Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Vreau o masina electrica de tocat...

Cum ajunge remorca de tir inapoi ...

Alt "Utilizator nou" pe T...

ULBS INFORMATICA
 Index preturi

Boxa membrana tweeter infundata

Am nevoie de poze cu un curcubeu

Whisky for Mac
 Xiaomi 14 Gpay

Izolare zid exterior de scandura

Dezinstalare drivere W11 23H3

Recomandare masina de spalat fiab...
 BSOD din cauza Intel Audio DSP dr...

De ce sunt oamenii nostalgici

Cum vand casa fara factura Hidroe...

Scor FICO minim
 

Evitare dubla impozitare Germania

* * * - - 2 votes
  • Please log in to reply
44 replies to this topic

#1
MinettoMatoi

MinettoMatoi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,011
  • Înscris: 04.09.2018
Mama mea primeste pensie de urmas din Germania din 2017, si a primit o scrisoare de acolo asa:

"la Finantele din Neubrandenburg (RIA) exista informatii ca d-voastra primiti plati de pensii din Germania.
Aceste informatii, finantele leau verificat si au constatat ca, cu aceste venituri din pensie, aveti obligatia de impozitare in Germania. Fiindca intre statul d-voastra de resedinta si Germania exista o conventie de evitare a dublei impuneri (DBA), aceasta permite impozitarea platilor prin Germania.
Daca ati declarat si ati impozitat la finantele d-voastra aceste plati de pensii in Germania, atunci trebuie sa va adresati finantelor in statul d-voastra de resedinta pentru evitarea dublei impozitari.
Finantele din Neubrandenburg (RIA), intentioneaza sa va fixeze impozitul pe venit care trebuie platit pentru anii mentionati mai sus si o sa va trimita hotaririle de impozitare.
Fixarea impozitelor se va efectua in cadrul datoriei de impozitare limitate, deci exclusiv pe baza veniturilor d-voastra din pensia Germana.
Facililtati referitoare la persoana, ca de exemplu suma exclusa de impozitare de baza, nu se acorda.
Aceasta procedura corespunde uzuantelor internationale prin care situatiile personale speciale sint recunoscute exclusiv prin statul unde va aveti resedinta".

Ne cere sa trimitem in germania adeverinta de venit de la ANAF si adeverinta de pensie de la casa de pensii (Adica ptr pensia din Romania). Asta ptr anii 2018-2019-2020. Ei vor sa afle venitul total al mamei, dar il stiau deja, ei stiau deja cat are mama pensia aici, iar nu pricep de unde stiau.

Noi deja am platit impozit pe pensia de acolo aici la ANAF deja ptr 4 ani din 2017 pana in 2020 inclusiv, nu stiu de unde a aflat ANAF ca mama primeste pensie de acolo, ca ne-au trimis acasa scrisoare in 2020 ca sa platim impozit pe pensia din germania. Au zis nemtii anafului nostru ? Iar daca au legatura, de ce ne mai freaca pe noi la cap si nu discuta intre ei ca sa nu ne dubluimpoziteze ?!

Nemtii vor sa ia impozit pe pensia din germania, ce trebuie sa facem ? Nu am inteles bine in scrisoarea de mai sus chestia asta:

"Daca ati declarat si ati impozitat la finantele d-voastra aceste plati de pensii in Germania, atunci trebuie sa va adresati finantelor in statul d-voastra de resedinta pentru evitarea dublei impozitari.".

Nemtii vor sa ii anuntam pe ei ca am platit si ca platim aici ca sa nu ne mai ia acolo, sau invers, sa zicem la ai nostri sa nu ne mai ia, ptr ca vor lua nemtii ?!

Ca daca ne ia pe 2018-2019-2020 impozit si nemtii, noi cum luam banii inapoi de la ANAF pe anii astia ?
Daca vor sa ia impozit doar de acum in colo, atunci trebuie doar sa zicem la ANAF ca sa nu mai platim aici, nu stiu ce sa zic.

Mai e cineva in situatia asta ? Sau cineva sa imi zica mai exact ce trebuie sa facem, ca nu vreau sa ne ia dublu impozit si dupa aia sa stam sa cerem banii inapoi.

#2
wiseguy76

wiseguy76

    just don't

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,210
  • Înscris: 24.05.2006
Daca mergi la ANAF este un functionar care iti da o hartie, se cheama document de rezidenta fiscala. Ala il trimiti la fiscul german si te scade de la impozit. Trebuie sa-l trimiti in fiecare an. Eu am facut asa cat am lucrat in Danemarca.

#3
Lowrider

Lowrider

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,439
  • Înscris: 22.05.2005
https://www.bundesfi...icationFile&v=3

Articolul 18 ar trebui sa te lamureasca.

In principiu voi ati platit degeaba in Romania impozit pe pensia din Germania, pt ca nemtii vor ca acea pensie sa fie impozitata in Germania (logic, nu?). O sa va distrati cu ANAF-ul si de recuperat slabe sanse sa va recuperati banii. Eventual va vor spune ca suma deja platita se va compensa cu datoriile viitoare pe care le veti avea fata de ANAF.
Daca poti sa ascunzi detaliile personale si sumele si apoi sa faci o poza cu textul original, as putea sa-ti spun mai mult; traducerea ta are cateva elemente putin ciudate.

#4
MinettoMatoi

MinettoMatoi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,011
  • Înscris: 04.09.2018
Lowrider, mda, m-am dus acolo la articolul 18 dar n-am inteles mare lucru, iti atasez scrisoarea care am primit-o, am sters datele personale, atasez de la 1 la 4 in ordine paginile. Aia ultima acte necesare.jpg e cica ce trebe sa le trimitem, nici nu zice unde sa le trimitem, da un mail pe o pagina, si poate sa trimitem acolo, nu stiu ce sa zic.

Si nu inteleg de ce nemtii n-au zis din 2017 ca trebe impozitata pensia aia !!! De ce zic tocmai acuma dupa 4 ani ? Ca daca ziceau atunci, nu mai plateam aici la ANAF nimic.
Nu puteam sa nu platesc in 2020 la anaf (din 2017 si pana in 2020), ca am primit somatie sa platim impozit pe pensie, altfel luam amenda, si nici pe 2021 nu puteam sa nu platim, ca nu aveam vreo dovada ca platim in Germania impozit, ca nu ne-a trimis nimeni nici o notificare de acolo pana acuma.

Si tu ce parere ai, de unde au aflat ANAF nostru ca mama ia pensie de acolo ?! Au anuntat nemtii pe anaful nostru ? Sau cum ?

View Postwiseguy76, on 29 noiembrie 2021 - 23:03, said:

Daca mergi la ANAF este un functionar care iti da o hartie, se cheama document de rezidenta fiscala. Ala il trimiti la fiscul german si te scade de la impozit. Trebuie sa-l trimiti in fiecare an. Eu am facut asa cat am lucrat in Danemarca.
Adica ANAF sa ne dea o dovada ca am platit impozit pe pensia din Germania aici, nu ? Ca sa nu mai ia impozit pe pensie si acolo.

In plus, nemtii ne cer o adeverinta de venit ptr mama de la ANAF ptr 2018-2020, plus mai cer si adev de la casa pensiei cu  pensia de pe 2018-2019-2020. Pai ANAF ce dovada de venit sa-i dea ? Ca venitul ei de aici e doar pensia din Romania.

Attached Files

  • Attached File  1.jpg   39.25K   38 downloads
  • Attached File  2.jpg   353.31K   39 downloads
  • Attached File  3.jpg   281.54K   29 downloads
  • Attached File  4.jpg   97.91K   22 downloads
  • Attached File  acte necesare.jpg   103.85K   17 downloads

Edited by MinettoMatoi, 30 November 2021 - 00:40.


#5
vata_pa_batz

vata_pa_batz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,602
  • Înscris: 28.07.2004
Steuerrecht...buah!

Fii atent, io n-o sa ma bag in treaba asta pre adinc, dar o sa-ti explic vreo doua chestii. Plecam de aici, ca e mai simplu de inteles:
https://www.finanzti...nte-im-ausland/

Quote

Das Wichtigste in Kürze
Grundsätzlich kann sich jeder eine in Deutschland erworbene gesetzliche Rente ins Ausland überweisen lassen.
...
Das Finanzamt Neubrandenburg ist die zuständige Behörde für deutsche Rentner, die ihren Wohnsitz im Ausland haben und ihre Rente und Versorgungsbezüge ausschließlich aus Deutschland beziehen.

Quote

esențialul pe scurt
În principiu, oricine poate avea o pensie legală dobândită în Germania transferată în străinătate.
Oricine petrece temporar în străinătate, adică mai puțin de șase luni pe an, nu va schimba nimic din punct de vedere fiscal.
O ședere permanentă în străinătate, pe de altă parte, are consecințe fiscale: în acest caz, pensionarii sunt supuși unei obligații fiscale limitate în Germania. Aceasta înseamnă că aceștia nu au dreptul la o alocație de bază fără impozitare, iar soții nu mai pot fi împărțiți.
Dacă pensia este transferată în zona euro, se pot aplica comisioane bancare. Pierderile cursului de schimb pot avea loc și în afara zonei euro.
Pensia Riester este o schemă de pensii privată. Dacă vă mutați definitiv locul de reședință în afara Spațiului Economic European, va trebui să rambursați subvenția de stat.
Fiscul din Neubrandenburg este autoritatea competentă pentru pensionarii germani care își au reședința în străinătate și care își primesc pensiile și beneficiile exclusiv din Germania.

Partea subliniata inseamna asa:
in cazul unei sederi permanente contribuabilul are dreptul ca o parte din venit sa nu fie supus impozitului. In cazul asta, din venitul brut se scade partea respectiva, dupa care se aplica impozitul pe ceea ce ramine. Exemplu:
Ai un venit de 10T pe an si statul iti spune ca pina la 2000Euro nu platesti impozit. Asta inseamna ca se va plati pe 10000 - 2000 = 8000
In termeni germani acesti 2000 se numesc Freibetrag
Frei = liber
Betrag = Cantitate, suma...deci suma la liber

Revenind la partea subliniata asta inseamna deci, ca cei care locuiesc in strainatate vor fi impozitati pe tot venitul fara acest Freibetrag. In alta ordine de idei, platesti impozit pe toti cei 10000Euro. Aici mama ta a pierdut. Fiscul nu alearga dupa tine sa-ti bage in traista...ma rog
Mai departe tot din linkul ala:

Quote

So gehst Du vor
Falls Du dauerhaft ins Ausland ziehen willst und mehr als 90 Prozent Deiner Einkünfte aus Deutschland beziehst, stelle unbedingt einen Antrag auf „unbeschränkte
....
Teile Deinen Umzug den oben genannten Stellen mindestens drei Monate im Voraus mit.

Quote

Așa procedați
Dacă doriți să vă mutați definitiv în străinătate și primiți mai mult de 90 la sută din venitul dvs. din Germania, trebuie să depuneți o cerere de „responsabilitate fiscală nelimitată” pentru a beneficia în continuare de avantaje precum alocația fiscală de bază și divizarea soților.
Chiar dacă venitul dvs. este sub alocația fiscală de bază, ar trebui să depuneți o cerere pentru „responsabilitate fiscală nelimitată”.
În orice caz, permiteți-ne să vă sfătuim individual ce condiții legale vi se aplică după mutarea în străinătate. Folosiți centrele de consiliere ale asigurărilor de pensii germane.
De asemenea, contactați compania dumneavoastră de asigurări de sănătate pentru a vă verifica starea asigurării în străinătate.
Informați birourile menționate mai sus despre mutarea dumneavoastră cu cel puțin trei luni înainte.

Asta inseamna ca, desi mama ta locuieste in alta tara, este posibil sa profiti de avantajele acelui Freibetrag, daca pensia din Germania se cifreaza la 90% veniturile totale, adica din absolut tot ce cistiga mama ta, cu pensia din Germania, veniturile din Romania....altele. Astea toate se demonstreaza cu adeverinta din Romania.

Baza legala pentru cei, care nu locuiesc in Germania este:
https://www.gesetze-...e/estg/__1.html

Mergem mai departe oe link si gasim:
https://www.finanzti...nte-im-ausland/

Quote

Sind Auslandsrentner in Deutschland steuerpflichtig?
Ob Rentner im Ausland in Deutschland steuerpflichtig sind, hängt von einer Reihe von Faktoren ab: der Dauer des Aufenthalts, dem gewählten Land sowie der Art der Rente.
Befristeter Auslandsaufenthalt: Unbeschränkte Steuerpflicht
Hältst Du Dich nicht länger als sechs Monate im Jahr im Ausland auf, handelt es sich um einen vorübergehenden Auslandsaufenthalt, und Deine Rente wird Dir wie bisher weiter ausgezahlt. Steuerlich bleibt für Dich alles beim Alten. Du bist weiterhin in Deutschland unbeschränkt steuerpflichtig, das heißt, mit allen Einkünften – auch der gesetzlichen Rente.
Wie werden die Renteneinkünfte im Inland besteuert?
Vielen Ruheständlern ist nicht bewusst, dass ihre Renten als sonstige Einkünfte grundsätzlich steuerpflichtig sind. Ob tatsächlich Steuern gezahlt werden müssen, hängt vom Renteneintrittsdatum ab. Wer zum Beispiel 2018 erstmals eine Rente bezieht, muss 76 Prozent davon besteuern, 24 Prozent bleiben steuerfrei. Diesen steuerfreien Anteil setzt das Finanzamt als individuellen Rentenfreibetrag fest, der in den Folgejahren unverändert bleibt.
Mit jeder Rentenerhöhung nimmt daher der steuerpflichtige Teil zu. Das heißt, selbst wer zu Beginn der Rente keine Steuern zahlen muss, kann im Laufe des Rentenbezugs in die Steuerpflicht hineinrutschen.
Rentenbezüge werden in der Ein­kom­men­steu­er­er­klä­rung in die Anlage R eingetragen. Dabei unterscheidet der Gesetzgeber zwischen drei Kategorien: erstens derBasisversorgung, zu der auch die gesetzliche Ren­ten­ver­si­che­rung zählt; zweitens den steuerlich geförderten Altersvorsorgeverträgen, zum Beispiel Riester-Renten, und drittens der sonstigen privaten Altersvorsorge, beispielsweise in Form von privaten Ren­ten­ver­si­che­rungen. Für jede Kategorie gibt es eine andere Besteuerungssystematik. Ausführliche Informationen zum Thema findest Du in unserem Ratgeber Rentenbesteuerung.
Dauerhafter Auslandsaufenthalt: Beschränkte Steuerpflicht
Hältst Du Dich länger als sechs Monate im Jahr im Ausland auf, gilt dies als dauerhafter Auslandsaufenthalt. In diesem Fall bist Du als Rentner in Deutschland beschränkt steuerpflichtig. Das heißt, für Dich gilt kein Grundfreibetrag, und Dein steuerpflichtiges Einkommen wird ab dem ersten Euro besteuert.
Auch zahlreiche Vergünstigungen wie das Ehegattensplitting und außergewöhnliche Belastungen, zum Beispiel Krankheitskosten, werden nicht mehr berücksichtigt. Freibeträge für Kinder und Alleinerziehende fallen ebenfalls weg. Ohne diese Steuervergünstigungen ist die Steuerlast sehr hoch auf Einkünfte, die in Deutschland zu versteuern sind.

Quote

Pensionarii străini sunt obligați să plătească impozit în Germania?
Dacă pensionarii din străinătate sunt impozitați în Germania depinde de o serie de factori: durata șederii, țara aleasă și tipul de pensie.
Şederea temporară în străinătate: obligaţie fiscală nelimitată
Dacă nu stați în străinătate mai mult de șase luni pe an, este o ședere temporară în străinătate și pensia vă va fi plătită în continuare ca și până acum. În ceea ce privește impozitele, totul rămâne la fel pentru tine. Sunteți încă supus unei obligații fiscale nelimitate în Germania, adică cu toate veniturile - inclusiv pensia legală.
Cum se impozitează veniturile din pensii pe plan intern?
Mulți pensionari nu știu că pensiile lor sunt în general impozabile ca alte venituri. Dacă impozitele trebuie sau nu plătite efectiv depinde de data pensionării. De exemplu, cei care primesc o pensie pentru prima dată în 2018 trebuie să impoziteze 76 la sută din aceasta, 24 la sută rămân scutiți de impozite. Fiscul stabilește această porțiune scutită de impozit ca indemnizație de pensie individuală, care rămâne neschimbată în anii următori.
Prin urmare, partea impozabilă crește cu fiecare creștere a pensiei. Aceasta înseamnă că chiar și cei care nu trebuie să plătească impozite la începutul pensionării pot intra în obligații fiscale în cursul obținerii pensiei.
Plățile de pensie sunt înscrise în Anexa R la declarația de impozit pe venit. Legiuitorul diferențiază între trei categorii: în primul rând, prestația de bază, care include și asigurarea legală de pensie; în al doilea rând, contractele de asigurări pentru limită de vârstă subvenționate fiscal, de exemplu pensiile Riester, și în al treilea rând, alte asigurări private pentru limită de vârstă, de exemplu sub formă de asigurări private de pensie. Există un sistem de impozitare diferit pentru fiecare categorie. Puteți găsi informații detaliate despre acest subiect în ghidul nostru de impozitare a pensiilor.
Şederea permanentă în străinătate: obligaţie fiscală limitată
Dacă stați în străinătate mai mult de șase luni pe an, aceasta este considerată o ședere permanentă în străinătate. În acest caz, în calitate de pensionar, sunteți supus impozitării limitate în Germania. Aceasta înseamnă că nu există credit fiscal de bază pentru dvs., iar venitul dvs. impozabil este impozitat din primul euro.
Numeroase avantaje, cum ar fi divizarea soțului și sarcinile extraordinare, de exemplu cheltuielile medicale, nu mai sunt luate în considerare. De asemenea, nu există alocații pentru copii și părinți singuri. Fără aceste reduceri fiscale, povara fiscală este foarte mare pentru veniturile care sunt impozabile în Germania.

Partea cu albastru este ce ziceam mai sus despre acel Freibetrag
Mai departe:

Quote

3
Wann ist der Antrag auf „unbeschränkte Steuerpflicht“ möglich?
Unter bestimmten Bedingungen ist es auch bei einem dauerhaften Auslandsaufenthalt möglich, weiter die Vorteile des deutschen Steuersystems zu nutzen. Wer weiterhin mindestens 90 Prozent seines Einkommens in Deutschland bezieht, kann beim zuständigen Finanzamt nach Paragraf 1 Absatz 3 EStG einen Antrag auf „unbeschränkte Steuerpflicht“ stellen.
Dies ist auch möglich, wenn die nicht in Deutschland versteuerten Einkünfte unter dem Grundfreibetrag von 9.000 Euro (Wert für 2018) liegen. Ausländische Einkünfte werden dabei nach deutschem Recht ermittelt. Einen Nachweis dieser Einkünfte, ausgestellt von der entsprechenden Steuerbehörde im Ausland, musst Du dann dem Antrag auf unbeschränkte Steuerpflicht beilegen.

Quote

3
Când este posibil să se aplice pentru „răspundere fiscală nelimitată”?
În anumite condiții, este posibil să folosești în continuare avantajele sistemului fiscal german chiar dacă stai permanent în străinătate. Orice persoană care continuă să primească cel puțin 90 la sută din venitul său în Germania poate depune o cerere de „responsabilitate fiscală nelimitată” la biroul fiscal responsabil, în conformitate cu paragraful 1 paragraful 3 din Legea privind impozitul pe venit.
Acest lucru este posibil și dacă venitul care nu este impozitat în Germania este sub deducerea fiscală de bază de 9.000 de euro (valoare pentru 2018). Venitul din străinătate se stabilește conform legislației germane. Apoi, trebuie să atașați la cererea de obligație fiscală nerestricționată dovada acestui venit, eliberată de autoritatea fiscală relevantă din străinătate.

Despre cei 90% partea din veniturile totale, care provine din Germania ti-am explicat mai sus.
A doua posibilitate este, daca venitul total nu depaseste 9000Euro. Aceasta suma se numeste Freibetrag. Si asta ti-am explicat mai sus. Tot ce depaseste aceasta suma trebuie impozitat. Asa cum am zis, insa, de aceasta deducere fiscala de baza profita mama ta doar daca 90% din veniturile totale provin din Germania.
Valoarea asta era valabila in 2018. Pentru 2017 si pentru ceilalti ani trebuie adaptata la reglementarile respective.
Inca ceva foarte important:

Pentru a profita de acest Freibetrag trebuie depusa cerere. Altminteri mama ta va plati impozit pentru absolut tot ce provine din Germania incepind cu primul euro

#6
inu1711

inu1711

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,184
  • Înscris: 23.03.2008
https://static.anaf....ii/Germania.htm
Eu as traduce alin.1 si 2 ale art.18 asa:
1. Pensie platita de Germania unui rezident roman, caz in care impozitul se plateste numai in Romania
2. Plati de asigurari sociale platite de Germania unui rezident roman, caz in care impozitul se plateste numai in Germania
Poate raspunsul privind incadrarea la alin.1 sau 2 ale art.18 se afla in documentul prin care s-a stabilit 'pensia' mamei?
Anaf-ul a primit din Germania informatia ca mama ta are venituri din pensii din Germania si a chemat-o sa le declare. Ei nu aveau de unde sa stie in ce categorie de la alin.1 sau 2 ale art.18 se afla. Si ea, de buna credinta, stiind ca nu a platit impozit in Germania, l-a declarat si platit in Romania.
Acum, daca autoritatea fiscala din Germania considera venitul ca fiind incadrat la alin.2 si ii va stabili impozit (cu sau fara deduceri , in functie de legislatia germana) anaf va trebui sa restituie impozitul platit in Romania cand vei face dovada platilor in Germania. Pentru asta va trebui ca mama sa depuna declaratii rectificative, in care sa completeze credit fiscal = impozitul platit in Germania, cu traducerea documentelor de plata.
Ma intreb de ce nemtii s-au razgandit dupa 3 ani si vor sa impoziteze venitul asta retroactiv. Ca daca stiau de la bun inceput despre ce 'pensie' e vorba, ar fi fost normal sa o impoziteze de la bun inceput si sa nu mai trimita date despre ea in Romania.
Nu poti sa trimiti o intrebare la adresa de mail pe care ai gasit-o acolo? Sa le spui ca ati platit impozit in Romania  si sa intrebi daca ei iti considera credit fiscal sumele platite in Romania?

Edited by inu1711, 30 November 2021 - 11:44.


#7
Lowrider

Lowrider

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,439
  • Înscris: 22.05.2005
@vata_pa_batz: boah, tot respectul pt rabdare.

@MM: colegul ti-a explicat f detaliat, eu pregatisem un raspuns mai succint. In principiu trebuie sa vedeti treaba cu 90% din venituri (vezi ca si chiria incasata de pe apartamentul dat la inchiriat intra la venituri, daca apartamentul respectiv si implicit contractul de inchiriere sunt pe numele mamei), trebuie sa-ti iei adeverintele de la ANAF si sa le trimiti la Finanzamt, tinand cont de ce ti-a explicat colegul (acel Freibetrag si situatia mamei tale, prin care se stabileste daca are dreptul la acel Freibetrag sau nu --> tind sa cred ca nu). Din moment ce ANAF a venit calare pe voi, banuiesc ca mama ta sta mai mult de 183 de zile pe an in Romania si are resedinta (sau rezidenta) fiscala in Romania.

#8
vata_pa_batz

vata_pa_batz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,602
  • Înscris: 28.07.2004
Asa, acum trebuie completata o cerere. O iei de aici:
https://www.finanzam...are/formular-1/

Si arata ca in imaginea de mai jos. De acolo scoti versiunea engleza --> Antrag ...bla bla.pdf
Tot acolo se gaseste pe urma si declaratia de impozitare. Si aia trebuie completata. Se gaseste pe ani sub capitolul:
Aici va fi de munca, deoarece e cite unul pe fiecare an

Quote

Formulare für die unbeschränkte Steuerpflicht
Einkommensteuererklärung (ESt 1 A) 2020
(PDF / 750,4 KB)
Einkommensteuererklärung (ESt 1 A) 2019
(PDF / 825,11 KB)
Einkommensteuererklärung (ESt 1 A) 2018
(PDF / 1,28 MB)
Einkommensteuererklärung (ESt 1 A) 2017
(PDF / 1,22 MB)
Einkommensteuererklärung (ESt 1 A) 2016
(PDF / 1,28 MB)
Einkommensteuererklärung (ESt 1 A) 2015
(PDF / 599,62 KB)
Einkommensteuererklärung (ESt 1 A) 2014
(PDF / 854,04 KB)
Se trimit toate pe e-mail

LE: deja le-am facut varza

Attached Files


Edited by vata_pa_batz, 30 November 2021 - 12:07.


#9
vata_pa_batz

vata_pa_batz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,602
  • Înscris: 28.07.2004

View PostLowrider, on 30 noiembrie 2021 - 11:46, said:

Din moment ce ANAF a venit calare pe voi, banuiesc ca mama ta sta mai mult de 183 de zile pe an in Romania si are resedinta (sau rezidenta) fiscala in Romania.

Asta nu conteaza. Toata povestea lui depinde de acel Freibetrag si de cei 90%

#10
MinettoMatoi

MinettoMatoi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,011
  • Înscris: 04.09.2018
vata_pa_batz,  mersi mult ptr ce mi-ai explicat, dar sincer m-a luat capul ! Si concret ce trebuie sa fac ? Pe scurt.

Ei au cerut asa:

1 - Einkomensteuerbescheinigungen de la ANAF, nu stiu la ce se refera, stiu ca inseamna certificat de impozit pe venit, dar in romaneste scrie in paranteza (adeverinta de venit), pai aia in germana nu inseamna adev de venit, inseamna ce am zis. Vor ce venituri are mama, sau vor sa arat ca am platit impozitul aici ?!
2 - Rentenbescheinigungnen de la casa pensiei de la noi, ce vor ? Sumele pe 2018-2020 sau ce ?

Trebuie sa iau dovada de la ANAF ca platim impozit aici pe pensia din Germania ?! Si sa le-o trimitem ? Am zis, nu puteam sa nu platesc aici, ca m-au somat sa o facem in 2020 si din urma 2017 pana 2020, ptr ca n-a zis nimeni ca in germania trebe impozitat ceva, deci nu puteam alege sa nu dau aici.

Iti zic exact veniturile ca sa-mi zici mai exact la ce sa ne asteptam, ca deja am o stare de kakao si m-am zapacit de tot, maa la fel, scrisoarea a fost trimisa pe 11 noiembrie catre noi, mi-e sa nu faca aia impozitari pana sa trimit adeverintele.

Deci are pensie in Romania de 2013 lei, iar din germania de 774 euro, atat are, alte venituri n-are.
Mama locuieste aici din 2017 octombrie permanent.
Din pacate e si pe contractul de inchiriere de la ap, sunt si eu, dar o sa le zic la anaf sa zica ca sunt doar eu cumva, ca eu am platit impozitul pe chirie total mereu. Chiria e de 1750 lei pe contract.

Ne-au mai dat un formular ca sa completam, nici asta nu inteleg ce dracu vor desi am cam inteles in germana ce scrie, atasez formularul, odata cu formularul asta sa trimit adeverintele alea ?

Adica concret, ce trebe sa le trimit ca sa termin odata cu problema asta ! Ce sa dau de la anaf, ce de la casa pensiei ?
Pune pe liniute te rog daca vrei, exact ce sa cer de la anaf, ce de la casa pensiei si ce sa mai trimit.
Si daca putem intra la freibetrag sau nu.


Si cum sa ia impozit dublu ? Daca platim aici impozite pe venituri, de ce sa mai platim si acolo ?! Ca, chiar ei ziceau de evitarea dublei impozitari, noi platim aici impozit pe chirie si pe pensia din Germania ! Suntem deja impozitati. Iar pensia din Romania nu stiu, cred ca iau impozit pe aia 13 lei ce sar de 2000 lei pensia, deci in totalitate platim impozite pe venituri odata deja.

Sau de la ANAF asta vor nemtii (Einkommensteuerbescheinigung) ? Sa afle ca platim impozit pe toate veniturile deja aici odata, ca sa nu mai ia ei ? Tocmai ptr evitarea dublei impozitari cum ziceau ei, sau ? Ca atunci este okey.

Attached Files


Edited by MinettoMatoi, 30 November 2021 - 13:40.


#11
vata_pa_batz

vata_pa_batz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,602
  • Înscris: 28.07.2004

View PostMinettoMatoi, on 30 noiembrie 2021 - 13:27, said:

Iti zic exact veniturile ca sa-mi zici mai exact la ce sa ne asteptam, ca deja am o stare de kakao si m-am zapacit de tot, maa la fel, scrisoarea a fost trimisa pe 11 noiembrie catre noi, mi-e sa nu faca aia impozitari pana sa trimit adeverintele.

Ti-am dat niste informatii si am facut-o cu placere. Simt, insa, ca incerci sa abuzezi si asta deja nu-mi place. Incerci sa scapi de munca, adica s-o transferi altuia, iar tu sa-ti vezi linistit de treaba pe efortul atuia. Nu-mi place ideea absolut deloc. Nu esti fair!!! Posted Image

Ai absolut toate informatiile necesare cu toate explicatiile necesare. Te pui pe ele, le rumegi si faci. Ai linkurile si stii ce formulare trebuie sa completezi. Sint si in engleza, iar daca nu te descurci translatorul traduce

#12
giuliani

giuliani

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,153
  • Înscris: 18.05.2007
Matoi, pe nemti ii intereseaza ca pe pensia germana sa platesti impozit in Germania. In cazul in care ai platit deja, iti recuperezi banii de la ANAF Romania.

#13
MinettoMatoi

MinettoMatoi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,011
  • Înscris: 04.09.2018
Nu abuzez deloc, doar ca nu am experienta deloc, tu daca sti pasii amanunte, ti se pare aiurea ca n-am inteles 100 % tot, unul care nu a avut niciodata de a face cu asta n-are cum sa inteleaga asa rapid totul. Ai spus odata si vrei ca sa stiu tot ce si cum.
Asa se intampla si cu multi profesori, chiar la facultate aveam unu "pai nu v-am aratat ?", pai a dat doar un exemplu si atat, si avea pretentia sa stim ce sa facem apoi.

Dar oricum iti multumesc foarte mult ca mi-ai explicat, apreciez mult gestul.


Am gasit Einkommensteuererklärung si le-am downloadat pe toate de la 2018 la 2020, dar nu am gasit cererea. Sunt pe site ala si ?

Doamne, ala pe 2018 are 34 pagini ! Ma refer la Einkommensteuererklarung, e okey in germana, nu e problema.
Ce dracu, sa scot la imprimanta 34 de pagini ?! Si sa le completez si apoi sa le scanez iar, si apoi sa le trimit ?!
Ca editoarele PDF ce am gasit si online, nu-s deloc ca lumea, apare f aiurea cand scriu.

Ce am gasit cerere este "Formular für den Antrag von Stundungen (Ratenzahlungen) und Erlass", dar nu cred ca la asta te refereai, daca e asta, sa-mi zici si-l downloadez pe asta. Afara de asta eu nu vad nici un Antrag. Iar ala "Antwortformular deutsch", nu cred ca este.

In ce ne-au bagat nemtii, exista cineva platit care sa ma indrume de la a la z ?! Avem la noi in tara asa ceva ? Consultant de impozite, sau cum naiba s-ar numi, deci sa-l platesc si sa-mi zica ca lumea ce am de facut, ca eu sincer am capotat deja !
Ca e nebunie omule, cel putin ptr cineva care nu s-a mai confruntat deloc cu asta.

Ca daca stiu ce am de muncit, o fac, dar nu stiu nici dracu ce am de facut ca lumea.

Plus ca dupa ce ai completat astea, unde te duci cu ele inainte sa le trimiti ? Nu te duci nicaieri la noi sa puna nimeni o stampila ceva ? Si daca te duci si astia nu stiu germana cum e ? Adica cumva sa valideze cineva ca e corect ce ai zis, ca daca nu e nevoie si le completez si atat, e okey, si apoi sa le trimit.

Eu ti-am zis sincer ce gandesc si cum vad treaba, ca te superi sau nu, asta este. Dar nu doar eu, am aratat si mamei si unchiului si matusii, si s-au crucit, au zis ca ar trebui cineva de specialitate sa se ocupe cumva.


Insa nu stiu ce rost are, daca mama plateste tot aici, impozit pe orice venit are.
Dupa mine (e doar o parere), le-ar trebui doar o dovada de la ANAF ca isi plateste aici tot, si atunci nemtii nu mai au de ce sa dubluimpoziteze nimic, ca doar ei au zis de conventia ptr evitarea dubluimpozitarii intre germania si Romania.
Ca acolo ei n-au zis neaparat sa completez nenorocirile astea de formulare, au zis "sau" sa completezi, insa au zis sa aduci doar certificat de impozit pe venit de la ANAF, si adeverinta de la casa de pensii.

Atasez aici ca zice "sau", ca sa vezi si tu, inainte de sau e mult mai simplu ce a cerut, si as face asa ce cere inainte de sau.

Adica m-as duce la casa pensiei, cerem adeverinte 2018-2020, apoi la ANAF tot pe 3 ani astia sa ne dea certif de impozit pe venit (o sa intrebam ce e ala), si sa le trimit, acuma sa vad daca nemtii inteleg ce scriu casa pensiei de la noi si ANAF-ul in romana.



giuliani, pai si de ce au zis abia acuma dupa 4 ani ?! De ce n-au zis la inceput cand i-a facut mamei pensie, ca sa nu mai fi platit aici !!! Cand ai un venit, ti se ia de la inceput impozit, nu dupa 7 ani.
Si daca vor sa platesc impozit pe pensie in germania, de ce a cerut adeverinta si de pensia din Romania ?!
De ce au mai cerut certif de impozit pe venit de la ANAF ? Banui ca au cerut ca sa vada daca am platit aici impozitul.
Ca daca impozitau si atat, imi comunica ca impoziteaza si cu asta basta.
Si daca impoziteaza acolo, imi trimit ei dovada ca impoziteaza ca sa aduc la ANAF ? E o nebunie.
Stiam ca in doua tari UE, nu conteaza unde se impoziteaza, doar in una din tari se face asta.

Plus ca mama NU locuieste in Germania, ea nu beneficiaza de impozitul ala la o adica, nu beneficiaza de strazi, invatamant, sanatate si altele, e normal sa plateasca in tara unde locuieste zic eu.

Attached Files

  • Attached File  sau.jpg   56.65K   1 downloads

Edited by MinettoMatoi, 30 November 2021 - 17:35.


#14
vata_pa_batz

vata_pa_batz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,602
  • Înscris: 28.07.2004
Ti-am zis ca trebuie sa completezi asta, ba chiar ti-am atasat o poza, unde aproape ca ti-am pus io crucile pe el, vezi mai jos.
Completezi si cearceafurile cu declaratiile de impozit. Nu ai alta sansa, decit sa le iei la mina si sa raspunzi la fiecare intrebare bucata cu bucata. Daca te uiti global la 34 de foi, fara sa intri in detalii, poti sa te uiti mult si bine. Cu siguranta nu se va completa singur.

A doua varianta este sa contactezi un Steuerberater. Vei plati citeva sute de Euro si tot va trebzui sa-l ajuti cu informtatii

A trei varianta este sa gasesti un Lohnsteuerverein
https://www.steuerve...ASAAEgKjBfD_BwE

Dar io zic sa-ti ridici minecile si sa te pui pe treaba. Bag seama ca lb. germana nu-ti este chiar straina. Nu stiu de ce banuiesc ca nu locuiesti in Romania. E doar o senzatie

Quote

Formular für den Verzicht zur Abgabe einer Steuererklärung (Amtsveranlagungsverfahren)
Sie können auch auf die Einreichung einer Steuererklärung verzichten. In diesem Fall wird das Finanzamt die Einkommensteuer anhand der vorliegenden Informationen des Rententrägers eigenständig festsetzen. Ihren Verzicht können Sie auf dem nachfolgendem Antwortformular mitteilen. Anschließend wird Ihnen der Steuerbescheid übersandt, der unter anderem Angaben zur Höhe der festgesetzten Steuer und die Zahlungsfrist enthält. Wenn Sie als unbeschränkt steuerpflichtig behandelt werden möchten, können Sie – unter Beifügung der Bescheinigung EU/EWR bzw. der Bescheinigung außerhalb EU/EWR – ebenfalls das Antwortformular nutzen.
Antwortformular deutsch
(PDF / 121,38 KB)
Antwortformular englisch - Reply slip
(PDF / 203,75 KB)
Antwortformular spanisch - Escrito de contestación
(PDF / 130,17 KB)
Antwortformular polnisch - Odpowiedź
(PDF / 280,76 KB)
Antwortformular kroatisch - Pismeni odgovor
(PDF / 276,19 KB)
Antwortformular französisch - Courrier de réponse
(PDF / 21,31 KB)
Antwortformular dänisch - Svar
(PDF / 128,8 KB)
Antwortformular niederländisch - Antwoordformulier
(PDF / 129,16 KB)
Antwortformular portugiesisch (Portugal und Afrika) - Carta de resposta
(PDF / 207,79 KB)
Antwortformular portugiesisch (Brasilien) - Carta de resposta
(PDF / 207,72 KB)
Antwortformular türkisch - Yanıt
(PDF / 266,49 KB)
Antwortformular ungarisch - Válaszlevél
(PDF / 285,02 KB)


#15
Lowrider

Lowrider

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,439
  • Înscris: 22.05.2005
@MM: ce ai de facut tu acolo e munca de chinez batran, nu-ti va sta nimeni pe timpul lui sa-ti faca. Ai noroc totusi ca e vb doar de pensie, deci e ceva mai simplu de facut decat in mod normal.
Ai 2 optiuni, pt ca optiunea 3 (cea in care iti faci singur hartiile) pare sa pice:
1. Te duci la un Steuerberater, dar locuind in Romania e mai greu sa faci asta
2. Te duci frumos pe Amazon sau direct pe site la Buhl si-ti cumperi Wiso Steuer pt fiecare an in parte: Wiso 2018 pt anul 2017, Wiso 2019 pt 2018, Wiso 2020 pt 2019, Wiso 2021 pt 2020 (sunt mereu decalate cu 1 an, logic de altfel pt ca tu faci in mod normal Steuererklärung-ul anul asta pt anul trecut).
Avantajele cu Wiso sunt multe, dar ce consider eu a fi util:
- ai interfata sub forma de interviu: raspunzi la intrebari si software-ul iti pune datele introduse de tine in locatia corecta din Steuererklärung
- salvezi fisierul din 2017 si-l folosesti ca baza pt 2018: il incarci de unde l-ai salvat, actualizezi eventualele diferente si dai save ca SteuererklärungMM2018. In 2019 iei SteuererklärungMM2018 si actualizezi iar salvezi sub un nume nou. Si tot asa.
- la final ai toate formularele gata completate, le dai doar print (in cazul tau)
- daca aveai semnatura electronica (certificat digital de la Finanzamt) era si mai simplu: aduceai tot ce are Finanzamt deja, 60% din campuri erau automat populate cu datele detinute de Finanzamt si apoi cand erai gata, in loc sa printezi si sa trimiti prin posta, faceai upload catre Finanzamt —> in cazul tau nu se aplica pt ca n-ai acel certificat digital de la ei.

Dpmdv asta e cea mai ok solutie pt situatia ta.

View Postgiuliani, on 30 noiembrie 2021 - 17:20, said:

Matoi, pe nemti ii intereseaza ca pe pensia germana sa platesti impozit in Germania. In cazul in care ai platit deja, iti recuperezi banii de la ANAF Romania.
Pe o lada de bere ca nu recupereaza nimic :lol:
O sa-i spuna ca se vor compensa sumele cu ce va avea de platit in viitor. Sunt patit, mi-au calculat aiurea niste impozite, tatal meu n-a observat la timp si a platit (deh, om batran la aproape 90 de ani), apoi a trebuit sa vin personal din De in Ro sa ma iau la scandal cu mizda aia gretoasa de acolo si intr-un final au recunoscut ca au gresit, dar banii nu mi-i vad inapoi, ci se vor compensa in anul urmator. Nu e ca in De, unde primesti banii inapoi.

#16
giuliani

giuliani

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,153
  • Înscris: 18.05.2007

View PostLowrider, on 01 decembrie 2021 - 10:55, said:

Pe o lada de bere ca nu recupereaza nimic Posted Image
O sa-i spuna ca se vor compensa sumele cu ce va avea de platit in viitor. Sunt patit, mi-au calculat aiurea niste impozite, tatal meu n-a observat la timp si a platit (deh, om batran la aproape 90 de ani), apoi a trebuit sa vin personal din De in Ro sa ma iau la scandal cu mizda aia gretoasa de acolo si intr-un final au recunoscut ca au gresit, dar banii nu mi-i vad inapoi, ci se vor compensa in anul urmator. Nu e ca in De, unde primesti banii inapoi.

Ah, pai stiu asta, sunt si eu absolut convins ca nu va primi banii inapoi . :)

#17
vata_pa_batz

vata_pa_batz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,602
  • Înscris: 28.07.2004
Nu e chiar munca de chinez, dar da, cere putina atentie. M-am uitat si io pe formularul din 2018, ala de zice el ca are 34 de pagini. ABSOLUT GRESIT!!!

Formularul are efectiv 7 pagini. Restul este asa numita Anleitung (verde pe alb), adica ajutor cu explicatii despre ce si cum trebuie completat. Aceste explicatii sint evident ample, deoarece se refera la absolut toti cei care trebuie sa faca Steuererklärung.

La completat va constata ca 90% din formular se poate taia/bara de sus pina jos ca fiind nerelevant. In principiu trebuie sa completeze datele personale cu domiciliu, numar de cont, bla-bla, dupa care urmeaza partea cu Einkünfte = Venituri
Doua pensii mari si late si la revedere

View PostMinettoMatoi, on 30 noiembrie 2021 - 17:30, said:

Nu abuzez deloc, doar ca nu am experienta deloc, tu daca sti pasii amanunte, ti se pare aiurea ca n-am inteles 100 % tot, unul care nu a avut niciodata de a face cu asta n-are cum sa inteleaga asa rapid totul. Ai spus odata si vrei ca sa stiu tot ce si cum.
Asa se intampla si cu multi profesori, chiar la facultate aveam unu "pai nu v-am aratat ?", pai a dat doar un exemplu si atat, si avea pretentia sa stim ce sa facem apoi.

Dar oricum iti multumesc foarte mult ca mi-ai explicat, apreciez mult gestul.


Am gasit Einkommensteuererklärung si le-am downloadat pe toate de la 2018 la 2020, dar nu am gasit cererea. Sunt pe site ala si ?

Doamne, ala pe 2018 are 34 pagini ! Ma refer la Einkommensteuererklarung, e okey in germana, nu e problema.
Ce dracu, sa scot la imprimanta 34 de pagini ?! Si sa le completez si apoi sa le scanez iar, si apoi sa le trimit ?!
Ca editoarele PDF ce am gasit si online, nu-s deloc ca lumea, apare f aiurea cand scriu.

Ce am gasit cerere este "Formular für den Antrag von Stundungen (Ratenzahlungen) und Erlass", dar nu cred ca la asta te refereai, daca e asta, sa-mi zici si-l downloadez pe asta. Afara de asta eu nu vad nici un Antrag. Iar ala "Antwortformular deutsch", nu cred ca este.

In ce ne-au bagat nemtii, exista cineva platit care sa ma indrume de la a la z ?! Avem la noi in tara asa ceva ? Consultant de impozite, sau cum naiba s-ar numi, deci sa-l platesc si sa-mi zica ca lumea ce am de facut, ca eu sincer am capotat deja !
Ca e nebunie omule, cel putin ptr cineva care nu s-a mai confruntat deloc cu asta.

Ca daca stiu ce am de muncit, o fac, dar nu stiu nici dracu ce am de facut ca lumea.

Plus ca dupa ce ai completat astea, unde te duci cu ele inainte sa le trimiti ? Nu te duci nicaieri la noi sa puna nimeni o stampila ceva ? Si daca te duci si astia nu stiu germana cum e ? Adica cumva sa valideze cineva ca e corect ce ai zis, ca daca nu e nevoie si le completez si atat, e okey, si apoi sa le trimit.

Eu ti-am zis sincer ce gandesc si cum vad treaba, ca te superi sau nu, asta este. Dar nu doar eu, am aratat si mamei si unchiului si matusii, si s-au crucit, au zis ca ar trebui cineva de specialitate sa se ocupe cumva.


Insa nu stiu ce rost are, daca mama plateste tot aici, impozit pe orice venit are.
Dupa mine (e doar o parere), le-ar trebui doar o dovada de la ANAF ca isi plateste aici tot, si atunci nemtii nu mai au de ce sa dubluimpoziteze nimic, ca doar ei au zis de conventia ptr evitarea dubluimpozitarii intre germania si Romania.
Ca acolo ei n-au zis neaparat sa completez nenorocirile astea de formulare, au zis "sau" sa completezi, insa au zis sa aduci doar certificat de impozit pe venit de la ANAF, si adeverinta de la casa de pensii.

Atasez aici ca zice "sau", ca sa vezi si tu, inainte de sau e mult mai simplu ce a cerut, si as face asa ce cere inainte de sau.

Adica m-as duce la casa pensiei, cerem adeverinte 2018-2020, apoi la ANAF tot pe 3 ani astia sa ne dea certif de impozit pe venit (o sa intrebam ce e ala), si sa le trimit, acuma sa vad daca nemtii inteleg ce scriu casa pensiei de la noi si ANAF-ul in romana.



giuliani, pai si de ce au zis abia acuma dupa 4 ani ?! De ce n-au zis la inceput cand i-a facut mamei pensie, ca sa nu mai fi platit aici !!! Cand ai un venit, ti se ia de la inceput impozit, nu dupa 7 ani.
Si daca vor sa platesc impozit pe pensie in germania, de ce a cerut adeverinta si de pensia din Romania ?!
De ce au mai cerut certif de impozit pe venit de la ANAF ? Banui ca au cerut ca sa vada daca am platit aici impozitul.
Ca daca impozitau si atat, imi comunica ca impoziteaza si cu asta basta.
Si daca impoziteaza acolo, imi trimit ei dovada ca impoziteaza ca sa aduc la ANAF ? E o nebunie.
Stiam ca in doua tari UE, nu conteaza unde se impoziteaza, doar in una din tari se face asta.

Plus ca mama NU locuieste in Germania, ea nu beneficiaza de impozitul ala la o adica, nu beneficiaza de strazi, invatamant, sanatate si altele, e normal sa plateasca in tara unde locuieste zic eu.

Ti-am explicat mai sus, dar trebuie sa te duca mintea. Pentru a stabili acel cuantum de 90%, devine evident ca trebuie sa faci dovada tuturor veniturilor din Inland/Ausland.
Nu esti atent si nici nu vrei sa intelegi. Probabil am scris degeaba toate lucrurile.
Nu-i nicio problema, o sa invatati platind, sau cum zice Hagi:
"Gica, alergind inveti sa fugi"

#18
giuliani

giuliani

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,153
  • Înscris: 18.05.2007

View PostMinettoMatoi, on 30 noiembrie 2021 - 17:30, said:


giuliani, pai si de ce au zis abia acuma dupa 4 ani ?! De ce n-au zis la inceput cand i-a facut mamei pensie, ca sa nu mai fi platit aici !!! Cand ai un venit, ti se ia de la inceput impozit, nu dupa 7 ani.
Si daca vor sa platesc impozit pe pensie in germania, de ce a cerut adeverinta si de pensia din Romania ?!
De ce au mai cerut certif de impozit pe venit de la ANAF ? Banui ca au cerut ca sa vada daca am platit aici impozitul.


Ti-au cerut adeverinta din Romania pentru a stabili daca venitul din Germania e mai mare sau mai mic decat 90% din venitul total. De ce acum, nu stiu. Probabil trebuia sa rezolvi tu de la inceput toate actele, abia acum au observat ca nu o facusei.

Certificat de impozit de la ANAF, probabil ca sa vada ca ai platit impozit pe pensia din Germania. Cu ce dovedesti ca ai platit impozit pe aia 773€, sau cat or fi?


View PostMinettoMatoi, on 30 noiembrie 2021 - 17:30, said:

Ca daca impozitau si atat, imi comunica ca impoziteaza si cu asta basta.
Si daca impoziteaza acolo, imi trimit ei dovada ca impoziteaza ca sa aduc la ANAF ? E o nebunie.
Stiam ca in doua tari UE, nu conteaza unde se impoziteaza, doar in una din tari se face asta.

Plus ca mama NU locuieste in Germania, ea nu beneficiaza de impozitul ala la o adica, nu beneficiaza de strazi, invatamant, sanatate si altele, e normal sa plateasca in tara unde locuieste zic eu.


Dupa ce se rezolva iti vor trimite probabil decizia si poti rezolva ulterior cu ANAF.
Ba cred ca conteaza unde se impoziteaza, ca altfel am munci toti acolo unde se castiga mai bine si ne-am stabili domiciliul in tarile cu impozitare mai mica. Platesti impozit in tara de unde vin banii, nu mai platesti in tara unde ai domiciliul.
https://www.wko.at/s...U-Laendern.html

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate