Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...
 Ditra 25

Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...

De ce vor atația politicieni...
 ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...
 Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...
 

De la epoca pietrei la epoca petrolului

* - - - - 2 votes
  • Please log in to reply
30 replies to this topic

#1
adriansdrei

adriansdrei

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 165
  • Înscris: 13.10.2021
Epoca Pietrei
Intai a fost epoca pietrei care a durat  3,4 milioane de ani, de la crearea primelor unelte din piatra pana in anul 4000 i.Chr.  Principalele unelte si arme erau evident din piatra cioplita.
A durat din Paleolitic pana in Neolitic, si nu doar specia Homo Sapiens aparut acum 200 000 ani crea unelte si arme de piatra, ci si alte specii ca Neanderthal, Erectus, Habilis, Cro-Magnon   care au disparut in decursul milioanelor de ani.
Incheierea epocii pietrei s-a produs dupa epoca glaciara care a inceput acum 100 000 ani  si s-a incheiat in anul 4000-3300  i.Chr cand oamenii au inceput sa fabrice unelte si arme din bronz, si cand au inceput sa practice agricultura.   Nu existau civilizatii, dar s-au dezvoltat primele asezari tribale care dezvoltau tipuri de obiecte ce au ajuns sa fie cunoscute drept culturi : cultura Vinca, cultura Cucuteni, cultura Natufiana, cultura Starčevo-Criș, cultura ceramicii liniare etc.   Totusi, s-au construit primele orase precum Catal Huyuk,Ierihon si  primele temple ca  Göbekli Tepe , templele megalitice din Malta si  ansamblul Stonehenge.  

Epoca Bronzului
4000-2500 i.Chr. - rasaritul epocii bronzului -  In 4000 i.Chr a inceput oficial epoca bronzului si s-a caracterizat prin practicat  agricultura pe vaile fertile ale fluviilor Nil, Tigru, Eufrat, Indus si Gange , aparitia rotii olarului si a  scrierii,  construirea piramidelor egiptene,  dezvoltarea mestesugurilor si a comertului,  dezvoltarea primelor orase ca Ur, Uruk, Akkad,  Lagash, Umma , Kish, Mohenjo Daro, Harappa, Theba.
Anii 2500-1600 i.Chr. - Apogeul epocii bronzului a fost in 2000 i.Chr.  cand  in Mohenjo Daro si Harappa se construiau canalizari, ziduri, bai  publice, piete si temple somptuoase, fiind considerate atunci   cele mai mari centre urbane.   In insulele Ciclade si Creta se dezvolta civilizatii axate pe comert si navigatie.   Se formau armate alcatuite din soldati care stiau sa traga cu arcul, care stiau sa manuiasca   sabii  si sulite de bronz sau soldati care stiau sa manuiasca carele trase de cai, considerate " supersonicele antichitatii" la cat de rapide erau.
Anii  1600-1200 i.Chr. - Colapsul epocii bronzului - Declinul epocii bronzului s-a produs pe la 1600 i. Chr.  cand marile civilizatii ale epocii bronzului (civilizatia Minoica din Creta, Micene din Grecia de azi, Noul Regat Egiptean,  Regatul Troiei,  Imperiul Hitit, Imperiul Babilonian cel vechi, Regatul Mittani si Vechiul Imperiu Asirian, Dinastia Chineza Shang  ) s-au prabusit.
Marile orase Mohenjo Daro si Harrappa au fost abandonate. Civilizatia minoica a fost distrusa de o  eruptie vulcanica. Egiptenii si hititii au fost invadati de "popoarele marii". In Grecia incepe epoca arhaica sau epoca intunecata dupa invazia dorienilor. Levantul e controlat de filisteni.Scrierea, sistemul fiscal, mestesugurile, tehnicile de construit care,   roata olarului si chiar tehnica irigatiilor sunt abandonate si uitate.
Anii 1100 i.Chr.- 700 i.Chr. - Primul ev intunecat -  Au urmat  aproape un mileniu  de intuneric, de decadenta culturala, economica si de anarhie.  A fost Primul Ev Intunecat cand civilizatiile nu au mai prosperat din  1200-1100 pana in  700-600 i.Chr.   Fenicienii pe la 1100-1000 i.Chr. navigau, faceau comert si inventau alfabetul , in timp ce restul marilor civilizatii zaceau in ruine. Acestia incep sa colonizeze nordul Africii si sa intemeieze Cartagina, asta in timp ce evreii fondeaza regatul israelian si isi creaza o religie monoteista.

Epoca Fierului
Anii   700 - 400 i.e.n. -rasaritul epocii fierului - Uneltele si armele din fier incepeau sa fie mesterite  in atelierele din Turcia inca din 1200 i.Chr, dar a fost folosit la scara larga  din secolele  8-6 i.Chr.
In Orient reapar Asiria si Babilonul care  creeaza noi imperii, insa Imperiul Persan este cel care se extinde si devine cel mai mare imperiu de pana atunci, ngloband multe populatii , civilizatii si culturi
In peninsula balcanica  infloresc orasele-state grecesti precum Atena  (care se remarca cu democratia,  filosofia, arhitectura, arta, sculptura, literatura, teatrul,  sporturi, navigatia, sistemul monetar) si Sparta cu puterea sa militara. Grecii, din cauza supraopularii sau resurselor,  calatoresc in zari si colonizeaza tarmurile Mediteranei.  Imperiul Persan este cucerit de falangele de macedoneni care folosesc sulite sarissa de fier si  scuturi hoplon.
In peninsula italica este fondata Roma  care se dezvolta ca republica si ulterior ca o mare putere militarista expansionista.
Anii 400 i.Chr. - 300 d. Chr.  -  Apogeul Epocii Fierului a fost  mai ales  secolul 2 d.Chr.  cand Imperiul Roman ajunge  la maximul teritorial datorita legiunilor sale care folosesc scuturi, sabii gladius si sulite pilum  de fier , cand   Roma se remarca ca cel  mai mare si dezvoltat oras din lume- un adevarat megalopolis,  cu cea mai avansata infrastructura urbana, cu cel mai bun sistem de alimentare cu apa (apeductele) ,  cu o  inflorire economica si culturala.
In Orient este Imperiul Part, in India  este Satavana, iar in China e Dinastia Han,  pe cand in America Centrala infloreste civilizatia maiasa.
Dar dupa o perioada de prosperitate vine declinul.
Anii  300-500 d.Chr. - Colapsul Epocii Fierului - In secolele III-V, Imperiul Roman este atacat de populatiile germanice migratoare, si ajunge  divizat; cel apusean se prabuseste, noua capitala a Imperiului Roman Rasaritean devine  Constantinopol ;  cultura greco-romana  clasica  se stinge, fiind inlocuita de  religia crestina  si regatele germanice ;  in orient apune si Imperiul Sasanid , iar  zoroastrismul care e inlocuit de Islam; in China , imperiul Han ajunge pe parcursula 300 ani   divizat in mai multe regate.
Anii 500-1200 - Al doilea ev intunecat - Urmeaza 1000 ani de ciuma, decadenta,  fundamentalism religios, saracie, cunoscut ca Evul Mediu.In Europa, scrierea, sistemul monetar, ingineria, comertul, arhitectura, filosofia, teatrul, arta sunt uitate.   Cu toate astea, cateva ramasite de civilizatie rezista la Bagdad, in Cordoba, in  Kaifeng sau Hangzhou. Cele mai crunte momente au fost invazia mongolilor si pandemia de ciuma neagra din secolele 13-14  care au dus la moartea a 200 milioane de oameni la nivel global.  Marile orase dispar si se dezvolta cetatile, fortaretele si castelele in aceste vremuri nesigure.  


Epoca Petrolului sau epoca combustibililor fosili
Anii 1200-1600  : rasaritul epocii combustibilor fosili -   chinezii incep sa foloseasca praful de pusca din  secolul 9 d.Chr., dar  primele  tunuri  si explozibili  folosite la razboaie   apar  prin 1100-1200. Acestea ajung sa se raspandeasca si in Europa pe la 1200-1300.   Sunt fabricate in masa sabii de otel. Din secolul 10,alchimistii arabi distilau petrolul si  foloseau gudron pentru a pava strazile Bagdadului.
Din 1300-1400  infloresc orasele italiene Florenta, Venetia, Roma, Milano;  are loc Renasterea artistica , se raspandeste umanimsul, Biserica Catolica isi pierde suprematia datorita reformei protestante si razboaielor religioase;   europenii colonizeaza America,  Imperiul Otoman e  la maximul teritorial dupa ce cucereste Constantinopolul cu tunuri si praf de pusca . Marile puteri europene folosesc si ele praful de pusca , iar  dupa secole de razboaie si epidemia de ciuma bubonica, prospera comercial si urban. Puterile asiatice, dupa un timp de ascensiune, se izoleaza si stagneaza pana la contactul european.   Carbunele incepe sa fie valorificat  pentru incalzire, apar si primele lampi pe gaz de la 1400-1500, in acelasi timp se raspandeste tiparnita la scara mare.
Anii 1700- 2100 - Apogeul epocii combustibililor fosili : omenirea foloseste combustibili fosili precum carbuni pentru trenuri si vapoare cu abur , petrol  pentru primele automobile  si gaze pentru incalzire, electrificare,   fabricat obiecte de aluminiu, hartie,   sticla si plastic   pe banda rulanda ce au dus la cresterea nivelului de trai . Au loc revolutiile industriale, democratizarea si digitalizarea;  medicina, turismul si educatia se dezvolta, tehnologia computerizata, telecomunicatiile,  transportul si infrastructura urbana avanseaza. Dupa razboaiele mondiale cu Germania  si prabusirea imperiilor europene, Statele Unite ale Americii devin cea mai mare superputere,   urmate de Rusia si China. Astronautii exploreaza spatiul cosmic si Luna  si sunt trimisi roboti pe Luna si Marte, cat si  sonde spatiale in tot sistemul solar. Ca arme de distrugere in masa sunt produse arme  nucleare, biologice, chimice, dar si  armele-laser.  Totodata, spatiul virtual devine un nou front de razboi cibernetic, dar si un spatiu pentru  comunicare, relaxare   si comert.   Razboaiele tind sa devina din sec. 17-20 tot mai distructive, de la tunuri pana la rachete intercontinentale ,bazate pe pulbere si combustibili.  Petrolul este baza civilizatiei petroliere pentru ca din el se fabrica nu doar benzina,ci si plasticul,  iar cu ajutorul petrolului  avem  burgerii, medicamentele, computerele, smartphone-urile, automobilele , blugii, tigaile, frigiderele si aeronavele.
Anii  2100-2500 -   Declinul epocii combustibilor fosili: marile superputeri intra in declin , rezervele de petrol, carbune si gaze se epuizeaza prin 2100-2200 ,   atmosfera, apele si solul planetei sunt distruse si poluate, padurile defrisate, suprafata planetei plina de gunoaie datorita oraselor aglomerate,   ecosistemul maritim si cel terestru se prabusesc, din cauza foametei si schimbarilor climatice,  oamenii se razboiesc pentru resurse si rezulta  miliarde de morti pana in 2500.
Anii 2500-3500 - AL TREILEA EV INTUNECAT-   Urmeaza 1000 de ani de iarna nucleara, anarhie, decadenta sociala si economica, de foamete si pandemii .  Se destabilizeaza si coloniile de pe Luna si Marte, habitatele spatiale orbitale raman  fara aprovizionare,   si in final  toata civilizatia moderna planetara si interplanetara intra in colaps.  Specia umana ajunge in pragul extinctiei.


Concluzia:
Timp de aprox. 1000 ani, civilizatiile materiale  sunt prospere economic, cultural, tehnologic si social, mentinute intr-un echilibru international .
Insa   civilizatiile materiale intra in declin si se prabusesc dupa un timp, urmand aprox.  1000 ani de anarhie, saracie, razboaie continue, foamete, epidemii, primitivism.
1000 ani de CIVILIZATIE
1000 ani de ANARHIE
1000 ani de CIVILIZATIE
1000 ani de ANARHIE
1000 ani de CIVILIZATIE
1000  ani de ANARHIE
Oare ce ar putea urma dupa epoca petrolului ?
Va fi civilizatia petroliera ultima din istoria planeteia asteia?
Ce material ar putea fi valorificat pentru a da startul unei noi epoci si unei noi civilizatii materiale?

Edited by adriansdrei, 25 November 2021 - 22:52.


#2
Bursul

Bursul

    alias Petrov, zilier in DE

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 51,463
  • Înscris: 30.10.2003
Epoca pietrei a durat 3,4 milioane ani.  Posted Image


N-am mai citit de mult asemenea *******

#3
emeral

emeral

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,492
  • Înscris: 16.09.2021

View Postadriansdrei, on 25 noiembrie 2021 - 22:52, said:

Anii  2100-2500 -   Declinul epocii combustibilor fosili: marile superputeri intra in declin , rezervele de petrol, carbune si gaze se epuizeaza prin 2100-2200 ,   atmosfera, apele si solul planetei sunt distruse si poluate, padurile defrisate, suprafata planetei plina de gunoaie datorita oraselor aglomerate,   ecosistemul maritim si cel terestru se prabusesc, din cauza foametei si schimbarilor climatice,  oamenii se razboiesc pentru resurse si rezulta  miliarde de morti pana in 2500.

Aici e extinția omenirii. Nu mai apucă 2500.

#4
BaXXXon

BaXXXon

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,085
  • Înscris: 10.08.2021

View Postadriansdrei, on 25 noiembrie 2021 - 22:52, said:


Anii  2100-2500 -   Declinul epocii combustibilor fosili: marile superputeri intra in declin , rezervele de petrol, carbune si gaze se epuizeaza prin 2100-2200 ,   atmosfera, apele si solul planetei sunt distruse si poluate, padurile defrisate, suprafata planetei plina de gunoaie datorita oraselor aglomerate,   ecosistemul maritim si cel terestru se prabusesc, din cauza foametei si schimbarilor climatice,  oamenii se razboiesc pentru resurse si rezulta  miliarde de morti pana in 2500.
Anii 2500-3500 - AL TREILEA EV INTUNECAT-   Urmeaza 1000 de ani de iarna nucleara, anarhie, decadenta sociala si economica, de foamete si pandemii .  Se destabilizeaza si coloniile de pe Luna si Marte, habitatele spatiale orbitale raman  fara aprovizionare,   si in final  toata civilizatia moderna planetara si interplanetara intra in colaps.  Specia umana ajunge in pragul extinctiei.




Chestia asta se incadreaza la istorie ?! Daca raspunsul e afirmativ , te intreb : tu in ce an traiesti in prezent ?

#5
bostanu_4u

bostanu_4u

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 213
  • Înscris: 30.12.2020
Am observat ca acum vreo 10 ani lumea era in general optimista, nu erau multi care credeau ca urmeaza sfarsitul civilizatiei.
De vreo 2 ani incoace e invers, multi simt ca urmeaza ceva nasol, si iau decizii in consecinta, pe termen scurt pentru ca planurile pe termen lung nu mai au sens

#6
Bursul

Bursul

    alias Petrov, zilier in DE

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 51,463
  • Înscris: 30.10.2003

View Postbostanu_4u, on 25 noiembrie 2021 - 23:44, said:

Am observat ca acum vreo 10 ani lumea era in general optimista, nu erau multi care credeau ca urmeaza sfarsitul civilizatiei.
De vreo 2 ani incoace e invers, multi simt ca urmeaza ceva nasol, si iau decizii in consecinta, pe termen scurt pentru ca planurile pe termen lung nu mai au sens
Aiurea in boscheti.

De 2000 de ani se anunta sfarsitul lumii. Vine Apocalipsa!!! Cat de optimista a fost lumea pe vremea ciumei bubonice? Dar pe vremea gripe spaniole? Dar in perioada WWI sau WW2?

Cum apare o criza cum hop ... vine sfarsitul lumii.

#7
bostanu_4u

bostanu_4u

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 213
  • Înscris: 30.12.2020
Diferenta e ca in evenimentele de care vorbesti lumea inca nu avea capacitatea sa se auto-distruga complet

#8
adriansdrei

adriansdrei

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 165
  • Înscris: 13.10.2021

View PostBursul, on 25 noiembrie 2021 - 22:58, said:

Epoca pietrei a durat 3,4 milioane ani.  Posted Image


N-am mai citit de mult asemenea *******
Ai auzit de Homo Habilis?

View Postemeral, on 25 noiembrie 2021 - 23:10, said:

Aici e extinția omenirii. Nu mai apucă 2500.
Cativa miliardari cu robotii lor cred ca vor supravietui inca cateva secole. Daca nu pe alte planete, macar in buncare de lux.

View Postbostanu_4u, on 25 noiembrie 2021 - 23:44, said:

Am observat ca acum vreo 10 ani lumea era in general optimista, nu erau multi care credeau ca urmeaza sfarsitul civilizatiei.
De vreo 2 ani incoace e invers, multi simt ca urmeaza ceva nasol, si iau decizii in consecinta, pe termen scurt pentru ca planurile pe termen lung nu mai au sens
Ai uitat de Apocalipsa Maiasa din 2012? Sau de sfarsitul lumii din 2000'?  Numai ca astea erau chestii amuzante.

Treaba a devenit serioasa cam din 2014-2015 incoace, de cand cu ISIS, Trump , pandemie, criza economica globala, criza energetica, criza climatica,  Putin cu anexarea Crimeeii.  

View PostBursul, on 25 noiembrie 2021 - 23:58, said:



Cum apare o criza cum hop ... vine sfarsitul lumii.
Doar ca acum e serioasa treaba. Vezi ce se discuta pe la summiturile climatice.   A devenit o certitudine ca vom purta masti multi ani de acum inainte pe strada si in magazine.  Si nu din cauza pandemiei, ci din cauza smogului din atmosfera.
Planeta  la 1910-1940 nu era atat de poluata , suprapopulata si cu resursele epuizate  pe cat e acum.  Multi nu aveti habar ca  cea de-a sasea extinctie bate la usa.  Evident ca nu vom disparea chiar in secolul asta, dar vom disparea cu certitudine in cateva secole, si asta din cauza prostiei umane.

Edited by adriansdrei, 26 November 2021 - 02:14.


#9
207cc

207cc

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 895
  • Înscris: 28.02.2021
trebuie doar sa dam guvernele jos si scapam de toate problemele.

#10
Hunor_66

Hunor_66

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,530
  • Înscris: 22.08.2016

View Postadriansdrei, on 26 noiembrie 2021 - 02:13, said:

Treaba a devenit serioasa cam din 2014-2015 incoace, de cand cu ISIS, Trump , pandemie, criza economica globala, criza energetica, criza climatica,  Putin cu anexarea Crimeeii.  
Ai uitat de desfacerea Yugoslaviei in bucati, dezmembrarea Cehoslovaciei, aparitia Kosovo, desfacerea URSS in bucati, si.... reunificarea Germaniei.

Pe bune, ce treaba au Trump si intoarcerea Crimeii la tara-mama, cu extinctia speciei umane ?

#11
GlCA_Contras

GlCA_Contras

    Master Mind

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,550
  • Înscris: 21.03.2020
Ai uitat epoca copacilor...

#12
Bursul

Bursul

    alias Petrov, zilier in DE

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 51,463
  • Înscris: 30.10.2003

View Post207cc, on 26 noiembrie 2021 - 04:43, said:

trebuie doar sa dam guvernele jos si scapam de toate problemele.
Mad Max!

#13
ionfacatoru

ionfacatoru

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 581
  • Înscris: 05.05.2018
sa pierzi vremea tacanind despre astea sau sa faci ceva util?
decizii

#14
Fane

Fane

    cipat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,223
  • Înscris: 05.06.2002
nostradamus, tu esti?

#15
Fane

Fane

    cipat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,223
  • Înscris: 05.06.2002

View Postadriansdrei, on 26 noiembrie 2021 - 02:13, said:

Cativa miliardari cu robotii lor cred ca vor supravietui inca cateva secole. Daca nu pe alte planete, macar in buncare de lux.
si dacii liberi, ca ei s-au prins cam sta treaba si ocultei nu-i merge cu ei.

#16
Kean

Kean

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,883
  • Înscris: 14.09.2016

View Postemeral, on 25 noiembrie 2021 - 23:10, said:


Aici e extinția omenirii. Nu mai apucă 2500.

Nu apuca nici 2100.

#17
__Dan__

__Dan__

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,942
  • Înscris: 15.04.2019
O fi bine, o fi rau? Posted Image

#18
mirel3003

mirel3003

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,946
  • Înscris: 04.10.2007
Daca auziti de sfarsitu lumii in urmatorii 1-2 ani anuntati aici... nu de alta dar macar sa imi fac un credit sa merg in 3-4 concedii faine....... ca dupa daca vine sfarsitul lumii nu mai trebuie sa il platesc!

Edited by mirel3003, 26 November 2021 - 12:21.


Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate