Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Abonati Qobuz?

transport -tren

Platforma electronica de eviden&#...

Cot cu talpa montat stramb in per...
 Sfat achizitie sistem audio pentr...

tavan fals rigips

Ce preferați: produse mai scumpe ...

Demagnetizare (minimala) ori ba?
 Cum pot sa vad pe un proiector pr...

Joc Drone

Dropshipping

Sfat achizitie AC Gree Fairy vs P...
 MONITOR LG fara sonor !

Batalia pentru Bucuresti - ND, Fi...

Identificare font

problema ping in jocuri online
 

Apartament cu doua camere pe pământ …

* * * - - 2 votes
  • Please log in to reply
22 replies to this topic

#1
electro2006

electro2006

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 406
  • Înscris: 06.11.2011
Salutare la toți!
După cum spune și titlul topicului voi încerca sa construiesc o căsuța cât un apartament cu doua camere cu 64 m2 construiți și 56 m2 utili fără terase. Construcția va fi doar parter din cărămida cu acoperiș in doua ape. Terenul are 460 m2 cu o forma trapezoidala, am obținut autorizația de construcție, am plătit branșamentul la electricitate, la gaze deja se lucrează pe strada la conducta principala, apa și canal nu sunt disponibile momentan, am o fântâna din tuburi cu apa ok.
Am pornit la drum in ideea de a construi legal o anexa mică pentru a trage utilitățile iar dupa ce am realizat ca costurile cu actele  sunt aceleași ca la construcția unei case, am mărit puțin anexa și am decis sa fac o căsuța de vacanța/pentru bătrânețe.
Voi face construcția conform autorizației dupa care doresc sa compartimentez cu pereți din rigips, se poate? Care sunt dezavantajele majore ? Ma descurc cu rigipsul și mai scad din costuri.
Pereții exteriori din cărămida de 25 izolata la exterior cu vata bazaltică sau polistiren de 20 iar la interior vata, profil și iarăși rigips.
Fără placa peste parter, tavan rigips și izolație.
Prefer rigipsul deoarece pot face in regie propri montajul, nu mai tai cărămida pentru instalația electrica și elimin durerile de cap cu muncitorii. Nu știu dacă este mai economic decât tencuitul.
Nu știu cum pot împarți acest spațiu mic in așa fel încât sa am doua dormitoare, un living cu tot cu Bucătărie și o baie (nu neaparat cu cada, la Bătrânețe urci greu in cada).
Eventual se mai poate mari cu 0,5 metri pe fiecare latura.
In fata as prelungi acoperișul cu 2 metri sa iasă un fel de prispa, iar in spate as prelungi acoperișul cu 3 metri pentru o terasa .
Podul va fi folosi doar pentru depozitare, voi monta o scara retractabila sau cum S-o numi.
Caut echipe pentru construcția la roșu și as vrea sa încep după 1 mai. Se va construi in Braila.
Apreciez orice comentariu sau ajutor, in atașament ceva desene din așa numitul proiect…Attached File  D9ECED97-1CBC-4CF9-A41E-36ABC5374979.jpeg   32.45K   97 downloadsAttached File  F078B73C-AFA7-44BE-814C-E07D179D6DA8.jpeg   757.92K   99 downloadsAttached File  23F53FE2-69F2-43DC-8079-27884A1DDE8A.jpeg   170.06K   88 downloadsAttached File  9AA98CA1-6489-4765-8BE9-2710FB5C473A.jpeg   161.96K   77 downloads

#2
Phobos

Phobos

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,029
  • Înscris: 23.09.2005

View Postelectro2006, on 12 decembrie 2021 - 09:13, said:

Pereții exteriori din cărămida de 25 izolata la exterior cu vata bazaltică sau polistiren de 20 iar la interior vata, profil și iarăși rigips.
Fără placa peste parter, tavan rigips și izolație.
Prefer rigipsul deoarece pot face in regie propri montajul, nu mai tai cărămida pentru instalația electrica și elimin durerile de cap cu muncitorii. Nu știu dacă este mai economic decât tencuitul.


Deci tu crezi ca profil+vata+rigips pe interior iesi mai ieftin decat tecuitul? Posted Image

Daca ai pus izolatia de 20 de exterior de ce ai mai face asta si la interior? Pierzi asa si inertia termica.

Cat despre partea electrica, daca faci lucrurile cu cap din timp, ai prea putin de spart. Iti concepi instalatia mental inainte de turnarea centurilor si iti bagi tuburi goale in beton, tablou-doza, doza-doza, iti lasi tub gol chiar si pentru doza-bec, indiferent daca tavanul e din lemn, lasi tub gol sa pleci din doza, sa nu mai spargi. Prea putin iti mai ramane asa de spart, practic in 2 aproape zile ai terminat instalatia, doi oameni, cu spart si ghipsuit de doze.

Care sunt dezavantajele majore la rigips... nu stiu, dreacu`, tie iti place sa intri acasa beat, si sa te impiedici si sa dai cu capul in perete, si sa te trezesti ca ai intrat cu capul prin perete?
Mie nu-mi place ideea asta, daca tot dau cu capul, macar sa dau de ceva tare, nu? Posted Image

Edited by Phobos, 12 December 2021 - 09:53.


#3
electro2006

electro2006

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 406
  • Înscris: 06.11.2011
Am înțeles, rămâne rigips doar la tavan și peretii despărțitori. Mulțumesc pentru sfat!

#4
Phobos

Phobos

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,029
  • Înscris: 23.09.2005
Eu am mai povestit aici, un prieten si-a facut si el recent casa in rosu. S-a tot gandit si el si eu cum sa facem sa-si traga tubulatura de curent ca sa nu fie... cum sa zic... au ungurii o vorba: cigány munka. Se intelege si pe romaneste ce inseamna. Posted Image Treaba de mantuiala.

Amandoi stim cum se trag azi in general tubulaturile pentru curent, ca am vazut si eu si el si chiar am participat la cateva lucrari din astea... cu tuburi flexibile. Dupa parerea mea, daca iti faci casa pentru tine, asta cu tuburile flexibile prin beton este cigány munka. Posted Image

La el am folosit teava neagra de apa, ca in imaginea de mai jos.

[ https://www.agrobazar.ro/images/thumbnails/550/550/detailed/54/Teava-PEHD-din-polietilena--diametru-25-mm--presiune-maxima-6-bari--lungime-1-metru--Somplast.png.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Din asta am bagat la toate traseele tablou --> dozele din incaperi, si la doze --> bec.

Am zis ca frate, daca ai vreodata vreo problema si vrei sa schimbi un circuit, sa mearga ca uns, nu sa te caci pe tine cu tuburile flexibile care ba s-au strangulat, ba s-au gaurit, ba plasticul a devenit casant si se sfarma si tubul s-a obturat cu praf si pietricele.

Am tras si tubulatura goala cu tuburi flexibile si stiu cum e (nu la prietenul asta, ci in alte parte). Si am incercat sa le facem cat mai bine. Pe langa ca tre` sa ai noroc porcesc sa nu-ti fie nici unul strangulat, la lungimi mari, n-o sa mai poti schimba firele in tub, never. Poti sa-si iei adio.

Deci n-as mai recomanda nimenui sa-si traga altfel de tubulatura prin cofrag, in afara de asta. Evident, as-ai teava de apa, exista si o tubulatura asemanatoare destinata special pentru curent, dar e de 2-3 ori mai scumpa si n-am gasit-o decat la comanda. De ce drac sa ne mai cacam pe noi, cand teava asta de apa face treava exact la fel, si puteam lua la metru, daca mai aveam nevoie, in 10 minute?

Si culmea, ne-am asteptat ca pusul tuburilor goale prin cofrag sa mearga mai greu cu teava asta de apa decat cu tuburile flexibile, ca no, asta-i mai rigida, n-o poti indoi decat un pic sa nu se stranguleze, etc.

Eh, pe dracu, de fapt a mers mai usor! Posted Image Teava de apa aluneca foarte fain prin plasa de sarma, nu se agata, spre deosebire de copex care agata permanent in plasa si tre` sa lucrezi toata ziua in patru labe ca sa-l bagi.

El are o casa de 270 mp, si a folosit 150 m tub, 100 metri tub de 25mm, si 50 metri tub de 20 mm.

Per total, chiar am calculat, a iesit cam cu 60-70% mai scump decat daca folosea tuburi flexibile.

La momentul respectiv (anul trecut) l-a costat 300 lei teava, nu stiu cat ar fi acum.

E drept ca daca nu faceam treaba in graba, ca veneau aia cu turnatul, mai puteam baga ici-colo inca ceva zeci de metri in plus.

Edited by Phobos, 12 December 2021 - 10:21.


#5
radunic

radunic

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,039
  • Înscris: 09.08.2005
Păi:
1 - asigură-te că primăria nu va face probleme la recepție - ai autorizație pentru o anexă și vei avea o locuință;
2 - asigură-te că nu vor face probleme cînd vor apare ferestre care acum nu apar în autorizație; legal vorbind modificarea fațadelor e motiv de reluare a autorizării;
3 - legal nu e o problemă să compartimentezi cu pereți ușori; nu e nevoie de autorizare;
4 - fă proiectul pentru partea supraterană a structurii inclusiv șarpanta; nu te baza pe constructori, că vor da rasol;
5 - la început zici apartament cu două camere, la sfîrșit zici trei - de încăput, încape cu niște dormitoare de pînă în 10 mp și o cameră de zi de 16 mp cu bucătărie cu tot. Cam strîns... ești sigur că vrei două dormitoare?
6 - vezi că ăia 64 mp se transformă în 50 după ce scazi pereții exteriori.
7 - dacă ai de gînd să mărești clădirea cu 50 cm pe fiecare latură asigură-te că nu vei avea probleme la recepție; la o casă așa mică se vede și există riscul să nu aprobe recepția.

#6
radunic

radunic

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,039
  • Înscris: 09.08.2005

View PostPhobos, on 12 decembrie 2021 - 10:11, said:

Eh, pe dracu, de fapt a mers mai usor! :) Teava de apa aluneca foarte fain prin plasa de sarma, nu se agata, spre deosebire de copex care agata permanent in plasa si tre` sa lucrezi toata ziua in patru labe ca sa-l bagi.
Deci, ca să-ți fie ție mai ușor ai pus în loc de copex (care nu propagă flacăra) tub din PEHD care arde ca hîrtia și mai și scoate gaze toxice. Felicitări. Ce ziceai de cigány munka?

#7
Phobos

Phobos

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,029
  • Înscris: 23.09.2005

View Postradunic, on 12 decembrie 2021 - 10:35, said:

Deci, ca să-ți fie ție mai ușor ai pus în loc de copex (care nu propagă flacăra) tub din PEHD care arde ca hîrtia și mai și scoate gaze toxice. Felicitări. Ce ziceai de cigány munka?

Nu stiu daca eu nu m-am exprimat bine, sau intelegi tu mai greu (stiu ca pe forumuri comunicarea e un pic mai precara decat verbal, caci lipsesc tonul vocii, gesturile, etc, iar din text nu se intelege de multe ori ce vrei sa spui): am pus teava ca sa fie tubulatura mai de calitate. Si m-am asteptat ca va merge mai greu lucrul in sine cu teava decat cu copexul.

Dar surpriza, a mers mai usor cu teava decat cu copexul (montatul tubulaturii in cofrag, ma refer).

No, acuma s-a inteles? Posted Image

Da, faza cu arsul ca hartia poate fi o chestie care poate constitui un dezavantaj, i-am zis si eu prietenului: daca vrei sa pui dupa stas, exista o teava portocalie, care seamana cu asta de apa dar e si pentru instalatii electrice. E teava aia de care am pomenit mai sus ca se gasea doar online si e de 2-3 ori mai scumpa. Cam dublu.

El a zis ca-l intereseaza sa fie practica instalatia si ca in beton n-are ce sa arda. Deci a ramas la varianta cu teava de apa. Oricum nu mai avea timp, ca veneau aia cu turnatul betoanelor, si el s-a trezit cam tarziu sa facem instalatia, deci ramanea la copex sau la teava de apa.

Asta e ala portocaliu. Tub polietilena Halogen Free / ignifugat. Ca nu emana gaze toxice in caz de incendiu.

[ https://storage.googleapis.com/backupmateriale2018/product/450x450/1272535.png - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by Phobos, 12 December 2021 - 10:52.


#8
electro2006

electro2006

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 406
  • Înscris: 06.11.2011

View Postradunic, on 12 decembrie 2021 - 10:14, said:

Păi:
1 - asigură-te că primăria nu va face probleme la recepție - ai autorizație pentru o anexă și vei avea o locuință;
2 - asigură-te că nu vor face probleme cînd vor apare ferestre care acum nu apar în autorizație; legal vorbind modificarea fațadelor e motiv de reluare a autorizării;
3 - legal nu e o problemă să compartimentezi cu pereți ușori; nu e nevoie de autorizare;
4 - fă proiectul pentru partea supraterană a structurii inclusiv șarpanta; nu te baza pe constructori, că vor da rasol;
5 - la început zici apartament cu două camere, la sfîrșit zici trei - de încăput, încape cu niște dormitoare de pînă în 10 mp și o cameră de zi de 16 mp cu bucătărie cu tot. Cam strîns... ești sigur că vrei două dormitoare?
6 - vezi că ăia 64 mp se transformă în 50 după ce scazi pereții exteriori.
7 - dacă ai de gînd să mărești clădirea cu 50 cm pe fiecare latură asigură-te că nu vei avea probleme la recepție; la o casă așa mică se vede și există riscul să nu aprobe recepția.
1. Voi intabula ca anexa și apoi voi face compartimentarea și  folosi ca locuința ocazională.
2. Am 4 ferestre in autorizatie 2 stânga și 2 dreapta se văd in prima poza.
3. Mulțumesc, nu știam.
4. Am sa încerc.
5. Da, nu am nevoie mai mult. As putea muta bucătăria pe terasa din spate. Sa o adaug mai târziu.
6. La 64 m2 pătrați construiți rămân 56 m2 utili din care scad pereții despărțitori de rigips, cred ca MAX. 15cm
7. Măresc doar ca ultima soluție.
Mulțumesc de ajutor!
Cea mai mare problema e cum împart spațiul…

#9
roman_roman

roman_roman

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,997
  • Înscris: 27.07.2017
Ai decis să mărești anexa pentru a o transforma într-o căsuță de vacanta , dar în acte să apară tot anexa , nu ?

View Postelectro2006, on 12 decembrie 2021 - 10:48, said:


1. Voi intabula ca anexa și apoi voi face compartimentarea și  folosi ca locuința ocazională.
Daca ți-aș veni la recepție clar ți-aș face schimbare de destinație . De ce ? Pentru că dai dovada de șmecherie (pur românească ). Daca aveai deja un corp de clădire că fiind locuință atunci îți acceptăm că acest corp nou să fie anexa.

In locul tau nu as fi apărut pe un forum cu așa ceva ..

Edited by roman_roman, 12 December 2021 - 10:57.


#10
Municipalwaste

Municipalwaste

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,364
  • Înscris: 20.09.2020
Grinzile alea in cruce nu implica si pereti portanti, nu? Adica, poti compartimenta independent de acele grinzi in cruce.

2 dormitoare si living open space e cam la limita in acea suprafata.

Uite ce am eu la suprafata de genul

Attached Files


Edited by Municipalwaste, 12 December 2021 - 11:03.


#11
electro2006

electro2006

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 406
  • Înscris: 06.11.2011

View Postroman_roman, on 12 decembrie 2021 - 10:57, said:

Ai decis să mărești anexa pentru a o transforma într-o căsuță de vacanta , dar în acte să apară tot anexa , nu ?


Daca ți-aș veni la recepție clar ți-aș face schimbare de destinație . De ce ? Pentru că dai dovada de șmecherie (pur românească ). Daca avea deja un corp de clădire că fiind locuință atunci îți acceptăm că acest corp nou să fie anexa.

In locul tau nu as fi apărut pe un forum cu așa ceva ..
Nu, a fost anexa de la început. Dacă ai veni la Receptie ai observa ca am respectat autorizația de construcție. Nu e nici o șmecherie ca vreau sa o fac locuibila. Și crezi ca in țara asta unde statul este cel mai mare șmecher ar trebui ca eu sa fiu un exemplu de corectitudine?!
Cred ca trăim in tari sau lumi diferite. Sunt sute de Constructii de site de metri pătrați fara măcar o hârtie.


Municipalwaste, nu e rău, dar as vrea sa păstrez amplasarea din proiect a ușilor și a ferestrelor, eventual as muta bucătăria pe terasa care va fi in spate.

#12
Municipalwaste

Municipalwaste

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,364
  • Înscris: 20.09.2020
Eu nu am zis sa faci la fel, doamne fereste, ai particularitatile tale. Eu am urmarit mai multe aspecte care nu au nicio legatura cu ce vrei tu poate.

Incearca tu o compartimentare si vedem de la ce plecam, poate avem idei, sugestii. Nu ai incercat nimic?

Ideea e sa faci in asa fel incat sa ai holul cat mai mic, sa nu mananci din spatiu. Apoi, vrei debara, daca da, mare, mica?

Edited by Municipalwaste, 12 December 2021 - 11:25.


#13
Municipalwaste

Municipalwaste

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,364
  • Înscris: 20.09.2020
Ferestrele observ ca le ai la est si la vest. E cea mai proasta varianta, pentru ca mori de cald vara si de frig iarna. Ideal ar fi sa fie marea parte pe sud, eventual cateva pe nord si poate pe est la vreo camera, pentru ca sa nu te ia soarele razant in casa vara si sa te poata lua iarna.

Una din usi automat trebuie sa ajunga intr-una din camere, nu poti face hol de la un capat la altul si sa-ti ramana spatiu pentru toate camerele de care zici tu.

Edited by Municipalwaste, 12 December 2021 - 11:46.


#14
roman_roman

roman_roman

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,997
  • Înscris: 27.07.2017
Attached File  IMG_20211212_114718.jpg   106.88K   53 downloads

View Postelectro2006, on 12 decembrie 2021 - 11:19, said:


Municipalwaste, nu e rău, dar as vrea sa păstrez amplasarea din proiect a ușilor și a ferestrelor, eventual as muta bucătăria pe terasa care va fi in spate.
Dc ? Daca tot o comiți , ce mai contează mutarea unei uși sau ferestre câțiva cm ?

#15
Municipalwaste

Municipalwaste

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,364
  • Înscris: 20.09.2020
Vezi ca n-ai tinut cont complet de pozitia ferestrelor si a usilor.

Apropo, la baie ce naiba faci daca vrei sa lasi ferestrele fix asa? Tre sa pui un gemulet la baie, nu ai incotro.

#16
roman_roman

roman_roman

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,997
  • Înscris: 27.07.2017
Sau mutarea pe alti pereți. Ideea e sa rămân amprenta aceeași că în proiect. Că de restul ..oricum nu mai contează pentru că oricine ar veni la recepție se va prinde ce vrei sa faci acolo .
Daca era ceva la 20 mp nu era o problema pentru nimeni ..dar așa ..la suprafață aceasta e de înțeles ce vrei sa faci

View Postelectro2006, on 12 decembrie 2021 - 11:19, said:


Nu, a fost anexa de la început. Dacă ai veni la Receptie ai observa ca am respectat autorizația de construcție. Nu e nici o șmecherie ca vreau sa o fac locuibila.
Exact ca tine gândesc multi ..de aia suntem unde suntem ca țara/nație. Vrem doar sa primim , sa ni se respecte drepturile ..dar când vine vorba sa fim corecți , sa respectam legea etc ..mnee aia e pentru prosti

Edited by roman_roman, 12 December 2021 - 11:57.


#17
Municipalwaste

Municipalwaste

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,364
  • Înscris: 20.09.2020
Uite, m-am inspitrat de la coleg, dar am pastrat usile si ferestrele la locul lor.

Singura chestie inevitabila este geamul de la baie in plus.

Iar la living, usa spre nord neaparat vitrata, ca sa mai adauge lumina si din directia aia.

Attached Files



#18
radunic

radunic

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,039
  • Înscris: 09.08.2005

View PostPhobos, on 12 decembrie 2021 - 10:40, said:

am pus teava ca sa fie tubulatura mai de calitate. Si m-am asteptat ca va merge mai greu lucrul in sine cu teava decat cu copexul.
Dar surpriza, a mers mai usor cu teava decat cu copexul (montatul tubulaturii in cofrag, ma refer).
No, acuma s-a inteles? Posted Image
Am înțeles - intenția a fost de calitate a muncii și ușurarea acesteia o consecință. Ok.
Problema e că ai pus o țeavă făcută pentru apă pe post de canal de cabluri electrice. Astea pot provoca incendii, caz în care țeava pusă de tine va plimba flacăra de-a lungul ei prin peretele din beton. Un astfel de incendiu, dacă a pornit, se stinge doar după ce casa e scrum tocmai fiindcă nu ajungi la flacără - aia se duce cît timp are material de consumat prin perete dintr-o cameră în alta.

View PostPhobos, on 12 decembrie 2021 - 10:40, said:

Da, faza cu arsul ca hartia poate fi o chestie care poate constitui un dezavantaj, i-am zis si eu prietenului: daca vrei sa pui dupa stas, exista o teava portocalie, care seamana cu asta de apa dar e si pentru instalatii electrice.
El a zis ca-l intereseaza sa fie practica instalatia si ca in beton n-are ce sa arda.
Din păcate prietenul tău greșește. Țeava din PEHD arde frumos chiar și în beton. Cel care a scris normativul știa ce scrie... ar fi fost bine să vă întrebați de ce scrie aia și nu alta.

View Postelectro2006, on 12 decembrie 2021 - 10:48, said:

6. La 64 m2 pătrați construiți rămân 56 m2 utili din care scad pereții despărțitori de rigips, cred ca MAX. 15cm

Ai zis pereți de 25 cu termo de 20 la exterior plus gips pe montant la interior. Asta e un minim de 50 cm total. La un contur de 7,5×8,5 m (adică 63,75 mp) rămîi la interior cu 48,75 mp. Din asta mai scazi pereții interiori.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate