Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

Pot taia unghi drept in sticla?

Caut doctor bun in Cluj Napoca pe...

Salvare poze/video whatsapp autom...
 Cum continui sirul?

Numar auto pe Thule

Premierul britanic Boris Johnson...

Microsoft Visual C+ + Runtime Lib...
 Streaming de la un mi tv box 4k s...

Schimbare rasini cationice - CUM?

Unde gasesc plantele cu aceasta e...

invertor sudura gys 180a carcasa ...
 Donatie cu mostenitori

Ajutor chestionar de licenta

Amorsa Lipire Parchet

test PCR imbarcare avion
 

Calculare valoare potentiometru necesara

- - - - -
  • Please log in to reply
11 replies to this topic

#1
sh0t_

sh0t_

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 144
  • Înscris: 27.07.2020
Vreau sa adaug un potentiometru la reglajele de amplificare dintr-un deck. Desigur stereo , ca sa pot regla ambele canale deodata.

Acest reglaj va seta nivelul dintre sursa si banda (deoarece unele benzi spre exemplu benzile crom pur au nevoie de mai mult semnal)

O sa veniti sa ziceti ca exista deja un control ptr asa ceva , respectiv INPUT LEVEL, dar acel control controleaza nivelul sursei , nu nivelul la care este amplificat si apoi transpus semnalul pe banda , deci de ex daca deck-ul este calibrat interior ptr banda ferrocobalt si pun un chrom pur in deck , va suna cu -3dB mai incet decat sursa , daca sursa este la 0dB , banda va fii la -3dB , daca cresc input level, cresc sursa la +3 ca sa pot sa ajung cu banda la 0dB. Deci controlul care il adaug va fii foarte folositor (unii producatori de deck-uri au adaugat deja un control de acest tip dupa anii 90).

Vreau sa calculez ce valoare de potentiometru am nevoie pentru ca sa am o deviatie +3dB -3dB de la reglajele interioare (potentiometre de 4.7k ohm)
Si de asemenea cum ar fii cel mai apropriat sa leg potentiometrul stereofonic la acele potentiometre interioare. De asemenea trebuie sa calculez si valoarea de rezistor pe care il voi adauga la piciorusul de GND de la potentiometrul care il voi adauga , pentru ca potentiometrul sa nu reduca complet semnalul cand il setez pe minim (vreau sa mearga la -3 diferenta fata de reglaj interior cand e pe absolut minim).

Astept sfaturile voastre.

Am masurat valorile unui potentiometru interior (canalul stang) setand-ul la 0dB (egal cu sursa , -1dB mai jos fata de sursa -3dB si apoi +1dB si +3dB mai mult decat sursa) poate ca ajuta.

-3 dB 2535ohms
-1dB 2050ohms
0dB 1650ohms
+1DB 1345ohms
+3dB 395ohms

#2
YOUR_GOD

YOUR_GOD

    Not assigned

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,050
  • Înscris: 01.01.2010
Tu vrei s apui potentiometru pe amplificare?! Sper ca nu. Potentiometrele se pun pe preamplificare, adica acolo unde semnalul este mai mic. Daca pui potentiometrul gresit, nu vei avea probleme, ori se da la maxim imediat...oricum, nu se arde nimic. Daca il pui pe semnal amplificat, se va lasa cu fum.

Edited by YOUR_GOD, 20 January 2022 - 18:10.


#3
sh0t_

sh0t_

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 144
  • Înscris: 27.07.2020
Vreau sa adaug potentiometru la potentiometrele deja existente care regleaza amplificarea (cel mai probabil doar voltajele amplificarii)

#4
YOUR_GOD

YOUR_GOD

    Not assigned

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,050
  • Înscris: 01.01.2010
Eu sunt amator. Mergeam pe incercate. Eu zic sa iei cateva si sa incerci. Eventual SH. Atentie la lipituri.

#5
sh0t_

sh0t_

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 144
  • Înscris: 27.07.2020
Nu prea am de unde sa iau , vreau sa ma ajute cineva sa calculez valoarea de care am nevoie , si sa comand bine din prima.

#6
pufarin

pufarin

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,024
  • Înscris: 21.02.2006
Nu inteleg ce vrei sa faci, probabil lipsa cunostiitelor te-a facut incoerent. Vrei sa amplifici un semnal cu un potentiometru? Nu se poate, numai atenua, oricum tu stii ce vrei. In audio cu semiconductoare poti folosi fara frica potentiometrii cu valoarea intre 5-20kohm in lantul audio.

#7
sh0t_

sh0t_

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 144
  • Înscris: 27.07.2020
Nu vreau sa amplific nimic, dupa adaugarea potentiometrului , o sa recalibrez deck-ul ca pozitia de mijloc a potentiometrului adaugat , sa fie standardul (0dB). Si asa , dand-ul la maxim va creste aceasta valoare (Daca aflu valoarea potentiometrului de care am nevoie) cu +3dB. Adaugand rezistorul pe piciorusul GND (calculat corect) , o sa am -3dB setand potentiometrul care il adaug , pe minimul posibil.

un potentiometru de 5k OHM e cu MULT prea mult pentru ce am nevoie din cate stiu.

#8
bit 61

bit 61

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,256
  • Înscris: 17.09.2005
Din primul post reiese (inteleg) ca doresti sa modifici sistemul de reglaj al nivelului  semnalului de inregistrare  pentru diferite tipuri de benzi.
Cred ca mai intai ar trebui sa citesti despre premagnetizare .

#9
sh0t_

sh0t_

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 144
  • Înscris: 27.07.2020
Exact asta vreau sa fac, sa modific sistemul de reglaj al semnalului de inregistrare , prin adaugarea unui potentiometru la potentiometrele permanente din interior , care il voi trage pe exterior (inlocuiesc butonul de timer , e gaura de diametru perfect ptr asa cv)

#10
xafev

xafev

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 4
  • Înscris: 16.01.2022
Putem ști mai exact despre ce casetofon este vorba pt. a putea consulta o eventuală schemă?
Mie, din ceea ce ai scris până acum, îmi pare că mai degrabă vrei să modifici nivelul indicației VU-metrului la înregistrare în funcție de tipul benzii pt. ca indicația la redare să coincidă cu cea de la redare.

#11
sh0t_

sh0t_

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 144
  • Înscris: 27.07.2020
Abandonez "proiectul" , e mult prea complicat pentru abilitatile mele.

Modelul este Onkyo TA 2550

#12
bit 61

bit 61

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,256
  • Înscris: 17.09.2005
Ceea ce ai vazut la unele deck-uri se numeste reglaj de BIAS.
Unele deck-uri "potente" (Akai in mod deosebit) aveau o procedura de calibrare pentru REC Level,Bias Level si mai rar EQ Level.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate