Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...
 Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...
 Renault Android

Recomandare bicicleta e-bike 20&#...

Bing-Content removal tool

Nu pot accesa monitorulsv.ro de l...
 Cum sa elimini urmele de acnee?

Wc Geberit

Routere detinute in trecut si in ...

Teii din fața casei
 

Ce parere aveti de medicii care se contrazic ei pe ei ?!

* - - - - 3 votes
  • Please log in to reply
32 replies to this topic

#19
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,570
  • Înscris: 30.07.2003

View Postqwertyasdfg, on 28 ianuarie 2022 - 14:13, said:

Nici macar justitia nu se poate lua de ei, trebuie sa-si dea cu parerea "colegiul" daca au gresit sau nu.
Tu zici din perspectiva autoritatii (si e ok asa) iar eu al pacientului si increderii in medic (il pot refuza).

Edited by neagu_laurentiu, 28 January 2022 - 14:56.


#20
qwertyasdfg

qwertyasdfg

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 152
  • Înscris: 17.12.2021

View PostFane, on 28 ianuarie 2022 - 14:45, said:

el ar dori ca vreo 7 medici (toti de la profesori universitari in sus) sa se invarta in jurul lui ca titirezul. are senzatia ca treaba asta-i moca si el merita asa ceva.

Eu n-am nevoie sa se invarta vreun doctor in jurul meu, ca n-am mai fost pe la vreunul de pe timpul lui Ceausescu si nici nu am de gand. Dar ma surprinde numarul din ce in ce mai mare de oameni care se plang de diagnostice puse gresit. Probabil ca si acum 50 de ani erau la fel de "competenti" doar ca atunci nu era internetul ca sa afle lumea.
De ce un inginer cand proiecteaza/construieste ceva, nu cere nici o declaratie din partea beneficiarului ca nu are vreo pretentie daca acea constructie se va darama, iar un medic care te opereaza de o banala apendicita te pune sa semnezi n'spe hartii ca daca crapi nu ai nici o pretentie de la el, spital etc? Pai asa pot sa ma apuc si eu de operatii dupa ce ma antrenez castrand 2 -3 pisici. Daca crapa cel pe care l-am operat, asta e, ghinionul lui ca a semnat.

#21
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,570
  • Înscris: 30.07.2003
Ingineria nu-i medicina (la fel si reciproca).

#22
Fane

Fane

    cipat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,106
  • Înscris: 05.06.2002

View Postqwertyasdfg, on 28 ianuarie 2022 - 14:57, said:

Dar ma surprinde numarul din ce in ce mai mare de oameni care se plang de diagnostice puse gresit.
din cauza ca pe vremea lui ceausescu lumea se imbolnavea fiindca asa a dat Dumnezeu, batranete, soarta. acu toti sunt bolnavi din vina medicilor si a big pharma.

View Postqwertyasdfg, on 28 ianuarie 2022 - 14:57, said:

De ce un inginer...
de fapt medicii ar trebui sa-ti dea si garantie "la lucrare", nu?

#23
aaaa4567

aaaa4567

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,475
  • Înscris: 18.10.2011

View PostMinettoMatoi, on 28 ianuarie 2022 - 13:27, said:

As dori sa aflu parerea voastra, am dat de un  medic care se contrazice el pe el deci zice:

"aveti diabet clar, a sarit valoarea la o ora de 200 la testul de glicemie provocata", si adevarat ca regula medicala este asa, deci a zis bine.
Dupa 5 minute zice "aaa pai nu trebuia sa va la si la o ora la test ca nu se ia valoarea", Pai cum nu se ia si la o ora daca el tocmai pe valoarea aia a pus diagnosticul ?! Mai ales ca laboratorul avea limita si la o ora.

Data viitoare cand il pun in fata contradictiei "domnule doctor, de ce ati zis ca am diabet dupa valoarea la o ora daca in acelasi timp spuneti ca nu conteaza acea valoarea si nici nu trebuia sa apara in tabel ?"
Dupa aia a intors-o "aaa, pai nu dupa aia la o ora v-am pus diagnosticul, dar am pus ptr ca ati avut valori peste 126 pe nemancate", desi eu cand a zis ca am diabet dupa valoarea la o ora, nu-i prezentasem nici o valoarea de peste 126 pe nemancate, nu-i prezentasem mai nimic decat testul de glicemie provocata, era si mama de fata la tot ce a zis.

Ce e cu el ? De ce a facut asa ? Nu se pricepe ? E dezinteresat, sau ?

Despre medicul 2:

Asta n-a vrut sa ma bage ca am diabet ca sa-mi dea si mie medicatie compensata, cica n-am, am doar prediabet dupa valoarea la 2 ore de la test, si aia la o ora nu se ia in calcul. asta nu se contrazice, dar incalca regula conform careia se pune diagnosticul si dupa aia la o ora.

Medicul 3:

"da, aveti diabet dupa aia la o ora, dar e diabet sub observatie inca, nu diabet concret, ca nu avem inca doua valori de peste 200", si eu zic "hai sa mai facem testu odata ca sa avem doua valori", zice "nuuu, ca nu e indicatie sa-l repetam".
Pai daca lipseste inca o valoare cum tot tu zici, de ce sa nu il mai facem odata ptr asta ?! Chiar daca oficial nu e indicatie. Ca daca ai certitudinea diagnosticului, stii ce sa bagi in sistem.

Ce parere aveti de acesti tip de medici ?! Voi ati intalnit asa ?
Ca sa nu mai zic ca medicu 1 a zis un trat, medicu 2 a zis ca nuuu, ca nu e bun ala, ca altul e bun.

Aici nu e vb de tema medicala sa o comentam, de aia postez aici, ci e vb de comportamentul  medicilor.
Tare dezamagit am ramas.
Legat de primul exemplu, cel cu diabetul, nu cred ca am inteles /ai inteles unde e contradictia. Pe scurt, conteaza acea valoare la diagnostic, poate sa nu conteze asa mult o valoare instantanee dupa aceea. In plus, in medicina, pot fi doua scoli de gandire, nu e atat de simplu. Recomandarile pot fi certe sau relative (pe clase de certitudine). Reevino, nu e coerent ceea ce scrii, pune te rog virgulele!

Dar mult mai la indemana sunt exeplele in care medicii sunt cointeresati sa prescrie tratamente aiurea etc etc.

In plus, recomandarile, ghidurile se schimba, incl algortimul si nr de investigatii. Unele schimbari sunt dramatice, si asta la 3-5 ani. Unii medici nu se pun la curent, alterori nu exista aparatura, nu exista plafon etc etc.

#24
DrLexic

DrLexic

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 313
  • Înscris: 01.08.2010
Mi-a spus cumnata-mea care e la Carol Davila in Bucuresti ca se copia la examene si se dadeau servite ...

Tineti de sanatate ca e scumpa si uneori mori cu banii in buzunar.

Edited by DrLexic, 28 January 2022 - 16:38.


#25
Dihorul Razboinic

Dihorul Razboinic

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,322
  • Înscris: 01.10.2006
Fa o medie si trage concluzia ca ai un prediabet spre diabet. Lucreaza la dieta si la miscare (chiar si in casa) si refa testele dupa un timp. Parerea mea din afara medicinei.

Edited by Dihorul Razboinic, 28 January 2022 - 17:07.


#26
YOUR_GOD

YOUR_GOD

    Not assigned

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,886
  • Înscris: 01.01.2010
Din experienta mea de viata, am inteles ca toata lumea se pricepe la absolut tot, doar specialistii, nu. Toti stiu medicina, d epe net, de la TV, numai medincii nu stiu. Toti stiu educatie, doar profesorii sunt prosti. Cu totii au solutii, dar mereu in alte domenii decat in cele pe care chiar trebuia sa le stie.

#27
MinettoMatoi

MinettoMatoi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,983
  • Înscris: 04.09.2018

View Postqwertyasdfg, on 28 ianuarie 2022 - 13:56, said:

Ce pretentii ai de la medici? Cu exceptia alora care fac operatii complexe, restul sunt niste babalai care-si dau cu parerea pe baza "experientei" mai mult sau mai putin vaste. La fel de bine poti si tu sau eu sa punem niste "diagnostice". Daca erau inteligenti cum cred unii, se faceau ingineri sau informaticieni si lucrau cu formule si ecuatii, dar asa... au ales o meserie unde isi dau cu parerea si "prostimea" trebuie sa ia de bune "sfaturile", ca na, el e "dom' doctor". Daca te duci la 3 "medici", fiecare o sa-ti gaseasca alta boala sau o sa-ti dea medicamente diferite pentru aceeasi boala. Tu nu poti sa comentezi nimic, ca cine esti tu sa-l contrazici pe dom' doctor?
Unii sunt buni medici, dar altii nu, ori mai rau nu-s interesati, dar daca si-ar da interesul ar face treaba, depinde acum. Sa stii ca pe unii i-am contrazis si chiar au apreciat ca am dat o idee buna, nu s-au suparat, si au aplicat ideea mea.
In 2012 cand sa fac testu de glicemie provocata zic eu medicului (era femeie) "doamna, bine, luam glicemia dar nu e bine sa luam si insulinemia ? Sa vedem ce face si pancreasul la glicemiile alea", zice "buuuuna idee, va trec pe retata si astea".
Eu chiar comentez in directia unde-s destul de citit, si aduc si argumente, altul a intrebat "bun, spune cum ai gandit ce ai spus", adica sa vada daca ma am, sau contrazic ca prostul.

View PostKarhu, on 28 ianuarie 2022 - 14:20, said:

In medicina se cam termina cu treaba asta, paradigma s-a schimbat fundamental din 1990 incoace, nr de studii, trialuri, substante medicamentoase si metode de explorare paraclinice a crescut exponential toate au dus la inlocuirea vechii medicine, eminence based medicine (bazate pe flerul si experienta medicului) cu evidence based medicine  (bazate pe miile de studii si trialuri efectiuate anual in lume, care duc la elaborarea protocoalelor pt fiecare afectiune in parte).  Aceste protocoale de diagnostic si tratament stau acum la baza practicii medicale, la modul ideal si medicul dintr-un sat din Apuseni ar trebui sa te trateze la fel ca eminentul sef de sectie de la un spital de top din SUA.
Bine, practic intervin inca diferentele date de accesul la metode moderne de diagnostic si la medicamente de ultima generatie insa in principiu ambii medici respecta protocoalele in vigoare.


Cum ziceam mai sus, paradigma asta s-a schimbat, acum  totul se face dupa protocoalele de diagnostic si tratament in vigoare. Nu se mai lucreaza dupa eminence based medicine.


Probabil
Uite, astea-s criteriile de diagnostic ale OMS si ale Federatiei Internationale de Diabet, dupa astea se iau toti medicii din lume:
Pai exact, dupa ultimul criteriu s-au legat 3 medici (medicul 1, 3 si 4,la 4 am fosta azi dupamiaza), ala cu random peste 199 (egal sau mai mare ca 200).
Ptr ca glicemia la 30 sau 60 min de la glucoza atinge criteriul asta. Adica random la 30 si 60 min daca sare de 199 e diabet clar.

Medicul 1 a zis ca am diabet pe criteriul asta, dar in acelasi timp zicea ca nuuu se ia domne la o ora la test, ca nu conteaza. Pai cum nu conteaza daca tocmai tu ai pus diagnosticul corect dupa criteriul ala cu random. Nu se mai ia la o ora ca protocolul asa a fost modificat in ultimii ani, ca poate cheltuiau mai multi bani daca te depisteaza mai din timp.
Medicu 2 a zis ca nu se ia la o ora si atat, macar nu s-a contrazis. Ea zice strict ca la 2 ore de la test era peste 140 si sub 200 deci e prediabet doar.
Medicu 3 a zis ca am diabet tot pe criteriul ala insa paralel a zis ca la test la laburi nu se ia la o ora.

Si azi...medic 4 a zis ca am diabet tot pe criteriul ala dar in acelasi timp a zis ca, conteaza si trebe luata aia la o ora tocmai de aia, asta mi-a placut.

INSA am dilema mare si intrebare la voi mai ales la Karhu care e medic, ca pana luni trebuie sa dau cu banu` cum s-ar zice sa ma hotarasc, deci e asa:

Medic 1 zice sa iau Janumet cum ca sitagliptina aia stimuleaza pancreasu sa dea insulina si deci va da insulina mai optim dupa masa si apoi se odihneste si deci il protejam si am mai infrana avansarea bolii, si ca metforminu nu protejeaza bine, in conditiile in care eu nu pot tine regim din cauza problemei psihiatrice.
Medic 2 zice sa iau Metformin cum ca nu e cazu de Janumet
Medic 3 tot metformin.

Medicu 4 de azi cica sa bagam insulina inainte de mese ! Ca...doar asa protejam pancreasul din timp, ca ii iei din munca, il mai lasi in pace, tratamentele tot pe pancreas trag, nu-l ajuta deloc zice el, daca bagam insulina cum trebuie optim, diabetul ori va avansa mult mai lent ori deloc.
Zice ca janumetul si daca-l stimulezi mai tare dupa mese si apoi mai sta, sau nu iei janumet si da mai putina insulina dar mai mult timp ptr ca, coboara mai greu glicemia, e tot aia, tot pe el se trage.
Zice ca daca avanseaza boala, mai tarziu daca insulina interna e f putina, e mai greu sa echilibram valorile cu insulina din afara, daca o luam de acuma, bagam mai putina si controlul e mai usor de obtinut daca mereu pancreasul poate da mai multa insulina.
Ca si eu l-am intrebat cum a gandit ca sa inteleg si eu.

Ce parere aveti ? Care zice corect ?
Logica da ca 4 zice corect, dar ma consult si eu cu voi sa vedem.
Oricum eu miscare fac deci o ora de bicla acasa intens la puls de 140-150 sase zile pe sapt, greutatea o am buna 67 kg la 1,7, si tot valori mari am, si vecinu obez la 135 kile la 1,7 m, sedentar, mananca porcarii si atat, 58 ani deci mai batran, are valori f bune. Eu mananc si porcarii dar si ce e sanatos in paralel.

Edited by MinettoMatoi, 28 January 2022 - 18:37.


#28
EMPP

EMPP

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,718
  • Înscris: 12.01.2018
tu vrei sa ai sau sa n-ai diabet?parca-ti pare rau ca n-ai

#29
strongsss

strongsss

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,155
  • Înscris: 27.10.2007

View PostKarhu, on 28 ianuarie 2022 - 14:39, said:

au inceput si medicii din Romania (bine, nu toti) sa-si schimbe modul de abordare si sa lucreze dupa protocoale.
protocoale ? in spitalele din Romania? pe bune?
2022: pacient cu fractura deschisa, tratat de luxatie...protocolul spune ca medicul ar trebui sa se uite si la rana, nu-i asa?
stii cum a fost aici? dom' profesor luase banii pt operatie dar nu a fost in sala.. misto protocol...
stii ca cel putin 4 ministrii ai sanatatii au dosare pt luare de mita? Pintea, Oprescu fiind prinsi in flagrant. sistemul medical din Ro este jalnic, in primul rand pentru ca e format din oameni jalnici...

Edited by strongsss, 28 January 2022 - 21:17.


#30
Karhu

Karhu

    Heretic member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 39,787
  • Înscris: 25.06.2007
Ăia-s cretini, dă-i dreaq…
O să apară și in Ro avocați specializați pe culpă medicală, e o pâine albă de mâncat din asta.

#31
strongsss

strongsss

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,155
  • Înscris: 27.10.2007
inca nu e. Cu personaje ca astala colegiul medicilor...nici o sansa de malpraxis...
in majoritatea spitalelor judetene din Romania, pacientul nu are nici un drept. uita-te la reportajul asta si priveste-l din punct de vedere al drepturilor pacientului...zero...
„Nu condamn oamenii din spital, nici măcar pe cei care mi-au măcelărit braţele şi picioarele, ci sistemul care lasă să se întâmple aşa ceva, făcând ca spitalele să fie ultimul loc unde îţi doreşti să fii salvat...”

#32
Karhu

Karhu

    Heretic member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 39,787
  • Înscris: 25.06.2007

View PostMinettoMatoi, on 28 ianuarie 2022 - 18:35, said:

Oricum eu miscare fac deci o ora de bicla acasa intens la puls de 140-150 sase zile pe sapt, greutatea o am buna 67 kg la 1,7, si tot valori mari am, si vecinu obez la 135 kile la 1,7 m, sedentar, mananca porcarii si atat, 58 ani deci mai batran, are valori f bune. Eu mananc si porcarii dar si ce e sanatos in paralel.
Daca nu poti controla suficient glicemia prin regim alimentar si miscare, protocoalele medicale spun ca primul medicament, de electie, in tratamentul DZ e metforminul, nu sitagliptina si nici intr-un caz insulina.

Si ti-am mai zis si pe celalalt topic de ce la testul la glucoza nu se ia valoarea la o ora: deoarece absorbtia glucozei din tubul digestiv nu e liniara, valoarea la o ora e influentata de rata de absorbtie si da acel ''peak'' la 30-60 minute de la ingerare, dat deci de absorbtie, nu de metabolizare, vezi articolul asta, e destul de stiintific dar vezi clar cum sta treaba privind graficele.

View Poststrongsss, on 28 ianuarie 2022 - 22:30, said:

ci sistemul care lasă să se întâmple aşa ceva, făcând ca spitalele să fie ultimul loc unde îţi doreşti să fii salvat...”
De ce crezi ca pacientii cu bani, inclusiv oficiali ai statului roman, se trateaza in strainatate? ;)

#33
MinettoMatoi

MinettoMatoi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,983
  • Înscris: 04.09.2018

View PostEMPP, on 28 ianuarie 2022 - 20:47, said:

tu vrei sa ai sau sa n-ai diabet?parca-ti pare rau ca n-ai
La ce te referi ?! Ca nu am inteles ce ai vrut sa zici.

View PostKarhu, on 29 ianuarie 2022 - 13:31, said:

Daca nu poti controla suficient glicemia prin regim alimentar si miscare, protocoalele medicale spun ca primul medicament, de electie, in tratamentul DZ e metforminul, nu sitagliptina si nici intr-un caz insulina.

Si ti-am mai zis si pe celalalt topic de ce la testul la glucoza nu se ia valoarea la o ora: deoarece absorbtia glucozei din tubul digestiv nu e liniara, valoarea la o ora e influentata de rata de absorbtie si da acel ''peak'' la 30-60 minute de la ingerare, dat deci de absorbtie, nu de metabolizare, vezi articolul asta, e destul de stiintific dar vezi clar cum sta treaba privind graficele.


De ce crezi ca pacientii cu bani, inclusiv oficiali ai statului roman, se trateaza in strainatate? Posted Image
Eu am inteles ce zici tu, insa trei medici din patru au luat de buna aia la o ora si pe aia au pus diagnosticul de diabet invocand criteriul ultimul din tabelul tau, si anume aia cu orice glicemie random pese 199, s-a considerat ca la o ora e random, cica putea fi si la 15 minute sau la 45 de minute, in criteriu nu zice ca "pana la o ora nu se ia in considerare, ci una random dupa o ora de la masa in colo".
Dracu stie, nu stiu nici eu ce sa mai zic.
De aia vechiu protocol zicea ca se ia din 30 in 30 de minute la testul de glicemie provocata, de ex Sanadorul asa ia inca si acuma, asa mi-au zis medicii astia.
Adica pana la 120 de minute se considera a fi aia random in orice moment indiferent de timpul trecut de la masa, si medicu vrea sa afle daca una din cele trei 30, 60 si 90 de minute sare de 199.
Ptr ca daca tu iei dupa noul protocol doar pe nemancate si la 2 ore, ce faci ? Iti iese bine pe nemancate, bine la 2 ore dar de fapt tu indeplinesti lejer ultimul criteriul din tabelul tau si ai diabet.
Ce faci, stai sa se agraveze pana nici pe nemancate sau la 2 ore nu o sa mai fie buna ?
Logic gandind acuma.


Stiu ca protocolu zice ca metformin primul, insa medicu a zis ca daca se face asa, boala avanseaza si tot la insulina se ajunge mai ales ca stie ca eu nu pot tine regim, miscare fac dar na, aia nu stiu cat ajuta, ca vad ca, cu miscare intens 6 zile pe sapt cate o ora, cu greutate normala (67 kg la 1,7 m), tot cam mari sunt valorile.
Si in loc sa dea metformin, dupa aia cand se agraveaza sa dea sitagliptina si abia apoi insulina, mai bine da de acuma si sa stau a la long la nivelul asta.
Probabil el ignora protocolul care nu e asa okey, nu stiu ce sa zic, ca pana la urma putem si gandi, nu sa ne luam asa dupa protocol si atat.
Cert e ca la mine s-a tot agravat treaba in timp.

Ca in protocoalele astea-s si interese economice, iar pe el poate nu-l int asta, ci primordial sanatatea mea. Ca poate daca te baga de la inceput pe insulina, trebe statu sa compenseze mult, ca insulina e scumpa, nu ca metforminul, nu stiu ce sa zic, te baga pe insulina cand deja pancreasu e praf, pai de ce sa nu te bage de la inceput ca sa-l pastrezi mereu pe pancreas si sa-ti fie mai usor sa controlezi glicemia ?!
Deci trebe sa fim f atenti si la asta cu protocoalele, ca nu sunt facute mereu ptr sanatatea noastra neaparat, sunt facute si ptr criterii economice.
De aia cred ca au schimbat si protocolul testului de glicemie provocata si au scos recoltarile la 30-60 si 90 de minute, sa nu mai cheltuie bani, ca nu de tampiti protocolul vechi era altfel.

Edited by MinettoMatoi, 30 January 2022 - 18:39.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate