Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

Cartoonito revine in Romania de l...

La multi ani @marinel1976!

La multi ani de Sfanta Maria!
 La multi ani @xcit!

Chiuveta de baie (alba) ceramica ...

Sapa autonivelanta - uscare

Parere Audi/VW/Skoda
 ROA (Rise Of Artificial) - FLOW D...

Sfaturi dimensiuni elemente lemn

Se mai dau tichete de masa pentru...

Nu imi apare chat-ul pe YouTube
 Modem Huawei E3372 vs E3372h / al...

Indepartare pete infiltratii cu c...

Sfaturi pentru ingrasare

Relatie disfunctionala cu sotul d...
 

Soiuri de tomate, testate în cultură, opinii

* * * - - 2 votes
  • Please log in to reply
62 replies to this topic

#55
gabiroa

gabiroa

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,852
  • Înscris: 28.12.2010
Eu am avut o inima de bou luata de pe la Leroy scria Cuore di bue pe plic. Am avut vreo 5 fire si cred ca din tot ce am pus eu au fost cele mai slabe. Cum a venit caldura, neavand plasa de umbrire si ele fiind puse nefericit in coltul din S-E au capotat jalnic. La un moment dat am pus o umbrela de plaja sa le protejes si cat de cat am mai cules de o salata dar majoritatea au avut arsuri solare si nu prea am inteles mare lucru din ele. Anul asta vreau sa ma perfectionez si voi cultiva in conditii mai bune de palisare si umbrire ( chiar daca tot afara si tot in locul ala ca altul nu am ). Voi pune mai multe soiuri si hibrizi printre care si CT si Aphen F1 si ceva bulgaresti. Am luat si cateva seminte care se numesc Gigantomo F1. Iar soiuri pun cate 5 seminte din mai multe soiuri bulgaresti si din Aurora de la Montebanat. Si am sa incerc sa fac o comparatie intre ele tratandu-le pe toate la fel.

Edited by gabiroa, 29 January 2022 - 17:29.


#56
corsica

corsica

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,776
  • Înscris: 13.04.2007

 ceanu1980, on 29 ianuarie 2022 - 09:57, said:

Cine a mancat lacrima fecioarei si country taste,care e mai gustoasa?
Lacrima fecioarei am experimentat în urmă cu 8-10 ani și atât, Country Taste cultiv an de an de prin 2015.
Dar, mai gustoase decât cele două sunt Inimă de bou, soi autohton.

#57
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,899
  • Înscris: 17.03.2005
Eu le-am avut pe ambele și culmea, le voi pune pe ambele.
Salzi nu e mai acida sau mai putin acida decat inima de bou, nu știu dacă are sens acest gen de diferențiere.
Per total e o inima care mie îmi place mult mai mult inima clasica e dpmdv o borsitura.
Ce cred ca merita a fi menționat la salzi e ca are un gust bun, echilibrat, se distinge la capitolul fruct printr-o textura untoasa dar consistenta, adică nu e fleasca, nu e nici tare, e densa și plăcută.

CT e total altceva... Nu gustul e diferența... Nici aici nu as spune ca e aparte în vreun fel anume, are un gust bun, echilibrat fără sa fie nici acida nici dulce nici în vreun fel ieșită în evidenta.

Problema cu gustul la ambele însă e ca pot fi și salcii..
Adică sunt roșii care pot fi bune, gustoase fără sa fie neapărat cumva ieșite din "medie" (adică mai dulci sau mai acide sau altcumva) și care pot avea loc la orice masa, evident însoțite sau parte din diferite combinații "culinare", dar pot la fel de bine sa lipsească atunci când nu sunt la potențialul maxim.

Adică sunt momente, perioade, condiții în care gustul nu prea e.
Le poate lipsi ambelor consistenta din acest punct de vedere, e o părere personala.
Alte tipuri sau varietăți de rosii au o consistenta mai mare din acest punct de vedere, "livrează" mai aproape de potențialul maxim in mai multe circumstanțe.

Altfel, CT e un hibrid, nu ai cum sa compari cu un soi precum Salzi.
Planta are o vigoare specifica(deși nici salzi nu e debila), leagă mai constant și mai mukte fructe,  creste mult mai ordonat, e mai rezistenta.. Nu prea au legătură.

Fructul are o structura total diferita, inima e carnoasa și untoasa cu loje semnale mici, CT are. Loje semnale mult mai mari, seamana ca aspect cu o roșie așa-numita "de masa" dar e totuși suficient de carnoasa, pulpa e cremoasa, nu carton ca la alți hibrizi, un fruct echilibrat per total.

Deci nu știu dacă vreuna iese în evidenta neapărat prin gust altfel decât ca normal ar trebui /pot sa fie bune, gustoase, ok, peste medie.
Care e ai gustoasa nu cred ca e o întrebare cu un răspuns relevant, niciuna nu strălucește în mod normal și nu neapărat gustul mai bun dicteaza alegerea ci alte criterii...

Vrei o planta mai civilizata, hibrid, mai rezistenta, care leagă bine, produce mult, are și gust bun în general, merge și salata, și simpla cu sare, și ok la murături și la bulion decenta?
Atunci CT.

Nu te interesează ca salzi leagă uneori aiurea, face 2 sau 4 fructe, unul de 1 kil și unul cât oul, strâmbe uneori, șamd... Planta e dezlanata, frunzele căzute, șamd ca majoritatea inimilor sau gantelor, roze șamd? Mai sensibila șamd?
Dar alegi niște roșii untoase, cu gust bun, echilibrat, cărnoase fără anse borsi imediat, care în salata spre exemplu lasă zeama dwr nu se fac muci imediat?
Atunci salzi e o alegere buna...

Singurul care poate răspunde e ala care întreabă... Cred ca din ce am spus cam știi la ce sa te aștepți.
Eu mai degrabă as renunta la CT dwr eu sunt eu și am alte condiții, criterii, nevoi.
Tu poate alegi CT sine perfect justificabil.

Chiar dacă ai loc puțin cred ca înțelept e sa le încerci pe ambele... 3nfire din fiecare....
Cu atât mai mult dacă ai loc, eu nu cred ca irosești 3 cuiburi pt salzi deși nu as pune mai mult de 3 din 10 sa zicem... Exclusiv pt consum proaspăt și sa veiz dacă te mulțumește, cu soiurile e riscant sa te întinzi aiurea de la început.





Eu le-am avut pe ambele și culmea, le voi pune pe ambele.
Salzi nu e mai acida sau mai putin acida decat inima de bou, nu știu dacă are sens acest gen de diferențiere.
Per total e o inima care mie îmi place mult mai mult inima clasica e dpmdv o borsitura.
Ce cred ca merita a fi menționat la salzi e ca are un gust bun, echilibrat, se distinge la capitolul fruct printr-o textura untoasa dar consistenta, adică nu e fleasca, nu e nici tare, e densa și plăcută.

CT e total altceva... Nu gustul e diferența... Nici aici nu as spune ca e aparte în vreun fel anume, are un gust bun, echilibrat fără sa fie nici acida nici dulce nici în vreun fel ieșită în evidenta.

Problema cu gustul la ambele însă e ca pot fi și salcii..
Adică sunt roșii care pot fi bune, gustoase fără sa fie neapărat cumva ieșite din "medie" (adică mai dulci sau mai acide sau altcumva) și care pot avea loc la orice masa, evident însoțite sau parte din diferite combinații "culinare", dar pot la fel de bine sa lipsească atunci când nu sunt la potențialul maxim.

Adică sunt momente, perioade, condiții în care gustul nu prea e.
Le poate lipsi ambelor consistenta din acest punct de vedere, e o părere personala.
Alte tipuri sau varietăți de rosii au o consistenta mai mare din acest punct de vedere, "livrează" mai aproape de potențialul maxim in mai multe circumstanțe.

Altfel, CT e un hibrid, nu ai cum sa compari cu un soi precum Salzi.
Planta are o vigoare specifica(deși nici salzi nu e debila), leagă mai constant și mai mukte fructe,  creste mult mai ordonat, e mai rezistenta.. Nu prea au legătură.

Fructul are o structura total diferita, inima e carnoasa și untoasa cu loje semnale mici, CT are. Loje semnale mult mai mari, seamana ca aspect cu o roșie așa-numita "de masa" dar e totuși suficient de carnoasa, pulpa e cremoasa, nu carton ca la alți hibrizi, un fruct echilibrat per total.

Deci nu știu dacă vreuna iese în evidenta neapărat prin gust altfel decât ca normal ar trebui /pot sa fie bune, gustoase, ok, peste medie.
Care e ai gustoasa nu cred ca e o întrebare cu un răspuns relevant, niciuna nu strălucește în mod normal și nu neapărat gustul mai bun dicteaza alegerea ci alte criterii...

Vrei o planta mai civilizata, hibrid, mai rezistenta, care leagă bine, produce mult, are și gust bun în general, merge și salata, și simpla cu sare, și ok la murături și la bulion decenta?
Atunci CT.

Nu te interesează ca salzi leagă uneori aiurea, face 2 sau 4 fructe, unul de 1 kil și unul cât oul, strâmbe uneori, șamd... Planta e dezlanata, frunzele căzute, șamd ca majoritatea inimilor sau gantelor, roze șamd? Mai sensibila șamd?
Dar alegi niște roșii untoase, cu gust bun, echilibrat, cărnoase fără anse borsi imediat, care în salata spre exemplu lasă zeama dwr nu se fac muci imediat?
Atunci salzi e o alegere buna...

Singurul care poate răspunde e ala care întreabă... Cred ca din ce am spus cam știi la ce sa te aștepți.
Eu mai degrabă as renunta la CT dwr eu sunt eu și am alte condiții, criterii, nevoi.
Tu poate alegi CT sine perfect justificabil.

Chiar dacă ai loc puțin cred ca înțelept e sa le încerci pe ambele... 3nfire din fiecare....
Cu atât mai mult dacă ai loc, eu nu cred ca irosești 3 cuiburi pt salzi deși nu as pune mai mult de 3 din 10 sa zicem... Exclusiv pt consum proaspăt și sa veiz dacă te mulțumește, cu soiurile e riscant sa te întinzi aiurea de la început.





 corsica, on 29 ianuarie 2022 - 23:50, said:


Lacrima fecioarei am experimentat în urmă cu 8-10 ani și atât, Country Taste cultiv an de an de prin 2015.
Dar, mai gustoase decât cele două sunt Inimă de bou, soi autohton.

Corsica, spune-le colegilor exact la ce te referi tu prin inima de bou.
Eu am cam văzut ce ai tu pe acolo și îmi permit sa spun ca "soiul tău" e inima de bou și nu e....
Este în ideea în care sunt "tip" inima de bou, într-adevăr.
Pe de alta parte, treaba aia cu "soi autohton" e cheia...
Inima. De bou nu e neapărat un soi, sau o fi fost vreodată unul sau mai multe soiuri numite asa empiric pt ca omul se uita la forma fructelor, la faptul ca fructul e cărnos șamd...
Dar fix asta e problema.. Ca plante similare, ca și planta în sine, care au sau nu fructe în forma de inima, deși adesea la multe din aceste varietăți fructele su t eterogene, adică au forme diferite inclusiv pe aceeași planta, același etaj... Sunt zeci, sute, cine știe câte...
Asa. Și salzi e o inima... Sunt inimi roz, roșii, galbene, alții spun inima la roșiile crete tip para, albenga fiind denumirea generica mai cunoscuta...
  Dintre aceste n feluri de inima de bou cunoscute astfel și la noi, în diverse zone au fost selecționate încă nspe varietăți...

Tu ai un astfel de tip de soi, o selecție de soi, păstrată în zona ta de câți ani cine o mai ști...


Adică ai o inima de bou, soi romanesc, selectat an de an și păstrat ca soi tradițional, varietate locala.

Cine ia însă un plic de semințe pe care scrie inima de bou, bivol, turmaca sau cine știe ce altceva cu siguranță are mici șanse de a avea acel soi..

Nu neapărat va fi mai slab, poate fi mai bun, poate fi însă și mult mai prost... Poate soiul tău de fapt nici nu e chiar inima de bou, ca sunt mii de soiuri de tomate asemănătoare de mukte ori... Nici nu e relevant, important e ca sunt slabe șanse ca oamenii sa aibă ceva similar, exclus sa fie identic.

Asa ca degeaba iau ei inima lu peste, va fi altceva.
Vor roșii "de alea"... Trebuie semințe din acele roșii.


#58
corsica

corsica

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,776
  • Înscris: 13.04.2007

 parintele, on 30 ianuarie 2022 - 00:48, said:

Corsica, spune-le colegilor exact la ce te referi tu prin inima de bou.

Am explicat candva, nu mai stiu pe ce topic.

"Soiul meu'' nu este de fapt inima de bou, e un soi pe care l-am gasit in localitate in urma cu 30 de ani cand m-am mutat aici. Cultiv pentru oprit samanta numai in gradina socrilor mei, avantajul fiind ca si ceilalti vecini cultiva avelasi soi.
In solar il cultiv de vreo 10 ani, cu rezultate mai bune fata de gradina, ma refer bineinteles la productivitate.

De-a lungul timpului soiul a mai fost testat si de alti colegi din diferite zone ale tarii, insa nu cu aceleasi rezultate ca in zona Prahova si judetele invecinate.

Mai trebuie adaugat ca nu rezista la transport, eu le asez pe un singur rand in ladite de carton.

Attached Files



#59
ceanu1980

ceanu1980

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,251
  • Înscris: 15.05.2008
Am intrebat deoarece CT nu am deloc,dar le voi incerca sezonul viitor,in schimb am salzi deja cumparat pe care vreau sa-l incerc,cateva fire de tigrella,moldoveanu,ceva roz,plus inca 2 soiuri ceva mari,nu am denumirea lor,dar am fost multumit sezonul trecut de ele si cateva seminte de Paris tre sa-mi dea cineva

#60
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,899
  • Înscris: 17.03.2005
Părerea mea e sa lași tigerella, moldoveanu, la roze nu ma bag dar personal nu m-as extazia, la Fel cu "soiurile mari", Paris nu le știu dar e un hibrid bulgăresc timpuriu asa ca poate fi decent însă cu siguranță nu va fi senzație.

Eu as pune câteva salzi, dacă ai CT încearcă pt ca au destule calități cât sa fie decente macar... Dacă vrei soi tip inima eu nu prea mgas înghesui la mari, gigante, uriașe, roza draci baltati....
Un soi cinstit, echilibrat, cu fructe mai omogene fără sa fie neapărat unele cat capul și altele cwt mingea de ping-pong... Pt asta ai salzi care se. Pot face foarte mari...
Încearcă de la bulgari o selecție de  inima creata, adică inima de albenga. Florian are și sub numele albenga, are și cele numite para.probabil ușor diferite dwr tot un drac.
Același lucru. Tip albenga sau inima de bou în vestul europei/Italia, poți găsi și la alții...
O selecție foarte bună de asa ceva, apropiata și de hibrizii mega discutați și promovări la greu în ultimii ani la noi(de la celebrul rugantino la profitto, deko, etcetc...), practic toate firmele mari au scos roșii crete având ca reper acest tip de. Inima creata italiana(Albenga), o selecție bună deci este ceea ce se numește Liguria.
Nu știu dacă Găești plic de 100 bucăți, erau cam 30.lei dar nu le mai vad decât la plicuri mari(1000)

Oricum, diferențele nunsunt semnificative fata de alte selecții pt tine, și bulgarii au selecții bune, și alți producători sau ambalatoei au semințe bune(multe firme. Italiene, ISI Senmenti fiind una din ele)
Găsești deci și plicuri ieftine...e.soi și e foarte comun și mulți au selecții decente la bani putini...

În rest, dacă vrei sa mai încerci ceva bun, îți Recomand cu caldura Rugby F1.
E un hibrid tot bulgăresc, geosem cred...
Sunt și roz, fructele sunt ceva între prunisoara și inima, niște inimi mici și lungi... Cam între 100 și ceva și 200 și ceva de grame, destul de Omogene ca mărime.
Planta e viguroasa dar compacta adică e zdravăna, groasa și cu internodii foarte scurte, leagă bine, frunza e mare, cam prea mare dar afara e un mare avantaj mai ales când nu fertilizezi serios, nu se face asa mare ca în solar sa tai la ele și e taman bine afara sa nu ți le pălească soarele...
Gustul e bun, echilibrat, textura la fel, poate fi mai tarisoara și acida cand o culegi nu suoracoapta, când e sulracoapta e moale și untoasa, are și zeama și pulpa...
Amicii mei bulgari care vând și semințe (lucrau și pt Florian într-o vreme) în iarmaroc cand i-am întrebat ei ce cultiva din ce semințe vând, au zis salzi și rugby... De aia am și încerce rugby dealtfel...


Deci ca o sinteza
1. Ca hibrid mai scumpicel și de la fratii bogați, CT.. E decent și nu scump fata de alții mai cu pretenții și nume.
2. Ca hibrid de la frații săraci dar care dau lecții în grădinărit, adică bulgarii, și care au cam aceleași pretenții(Guș de roșie nu de pingele) și condiții ca și noi, Rugby F1.... Un hibrid reușit polivalent și plastic în sensul ca roșia poate avea mukte destinații și e buna dwr diferita în diverse stadii de coacere... Inclusiv la murături sunt bune.
Planta prietenoasa și merge și afara și în sol mai sărăcăcios șamd...
Face mukt mai. Mult decât costa, dacă o vindea Seminis era în gura tuturor figurantilor numele asta și se jurau ca e jmecheria pământului... Asa, fiindcă e bulgărească și ieftina, figuranții vorbesc de monterossa și. Alte aberații care nu fac nici 2 bani...
3. Ca soi... Mare, inima, carnoasa, gust corect chiar dacă  or fi și Altele mai bune.... Per total însă un soi de inima clasica foarte ok.... Este Salzi...
E o inima cinstita,. Îți satisface pofta /curiozitatea pt acest tip de fruct și de planta...

Nu e perfecta și nu e cea mai cea dar e corecta, asta e cuvântul.

4. Al doilea soi cinstit cu bun asa cum am zis cretele numite albenga... Ca ii zice asa sau para la Florian  sau în diverse alte feluri, botezate după cum a visat marketingul diverselor firme, e mama tuturor varietstilor și hibrizi lor crești foarte sucmpi.
Si având și acești hibrizi și selecții de soi de acest tip și selecții bulgărești îți soun ca diferențele sunt mici între variantele soi, exista între soi și hibrizi dar ce au în plus hibrizii e pt mine puțin iar la capitolul textura și gust câștiga soiul.... Deci pt acasă cu toată încrederea pune soi,. Nu te. Vor dezamăgi, e ce. Trebuie.... Oricare de la bulgari, aia știu grădinărit, din alte surse nu bag mana în foc dar fiind ieftine nu prea au cum sa își bata joc..


În rest, dacă ai astea 4 în mare, Sau ceva similar ici colo(adică schimbi una din ele cu altceva), nu îți trebuie alte figuri.

Ce mai merge diferit ca tip sa încerci sunt 2 lucruri..
1. Cherry... Multe sunt bune dwr eu pe sărăcie zic ca nu regreți cireșele negre, are Florian la preț de nimic și sunt absolut corecte.
Mai mult, sincer, din ce am încercat, cele tip zucherino sunt mai bune în sensul ca sunt mai păstrabile, în rest pe tine nu prea te interesează ce oferă în plus...
Evident ca mai sunt variante, în special cu gust bun, dar cherry urile inditate mai sus sunt ele în sine foarte gustoase, suficient încât mai mult sa nu fie neapărat ceva ce sa cauți din răsputeri.

2. Tipul de roșie de camp... Determinata, ca e oaga pt câmp. Efectiv sau alte feluri de determinate....

Astea ori le lași tufa și aduni grupat cu găleată din ele, ori pe. Unele le. Poți încerca plisate... Unele fac vreo 5--6 etaje...
Pai afara orice jmecherie nedeterminata ai oune e greu sa. Obții mai mult asa ca faptul ca ea după 5-6 etaje se oprește nu te afectează, degeaba pui nedeterminata dacă oricum după 5 roduri 3 praf, nu ai unde sa o. Mai urci pe arac etc...
Adică rozeke lu peste, inimi samd ai. Citit ca leagă prost pe caldura... Sunt dezlanate. Un rod jos și unul la 80 cm și al treilea la nivelul capului.. Ce îți folosește ție ca ea. Poate creste pana la cer?
Ca tu aduni de la 3 legături, adesea prima și a doua apoi abia toamna târziu da pe caldura uita sa mai lege...

D3ci nu stramba din nas la cele determinate... Nici la. Alea. Pt industrializare și nici la. Altele...

Cele pt industrializare nunau gust și textura ca altele dar produc, au rezistenta bună mai ales afara, fructul pt conserve de incomparabil(multă pulpa și putina apa), leagă vara pe căldurile alea când surorile figurante iau pauza...
În mâncăruri sunt Proape mai gustoase decât alea bune pt masa... În salata fiind ferme pot fi chiar mai bune decât majoritatea inimilor și. Rozelor lu. Peste...
Celelalte feluri dedeterminate, rotunde și mai de masa, pot fi foarte bune la gust și. Sunt productive...
E un hibrid galben cred ca de la Clause... Mai nene, și ferme și cărnoase și untoase și gust... Aduni o galeata odată la cuib dacă le faci calumea... Tot asa, leagă pe caldura..


Adică nu te crampona în soiuri nedeterminat ca. U doar alea sunt roșii și nundoar alea sunt bune..
Ca fapt divers, eu anul asta renunț la niște country taste pt niște galbene d'astea....
Si astea sunt doar un exemplu...
Am avut incas în câmp. Foarte mișto... Marzano chiar, alea nano... Super jmechere.. Și alea blana foarte ok.. Cam sensibile dar nu te gândi ca inimile lu peste in aceleași condiții vor fi mai breze...

Deci mintea deschisa și fără preconcepții, nu te agita aiurea cu lucruri care doar par minunate în poze și din vorbe... Nu omite lucruri care de departe par aiurea... De aproape e altfel treaba..






#61
ceanu1980

ceanu1980

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,251
  • Înscris: 15.05.2008
Cele pe care le testez pun cate 3 sau 5 fire nici nu am spatiu de f multe, anu trecut mare dezamagire am avut cu buzau1600

#62
Eugen_D

Eugen_D

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,416
  • Înscris: 05.05.2014

 Solar-1, on 11 ianuarie 2022 - 18:32, said:

Subiect dedicat în exclusivitate opiniilor, în urma cultivării diverselor soiuri de tomate.

* Mai există un topic cu subiect asemănător: Varietati de tomate - opinii ale cultivatorilor.

#63
Solar-1

Solar-1

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 418
  • Înscris: 08.01.2015
Momini Salzi. Un soi bun, care își merită locul în grădină/solar. Gustul bun, productivitate de asemenea, bună.

Attached Files


Edited by Solar-1, 01 February 2022 - 19:10.


Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate