Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...

Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...
 Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...

Kanal D va difuza serialul “...

Upgrade xiaomi mi11
 securitate - acum se dau drept - ...

Farmacia Dr Max - Pareri / Sugest...

De unde cumparati suspensii / gar...

[UNDE] Reconditionare obiecte lemn
 Infiltratii casa noua

sugestie usa interior

ANAF si plata la selfpay

Imprimanta ciss rezista perioade ...
 

Cum se pun slanina si carnea de porc la sarat?

* * * - - 2 votes
  • Please log in to reply
43 replies to this topic

#1
rhdghdhs

rhdghdhs

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,462
  • Înscris: 22.05.2011
Vin sarbatorile de iarna, am cumparat niste cotlet si niste fleica de la Lidl, care e ca slanina dar are si randuri de carne. Vreau sa o pun la sarat in vederea afumarii, Stiu ca nu are gustul autentic al porcului de casa, dar tot e ceva. M-am gandit sa frec cu sare fiecare bucata, dar in sare sa adaug si niste piper si niste usturoi. Voi cum o face-ti?

#2
kopilu_198

kopilu_198

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,394
  • Înscris: 25.10.2008
Vezi ca o sa iasa apa din car ea respectiva, asa ca vezi unde si cum o depozitezi. E suficient cum vrei sa faci. Sarea  neaparat grunjoasa

#3
tioopedi

tioopedi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,730
  • Înscris: 01.12.2018
Stie carnea cata sare trebuie sa absoarba.
Datoria ta se rezuma la aranja straturi ca un tort, cu suficienta sare intre ele.
"Mangaiatul " zilnic, observarea atenta, rabdarea, supravegherea si monitorizarea video si fonica aintregul;ui proces este placere pura, nu costa nimic.
Da, poti adauga usturoi, piper, sau orice altceva-ti trece prin cap.
La strabunicii mei, intregul proces avea nevoie de o copaie de lemn.
Nu se folosea folie de plastic, dar trebuia sa fie la rece si la intuneric.
Sarea era "speciala", fara iod, cu "imperfectiuni" negre.

Edited by tioopedi, 30 November 2021 - 19:14.


#4
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012
Poti face saramura cu apa (200 g- 250 g sare/ litrul de apa), sau sarare uscata.
Este bine sa amesteci si zahar (cam 1%) in sare.
Zilnic, intorci bucatile de slanina/fleica.
Le tii cca 15- 30 de zile, inainte de uscare/zvantare, urmata de afumare.

Edited by pasilla, 30 November 2021 - 19:20.


#5
xmanyacs77

xmanyacs77

    *Roman Patriot*

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,125
  • Înscris: 10.07.2013
Pregatirea carnii/ slaninei/ carnatilor pentru afumare:

Mod de pregatire:
Carnea si slanina proaspat taiata si fasonata se pune in butoaie si se acopera din belsug cu sare grunjoasa. Sararea are ca scop conservarea carnii si inlatura riscul dezvoltarii bacteriilor in carne. Exista doua tipuri de sarare a carnii: umeda (in amestec de sare cu apa) sau uscata (doar in sare). Sararea uscata mentine cel mai bine gustul si calitatile carnii.
Se lasa carnea si slanina sa stea la sare pentru 24 de ore, intr-un spatiu racoros. Se scoate carnea din sare si se sterge bine. In unele gospodarii chiar se spala in cateva ape reci.

Va recomandam cea mai folosita metoda din gospodariile romanesti: afumarea la rece, in zilele de iarna, in afumatori speciale (butoaie, afumatori zidite, etc.). Atarnati carnea, slanina si carnatii in afumatoare, pe carlige sau legate cu sfoara.
Faceti in fiecare zi focul in afumatoare, sub carnuri: folositi un lighean sau o galeata metalica umpluta cu rumegus. Aprindeti focul in mijlocul ligheanului si lasati sa arda mocnit (fara flacara – aceasta fiind o tehnica de afumare la rece, iar temperatura nu trebuie sa depaseasca 23 de grade Celsius). Daca focul arde prea repede, acoperiti partial cu o folie de aluminiu gaurita, o sita veche etc.
Cel mai folosit lemn este cel de fag. Da un gust excelent si o culoare rosiatica frumoasa. Printre esentele de lemn nobil folosite pentru fum se numara cel de cires, visin si mar. Se pot folosi si bucati de lemn taiate cat mai marunt. Pentru a provoca fumul si a evita arderea brusca, amestecati lemnele uscate cu lemne ude sau acoperiti-le pentru a inhiba patrunderea oxigenului.
Afumati slanina si carnea timp de 4-14 zile si carnatii timp de 2-6 zile, timp de 2-3 ore pe zi la fum usor. Pentru semi-afumare (afumare usoara) si bucati subtiri de carne/slanina timpul se reduce la jumatate. Verificati o data la cateva zile taind o bucata. Dupa afumare, carnurile se pastreaza la rece (in camara sau in beci.

Pofta buna! Posted Image

Edited by xmanyacs77, 30 November 2021 - 19:24.


#6
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012
Cand le scoti din sare/saramura, le speli cu apa/vin/bere, le freci cu ce condimente vrei si le pui la zvantat pentru 24-48 de ore, inainte de afumare.

 xmanyacs77, on 30 noiembrie 2021 - 19:23, said:

Se lasa carnea si slanina sa stea la sare pentru 24 de ore, intr-un spatiu racoros.
Nu faci mare branza in 24 de ore.

#7
laffin

laffin

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,525
  • Înscris: 16.03.2007
mi-a venit apa-n gura :lol:

#8
rhdghdhs

rhdghdhs

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,462
  • Înscris: 22.05.2011
Pentru afumare am rumegus de fag si lemn de cires si prun

#9
misu78

misu78

    Din viata scapa cine poate!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,893
  • Înscris: 12.03.2009

 pasilla, on 30 noiembrie 2021 - 19:16, said:

Zilnic, intorci bucatile de slanina/fleica.
Nope. Strat de sare, carnea si urmatorul strat de sare care o ingroapa. Se poate lasa asa pana la primavara daca ai rabdare! Posted Image
Nu trebuie intoarsa, nu trebuie mangaiata sau descantata!

#10
xmanyacs77

xmanyacs77

    *Roman Patriot*

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,125
  • Înscris: 10.07.2013

 laffin, on 30 noiembrie 2021 - 19:30, said:

mi-a venit apa-n gura Posted Image

Attached File  DSC00094-scaled.jpg   457.37K   72 downloads Attached File  Fleica-de-porc-crud-afumata-natural.jpg   338.42K   80 downloads


Attached File  DSC03818-scaled.jpg   509.43K   64 downloads Attached File  DSC03865-scaled.jpg   423.35K   57 downloads


Attached File  DSC03798-scaled.jpg   432.96K   59 downloads Attached File  DSC00101-scaled.jpg   438.11K   48 downloads

Edited by xmanyacs77, 30 November 2021 - 19:39.


#11
ionut76

ionut76

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,370
  • Înscris: 05.04.2006
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/i9gAIq64Ksk?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/5TL6DKHIYT4?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#12
troluldeservici

troluldeservici

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 107
  • Înscris: 14.11.2021
imi ploua în gura deja :D

bunicii mei aveau alta reteta
o parleau pe flacara, după care o fierbeau in apa cu sare, usturoi, piper, boia, după care o puneau pe sarma la uscat, cu sare, boia.

#13
iuliean50

iuliean50

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,227
  • Înscris: 04.12.2011
vezi: [ https://www.youtube-nocookie.com/embed/zQ_HR-B6TiA?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#14
Fane

Fane

    cipat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,240
  • Înscris: 05.06.2002

 misu78, on 30 noiembrie 2021 - 19:33, said:

Nope. Strat de sare, carnea si urmatorul strat de sare care o ingroapa. Se poate lasa asa pana la primavara daca ai rabdare! Posted Image
Nu trebuie intoarsa, nu trebuie mangaiata sau descantata!
minim doua luni. se matureaza stand la sare. are mare importanta maturarea la gustul slaninii. asa se face slanina in ardeal. carnea nu se preteaza sa o faci asa, trage prea multa sare.

dupa de o afumi, inainte de a o manca o fierbi in zeama de la varza murata si dupa ce se raceste o dai cu paprica.

#15
richi_e

richi_e

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,926
  • Înscris: 02.02.2007
sau saramura naturala, de la izvor!

#16
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012

 Fane, on 30 noiembrie 2021 - 20:05, said:

are mare importanta maturarea la gustul slaninii
Foarte corect.
Maturarea influenteaza si textura, nu numai gustul.

Edited by pasilla, 30 November 2021 - 20:25.


#17
Rav_885

Rav_885

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,805
  • Înscris: 17.09.2021

 xmanyacs77, on 30 noiembrie 2021 - 19:23, said:

Se lasa carnea si slanina sa stea la sare pentru 24 de ore, intr-un spatiu racoros.

Cam doua saptamani se lasa la sare...

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/9Z4BwqQpv58?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by Rav_885, 30 November 2021 - 20:30.


#18
tioopedi

tioopedi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,730
  • Înscris: 01.12.2018
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/WlHEXvU0vlY?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/TCLotQdbjg4?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/-EwT4qCw2x8?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/VMNWHw0uP7Q?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by tioopedi, 30 November 2021 - 20:38.


Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate