Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

HP-Laserjet 5-

Lipire rama display

Obsesia pentru greutate, imaginea...
 Nu imi apare niciun router la lap...

Sistem supraveghere camion

Unitate centrala in balcon iarna

Huse auto cu ventilatie
 Growatt vs MPP Solar

Stare centuri București

Poprire banca...

Ora "gresita" Nokia 2220s
 Sfat achizitie UPS / Inlocuitor p...

Recomandare achizitionare anvelop...

nedumeriri legate de iphone12 ...

Persoanele care sufera de grandom...
 

Planetele ar trebui redenumite?

* - - - - 1 votes
 • Please log in to reply
13 replies to this topic

#1
adriansdrei

adriansdrei

  Junior Member

 • Grup: Junior Members
 • Posts: 165
 • Înscris: 13.10.2021
Pentru ca recent s-a propus ca gaurile negre sa nu mai fie numite "gauri negre", probabil ca nu mai e mult pana  se va propune redenumirea planetelor din sistemul nostru solar, pentru ca numele zeilor greco-romani  din spatiul european i-ar putea ofensa pe anumite categorii culturale si etnice.
Chiar si asa, pentru  occidentali, planetele vor fi in continuare denumite dupa zeii romani mult timp de acum inainte.  

Cica daca vrei sa schimbi numele planetelor, trebuie sa obtii aprobarea  de la   Uniunea Astronomica Internationala, si evident ca trebuie dezbatuta.

Eu as redenumi insa vreo cateva planete pentru ca unele nu sunt numite corespunzator, dar tot dupa numele zeilor romani:
As incepe intai cu Soarele si Luna.
Soarele  l-as numi  Apolo  dupa zeul soarelui.  
Luna - Diana  dupa zeita lunii si a vanatorii.  

Mercur- e ok numele asta  pentru ca se roteste cel mai repede la fel ca zeul mesager al Olimpului
Venus- planeta  care era numita dupa zeita dragostei si frumusetii datorita stralucirii sale trebuia redenumita din anii 60 dupa ce expeditia sovietica cu sonda Venera a relevat ca suprafata planetei e arida, infernala si toxica.  Ar trebui redenumita ca Vulcanus, zeul focului si metalurgiei. Poate ca o sa ramana in continuare cunoscuta ca  Venus, asa ca zic sa-i numim atmosfera Venus si suprafata Vulcanus.
Pamantul - l-ar redenumi ca "Minerva" dupa zeita intelepciunii, pentru ca e populata de Homo Sapiens = Omul Intelept. Alternativ, am putea sa o numim "Ceres" dupa   zeita agriculturii si a vegetatiei, pentru ca este singura planeta cu vegetatie din sistemul solar sau  Vesta dupa zeita romana a caminului.  
Marte - e ok numele datorita culorii sale rosiatice caracteristice unui zeu al razboiului
Jupiter -  nu l-as schimba, e un gigant gazos cu foarte multe furtuni si e cea mai mare planeta care ne apara de asteroizi
Saturn - i-as schimba numele urgent. Pentru ca are inelele sale masive, ar redenumi planeta ca " Juno"  pentru ca e sotia lui Jupiter,  e urmatoarea planeta de dupa Jupiter, e a doua cea mai mare planeta din sistemul solar si plus ca inelele sunt simbolurile casniciei si casatoriei.  Deci ar fi cinstit s-o numim Juno, dar satelitii lui Jupiter tot vor purta numele amantelor sale.
Uranus -  l-as schimba in ........Bacchus. Pentru ca e o planeta inclinata, asemeni unui betiv care s-a rasturnat. Merita numele de zeul betiei.  Si sincer, chiar arata ca bobul de strugure  in poze.  
Neptun - datorita culorii sale albastre, numele de zeul marilor e binevenit
Obiectele transneptuniene cele mai mari  ca  Pluto , Sedna,  Makemake, Gonggong   de la capatul sistemului solar   - le-as redenumi dupa numele  a celor patru zei ai   vantului - Boreas, Notus, Zephyrus si Eurus.
Pe asteroizii cei mai mari i-as numi dupa numele Titanilor, ca Cronos/Saturn, Typhon, Oceanos,  Perses, , Epimetheus   sau Iapetus.  

Mai e Planeta X care e cea mai intunecata si indepartata de Soare.  Multi savanti zic ca ar fi de fapt o Gaura Neagra mai mica. Pe asta clar as denumi-o Pluto dupa numele zeului infernului.  


Voi cum le-ati redenumi?  Sau cum le-ar putea redenumi  Uniunea Astronomica Internationala daca se va renunta la denumirile dupa zeii romani  ?

Edited by adriansdrei, 25 November 2021 - 14:57.


#2
maccip

maccip

  44 ani

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 28,934
 • Înscris: 06.01.2007
Eu sunt multumit cu numele lor de acum.

#3
adriansdrei

adriansdrei

  Junior Member

 • Grup: Junior Members
 • Posts: 165
 • Înscris: 13.10.2021
Nu stiu, Saturn nu prea mi se pare  un nume potrivit pentru planeta asta  frumoasa  cu inele.
Grecii si romanii antici nu stiau ca Saturn avea inele. neavand telescop.  L-au numit Cronos/Saturn - zeul agricuturii si al timpului ,   ca era cea mai intunecata planeta, pentru ca a fost candva regele care a fost inlaturat de Zeus/Jupiter.  
Si se vedea ca si acum cum se vede pe cer cu ochiul liber-  ca o stea  cu luminozitate scazuta.   Evreii din antichitate ii spuneau 'cel odihnitor" ca era a saptea planeta de la Soare /a saptea zi-Sabatul (ei considerau Soarele si Luna drept planete, nu si Pamantul).  
Uitati-va la planeta asta....e prea frumoasa....[ https://www.ziarulincomod.ro/wp-content/uploads/2017/09/7504_PIA21046_MAIN.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

......ca sa mai fie numita dupa acest   titan  batran  care si-a mancat pruncii.  Ar trebui sa poarte numele unei zeite ca oricum cam toti cei patru giganti gazosi poarta nume masculine.
Iar Juno e numele cel mai ideal pentru planeta a sasea. Ar trebui sa i se dea credit ca nevasta zeului Jupiter si regina Olimpului.

[ https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/97/Warsaw_Royal_Castle_GM_%288%29.JPG/800px-Warsaw_Royal_Castle_GM_%288%29.JPG - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ][ https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f3/Juno_Sospita_Statue.jpg/800px-Juno_Sospita_Statue.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]Si denumirea lui Venus ar trebui schimbata.
Cu atmosfera poate ca arata ca o planeta frumoasa si  si pare demna de numele  zeitei  dragostei.
[ https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a9/PIA23791-Venus-NewlyProcessedView-20200608.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ][ https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c2/Front_views_of_the_Venus_de_Milo.jpg/1200px-Front_views_of_the_Venus_de_Milo.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]


Dar fara atmosfera arata ca "Vulcanus".  
[ https://cdn.zmescience.com/wp-content/uploads/2021/10/imagesvenus20191211venus20191211-16.jpeg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ][ https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5f/Vulcan_by_Bertel_Thorvaldsen.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]


Uitandu-ma la Uranus (de fapt trebuia sa se numeasca  Caelius, dupa numele roman al cerului),  seamana mult cu un bob de strugure.  Zic ca numele de Bacchus ar fi mai potrivit.Plus ca  planeta asta ar scapa de ironiile nefericite legate de   "terminatia  tubului  digestiv"
[ https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2e/Uranus_true_colour.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ][ https://fruechteadam.com/wp-content/uploads/grapes-1688139_1920.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ][ https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0c/Old_Bacchus-Vatican_Museums.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by adriansdrei, 25 November 2021 - 18:52.


#4
Infinitty

Infinitty

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 7,401
 • Înscris: 14.12.2008
Ai dreptate Andrei, in fapt chiar Terra planeta Pamant este numita Planeta Albastra mai ales datorita oceanelor.

Dupa semiterraformare planetele isi vor schimba aspectul, astfel majoritatea vor straluci mai mult si vor deveni locuibile mai intai sub orase domuri si sub lacuri glaciare.
Jupiter, Saturn, Uranus si Neptun vor deveni globuri inghetate.

Mercur ar fi un desert planetar, apoi Venus un Pamant nou posibil cu oceane carbonice, apoi Marte un desert rosiatic cu lacuri si cateva fluvii.
Planetele mici vor fi in general lumi oceanice ovoide unde oceanul va urca ca un deal pana la cer inspre planeta gigant iar in partea opusa va exista uscatul.

#5
FatCat33

FatCat33

  Member

 • Grup: Members
 • Posts: 812
 • Înscris: 16.10.2017
Belemismul a inceput sa fizeze dementa totala.
Tot in aceasta idee, utilizarea numelor zeilor antici de sorginte greaca si romana ar trebui interzise, ca erau toti albi. Blasfemie rasista!

In alta ordine de idei, felicitari colegului Adriansdrei pentru topice!
Intrebari documentate si pertinente.
Deja devii un concurent serios pentru Karax! Posted Image

#6
Mosotti

Mosotti

  Geniu umil

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 33,022
 • Înscris: 21.04.2004

View Postadriansdrei, on 25 noiembrie 2021 - 14:56, said:

Pamantul - l-ar redenumi ca "Minerva" dupa zeita intelepciunii, pentru ca e populata de Homo Sapiens = Omul Intelept. Alternativ, am putea sa o numim "Ceres" dupa   zeita agriculturii si a vegetatiei, pentru ca este singura planeta cu vegetatie din sistemul solar sau  Vesta dupa zeita romana a caminului.  
Mie mi se pare ca homo sapiens ar trebui redenumit. Orice in afara de sapiens ar merge.

#7
Infinitty

Infinitty

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 7,401
 • Înscris: 14.12.2008

View PostMosotti, on 22 decembrie 2021 - 21:07, said:


Mie mi se pare ca homo sapiens ar trebui redenumit. Orice in afara de sapiens ar merge.

Inca din anii 70 s-a propus incadrarea omului in familia Pongidae numita fie Antropoidae, adica alaturi de Bonobo, Cimpanzeul comun, Cimpanzeul Bondo, Orangutan, Gorila si Gibonii Lar si Siamang, alaturi de Macacul Magrebian si cel de Celebes.

Adica Pongid, Antropoid, ori simplu Ape.

#8
Turnatoriu_de_orza

Turnatoriu_de_orza

  Active Member

 • Grup: Members
 • Posts: 1,690
 • Înscris: 14.10.2010

View Postadriansdrei, on 25 noiembrie 2021 - 14:56, said:

Pentru ca recent s-a propus ca gaurile negre sa nu mai fie numite "gauri negre", ...

Voi cum le-ati redenumi?
Da, as fi de acord.
Inca as  merge mai departe: as redenumi orasul Bucuresti(este o rusine ca aceasta mareata capitala sa-si traga numele de la un cioban...) cu Dambovita, de vreme ce orasul este asezat pe malurile raului cu acelasi nume.
Idem, propun ca orase precum Londra(ma rog, London) sau Paris sa fie redenumite dupa apele care le strabat: Tamisa, Senna!
As merge si mai departe: sa renuntam la tot ce ne leaga de trecut(istorie, geografie(toponomii invechite)). Pai, asta inseamna progres: renuntarea la trecut! Ce ne trebuie noua sa invatam istoria "capcaunului" si ucigasului "BounaParte" Napoleon?! Sau, de ce trebuie sa stim ce a facut "bastardul" Mihai sau mosneagul Mircea?! Cat priveste pe muieraticul de Stefan ..ar trebui scos din cripta de la Putna!!!
Idem si pentru oameni, asa cum mari lideri mondiali(hitler, Stalin, Ceausescu) au vrut si au luptat pentru aparitia omului nou, cu noi conceptii ideologice!!!

Da. SUSTIN!!

Edited by Turnatoriu_de_orza, 08 January 2022 - 12:44.


#9
zile_san

zile_san

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 4,345
 • Înscris: 10.10.2011

View PostFatCat33, on 22 decembrie 2021 - 19:29, said:

Belemismul a inceput sa fizeze dementa totala.
Tot in aceasta idee, utilizarea numelor zeilor antici de sorginte greaca si romana ar trebui interzise, ca erau toti albi. Blasfemie rasista!

In alta ordine de idei, felicitari colegului Adriansdrei pentru topice!
Intrebari documentate si pertinente.
Deja devii un concurent serios pentru Karax! Posted Image

ma tot gandeam sa il intreb cu gagicile cum sta:)))

confirm postul 2, ma alatur si eu parerii colegului

#10
ggelu

ggelu

  Senior Member

 • Grup: Moderators
 • Posts: 7,211
 • Înscris: 21.01.2009
Si eu sunt de acord sa le redenumim. Mai  mult : as merge sa redenumim toate plantele , animalele  si in general alea de au nume latine . Cine dracu  cumpara de la piata o legatura de Petroselinum crispum ?  
O  singura intrebare mai am : mai incercara  unii sa schimbe denumiri diverse ( revolutia franceza de exemplu) si  cu siguranta vor mai fi  .  Dar denumirile  astea de de schimbam acum  ce termen au pana se schimba moda ? Ca maine-poimaine  apare un alt curent  ideologic si o gasesc pe Venus ca e curva .
Si ultima: Nu ii vad pe promotorii schimbarii actuale sau a celor viitoare in stare sa refaca toata literatura ultimilor 2000 ani ( sa nu uitam filmele sau muzica) si sa schimbe toate denumirile astfel incat sa nu fie nevoie ca atunci cand  iti citeste ala micu  " De la Pamant la Luna " a lui Jules Verne sa fim nevoiti sa ii face traducerea actiunii.

#11
KiloW

KiloW

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 6,359
 • Înscris: 08.01.2021

View Postggelu, on 09 ianuarie 2022 - 10:07, said:

Ca maine-poimaine  apare un alt curent  ideologic si o gasesc pe Venus ca e curva .


Pai și ce, nu este? Toți zeii greci/romani erau. Plus ca unii erau bisexuali (vezi inclusiv relația astronomica controversata între Jupiter și Ganymede), poliamorosi (întregul sistem jovian dealtfel nu-i foarte măgulitor pentru moralitatea lui Jupiter) , incest, zoo, trans(specie), you name it...
Poate ar trebui sa le dam la toți nume crestinesti, conservatoare, pure, ca vorba aia creștinii nu preacurvesc. Fac sex doar în cadrul căsătoriei, cu scop reproductiv, misionarul cu lumina stinsa.

Edited by KiloW, 09 January 2022 - 10:30.


#12
DarthBane

DarthBane

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 3,486
 • Înscris: 22.03.2021
Bate unul câmpii voios pe aici, iar voi vă apucați să l luați în serios.

Ăia de la PR de la NASA sunt cretini dacă apleacă urechea la toate idioțeniile cu rasism și blm, colegul inițiator, însă, probabil tocmai a terminat de citit Legendele Olimpului și a postat fiind intr o stare inspiraționala. :)

Lăsați le domne așa, nu deranjează pe nimeni.

#13
clasica

clasica

  Member

 • Grup: Members
 • Posts: 430
 • Înscris: 25.10.2009

View Postadriansdrei, on 25 noiembrie 2021 - 14:56, said:

Pamantul - l-ar redenumi ca "Minerva"


1. Sau am putea să le spunem tuturor pământenilor direct moldoveni, noi fiind deja înaintea acestui curent: "Ci mî 'nervezi, uăi!" De la Mînerva romanii au ajuns la Minerva fiindu-le mai uşor de pronunţat.

2. Sau să rămânem la varianta propusă de tine şi pământenii să se numească minervoşi, trasându-le prin aceasta bune direcţii în viaţa cosmoafectivă.

3. Şi dacă tot a pomenit cineva despre Stalin, Hitler, de asemenea să li se schimbe şi lor numele, şi anume Hitler să se numească Stalin, Stalin Mao şi Mao să ia unul dintre numele care i-au mai rămas, dictatori galactici fiind destui.

Ave!

#14
calincosma

calincosma

  Active Member

 • Grup: Members
 • Posts: 1,066
 • Înscris: 15.03.2013
Prea multe discutii, devenim ineficienti.Propun sa numerotam planetele in ordine crescatoare, incepand cu 1 de la soare.  :)

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate