Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Amenintat cu moartea de un numar ...

La multi ani @AndReW99!

Alegere masina £15000 uk

TVR vrea sa lanseze o platforma d...
 Strategie investie pe termen lung...

Modulator FM ptr auto alimentat p...

orange cablu f.o. - internet fara...

Robinet care comuta traseul
 A fost lansata Fedora 40

Samsung S24 plus

Imi iau un Dell? (Vostro vs others)

Abonati Qobuz?
 transport -tren

Platforma electronica de eviden&#...

Cot cu talpa montat stramb in per...

Sfat achizitie sistem audio pentr...
 

Productie de Hrisca in Romania?

* - - - - 1 votes
  • Please log in to reply
20 replies to this topic

#1
Kean

Kean

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,883
  • Înscris: 14.09.2016
O planta foarte folositoare pentru retete de prajituri si paine fara gluten.Se cultiva in tara regulat? Sau trebuie sa-l cumparam in continuare la 3-4€ kg din import.

#2
Adm

Adm

    Property Caretaker

  • Grup: Administrators
  • Posts: 24,132
  • Înscris: 22.05.2003
Rusii sunt innebuniti dupa hrisca

https://adevarul.ro/...13ca/index.html

#3
Hunor_66

Hunor_66

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,530
  • Înscris: 22.08.2016
Nu se cultiva multe, in tara.
In alte tari.
Nu e cerere si nici cooperative de fermieri mici si flexibili care sa vina cu diverse pe piata.
Agricultura in RO s-o dus catre extreme: ferme mari si foarte mari, super-specializate, si gospodarii de subzistenta.
Prezenta unor fermeri mici si de calitate e foarte subtire.
Banuiesc ca e din cauza lipsei asocierii.

 Adm, on 23 ianuarie 2022 - 21:54, said:

Rusii sunt innebuniti dupa hrisca

https://adevarul.ro/...13ca/index.html
Pentru ca se dezvolta bine in soluri mai sarace si usor acide, si are o vegetatie scurta, asadar foarte potrivita climatului si geografiei rusesti.
Aproape jumatate din productia mondiala de hrisca provine din Rusia.

#4
kopac

kopac

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,327
  • Înscris: 31.07.2017
cea mai oribila planta, in mentalul colectiv este asociata saraciei maxime. bine ca nu suntem scutiti de asa furaj in vremurile astea!

#5
Hunor_66

Hunor_66

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,530
  • Înscris: 22.08.2016
Hrişca furnizează o cantitate satisfăcătoare de proteine (7-21%, în funcţie de factorii de mediu) şi este bogată în lizină. Are unul dintre cele mai mari scoruri de aminoacizi (100) din categoria plantelor şi conţine amidon în proporţie de 59-70%. De asemenea, hrişca nu conţine gluten fiind recomandată persoanelor cu intoleranţă la gluten.

Rutinul este un flavonoid cu o putere antioxidantă mare care se gaseşte în mai multe plante, dar numai în seminţele de hrişcă şi alte câteva specii este în cantităţi mari. Rutinul are o influenţă favorabilă asupra creşteri elasticităţi vaselor de sânge, tratamentului tulburărilor circulatorii şi aterosclerozei.
(https://dieta.romedi.../aliment/hrisca)

#6
dev2000

dev2000

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 196
  • Înscris: 27.09.2016

 Kean, on 23 ianuarie 2022 - 21:45, said:

O planta foarte folositoare pentru retete de prajituri si paine fara gluten.Se cultiva in tara regulat? Sau trebuie sa-l cumparam in continuare la 3-4€ kg din import.

Faptul ca la pretul asta nu exista motivatie pentru cultivare arata fie ca nu exista cerere suficienta, fie ca nu este rentabil (hrisca romaneasca ar trebui sa se vanda chiar mai scump decat pretul mentionat)

Edited by dev2000, 23 January 2022 - 23:21.


#7
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,662
  • Înscris: 29.03.2006
Mult mai interesante sunt nu atat cele fara gluten ci fara carbohidrati.
Amidonul e carbohidrat, si inca din cel mai naspa.

Lasati carbohidratii, semintele, chiar si legumele, fructele si radacinoasele cu multi carbo si amidon ( cartofi, dovleac, chiar si mazare, etc., etc.) ca va prostesc, va ingrasa si va umple de diabet, cancer, inflamatie si toate bolile.
Omorati si ficatul si pancreasul facand glicogen din carbo, si pt ca nici nu-l consumati il transformati inca odata in trigliceride.
Si carbo au si indice glicemic mare dar si indice insulina-trigger mare, si insulina blocheaza complet consumul de trigliceride care se acumuleaza si din grasimi ingerate si din reprocesarea glicogenului nefolosit, si se depun atat in tesuturile adipoase cat si pe organe, ficat, vase de sange, etc.

Deci vezi mai bine migdale blansate crude, si faina de migdale, faina dd cocos, nuci crude, alune de padure crude si despielitate, etc.

Edited by loock, 23 January 2022 - 23:51.


#8
Florin7334

Florin7334

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 103
  • Înscris: 29.10.2021

 loock, on 23 ianuarie 2022 - 23:48, said:

Mult mai interesante sunt nu atat cele fara gluten ci fara carbohidrati.
Amidonul e carbohidrat, si inca din cel mai naspa.

Lasati carbohidratii, semintele, chiar si legumele, fructele si radacinoasele cu multi carbo si amidon ( cartofi, dovleac, chiar si mazare, etc., etc.) ca va prostesc, va ingrasa si va umple de diabet, cancer, inflamatie si toate bolile.
Omorati si ficatul si pancreasul facand glicogen din carbo, si pt ca nici nu-l consumati il transformati inca odata in trigliceride.
Si carbo au si indice glicemic mare dar si indice insulina-trigger mare, si insulina blocheaza complet consumul de trigliceride care se acumuleaza si din grasimi ingerate si din reprocesarea glicogenului nefolosit, si se depun atat in tesuturile adipoase cat si pe organe, ficat, vase de sange, etc.

Deci vezi mai bine migdale blansate crude, si faina de migdale, faina dd cocos, nuci crude, alune de padure crude si despielitate, etc.
Nu știu cum a supraviețuit omenirea atâtea mii de ani fara nutriționiști... scuze, dar nu vreau să fiu cel mai sănătos din cimitir

#9
djbiti1

djbiti1

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 848
  • Înscris: 27.06.2009
Atatea mii de ani nu statea omenirea ore intregi la serial pe canapea si nu se deplasa aproape exclusiv cu masina. Mai fugea de urs, mai parcurgea ceva distante sa gaseasca mancare, nu apuca sa se depuna grasimea.

#10
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015
Nu stiu de hrisca, dar la productia de Soia eram primii candva.  Si nu era un lucru rau,  doar ca l-au bagat si in salam, (de sa scarbit populatia).
In anii 90 au dat cativa foc la plantatii !
Dar daca exportam productia, si faceam chestii BIO ... aveam ceva economie Posted Image !

Edited by MembruAnonim, 24 January 2022 - 00:50.


#11
Thuraya_123

Thuraya_123

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,648
  • Înscris: 18.10.2017
Faptul ca din import se vinde la 3-4 euro/kg, semnifica faptul ca producatorul roman ar trebui sa-si vanda recolta unui distribuitor la 0.70, maximum un euro. Daca mai adaugam faptul ca pretul de infiintare e mare, cerinta mare de fertilizanti si productie mica (sub 2 tone/ha), fermierului nu-i ramane mare branza.
Produsul romanesc ar avea un pret prea mare si automat, ar scadea vanzarile sub limita de randament.

E evident de ce agricultura romana se imparte intre porumb, grau, rapita si floare, toate vandute pentru export la trader sau la port.

#12
Bursul

Bursul

    alias Petrov, zilier in DE

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 51,490
  • Înscris: 30.10.2003

 Florin7334, on 24 ianuarie 2022 - 00:12, said:

Nu știu cum a supraviețuit omenirea atâtea mii de ani fara nutriționiști... scuze, dar nu vreau să fiu cel mai sănătos din cimitir
Sper sa mai fii p'aici la batranete! Mai vorbim atunci!

#13
cristiandrei

cristiandrei

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,142
  • Înscris: 19.05.2005

 Florin7334, on 24 ianuarie 2022 - 00:12, said:

Nu știu cum a supraviețuit omenirea atâtea mii de ani fara nutriționiști... scuze, dar nu vreau să fiu cel mai sănătos din cimitir


In niciun caz mancand atatea zaharuri, uleiuri rafinate si alte prostii!
Unde mai pui ca faina, sau orezul, aveau alte valori nutritionale, pe langa ca erau integrale. Faina de azi este golita de multe elemente benefice dar pastrand carbo.

#14
Hunor_66

Hunor_66

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,530
  • Înscris: 22.08.2016

 Thuraya_123, on 24 ianuarie 2022 - 04:05, said:

Faptul ca din import se vinde la 3-4 euro/kg, semnifica faptul ca producatorul roman ar trebui sa-si vanda recolta unui distribuitor la 0.70, maximum un euro. Daca mai adaugam faptul ca pretul de infiintare e mare, cerinta mare de fertilizanti si productie mica (sub 2 tone/ha), fermierului nu-i ramane mare branza.
Produsul romanesc ar avea un pret prea mare si automat, ar scadea vanzarile sub limita de randament.
Hrisca nu are cerinta mare de fertilizanti, ba mai mult, adaugarea de azot o deprima.

#15
rolion

rolion

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 779
  • Înscris: 28.07.2005

 Thuraya_123, on 24 ianuarie 2022 - 04:05, said:

Daca mai adaugam faptul ca pretul de infiintare e mare, cerinta mare de fertilizanti si productie mica (sub 2 tone/ha), fermierului nu-i ramane mare branza.
Produsul romanesc ar avea un pret prea mare si automat, ar scadea vanzarile sub limita de randament.

Cat costa sa inffintezi o "plantatie" mica de, sa zicem 1 hectar,te rog !?
Multam.

#16
MariusEXxTREME

MariusEXxTREME

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 722
  • Înscris: 15.07.2020
din cate stiu eu la noi nu se cultiva aproape deloc. mie imi place in combinatie cu lapte si banane.

#17
Kean

Kean

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,883
  • Înscris: 14.09.2016
Eu fac paine din ea amestecata cu faina de ovaz.Iese clasa intai.Se vede ca va trebui sa cultiv singur decat sa dau 3-4 € pe kilogram.

#18
edy_wheazel

edy_wheazel

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 51,023
  • Înscris: 31.07.2007
Din hrisca se fac taieteii soba. Mi-am luat si io odata hrisca, sa-mi fac taietei, da' am lasat-o balta deoarece sigur nu le fac asa ca japonezu' (sunt unii care se specializeaza numa' pe asta in multi ani), prefer sa le cumpar de la ei.

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate