Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

Cum se numeste melodia ?

Pot taia unghi drept in sticla?

Caut doctor bun in Cluj Napoca pe...
 Salvare poze/video whatsapp autom...

Cum continui sirul?

Numar auto pe Thule

Premierul britanic Boris Johnson...
 Microsoft Visual C+ + Runtime Lib...

Streaming de la un mi tv box 4k s...

Schimbare rasini cationice - CUM?

Unde gasesc plantele cu aceasta e...
 invertor sudura gys 180a carcasa ...

Donatie cu mostenitori

Ajutor chestionar de licenta

Amorsa Lipire Parchet
 

UPS pe General, trifazic

- - - - -
  • Please log in to reply
33 replies to this topic

#1
pdaniel

pdaniel

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 460
  • Înscris: 10.05.2004
Salut,

Evaluez posibilitatea de a pune un UPS Trifazic / 3 USP-uri mai mici pe fiecare faza din locatia unde ma aflu. As dori aceste UPS-uri sa le leg direct pe tabloul electric, astfel incat dupa ce intra fazele in SEPARATOR 3P+N, trece prin releele de monitorizare si inainte sa intre in diferentiale (DIFERENTIAL RCCB) sa am posibilitatea sa le trec prin UPS, dupa care sa ma duc in diferential. Sa am defapt un switch pe tablou daca sa trec direct in diferential dupa protectii sau sa trec prin UPS dupa care diferential. As merge pe varianta sa pun 3 UPS-uri cu sinusoida pura. Mentionez ca nu ma intereseaza sa ma tina cu orele UPS-urile. Credeti ca este fezabila o asemenea abordare si credeti ca ar fi probleme legale in a face acest lucru?

Multumesc.

#2
Adm

Adm

    Property Caretaker

  • Grup: Administrators
  • Posts: 20,855
  • Înscris: 22.05.2003
Cred ca e o idee proasta.
Ai consumatori trifazici sau doar casnici, monofazati?

UPS-urile de mare putere sunt scumpe si sunt facute sa mearga pana intra in functiune generatorul.

#3
vestale

vestale

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,751
  • Înscris: 24.11.2002
Consumatorii fiind care si de ce putere?
UPS-urile astea mari(ca si putere) au si consum de mers in gol, e de luat calcul mai ales daca e cu dublu conversie si pretul KW creste ca un FatFrumos.
In tablourile electrice, chiar si cele de acasa, proiecteaza si lucreaza electricieni autorizati.

#4
pdaniel

pdaniel

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 460
  • Înscris: 10.05.2004

View PostAdm, on 21 ianuarie 2022 - 11:34, said:

Cred ca e o idee proasta.
Ai consumatori trifazici sau doar casnici, monofazati?

UPS-urile de mare putere sunt scumpe si sunt facute sa mearga pana intra in functiune generatorul.

Este vorba de un spatiu de locuit. Consumatorii sunt monofazici. Ele ar trebui sa tina electrocasnice clasice. Bineinteles ca nu toate acestea sunt funtionale in acelasi timp. As imparti cele 3 ups-uri pe diferite zone. Unul pentru lumini si televizoare, altul pentru masina de spalat si centrala si frigider, iar altul pentru cuptoare in bucatarie. O impartire in functie de niste calcule de consum. Ma intereseaza si daca exista vreo problema legala de a lega ups-urile direct pe tablou.

View Postvestale, on 21 ianuarie 2022 - 11:52, said:

Consumatorii fiind care si de ce putere?
UPS-urile astea mari(ca si putere) au si consum de mers in gol, e de luat calcul mai ales daca e cu dublu conversie si pretul KW creste ca un FatFrumos.
In tablourile electrice, chiar si cele de acasa, proiecteaza si lucreaza electricieni autorizati.

Un electrician va face lucrarea. Dar vreau sa ma informez cat mai bine inainte de a merge si a vb cu electricianul. Eu as vrea sa merg pe ups-uri de centrala termica de exemplu, cu unda pura. As cauta ceva in jurul la 1kva per UPS. O sa fac si un calcul la electrocasnice. Trebuie sa le caut fisele tehnice.

Edited by pdaniel, 21 January 2022 - 11:59.


#5
csi1

csi1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,556
  • Înscris: 05.09.2007
"iar altul pentru cuptoare in bucatarie"

te rog sa ma ierti dar asta e gluma zilei Posted Image

ca sa ai un "ups" la cuptor ar trebui ca sa ai vreo 100 kg baterii litiu sau 200 kg plumb.

asa arata "ups" -ul meu de 5 kW(invertor hibrid) , cu baterii lifepo4 de 10 kWh(94 kg). cand e pana de curent pot folosi plita cu inductie sau cuptorul sa incalzesc mancarea . toate au costat 10000 lei la monofazat (DIY).

Attached File  IMG-20210904-WA0014.jpeg   304.06K   66 downloads

Edited by csi1, 21 January 2022 - 12:08.


#6
Ion_Bumbu

Ion_Bumbu

    User asocial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,469
  • Înscris: 31.01.2010
Tehnic n-ar fi nici o problema a lega 3 UPS-uri pe cele 3 faza, acelasi nul, acelasi PE si este OK.
Totusi cuptorul din bucatarie ....cere putere.
Daca mergeti pe economie mai rentabil ar fi sa protejati doar o faza cu elementele importante, lumini si echipamentul de comunicatii din casa iar restul prin generator.
Altfel mai bine un invertor trifazic de putere, atentie si la astea, luati de 10KVA dar in fapt pe fiecare faza aveti 3KVA, valabil si la generatoare trifazate, si bancul de baterii, la alea cu zecile.

P.S. totusi sa aveti grija inca la un aspect, daca-l legati in circuit veti avea limitata puterea pe acel circuit si cind revine reteaua...deci vreti 1kW, UPS tot 1kW si retea normala.

Edited by Ion_Bumbu, 21 January 2022 - 12:24.


#7
vestale

vestale

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,751
  • Înscris: 24.11.2002
Si partea de proiectare tot electricianul e bine sa o faca. Dar da, e mai bine sa te informez aici, sa nu rada el de tine si pe banii tai.
Cuptoarele, masinile de spalat nu merita sa le bagi pe UPS, avand puteri in general peste/pe la 2KW fiecare, e bine ca nu ai si plita electrica. La pornirea lor, a murit UPS-ul sau daca cumperi unul corespunzator, ai nevoie de o debara sa il gazduiesti cu acumulatorii lui.
Pica asa de des energia electrica acolo? Reclamatii la furnizor sa iti rezolve. Lucrezi de acasa, UPS pentru router/mediaconvertor/lumini si centrala daca e pe gaz si UPS pentru PC. Nu prea e rentabil economic sa bagi toti consumatorii din casa pe UPS-uri.
Dar tehnic nu ii problema.

#8
pdaniel

pdaniel

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 460
  • Înscris: 10.05.2004

View Postvestale, on 21 ianuarie 2022 - 12:20, said:

Si partea de proiectare tot electricianul e bine sa o faca. Dar da, e mai bine sa te informez aici, sa nu rada el de tine si pe banii tai.
Cuptoarele, masinile de spalat nu merita sa le bagi pe UPS, avand puteri in general peste/pe la 2KW fiecare, e bine ca nu ai si plita electrica. La pornirea lor, a murit UPS-ul sau daca cumperi unul corespunzator, ai nevoie de o debara sa il gazduiesti cu acumulatorii lui.
Pica asa de des energia electrica acolo? Reclamatii la furnizor sa iti rezolve. Lucrezi de acasa, UPS pentru router/mediaconvertor/lumini si centrala daca e pe gaz si UPS pentru PC. Nu prea e rentabil economic sa bagi toti consumatorii din casa pe UPS-uri.
Dar tehnic nu ii problema.

Am facut deja reclamatie la Enel sa vina sa faca verificarile. Poate dura o vesnicie. Pot ajunge la ANRE, etc si asta poate dura.


Un cuptor are putere  1200 W - 1600 W iar unul 850W - 1100W. Nu am plite electrice. Este o varianta, intradevar, cuptoarele sa nu le trec prin UPS.

Edited by pdaniel, 21 January 2022 - 12:27.


#9
tartorul

tartorul

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 793
  • Înscris: 24.01.2006
Puterea UPS-ului o stabilesti o stabilesti in functie de consumatori care pot fi rezistivi sau inductivi. Cu cei inductivi (care au motoare dar nu numai) trebuie sa dimensionezi corespunzator UPS-ul pentru a suporta varfurile de sarcina (pornire) si opririle cosumatorilor. In multe cazuri ai nevoei de x2 sau x3 de puterea nominala - se stabileste in functie de consumatorii specifici pe care ii ai tu nu din ce ai vazut pe la altii.

Daca o faci dupa propria stiinta si pui ups de 1kva mai bine nu faci nimic pt ca o sa iti dai singur foc la casa.


offtopic:
@csi1 - nu faci un post dedicat cu ce ai facut tu? E interesanta implementarea.

#10
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 62,249
  • Înscris: 15.06.2004
Nu prea merita sa pui decat strict pe ce ai nevoie - gen centrala termica si eventual frigider.
La frigider ai nevoie de putere mai mare - motoarele la pornire consuma mult - de vreo 4-6 ori mai mult dect puterea nominala.

UPS-uri ptr centrale termice gasesti pe la magazinele de Brico - dar ai nevoie si de acumulator tip Auto ptr ele.
Astea scot si sinusoida pura - ptr motoare.

Dar care e problema reala ? Cade tensiunea cu orele ? Ai tensiuena mai mica ?

Multe aparate casnice moderne merg intr-o plaja de tensiune mare.

#11
Neaceasca85

Neaceasca85

    Forumist din Slatina, Olt

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 80,080
  • Înscris: 14.10.2008
Da, deja tot ce este electronic, chiar din 2010, au plaja 100-240 V 50/60 Hz. Dar si cele cu motoare au toleranta destul de mare.

#12
pdaniel

pdaniel

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 460
  • Înscris: 10.05.2004

View Posteiffel, on 21 ianuarie 2022 - 12:42, said:

Nu prea merita sa pui decat strict pe ce ai nevoie - gen centrala termica si eventual frigider.
La frigider ai nevoie de putere mai mare - motoarele la pornire consuma mult - de vreo 4-6 ori mai mult dect puterea nominala.

UPS-uri ptr centrale termice gasesti pe la magazinele de Brico - dar ai nevoie si de acumulator tip Auto ptr ele.
Astea scot si sinusoida pura - ptr motoare.

Dar care e problema reala ? Cade tensiunea cu orele ? Ai tensiuena mai mica ?

Multe aparate casnice moderne merg intr-o plaja de tensiune mare.

Toata treaba a plecat dupa ce am refacut tabloul electric si am pus monitorizare de faze. Sare releul de cateva ori pe zi.
Am deschis pe subiectul asta threadul de aici : https://forum.softpe...itorizare-faze/
Am solicitat la enel masurarea calitatii curbei de furnizare conform celor sugerate aici: https://forum.softpe...ata-instalatia/
Am intrebat mai multe variante pe forum, incerc sa adun informatii sa vad care ar fi cele mai bune optiuni de abordare. Este enervant sa sara releul intruna. de cand scriu acest mesaj a sarit deja de doua ori.

#13
vestale

vestale

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,751
  • Înscris: 24.11.2002
Si ai pus un voltmetru cu functie de MIN si MAX sa monitorizez asa banal una din faze?
Esti sigur ca releul tau de monitorzare a fazelor este in parametrii/este calibrat?
Stii daca e sub sau supratensiunie?

Vrei sa investesti mii de lei pentru o problema care s-ar putea sa fie destul de banala?

#14
pdaniel

pdaniel

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 460
  • Înscris: 10.05.2004

View Postvestale, on 21 ianuarie 2022 - 14:02, said:

Si ai pus un voltmetru cu functie de MIN si MAX sa monitorizez asa banal una din faze?
Esti sigur ca releul tau de monitorzare a fazelor este in parametrii/este calibrat?
Stii daca e sub sau supratensiunie?

Vrei sa investesti mii de lei pentru o problema care s-ar putea sa fie destul de banala?


Da, am pus 3 voltmetre. Sunt diferente intre faze si cred ca de aia sare. De ex, acum pe una am 235-240, iar pe alta fluctueaza si la 190 - 180. Incerc sa fac si niste fiilmari cu ele, sa le prind in actiune.  Cred ca o sa mai incerc si un releu de monitorizare de la sinotimer, din acela care si afiseaza digital. Cat am trait in ignoranta, adica nu am stiut de aceste probleme de pe retea, nu aveam niciun stres. Tabloul este facut de un electrician teoretic de top, cei de la proiecte diverse diy. Tinand cont ca este apreciat de multa lume nu cred ca poate fi alta problema. Mi-a si spus ca a avut cazuri recente cu echipamente arse complet in casele oamenilor, ca nu aveau protectii. Acum ca stiu ca sunt aceste probleme, imi este frica sa scot acest releu de monitorizare. Mai bine traiam in continuare in ignoranta Posted Image. De aceea caut si alte solutii, in cazul in care enel va rezolva problema peste 1 an, sa am solutii pana atunci.

Dar deja este extrem de enervant. Mi-a sarit azi, pana la ora asta de vreo 20 de ori. A fost dezastru azi.

Edited by pdaniel, 21 January 2022 - 14:28.


#15
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 10,408
  • Înscris: 17.03.2009

View Postpdaniel, on 21 ianuarie 2022 - 14:20, said:

Da, am pus 3 voltmetre. Sunt diferente intre faze si cred ca de aia sare. De ex, acum pe una am 235-240, iar pe alta fluctueaza si la 190 - 180. Incerc sa fac si niste fiilmari cu ele, sa le prind in actiune.  Cred ca o sa mai incerc si un releu de monitorizare de la sinotimer, din acela care si afiseaza digital.
Poate pui o poza cu  tabloul fara capac,nu prea cred eu sa fie fluctuatii asa dese si sa ai  pe o faza 180 V,ai reclamat situatia la distribitor?

#16
pdaniel

pdaniel

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 460
  • Înscris: 10.05.2004

View Postanaki, on 21 ianuarie 2022 - 14:38, said:

Poate pui o poza cu  tabloul fara capac,nu prea cred eu sa fie fluctuatii asa dese si sa ai  pe o faza 180 V,ai reclamat situatia la distribitor?

Da, astept raspuns. Au termen pana la 30 de zile. Am solicitat masurarea calitatii curbei de furnizare.

Edited by pdaniel, 21 January 2022 - 14:46.


#17
vestale

vestale

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,751
  • Înscris: 24.11.2002
Cand aveam si masurat 260V de faza, am sunat la distribuitor si a venit in 15 minute si a rezolvat problema; la tine o fi blocat in trafic, dar mai insista.
Asa cum ai obligatia de a plati factura de termen de x zile de la emiterea ei, asa au si ei obligatii legate de parametrii energiei electrice furnizate. Verifica in contract si vezi ce e trecut acolo si insista cu reclamatii.

#18
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 10,408
  • Înscris: 17.03.2009
Asa se si intampla, vin rapid cei de la interventii sa constate si apoi se ia decizia de montare a analizorului de retea.

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate