Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

Romanii si sistemele de canalizar...

Intocmire PUZ pentru schimbare de...

Western Union ofera 200 lei.
 Somiera cu lamele curbate + salte...

Deconectare aragaz

Sfat achizitie masina noua buget ...

Companiile de telefoane si pretur...
 centrala termica gaz

Vanzare parte din teren

Iesire din devalmasie -concubinaj

Remediere izolatie planseu pod ne...
 Miros parchet

Sa vedem ce usb-stick-uri aveti s...

Instalatie termica pe Cu - Teava ...

Autentificare aplicatie cod acces
 

plita inductie pe cablu 3x2.5 mmp

- - - - -
  • Please log in to reply
42 replies to this topic

#19
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 244,199
  • Înscris: 08.10.2015
Ok daca addysoftware  a gasit ca vine cu cablu de 2.5,  atunci zic ca daca folosesti tot 2.5 e ok !
Asa a venit cu cuptorul meu tot cu 1m cablu 2.5 ! Deci daca e legat bine poti sta linistit !

Edited by MembruAnonim, 22 January 2022 - 19:24.


#20
paul_bh

paul_bh

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 603
  • Înscris: 05.03.2006
Cuptoru-i cuptor nu ii trebuie 6.600 w. E 2.5 mmp pe 2 faze, nu ati inteles?

#21
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 244,199
  • Înscris: 08.10.2015
Dadeam exemplu  cu cuptorul meu!
Adica cu ce fir vine din fabrica, grosimea aia e buna !  Ca de aia i-au pus asa cablu inginerii !
Asa de simplu e!  fara sa deschid polemici despre  watti /   Amperi ora, Coulombi si altele !

Edited by MembruAnonim, 22 January 2022 - 20:28.


#22
paul_bh

paul_bh

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 603
  • Înscris: 05.03.2006
Nu era nici o polemica, ti-am explicat, plita vine cu 4 fire 2,5 mmp (faza unu, faza doi, nul si impamantate, am scris mai sus in simboluri si o explicat si initiatorul). Conform legilor electrotehnicii pe doua faze merge cu 2,5 mmp ca se imparte puterea pe 2 faze, pe o faza suprasolicita circuitul cu 2.5 mmp in sectiune la 6.600w

#23
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 244,199
  • Înscris: 08.10.2015

 paul_bh, on 22 ianuarie 2022 - 22:37, said:

Nu era nici o polemica, ti-am explicat, plita vine cu 4 fire 2,5 mmp (faza unu, faza doi, nul si impamantate, am scris mai sus in simboluri si o explicat si initiatorul). Conform legilor electrotehnicii pe doua faze merge cu 2,5 mmp ca se imparte puterea pe 2 faze, pe o faza suprasolicita circuitul cu 2.5 mmp in sectiune la 6.600w


Daca vine cu 4 fire de 2.5  inseamna ca  legi toate cele 4 fire  la  trifazatu, fix cu fire la fel de groase ! (sau poti si mai groase, - dar ce specifica constructoru trebuie sa fie ok)
Numa sa le legi bine si merge !   Daca nu ai trifazat,  pai de ce iti cumperi plita trifazata  !?!

#24
paul_bh

paul_bh

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 603
  • Înscris: 05.03.2006
Ca se poate sa mearga si pe monofazat cu alt fel de conductori (mai grosi), din nou fizica elementara. Se face o punte intre cele 2 faze si o legi pe o faza dar iti trebuie putere pe faza aceea, nu mai ajung 16A sau 3.600w cat era suficient pe 2 faze (3.600x2).

#25
addysoftware

addysoftware

    Ecological Member :)

  • Grup: Moderators
  • Posts: 7,450
  • Înscris: 12.04.2007
Ufff..
Daca ai doar o faza disponibila, ar trebui sa vii fie cu cate dous conductoare de 2,5 mmp (adica 4 in total, 2 pe fază 2 pe nul) fie cu 4 mmp (cam putin... la limita.) sau chiar 6mmp. Pe 4 mmp poti pune siguranță MCBO de 25A iar pe 6 mmp merge de 32A MCBO. Pe doua conductoare de 2,5 in paralel merge 1 sig de 32A.


#26
mlegs

mlegs

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 522
  • Înscris: 04.07.2007

View PostMembruAnonim, on 22 ianuarie 2022 - 23:12, said:

Daca vine cu 4 fire de 2.5  inseamna ca  legi toate cele 4 fire  la  trifazatu, fix cu fire la fel de groase ! (sau poti si mai groase, - dar ce specifica constructoru trebuie sa fie ok)
Numa sa le legi bine si merge !   Daca nu ai trifazat,  pai de ce iti cumperi plita trifazata  !?!

plita are mai multe modalitati de conectare.
Am pus 2 poze cu schema de montaj si cu situatia mea
Din schema de montaj reiese ca poate fi conectata si cu o faza (cadranul din mijloc). Dar nu specifica grosimea conductorului. Nu am gasit-o nici in manual.


View Postaddysoftware, on 23 ianuarie 2022 - 01:13, said:

Ufff..
Daca ai doar o faza disponibila, ar trebui sa vii fie cu cate dous conductoare de 2,5 mmp (adica 4 in total, 2 pe fază 2 pe nul) fie cu 4 mmp (cam putin... la limita.) sau chiar 6mmp. Pe 4 mmp poti pune siguranță MCBO de 25A iar pe 6 mmp merge de 32A MCBO. Pe doua conductoare de 2,5 in paralel merge 1 sig de 32A.

Merci de sfat, dar e cam tarziu.
am deja  tras cablul de 3 x 2.5 mmp prin pereti. Nu mai pot sa il schimb pentru ca n-a fost tras prin copex Posted Image

View Postpaul_bh, on 23 ianuarie 2022 - 00:51, said:

Ca se poate sa mearga si pe monofazat cu alt fel de conductori (mai grosi), din nou fizica elementara. Se face o punte intre cele 2 faze si o legi pe o faza dar iti trebuie putere pe faza aceea, nu mai ajung 16A sau 3.600w cat era suficient pe 2 faze (3.600x2).

da, are si posibilitatea de montaj cu monofazat, printre schemele de montaj . Le-am atasat la postarea asta. Este vorba de schema din mijloc


Intrebarea este : foloseste cineva plita pe inductie cu setup asemanator (3x2.5mmp) ?
Puteti impartasi ceva experiente ?
V-a sarit siguranta plitei vreodata , folosita cu 2 arzatoare?

Attached Files


Edited by mlegs, 25 January 2022 - 13:17.


#27
Eminescian

Eminescian

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 205
  • Înscris: 08.09.2019

View Postmlegs, on 25 ianuarie 2022 - 13:12, said:

Merci de sfat, dar e cam tarziu.
am deja  tras cablul de 3 x 2.5 mmp prin pereti. Nu mai pot sa il schimb pentru ca n-a fost tras prin copex Posted Image
Nu te stresa prea mult cu grosimea cablului, la tine factorul limitativ e siguranta ta C16A, nu conductorul de 2.5.

Deci nu poti folosi simultan cele doua ochiuri mari la putere maxima, dar poti folosi la maxim deodata unul mare si unul mic (pe cele din fata sau pe cele din spate).

Daca ai avea trifazat ai putea s-o folosesti la maxim cu sigurante de 16A, ca se pot conecta doua ochiuri pe L1 si doua ochiuri pe L2.

Ar fi frumos la aparatele astea puternice de bucatarie (cuptoare/ plite) daca producatorii ar integra un ampermetru/wattmetru digital pe displayuri, sa vada tot omul consumul instantaneu.

Daca vrei s-o forjezi la maxim mai trage din tablou un circuit de 2.5 pe o alta siguranta de 16A (poate fi aparent, nu-i musai ingropat).

La mine cuptorul Electrolux de 3600 W a venit cu stecher si cu cablu de 1.5 mmp (e adevarat ca ei tind sa foloseasca cablu H05V2V2-F care poate opera pana la temp de 90 grade).

#28
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 244,199
  • Înscris: 08.10.2015

View PostEminescian, on 25 ianuarie 2022 - 16:30, said:

Ar fi frumos la aparatele astea puternice de bucatarie (cuptoare/ plite) daca producatorii ar integra un ampermetru/wattmetru digital pe displayuri, sa vada tot omul consumul instantaneu.

Da, ar fi pentru unii ca noi de aici dar in rest toate mamicile si necunoscatorii ar fi panicati.
Si clar ar creste costurile de productie la aparate, + logistica de aprovizionare al producatorului... etc.

Dar se pot cumpara wattmetre portabile, cuplez cateva zile in ce priza vrei tu, bagi in el consumatorul  si iti arata tot,  apoi cand te-ai prins ce cum mere scoti.
Arata consumul instantaneu/ consumul total/ perioada de timp cat merge  (cand nu consuma nimic, cronometrul sta,  poti regla si transformarea KW-> Euro sau ->Ron daca vrei ... si rand pe rand poti masura tot ce ai in casa,  si televizorul si calculatorul, imprimanta, centrala, etc -  nu doar plita)

Edited by MembruAnonim, 25 January 2022 - 18:23.


#29
Eminescian

Eminescian

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 205
  • Înscris: 08.09.2019
Nu ma gandeam la a vedea o data cat trage un aparat, asta nu e o problema, eu am de exemplu 9 (noua) prize smart cu monitorizare consum in casa.

Ar trebui sa poti vedea cand vrei consumul instant, ca display-uri au cam toate acum, e o chestie probabil doar de soft sa poata face asta, pe mine unul nu ma intereseaza sa vad ora exacta si la cuptor, dar amperajul instant da.

Sunt destui care trec, ca omul prosper, de la vechiul aragaz la pachetul electric (cuptor + plita) si ce sa vezi, le-ar cam trebui inca un bransament Posted Image . Si apoi intra omul aici sa intrebe cum sa faca, cum sa dreaga.
Si aicea dau de aia care ii sperie ca le trebuie conductor de 6 mmp pentru o plita de 6 kW. Posted Image  Asta cand producatorii consacrati de electrocasnice pun 1.5 mmp la 3.6 kW.

Sunt tot mai multi cei care trebuie sa jongleze cu folosirea aparatelor cu bransamentele mici pe care le au.

Eu am de exemplu consumatori in casa de 18 kW (fara sa-i includ aici pe aia mici sub 500W) pe o siguranta generala de 40A. Si astept de mai bine de doi ani sa faca Electrica intarirea de retea si sa-mi dea cei 27 kW trifazat pe care mi i-au aprobat in ATR.

#30
a_r_C

a_r_C

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 257
  • Înscris: 09.07.2019

View PostEminescian, on 26 ianuarie 2022 - 13:02, said:

Si aicea dau de aia care ii sperie ca le trebuie conductor de 6 mmp pentru o plita de 6 kW. Posted Image  Asta cand producatorii consacrati de electrocasnice pun 1.5 mmp la 3.6 kW.

Acești producători consacrați dimensionează cablurile în funcție de calcule, care iau în considerare puterea necesară, lungimea cablului, modul de pozare, izolația. Ca idee cablurile acelea puse de producător sunt cu izolație din cauciuc siliconic...

După norme, pentru 6,6KW cât are plita inițiatorului, pentru alimentarea monofazată a plitei e necesar un circuit de 3x6 mmp, protejat cu un disjunctor de 32A. Dacă într-un caz nefericit ia foc instalația din cauza subdimensionarii conductorilor și trebuie să răspunzi, mai ai avea curaj să folosești secțiuni neconforme ?

Edited by a_r_C, 26 January 2022 - 13:36.


#31
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 10,570
  • Înscris: 17.03.2009

View PostEminescian, on 26 ianuarie 2022 - 13:02, said:

Si aicea dau de aia care ii sperie ca le trebuie conductor de 6 mmp pentru o plita de 6 kW. Posted Image  Asta cand producatorii consacrati de electrocasnice pun 1.5 mmp la 3.6 kW.
Pai asa sa faci circuitele  la tine acasa eventual ia-ti si un stingator,sau crezi ca reglementarile sunt facute asa aiurea?
Exploatarea in siguranta a instalatiei electrice iti spune ceva?
Se vede ca nu esti din domeniu .

#32
Eminescian

Eminescian

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 205
  • Înscris: 08.09.2019
Poate nu crezi, dar chiar am un stingator acasa Posted Image .

Sugerezi ca Electrolux (de exemplu), care vinde in Romania cuptoare electrice de 3600 W echipate cu stecher si cablu 1.5 mmp, incalca cu buna stiinta niste reglementari in vigoare?

#33
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 244,199
  • Înscris: 08.10.2015
Nu cred ca incalca Electrolux nimic. Nah pe asta as vrea sa o vad si eu ...

#34
a_r_C

a_r_C

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 257
  • Înscris: 09.07.2019

View PostEminescian, on 26 ianuarie 2022 - 19:48, said:

Poate nu crezi, dar chiar am un stingator acasa Posted Image .

Sugerezi ca Electrolux (de exemplu), care vinde in Romania cuptoare electrice de 3600 W echipate cu stecher si cablu 1.5 mmp, incalca cu buna stiinta niste reglementari in vigoare?
Nu. Izolația acelui cablu este din XLPE (cauciuc siliconic) ceea ce permite pentru puterea cuptorului și lungimea cablului o secțiune de 1,5mm2.

La cablul (conductoarele) din pereți ai alte calcule, alt tip de izolație și alte norme.

#35
dydysoft

dydysoft

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 749
  • Înscris: 13.11.2006
La plita mea AEG de 7kw, mi-au pus cablu de 5x4 (lungime cca.15m), conectat prin 2 faze.
A fost cea mai mica sectiune acceptata de electrician, functioneaza de 2 ani fara probleme.

#36
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 244,199
  • Înscris: 08.10.2015

View Posta_r_C, on 26 ianuarie 2022 - 20:22, said:

Nu. Izolația acelui cablu este din XLPE (cauciuc siliconic) ceea ce permite pentru puterea cuptorului și lungimea cablului o secțiune de 1,5mm2.

La cablul (conductoarele) din pereți ai alte calcule, alt tip de izolație și alte norme.

Wow,  Posted Image  Nu e vorba de izolatia conductorului !

E vorba in primul rand de cati Amperi poti inghesui in sectiunea aia de 1.5mm (sau cat o fi)  si avand tensiunea fixat la 220V  ca sa nu se comporte  acel fir ca si o rezistenta de resou !
Daca maresti sectiunea scazi rezistivitatea conductorului. Si daca scade rezistivitatea, inseamna ca cablul nostru conduce mai bine  adica poti inghesui mai multi Amperi.

Daca ai mai multi amperi la aceeasi tensiune (volti) atunci poti pune o plita mai puternica. (poate consuma mai multi KW)

Si izolatia conteaza, dar nu la cum conduce cablul ...


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ar mai fi o metoda sa poti pune la aceeasi sectiune de 1.5mm  un consumator mai puternic,  
Daca folosesti supraconductoare.  

Supraconductibilitatea este un fenomen în care rezistența electrică a unui material conductor devine zero, dacă temperatura sa este mai mică decât o anumită valoare specifică materialului, numită temperatură critică.

Uite cablul ala supraconductor duce la fel de multi 12.5K Amperi    ca  matricea aia de tevi !

Si nu ca ar avea alta izolatie. Posted Image

Edited by MembruAnonim, 27 January 2022 - 06:45.


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate