Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
RPL2021: Instructiuni auto-recenzare

Info Coronavirus/Vaccin vs. Fake News

Ajutor pentru refugiatii ucraineni

Cum sa gasesti avocat asa repede ...
 Recomandare BMW X3, buget 30K Euro

ANAF Zile lucratoare mai 2022/ de...

baterie laptop nou

Unde incarci butelia cu argon pen...
 Munteanu Gheorghe Piatra Neamt Lu...

Rammstein - Dicke Titten

Ce este asta?

Retinut permis fara proces verbal
 Salamander sau Aluplast

Cumparare stocuri de la firme in ...

setup minidlna pe linux mint

Caut scurtmetraje romanești
 

Trei harduri, doua dintre ele RAID 0

* - - - - 1 votes
  • Please log in to reply
17 replies to this topic

#1
remus-gabriel

remus-gabriel

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 257
  • Înscris: 28.02.2007
Buna ziua! Am întâlnit o situație despre care știu câte ceva in teorie dar în practică nu am avut ocazia sa rezolv pana acum.
Mi-a dat un prieten să-i instalez un Windows 8.1 pe un PC mai vechiut, de prin 2013. Are un Intel quad Core, dar ceea ce mă interesează efectiv este faptul că are 3 harduri, 2 dintre ele fiind conectate în RAID 0. Un al treilea nu este in RAID. Dar culmea, windowsul nu este pus pe acela ci pe unul dintre cele două cu RAID
Am.fost neatent  și am început să instalez win dar după ce am formatat partiția C, nu pot instala win, îmi spune că trebuie să formatez toate partitAile. Și omul are date pe acele harduri, știu că se pierd.
E și neatenția mea dar nici el nu știa că are așa ceva, să mă avertizeze.
Vreau sa va întreb, ce pot face în situația aceasta, sa instalez Windows cu cât mai puține pierderi?

Edited by remus-gabriel, 23 January 2022 - 17:48.


#2
dani.user

dani.user

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,848
  • Înscris: 24.02.2007
O poza cu discurile si partitiile de acum?

#3
LensFlare

LensFlare

    Tin Foil Mask Society

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,319
  • Înscris: 09.05.2005
Raid-ul e facut cu un controller raid sau e fake raid din bios? Tu in mod normal ar trebui sa vezi virtual drive-ul creat din cele doua disk-uri puse in raid0 (proasta alegere ca in caz ca pica unul dintre discuri nu mai recuperezi nimic) si disk-ul ce nu face parte din matricea raid.

Edited by LensFlare, 23 January 2022 - 18:24.


#4
cotizo_dacul

cotizo_dacul

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 457
  • Înscris: 09.01.2009
O soluti ar fi  deconectezi celelalte harduri si lasi  doar pe cel  cu win.Instalezi   win si apoi le conectezi din nou.Asa  vad eu.Nu stiu poate altii mai priceputi sa aiba alta solutie.

#5
remus-gabriel

remus-gabriel

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 257
  • Înscris: 28.02.2007
Mulțumesc frumos pt răspunsuri, am sa fac și pozele ceva mai târziu, când ajung acasă. Din ce am văzut în calculator, hdd.urile sunt conectate cu cabluri data, la placa de baza
Eu mă gândeam și la folosirea unui stick cu win live --fara-pirateries boot--

Mă gândeam și eu și la partea cu deconectarea hardurilor dar mă gândeam că poate se pierde raidul sau ceva de genul...

Edited by remus-gabriel, 23 January 2022 - 18:51.


#6
sandratoms1980

sandratoms1980

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 289
  • Înscris: 27.07.2021

View Postremus-gabriel, on 23 ianuarie 2022 - 18:42, said:

hdd.urile sunt conectate cu cabluri data, la placa de baza

Lasa tastaura jos.
Ia mina de pe mouse.
Pune stickul inapoi in sertar.
Opreste calculatorul si scoate-l din priza.
Fa 2 pasi inapoi.
Cheama pe cineva care se pricepe
NU GLUMESC.

#7
Leo2006

Leo2006

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,940
  • Înscris: 30.08.2006
Cel mai bine un ssd nou de 256 GB pe care instalezi windowsul si dupa finalizare reconectezi hdd-urile si salvezi ce trebuie ca sa poti dezactiva acel raid.
Scoti alimentarile ca sa nu busesti raidul !

Edited by Leo2006, 23 January 2022 - 20:35.


#8
foxbat

foxbat

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,707
  • Înscris: 22.12.2005

View Postremus-gabriel, on 23 ianuarie 2022 - 18:42, said:

Mulțumesc frumos pt răspunsuri, am sa fac și pozele ceva mai târziu, când ajung acasă. Din ce am văzut în calculator, hdd.urile sunt conectate cu cabluri data, la placa de baza
Eu mă gândeam și la folosirea unui stick cu win live --fara-pirateries boot--

Mă gândeam și eu și la partea cu deconectarea hardurilor dar mă gândeam că poate se pierde raidul sau ceva de genul...

ce stick e ala ca nu se deduce din nume>?!

#9
Leo2006

Leo2006

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,940
  • Înscris: 30.08.2006
Cred ca H.i.r.e.n.s

#10
Sofoclescu

Sofoclescu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 95
  • Înscris: 12.04.2013
Logic ar fi ca datele salvate sa fie pe hard-ul care nu este in raid, cred c-ar trebui sa verifici.

#11
remus-gabriel

remus-gabriel

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 257
  • Înscris: 28.02.2007

View Postfoxbat, on 23 ianuarie 2022 - 20:37, said:



ce stick e ala ca nu se deduce din nume>?!
Scuze, scriam in timp ce mergeam și nu am văzut ce bazaconii scrie acolo autocorectorul. Voiam să zic ,,h.i.r.e.n.s boot cd".

Edited by remus-gabriel, 23 January 2022 - 21:35.


#12
remus-gabriel

remus-gabriel

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 257
  • Înscris: 28.02.2007

View Postsandratoms1980, on 23 ianuarie 2022 - 18:57, said:



Lasa tastaura jos.
Ia mina de pe mouse.
Pune stickul inapoi in sertar.
Opreste calculatorul si scoate-l din priza.
Fa 2 pasi inapoi.
Cheama pe cineva care se pricepe
NU GLUMESC.
Ai dreptate parțial. Pe de o parte ce am scris mai sus(chestia aia cu hardurile și cablurile sata.) a fost in graba, este vorba mai mult de o greșeala de exprimare. Pe de altă parte, nu sunt f priceput la chestiile astea care țin mai mult de servere decât de un simplu PC, anume configurații RAID. Știu, in principiu ce înseamnă RAID 0,1 etc dar nu am lucrat efectiv.  Eu lucrez mai mult pe partea de reparatii microelectronica, placi de baza laptop, telefoane, etc. Ma mai ocup și de cate ceva gen instalare win, office, mici softulete, etc Dar nu mă declar specialist.
Însă nefiind nici afon, pot f bine, pe baza unor sfaturi bine date, să mă descurc. Și chiar și așa, da, ...mă gândeam și eu să l duc la cineva foarte specializat, dar să găsesc pe cineva care chiar știe, că așa ... dacă era calculatorul meu îl mai frecam puțin și îl făceam pana la urmă. In general sunt autodidact dar știu și să învăț din experiența împărtășită de alții apoi având îndemânare sa aplic ceea cea am învățat.
Mulțumesc celor care chiar au venit aici cu sfaturi utile

Edited by remus-gabriel, 23 January 2022 - 21:56.


#13
emgd2me

emgd2me

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 167
  • Înscris: 04.01.2008
Prima data salveaza datele care spui ca sunt importante de pe cealalta partitie a matricii RAID pe un suport extern si te asiguri ca sunt accesibile / nu sunt fisiere corupte.

Apoi ai variante. Fie instalezi Win 8 pe aceeasi configuratie ( matrice RAID ), fie "strici" matricea si instalezi pe unul dintre cele doua HDD-uri. Apoi restaurezi datele.

#14
remus-gabriel

remus-gabriel

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 257
  • Înscris: 28.02.2007
Iată că nu am renunțat, așa cum ,,in mod constructiv" mă sfătuia colegul @sandratoms1980 și am reușit, cu ajutorul unui Windows care rulează de pe stick sa vad partițiile și să salvez datele omului, chiar pe unul din hardurile lui. Mai precis, am sa iau cele câteva poze (oricum nu erau multe) de pe hardul care nu era în raid am sa le mut pe hardurile care sunt in raid 0. Apoi pun un nou wim pe hardul care nu e n raid, după cum trebuia să i facă omului de la început chiar IT.istul cu studii care i la configurat inițial Apoi voi sterge vechiul Windows și voi extinde partiția H.
Eventual după aceea le mai copiez o data pe hardul fara raid și având acesta siguranță am sa l întreb și daca vrea să renunțe la acel raid fara sens și despre care el oricum nu mai știa (a fost o joaca a celui care i a făcut calculatorul).

Edited by remus-gabriel, 24 January 2022 - 14:28.


#15
Sofoclescu

Sofoclescu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 95
  • Înscris: 12.04.2013
Daca este o platforma din 2013 merita sa cumpere un ssd pentru sistemul de operare si foloseste hardurile pentru stocare.

Windows 10 este oricum mai rapid pe raidul ala zero,decat instalat pe un singur hard, conditia este sa existe hard separat pe care sa salveze orice are de salvat.

#16
rickysyv

rickysyv

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,579
  • Înscris: 08.03.2008
Hardurile mecanice nu se comportă bine când instalezi sistemul de operare pe ele, nici măcar în RAID 0. Ultima oară am avut 4 HDD-uri mecanice în RAID 0 și parcă era cât de cât utilizabil sistemul dar tot nu se compară cu un singur SSD. Singurul scenariu unde HDD-urile mecanice excelează e copierea de fișiere foarte mari pentru că viteza rămâne constantă până la sfârșit, iar în cazul SSD-urilor ieftine scade drastic după câteva sute de MB copiați.

#17
foxbat

foxbat

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,707
  • Înscris: 22.12.2005

View PostSofoclescu, on 24 ianuarie 2022 - 18:22, said:

Daca este o platforma din 2013 merita sa cumpere un ssd pentru sistemul de operare si foloseste hardurile pentru stocare.

Windows 10 este oricum mai rapid pe raidul ala zero,decat instalat pe un singur hard, conditia este sa existe hard separat pe care sa salveze orice are de salvat.

total offtopic - bati campii cu viteza pe raid0 vs 1hdd, in practica viteza este data tot de "mecanica" . deci SSD all the way (din pacate) pentru orice sistem care are nevoie de "cautari" (cum este cazul SO-urilor).

Edited by foxbat, 28 January 2022 - 09:39.


#18
Sofoclescu

Sofoclescu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 95
  • Înscris: 12.04.2013

View Postfoxbat, on 28 ianuarie 2022 - 09:36, said:

total offtopic - bati campii cu viteza pe raid0 vs 1hdd, in practica viteza este data tot de "mecanica" . deci SSD all the way (din pacate) pentru orice sistem care are nevoie de "cautari" (cum este cazul SO-urilor).

Daca ai citi tot ce se  scrie in topic, ai vedea cine bate campii.

"Eventual după aceea le mai copiez o data pe hardul fara raid și având acesta siguranță am sa l întreb și daca vrea să renunțe la acel raid fara sens și despre care el oricum nu mai știa (a fost o joaca a celui care i a făcut calculatorul)."

Edited by Sofoclescu, 29 January 2022 - 08:31.


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate