Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...
 Ditra 25

Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...

De ce vor atația politicieni...
 ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...
 Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...
 

Electronica Românească de după 1989: audio, video, computere, telefoane. Istorie, amintiri.

* - - - - 4 votes
  • Please log in to reply
33 replies to this topic

#1
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,502
  • Înscris: 13.06.2004
Industria electronică din România era, cel puțin la partea de audio și video una dintre cele mai slabe din Europa comunistă. La radioreceptoare au ieșit totuși și unele radioreceptoare bune/acceptabile tranzistorizate în anii '60-'70 (chiar și din alea de foloseau componente Românești), poate unele telvizoare alb-negru solid-state au fost durabile (chiar dacă nu avansate tehnic), dar în rest nu. Am făcut radiocasetofoane cu multe dotări, dar praf la construcție și performanțe... despre minicombine și miniturnuri nu-mi pot da cu părerea, deși nici astea nu cred că erau strălucite. Nici alte țări comuniste nu prea făceau ele casetofoane mișto (deși cred că Sovieticii au reușit să facă câteva modele acceptabile la performanțe), dar măcar începuseră cu televizoare cu telecomandă, iar unele țări chiar cu produs/asamblat de videocasetofoane și C.D. playere (spre sfârșitul U.R.S.S. au făcut și LaserDisc playere!!!).
Vine 1989, cade comunismul în Europa de Est (mai puțin U.R.S.S. și Albania, care au renunțat în 1991 și fosta Iugoslavie în 1990) și adios protecționism. Importurile cresc.
1991, "Electronica" din Pipera (azi dispărută... da-l-ar sărăcia în ei cu birourile lor) se sparge în 2: "N.E.I." ("Network Electronica International") și "Thomas". Înainte de despărțire a a apărut un televizor color, 'Telecolor' 20 sau 2000 (nu mai știu exact), cu 8 taste așezate în linie (și cu L.E.D. în taste), dar cu carcasă de plastic. "N.E.I." în primii ani asambla televizoare de calitate, "Thomas" erau proaste". "N.E.I." se pare că s-a dus în urma morții unui director Turc (care chiar dacă era Turc, ținea la companie) și a ceva furturi... din păcate în 1998 era pe ducă.
A asamblat televizoare și "Hermes", a lui Ilie Alexandru, cel care a construit la Slobozia "Hermes" Slobozia, fermă a cărei clădire principală este copiată după cea a unui serial televizat celebru în epocă, "Dallas". Cât de bune erau astea?
La Constanța se asamblau televizoarele "Indiana"
Pe Calea Floreasca (spre Barbu Văcărescu), unde era Fabrica de echipamente de automatizări (dispărută, ca să facă "ce ne trebuie", adică turnuleț și mal) s-au asamblat televizoare "Samsung", inclusiv din alea 'BioVison'), dacă nu cumva au fost asamblate la "Electromagnetica".
"Tehnoton" cred că a asamblat televizoare după 1989.
În materie de D.V.D.-uri... cine își mai aduce aminte de "EBoda"?

Casetofoane, chiar și un model de walk-man au făcut cei de la "Tehnoton". Nu prea crd că erau bune.
În 2001 era de vânzare un radiocasetofon "Thomas" la magazinul propriu de pe Bd. Prof. Dimitrie Pompei(u). 322.000 Lei. Doream să iau că era ieftin și era singurul cam de care aveam bani. Nu am cumpărat... Nu știu dac a fost bine sau a fost rău (ținând cont de calitatea pe care nu o avea).
Uite ce producea "ElectroMureș" Tg. Mureș. Cică mecanică foarte proastă. Mă întreb dacă filmulețul 2 e e făcut după 1989...

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/DLNHiPM36AQ?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/W5S74k-tiKo?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]


După 1989, fabrica care dădea Țării echipament de telecomunicații, adică "ElectroMagentica" (au produs și contoare electrice ca f.d.) a asamblat telefoane cu electronică în ele. Proaste rău. Am donat unui muzeu unul la cutie. Muzeul Politehnicii (U.P.B.), care are și electronică Românească expusă.
Cei cu computerele, I.C.E. "Felix" (și asta dispărută... se afla în Pipera, cam pe partea opusă de "Electronica") a asamblat telefoane fixe. Am avut unul luat din talcioc, dar mi-a fost lene să-l curăț (foarte murdar, mai complicat de curățat) și i l-am dat cuiva. La carcasă arată mai bine decât cel de "Electromagentica", dar sunt curios cum era la performanțe.
Telefoane publice e posibil să fi asamblat cei de la "IntraRom" (parte a "Intractom"), care se aflau tot în Pipera, pe lângă Întreprinderea de Cinescoape/"Rocin" (o să menționez mai jos).

I.C.E (Întreprinderea de Calculatoare Electronice) "Felix" a asamblat după 1989 computere - habar nu am cât de multe componente Românești mai aveau. Dar care a fost cel mai avansat asamblat: cu procesor 386 sau s-a ajuns și la 486? (486 era mai ieftin, dar deja apăruseră 'Pentium' 1 și echivalentele). La liceu am avut un 286 pe la bibliotecă... în 2000-2001 îmi venea să-l sparg la cât de prost era, abia la ani, când probabil nu mai era mi-am dat seama că era obiect de colecție.
Diverse firme (printre care celebrul "UltraPro Computers") aduceau după 2000 componente și făceau sisteme. Dar astea nu mai aveau nimic Românesc în ele.

Cât despre Întreprindera de Cinescoaope (sau Cinemascoape cum ziceam... ca f.d., când eram mic credeam că ecranul de la cinema are în spate un cinescop gigantic), devenită "Rocin" (probabil acronim de la România Cinescoape), mă întreb cât a mai funcționat după 1989 și a dacă a mai produs și cinescoape pentru computere. Ca f.d., cinescoapele alb-negru la vremea aia, erau mai puțin obositoatre pentru ochi dacă era vorba de monitoare de computer și la rezoluție încă nu erau prea multe color care să le învingă calitatea imaginii (probabil totuși "Sony" Trimitron și alea de la "Philips" le ajunseseră din urmă).
Hai că am scris o istorie a tristeții   :(

#2
pisoiu_22

pisoiu_22

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,842
  • Înscris: 13.01.2019
E o buna compunerea.

Edited by pisoiu_22, 26 November 2021 - 23:53.


#3
KiloW

KiloW

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,181
  • Înscris: 08.01.2021
Așteptăm povestea calculatoarelor hc85, hc90, tim-s, și a celui mai tare dintre ele, cip :D

#4
mihaicozac

mihaicozac

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,593
  • Înscris: 05.12.2005
Înainte de Revoluţie orice inginer, bun sau rău, era obligat să activeze într-o întreprindere de stat, şi acolo unde erau "meseriaşi " au avut şi produse ok. Radiourile Gloria sau alea stereo în casetă de lemn nu erau rele tehnic, însă materialele de slabă calitate scădeau fiabilitatea în timp. Nu au fost în stare să etanşeze ca lumea comutatoarele alea tip claviatură sau potenţiometrele şi umezeala sau praful distrugeau acoperirea de argint, mai ales pe la ţară unde condiţiile erau mai vitrege. Unii amatori îşi creau propriile amplificatoare sau tunere, spre finalul comunismului chiar receptoare de satelit, cel puţin în fabrica unde am activat pe atunci (IEIA Cluj) aveam filme pt. cablaje la amplificatorul Quad 405 sau receptorul de satelit din Elektor, piese aduceau unii din Ungaria, metrologia avea chiar şi vobuloscop pt. acordare.
După Revoluţie lucrurile s-au schimbat, cei care se pricepeau la electronică au avut oportunităţi de lucru în privat sau afară şi găştile s-au spart, inovaţia la fel. Plus că generaţia de ingineri cu ceva în cap au îmbătrânit şi au ieşit natural din circuit sau s-au blazat, iar inginerii mai tineri habar n-aveau de nimic că teoria din şcoală se uita repede iar practic nu mai aveai de la cine "fura" meserie. La facultăţi se mai preda încă 8080 când computerele evoluaseră multe generaţii. A fost şi perioada aia din primii ani după 89 când au ieşit banii de la ciorap că începuse inflaţia şi se cumpăra orice gioarsă de import, TV-urile cu ecran mare erau la mare căutare şi se căutau depanatori sau tehnicieni pt. "tras în bandă", atunci am făcut bani fumoşi din asta, salariul de la stat devenise neatractiv şi am renunţat la ei.

#5
valirex

valirex

    Muzeul Lampilor

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,744
  • Înscris: 30.07.2006
Romanesti nu am avut prin casa, poate doar frigiderele, erau Arctic.

#6
pufonel

pufonel

    Oglinda, oglinjoara, cine-i cel mai pufos din tara?

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 27,867
  • Înscris: 28.11.2006
Am avut radio Bucium 1. Cand era frig, mai ales in iarna '84-85, baraiau tranzistorii ca alta aia. Efectiv nu se mai intelegea nimic :P F**k Ceausescu si f**k electronicele romanesti! :ciocan:

#7
un_el

un_el

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,099
  • Înscris: 24.11.2006
Cand am citit titlul topicului mi-am zis: tre' sa fie djl, nu m-am inselat! :lol: Inainte de astea au fost alea de inainte de 1989 iar acum sunt altele de dupa 1989. Traiesti in trecut djl, s-au cam dus vremurile alea, cat ti-au placut si ai apucat din ele nu se ma intorc. Referitor la mica compunere, ca sa citesc un coleg de forum, e buna, nimic de zis, pentru cine n-a apucat vremurile alea. Ca s-a ales praful de industria noastra? Foarte adevarat! Ca trebuia modernizata si nu pusa la pamant, o alta discutie. Nu ma refer doar la cea din domeniul electronicii. Referitor la ceea ce ai scris tu au fost si lucruri bune si lucruri mai putin bune. Din pacate in momentul de fata, la mai bine de 30 de ani distanta, sunt depasite din toate punctele de vedere, atat moral cat si fizic. SA-mi spui si mie: un transformator de 50 de watti are aproximativ 1kg, o sursa de alimentare in comutatie are ce greutate? Ce preferi? Fiecare cu avantajele si dezavantajele lor, n-o sa intru in nu stiu ce detalii tehnice. Iti mai dau un singur exemplu, raspunsul il cunosc deja, dar o voi face. Ce preferi: asa ceva: https://zoso.ro/nost...riei-romanesti/ sau https://www.denon.co...uct/heos/heos-7 Personal am avut prima varianta, acum o am pe a doua, fac referire la Denon Heos 7 HS1, intre timp a aparut si varianta HS2. In fine, nu conteaza, ce vreau sa spun e urmatorul lucru: sunet mai mult decat decent pentru o camera obisnuita de bloc, posibilitati de conectare multiple, sunet decent, compact, aplicatii cate doresti, consum mic de curent electric. Despre ce vorbim? Mai are rost sa comparam? Ca am aplficator pentru casti hibrid pentru casti (foloseste si lampi, 6j5) e partea a doua a discutiei. N-o sa mai intru in prea multe detalii, aria asta este de electronica, nu e pentru a ne "arata muschii" sau a cadea in butoiul cu nostalgie.
Pe scurt s-au dus vremurile alea, traieste in prezent!

#8
un_el

un_el

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,099
  • Înscris: 24.11.2006
Rog un moderator sa ma ajute cu editarea postului. Am scris de toti banii! :lol: Multumesc!

#9
mihaicozac

mihaicozac

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,593
  • Înscris: 05.12.2005
Tot blocul comunist a avut aceeaşi soartă în ceea ce priveşte industria electronică, nu a fost doar la noi aşa. Ungurii, cehii, polonezii sau RDG-iştii produceau componente sau aparatură electocasnică mai performantă ca cea românească şi tot au dispărut în neant. De cele ruseşti nu discut că nu se putea încadra în nicio clasă de comparaţie, cum se spunea pe atunci, "bune, rele şi ruseşti".
La ce nu am fost buni niciodată însă sunt difuzoarele. Nu existau magneţi mari din metal ci doar de ferită, care au câmp mai redus şi deci randament scăzut. Erau boxele alea de toată jena, construite cu 6 difuzoare octogonale de diametru mic şi la care lipseau başii, mereu se ardea câte unul din ele şi zbârnâia, cu membrane de carton fără rigiditate suficientă ca să aibă undă acustică coerentă. În comparaţie cu Unitra sau RFT erau slabe rău. Spre finalul anilor comunismului apăruseră boxele Tineret care erau realizate cu difuzoare poloneze şi care erau mai acătării.

#10
gerbil

gerbil

    Membru' activ

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,053
  • Înscris: 10.09.2005
Ultimul calculator facut de I.C.E Felix este HC386, un 386 in carcasa de HC2000. https://retroit.ro/product/hc-386/

#11
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,502
  • Înscris: 13.06.2004
Unde am afirmat eu că toată electronica trebuia să rămână ca pe atunci?   :)
Cât despre sursă în comutaţie versus transformator, ce prefer, depinde de aparat. La un computer merge cu sursa în comutaţie, la electronice audio-video, unde nu o poţi înlocui după cum vrei tu, prefer transformatorul... că dacă sursa are vreu integrat mai aparte, nasol.

#12
gymy

gymy

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,002
  • Înscris: 29.11.2005
Schemele dupa care se produceau erau ok.Calitatea componentelor lasă mult de dorit.Unele ieșeau de pe poarta fabricii cu mici defecte(condensatori devalorizați de noi). Degeaba am avut linii de asamblare dupa 89,trebuia sa avem cercetare.

#13
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,600
  • Înscris: 30.07.2003

 djl, on 26 noiembrie 2021 - 23:32, said:

Hai că am scris o istorie a tristeţii   Posted Image
O istorie a cum nu trebuie sa mai faca tara, plecand de la decizii aberante de partid, cumparand licente pe multi bani si calitate slaba, heirupism si tot ce inseamna nationalism utopic.

#14
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,502
  • Înscris: 13.06.2004
Ţara trebuie să aibă o industrie puternică. Că nu ne pricepem (încă) sau nu putem face unele lucruri, e adevărat, dar nici o să dăm în cealaltă extremă, unde să distrugem aproape totul.
Orgi de lumini am mai făcut după 1989?    :huh:

#15
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,600
  • Înscris: 30.07.2003
Industrie puternica in acele sectoare unde ne pricepem si avem capacitate. Nu e electronica. Si nu doar pentru noi, nu mai e pentru multi tehnologia asta (cea curenta).

#16
underb

underb

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,491
  • Înscris: 08.03.2015

 mihaicozac, on 27 noiembrie 2021 - 09:14, said:

Erau boxele alea de toată jena, construite cu 6 difuzoare octogonale de diametru mic și la care lipseau bașii, mereu se ardea câte unul din ele și zbârnâia, cu membrane de carton fără rigiditate suficientă ca să aibă undă acustică coerentă.

Alea erau pt conferinte si vorbit in general, nu pt muzica. Cele cu difuri de 8W cu suspensie de cauciuc erau chiar f bune. Mult mai bune pt PA decat boxele cu dif mari. Magnetul era chiar f mare pt dimensiunea difuzorului.
Dar lumea folosea ce putea la ce-o fi. Inclusiv boxe de conferinte pt muzica.

Stiu ca mai erau niste dif similare ca dim dar de 6W cu suspensia din panza impregnata si magnet mai mic bagat in aluminiu.

Astea erau alea de 8W
https://www.elforum....39829693793.jpg

https://www.elforum....39829693797.jpg


Si cele de 6W

https://www.audioweb...e-1985-romania/

Edited by underb, 27 November 2021 - 14:59.


#17
marianvasile

marianvasile

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 533
  • Înscris: 10.05.2013
Am bălit pe la toate rafturile din magazinele de profil de atunci la rack-ul ăla argintiu de la Electronica Industrială.
Era scump, cred că vreo 8000,  avea butoane șmechere, hai că mi-ar fi plăcut și minirack-ul, am primit însă Sistem stereo compact 01, nici ăsta ieftin, parcă vreo 5000, era o căciulă de bani pe vremea lui Nea Ceașcă. Cred că a fost cel mai scump cadou pe care l-au luat părinții pentru mine.

Attached Files

  • Attached File  ei1.png   465.42K   44 downloads
  • Attached File  ei.png   173.26K   45 downloads
  • Attached File  ssc01.png   416.84K   34 downloads


#18
radunic

radunic

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,033
  • Înscris: 09.08.2005

 djl, on 26 noiembrie 2021 - 23:32, said:

poate unele telvizoare alb-negru solid-state au fost durabile (chiar dacă nu avansate tehnic), dar în rest nu.
Acilea te contrazic. Am avut Telecolor 3007 de prin '83 - '84 și a ținut ani buni.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate