeter infundata
 Am nevoie de poze cu un curcubeu

Whisky for Mac

Xiaomi 14 Gpay

Izolare zid exterior de scandura
 Dezinstalare drivere W11 23H3

Recomandare masina de spalat fiab...

BSOD din cauza Intel Audio DSP dr...

De ce sunt oamenii nostalgici
 Cum vand casa fara factura Hidroe...

Scor FICO minim

Tonometru compensat CAS?

polita RCA ONLINE
 

Superficialitatea in medicina romaneasca

* * * - - 2 votes
  • Please log in to reply
21 replies to this topic

#1
florinel

florinel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,108
  • Înscris: 29.06.2005
Mi-a placut intotdeauna ca atunci cand fac un lucru, orice, sa-l fac cu simt de raspundere. M-am implicat total si in job-uri si asta m-a ajutat sa fiu apreciat ca "foarte bun" in ceea ce fac, indiferent ce job a fost.
Evident, am avut(si am) colegi care prefera sa nu se implice, sa-si pastreze un nivel mediocru - mai putin efort, mai putina bataie de cap. Chiar mai putina munca, de vreme ce lucrarile mai "delicate" ii ocolesc.

Mi-e greu sa inteleg superficialitatea si comoditatea asta oriunde (nu-ti doresti sa fii cat mai bun?) - dar mai ales in sistemul medical, ca aici vorbim de vieti omenesti.

Am avut cateva (relativ putine din fericire) contacte cu sistemul medical din Romania si marea majoritate au fost superficiale si dezamagitoare.

- prin anii 2000 - ajuns la urgenta cu dureri abdominale crunte/cusca toracica blocata de durere - tinut o noapte in spital, tratat fara succes cu o pastiluta mica, amara, impotriva varsaturilor(nu-i mai stiu numele) - desi nu aveam greata sau varsaturi. La cateva zile, am descoperit singur cauza - o pietricica de la rinichi.
- in 2019 - mana dreapta amortita. Fac investigatii. Hernie cervicala - partea stanga. Intreb medicul " se poate sa fie pe stanga si sa afecteze mana dreapta?" " A, nu, e o greseala in document". Primesc tratament pastile. Nimic despre kineto , decompresie...etc. Intreb eu "nu ajuta si ceva kineto; ce stiti despre decompresie, e recomandata, are efecte...?". Despre decompresie nu stia nimic, despre kineto a spus ca mai bine merg la neurochirurg, sunt sanse mai mari cu operatia. Dar ca pot sa incerc la privat.
Am facut in privat 10 sedinte de kineto si decompresie. Suntem in 2022 si n-am mai avut probleme - deci m-as fi operat inutil, la momentul ala.
- tot 2019 - ajuns la urgenta cu o taietura majora in zona cotului - m-au cusut ok, s-a vindecat bine - fara probleme. Aici totul a fost bine.
- 2020 - durere abdominala crunta in partea dreapta, inclusiv in zona rinichiului drept - la urgenta se face ecografie - piatra plecata din rinichi. Tratament pentru dureri si  sa beau cat mai putine lichide. Foaia de externare spune "pe partea stanga" . Merg la privat - ala spune ca, din contra, trebuie sa beau lichide, pentru ca presiunea asupra pietrei o va impinge spre iesire. Plus tratament cu ceva solutii menite sa dilate ureterul + sa slabeasca structura pietrei. Tratamentul de la privat a functionat.
Nu inteleg de ce nu s-au dat acel tratament (sau variante, alternative) de catre medicul urolog de la spital.
- 2022. Ma testez regulat, duminica, de regula, de coronavirus. Au iesit negative pana duminica trecuta.
Duminica 30.01 - primul test pozitiv(si simptome). Luni 31.01 - pozitiv la ora 7. Anunt...etc - vine ambulanta DSP, baga rapid batul de test in nas, maxim 2 cm , il pune in solutie, il scoate din solutie...toarna toata solutia pe test rapid   -  negativ.
Ii explic domnitei ca am 2 teste pozitive si ca le-am facut ca in instructiuni, cu bagat batul pana in gat, prin ambele nari, cu agitat tamponul in solutie si stoarcerea lui acolo. Adica tot ce nu a facut ea.
Si atunci imi ia din nou probe pentru PCR. Scurt si rapid din nari si la fel, de pe...limba.
Urc inapoi de la ambulanta - desfac test...il fac - pozitiv.
Azi este 02.02 - testele mele ies in continuare pozitive; insa rezultatul DSP este negativ.
Ca sa elimin posibilitatea de "teste defecte" - pot sa spun ca am avut un set de 6 bucati - 2 au iesit negative(in 2 zile diferite, inainte de pozitivare) - urmatoarele 4 au iesit toate pozitive, succesiv din momentul in care au aparut simptome. Azi am facut primul test din alt set, achizitionat ieri. A iesit..pozitiv si asta. In continuare am simptome.
Statul (DSP) zice ca n-am Covid - practic sunt liber sa umblu pe oriunde; pentru ca o angajata de pe ambulanta si-a facut treaba "la misto".Cu rezultatul asta in buzunar, pot sa ma internez intr-un salon pentru alte investigatii si sa raspandesc covidul in spital. Sau pot sa stau de vorba cu pensionarii din bloc. Sau sa merg la cumparaturi, la ora de varf.....intelegeti ideea.
Eu sunt destul de ok, simptome usoare - dar cati din potentialii imbolnaviti de mine ar avea acelasi noroc?

Eu nu pot gasi scuze pentru superficialitatea asta. Mai ales cand ai pe mana vietile oamenilor, adica o responsabilitate uriasa.

Attached Files



#2
A10

A10

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,068
  • Înscris: 19.12.2012
Stii cum se spune " lucram cu materialul clientului " in cazul de fata se lucreaza cu marfa din china iar rezultatele sunt pe masura. In RO nu se mai fabrica mare lucru in afara de mona la 250/500 ml. Nu e devina medicul din RO pt ca altii dau tunuri cu comenzi uriase de materiale medicale aduse pe "vapoare"

#3
Bebeluka

Bebeluka

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 983
  • Înscris: 28.07.2015
Citeam pe intructiunile unuia dintre aceste teste ca rezultatele returnate au fost in proportie de peste 98% corecte daca au fost respectati toti pasii  la procedurile de prelevare si testare.
Aici am avut ocazia sa folosesc un test antigen covid in cazul unei rude.Si a iesit pozitiv. Nu am repetat testul .Persoana respectiva se simte  bine in continuare(doar momente de usoara stare de somnolenta si o temperatura a corpului in jurul valorilor de 37.7-37.9).
Autoritatile au luat in serios rezultatul testului,nu au cerut repetarea lui,si pacientul sta in carantina 5 zile urmand sa le fie semnalata orice schimbare a starii pacientului(nevaccinat,minor,5+ ani).
Una dintre persoanele din anturajul pacientului a fost la fel testata folosind acelasi tip de test. Rezultatul testului a fost negativ. Persoana in cauza vaccinata (doua doze) 40+ stare generala foarte buna.
Si pentru acest caz autoritatile au luat in serios rezultatul testului recomandand pacientului continuarea normala a vietii.

Edited by Bebeluka, 02 February 2022 - 07:56.


#4
Adm

Adm

    Property Caretaker

  • Grup: Administrators
  • Posts: 24,120
  • Înscris: 22.05.2003
De fapt, testul Ag e orientativ.
Poate fi recoltarea defectuoasa, probleme cu testul sau incarcarea virala mica.

Fals negative sunt destule, dar de fals pozitive nu am auzit inca.

Testul PCR e de electie.

#5
florinel

florinel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,108
  • Înscris: 29.06.2005
Asta cred si eu - ca de vreme ce toate testele ies pozitive + simptome specifice prezente...
Testele le fac exact ca in instructiuni.

Nu pot spune acelasi lucru despre cum s-a facut recoltarea la ambulanta.
Incepand de la atitudinea prea degajata a doamnei de pe ambulanta. Am lasat deschisa usa ambulantei, ea a inchis-o. Mi-am cerut scuze, am zis "m-am gandit sa nu va umplu ambulanta de virusi". " Nu-i problema, doar trebuie sa ne expunem si noi, nu?"

Continuand cu prelevarea la testul rapid:
- 0.5 sec, 2 cm baga batul, de nici n-am apucat sa-l simt (pentru tipul ala de test instructiunile spun sa bagi pana in gat, sa tamponezi suprafata, tamponul trebuie sa iasa imbibat, ud)
- il inmoaie in fiola de substanta, invarte de 2 ori si-l arunca (instructiunile spun sa invarti tamponul bine in solutie, sa-l storci in solutia aia)
- toarna toata substanta pe test, fara sa o mai agite (intructiunile spun sa pui picuratorul si sa agiti bine solutia si sa picuri 3-4 picaturi)
- dupa un minut zice "negativ" (instructiunile spun ca poate dura de la 5 pana la 20 minute)

Si teminand cu prelevarea pentru PCR:
- 0.5 secunde o nara, 0.5 sec cealalta, n-am simtit sa atinga mucoasa
- o proba din gura, de pe limba


View PostA10, on 02 februarie 2022 - 07:30, said:

Stii cum se spune " lucram cu materialul clientului " in cazul de fata se lucreaza cu marfa din china iar rezultatele sunt pe masura. In RO nu se mai fabrica mare lucru in afara de mona la 250/500 ml. Nu e devina medicul din RO pt ca altii dau tunuri cu comenzi uriase de materiale medicale aduse pe "vapoare"

E corect ce spui - materialele pot face o diferenta.
Dar pot sa spun ca in situatile de hernie pe dreapta/medicul scrie stanga; rinichi drept/medicul scrie stang - acolo e scaparea medicului? Daca piatra la rinichi necesita operatie, ar fi operat la stangul, sau la dreptul?

Edited by florinel, 02 February 2022 - 08:53.


#6
Alex432

Alex432

    sit at big tables

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,212
  • Înscris: 28.05.2020

View Postflorinel, on 02 februarie 2022 - 06:55, said:

Eu nu pot gasi scuze pentru superficialitatea asta.
Chiar tu esti superficial cand:
1. Generalizezi: ca toata Medicina, ca Romaneasca, Bla-Bla  -e superficiala. In orice meserie sunt oameni de niveluri diferite. Spune clar cine e, cum e.
2. Tu nu esti calificat sa-i poti evalua pe aia, daca nu esti in domeniul lor. Doar fiindca ai fost bolnav de ceva sau ai citi pe net, nu te face specialist.
3. Esti un idealist care crede ca toate produsele sunt perfecte, ca toti au invatat tot si lucreaza perfect...

Alo, Desteptarea !  (iti doresc sanatate)

#7
XTH

XTH

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,686
  • Înscris: 23.01.2010
Initiator, consoleaza-te, asta -i societatea.
De unde vrei asistenta , doctor, invatator, profesor, politist, ...sau ce -o mai fi, competent?
Atit poate sa livreze societatea noastra, gratie politicienilor care conduc si nu se gindesc decit la capatuiala.,gratie sistemului nostru de pile si cunostinte, gratie numirilor in functii de conducere de oameni fara experienta/pregatire specifica...ex. pot continua.

#8
florinel

florinel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,108
  • Înscris: 29.06.2005
@ Alex432 - iti raspund pe puncte.

1. Citeste inca odata postul meu. Am spus eu undeva ca toti medicii? Am descris experientele mele. Unele au fost negative, majoritate, din pacate. A fost si una pozitiva, inclusa in post.
2. Corect. Nu sunt specialist. Dar trebuie sa fii specialist ca sa iti dai seama ca rinichiul stang nu e acelasi cu dreptul? Sau ca 6-7 teste pozitive + simptomele = covid? (If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck.)
Asa, nespecialist, cred ca (inca) mai stiu care e dreapta si care e stanga.
Daca-ti cade varul de pe pereti, ai nevoie de un specialist sa-ti spuna asta? Daca un electrician iti lasa fire nestranse si ti se topesc fire - trebuie sa fii specialist ca sa iti dai seama ca a facut treaba de mantuiala?
3. N-am spus nimic de "perfect". E clar ca in toate domeniile sunt oameni de toate nivelurile. Intrebarea era de ce prefera unii sa faca treaba superficial?
Ai un set simplu de instructiuni de urmat. Pas cu pas. Ce castigi daca le ignori? Un minut? Sau cinci?
Nu te deranjeaza cand afli ca ai gresit? Nu te motiveaza sa incerci sa faci mai bine data viitoare? N-ai satisfactia aia de rezolvare corecta a unei probleme/situatii ?


View PostXTH, on 02 februarie 2022 - 08:56, said:

Initiator, consoleaza-te, asta -i societatea.
De unde vrei asistenta , doctor, invatator, profesor, politist, ...sau ce -o mai fi, competent?
Atit poate sa livreze societatea noastra, gratie politicienilor care conduc si nu se gindesc decit la capatuiala.,gratie sistemului nostru de pile si cunostinte, gratie numirilor in functii de conducere de oameni fara experienta/pregatire specifica...ex. pot continua.

Nu discut de competenta. Stiu oameni foarte competenti care uneori dau chix pentru ca au tratat o problema superficial, fara atentie la detalii. Stiu si oameni cu competenta medie, care-si fac treaba atent, iar cand lucrurile ii depasesc - prefera sa ceara ajutor decat sa faca vreo boacana.
Deci eu nu spun ca medicii (sau o parte din ei) sunt incompetenti - ci doar ca exista o lipsa de atentie la detalii.

Edited by florinel, 02 February 2022 - 09:23.


#9
Naijax

Naijax

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,218
  • Înscris: 13.03.2017
Prostii
Se pare ca matale esti un pic ipohondru iar asta nu prea are leac Posted Image

Mergi la vrajitoare sau ... la popa
Astia nu sunt superficiali
Trateaza totul cu maxima responsabilitate si atentie la detalii Posted Image

#10
florinel

florinel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,108
  • Înscris: 29.06.2005
@Najax.

Posibil sa fiu si putin ipohondru. De la o varsta incepe sa te mai deranjeze una-alta...devii putin mai atent la astfel de detalii.
Totusi dupa atata apel la responsabilitate, pare putin hilara situatia in care sunt lasat liber pe strazi...

Restul da, buna ironia.

#11
qwertyasdfg

qwertyasdfg

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 152
  • Înscris: 17.12.2021

View Postflorinel, on 02 februarie 2022 - 06:55, said:

Ma testez regulat, duminica

E clar. De altfel de doctor ai nevoie, nu din ala pentru covid...

#12
florinel

florinel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,108
  • Înscris: 29.06.2005

View Postqwertyasdfg, on 02 februarie 2022 - 10:00, said:

E clar. De altfel de doctor ai nevoie, nu din ala pentru covid...

De ce? Pentru ca ma testez regulat?
Lucrez intr-un domeniu in care interactionez cu colegi si multi clienti.
Un client poate insemna un depozit cu 100 oameni, din care interactionez cu 5-10. Cel putin 15 persoane zilnic. 75 oameni/saptamana, de la care pot lua virusul sau carora le pot "furniza"

#13
miki07

miki07

    Simplu și banal

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,966
  • Înscris: 18.09.2008
Nu cred că toți doctorii sunt așa, dar sunt și astfel de exemple.

Uite un exemplu personal: Într-un weekend mi-am pierdut vocea aproape complet. M-am dus luni la MF, dar era în concediu și m-a trimis la alt medic. Pe ușă scria că doamne e ”doctor” în științe medicale. Am zis că m-a lovit norocul. I-am zis ce am și că mă doare în dreapta sub gât. A pus acolo stetoscopul, nu ”s-a ascultat” nimic și mi-a dat tratament pentru laringită. Laringita a început să treacă, dar nu trecea durerea de sub gât. Așa că m-am dus după câteva zile la un cabinet de urgență. Doamna doctor de acolo, mi-a zis simplu și banal că durerea de sub gât vine de la stomac și că am făcut o criză de stomac, care prin reflux, a dat durere pe ”traseu” și laringită. Mi-a zis să iau Omez 5 zile și dacă mai doare, ne vedem marți. Nu a mai fost nevoie.

#14
Alex432

Alex432

    sit at big tables

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,212
  • Înscris: 28.05.2020

View Postflorinel, on 02 februarie 2022 - 09:17, said:

Am spus eu undeva ca toti medicii?
Titlul tau ce spune ?

Vezi ca poti citi pe net pana faci clabuci, tot nu vei avea stiinta, experienta, conexiunile si practica unui medic.

Edited by Alex432, 02 February 2022 - 11:11.


#15
AztecWarrior

AztecWarrior

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,011
  • Înscris: 17.02.2020
Acestea sunt efectele nepotismului din medicina romaneasca si a faptului ca sunt lasati sa lucreze in doua locuri.
Parintii au fost medici si s-au zbatut de si-au facut purardeii doctori.
Daca lucreaza in doua locuri trateaza locul de munca la stat cu indiferenta ba mai mult fura - vezi cazul profesorului universitar doctor din Cluj ce a furat peste 1 milion in echipamente si le-a dus la cabinetul lui
Ar trebui privatizata dupa model american toata medicina

#16
florinel

florinel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,108
  • Înscris: 29.06.2005

View PostAlex432, on 02 februarie 2022 - 11:10, said:

Titlul tau ce spune ?

Vezi ca poti citi pe net pana faci clabuci, tot nu vei avea stiinta, experienta, conexiunile si practica unui medic.

Titlul meu spune "Superficialitatea in medicina romaneasca".
Nu zice "medicina romaneasca e superficiala". Intelegi nuanta?
E cam cum ai spune "raia in canisele romanesti". Nu inseamna ca in toate este raie, ci doar ca poate fi.
Si cand am spus "medicina romaneasca" m-am referit ca doar cu asta am avut de-a face.
Si am putut compara experientele mele cu mesajele unui coleg forumist, medic intr-o tara nordica, Karhu e numele lui de forum. Si e diferenta mare la felul cum face lucrurile acolo fata de cum am experimentat eu la noi. Si nu ma refer la materiale sau aparatura.

Evident ca sunt si medici buni, devotati, atenti...etc
Nu despre ei este vorba aici.
Aici e vorba de cei pe care ii intalnim (unii mai des, altii mai rar, dupa noroc) cu "lasa-ma, sa te las", care pun diagnostice rapid si fara consultatii amanuntite, care iti scriu doar retete sau te trimit la cutit pentru afectiuni ce pot fi tinute sub control cu diete adecvate si/sau fizioterapie....etc.

#17
giuliani

giuliani

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,153
  • Înscris: 18.05.2007
Urmariti aici, e o lista cu toate testele rapide posibile si eficacitatea lor la Omicron. Putine au eficacitate

https://interaktiv.m...est-sensitivity

Caz din Germania: copil testat la scoala pozitiv (cu test rapid), facut in aceeasi zi test pcr iesit negativ iasa in continuare de 2 zile pozitiv la teste rapide.

#18
Corl

Corl

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 599
  • Înscris: 11.04.2006
Exista multe feluri de angajati , o combinatie intre prost , inteligent , superficial , responsabil si ce mai vreti sa adaugati . Asta se aplica in toate meseriile si nu inteleg de ce ar fi alfel la doctori . Mai ales ca in general se alege cea mai probabila cauza si nu se fac investigatii complete pentru orice durere in gat . De cate ori se intampla o chestie in Romania sar toti blogerii cu comentarii ca "merita puscaria pe viata " . Cum ar fi sa faca puscarie pentru un articol care nu are suficiente vizualizari si ei ? Si oricum se aplica pentru orice meserie , un vanzator a dat restul gresit si gata "puscarie pe viata ".
Initiatorul spune ca a incercat sa-si faca meseria cat mai bine si mai responsabil . Pe langa faptul ca sunt destul de rare astfel de persoane totusi el nu a gresit niciodata ?

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate