Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Amenintat cu moartea de un numar ...

La multi ani @AndReW99!

Alegere masina £15000 uk

TVR vrea sa lanseze o platforma d...
 Strategie investie pe termen lung...

Modulator FM ptr auto alimentat p...

orange cablu f.o. - internet fara...

Robinet care comuta traseul
 A fost lansata Fedora 40

Samsung S24 plus

Imi iau un Dell? (Vostro vs others)

Abonati Qobuz?
 transport -tren

Platforma electronica de eviden&#...

Cot cu talpa montat stramb in per...

Sfat achizitie sistem audio pentr...
 

Sfaturi butasi vie/muri/zmeura/coacaze

- - - - -
  • Please log in to reply
35 replies to this topic

#1
legeamist

legeamist

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 303
  • Înscris: 26.05.2017
Buna ziua,
atasez o schita a gradinii. Am desenat niste linii ingrosate de diverse culori.
Am reusit sa pun pomii si sa fac imprejmuirea.
Acum in primavara vreau sa pun vie/muri/zmeura/coacaze etc.
Am zona hasurata cu care nu stiu ce sa fac, cum sa o folosesc.
1. linia rosie o sa fie umbrita de pomi cand vor creste, soarele e doar dimineata pana in amiaza.
2. linia verde o sa fie mereu la soare.
3. linia  magenta umbra de la pomi mereu.
4. linia albastra umbra pana la amiaza de la pomi.
Din experienta voastra ce si unde  imi recomandati sa plantez. Vreau sa pun doar pentru consum propriu.
Va multumesc!

#2
nico99900

nico99900

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,068
  • Înscris: 09.09.2010
Frumoasa schita.

#3
legeamist

legeamist

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 303
  • Înscris: 26.05.2017
scuzati!:)

Attached Files



#4
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,487
  • Înscris: 01.07.2020
Pune-i acolo unde ai hasurat.

#5
legeamist

legeamist

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 303
  • Înscris: 26.05.2017

 adip1962, on 08 ianuarie 2022 - 11:37, said:

Pune-i acolo unde ai hasurat.
Care și cum?:) Nu mă pricep..unele poate sa mai sensibile la umbra și chiar nu știu..

#6
vali

vali

    forumist

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,891
  • Înscris: 03.12.2001
zmeura arunc-o oriunde, la mine crește și la soare, și la umbră, și la umezeală.
via are nevoie de apă multă și de soare.
murii doar la soare.

ps: dă-i peste bot ăluia care spune "dar vezi că zmeura se întinde, eu de aia nu plantez, că nu vreau să stau să o tund de două ori pe an"

#7
JurasikMan

JurasikMan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,289
  • Înscris: 30.10.2006
Cauta soiuri aclimatizate ca nu conteaza ce vrei tu , conteaza ce se intelege bine cu climatul general, abia dupa aceea te ocupi de piesagistica. Sa gasesti soiuri bune este foarte greu. In poze si in prezentari toate par grozave dar in realitate lucrurile stau departe de a fi asa .
Exemplu personal. Am o livada mare . Am incercat tot felul de " imbunatatiri".
Vita de vie , in afara de " stresinica " locala , nimic nu a avut randament. A crescut, s-a fainat, rodul nu rezista, frunzele sunt afectate. Langa ea, soiul local zici ca are miere si smantana la radacina.
Am pus butasi de zmeura. In poze ...nenorocire. In realitate, niste bete cu un rod mare , este drept, dar foarte rar . Cele dinainte , alea vechi si aclimatizate , le taiam cu coasa toamna si anul urmator era plin . Astea de cultura , pipernicite, filiforme, bolbavicioase, se usuca fara motiv de sus pana jos. Rodul este rar , desi mare. Nici gustul nu este zmeura. ai impresia ca mananci ....ceva in forma de zmeura dar fara gustul specific.
Am pus pruni. Rod mare , spectaculos. Au facut un an , dupa aceea tot mai rar , tot mai afectate fructele , toate gaunoase. Prunii vechi , nici o treaba. Fac ca acum 10 ani .
Am pus agrise. Mari , spectaculoase, ca prunele. Dupa trei ani uscaciune totala . Cred ca gerul le-a rapus .
Banii ii dai oricum. Cauta soiuri aclimatizate , nu soiuri spectaculoase in prezentare.
Nu am mai gasit un mar care sa faca fruct cu gust de mere. Parca toate sunt la fel mai nou , difera forma. Nu conteaza ce pom fructifer este , toate au acelasi gust. Cand vreau sa gust un mar sau o para sar gardul la vecinul de langa, care are un mar si un par de-o seamana cu mine .

#8
MKdens24kw

MKdens24kw

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,858
  • Înscris: 02.02.2014
Exact cum ai zis tu @JurasikMan, am pripasit un soi de zmeura rodnic, fructe mari dar culmea mai dulcege cand nu dau in copt bine (rosu inchis) Cand se coc bine au un gust fad.

#9
legeamist

legeamist

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 303
  • Înscris: 26.05.2017
Am înțeles. O să mă interesez legat de soiurile aclimatizate.
După voi ce și cum ați pune?
De ex la verde merge via? Și tot așa, sunt pe lângă...

#10
gabiroa

gabiroa

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,484
  • Înscris: 28.12.2010
Mie mi se pare un pic cam usurel modul asta de a prezenta lucrurile. Eu am vazut la mine in zona. A venit un maimutoi de-asta care goleste tucalu pe la aia de la partide si s-a dus la primar. I-a dat lu ala spaga si ala i-a dat in concesiune o bucata de pamant de vreo 3-4 mii de metri. Dupa putin timp a pus mana pe ea si acum are acte in regula. Avand prostanul atata pamant a zis asa: fac o mica livada, fac un solar si mananc fructe si legume de ragai. Cred ca dau si la piata si ma imbogatesc. Dupa cativa ani livada aia arata ceva gen horror. Solarul e abandonat ( bineanteles ca a facut o porcarie din policarbonat care probabil l-a costat o gramada ). El nu stropeste, nu il intereseaza sa invete ceva despre plantele alea. E idiotul tipic care capuseaza statul roman si de fapt nu e bun la nimic nu stie sa faca nimic decat sa fie sluga. Eu am pus si eu pomi, vie, legume si la mine merg pentru ca ma interesez, citesc, fac tratamente. Si tot nu e perfect trebuie sa contiunui sa invat si va fi si mai bine.
De-aia zic ca e cam usurel modul asta de prezentare a situatiei. Pai ce facem ne intoarcem inapoi la capsunica? De lene? O fi mai buna capsunica aia decat nimic dar nu se compara deloc cu soiurile nobile si nici macar cu hibrizii astia moderni. Ca merele au toate acelasi gust ma indoiesc puternic. Eu deocamdata am pe rod un mar din familia Red Delicious si unul Florina. Nu au deloc acelasi gust. Dar da ma agit fac taieri primavara, stropesc, cand apare ceva ma interesez, citesc. Si va asigur ca nu am mancat in viata mea mere mai bune decat cele din gradina de la mine. Pe alea gen Bot de Iepure le ataca rau viermele. Dar nu le las in plata Domnului ca nu mai mananc nimic. Stropesc de 3-4 ori de cate ori e nevoie si tot raman un 60-70% fara vierme.
Daca nu ai timp sa te ocupi atunci da, pune 1001 sau capsunica, pune mere de-alea padurete si alea se mai fac si fara ingrijire. Dar daca vrei sa mananci ceva bun trebuie sa iei material de calitate si sa iti bati capul putin.

#11
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,068
  • Înscris: 17.03.2005
Soiuri aclimatizate...
Tâmpenii adică.
Nu exista asa ceva, folosirea termenilor ăstora pretențioși cu aere de semidoct sunt de fapt un mod de a pleda pentru ignoranță lene și dezinteres..

Este normal și 3vident ca soiurile moderne care au calități deosebite(e drept ca uneori în direcții diferite de ce te i terseaza acasă) sunt și mai pretențioase..
Pentru ca un soi hiperproductiv, sau cu un fruct aparte șamd poate fi și adesea este și mai pretențios.

Conparativ cu sălbatici umile crescute mai mult singure, fără îngrijire, tratamente cand 3 nevoie, fără apa și mâncare... Toate sunt "neaclimatizate".

Doar ca nu asta înseamnă aclimatizate, nu mai folosiți cuvinte pe care nu le înțelegeți.

Si ca fapt divers, salbaticiunile alea "aclimatizate" nici măcar nu sunt atât de rezistente pe cât aveți voi senzația.


E ca la maidanezi, sunt rezistenți nevoie mare. Găinile care dorm în pom la fel.

Atâta doar ca maidanezul ala care trăiește sănătos  și hoinar e unul din zeci sau sute care se nasc anual... Restul au supraviețuit 9 laie.
Tu iei pe bani un cățel de rasa, adesea de 9 calitate îndoielnică, și normal ca toate bolile pe el... Tragi concluzia ca rasa egal "neaclimatizat"...pai ia creste 200 sa vezi ca unul găsești sa trăiască... Sau numără și toate javrele născute și mâncate de viermi prin boscheti care au fost legat cu maidanezul pe care tu îl vezi zdravan și sănătos...

Nu are marul din livada gust de mere? Para gust de pere?
Serios?
Am sute de peri și. Peste 100 meri, pruni peste 100, cireși vreo 20, vișini, piersici putini, ca își putini....

Nu cred ca am din probabil 100-120 soiuri de pomi fructiferi nici măcar 10 vechi, tradiționale nici jumate din astea..
Atât de puține ca le pot menționa...
La mar punem un Jonathan care se va suopraaltoi și ala, niciun soi autohton gen patul, cretesc sau alte idioțenii... A, și am golden, unul singur soi baza, restul doar clone.
La cais nunare sens sa discutam ca nu exista tradițional, dar și acolo am preponderent soiuri moderne care încearcă sa tina pasul cu schimbarea climatica.. La piersic la fel.
La cires numai avioane, singurul cu aere de vechi și nume de local... Boamba...si mai exista doar pt ca sunt curios, sincer nu cred ca apuca 2025...e încă mic... Am și un Andrei, tot făcut la noi dar e nou soiul...
La. Prun unde cercetarea noastră sta bine pot spune ca am renclod, dar ala numai sălbaticiune nu e.. Singurul cât de cât apropiat de ideea de aclimatizat e grasul dar și ala varianta ameliorat... Vedem dacă rămâne... Mai am soiuri românești, departe de a fi sălbatici uni... Tu leul numai sălbatici unde nu e... Carpatinul nici atât, Silvia, Diana șamd nici atât..în rest..

Deci care sa fie salbaticiunile? La par nu am aproape nici soiurile cunoscute, abia recent am adunat soiuri recuperate și rebotezate și greu sa spun ca e vreunul care la gust sa consider ca merita păstrat... Sunt sceptic.. Dacă ma întrebi peste 5 ani s-ar putea sa nu mai existe....

Acuma ca să închei, întreb și eu asa.. Oare mănânc fructe? Oare or face pomii aia atât de mulți fructe? Oare atât de idiot sa fiu eu sa țin aiurea sute de pomi?
E posibil, probabilitatea însă cred ca e relativ mica și dacă mgar întreba pe mine as spune ca nu prea cred ca exista 10 pomi din aproape 1000 cât e posibil sa fie în livada și care sa nu merite locul acolo în mod evident... Si încă alte zeci destule în probe care probabil vor fi inlocuiti/supraaltoiti.
Cu ce? Cu nume pe care nici măcar nu le-ai auzit pt ca încă nu prea au pătruns la noi, de testat probabil ca relativ puțin și aclimatizat în sensul adevărat sigur nu a decis nimeni ca sunt...
Si totuși merg de rup, ii inmultesc pt ca. Sunt mai buni, mai rezistenți, mai lroslductivi cu fructe net superioare decât soiurile mai comune....
Zic eu, dar cine știe, poate sunt nebun și fac invers, inmultesc ragalii și elimin valorile.....

Singurii pomi cu adevărat locali sunt cei cautati de mine in flora înmulțita spontan aici, vreo 3 vișini, un dud care 99% e doar vechi aici, soiul în mare măsură e adus de peste ocean, și 1-2 gutui tot asa, pt teste.

Si da, sa fiu pana la. Capăt corect, am luat anul asta un prun, sălbaticiun3, descoperit de un domn care știe ce vorbește, l-am luat pe încredere sa vad ce e cu el...

Sa vrei și nu cred ca aduni 10 pomi. Sau poate sunt ca unii îmi plac mult și posibil sa am deja mai mukte exemplare.


Terminați cu "aclimatizatul", înseamnă altceva... Ziceți-le "rustice", e un termen mai general și confuz, înseamnă multe lucruri și poate înseamnă și ce a eți voi în minte când spuneți acel cuvânt....
Adică sălbaticiun3 le zic eu, ragalii... Plante învățate cu greul, care la o adică se descurca și singure...


Ca să nu avem discuții, în afara de tăieri și tratamentele de iarna, puțin complex și ceva apa. Am stropit cam de 2 sau 3 ori anul trecut...
Cu mici excepții dar nu e aici locul sa dezvolt...

Deci nu, nu exista aclimatizat, sau neaclimatizate... Nu în sensul vorbelor din posturile anterioare.
Exista sălbaticiun3 și exista soiuri voroase dar prost alese, prost înțelese și lăsate de izbeliște.... Fără apa, mancare și îngrijire nu ai dreptul sa ceri performanta, de cele mai multe ori plantele vor și muri pentru ca scopul lor urmărit de creatori nu e sa. Producă supraviețuitori degeaba..... Scopul 3 sa producă soiuri valoroase, capabile sa reziste la ANUMIȚI  factori de stres și sa producă un anumit gen de produs final... Adică în general și mult, uneori și bun sau foartr bun...
Daca însă știi sa alegi găsești care sa producă foarte bun dar nu neapărat mult, găsești mai rezistent dar nu și neapărat foarte bun șamd...

Apologia ignorantei și lenei nu cred ca își găsește locul pe o. Arie tehnica dedicata celor care au ca hobby plantele... Pt lene și ignoranță, pt luat o ragalie dracu știe de unde și csre produce dracu știe ce nu e necesar forumul..... Si nici sfatul de a lua de la un vecin un prun, de la altul un vișin șamd.. Nu cred ca e util cuiva.
Aia poate face deja oricine, nu are nevoie sa întrebe, e suficient sa își imagineze ca muta gardul în curtea vecinului și gata, e pomicultor.

Scopul acestei arii este total opusul, ca din Marea de specii și soiuri, vechi sau noi, cu diverse calități și slăbiciuni, sa putem alege fix ce ne trebuie noua fiecăruia...
Unii vor gust și nu ck teaza altceva, alții vor ceva mai comod de îngrijit...
Cine vrea sa stea sa doarmă. Și sa meargă dowr la cules, cine nu vrea sa și dea pomului, cine nu vrea nici măcar sa facă efortul sa cunoască, nu merita sa aibă pomi... Sa pună salcâmi. Aia cresc singuri... Miros asa frumos florile alea... În rest, și socul dacă vrei de la el îți cere o minima îngrijire..




#12
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,487
  • Înscris: 01.07.2020
Initiator, dupa lectia asta, scrie in ce zona ai terenul asta, daca-i drept, daca ai apa si un sol bun.
Pentru ca, soiurile de vie nu rodesc oriunde, unele soiuri de pom nici atat, doar arbustii aia pot creste mai pe oriunde.
PS. nu ar fi rau sa cauti prin subiectele din sectiune si pe cele referitoare la pomii fructiferi, taierile/stropirile lor si vita de vie. Vei invata multe.

Edited by adip1962, 09 January 2022 - 06:41.


#13
legeamist

legeamist

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 303
  • Înscris: 26.05.2017
Va mulțumesc!
Timp o sa am sa i îngrijesc, nu e asta o problema. Subiectul topicului e de a afla unde sa pun cele menționate în funcție de soare, fiind la inceput vreau sa plec cu dreptul, sa nu mi bat joc de plante. Terenul e drept, panza freatica pe la 2 m și e un pământ argilos nisipos.parintele din postările tale ai o vasta experiență în domeniul, mă poți îndrumă te rog?:)
O zi făină!

#14
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,068
  • Înscris: 17.03.2005
Nu contează. Astea sunt vrăjeli, toate speciile menționate merg bine ba chiar merg bine mai la semiumbra, cum 3 cazul arbuștilor de pădure.
Coacazul merge și pe casa și sub casa și în beci. Zmeurul nu merge bine la umbra deasa în sensul ca rodul poate fi mai puțin dulce dar ii place sa nu fie toată ziua în arșița. Adesea apar arsuri și cine cultiva începe sa pună plasa....
Murul la fel..
Lumina le place dar sunt în fond plante de semiumbra, în pădure unde cresc oare?

Deci sa nu fie la umbra pe nord pe după casa unde cresc mușchii, sa nu fie extrem de rece și umed ca nu sunt ferigi....
Dar altfel mai bine în zone unde arșița amiezei nu le parjoleste, atâta vreme cât au totuși și ceva lumina și ceva căldură fructele vor fi dulci.
Vita de vie cât mai la soare. Via vrea căldură, (și lumina) când nu o are se duce după ea...

Si uita aiureala aia cu ii place apa... Normal ca ii place apa dacă nu o are deloc, dar nu uita ca via este printre cele mai rezistente specii la seceta... Se duce după apa mult in sol.. Se descurca pe terenuri dificile din acest punct de vedere și nu numai..
Ce nu e ideal e umezeala si solul prea greu, rece, umed.... Dar se descurca și acolo, nu e ideal dar asta e viata...
Normal ca pe seceta dacă primește și ea putina apa va fi mai vesela, va rodi mai bine și mai mult, nu neapărat și mai bun, depinde de soi și ce faci cu el...
Însă până la a spune ca via vrea apa e drum lung, în cazul tău nu se pune problema cu apa freatica atât de sus....
Da, în primii 2-3 ani are nevoie ca să se dezvolte și sa facă rădăcini dar după aia ținând cont ca radacina viei se întinde mulți metri in jos după apa, aproape ca e contraindicat...
Oricum e un subiect aberant asta cu apa, în curte oricum vor avea din când în când ajutor probabil...

Deci pragmatic, pune-pe fix cum îți convine și cum vrei dpdv al înălțimii, amplasării sistemelor de susținere necesare la mur obligatoriu, la zmeur ideal niște sârme .. În zona de full sun pui via dar și aia poate fi dusa mai la semiumbra dacă asa îți place, nu e drama.

Îți faci griji pt nimic, nu unde merg plantele e criteriul în cazul de fata ci modul în care poți tu amplasa accesoriile pt aceste culturi, cum poți apoi întreține și circula pe acolo...
Nu sunt specii pretențioase, dimpotrivă...

Singura problema relaa e alta: via se întinde după lumina, acaparează spațiul....
Inhiba alte specii, inclusiv pomii, sau în special pomi... În special pomii iubitori de soare.
Daca faci bolte sau pereți înalți de vie, ai grija sa nu fie prea aproape și sa nu umbrească pomii, vei vedea cum pomii for avea tendinta sa fuga de vie...  Nu ce ii place viei e problema ta, cum vei putea tine alte specii sa nu fuga de vie e problema...

Totuși, dacă ai puțin bun simt e cam greu sa greșești.
Dacă vei greși, asta e, asa înveți... Vorbele altora le cei înțelege oricum ușor diferit de cum înțelegi când vezi tu practic ce înseamnă mult, puțin, cald, răcoros, umbra, semiumbra, șamd...
Dă-i înainte cu tupeu.







#15
sorin_tps

sorin_tps

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 300
  • Înscris: 24.09.2010
Agris, coacaz la umbra. Si afin siberian daca o sa pui. Dar la cum e schita acolo, niciunde nu va fi umbra. La 3.5m de pomi nu o sa fie multa umbra prea curand.
La mine sunt aproape toate in soare. Nu au probleme daca au apa. Niciuna din plantele mentionate nu e prea pretentioasa.

#16
legeamist

legeamist

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 303
  • Înscris: 26.05.2017
Va mulțumesc frumos turor! Înseamnă că mi fac prea multe griji. Eu sunt mai tipicar și vreau să fac bine din prima chiar daca nu stăpânesc domeniul, dar vb părintelui din greșeli se învață...o sa țin cont de sfaturile voastre și va mulțumesc!


#17
JurasikMan

JurasikMan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,289
  • Înscris: 30.10.2006
Ca o mica paranteza pentru initiator.
Cel putin in cazul pomilor fructiferi care se gasesc in prezent prin magazine de bricolaj ( ca pe astia ii vezi cu ochiul, pe cei cumparati de pe internet de la firme de profil ii vazi cand ajung acasa , poate sunt OK , poate sunt uscati sau rupti sau cu scoarta afectata ) , necesita foarte multe tratamente. In cativa ani am avut ocazia sa beneficiez de tratamente fara bani, insa am intrebat care ar fi fost costul daca as fi vrut sa fac toate tratamentele necesre contra-cost. Pretul se lua la pom, cu substanta, atomizor, manopera, transport , etc ....mult . Oamenii mi-au sugerat doar de primavara 3 tratamente. Nu stiu sa va zic care sunt ca nu mai retin . Una peste alta, cu substantele lor, la o plata cinstita cu factura, de banii aia cumparam si mere si struguri si prune si imi mai si ramaneau . Am considerat ca nu merita. Este ca atunci cand cresti porc la casa. Daca ai tu cartofi si grane sa faci uruiala poate merita, daca cumperi concentrate de la magazin, costa porcul de 3 ori cat l-ai lua din comert.
Am un vecin cu o gradina langa gradina mea. Pasionat, cunoaste, studiaza. Si-a amenajat gradina cu spalieri , meri de toate soiurile , omul face suc natural si vinde. DAr nu din productia lui. Cumpara mere de la tara. El , cu tot cu spalierii si tratamentele si cu pomii cumparati , cu sarma , cu munca , are rod de cativa ani buni si nu si-a scos nici un sfert din banii investiti. Soiurile acestea nu sunt de mare vigoare, pentru a fi usor cules rodul, si au o perioada de ani in care rodesc dupa care trebuie sa fie schimbati. Nu sunt ca merii vechi care aveau 40 de ani si erau cat nucul. Deci ,desi pare o afacere unde conteaza munca depusa, de fapt nu prea este o afacere.
eu am in curte un mar care este mai batran decat mine si in gradina inca unul pe care l-am gasit acolo copiil fiind. Scot din cei doi mai mult decat din ceilalti ....sa ma gandesc cati sunt ...parca 7 .
Persoana foarte categorica dinainte , care pare mare specialist in plante ...poate nu stie ca in Romania climatul nu este omogen. In interiorul arcului Carpatic , in depresiuni,  sunt cateodata luni intregi cu -20 noaptea. O vita " nobila" crapa in primul an indiferent de cata munca investesti si ce stiinta detii . Eu sunt din Brasov. Avem cate un Ianuarie - Februarie cu geruri serioase ...si uneori avem si final de Martie- Aprilie  cu ger cand deja pomii pleaca , chestia care face ca rodul pe anul respectiv sa fie compromis. Poti sa faci si molifte la manastire ca anul ala nu ai fructe la pomii care au plecat si au fost prinsi de ger. Soiurile " aclimatizate" pleaca mai tarziu la noi si sunt mai rezistente. si nu sunt salbaticiuni.
Singurii visini care rezista sunt cei cumparati din Bran. Acolo este mai frig decat la mine . am cumparat multiple soiuri, nu fac pur si simplu decat niste chestii mici si acre...la aia din Bran trebuie sa pun proptele la crengi, mari dulci .
Trage singur concluziile pecare le crezi valabile.

#18
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,487
  • Înscris: 01.07.2020
Jurasic, nu te supara, dar din cate ai scris, constat ca nu sti nici cat mine, dar cat Padre...
1. Daca vrei sa afli despre pomi, vite de vie, arbusti etc. mai multe, te invit sa citesti subiectele corespunzatoare. Iti va lua timp, dar chiar vei invata ceva despre pomi, vite de vie, stropiri, taieri s.a.m.d.
2. Ai scris niste chestii care nu erau/sunt corecte si care lasa impresia ca-s mai mult din auzite decat traite.
3. Pomii se cumpara din pepiniere, nu din magazine de bricolaj.
4. Inainte de a cumpara ceva, orice, trebuie sa sti cate ceva despre conditiile pedoclimatice in care vei planta, ceva despre altoiuri (mai ales la pomi) si cum afecteaza acestia dezvoltarea pomilor vs sol/zona, cum se formeaza coroana, cum se ingrijesc pomii si inca multe altele. Altfel, cumperi din magazinele de bricolaj si apoi te vaiti ca nu se prinde... Crede-ma, ca-s Stan Patitul.

Edited by adip1962, 09 January 2022 - 17:35.


Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate