Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum accesez site-ul CNAS ?

Algoritm simplu de calculare al u...

Bitdefender Total Security ș...

casa verde 2024
 Intrerupator cu N - doza doar cu ...

Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!
 Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda
 Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...
 

De ce nu mai sunt vrabii?

* * * * * 2 votes
  • Please log in to reply
55 replies to this topic

#19
DarthBane

DarthBane

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,486
  • Înscris: 22.03.2021
Da, cum să nu, a ieșit tămbălău cu o autostradă pentru gândacul cu curul albastru, acum mai facem și vrăbiile specie protejată.
Sunt destule, stai liniștit.

#20
tiestodj20

tiestodj20

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,700
  • Înscris: 04.06.2007

View PostMembruAnonim, on 31 ianuarie 2022 - 09:36, said:


aia sunt probabil pitigoi,  le poti confunda usor...
Nu chiar asa, pitigoii au galben pe piept.

#21
r_murphy

r_murphy

    ANTENIST SPALAT PE CREIER

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,060
  • Înscris: 30.04.2007
pune la geam o cutiutza, un recipient cu arpacas, sau spartura de orez si o sa vezi minune ..


View PostBursul, on 31 ianuarie 2022 - 09:39, said:

E plin internetul cu articole despre disparitia pasarilor. Nu prea mai gasesc mancare. Orasele se umplu de betoane, fara spatii verzi, curatenie peste tot,

sa vezi stolurile de pescarusi la haldele de gunoi .. nu gasesc saracii nimic de mancare, la fel si ciorile migratoare oras - cimp ... Posted Image

discutia ar trebui concentrata pe pasaretul mic, nemigrator.

pentru cei care au pitzigoi in zona, faceti-va pomana si puneti-le o bucata de slanina cit mai nesarata, crestata "sah" pentru a le facilita ciugulitul.

Attached Files


Edited by r_murphy, 31 January 2022 - 09:51.


#22
ceanu1980

ceanu1980

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,087
  • Înscris: 15.05.2008
Iarna cand e zapada am la geam o cutie in care pun resturi de paine,mamaliga toate frimiturile,sunt

#23
__Dan__

__Dan__

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,869
  • Înscris: 15.04.2019
Sunt. Dar s-au scumpit!

#24
Bursul

Bursul

    alias Petrov, zilier in DE

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 51,279
  • Înscris: 30.10.2003

View Postceanu1980, on 31 ianuarie 2022 - 09:49, said:

resturi de paine,
Posted Image  NU! Fara paine!

#25
Phobos

Phobos

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,889
  • Înscris: 23.09.2005
20 martie, Ziua Mondială a vrăbiilor

De ce să ocrotim tocmai vrabia? Ideea s-a născut în India în urma observării scăderii numărului de vrăbii. A fost celebrată pentru prima dată în 2010 în India și în câteva țări prin concursuri, campanii de educare a publicului și interviuri oferite mass media. Acum peste 50 de țări organizează în această zi evenimente dedicate vrăbiilor.

[ https://www.sor.ro/wp-content/uploads/1991/01/Pas_dom_Szabo-Jozsef.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Scop:

1. conștientizarea publicului larg asupra importanței speciilor de păsări urbane
2. atragerea atenției publicului asupra factorilor care periclitează existența acestor specii
3. atragerea atenției asupra diversității speciilor comune vizavi de mult mediatizatele specii rare


Momente negre în istoria vrăbiilor

În 1744, Frederic al II-lea al Prusiei a ordonat protejarea recoltelor de cireșe prin combaterea păsărilor. Pentru fiecare vrabie omorâtă, exista și o recompensă financiară. În plus, în secolul al XVIII-la, vrăbiile erau consumate de germani, la fel ca multe specii de păsări cântătoare precum ciocârlia, cinteza, sturzul cântător, silvia cu cap negru, specii care în prezent se regăsesc în multe țări europene. În urma acestor acțiuni, s-a redus drastic numărul vrăbiilor și al altor păsări cântătoare, dar numărul insectelor a crescut atât de mult, încât nu s-au făcut cireșele. Mai mult, nici frunze nu mai erau pe pomi datorită răspândirii insectelor, ceea ce a condus la retragerea ordinului imperial.

În perioada 1958-1962, în China a existat o adevărată campanie de eradicare a vrăbiilor, fiind considerate mari consumatori de orez și semințe, prin urmare răspunzătoare de sărăcia populației.
Pentru a crește prosperitatea economică, liderul Partidului Comunist din China, Mao Zedong a făcut apel la ajutorul populației, îndemnând la eradicarea vrăbiilor prin toate mijloacele posibile.
Au fost distruse cuiburi și ouă, au fost uciși puii și adulții cu ajutorul prăștiilor. Se făcea zgomot prin lovirea oalelor și a tigăilor, a tobelor – totul pentru a împiedica aterizarea păsărilor, iar acestea erau nevoite să zboare până la epuizarea finală.
Pentru prestațiile lor remarcabile școlile, agențiile, oamenii au beneficiat și de premii simbolice, de diplome de merit.

[ https://www.sor.ro/wp-content/uploads/1991/01/Pas_dom_Zinica-600x599.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Campania a avut un succes imens. Aproape toate vrăbiile au fost omorâte, dar printre victime s-au numărat, desigur, și alte specii de păsări. Odată cu dispariția vrăbiilor însă, au explodat și populațiile de lăcuste, care, mai întâi au decimat recolta, apoi practic au ras de pe pământ tot ce le ieșea în cale.

Deși în urma autopsiilor, cercetătorii au atras atenția autorităților că vrăbiile consumă o cantitate imensă de insecte, campania a fost oprită abia în 1962. Mai mult, s-a încercat și repopularea țării, importând vrăbii din țările vecine.
Conform cifrelor oficiale ale guvernului, foametea instalată în urma campaniei, accentuată și de condițiile meteorologice nefavorabile (seceta), a condus la moartea a aproximativ 15 milioane de oameni, dar conform unor cercetători, în realitate această valoare e mult depășită și se situează undeva între 45-78 milioane.

Situația actuală în Europa

Din 1970, ca urmare a dezvoltării agriculturii (schimbarea folosinței terenurilor, creșterea suprafeței monoculturilor în defavoarea terenurilor mozaicate, cu fâșii de floră spontană între ele, aplicarea substanțelor chimice, a DDT-ului pentru combaterea dăunătorilor etc.), populațiile de vrabie de casă din Marea Britanie au prezentat un declin de 47% în mediul rural și 60% în grădinile urbane și suburbane.

La fel s-a întâmplat și cu alte specii comune precum stăncuța, ciocârlia, presura galbenă, graurul, și nu numai în Anglia, ci în toată Europa. Astfel, în vestul Europei vrăbiile de câmp au devenit extrem de rare, existând deja generații (generația milenială), care nu au avut oportunitatea să le observe în mediul lor natural.
În Ungaria, populațiile de vrabie de casă și vrabie de câmp sunt încă stabile, dar această stabilitate se menține doar prin aplicarea unor metode de sprijinire a speciei.

Vrăbiile din România

În România trăiesc trei specii de vrăbii: vrabia de casă (Passer domesticus), vrabia de câmp (Passer montanus) și vrabia negricioasă (Passer hispaniolensis). În timp ce vrabia negricioasă poate fi întâlnită în Lunca Dunării, vrabia de casă și vrabia de câmp sunt specii comune în toată țara, pot fi observate și în localități.
Se deosebesc pe baza petei maronii de pe obraz, caracteristică vrăbiilor de câmp. Spre deosebire de vrăbiile de câmp, masculii vrăbiilor de casă se pot diferenția de femele pe baza coloritului: astfel, partea superioară a capului masculilor este gri, iar cea a femelelor maronie.

Vrăbiile trăiesc în colonii de câte 20-30 de indivizi, sunt relativ sedentare, rareori se deplasează pe o distanță mult mai mare de un kilometru. Deși pe baza formei ciocului intră în categoria granivorelor, în perioada de reproducere vrăbiile se hrănesc și își hrănesc puii cu insecte și larve de insecte.

Populația vrăbiilor de casă din România este în declin.

De ce scade numărul vrăbiilor (și în general al micilor păsări cântătoare comune)?
În Europa sunt victime colaterale ale diferitelor activități.

[ https://www.sor.ro/wp-content/uploads/2018/11/Pas_mon_hranitoare_Andu_Cristudor-600x401.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Se remarcă:

1. pierderea habitatului, lipsa locurilor de cuibărire (clădirile nou construite din materiale moderne, izolate nu sunt preferate de vrăbii)

2. prădătorii: pericolul cel mai mare îl reprezintă prădătorii care nu au evoluat odată cu păsările în mod natural, în mediul natural, ci s-au răspândit datorită nouă, oamenilor.
Un astfel de prădător este pisica domestică, cu sau fără stăpân, care de-a lungul timpului a condus la extincția a numeroase specii de păsări și a decimat efectivele multor altora. Conform studiilor științifice, aproximativ 20-26% din prada pisicilor domestice este constituită din păsări. Astfel, într-o localitate din Marea Britanie, mortalitatea vrăbiilor de casă s-a datorat în proporție de 30% pisicilor domestice.

3. practicile folosite în agricultură:

a. folosirea insecticidelor: se elimină resursele de hrană ale vrăbiilor în perioada de reproducere, dar și ale altor specii de păsări. Dacă nu au suficientă hrană la dispoziție, păsările nu depun ouă sau abandonează ouăle, mărimea pontei este mai mică, puii devin slab dezvoltați și mor.
b. folosirea ierbicidelor: se elimină resursa de hrană a insectelor și se formează o reacție în lanț: scade și numărul insectelor, ceea ce conduce la scăderea numărului de păsări.
c. monoculturile: se elimină fâșiile de vegetație spontană, care oferă resurse de hrană pentru un număr mare de specii.
d. arderea vegetației în cursul primăverii: se elimină atât semințele din partea superioară a solului, cât și insectele, ouăle acestora

4. poluarea:
a. chimică: metalele grele provenind din industrie și trafic scad mărimea pontei, afectează creșterea puilor, determină mortalitatea ridicată a puilor
b. acustică sau fonică: în mediul urban, caracterizat prin zgomot intens produs de unitățile industriale și traficul aglomerat păsărilor le este extrem de greu să audă sunetele puilor, prin urmare nu îi hrănesc.

[ https://www.sor.ro/wp-content/uploads/1991/01/Pas_his-600x445.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Cum putem să le ajutăm?

Metodele sunt comune pentru toate speciile de păsări urbane și sunt detaliate în cadrul programului Grădini și Școli Prietenoase cu Natura. Se recomandă:

1. amplasarea cuiburilor artificiale
2. hrănirea păsărilor în timpul iernii
3. să nu se folosească pesticide în grădină
4. creșterea responsabilă a pisicilor domestice, caz în care pisicile și păsările pot coexista fără probleme:
a. în perioada de cuibărire pisicile se țin în casă sau se amplasează un clopoțel pe gâtul acestora (pasărea are timp să se salveze)
b. se sterilizează pisicile ca să nu fie necesară abandonarea puilor nedoriți în sau în afara localităților.

Concluzie:

Indiferent dacă sunt agreate sau nu de agricultori, de oameni, în general, speciile nu pot fi etichetate ca fiind benefice sau dăunătoare. Fiecare specie are propriul rol în natură. Chiar dacă eliminarea unei singure specii pare să aducă beneficii pe moment, pe termen lung cu siguranță are impact negativ. Echilibrul din natură odată pierdut e foarte greu, dacă nu imposibil, de restabilit.

#26
maccip

maccip

    45 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,068
  • Înscris: 06.01.2007
De ce nu paine?

#27
DanyHiker

DanyHiker

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,192
  • Înscris: 06.07.2007

Phobos, on 31 ianuarie 2022 - 09:59, said:

populațiile de vrabie de casă din Marea Britanie au prezentat un declin de 47% în mediul rural și 60% în grădinile urbane și suburbane.

La fel s-a întâmplat și cu alte specii comune precum stăncuța, ciocârlia, presura galbenă, graurul, și nu numai în Anglia, ci în toată Europa.
Nu sunt de acord. Populatia de grauri este enorma, cel putin in Romania. Daunele produse culturilor sunt de asemenea foarte mari.


#28
DarthBane

DarthBane

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,486
  • Înscris: 22.03.2021
Își umflă burțile cu cireșe nemernicii :D

#29
Neaceasca85

Neaceasca85

    UE se va scinda pana in 2040

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,395
  • Înscris: 14.10.2008
La Slatina sunt. Destule.

#30
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,629
  • Înscris: 29.03.2006
@Phobos, ai uitat de 5G...

#31
Phobos

Phobos

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,889
  • Înscris: 23.09.2005

View Postdan1980_25, on 31 ianuarie 2022 - 10:13, said:

Nu sunt de acord. Populatia de grauri este enorma, cel putin in Romania. Daunele produse culturilor sunt de asemenea foarte mari.

Poate ar trebui sa exterminam si noi daunatorii... Posted Image

#32
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,364
  • Înscris: 15.06.2004
Si pe la mine am vazut mai rar vrabii - in Bucuresti. E plin de ciori, porumbei, gugustiuci si pescarusi.
Posibil astia sa fie de vina.
Pescarusi cel putin am vazut atacand vrabii si porumbei si mancand din ei...

#33
Sef-chenko

Sef-chenko

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,418
  • Înscris: 17.04.2006

View PostMembruAnonim, on 31 ianuarie 2022 - 09:36, said:

Era la misto sau?


Nu e la misto. Parintii au pus un mic hranitor si lasa doar pitigoii sa manance, cand vad vrabii le alunga :D

#34
florinpopa1

florinpopa1

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,021
  • Înscris: 16.05.2021
Nu, au disparut.

#35
cumparator

cumparator

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 26,219
  • Înscris: 11.03.2006

View Postph13xlv, on 31 ianuarie 2022 - 06:25, said:

Am vrabii fara numar....
Apropos, cum pot scapa de ele? Au intrat pe sub tigla metalica, daca dau tabla jos scot un balot de paie....

Si la mine isi fac cuiburi sub tigla, dar merg pe ideea ca paiele izoleaza, asa ca e OK si pentru mine si pentru ele. Posted Image
Cand e cald se strang in glicina si discuta acolo. E o placere sa le auzi.

Edited by cumparator, 31 January 2022 - 11:28.


#36
fansat

fansat

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 27,050
  • Înscris: 31.08.2006

View Postxmanyacs77, on 31 ianuarie 2022 - 05:29, said:

Iarna la mine in zona Teiul Doamnei din Bucuresti sunt:
vrabii, turturele, ciori grive, cotofene si pescarusi.Posted Image

Eu le mai pun la geam boabe de grau...

    Daca locuiesti in zona Teiul Doamnei cred ca ai remarcat si graurii prezenti in special primavara. Stiu ca sunt distrugatori, dar scot niste triluri minunate. Deocamdata, la mine mai vin vrabii, dar parca mai putine decat in alti ani. Le pun boabe de grau la geam.

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate